Franse ambassadeur vertrekt uit Suriname

29

PARAMARIBO, 17 sep – Ambassadeur Joël Godeau van Frankrijk vertrekt. De diplomaat noemt zijn pas afgesloten periode van twee jaar in Suriname een ‘dienstbare.’ De onderlinge banden zijn versterkt, hoewel er nog veel te doen valt.` “Maar we zijn op de goede weg”, zegt Godeau.

Suriname en oostelijk buurland Frans Guyana hebben flinke vorderingen gemaakt. Samenwerking langs en op de grensrivier, de Marowijne, blijft een uitdaging. Het Franse overzeese gebiedsdeel wordt door Paramaribo gezien als de ‘nieuwe poort naar Europa.’ “De relatie met Frankrijk is een bijzondere”, zei president Desiré Bouterse bij het formele afscheid. Het is ook waarom de huidige regering een ambassade opzette in Parijs.

Volgens Bouterse zijn er goede vooruitzichten voor nog betere samenwerking. Suriname wil dat sowieso, ook omdat er muziek zit in vooral economische samenwerking. Het gedeelde belang in het grensgebied noopt ook tot nauwe samenwerking en goed overleg. Zeker op het gebied van veiligheid en misdaadbestrijding is veel bereikt. Godeau zou daar intens aan hebben bijgedragen de afgelopen jaren. De diplomaat werd onderscheiden met de Ereorde van de Palm.

amba.FR
President Desire Bouterse (m) en First Lady Ingrid Bouterse – Waldring (r) heffen het glas met Joël Godeau (l), de scheidende buitengewoon gevolmachtigde ambassadeur van de Franse Republiek in Suriname. Bouterse heeft hem maandag omhangen met de versierselen horende bij het Grootlint in de Ere Orde van de Palm. Bouterse prees Godeau voor zijn onvermoeibare inzet om Suriname en buurland Frankrijk (door tussenkomst van Frans-Guyana) dichter bij elkaar te brengen.


29 REACTIES

 1. De poort Frankrijk.
  Als je even Nantes vergelijkt met de Maasvlakte Rotterdam dan begrijp je welke onzin Bouterse verteld.
  Zelfs de Russen en Chinezen gebruiken Nederland als poort naar Europa.
  De Fransen doen niks voor Suriname anders dan dat ze er flink aan verdienen.
  En wat ze doen gaat met de franse slag


  Maak melding

 2. Ik zou ook zaken willen doen met de Fransen, het is toch een wereldmacht met veel technologie en het zijn ook je naaste buren, samenwerken met veiligheid en criminaliteitsbestrijding bijvoorbeeld…

  Alleen vraag ik me af of Sarkozy ook zaken wil doen met een corrupte Maffialeider, massamoordenaar, dictator, cocaïne dealer, enz. enz. Hij zal ook wel het nieuws gevolgd hebben…


  Maak melding

 3. Frankrijk is ooit een megakolonisator geweest, vele malen groter dan Holland. Half Afrika hadden de Fransozen in bezit, delen van de Pacific en Zuid-Oost Azië. In Algerije en Vietnam hebben ze enorme bloedbaden aangericht. Verder zijn ze nooit te beroerd om militair op te treden in hun ex-kolonieën zoals de laatste tijd in Mali. Hoezo fijne samenwerkingspartner?


  Maak melding

 4. @W.Hermelijn

  Oh,kijk, bouta is de amnestielijder van Suriname,beweert onschuldig te zijn als een baby maar dan amnestie…hoe dan?!
  De toekomstige lijders van Suriname…Dinootje,meriba en brunsie….welk volk verdiend deze criminelen?!Pffffff…..juist alleen de surinamers zoals de ndpers….!!

  En kijk ze proosten…alsof dinootje nooit heeft bestaan!!!


  Maak melding

 5. @Hermelijn

  Ach jongen ,dat is eeuwen geleden het geval geweest , het staat gedrukt in alle talen en heden doet de wereld zaken met Frankrijk!!

  Okay even terug bij de moderne tijd,
  je zou denken dat een amnestie lijder nooit en te nimmer een proost zou kunnen uitbrengen met een ander LEIDER van een geciviliseerde natie zoals Frankrijk .
  Je baasje houdt van Frankrijk en waarom niet/Naarendorp is toch daar ondergedoken?!!


  Maak melding

 6. De ambassadeur zijn termijn zit erop, de ambassadepost is niet opgeheven, waarom is dit groot nieuws? Verder lijkt het me normaal dat Suriname goede relaties onderhoudt met Frankrijk/Frans Guyana, maar daarom hoeven we de relatie met Nederland, waar de meeste van onze overzeese landgenoten wonen, niet te verwaarlozen. Ons buitenlands beleid moet niet bepaald worden door de luimen van een toevallige president maar door het Surinaamse belang. Een kind kan aanvoelen dat een (goede) relatie met Nederland makkelijker en goedkoper te onderhouden is en meer voordelen zal opleveren voor Suriname dan een (goede) relatie met Frankrijk en Equatoriaal Guinee.


  Maak melding

 7. @Henkes

  Ja maar wij surinamers verdienen toch geen crimineel als lijder?!Ook zijn 2 zonen zijn criminelen,verdienen wij deze criminele familie als lijder dan
  Het beste dat Surinamers en zijn inwoners kan overkomen is bevrijdt worden van zo een crimineel!!!
  En bovendien zij het niet de gehele surinamers die Nederland haten ,slechts de amnestie lijder en zijn handjevol aanbidders,de ndpers!!


  Maak melding

 8. saddam hoessein schudde ook handen met president Bush en ze lachten tot elkaar. Formele beleefdheidszaken.
  DDB schudde ook handen met President Obama.

  Als puntje bij plaatje komt, is het no-nonsense/zakelijk, action!, take one, correct, duidelijk en snel. Als je begrijpt wat ik bedoel.


  Maak melding

 9. Hahahaha hoe lang geleden is het van de Fransen en hoe lang Nederland en wie het langs wat een gelul ik heb aan geen van beiden een hekel maar ook niet aan mijn swiet sranang GOD BLESS


  Maak melding

 10. EVEN DIT!VERY INTERESTING STUFF!
  Amerikaanse expert over aanhouding Dino:

  ‘Amerika wantrouwt Bouterse nu nog meer’
  06/09/2013 – Ewout Lamé

  Paramaribo – De Verenigde Staten stonden altijd al wantrouwend tegenover president Desi Bouterse wegens zijn vermeende betrokkenheid bij drugshandel. Dat wantrouwen is door de aanhouding van zijn zoon Dino vorige week donderdag, alleen maar toegenomen. Amerikaanse veiligheidsdiensten zullen Suriname en Surinaamse politici nu extra in de gaten houden.

  Dat is de verwachting van hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de universiteit van Miami, Bruce Bagley. Hij is gespecialiseerd in de betrekkingen tussen de VS en Zuid-Amerika en doet vooral onderzoek naar de rol die drugshandel en veiligheidsvraagstukken daarbij spelen.

  President Bouterse zei dinsdag dat de arrestatie een bewuste poging was van “tegenstanders” om de Unasur-top afgelopen weekeinde te dwarsbomen. Maar Bagley vindt dat onwaarschijnlijk, zegt hij telefonisch vanuit Miami tegen de Ware Tijd. “Dat alles zo vlot verliep, toont eerder aan dat het om een routineklus ging dan een complot”, aldus de hoogleraar.

  Surveillance

  Dino werd aangehouden in Panama door lokale autoriteiten en onmiddellijk uitgeleverd aan de VS. Het toont volgens Bagley aan hoe nauw de banden tussen Panama en de VS zijn, en dat de VS kennelijk een surveillancesysteem hebben dat zich over de hele regio uitstrekt.

  Hij denkt niet dat de arrestatie leidt tot een breuk tussen de Verenigde Staten en Suriname. Bagley: “Amerika spant zich al tijden in om de Surinaamse overheid zo ver te krijgen volledig mee te werken in de oorlog tegen drugs, en heeft daarin vooruitgang geboekt. Dan is het niet waarschijnlijk dat ze het contact afkappen.”

  De mate waarin Dino meewerkt met de Amerikaanse autoriteiten kan consequenties hebben voor andere Surinamers, en mogelijk de president zelf. “Als Dino informatie geeft, zou het kunnen dat personen op een lijst worden gezet waardoor ze niet meer naar de VS kunnen reizen”, legt Bag-ley uit. “De VS zullen alleen verdere aanhoudingsverzoeken uitvaardigen als ze daar gegronde aanwijzingen voor hebben.”

  Drugssnelweg

  Suriname ligt pontificaal op een belangrijke ‘snelweg’ voor drugs. De laatste jaren is Venezuela een belangrijk doorvoerland geworden voor drugs vanuit Colombia naar Europa, via West-Afrika. Daarom zullen Amerikaanse veiligheidsdiensten met extra belangstelling naar Suriname kijken, vermoedt Bagley.

  Dat er een hechte vriendschap is tussen de presidenten van Suriname en Equatoriaal-Guinea, wakkert die belangstelling waarschijnlijk verder aan. “Samen met Guinee-Bissau en Mali is Equatoriaal-Guinea de laatste jaren een schakel geworden in de drugshandel”, schetst Bagley.

  De hoogleraar tekent aan dat de VS niet meer zo’n dominante positie innemen in Zuid-Amerika als dertig jaar geleden. “Ondertussen is China opgekomen als een belangrijke tegenspeler”, zegt Bagley. “De invloed van de VS in de regio is zeker achteruitgegaan. Toch is spanning met de Verenigde Staten niet in het belang van Suriname.”

  Deze affaire zal zeker niet de doodsklap zijn voor Surinaamse pogingen om een prominentere positie te krijgen in Zuid-Amerika. Maar een situatie van verdenkingen en twijfels helpt het imago van Suriname en zijn president niet, is de inschatting van de Amerikaan. “Andere regeringen in de regio zullen niet besmet willen worden. Waar rook is, is vuur, zegt het spreekwoord.”.-.

  GAAT HIJ DAAROM NIET NAAR DE JAARVERGADERING VAN DE VN?


  Maak melding

 11. MEDUSA,daarom gaat hij niet naar dee V.S.Zo als ik dit gelezen heb.Dan is het echt heet voor degene die met DINO EN DESIE te maken hebben.Zeker staat vast als DESIE daar arriveert wordt hij meteen op gepakt.Ja dit kan wel kloppen.Opvallend gisteren zei LIMBO dat er niet meer ingebeld kan worden.HIj is bang voor de AMERIKANEN ze gaan hem zeker afluisteren
  Dus de opnames worden van tevoren opgenomen,en zo het PAARSE VOLK bereikt.


  Maak melding

 12. @ Beste xenofobe Pinnas:

  “Alle witmangs moeten per direct Suriname verlaten”.

  Ik vraag me af waarop je deze uitspraak baseert. Het zijn juist de bedrijven van de witmangs die nog iets voor de Surinaamse economie en infrastructuur betekenen. De rehabilitatie van de Waterkant, de dijkverzwaring in Commewijne en Coronie, de Oost-Westverbinding, ik noem er zo maar een paar.
  En ik heb nog een mededeling voor je: De nieuwe ambassadeur van Frankrijk komt er gewoon aan. En wedden dat dat een witmang is?


  Maak melding

 13. Het vreemdelingenlegioen traint en is massaal aanwezig in frans guyana.Voor desietje zou het natuurlijk geweldig zijn als hij 1 van zijn opponenten voor presidentschap straks zou kunnen verliezen aan de fransen,want er staat voor een ander persoon nog een jarenlange gevangenisstraf te wachten daar in frankrijk.


  Maak melding

 14. @blaka bakra
  De beste xenofobe Pinnas zegt:
  “Alle witmangs moeten per direct Suriname verlaten”.

  Maak jij je nog druk om uitlatingen van domme NDP’ers?


  Maak melding

 15. Mensen jullie lezen niet goed!! pinnas heeft gelijk!!! Alle witmangs moeten verdwijnen uit Suriname daarmee bedoelde hij baas B met zoon of zonen-en kornuiten en die letterloze baviaan van een ronnie snappen jullie dat niet??? Witmang……the poeder boys. Now you got it??? Eentje heeft inmiddels al een nieuwe woning, uhh ik bedoel een 1 kamerappartement met uitzicht op de binnenplaats.


  Maak melding

 16. Ambassadeur Joel Godeau heeft pieking basja bobo persoonlijk verzekerd dat voor hem in Parijs een Ordre national Legion d’honneur in de hoogste rang van Grand Croix gereserveerd is alleen hij moet het daar komen halen.


  Maak melding

 17. BRAZILIAANSE PRESIDENT ROUSSEF NIET NAAR VS OM AFLUISTERSCHANDALEN. VS HEEFT NOOIT OM ZUID-AMERICA GEGEVEN DAN MET HUN PARTNERS IN EUROPA TE HEULEN. VS NIET WELKOM IN ZUID-AMERIKA.


  Maak melding

 18. @pay ray

  Obama noem ik een ECHTE leider!!
  Een crimineel kan nooit een leider zijn . Bouta zie ik als LIJDER,geen korte ‘ij’ voor hem gewoon de lange dus bouta is de lIJder van Suriname!!

  Ps je bent pas komen kijken hier om je ndp horde te versterken,
  ook zij weten dat ik bouta de lijder schrijf met lange ‘ij’. Er is een verschil tussen leider en lijder!
  Bouta is de LIJDER van Suriname!!


  Maak melding

 19. Ray :Obama noem ik een ECHTE leider!!
  Nu pas kom jij uit je schulp Ray. Noem jij iemand die zonder vorm van proces burgers dood met DRONES en andere middelen.
  Geen enkele amerikaanse leider is een ECHTE leider geweest dan massamoordenaars.


  Maak melding

 20. @Ali Karamatali
  Heeft de VS het nu plotseling ook gedaan omdat ze 2 Surinaamse criminelen hebben gearresteerd.Criminelen die onze kinderen en (achter)kleinkinderen wilden vergiftigen en al hebben vergiftigd?
  Kom op man and face the reality!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.