‘Suriname blijft de baas over de Corantijn’

19

PARAMARIBO, 17 sep – Veiligheidsfunctionarissen van Suriname en Guyana gaan samen criminaliteit bestrijden op de Corantijn rivier. Volgens minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken, hoeft er geen twijfel te ontstaan over de zeggenschap op de rivier. De Corantijn is over de volle breedte Surinaams grondgebied. De Guyanese legerbevelhebber, Gary Best, sprak wel andere taal onlangs.

Volgens Best moeten de twee landen nog beslissen wie arrestatiebevoegd is tijdens operaties op de rivier. “Suriname heeft de bevoegdheid over de hele rivier en Guyana erkent dit”, zegt Lackin tegenover de Ware Tijd. Tijdens recent overleg rond de misdaadbestrijding langs de grens zou Guyana de erkenning hebben bevestigd. Volgens Best zullen de legers van beide landen gezamenlijke patrouilles uitvoeren om vooral zeepiraterij aan te pakken.

De ‘kwestie van jurisdictie’ zou nog op het ‘hoogste niveau’ besproken worden. Er moet nog worden bepaald wat er na een aanhouding gebeurt met bijvoorbeeld een Guyanese verdachte. Volgens Lackin is er geen reden tot bezorgdheid. Wel mag de realiteit in het grensgebied niet uit oog verloren worden. “De totale rivier is Surinaams grondgebied. Wel vereist de realiteit dat vooral wat betreft de grensoverschrijdende criminaliteit de twee landen nauwer met elkaar gaan samenwerken”, aldus Lackin.

Bekijk ook:

19 REACTIES

 1. @Karm,

  Je slaat de spijker op z,n kop. Hahahaha. Omdat de Gyanesen meer weten over strategie.
  Ze hebben het bij het hoogste orgaan uitgevochten en gewonnen.

  Ik rust
  Djamoe.


  Maak melding

 2. Tigri en de Corantijn zijn van Suriname, zeggen de Surinamers.
  Tigri is van Guyana en de Corantijn zou voor de helft van Guyana moeten zijn, zeggen de Guyanezen.

  Ik vraag me af welke Surinamer of Guyanees Tigri en de Corantijn mee zal nemen wanneer ze hem in zijn graf stoppen.

  HEBZUCHTIGHEID!!!!!

  Wanneer wij mensen door hebzuchtigheid en kortzichtigheid de wereld hebben vernietigd zullen we ophouden de aarde, of delen daarvan, als ons bezit te beschouwen.


  Maak melding

 3. Djamoe en KARM… ten eertse….het is nog niet uitgevochten…want dat ging over de monding in de oceaan van de corantijn en de daaruitvoortvloeiende ….. economische mijlszones in de oceaan ivm grondstoffen als olie en de visserij en exploitatierechten !!!!!!

  en
  ten tweede het gaat er om waar de corantijn ontspringt mbt het TIGRI gebied…daar is nog niets over beslist…het gebied houden de Guyanezen gewoon bezet!!!GVD…daar zijn meningsverschillen dus over!!!!


  Maak melding

 4. maar bouterse neemt het guyanese staatshoofd 123 mee op schoolreisje van onze centen de surinaame belastingbetaler

  alleen omdat hij en khan coke aan bouta leveren

  intussen wordt surinaams grondgebied leeggeroofd door guyana, bouta en greenheart, alles met instemming van bouterse

  hoe dom kan een volk zijn?


  Maak melding

 5. 17 sept.2013

  Srika citeert:

  De ‘kwestie van jurisdictie’ zou nog op het ‘hoogste niveau’ besproken worden. Er moet nog worden bepaald wat er na een aanhouding gebeurt met bijvoorbeeld een Guyanese verdachte. Volgens Lackin is er geen reden tot bezorgdheid.

  Volgens het vonnis van de Arbitrage Tribunaal inzake de VN Conventie over de rechten van de zee behoord de gehele Corantijnrivier toe aan Suriname. Guyana heeft geen zeggenschap daarover en mag dat ook niet d.m.v. een politieke zet krijgen.

  Willen zij meewerken om de criminaliteit te bestrijden dan hebben zij gehoor te geven aan Suriname, en niet andersom.

  Over de jurisdictie kan er niet gepraat en/of onderhandeld worden door Guyana en mag Suriname dat niet toestaan.

  Het aanhouden van een Surinamer of Guyanees op de Corantijnrivier is een aanhouding op het grondgebied van Suriname. De verdachte(n) moet of moeten dan worden overgedragen aan de Surinaamse autoriteiten. Of aan de oostzijde van de oever van de Corantijn, of aan de westzijde van de oever van de Corantijn.

  Guyana vrijspel geven op de Corantijnrivier,is het opgeven van de jurisdictie van het Surinaams grondgebied.

  Srika hoopt dat Lackin en D.D. Bouterse wel begrijpen, dat het grondgebied van Suriname niet als cadeau weggegeven mag worden.Daar valt er niet over te onderhandelen.

  Samenwerken tussen Suriname en Guyana moet mogelijk zijn, maar dan zal Guyana niet met drogreden moeten aankomen, niet bewust de criminaliteit op de Corantijnrivier zelf bevorderen en moet het grondgebied van Suriname eerst gerespecteerd worden.

  Alle Surinamers in Suriname, blijft in deze waakzaam!!!

  De minpunten niet vergeten!
  Srika


  Maak melding

 6. Jullie moeten niet slechts minnetjes aan mij geven (zie vorige bijdrage), dat is jullie door hebzucht ingegeven, geef met argumenten aan in welk opzicht ik ongelijk heb.


  Maak melding

 7. Het behoort tot de strategie van de huidige Surinaamse machthebbers zich te verzekeren van rugdekking bij evt. dreiging door de zuiderbuur of de Fransen in het Oosten.

  De eerste buitenlandse reis van DDB enkele dagen na zijn installatie als president was naar het buurland Guyana. Als reden voor dat bezoek werd een verklaring afgegeven,waaruit de noodzaak en spoedeisend karakter van het bezoek niet konden blijken.

  Nu maken de Guyanezen (mis)bruik van deze situatie door faciliteiten af te dwingen. Vermeld moet worden dat de Guyanese autoriteiten altijd gebruik hebben gemaakt van deze waterweg,uiteraard met toestemming van Suriname.


  Maak melding

 8. @ henkes
  Hahahahahahaha net een dreumes zitten mekkeren over een paar veertjes die niet in de bekende plek gestoken zijn.

  Souvereiniteit moet men nooit te grabbel gooien.DAT maakt dat je een land bent en geen rijksdeel.

  Hebzuchtigheid!!!!!!!!
  Dit waren ook de woorden van een ex-pres toen sland’s advokaat prutswerk had geleverd.
  Vandaar die minnetjes (knipoog)


  Maak melding

 9. karm: “Dit waren ook de woorden van een ex-pres toen sland’s advokaat prutswerk had geleverd”.

  De huidige president zei dat we miljarden barrels olie door het prutswerk waren kwijtgeraakt, alleen heeft men die miljarden barrels nog steeds niet gevonden. Ik hoop dat ze, zowel door Guyana als Suriname, nooit worden gevonden. ‘Dati sa pur a hebzuchtiheid dyi den’. Voordat de olie gevonden was, was Bosje al bereid oorlog te voeren over iets dat hij niet daar gezet heeft, als Guyana even stom was geweest hadden we nu honderden doden aan beide zijden gehad.

  Als er werkelijk miljarden barrels olie, door God/natuur gegeven, in dat zeegebied voorkomen, waarom zouden niet beide landen daarvan mogen profiteren? Suriname zowel als Guyana zijn armoezaaiers, die best een beetje welvarender mogen worden, door samenwerking zal dat makkelijker gerealiseerd kunnen worden, dan te gaan vechten over eventueel aanwezige hulpbronnen.


  Maak melding

 10. Ons land moet geen domme dingen doen.Wat zal er gebeuren wanneer Guyanezen besluiten om alleen de rivier op te gaan?
  Zodra dat gebeurt kunnen ook zeggen en nu geen Surinaamse politie meer op de Corantijn.


  Maak melding

 11. Sorry Surinamers, ik ben geen Guyanees, maar alleen op Surinaamse kaarten is Tigri te zien als Surinaams grondgebied. Guyanezen voeren beheersdaden uit in het gebied terwijl wij hoog van de daken schreeuwen dat het van ons is. Ook het geflirt van de criminele president met Ramotar zonder dit ter sprake te brengen, komt zwak over, alsof we hiermee genoegen nemen. Lackin moet duidelijke taal spreken, niet aan ons toe maar naar de Guyanezen of de patrouilles onvoorwaarderlijjk stopzetten.


  Maak melding

 12. BRAZILIAANSE PRESIDENT ROUSSEF NIET NAAR VS OM AFLUISTERSCHANDALEN. VS HEEFT NOOIT OM ZUID-AMERICA GEGEVEN DAN MET HUN PARTNERS IN EUROPA TE HEULEN. VS NIET WELKOM IN ZUID-AMERIKA.


  Maak melding

 13. Puur om persoonlijk belang wordt niet ingegrepen tegen de hondsbrutale Guyanezen. Het wordt de hoogste tijd dat su (spier)ballen gaat tonen en Tigri heroverd. Volksbelang gaat boven persoonlijk belang, me dunkt dat er sprake is van onwil, omdat anders stagnatie komt in de coca doorvoer.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.