Indiaas palmoliebedrijf op weg naar West Suriname

34

PARAMARIBO, 18 sep – Het Indiase 3G OilPalm wil een palmolie-industrie opzetten in het gebied rond Apoera, in West Suriname. Volgens parlementariër Rashied Doekhie (NDP) is het een kwestie van tijd. Een delegatie van 3G OilPalm is al bezoek geweest bij minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer. Er is afgezien van een ouder plan.

Volgens dat plan zou het bedrijf veertigduizend hectare land krijgen in drie districten. Een groot deel van dat gebied is nu uitgegeven aan anderen. Het bezwaar tegen Apoera is de gebrekkige landverbinding. De optie is de Indiërs in elk geval voorgelegd. “De bal ligt bij hun”, zegt Doekhie tegenover de Times of Suriname. Apoera ligt wel een heel eind van het oorspronkelijk toegezegde gebied in Para, Brokopondo en Sipaliwini. West Suriname is nu als optie aangeboden.

Het voordeel van het oorspronkelijke plan was de nabijheid van Paramaribo. Het plan voorzag in onder meer een snelle landverbinding voor export. Doordat de onderhandelingen met de regering ietwat stroef verliepen, is veel tijd verloren gegaan. Een deel van het bestemde land is nu van anderen. Volgens Doekhie is er niets aan te doen. “De zaak is complex geworden, omdat anderen concessies hebben in het gebied. Je kunt niet zeggen dat je het gewoon weghaalt en aan anderen geeft.”


34 REACTIES

 1. Och ,India,er zijn genoeg andere landen in de wereld die profijt kunnen halen met jullie investerings mogelijkheden in hun landen,werkgelegenheid zal geschapen en de economie krijgt een boost.
  Jullie ondernemerschap wordt niet gewaardeerd in Suriname door de lijders heden die het heft. Deze lijders kennen alleen GOUD EN PERSOONLIJKE GOUDMIJNEN!


  Maak melding

 2. Wat gebeurd er met patamacca en phedra,zal een onderaanemer de arealen weer in cultuur brengen,of zijn deze arealen als consessie uitgegeven,want tot de jaren 85 produceerde deze bedrijvengroep palmolie en zeep.

  dus ja,hopelijk kunnen ze een doorstart maken,arbeiders genoeg in het anbtenaren apparaat.


  Maak melding

 3. Ja die Doekhie heeft het weer helemaal voor elkaar.
  Binnen een paar maanden gaat het project in productie. 4000 banen worden er gecreerd. Dit allemaal dankzij zijn inzet en directe kontakten.
  Waar hebben we dit eerder gehoord? En wat is er dan uiteindelijk gerealiseerd?

  De Pres himslef kwam met het idee gebied rond Apoera beschikbaar te stellen.Die man is erg slim hoor.

  Maar is het niet zo dat die Indiers niet zo naief zijn als Surinamers (lees Doekhie)?
  Ze moeten nog eerst het gebied goedkeuren.
  Dan zal er weer een gedegenn onderzoek gedaan worden door hun (ieder normaal bedrijf doet dit nl) naar de haalbaarheid. Er zullen eisen gesteld worden aan de Surinaamse overheid voordat ze 1 cent gaan investeren of 1 shop in de grond gaat zetten.

  Recentelijk is de invoerheffing op productie materialen \ producten weer ingevoerd. Gaat dit ook gelden voor de Indiers of krijgen ze bij Presidentieel besluit een ontheffing?

  Waar ik mij het meest over verbaas is dat de Regering met haar adviseur na 3 jaar aanmodderen en luchtkastelen de lucht in slingeren nog steeds niet door hebben dat er iets fundamenteel niet goed zit bij hun. Dat is namelijk het gebrek aan hersencellen. En dit klopt natuurlijk wel want door het gebrek aan hersencellen kunnen ze dit ook niet concluderen.


  Maak melding

 4. zolang die gasten aan de noordzee maar niet suriname ruineren. voor de rest mag ieder ander roofbouw plegen in suriname. het is publiek geheim dat palmolie een van de meest desastreuze gevolgen heeft voor het milieu. maar gelukkig mag het in suriname. oh my God!


  Maak melding

 5. Meneer Doekhie!
  Waarom stelt u de minister van ROG niet de vraag waarom de betreffende gronden aan anderen uitgegeven zijn, terwijl er nog onderhandeld werd met de Indiers over het opzetten van een palmoliebedrijf op die gronden?
  Jullie werken links en rechts, zonder een integrale visie en zonder afstemming met elkaar. Dit is een voorbeeld daarvan.
  Voorts is het beter dat de Indiers hun bedrijf vestigen buiten het gebied van de marrons. Vroeg of laat zouden zij problemen krijgen met de marrons, want die zullen een deel van de opbrengst willen opeisen onder het mom van “inheemse rechten”. Hebben inheemsen alleen rechten, geen plichten???


  Maak melding

 6. Alles wat doekhie aanraakt is gedoemd te mislukken. De feiten liggen daar. Het word niks anders Dan een SURAQ 2. met de oplichtende praktijken van hem.binnen korte tijd zullen jullie horen het project is mislukt.Maar intussen hebben ze 40 duizend ha. Grond gestroopt van ROGB.


  Maak melding

 7. MR.of MEVR. Rufus die coolies krijgen alles onder de controle STRAKS! op een fatsoenlijke en eerlijke manier Anand Ramlogan heeft Edmund Muntslag aan VS.geleverd ook een Coolie en grote coolie wacht op hem om te veroordelen LEVENSLANG!!!


  Maak melding

 8. waar blijven de ghanezen met investeringen.
  Ghanezen zijn in staat om hightech bananenchip technologie te leveren. Wereldwijd zie hoe intelligent de ghanezen zijn. Suriname moet niet met aziaten dealen maar ghanezen dat zijn harde werkers kijk hoe suriname nu ervoor staat. Dat hebben ze te danken aan de ghanezen.
  Aziaten zijn slim maar niet slimmer dan ghanezen want ghanezen bezitten ook spierkracht.

  Ghanezen zijn in alle landen zichtbaar aanwezig vanwege hun handelsdrift en exploratie.

  Je kunt beter een blanke vertrouwen maar aziaten zijn sluw en achterbaks.


  Maak melding

 9. Even een paar feiten en dan nadenken:

  Een palmolie plantage met verwerkingsfabriek, goede huishuisvesting voor personeel vergt een investering van $ 8.000/ha of wel $ 320.000.000
  Dat is een fors bedrag dat je niet in een blauwe maandag verzameld (ook 3F, kijk maar naar hun website, bedrijf is niet echt groot).
  Het is echter wel eenvoudig op te brengen want elke ha brengt ongeveer $ 45.000 aan rondhout op en als men het gewoon kaal kapt (brandt) is zijn de productie kosten ongetwijfeld lager dan wanneer men boom voor boom moet kappen.

  Palmolie heeft wel een lange aanloop van vele jaren voordat er geproduceerd kan gaan worden.

  Het hier gepresenteerde plan zal uiteindelijk tussen rondom de 180.000 ton olie produceren. Pakweg $ 200.000.000/ jaar met een heel redelijke winst marge.

  Echter (de andere zijde van de medaille) de palmolie markt wordt beheerst door wat er in maleisie en indonesie gebeurt en de productie prijzen zijn geent op de lonen van Indonesische arbeiders ($ 200/maand).
  Een plantage van deze omvang vergt ongeveer 4.000 werknemers. Waar vindt je die in Suriname die bereid zijn 7 dagen in de week voor een zeer karig loon ver van huis fysiek te werken.
  Het gevolg wordt een heel grote kolonie van werkers van elders.

  Het is veel verstandiger als Suriname zelf deze ontwikkeling ter hand neemt op een beheerste wijze. De houtproductie kan de basis leggen.

  Als het aan buitenlandse organisaties overgelaten wordt, branden ze het bos, en oogsten daarna de grote resterende bomen en zien dan wel weer.
  Zie wat er op Sumatra gebeurd.


  Maak melding

 10. Ja Bhaai,ANAND RAMGOLAN heeft EDMUND aan PREET BARARA gegeven,met de bedoeling doe wat je kan.Is geen grap.Dit is echte maatwerk.En toch worden sommige mensen boos dat er een foto in een trinindaanse krant is verschenen.De President van TRININDAD heeft onze PRES echt op zijn neus laten vallenDus je ziet zelfs die MADOURO neemt geen kans.
  Dit is een echte soap!!


  Maak melding

 11. Met de huidige regering is zelfs 1 peperplantje project gedoemd te mislukken. Ik heb geen vertrouwen meer erin. Als het grond is gestolen, dus waar haal men grond vandaan.

  Als het hindoestanen zijn die iets willen doen worden ze door de rest uitgekotst. En als het Chinezen zijn ook. Dus stel ik voor om Afrikaanse of Hoogwaardige Haitiaanse landbouw technologie toe te passen. Succes verzekerd.


  Maak melding

 12. Ik hoop dat iedreen door heeft waarmee deze doooooooekhie bezig is.
  Ze kunnen een rijstsector Niet tot ontwikkeling brengen.laatstan dit olie project.
  Is voor de gek houwerij.en misleiding op het hooste niveao.Maar Niet Lang nog Dan hebben we verkiezingen.


  Maak melding

 13. Ach, een tweede immigratiegolf van Indiers is welkom.
  Het bedrjf zal wel zeker met arbeidskrachten uit India wllen werken. Goedkoper en ook nog zonder arbeiders vakbondsperikelen. Liever meer vrouwen dan mannen.


  Maak melding

 14. @1968
  Meneer wist u dat niet?
  Er komt een weg van Apoera naar Nw Nickerie, van daaruit wordt het product met de tram via de vierbaans highway over onze moderne fly overs getransporteerd naar de diepe diepzee haven te Commewijne. Een deel gaat uiteraard naar Brazilie via de geprojecteerde weg Paramaribo- Manaus.
  Onze president heeft dat alles beloofd en hij komt altijd zijn beloften na, wie gelooft hem nou niet? Ai baja…zucht


  Maak melding

 15. Dus de volgelingen van bouta vinden dat bouta niets heft te maken met zijn even criminele zoontje. WAAROM BETAALT DE STAAT SURINAME DAN DE ADVOCATENKOSTEN VAN DINOOTJE!!??EN WAAROM IS INGRID DE TWEEDE ALTIJD IN DE RECHTSZAAL TE VINDEN IN AMERIKA TELKENS WANNEER DINOOTJE VOOR DE RECHTER MOET VERSCHIJNEN?!!


  Maak melding

 16. ajajai welk moeder hoe goed of slecht je zoon of dochter ook word betitelt of is zou niet voor hem of haar klaar staan ik dacht dat je schuldig bent als het bewezen is en je veroordeelt bent maar door jullie allen is deze persoon al veroordeelt en schuldig verklaart en dat zijn vader met staats gelden de Advocaten betaald weten jullie ook al nou zulke getuigen hebben de Amerikanen nodig bel en geef je op gratis ticket als ik zoveel wist en zo een hekel had aan deze personen zou ik dat doen maar niet van horen zeggen zeg niet dat er onschuld is maar wacht rustig op recht zaak en als het waar is berechting en daarom nog de recht zaak van de VS want de rechters hier hebben al geoordeeld en veroordeeld GOD BLESS you all


  Maak melding

 17. De Fly Overs,Diepzeehaven,moderne vliegveld,bruggen over de Corantijn en de Marowijne,18000 woningen,ordening goudsector,stabiele munt,armoede bestrijding,New Mount Deal-Sur heeft aandelen gekocht voor 400 miljoen,vanwaar dat geld halen als we nu geen valuta meer hebben-casavefabriek(ddodgeboeren kind),etc.etc.Geen enkel heeft kunnen starten laatstaan realiseren en dan nu….tramverbinding met para en deze Oliepalm deal.Wel wie denkt deze DiDiBrie dat we zijn.Een stel idioten.Maar ja er zijn er nog velen ,de gattenlikkers,die nog gaan willen geloven aan deze heer(en),want er is nog geld te maken en lijfbehoud anders gaan de Amerikanen hun hier komen halen ala Bishop van Greneda in 1982.Je mag lullen maar schop niet aan de tenen anders…..


  Maak melding

 18. Mijn twee belangrijkste eisen zijn voor een tijdelijke goedkeuring van 5 jaren aan die hele project zijn;

  1 Eerst een pilot project van 100 ha.
  2 Alleen personen met ten minste een BSc binnen het land laten voor werkzaamheden etc.

  Anders kunnen ze maar gaan zingen en dansen zoals in die bollywood films.


  Maak melding

 19. Hoelang zijn 3F en China Zhong Heng Tai investements al doende om iets geregeld te krijgen op het vlak van Plamolie.

  Het dilemma is dat de markt gedicteerd wordt door de praktijk in Indonesie en Maleisie. Om een businessplan op te zetten dat goed is voor deze ondernemingen zal Suriname heel hoge concessies moeten doen.

  Daarom duurt het zo lang.


  Maak melding

 20. india gaat zijn stategische plannen moeten wijzigen,of een ander gebiet moeten zoeken(wij staan er niet om te springen).
  hihihihihihihihihihi

  ray
  jij weet toch zelf dat de eerste bewoners van india afrikanen zijn geweest,waar, zij die kennis vandaan hebben.


  Maak melding

 21. de zwarte criools mening slaat nergens wat zuer deze mensen over suriname al eerst de wereld is voor iedereen of nu chinees brasiliaan hindustaan blanke wonen de wereld is voor iedereen en suriname word gedraaid door chinees hindustaan javenen en ook blanke nederlanders die wat goed doen zaken en veel meer beter dit toch maar wat doet de criools bevolking geen moer alleen vrouwen nemen kinderen maken en in de steek laten en lui om te werken en roof overval verkrachting en meer niet wees blij dat er in suriname nu javanen en hindustanen en chinees wonen die zorgen er voor dat in winkels alles is en op de markt groente vlees vis alles natuurlijk zijn er ook criools die werken en niet roof over val doen of vrouw met kind in de steek laat maar meer dan de helf van de criools zwarte man is dit bekend tot amerika en 1 kwart zijn de goede is weinig hoor en trouwens de gezeur altijd brasiliaan chinees of india mensen gaan alles pikken of de coolie man deze man is gek de land is van indianen en die zeg niks allen deze criool en over koelie man je heb geen respek anders zou je dit niet zeggen de woord koelie ben jij vergeten de slaaf tijd toen jullie nikkers genoemd werd en in elkaar geschop gelukkig is nu een ander tijd mensen hebben van zen fouten geleerd en nu zijn we allemaal gelijk zwart wit bruin maak niet uit dus deze meneer met de koelie gedoe pas op hoe je praat want jij ben een persoon die haad zaait zielig ventje dat je ben groetjes


  Maak melding

 22. Rufus hindoestanen werken hard kunnen voor eten zorgen voor de luie negers.noem een land met neger aan de macht,waar het goed gaat in de wereld.rufus racist


  Maak melding

 23. IK geef Dhokie groot gelijk geef suriname aan india en china dat zijn harde werkers binnen een paar jaren maken ze suriname een welvarend land.En sluit alle nietsnutten op.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.