Optimisme en pessimisme rond wisselkoersen

24

PARAMARIBO, 18 sep – Optimisme en pessimisme wisselen elkaar intensief af na de persconferentie van de president van de Centrale Bank van Suriname, Gilmore Hoefdraad. Sommige houders van cambio’s of wisselkantoren voorzien een spoedig herstel van de stroom vreemde valuta. Anderen zijn minder optimistisch en roepen zelfs om ingrijpen door de centrale bank.

Een injectie van euro’s en dollars in de valutamarkt zou het enige redmiddel zijn op het moment. “Ik sta droog en kan mijn klanten niet tegemoet komen”,zegt een cambiohouder tegenover de Times of Suriname. Klanten bieden wel vreemd geld aan, maar verlangen een hogere ruilkoers dan is toegestaan. De cambio’s moeten zich strak houden aan richtlijnen van de centrale bank. Klanten lopen nu weg als ze horen dat ze hun zin niet kunnen krijgen.

Het is nu makkelijk elders wel een hogere koers te krijgen. Supermarkten bijvoorbeeld, kopen vreemd geld op. Volgens de cambiohouders is het niet verwachtbaar dat die illegaliteit binnenkort wordt aangepakt. Dus moet er maar mee officieel geld tegenaan worden gegooid. “Pas wanneer de centrale bank ons voorziet van vreemde valuta, zal dit probleem worden opgelost.” Remy Bhailal, voorzitter van de vereniging van cambio’s, merkt wel een opleving. Cambio’s verkopen al meer vreemd geld dan enkele dagen terug, ook omdat ze geen verplichte pot hoeven aan te houden bij de centrale bank.


24 REACTIES

 1. Elke als een geld verbrassende regering aan de macht is,loopt het totaal mis met de wisselkoersen.Hoe lang wil de CBvS dit nog toelaten.Wat zal er gebeuren wanneer de inflatie ook 45% wordt als bij ons groot voorbeeld Venezuela? War zal er gebeuren wanneer ook hier een grote schaarste ontstaat als in dat land en de bevolking in paniek raakt?Ik hoop dat iemand die SRD 80000 per maand verdient ons spoedig uit deze ellende zal redden.Anders is hij dat salaris niet waard.


  Maak melding

 2. Dus heeft Bout toch naar het gebouw van financien gekeken.Als Bout alleen naar het gebouw van financien kijkt,beginnen de dollars weg te vliegen zei Bosje.En hij kan het weten.


  Maak melding

 3. Dit is handelsmerk van Bouterse,Teren van andermansgeld.Elke keer dat hij aan de macht komt-, 1980-1987,1990-1992,1996-2000 en nu 2010….dus nu is het regering Bouterse 4, en welke ontwikkeling en welke belofte nagekomen….nul.alleen maar afgang daarom is hij DiDiBrie- rooft hij met zijn comparanten de staatskas leeg en wie moet pienaren,Wij. Kijk maar naar Abrahams ,minister geworden,miljoenen gemaakt voor zichzelf en vrienden en familie en eervol ontslagen na geroofd te hebben.Zijn de ogen van het Sur. volk nog niet geopend en dat deze man een kankergezwel is voor de hele samenleving en als volkgeheel?Wel naar mijnsinziens oog om oog tand om tand ala Hawker of de 15 vermoorden van 8 december 1980 en alle andere vermoorden tijdens zijn regime.2015t eraan en….we zijn voorbereid en jullie ook hoop ik.


  Maak melding

 4. Wanneer gaat Deze regering inzien maar vooral toegeven dat zij incompetent is. Een land regeren is veel meer dan berm taal uitslaan. Suriname heeft daadkrachtige, eerlijke en capabele bestuurders nodig !!!!


  Maak melding

 5. Deze heer en zijn bende zijn erop uit alleen maar te roven,hebben geen benul van staasrecht maar willen de Pers van VS en de Min van Buza uithangen als de machtigste mannen maar weten niet dat ze zichzelf te kijk als een aap zetten en sleuren het volk mee alsof het Sur. Volk een stelletje idioten zijn, maar aan elk eind komt een eind ,als niet vandaag dan morgen zoniet overmorgen maar ….die dag komt nog, maar eerst boeten voor daden,hoofdpersoon met familie en alle anderen die mee hebben geroofd,Dino is al begonnen..


  Maak melding

 6. Aha,geen valuta o.a. VS dollars.Logisch papie Desie heeft
  voor zoonlief Dino,die dollars nodig om de advocaten te betalen.Waarom heeft hij een bijzondere sleutel van koning
  Obiang gekregen.Deze sleutel past in alle kluizen van Centr
  Bank van Suri.De cambio,s raken nu al in paniek.Straks gaan
  ze allemaal sluiten.Dan kan papie Desie vrij en blij met
  vs dollars de zakken vullen.Ai sweetie sranang a volk au pina yere.


  Maak melding

 7. we willen geen bermpraat maar een bermbom in OCER
  opruimen die moordenaars en dieven

  waarom durft waterkant geen nieuws van dino en muntslag te publiceren?

  waarom is mamjo uit de lucht: werk van limbo? wanneer volgt uitkoop van waterkant door limbo

  denk a tori: NVD praktijken , we zijn weer in 82


  Maak melding

 8. Ik wil alleen maar over positieve zaken horen en wil middels dit schrijven aan alle cambio houders verzoeken om deze Regering volop te ondersteunen aub.
  In 2015 voor de verkiezing moet de koers terug komen op de huidige stand van 2,80 srd voor 1 USD.


  Maak melding

 9. Hoe moet volgens ezel-radjkoemar de cambiohouders deze regering volop ondersteunen?
  Ik denk dat deze ezel zijn kop vastzit in zijn achterwerk want hij ziet dingens omgekeerd.
  Deze bermbandieten zullen blijven bestaan zolang er domme volgers achter ze staan.Dong moro meti………


  Maak melding

 10. US$$ naar normale proporties: gooi de valutamarkt open. iedereen mag vrij en blij kopen en verkopen. Markt van volkomen concurrentie. Waarom moet de CAMBIO beschermd worden. Het volk pienaart al genoeg. En hoe je keert en draait de chinezen kopen toch alle US$$$$ op. Niet voor niks investeren de chinezen voor miljarden.


  Maak melding

 11. je mag zeggen wat je wil van Vene maar hij heeft kans gezien de FINANCIELE PUINHOPEN van DDB/WIJDENBOS op te ruimen en de koers van de Surinaamse valuta t.o.v. de USD stabiel te houden.

  DDB, je voert Suriname regelrecht wederom naar de ondergang met je verkwistende beleid. ROT GAUW OP, zou ik zeggen!!!

  Ik ben bang dat Gilmore niet in staat zal zijn om de SRD in rustig vaarwater te brengen, met dank aan zijn BAAS!!


  Maak melding

 12. Met andere woorden, na het wisselen van de Euro’s is Suriname stukken duurder dan Nederland en vele andere landen, van mij gaat geen stuiver naar dit bananen republiek


  Maak melding

 13. Nog even en we kunnen een potje monopoly spelen met de surinaamse munteenheid. Of de srd gebruiken voor je toilet bezoek.

  Gewoon devalueren die bende en de geldpers aanzetten. Terug naar de Wijdenbosch tijdperk.


  Maak melding

 14. Zolang er een vloek in Suriname regeert, zou ik niet zoveel waarde hechten aan de SRD.

  Ik zou nog even wachten totdat de vloek weer voorbij is.

  In Bijbel staat niet voor niets zeven jaren van overvloed en zeven jaren van vloek.

  We zitten nu in de vloekperiode.


  Maak melding

 15. Heel simpel: als staatsbedrijven als geen SRD willen, waarom zou ik wel SRD’s in mijn portemenee moeten aanhouden???

  En nu het mooiste: de governor Hoefdraad krijgt zijn salaris gewoon in USD! Staat in zijn contract!!! Whaaaaaa, dom volk in SU, whaaaaaa


  Maak melding

 16. Trouwens, nog meer toppers krigen gewoon in USD uitbetaald. De gehele top bij Staatsolie krijgt ook in USD uitbetaald. Alleen het normale volk krijgt uitbetaald in Donald Duck geld.


  Maak melding

 17. Het feit alleen al dat alles en iedereen in rep en roer is bij het ontbreken van vreemde valuta zegt reeds genoeg over de hardheid van s’lands eigen munteenheid.
  Srrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrd. Diarree.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.