‘Uitstel pensioen slecht voor jonge Surinamer’

41

PARAMARIBO, 16 sep – Het optrekken van de pensioengerechtigde leeftijd in Suriname zal ernstige gevolgen hebben voor jongeren. Dit stelt vakbondsleider Robby Berenstein van Suriname’s grootste vakcentrale, C-47. Het wetsvoorstel dat de regering nu voorbereidt, kan niet zonder sociaal debat worden ingevoerd. De gevolgen zijn te vergaand.

De leeftijd optrekken van zestig naar vijf en zestig houdt banen langer bezet. “De werkloosheid gaat groter worden”, zegt Berenstein tegenover de Ware Tijd. Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken vindt een hogere pensioenleeftijd juist wel een goed idee. Het huidige werkersbestand zou niet in staat zijn voldoende op te brengen om pensioenen uit te betalen. Er moet langer gespaard worden.

Door vergrijzing zou meer geld nodig zijn voor de pensioenen. Volgens Armand Deekman, voorzitter van de bond van gepensioneerde ambtenaren, is studie vooraf geboden. Nagegaan zou moeten worden of werknemers echt interesse hebben. Het heeft er niet veel van dat de regering daar voldoende peil op getrokken heeft. “We moeten weten of de mensen wel de behoefte hebben om door te werken. Is de groep klein of groot? Want straks wordt de regeling ingevoerd en is er geen interesse”, aldus Deekman.


41 REACTIES

 1. Tja met het grote aandeel jeugdigen in het land zullen wij hier zo wie zo een vergrijzing over 30/40 jaar hebben… wel tijd zat omdat op tevangen lijkt mij toch ?


  Maak melding

 2. Deze regering wordt continu tegengewerkt door de oppositie of de vakbond. Er deugd niets van deze regering. Redimusu Berenstein is rijp voor het schavot. Bouterse moet niets aantrekken van deze nietsnutten. Gewoon eigen koers varen.


  Maak melding

 3. Beste Parbo: Alles gratis dus, geen enkele vorm van verplichting maar alleen vangen met handje open…

  IN welke Paarse Wereld leef jij??

  Bouterse voert gratis medische zorg en kan de eerste de beste maandafrekening van 14 miljoen SRD niet betalen aan verzekeraar…

  Wat een prutsers!


  Maak melding

 4. Het systeem is al goed, waarom wil men het veranderen. Wanneer iemand 35 tot 40 jaren heeft gewerkt, is het toch redelijk om die persoon met pensioen te sturen. Of wil men dat je dood moet gaan zodat ze geen pensioen hoeven te betalen.Ik ben 50 jaar en heb al 33 dienstjaren achter de rug. Indien het wordt opgetrokken naar 65, dan zal ik met 48 dienstjaren met pensioen moeten gaan.Thans heb ik lichamelijke gebreken, maar werk gewoon omdat ik hoop heb, dat ik met 38 dienstjaren dus op mijn 55e met pensioen mag. Als de nieuwe regeling toch wordt doorgedrukt, dan denk ik niet dat ik de inspiratie zal kunnen opbrengen om dagelijks door te bijten. Ik zal naar de dokter gaan en mijn chronische ziekten laten behandelen en natuurlijk halve dagen werken, ziekte en vakantie verlof opnemen.Misschien wil men het geld van de pensioenfonds voor andere doeleinden uitgeven en komt men met dit soort voorstellen.In het verleden hebben ze de pot toch gebruikt voor andere doeleinden. Wil men daarmee de juridische kosten van dino en alles daaromheen betalen misschien ?


  Maak melding

 5. Ik vind de reactie van Berenstein wel erg primitief. Een groot deel wordt opgevangen door natuurijk verloop. Daarnaast helpt in gefasseerde invoer ook hierbij.
  Wat dhr. Deekman snijdt uiteraard hout, eerst de echte cijfers op tafel, En dit alles heplt niets als je het ambtenaren apparaat niet verkleind. De behoefte van de wernemer is hierbij ondergeschikt aan het vierkant waaruit de pensioenen betaald moet worden.
  Maar deze tjawtjap regering zal ons weer een rommel intrekken


  Maak melding

 6. Wees gerust parbo, want alles komt terecht!
  Dibri houd van je.
  Full speed zonder rem…..whahahahahahahahahahaha
  Grenzeloze liefde tot aan de (paarse) Noordzee………

  “Ik houd ook van jullie
  en apprecieer wat jullie voor me doen
  ik weet dat jullie ook onvoorwaardelijk van mij houden
  dat heb je nu echt bewezen”
  bron:dibri 🙂 🙂


  Maak melding

 7. Voor de president, ministers en parlementariërs geldt in Suriname geen pensioengerechtigde leeftijd, Vene is al bijna tachtig, Bouta bijna zeventig, Moestadja bijna 65 en Simons net zestig, maar als het aan hen ligt gaan ze door totdat de dood hen scheidt van hun met Ceta Bever ingesmeerde stoel. Moestadja doet er goed aan een pensioengerechtigde leeftijd voor dit soort ambtsdragers vast te stellen van zestig jaar en beslist niet later omdat deze beroepen veel mentale arbeid vergen. Het zou toch een zegen voor Suriname zijn als we geen rekening meer hoefden te houden met dementerende figuren als Venetiaan, Bouterse, Moestadja en Simons?


  Maak melding

 8. Zou deze regering niet welwaart voor iedereen creeeren? Dat hebben ze aldoor geroepen, dan is langer doorwerken juist het tegenovergestelde van wat de regering het volk had voorgeschoteld. En langer doorwerken worden dus rechtsstreeks gecopieerd uit nederland!!


  Maak melding

 9. Ik stel voor om te kijken naar de voor en ook nadelen van de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd in Nederland. Naar mijn bescheiden mening is dit niet nodig, maar het alternatief:beperking van de aftrek van de hypotheekrente is politieke zelfmoord. De vraag rijst of er geen andere oplossingen voor dit pensioenprobleem in Suriname zijn.


  Maak melding

 10. As pensioen specialist heb ik de huidige pensionleeftijd altijd al onbetaalbaar gevonden. Wel zou bij een baan na 40 jaar de pensioen kunnen ingaan.Dit geldt echter niet voor de AOV . 65 jaar lijkt mij redelijk anders wordt het straks onbetaalbaar. Moet wel in stappen worden ingevoerd.Kan iemand mij overigens een plausibele verklaring geven waarom wij Surinamers op boeven/drugscriminelen/moordenaars zouden moeten stemmen ? Kennelijk zijn wij gehecht aan criminelen.


  Maak melding

 11. Werken tot je dood ,regering heeft geen geld om pesioenen uit tebetalen , Suriname heeft mischien 50 000 mensen die pensioen recht hebben die ze zelf gestort hebben ,laat iedereen zelf kiezen wanneer iemand met pensioen wil gaan,
  Bouta is tegen Nederland maar wil alles invoeren wat in Nederlad geldig is ,kom zelf met jullie eigen iedee Suriname ,


  Maak melding

 12. Waar blijven al die NDP sympathisanten???
  Ze zijn allen verdwenen.
  Het lijkt wel een afspraak!
  Of hebben ze intussen hun schuilnamen voor een ander verwisseld en praten ons nu(zoals ze vroeger ook deden)naar de mond?
  WAAR ZIJN JULLIE??? 😳 😳


  Maak melding

 13. Beste Medusa, het moge duidelijk zijn dat wkn een anti Bouterse platform is geworden. Dergelijke sites worden gesponsord door de oude Front partijen. In jullie ogen is Bouterse een moordenaar, drugdealer en niet geschikt voor het presidentschap. Een discussie voeren is dus zinloos. Misschien begrijp je nu beter veel waarom NDP sympathisanten wegblijven.


  Maak melding

 14. @Parbo
  Ik denk dat je de oorzaak in een ander en meest voor de hand liggend feit moet zoeken.
  Waarom zouden ze er juist nu de brui aan hebben gegeven en niet eerder?Dat frappeert mij erg.
  Zij zijn allen te schande gemaakt.Zij hebben op het verkeerde paard gewed en likken nu hun wonden.
  Niet zo lang geleden krioelde het van NDP sympathisanten hier op dit forum en na de slechte tijding over de arrestatie van Dino waren ze als sneeuw voor de zon verdwenen.Dat vind ik laf.
  pero,sra,patrong,sabidieri,takie,Milton Fleur,virago, paraman,anna_z,sempa,sankofa en nog vele anderen.


  Maak melding

 15. Sorry voor mijn afwezigheid op WKN
  Ik moet nu mijn tijd beter gaan gebruiken voor de hossel.
  Moni keba! A no de moro!
  Me kindere hebben schoolspullen nodig en me huis lekt en me riool is verstopt en me TV is kapot en me ijskast wordt warm ipv koud.
  EBS heef me afgesloten en me regenton loop leeg.
  Geen Carifesta meer maar Sarifesta nu.
  Baja, un no tek mi kwalek.
  Paars van de honger!


  Maak melding

 16. Parbo raakt de kluts een beetje kwijt nu zijn baasje zwaar in de problemen komt door zijn onzinnige verkiezingsbeloftes, zijn geldverkwisting en zijn criminele zoon.


  Maak melding

 17. wat weet de vakbond over beleid.
  In Nederland zijn hervormingen doorgevoerd en dat is allang nog niet klaar, woningmarkt, pensioenen en alle andere hervormingen moeten nog doorgevoerd worden.

  het wordt steeds duurder op een 60 jarig leeftijd met pensioen te gaan, vandaar hebben ze het verhoogd van 65 naar 67.

  In Suriname willen ze het verhogen van 60 naar 62. een geschil van 5jaren t.o.v. de Nederlandse.

  Het heeft niks te maken met het bezette van banen.
  banen zijn dan altijd bezet als je het zo wil bekijken, die mensen van 60 jaar bezetten dan ook banen, die van 59 jaar ook, die van 58 jaar ook, zo kan ik door gaan, dan bezetten alle leeftijden banen, wat domme slecht onderbouwde tegen argument.

  De vakbond hebben altijd in Suriname een grote bek, waarom gaan hun niet dan in het regering zitten dan en het land op hun manier regeren, als of ze altijd alles beter weten.

  waar waren de vakbonden toen de prijzen in Suriname van artikelen en percelen , huizen en auto’s in de jaren eind 80 in euro’s en doller aan de burgers werden verkocht??? waar, hebben ze ooit een protest van gemaakt, hebben ze toen getracht de bevolking op straat te krijgen om dat tegen te gaan?? waar waren ze??

  wat doet de vakbond tegen hoge prijzen ??
  altijd maar de regering de schuld geven is makkelijk gezegd.

  In Nederland verhoogd de regering steeds de prijzen van sigaretten, benzine, BTW, noem maar op, ziekenkosten, eigenbijdrage, bevriezen van lonen, huren gaan omhoog met 15 % en zo kan ik door gaan met voorbeelden die de burger treffen.

  Aan de ene kant lullen ze dat de regering in Suriname te veel geld uit geeft, en aan de andere kant als de regering maatregelen treft of wil nemen, om te bezuinigen is dat ook niet goed.

  wat willen ze dan?
  waarom komen ze dan niet met voorstellen??
  In Nederland is het zo, als de zittende regering maatregelen aankondig en de oppositie is het daarmee niet eens , dan komen ze met tegen voorstellen. zo werkt het is democratie


  Maak melding

 18. Beste Medusa. Dat domme deel van de Surinaamse bevolking dat de afgelopen 3 jaar als een hitsig teefje achter Baas Bouta aanliep voor een paar kruimels is nu ( zie Parbo) volledig de weg kwijt.


  Maak melding

 19. @NDP sympathisant
  Wat geestig!!! 😆 😆 😆
  Zo hoort het er moet een beetje humor zijn ondanks de onaangename perikelen in Sariname!.

  @Henk Molenaar
  Ben bang dat ik je gelijk moet geven :oops:.


  Maak melding

 20. In het buitenland is er juist belangstelling om langer te werken. Ik woon en werk in Miami, maar ga op 63-jarige leeftijd gewoon door. Hoe langer ik werk, hoe hoger mijn uitkeringen als ik afzwaai. Ik begrijp wel dat de situatie in Suriname er anders kan uitzien, maar wat doe je met fitte en gezonde 60-plussers die nog willen werken? Kan de vakbond ze opvangen?


  Maak melding

 21. De NDP sympathisanten blijven weg omdat hun leider duidelijk gemaakt heeft dat de NDP haar eigen vijand is. Niet het front of Nederland. De NDP sympathisanten blijven weg omdat de economie op instorten staat. De black market $$$ koers koerst op naar SRD4:00. De NDP sympathisanten blijven weg omdat er 46 tractoren uit Iran als geschenk zijn ontvangen waarbij Lackin en Sital bori-bori en losi-losi praten. Daarom blijven ze weg!


  Maak melding

 22. @parbo oke dan .Bouterse is geen moordenaar ,geen drugdealer en een goede president. Zijn zoon is ook een goede boy.Als de srd ,net als de gulden,ten onder gaat zal onze goede pres. niet schromen om de DINO in te voeren als vervanger van de SRD. WAKTI NO!


  Maak melding

 23. Nou allemaal hier boven wonen in Nederland en daar worden veel ergere bezuinigen genomen en het word erger maar ja dat is niet te zien als je naar een ander kijkt zeg je makkelijk dat zijn neus groot is omdat jou hoofd je neus is en Henk molenaar die paarse teefjes ik dacht dat ik jou zus ook zag lopen en het was geen teefje maar een echte teef maar ja ze is paars dus geen probleem ik zei toch dat jij geen SURIE bent je beledigt altijd de Suries en dan ook een paar NEP suries met jou die daar niks van zeggen ik schaam me diep voor die gasten want al zou ik NDP zijn of niet ik zou niet een ander mijn land en landgenoten steeds zo noemen en zeker niet als ik weet dat het een WC worm betreft dus niets in SU is goed nou iedereen weet het nu dus ga verder met wat anders dan steeds oud nieuws zeker uit verveling Medusa bijvoorbeeld die wilt best wel je achterste likken want overal staat die pal achter jou dus geef die kans dan hebben jullie toch wat te doen en wij suries zullen jullie echt niet missen hoor


  Maak melding

 24. Suriname mag bezuinigen maar begin eerst in de politiek te bezuinigen ,suriname heeft nog geen 600 000 president verdiend per maand meer dan USD 9000 . zelf meer dad president Ruthe India meer dan miljaard bevolking president verdien nog geen USD 700.p.m. China meer dan Miljaard bevolking verdien nog geen USD 700 p.m ga maar zo door de hele politiek moet behoorlijk inleveren want Surinaams hoeveel heid bevolking is nog geen Dorp in INDIA of CHINA en ga verder vergelijk de bevolking en de verdiening van regering wat ze verdienen ga eerst daar bezuinigen .


  Maak melding

 25. Niet geheel toevallig dat NL kortgeleden de leeftijd ook wettelij heeft aangepast.

  Hier in Suriname hebben we een regering die NL graag volgt en dus zonder ook maar een goede onderbouwing de pensieongerechtigde leeftijd aanpassen.
  In plaats van eerst meer banen te creeren waardoor er meer mensen aan het werk kunnen we eventueel gebruik kunnen maken van arbeidsmigranten waardoor de pensieonspaarpot op een goede manier gevuld kan worden.

  Nee men gaat eerst een leeftijd verhogen en pas dan probeert men banen te creeren.

  Dit is idd een regering van onvermogen, alwaar ambtenaren van verschillende ministeries gratis een auto kunnen huren, gratis benzine krijgen, gratis eten, goekoop reizen boeken, en toch een behoorlijke beloning krijgen.
  En ja dit is tijdens de huidige regeer periode alleen maar toegenomen, een belofte was om dat aan te pakken.

  Al met al een hoop poeha roepen, vervolgens dingen ondernemen, en om vervolgens alsnog door de mand te vallen als niet cappabel.

  Schaam jij je niet Bouterse???


  Maak melding

 26. mooie leeftijd 65 jaar om met pensioen te gaan en wat dat banen bezet houden,als ik zo naar die klaplopers kijk die de hele dag lopen te hosselen dan willen die geen baantjes hebben,en die baantjes van 7even die kunnen wel tot hun zeventigste werken.


  Maak melding

 27. Over welke vergrijzing hebben we het. In tegenstelling tot Nederlanders zijn Surinamers gek op het maken van kinderen. Dit is dus weer een fout in het rapport van de volstelling. Te weinig chinezen, te weinig Brazilianen en om die fouten te compenseren teveel ouderen.


  Maak melding

 28. HOEFDRAAD MOET INLEVEREN HIJ VERDIEND MEER DAN 80 000 SRD en NU JAREN 80 KOMT TERUG HIJ ZIT DAAR ALS EEN DIKZAK NIKS TE DOEN ,HIJ MAG WEER TERUG GAAN VANWAAR HIJ GEKOMEN IS <DAAR IS HIJ NU OOK NIET MEER WELKOM.


  Maak melding

 29. HOEFDRAAD MOET INLEVEREN HIJ VERDIEND MEER DAN 80 000 SRD en NU JAREN 80 KOMT TERUG HIJ ZIT DAAR ALS EEN DIKZAK NIKS TE DOEN ,HIJ MAG WEER TERUG GAAN VANWAAR HIJ GEKOMEN IS ,DAAR IS HIJ NU OOK NIET MEER WELKOM.


  Maak melding

 30. Volgens de vakbondsleider zal de werkloosheid groter worden als de pensioen leeftijd naar 65 gaat. Dit is een grote onzin, omdat er nu al heel veel banen zijn die niet opgevuld kan worden. In de bouw lukt het niet eens om een handlanger te vinden. Al die winkels in Paramaribo hebben een bordje hangen met het opschrift: Gezocht winkelpersoneel.Voor de agrarische sector willen ze arbeiders uit Haiti halen.


  Maak melding

 31. In elk geval wil ik als ambtenaar geen pensioen op 65 jaar, dan stem ik liever voor een andere regering.Men gaat echt niet verlegen, dit is een afleidingsmaneuvre om enkele politiek loyalisaten als hoofd Inspekteur Benschopverlenging te geven. Tang loekoe.


  Maak melding

 32. @ boegroe (bigie iesrie ede)
  Jij komt pas kijken op dit forum.
  Ik kan je niet volgen.
  Ik zie nergens leestekens,kan je dat niet?
  Je moet dus zeker een NDP’er zijn.
  Dat kan ik aan 3 dingen merken.
  1.Je bent dom. 😳
  2.Je doet dom. 😳
  3.Je oogt dom. 😳
  😆 😆 😆 😆 😆


  Maak melding

 33. Boegroe heeft echt een harde idiote kop als hij nog niet begrijpt dat deze regering het surinaams volk voor de gek houd.Als hij honger heeft en geen gasbom meer heeft moet hij gewoon wachten op een volgende uitzending van todo-limbo opbelprogramma met bouta als gast.
  Fawaka pres,mi bom kba,gim wan lekkers noh.


  Maak melding

 34. Hey moestadja
  zeg je met zoveel woorden dat er ook teveel ambtenaren zijn?

  dan moet je ook minder ambtenaartjes in dienst nemen he lummel?
  dan houden we ook meer geld over voor pensioenen.


  Maak melding

 35. De vakbondsleiders is Suriname zijn in sommige opzichten heel kortzichtig. Met hun ontwikkeling zijn ze blijven steken in de jaren ’50/’60. Het recht op pensioen is aan het begin van de vorige eeuw bedacht. Toen was de levensverwachting van mensen ook vastgesteld rond de leeftijd van 65. Mede door verbeteringen in de gezondheidszorg en arbeidsomstandigheden (want fysiek zwaar werk wordt er nauwelijks meer gedaan) leven mensen nu veel langer dan vroeger. Een kind dat nu wordt geboren haalt met gemak 100 jaar. Het is daarom logisch dat wordt nagedacht over het optrekken van de pensioengerechtigde leeftijd. Berenstein moet veel verder kijken dan zijn neus lang is, want de stagnatie op de arbeidsmarkt wordt veroorzaakt doordat er geen nieuwe arbeidsplaatsen worden gecreerd. De overheid zit vol fossielen, die de leeftijd van 60 ruim zijn gepasseerd. Denk aan het kabinet van de president, de directeur BuZa en zo zijn er nog veel. He moge duidelijk zijn, ik ben een groot voorstaander van het oprekken vand e leeftijd naar 65 jaar, maar wel gefaseerd.


  Maak melding

 36. Het mes snijd aan 2 kanten.
  Het is begrijpelijk dat men de p.g. leeftijd wil optrekken naar 65 jaar.
  We hebben echter te kampen met een hoge jeugdwerkloosheid. Als de ouderen die vooral de goede baantjes bezetten, dat nog 5 jaar langer mogen doen dan komt er nog minder doorstroming en duurt het nog langer eer de jongeren aan de bak komen.


  Maak melding

 37. BRON : STARNIEUWS

  Ambtenaren beslissen over optrekken pensioen tot 65 jaar

  18 Sep, 2013

  CLO-voorzitter Ronald Hooghart Personen die langer dan hun zestigste jaar nog bij de overheid in dienst willen blijven, moeten daarvoor een vrije keus hebben. De discussie rond het optrekken van de pensioengerechtigde leeftijd tot 65 jaar, moet ook een vrijwillige keus zijn. Zo stelt Ronald Hooghart voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) tegenover Starnieuws.

  “Deze discussie staat niet op zich en hebben we al gevoerd met ex-minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken”, zegt Hooghart. Toen de positie van rechters door de vorige regering werd geregeld, is aangegeven dat zij een pensioen krijgen tot een actieve dienst van 70 jaar. Dit is echter niet geregeld in de pensioenwet. Deze wet heeft te maken met een maximale pensioenuitkering van 35 dienstjaren vermenigvuldigd met 2 procent. In het geval van de rechters zou dat betekenen een voordelige positie waarin de personeelswet niet voorziet.

  De CLO heeft toen voorgesteld ambtenaren vrijwillig de keus te laten ook in aanmerking te komen voor een hogere pensioenuitkering. Dit kan door de pensioengerechtigde leeftijd op te trekken tot maximaal 65 jaar. De aanvraag om langer in dienst te blijven mag na het zestigste jaar dan vrijwillig plaatsvinden voor nog eens vijf jaar. Op die manier kan voorzien worden in een hoger percentage van de pensioenuitkering. “Je krijgt dan een modus van 40 dienstjaren vermenigvuldigd met 2 wordt dan en pensioenuitkering van 80 procent van het loon”, legt Hooghart uit.

  Geen vrees vergrijzing
  Hooghart zegt dat hiermee geen vrees hoeft te bestaan dat het ambtenarenapparaat vergrijst. “Alles heeft wel zijn voor- en nadelen. In de eerste plaats is het vrijwillig. Sommige mensen kunnen al met 55 jaar en een dienstverband van 35 jaar hun pensioen aanvragen”, zegt Hooghart. Daarnaast mag het langer blijven werken niet meer dan vijf jaar zijn.

  De vrees dat jongeren op die manier moeilijker aan een baan komen gaat volgens Hooghart ook niet op. “De overheid is niet de enige werkverschaffer. Ook het bedrijfsleven hoort erbij”. Hooghart zegt dat de vakbeweging dan ook grote voorstander is van een sociaal zekerheidsstelsel waar net als bij de overheid, het bedrijfsleven soortgelijke sociale zekerheden heeft ingebouwd.
  Het voorstel voor het vrijwillig aanpassen van de pensioengerechtigde leeftijd is volgens Hooghart een beleidsvoornemen van de huidige regering dat snel zal worden ingevoerd.

  Wilfred Leeuwin


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.