vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieStaatsolie Suriname optimistisch over toekomst

Staatsolie Suriname optimistisch over toekomst

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 sep – Staatsolie Maatschappij Suriname houdt vast aan plannen om de productie op te voeren. De uitbreiding van de raffinaderij is op schema. Het bedrijf wil ‘geleidelijk aan’ de dagproductie verhogen van ruim zestienduizend vaten per dag naar zeventienduizend aan het eind van 2015. Dit jaar is toch minder winst geboekt.

De brutowinst in de eerste helft van dit jaar, ruim tweehonderd miljoen dollar, is zo’n zestien miljoen dollar minder dan vorig jaar. Het bedrijf beschikt over bewezen reserves van ruim zeventig miljoen vaten. In een persbericht wordt aangegeven dat de exploratie- en groeistrategie vooral gericht is op het aanboren van meer reserves. Daarom wordt ook uitgekeken naar mogelijkheden om deel te nemen in de aardoliesector in de regio.

Volgens Staatsolie is de raffinaderij eind dit jaar klaar. Verwacht wordt dat dan de totale lokale behoefte aan brandstof gedekt kan worden. Dat moet niet alleen de afhankelijkheid van importen verminderen. Het bedrijf verwacht de nationale kas ook nog te kunnen spekken met zeker honderd miljoen dollar extra aan inkomsten. Er wordt ook geïnvesteerd in ethanolproductie en energieopwekking met stookolie. Staatsolie wil zich hervormen tot energiebedrijf.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

19 REACTIES
  1. Hoe zo rozengeur en maneschijn
    De bewezen voorraad olie bestaat uit 72 miljoen barrels. Men wil de productie verhogen naar 17.000 barrels per dag (Obiang pompt meer dan een miljoen barrels/dag) ofwel 6.200.000 barrels/jaar. Dat komt overeen met 1 week pompen voor Obiang.
    Als er niets bij gevonden wordt is staatsolie over 12 jaar failliet.
    Men zoekt al jaren en ondanks de hoge olieprijs worden er geen nieuwe winbare voorraden gemeld. Als er iets gevonden wordt moet er wel stevig geïnvesteerd kunnen worden en duurt het wel een jaar of 5 voordat men gaat produceren. Op zee produceren duurt nog langer. Dus als er de komende 7 jaar geen substantiële bewezen en winbare voorraden gevonden worden zijn er heel grote problemen. 7 jaar is niet zo lang.

    Ik wil geen pessimist zijn maar als men iets verder dan de neus lang is kijkt zijn er best punten van zorg.


    Maak melding
  2. Jojo,

    Wanneer je een bedrijf runt (klein of groot) zijn er ten alle tijde zorgpunten. Dus inderdaad ook bij Staatsolie.

    Je geeft aan niet pessimistisch over te willen komen, maar je geeft wel steeds de worse- case- scenario aan.

    Jo Jo, wanneer je een zin begint met ‘Als’ wil dat zeggen dat je van een veronderstelling uit gaat. Iets dat dus niet zeker is.
    ‘ALS mijn vader koning was dan was ik prins’

    In jouw voorbeeld ga je er bijvoorbaat uit van het negatieve. ‘Als er niets bij gevonden wordt is staatsolie over 12 jaar failliet.’

    Iemand die positief is ingesteld zou stellen; “als Staastolie een grote oliebron aanboort dan zal dat de economie van Suriname de komende decennia ten goede komen’.

    Ik ben waarachtig geen bodemdeskundige maar ook dat is zeker een mogelijkheid.
    Gelukkig is Staatsolie ook al aan het investeren in andere
    vormen van energiewinning dan alleen olie in geval jouw
    worse-case-scenario aan de orde mocht komen.

    Jij wilt niet al te negatief ovekomen en ik wil niet al te positief overkomen.

    Jo Jo,
    Het kan vriezen en het kan dooien.


    Maak melding
  3. POSITIVO je hebt gelijk en er zijn landen die geen of nog niet weten dan er olie in bodem zit SU heeft momenteel dat geluk en als wij er verstandig mee omgaan geen probleem en al heeft Obiang duizend maal olie het is van hun en aan alles komt een keer een eind maar dan is er weer wat anders want ook onze goud en aluinaarde raakt een keer op maar daar gaat het niet eens om bij mensen zo als JOJO nee lees al zijn reacties en ook van KOOS alleen maar negatief over SU ik zou graag ook willen weten of koos een Surinamer is want hij praat altijd over SU en is meer persoonlijk tegen de president en hoe slecht wij Surinamers niet zijn en toch lult hij hier steeds weer sorry hoor maar dit soort mensen zijn echt oma zou zeggen een hibie nog nooit iets positief van SU ga maar na


    Maak melding
  4. KOOS mooi gezegd,

    Als Bouterse en zijn 40 struikrovers maar met hun klauwen afblijven van deze geld. Een land kan zoveel geld en inkomsten hebben als maar kan. Maar als de corrupte top uit deze pot steel dan is het zo op.


    Maak melding
  5. JoJo de naam zegt het al jij bent niets anders dan een jojo grappenmaker het kan niet anders.
    Probeer met andere dingen bezig te zijn dan op dit forum nonsens te schrijven.


    Maak melding
  6. Staatsolie heeft heel veel verdiend en zal nog jaren blijven verdienen,maar wat mij opvalt is dat de meeste landbouwers die langs de Larecoweg woonden verhuisd zijn.
    Ik vraag mij af waarom? Is het gebied nu minder geschikt voor landbouw? Wat zal er gebeuren als dit bedrijf Wageningen gaat beheren? Zullen de landbouwers van daar ook wegtrekken?


    Maak melding
  7. @POSITIVO
    Over de stijl “als” duidt op vooringenomenheid. Ik zal er aandenken want daar in heb je gelijk. Mooie beeld spraak over de koning en de prins. Je hebt gelijk.

    Over altijd negatief wil ik graag voorhouden dat ik probeer genuanceerd te zijn. het kan inderdaad vriezen of het kan dooien.

    Ik zie nog steeds heel grote mogelijkheden in Suriname (kansen genoeg). Mijn echtgenote is het langzamerhand zat want het ontwikkelen, schrijven, zoeken, ontwerpen, contacten leggen, reizen heeft de afgelopen 3 jaar te veel gekost (zeker 3 jaar modale jaarsalarissen voor een mini ondernemertje is dat veel). Desondanks blijf ik een weg zoeken omdat er heel bijzonder mogelijkheden zijn.

    Ik gebruik wel regelmatig een vorm van ironie en daar heb ik gegronde redenen.

    Ik verwijs maar de feiten die de minister van Financien en de Governer van de Centrale bank publiceren en dan wordt je triest.
    Ik heb onderhandeld met top mensen van deze regering en daar wordt je niet blij van.

    Dus als ik weer een halleluja verhaal lees zet ik er de nuance bij. Bij staatsolie en goud is dat hebben jullie wel een idee hoe klein deze activiteiten echt zijn.
    Ook het Suikerriet/Ethanol traject is zoiets $ 300.000.000 investeren die nooit terug verdiend kunnen worden als men naar de potentiële opbrengsten kijkt.

    Ik kijk door dit soort indianen verhalen heen en dat is niet negatief maar realistisch. Ik hoop op een nieuwe regering want deze maakt ramp op ramp en verkoopt broodjes AAP (zie de rapporten op http://www.cbvs.sr) . Het is het volk dat daar over beslist.

    @Sjang
    jij hebt de dieper gronden ontdekt. JoJo staat voor “what goes down must come up again” (Spining Wheel van Blood Sweet and Tears). Positief toch. Naast grappenmaker ook een beetje sentimenteel over wat er met Suriname gebeurt.


    Maak melding
  8. @ JoJo

    wat de waarheid is is een punt van discussie.
    Wat voor jou de waarheid is hoeft voor de ander geen waarheid te zijn. Gelukkig geef je zelf toe dat in jouw
    so called ‘commentaar’ een flinke dosis ironie schuilt.
    De Dikke van Dale schrijft daarover; ‘Ironie is bedekte, milde spot. Men zegt bijvoorbeeld het tegenovergestelde van wat men bedoelt.’

    Jouw negatieve uitstraling jegens de Surinaamse overheid
    zullen we dan ook in dat licht bezien.

    Overigens moet ik jou wel mijn complimenten geven dat je ondanks die tegenslagen die drive om toch te slagen in Suriname niet opgeeft. Suriname is namelijk niet het enige land waar mogelijkheden liggen. Om al die ontberingen te moeten ondergaan moet Suriname je toch dicht aan het hart liggen.

    Ik wens je in elk geval succes en ik mag hopen dat je uiteindelijk toch vindt wat je zoekt. (in Suriname)


    Maak melding
  9. Onze raffinaderij zal ook blijven raffineren al wordt er geen nieuwe bron gevonden. Er blijft een chronisch te kort aan raffinage capaciteit wereldwijd. Ruwe olie opkopen en verwerken kan een winstgevende bussines zijn. De meerwaarde van SU met zijn eigen raffinage is van onschatbare waarde door kennis toename, toename van complexiteit van processen etc. Eddy Jharap en zijn team hebben een pad uitgezet met eindeloze mogelijkheden voor Su. Jai Jharap, Jai Suriname…


    Maak melding
  10. koos
    Kan alleen goed gaan als de juiste personen aan de knoppen zitten. 1 ding is zeker Bouterse en zijn matties moeten met hun poten van staatsolie afblijven en het in mijn kont steken hahaha!!1 wannneer is staatsolie opgericht? dankzij minister van opbouw jhan adhin is staatsolie onstaan in de jaren 80.2 door wie heeft die uitbreiding plaats gehad? door wijdenbosch in 1998 en in 2014 door DDB god het gaat niet om wie maar het volk mut genieten dus lul minder en ga rustig zorgen dat je kachel gud werkt want a koru e kon baka


    Maak melding
  11. 19 sept.2013

    Toch is Waaldijk ervan overtuigd dat Staatsolie uiteindelijk zal slagen in haar zoektocht naar het zwarte goud. “We gaan ze vinden, dat is slechts een kwestie van tijd.”(uit DWT, 19 sept.2013)

    Srika gelooft er heilig in dat Suriname ook rijke oliebronnen moet hebben. Brazilië heeft meer dan vijfentwintig jaren moeten zoeken, voordat zij een rijke oliebron vonden. Hoelang zal Suriname hiervoor nodig hebben, mede gelet op de voltooiing en productiecapaciteit van de aankomende raffinaderij?

    Srika wil vandaag toch een kritische beschouwing houden over de olie-industrie in Suriname in relatie tot de verwachtingen van Staatsolie en het volk van Suriname.

    Dat Staatsolie de voorbeeldfunctie binnen het eigen kunnen van Suriname is, daar is menigeen het over eens.

    Maar binnen de continuïteit vertoont Staatsolie nu wat krimpscheuren.

    De opvolging van Marc Waaldijk( moet eigenlijk met pensioen) laat lang op zich wachten en Srika verwacht dat hij opnieuw verlenging krijgt. Geeft aan, dat een nieuwe denker(ster) voor de positie van directeur van Staatsolie nog niet in zicht is wat onrust binnen de directie en ook zeker bij de arbeiders te weeg zal brengen

    In 2011 verklaarde Marc Waaldijk dat Staatsolie een bewezen reserve voor de komende 15 jaren heeft. In bovenstaand item wordt nu gesproken van 70 miljoen barrels.

    Zowel op zee als op het land heeft Staatsolie veel boringen laten verrichten, echter zonder veel resultaat. In Coronie en bij Weg-naar-Zee zijn oliesporen gevonden, maar geen oliebronnen.Het Tambaredjoveld krijgt steeds meer last van grondwater in de olie en voor zuivering kost dat weer veel geld.

    Bij een productievolume van zestien- tot zeventienduizend barrels per dag over 330 dagen per jaar,leert een eenvoudig rekensommetje ons dat met de reserve van 70 miljoen barrels de raffinaderij ongeveer 15 jaren vooruit kan.

    Wat dan als er in die tussentijd nog geen olie of niet voldoende olie gevonden is om de raffinaderij verder te runnen? De raffinaderij kost Suriname ten minste 800 miljoen US-dollars en moet worden afbetaald.

    Uit de informatie van de site van Staatsolie heeft Srika kunnen afleiden dat de kennis van Staatsolie meer gericht is op het zoeken van olie m.b.v. stratificatie technieken, niet dieper dan 500 meter.
    Andere technieken beheerst Staatsolie vermoedelijk nog niet. Srika vindt dat Staatsolie of deskundigen hierin moet opleiden / inhuren of zich inkopen bij een gelijksoortige oliemaatschappij om zo de kennis binnen te halen.Denk hier aan Colombia, Ghana of Nigeria.

    Het ethanolproject van Staatsolie te Wageningen lijkt een goed project te zijn, wordt zeker een alternatief voor de fossiele brandstoffen. Wel zal het kleinschalig blijven.
    Voor de verdere financiering van dit project zal Staatsolie het niet alleen moeten doen, maar moet het opzoek gaan naar enkele partners.

    Ook hun electriciteitsproject is aan te prijzen.Maar de toekomst hiervan is weer afhankelijk van het vinden van meer oliebronnen om zo de motoren draaiende te houden.

    Staatsolie geeft wel veel geld uit aan infrastructuur en opleidingen bij ADEK(universiteit Suriname)Prima!

    Maar zou het ook niet zo moeten zijn, dat Staatsolie, bijv. achter Flora-A, op het terrein van Staatsolie een praktijk museum opricht, eventueel in samenwerking met GMD, waar jongeren van de mulo/havo/vwo en technische scholen spelenderwijs kennis kunnen opdoen met de geologie(bodemsoorten,soorten gesteenten, soorten mineralen enz.) en zo de waarde van de Surinaamse bodem beter leren kennen en begrijpen? Met als doel dat een aantal van deze jongeren ook zo een studierichting kiezen om zo een eigen professionele industrie op te zetten.

    Srika weet dat dhr. Marc Waaldijk al een tijdje bezig is om na zijn pensionering zich te gaan bezighouden met zijn eigen opgerichte bedrijven. Zit zijn belang en ‘drive’ nog bij Staatsolie of heeft hij zich nu al volledig gericht op zijn eigen bedrijven? Dit bepaalt ook de daadkracht en gerichtheid binnen Staatsolie op dit moment. Althans, zo ziet Srika dat.

    Afhankelijk van de gevonden oliebronnen, kan Staatsolie in de toekomst economisch positief doorgroeien of indien er geen of weinig olie, binnen die vijftien jaren,gevonden wordt een stilstand krijgen.Let op, Srika praat met de informatie en de realiteit van vandaag!!

    Laten wij hopen dat binnen de komende tien jaren, een bron ontwikkelen kost ook nog jaren, Staatsolie zeker op het land een grote olievondst doet.

    Srika hoopt dat jullie hier op dit forum zijn bijdrage op dit item goed doorlezen en hierover een eigen mening vormen.
    Lees eerst het stuk goed door en geef Srika dan maar de fossiele minpunten!Sommigen op dit forum zijn toch daarin gespecialiseerd.
    Srika


    Maak melding
  12. @Srika
    Het is ondenkbaar dat je voor het voorgaande min punten krijgt. Waar Possitivo mij terecht verweet vooringenomen en een halfleeg glas te presenteren, reageer jij met alle inhoudelijke input en presenteer jij een half vol glas.
    Toch stond je zonet op een min en nu niet meer.

    Goede weergave waar de mensen die willen lezen en begrijpen wat Wijzer van worden.


    Maak melding
  13. 20 sept. 2013

    Beste JOJO,

    Bedankt voor je reactie.

    Ja, er zijn hier op dit forum zielige geesten die gespecialiseerd zijn in het geven van minpunten.Daar enkelen ook dit forum beheren, kan ik daartegen niet veel doen.Het geeft alleen hun niveau aan en hun schizofreen gedrag naar Suriname en de Surinamers toe.

    Aan de andere kant wonen de meesten hier in Nederland waar wij, als Surineds, de erge bezuinigingen ook ervaren.
    Let wel op, dat zulke items niet verschijnen op dit forum.
    Wat een gemaakte schijnheiligheid van de forumhouders.
    Waarom alleen maar het negatieve uit Suriname bespreken, terwijl het intern ook hier voor de Surineds in Nederland stinkt?

    Maar ja, het zal aan Srika liggen dat de forumhouders( en achter de schermen hun bazen) de problemen van Surineds niet zo vurig durven te bespreken.

    En dus komen er minpunten, om zo een psychologisch effect te veroorzaken om of te stoppen op dit forum, of ongecontroleerd(mamyo-achtig)gedrag op dit forum te vertonen.Maar Srika maakt zich niet druk met minpunten of pluspunten. Srika probeert alleen op een simpele manier inhoudelijk zijn boodschap aan de andere participanten op dit forum over te brengen, in de hoop op een inhoudelijke reactie.

    Boodschap aan de forumhouders: Bespreek de opkomende participatiemaatschappij in Nederland en de mogelijke gevolgen voor de Surineds. Ga ook na, dat sinds 2007 Srika, op dit forum, steeds praat over een paradigmaverschuiving binnen de Nederlandse sociaal en economische samenleving.
    Anno 2013 geeft zelf de koning van Nederland, op Prinsjesdag, dit duidelijk aan.Maar waar staan wij als Surineds nu in deze verschuivende economische en sociale samenleving? Waarom probeert juist ook de forumhouders van Waterkant.Net het proces van deze bewustwording onder de Surineds te verhinderen? Wie geeft mij hierop antwoord?
    Srika


    Maak melding
  14. Ai mi gran Gado,U weet alles wat er binnen de heelal gebeurd. U bent alwetend en almachtig,maar de paarse bende
    van DDB graaien alles wat ze kunnen pakken.Een van de bende
    van de paarse club is papie Abrahams.Hij heeft een puinhoop
    achter gelaten aan Parmesser.Laatst genoemde weet geen raad
    meer waar hij moet beginnen met de puin van papie Abrahams.
    Wel,deze papie is door Dada nu op een hogere positie aange
    steld met een minister salaris,die hij eerder had.Ai mi
    gran Gado,deze paarse bende regeren niet,maar ze zijn er op uit Sranang leeg te plunderen Het arme Sranang people
    wordt misleid door deze oplichters met allerlei beloften.
    En Papie DDB wil de 2e termijn als pres zijn. Oh, mi sweetie sranang people,oen opo oenoe ai,noso a lati kaba.
    Sranang is de opkomende 2e Cuba.Toemsie saari yere.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES