Bedrijven ‘overvallen’ door maatregel regering

52

PARAMARIBO, 17 sep – Bedrijven moeten weer invoerrechten betalen op productiemiddelen. Dit heeft minister Adelien Wijnerman van Financiën bepaald. Het oude vrijstellingsbesluit is verlopen en het ziet er niet naar uit dat er op korte termijn verlenging komt. Ondernemers kunnen het niet bepaald waarderen. Er wordt zelfs gesproken van paniekvoetbal.

De staat zou naarstig op zoek zijn naar geld om het begrotingsgat te vullen. “Dit is een paniekmaatregel, paniekbeleid zonder de gevolgen eerst te overzien. In plaats van het probleem aan te pakken, doet men aan symptoombestrijding’, zegt Ferdinand Welzijn, voorzitter van werkgeversorganisatie VSB, tegenover de Ware Tijd. Het echte kwaad zou bij het overheidsapparaat zelf gezocht moeten worden. Volgens Welzijn is het douanekorps door en door corrupt en loopt de staat zo middelen mis.

Nu worden ondernemers als het ware overvallen. Er zal naar extra geld gezocht moeten worden voor de invoerrechten. De VSB ziet investeerders ook ontmoedigd raken. Volgens Wijnerman heeft de staat met de vrijstelling ruim een half miljard Surinaamse dollar (ongeveer honderd miljoen euro) misgelopen aan invoerrechten. Het is nu mooi geweest met het ‘aanmoedigen’ van investeringen. Dat was aan het begin van de regering Bouterse de motivatie voor de vrijstelling.


52 REACTIES

 1. Geld,bouta heeft geld nodig om de advocaten die zijn criminele zoon verdedigen,te betalen!!!
  Dus nu gaat geheel Suriname moeten boeten voor de zonden van zijn zoon en van hem!!!

  Echt een ander logische verklaring is er niet!!!


  Maak melding

 2. nu word het nog minder aantrekkelijk om in Suriname te investeren. ik kan uit eigen ervaring mee praten. ze werken in Suriname achterste voren. als je weer extreem belast word bij het invoeren van je productie middelen. zal je dit weer in je kost prijs etc moeten verwerken. met als gevolg dat dit jou concurentie positie verzwakt. met deze imbiciel aan het roer zal Suriname op veel vlakken nooit zelf voorzienend worden. en voor altijd afhankelijk blijven van buitenlandse import. ze slopen op deze manier de binnenlandse productie. bedrijfsmiddelen zijn al ontzettend duur. en verschepings kosten naar de Haven van Paramaribo zijn in vergelijking met andere landen al vrij hoog.


  Maak melding

 3. Bedrijven in rep en roer
  Wijnerman stopt vrijstelling invoerrechten bedrijfsmiddelen
  17/09/2013 – Ivan Cairo

  PARAMARIBO – De vrijstelling van invoerrechten bij import van bedrijfsmiddelen is stopgezet. Ondernemers moeten “de normaal verschuldigde rechten bij de invoer” betalen, zegt minister van Financiën, Adelien Wijnerman, in een brief aan bedrijfslevenorganisaties. De maatregel trad gisteren in werking.

  Op korte termijn komt een evaluatie met het bedrijfsleven. De ministeriële beschikking van 15 september 2012 op grond waarvan bedrijven in aanmerking konden komen voor de voornoemde faciliteit is op 15 september VERSTREKEN. Er was een mogelijkheid tot verlengingen, maar Wijnerman heeft dat niet gedaan. Toenmalige minister van Financiën, Wonnie Boedhoe, kwam in november 2010 ook met een beschikking die ondernemers vrijstelling van invoerrechten gaf bij de import van bedrijfsmiddelen.

  Door de vrijstelling is de staatskas vanaf november 2010 tot en met augustus dit jaar SRD 536 miljoen aan invoerrechten, consentrecht, omzetbelasting en statistiek misgelopen, stelt minister Wijnerman. Na de evaluatie wordt het beleid voor het verlenen van vrijstelling van invoerrechten aangepast. “Er zal een nieuwe beschikking worden gemaakt waarbij de voorwaarden worden aangescherpt”, kondigt de bewindsvrouwe aan.

  Paniek

  “Dit is een paniekmaatregel; paniekbeleid zonder de gevolgen eerst te overzien. In plaats van het probleem aan te pakken, doet men aan symptoombestrijding”, reageert de voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Ferdinand Welzijn, op de maatregel. Hij voorziet nu al problemen voor een aantal bedrijven, terwijl ondernemers, investeerders en potentiële investeerders ontmoedigd zullen raken. Een productiebedrijf dat momenteel bezig is een groot uitbreidingsplan uit te voeren, moet nu naar extra geld zoeken om invoerrechten te betalen. De machines arriveren komende maand. Door de ontstane situatie komt de voorgenomen productiestart van januari 2014 in gevaar. “Het gaat om een Surinaams bedrijf dat ook exporteert en nu in grote problemen komt”, stelt de VSB-topman.

  Corrupte douane

  Niet de vrijstelling van invoerrechten is volgens Welzijn het probleem, maar een door en door corrupt douaneapparaat waardoor de Staat veel inkomsten misloopt.

  “Doek het hele douanekorps op en zet daar SGS. Dat apparaat deugt voor geen cent”, luidt de rigoreuze oplossing van de VSB-topper. Opeenvolgende regeringen zijn er volgens hem niet in geslaagd de corruptie in deze voor de inkomsten van het land cruciale dienst in te dammen.

  Welzijn benadrukt dat het bonafide bedrijfsleven geen probleem heeft met de pre-shipmentcontrole die door het Zwitserse SGS zou worden uitgevoerd.

  De organisatie vindt alleen dat de controle hier dient plaats te vinden, zodat vertraging in de verscheping van goederen kan worden voorkomen.

  Dat ook handelaren hebben geprofiteerd van de vrijstelling van invoerrechten is niet de schuld van het bedrijfsleven, vindt de VSB-voorzitter. “Je mag aanvragen, maar het is uiteindelijk de overheid die beslist of je in aanmerking komt of niet”, becommentarieert hij een van de misstanden bij deze zaak. Wat Welzijn betreft had minister Wijnerman ruim vooraf het bedrijfsleven kunnen melden wat zij zou doen, zodat ondernemers hierop konden inspelen. Nu worden de bonafide bedrijven getroffen en waarschijnlijk de malafide helemaal niet, want die gaan gewoon door”, benadrukt hij.

  Andere voorziening

  SBF-voorzitter Wilgo Bilkerdijk wil deze zaak eerst in de organisatie bespreken zodat kan worden nagegaan wat te doen. Hij verwacht wel “enige deining” in het bedrijfsleven. “Een heleboel mensen hebben het nog niet gehoord, maar ik verwacht wel wat dyugu dyugu.”

  Uit andere bron verneemt de Ware Tijd dat talrijke bedrijven die NIET in aanmerking mochten komen voor de voornoemde belastingincentieven, via allerlei kunstgrepen en mazen in de regels daar MISBRUIK van gemaakt hebben. De vrijstellingen waren bedoeld om de productiesector te stimuleren, maar ook HANDELAREN hebben er gretig van geprofiteerd.

  Bilkerdijk, die ook voorzitter is van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa), beaamt dit. “Het was voor de productiesector, niet voor de handel.” Naar verluidt hebben ook malafide personen gretig geprofiteerd van de vrijstellingen. Dat Wijnerman deze faciliteiten nu stopzet, is deels aan de private sector te wijten, meent Bilkerdijk. “De informele mensen hebben dat ding verknald. De overheid mist veel inkomsten.” Dat Wijnerman de stekker eruit heeft getrokken, neemt de SBF-voorman de bewindsvrouw niet kwalijk.

  Het bonafide deel van het bedrijfsleven gaat nu de koppen bijeen moeten steken “hoe de overheid te helpen, waar de grens getrokken moet worden”. Ook zal worden nagegaan welke andere voorziening op korte termijn getroffen zou kunnen worden of waar de zojuist verstreken tegemoetkoming kan worden bijgesteld. Aanpassing van de Investeringswet kan volgens Bilkerdijk één van de opties zijn.-.


  Maak melding

 4. Dit soort besluiteloosheid en niet communiceren is wanbeleid van alle betrokkenen. Ook van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven heeft hier tonen boter op haar hoofd.

  Je zult maar besloten hebben materieel/ bedrijfsmiddelen in te kopen zonder rekening te behoeven houden met Invoerrechten. Het kan het verschil zijn tussen goed presteren en failliet gaan.

  Echter je zult een regering zijn waarvan alle projecten stilvallen door betalingsachterstand en een gat in de begroting van 20% (> SRD 1.000.000.000)dat dagelijks groter wordt.

  Ik hoop dat iedereen nu begrijpt waardoor men in het begin van 2013 liquiditeitsproblemen had. Het waren de rekeningen van 2012 die waren blijven liggen omdat men in 2012 met het budget de rekeningen van 2011 betaald had.

  Het wordt tijd dat justitie in geschakeld wordt om de budgetverantwoordelijke functionarissen onder ede te horen, zodat bekend wordt waar geoormerkte budgetten echt aan besteed zijn.

  Je zult maar een regering zijn waarvan de linker hand niet weet wat de rechter doet.

  Je zult maar burger zijn van een land waar transparante opdracht verlening door de overheid onmogelijk is.


  Maak melding

 5. ray, scherp gezien

  de omkooppraktijken van de regering NDP en de vele onnodige reschuffeling van capabele mensen kost geld
  ook het aanstellen van friends en familie van de NDP (dino, ingrid, steve meye, alibux, boereveen, wijdenbosch, etc) om de machtsgreep op het arme surinaamse volk te vergroten kost geld

  de staat (de surinaamse belastingbetaler, de kleine man) moet nu voor beroepscrimineel dino betalen


  Maak melding

 6. @skopoe
  Gelijk heb jij ook.En dan durft deze crimineel nog te dromen van een tweede termijn!!
  Wat wij surinamers allemaal moeten meemaken met deze crimineel als lijder!
  Sinds 25 feb 1980 heeft deze crimineel Suriname in zijn bloedige greep!


  Maak melding

 7. Skopoe jij zegt goed gezien gedrag van een schaap als er 1 over de dam is volgen de anderen blindelings in welk land word er geen invoerrechten betaald het moet een keertje komen want het word wel op de klant verhaald en zo denken deze handelaars dat het goed is ze moeten blij zijn zo lang gehandeld te hebben alleen nemen ze willen niet betalen voor hun vuil geen douane aan de over zijde van de grens en nu geen invoerrechten dat is pas het volk uitzuigen en jullie maar gillen op de regering waar moet het land dan op draaien als niemand wat hoef te betalen ga dat tegen de fransen Amerikanen Nederland ga het daar zeggen maar ja of het nou goed is jullie soort gaan toch zeggen het is fout en niet dat het fout is maar omdat het deze regering is dus is in jullie ogen zelfs het beste fout dus maar ja ik zeg het maar want ik verwachte niet anders kijk in Nederland word de belasting opgevoerd jullie zijn daar ga maar gillen en er word zo veel afgeschaft waar zoeken zij dan geld voor ik weet het niet hoop het van jullie te horen de zogenaamde profs


  Maak melding

 8. Hoe lang kun je doof zijn voor een waarheid die in je oren schreeuwt
  Hoe lang kun je je ogen sluiten voor de smerigheid die een land vervuilt
  Hoe lang kun je je neus dichtknijpen voor de stank die opstijgt uit een put.
  Niet L..llen maar poetsen !!! Zou ik zeggen.


  Maak melding

 9. @ Boegroe je hebt het waarschijnlijk niet goed begrepen.
  er worden nu geen invoer rechten over “productie middelen” betaalt. echter wel de statistiek, consens, etc rechten. er worden altijd al invoerrechten betaald over de andere goederen. met uitsluiting van Caricom goederen. daar betaald men ook alleen maar de statistiek, consensrecht, etc op.

  Suriname werpt nu extra barierres op waardoor het minder aantrekkelijk word te investeren. je moet juist een klimaat hebben waarin het aantrekkelijk word gemaakt een investering te doen. productie middelen zijn goed voor de lokale productie en werkgelegenheid. als je deze middelen. moeilijker laat invoeren heeft dit direct zijn weerslag op de lokale economie. minder werk gelegenheid een meer afhankelijkheid van buitenlandse import. dan krijg je van die situaties waarbij buitenlandse producten goedkoper zijn als lokaal geproduceerde producten. en dan moeten we absoluut niet hebben. want dat resulteerd weer in het wegvloeien van kapitaal naar het buitenland. Suriname is heel goed instaat op vele vlakken zelfvoorzienend te zijn. echter dit soort ahum “oplossingen” hebben een averechts effect. en schieten hun doel voorbij.

  een ieder heeft recht op zijn politieke voorkeur. maar laten we wel real blijven en de feiten onder ogen zien.


  Maak melding

 10. in principe was het wel leuk om te kunnen bestellen zonder invoerrechten te hoeven betalen.
  Dom, maar wel leuk.

  waar moet het land dan de inkomsten vandaan halen, he? maar ja, je wilt popi Jopi spelen. en beiden zijn al dood. Popie Jopie en Popie Jopie. en nu jij ook bijna, kleine popi jopie.

  en straks de visumkosten weer omhooggooien, want het is natuurlijk wel leuk om minder te betalen, popi jopie maakt alles in orde, maar waar blijven de inkomsten voor het land? oh ja, het goud. he he.

  en dan wel knetteren op de government take, maar die wel houden en verhogen, want hoe moeten anders de verhoogde aov en de kinderbijslag kosten betaald worden he? m.i. had dat uit de belastinginkomsten gekund liever dan uit de accijnzen, maar ja, wie ben ik?.


  Maak melding

 11. Hoe achetrlijk kan je niet zijn.
  Ipv de eigen productie te stimuleren ga je deze juist de afgrond in gooien.
  Ik weet niet of je meer mag spreken over “het beleid” van deze regering. Is eerder wanbeleid en heeft treken van paniek voetbal.
  Wat een schaamteloze vertoning. Waarom maakt Dance Pres deze zaken niet bekend? Had die toch kunnen doen in zijn radio speach? Nee dat dan weer niet.
  Wat een afgang in dat land.


  Maak melding

 12. Het gestolen geld, moet toch ergens vandaan weer aangevuld worden. Dus worden de belastingen verhoogd.

  Ik ben echt benieuwd naar de extreme uitgaven patroon van de huidige regering t.o.v. vorige regeringen. En ook of deze geldstromen achterhaald kunnen worden, waar ze naartoe gaan…

  Zijn er journalisten die aandurven om dit te onderzoeken en te publiceren., zonder bang te hoeven zijn geintimideerd te worden? Ik ben ervan overtuigd dat er naast een financiele wanbeleid ook meer aan de hand is.

  Bijvoorbeeld Dino die gratis en met een diplomaten paspoort heel de wereld af kon reizen op kosten van de belastingbetaler om cocaïne en wapens te leveren.


  Maak melding

 13. Mensen die geen bedrijf runnen weten geen mars wat er aan de hand is,want het enige hoofdpijn die zij hebben is wachten op hun salaris en dan gelijk de eerste week opmaken.

  Jammer genoeg zijn de meeste stemmers gewoon leeghoofden en hosselaars die hosselen en geen cent belasting hoeven te betalen.


  Maak melding

 14. De klagende ondernemers moeten maar eens ophouden met het ‘slachtoffertje’ spelen.Door het uitstekende economische beleid van de regering zijn deze heren welvarender geworden.Veel van deze lieden hebben ook op grote schaal misbruik gemaakt van deze staatsregeling.Dit heeft hen schatrijk gemaakt en nu maar klagen terwijl ze wisten dat de regeling van tijdelijk aard was.

  Het is nu klaar, over. Er moet gedokt worden voor de invoer van productiemiddelen. Ook het geklaag over het betalen voor de ophaal van grote hoeveelheden vuil die de ondernemers produceren, moet maar eens ophouden.


  Maak melding

 15. @RobG

  je ziet het totaal plaatje volgens mij niet. deze maatregelen treffen de gehele Surinaamse bevolking. hogere invoer kosten resulteren automatisch in hogere winkel prijzen.

  verder remmen deze maatregelen de binnenlandse productie. en maken Suriname juist afhankelijker van buitenlanse producten.

  eigen productie geniet de voorkeur om de volgende redenen:

  – deviezen besparing.
  – werkgelegenheid.
  – mogelijkheden tot export.
  – stabiele prijzen.
  – minder gevoelig voor prijs fluctuaties.
  – het kapitaal vloeid niet weg naar het buitenland.


  Maak melding

 16. Paarse Gek RobG door de bocht:

  “Door het uitstekende economische beleid van de regering zijn deze heren welvarender geworden”

  Kun je één voorbeeld noemen van dat ‘uitstekende economische beleid? Dan noem ik er 30 die het tegendeel bewijzen.

  Ik ben er van overtuigd dat RobG zijn geld verdiend als Paarse Propagandist.


  Maak melding

 17. Dit is paniekvoetbal ten top. De verkiezing moet gewonnen worden, naders loert de gevangenis misschien. daarom moeten de beloftes met alle geweld ingevuld worden. daar is dus geld voor nodig. Waar het vandaan moet komen is niet belangrijk, als het maar komt.

  Regeren is vooruit zien. Maar ja, dit is ook geen regering.


  Maak melding

 18. Paniek bij deze corrupte bende, zelfs met een Hoefdraad met een inkomen van 80.000 per maand geeft het geen garantie dat de economie stabiel is, en dat de zaken lopen zoals ze moeten lopen, hopelijk rekenen die mensen die met oogkleppen oplopen in 2015 af met dit geboefte wat zich aan het verrijken is, voordat het land nog meer schade gaat oplopen.


  Maak melding

 19. @Rob

  ik zal je een voorbeeld geven. in de huidige situatie is buitenlandse kip in Suriname goedkoper als lokaal geproduceerde kip.

  het is voor lokale producenten/investeerders dus niet aantrekkelijk om in die sector geld te steken. buitenlandse kip word tegen een tarief van 20% invoer recht belast. (in alle landen om ons heen is het minstens 100% ter bescherming van de eigen sector).

  het pluimveevoer, medicamenten, etc (productie middelen) daar integen worden tegen een zeer hoog invoer recht geimporteerd.

  wat er voor zorgt dat het lokaal gekweekte pluimvee duurder word geproduceerd. als de geimporteerd pluimvee.
  (en amerikaanse boeren krijgen al subsidie voor hun productie). wat de amerikanen in staat stelt hun overproductie te dumpen op andere markten.

  door het niet beschermen van de eigen productie vloeien er jaarlijks tientallen miljoenen dollars. naar het buitenland. tientallen miljoenen dollars die in de lokale sector hadden kunnen worden gepompt.

  dit levert meer werkgelegenheid op, stabiele prijzen, deviezen beparingen. en zelfs nog belasting inkomsten.(loonbelasting, omzet belasting etc). aangezien het kapitaal in de eigen economie blijft plukt de gehele Surinaamse bevolking daar de vruchten van.

  als er in een bepaalde sector geld te verdienen valt is er altijd voldoende animo onder het volk/investeerders/producenten.


  Maak melding

 20. Dit heet: Een zonde met een andere zonde goedmaken. Dit zal zeker negatieve gevolgen op termijn hebben, daar de investeringen die werkgelegenheid moeten creeren worden gefrustreerd. Waarom gaat men niet zoeken naar de veroorzakers van de financiele tekorten en die figuren afstraffen/laten dokken en/of minder geld geven. Maar ja, als vadertje staat niet met geld kan omgaan dan heeft Suriname een groot probleem. O ja, eens had de Douane gestaakt en de inkomsten van Suriname waren verdubbeld in die periode. Stuur de hele Douane naar huis.


  Maak melding

 21. Lieve mensen ik heb gistermiddag geluisterd naar S.R.S.Radio.
  Als ik goed heb geluisterd maakte onze LIMBO bekend dat hij nu een voorgekookte BAKANA-TORIE gaat uitzenden.
  En dat niemand en ook niemand meer kan inbellen.
  Ik vraag me af of dit niet richting stille CENSUUR gaat jaren 80.
  Is er iemand die nog meer hierover kan vertellen.


  Maak melding

 22. Wat ben ik blij met deze maatregel, want deze zelfde onderhemers hebben dsze moordenaar bouta altijd verzorgt en gesteund. Zij zjjn debit aan de situatie in su. Ik ga kijken wie bouta nu gaat helpen , je hoirt van de chinezen in ieder geval niets meer en de zuidamrikaanse landen doen als of er nooit kontact gewwest is met surinsme.
  Bouta je hokje wordt steeds benauwder.


  Maak melding

 23. ran-D,natuurlijk is het totaal plaatje van deze stimuleringsmaatregel me duidelijk.Maar het kan toch niet een eeuwigheid duren dat de overheid de importen subsidieert in de vorm van vrijstelling van invoerrechten.De ondernemers zien hun winsten groeien door deze maatregel. Door de extra winsten en omzetten die ze hebben kunnen behalen, hadden ze een buffer moeten opbouwen om de terugval bij de afschaffing van deze maatregel op te vangen. De overheid heeft ook haar verplichtingen jegens de burgers die verstoken zijn van deze voordelen.


  Maak melding

 24. @robG

  wat natuurlijk niet kan is MEER geld uitgeven als dat je verdient.
  en vervolgens de rekening bij een ander neerleggen. het is een grote schande dat Suriname nu op eigen kracht meer geld weet te genereren als ooit te voren. en dat “sport instructuur” het toch nog voor elkaar krijgt. de economie voor de 3e keer alweer kapot te maken.

  volgens jou voert “sport instructeur” een uitstekend financieel beleid.

  van mij part mag hij zich alleen bezig houden met het verzorgen van gymlessen. want kundig leiding geven aan een land is niet aan hem besteed.

  van alles beloven niets presteren. en nu weer zo’n geniaal plan.
  gratis gezondheidszorg voor een ieder. in de rijkste landen ter wereld krijgen ze dat niet eens goed voor elkaar. maar in arm Suriname kan het wel??? en dan terwijl deze regerening al om geld verlegen zit. mijn dokter accepteerd nog steeds geen balharen, want me laste onderbroek heeft deze roverheid me al ontnomen.


  Maak melding

 25. Wat waren de kosten/baten van de geweldige buitenlandse
  reizen van keizer(I know my job) Bigi mofo I ?!

  De reis naar Equatoriaal-Guinea, blijkt achteraf van
  zeer groot belang! De keizer en zijn zoon Dino de drugsbaron, moesten hun cocaïnevoorraden in dat land
  inventariseren.

  De reizen naar Haïti hadden ook met de cocaïnevoorraden
  in Equatoriaal-Guinea te maken.

  De reizen naar Venezuela hadden uiteraard ook met de
  cocaïnevoorraden in Equatoriaal-Guinea te maken.
  Per slot van rekening worden in Venezuela de van de
  Surinaamse belastingbetalers gestolen wapens tegen
  cocaïne geruild!

  Bovenstaand klinkt in de oren van de pimpelpaars
  uitgeslagen aanhangers van de Nationale Drugs Partij
  niet plezierig. Maar! Het is wel in de picture!


  Maak melding

 26. @ran-D, je heb groot gelijk.

  Deze regering heeft van alles beloofd en hebben nu zoveel geld problemen.

  PARAMARIBO – Kinderbijslag is sinds vorig jaar 2012 niet uitbetaald aan de cliënten van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Ouders zijn woedend op de overheid en vragen zich af waarom aan het begin van vorig jaar een verhoging van de kinderbijslag is ingevoerd, maar nooit is uitbetaald. De regering verhoogde de kinderbijslag van SRD 3 naar SRD 30.

  ==
  Nou nederland heeft suriname geld beloofd en vraag mij af of dit ook gebruikt zal worden door deze regering.

  -Een stukje tekst:::
  DEN HAAG – Nederland heeft op de Miljoenennota 2014 (de Nederlandse begroting…red) een bedrag van ruim 6,1 miljoen euro uitgetrokken voor Suriname. Tweehonderdduizend euro daarvan wordt standaard gereserveerd voor de technische assistentie in het kader van de drugsbestrijding.

  De rest van het bedrag, 5,9 miljoen euro, is opgenomen als te zijn ODA-uitgaven (Official Development Assistance). Over hoe dat geld besteed gaat worden zegt de begroting niks. De 6,1 miljoen euro is ruim de helft minder dan wat Nederland dit jaar voor Suriname heeft gereserveerd, namelijk 13,7 miljoen euro.


  Maak melding

 27. Weet je nog wanneer het volk de straat op ging in de tachtiger jaren?
  Toen de schappen in ALLE winkels leeg waren, toen men thee moest drinken van boesipaya bladeren, maar voorla toen de Mofina’s buikpijn hadden van de HONGER, toen ging men de straat op om te demonstreren.
  We hebben nog even te gaan voordat het laatste blikje sardien verkocht is.
  Maar dan is het gebeurd!!
  Advies aan alle Surineds, ik weet dat het moeilijk is en onbarmhartig lijkt maar stuur geen enkele doos deze kant op. Dat werkt vertragend op het proces van natuurlijke afstoting en ondergang.
  Even door de duistere tunnel heen maar dan….. dan zal het licht weer schijnen.


  Maak melding

 28. De Surinaamse politiek is nu bezig met Aziaten te belasten om Afrikanen te kunnen laten feesten en te beesten, want sparen is niks voor Afrikanen, zie huidige politiek en uitgaven patroon. En dan durft men te zeggen dat Suriname en zijn politiek geen racistisch land is. Alles behalve dat.


  Maak melding

 29. @Heman

  luister rasistisch varken, die rasistische insteek was nergens voor nodig. er zijn genoeg creoolse ondernemers waaronder moi. ik heb ook liever Santokhie als pres. maar rasistische Surinamers met slechts 2 hersen cellen. horen thuis niet thuis in een modern Suriname. je bent in het stenentijd perk blijven hangen met je gedachten gang achterlijke Neanderthaler!!!!


  Maak melding

 30. Hoor hoe LIMBO Het volk belazerd door te zeggen dat er geen criminaleit is.LIMBO waarom lig je zo tegen je eigen volk.
  Kijk maar naar DINO de ZOON van jou PRESIDENT.Hebben ze de daders van BROKOPONDO al gevonden.Ga DE politie helpen naar het opsporen.Jou dom PAARSVOL VERSTAAT jou ook niet.Ze hebben honger.LIMBO je hebt ook een vlotte babbel,soboeng snekie manierie.Je bent zelfs engels niet machtig.Wat een DOMBO ben jij zeg.


  Maak melding

 31. Een regering moet betrouwbaar zijn.De burgers moeten erop kunnen rekenen dat het beleid van de regering niet telkens verandert en ook dat de regering doet wat zij belooft.


  Maak melding

 32. De min van fin moest dit wel stopzetten .omdat het bedryfsleven en zogenaamde bonafide bedryven van welzijn de vrystelling oneigenlijk gebruiken,bedryven verkopen de productie middelen grond en hulpstoffen door met berekening van rechten en winsten .ga maar na hoeveel zaken lopen tegen deze bedrijven .laat de vsb zijn team leren eerlijk zaken te doen in su. Laat de vsb topman ervoor zorgen dat zn bedrijven kunnen exporteren naar de grote landen.fitten op de overheid is maar een smoesje omniet meer op grote voet te leven .


  Maak melding

 33. Echt het wordt toch een GOUDEN KERST: 379 miljard voor Suriname

  Armand Zunder (links) heeft onderzocht dat Nederland 379 miljard euro aan herstelbetalingen moet betalen aan Surinamers van wie de voorouders slachtoffer zijn geweest tijdens het koloniale bewind. Zunder vertegenwoordigt Suriname op de conferentie over herstelbetaling op St. Vincent en de Grenadines.


  Maak melding

 34. Tamara, je hebt gelijk. Ook ik heb mij in die tijd schuldig gemaakt door dozen voor mijn familieleden te sturen. Nu begin ik mij af te vragen wie ik eigenlijk gesteund heb. Mijn familie of het regime? Als wij niet hadden gesteund zou er veel eerder een opstand komen. Je hebt gelijk. Zonder zwaarwichtige eisen te stellen stuur ik geen doos meer. Mijn eis zal zijn: niet meer op deze zakken stemmen. Overigens blijkt dat wanneer de schappen in Suriname vol zitten de liefde van de Surinamers voor de Surneds navenant afneemt.


  Maak melding

 35. JOHN,en het zijn deze zelfde familieleden,die deze regering een handje geholpen heeft.
  Maar ja hoop voor ze dat het goed gaat met ze.De generatie die in ned.geboren is en getogen van die hoeven ze niets te verwachten.
  De tgeneratie die er nu is in su is heel erg ondankbaar.


  Maak melding

 36. A SPANG,Net vernomen dat EDMUND MUNTSLAG,toch nog wordt uitgeleverd aan de AMERIKANEN.
  DINO HEEFT 4 ADVOCATEN,zegd zijn papa.
  HOEVEEL DENKEN jullie dat MUNTSLAG zal hebben?
  Wie het weet mag het zeggen.


  Maak melding

 37. Verstandige financieel en fiscaal economisch beleid voeren kan deze noch de vorige regering! Ministers en regeringsleiders met een niveau van 0,0. Familie en vrienden regelen op posities om zakken te vullen daar zijn ze meester in.
  Als ik daar langskom bij de belastingen en bij het ministerie van financien dan zie je elke dag arrogante consultants in en uit lopen. Corrupte lokale consultants die in het buitenland niets voorstellen spelen in Suriname top deskundigen. Miljoenen guldens wordne in rekening gebracht zonder ooit resultaat. Dezelfde consultants worden jaar in en uit kapitale bedragen betaald. We weten allemaal wel wie dat zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.