‘Inkomsten kunnen sociaal program niet aan’

23

PARAMARIBO, 16 sep – Het heeft er niet veel van dat de nationale inkomsten het sociaal programma van de regering kunnen dragen. Volgens parlementariër Ronnie Asabina (Bep) slaagt de regering er maar niet in meer inkomsten binnen te halen. Dat ligt meer aan onvermogen dan aan kansen. Toch worden voor de korte termijn meer sociale projecten gepland.

De gratis ziekenzorg voor kinderen en ouderen en sociale woningbouw staan op programma tot aan de verkiezingen van 2015 toe. Dat gaat miljoenen kosten en het moet ergens vandaan komen. “Ik heb geen problemen met deze projecten, maar als je uitgaven toenemen, moet je ook zorgen dat je meer inkomsten binnenhaalt. Maar die toename van inkomsten zien we niet”, zegt Asabina tegenover de Ware Tijd. Er komt zelfs veel minder binnen.

Tegenvallende resultaten in industrieën als goud- en aluminiumverwerking hebben meteen drastisch effect op de nationale inkomsten. “We horen nu juist van de president dat het land dit jaar honderd miljoen dollar minder aan inkomsten heeft”, aldus Asabina. Onder zulke omstandigheden is het zeer de vraag of je zo’n zwaar sociaal programma moet uitvoeren. De regering zal meer inventiviteit en durf aan de dag moeten leggen, al was het om het belastingstelsel aan te passen.


23 REACTIES

 1. Laat de SRD persen maar draaien:

  Niet de zwarte piet aan de banken geven Bouterse!

  Jim Bousaid, directeur van de Hakrinbank,

  “Bousaid zei zondag in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC dat in geen geval de beschuldigende vinger naar de banken moet worden gewezen. Het is juist de overheid die extra geld in omloop brengt. De discipline moet daar omhoog om geldcreatie te voorkomen”


  Maak melding

 2. Ondanks de geruststelling van de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Gilmore Hoefdraad, dat de Surinaamse dollar niet devalueert, waart het devaluatiespook volgens het NPS-Assembleelid Arthur Tjin A Tsoi nog altijd rond.

  Hoefdraad hield vandaag een persconferentie waarin hij aangaf, dat de economische toekomst er, afgezien van een aantal uitdagingen, niet slecht uitziet.

  ‘Hij probeert de zaak duidelijk te sussen, maar geeft desalniettemin aan dat er problemen zijn, die elk moment kunnen oppoppen en daarmee de macro-economische stabiliteit kunnen ontwrichten en in gevaar brengen. Dus ook nog steeds dreigt het gevaar van een mogelijke tweede devaluatie’, zegt Tjin A Tsoi in een reactie vanavond, zondag 15 september 2013, op de Ware Tijd Online.

  Tjin A Tsoi stelt, dat de maatregelen die Hoefdraad heeft aangekondigd duidelijk gericht zijn op het inperken van consumptiegedrag en dat dat hij niets concreets heeft gezegd over de te verwachten effecten. Ook is niet naar voren gekomen, aldus de NPS-politicus, of de kredietrente omhoog gaat en met hoeveel procent, of de inflatie zal toenemen en of de bedrijvigheid in het land zal afnemen.

  De governor had veel meer inzicht moeten verschaffen in de aangekondigde monetaire maatregelen, vindt Tjin A Tsoi. Vooral over de gevolgen voor leningen waarmee is geïnvesteerd, overheidsschulden bij de banken en het effect voor mensen die leningen hebben afgesloten bij de financiële instellingen. ‘Kunnen deze mensen op een tegemoetkoming of compensatie rekenen van de regering?’, Wil Tjin A Tsoi weten.
  September 16, 2013


  Maak melding

 3. Stuk uit de jaarrede van 27 sept 2012

  “Voor wat betreft de totale overheidsontvangsten voor het dienstjaar 2013 kan de volgende onderverdeling worden gemaakt:

  Directe belastingen: SRD 1.687.000.000,–‐(1 miljard 687 miljoen Surinaamse dollars)
  Indirecte belastingen: SRD 1.770.158.000,–‐(1 miljard 770 miljoen 158 duizend Surinaamse dollars)
  Niet–‐belastingmiddelen: SRD 1.189.271.000,–‐ (1miljard 189 miljoen 271 duizend Surinaamse dollars)
  Andere financieringsbronnen: SRD 487.362.000,–‐ (487 miljoen 362 duizend Surinaamse dollars)

  Het totaal van de belastingen en de niet–‐belastingmiddelen komt neer op SRD 4.646.429.000,–‐
  (4 miljard 646 miljoen 429 duizend Surinaamse dollars).”

  Kan iemand uitleggen wat er met deze ontvangsten is gebeurt?


  Maak melding

 4. Meneer Asabina, vragen stellen over dit stukje, zie begroting 2012.

  “Wij informeren u dat de Regering op de begroting voor het dienstjaar 2013 voor onder andere de speciale groep Surinamers die na de exercitie “van Armenzorg naar Duurzame Voorspoed”
  Een bedrag van ruim srd 300 miljoen heeft ingeruimd.”

  Waar is die 300 miljoen gebleven?


  Maak melding

 5. Op de begroting 2014 zal een extra post worden ingeruimd bij het kabinet vd president voor Juridische Comm of deze zal ergens anders onder een gekken oemer worden ondergebracht.
  Is natuurlijk ter dekking van de kosten van de advocaten van Zoonlief Dino. Ja mensen, De belastingbetaler gaat deze rekening betalen. Het ook niet voor niks de liefelings zoon van U. Dus als je van iemand houd geef je natuurlijk ook iets aan deze zonder protest.


  Maak melding

 6. Bouterse zou voor Haïti een uitstekende president kunnen zijn netals papa doc. Stelen en wegwezen.

  Voor een land dat echt omhoog wil klimmen hebben we ook een echte president nodig. Eentje met schone vingers en schone hersens. Geen van deze twee heeft hij.

  Wat deze man in vijf jaar kapot kan maken, is misschien wel 20 jaar nodig om weer op te bouwen. Cocaïne verkopen, moorden, intimideren is heel anders dan een land kunnen draaien…


  Maak melding

 7. Weer uitstel van de GOUDEN KERST
  SU gaat na lange tijd weer meemaken een KOUDEN KERST!

  Overal is regeren VOORUIT KIJKEN.
  In SU is regeren TERUG KIJKEN en dezelfde fouten maken!


  Maak melding

 8. Ik heb 10 SRD in mijn portemonnaie maar ik ga boodschappen doen bij Choi!
  Ik neem geen mandje maar een wagentje.
  Wat denk je dat er bij de kassa gebeurt??
  Zo simpel maar o zo moeilijk voor DDB en CO!
  Bigi teng spelen maar je belazert jezelf, DOMBO!!


  Maak melding

 9. “We horen nu juist van de president dat het land dit jaar honderd miljoen dollar minder aan inkomsten heeft

  Ik noem dat een |President zonder enige visie, ook de mensen die het voor hem moeten uitrekenen hebben totaal geen visie.

  ik denk dat Bouta dacht en nog steeds denkt ” Misschien maak ik een gouden kooitje, met op de bodem blaadjes met oude krabbels.

  Wat een regering, doen zonder nadenken wat de consequenties zijn, laten omdat dat hen goed uitkomt.

  Weg met deze gasten.


  Maak melding

 10. Met deze visieloze schurk van een Bouterse met zijn zogenaamd social kontrakt kun je verwachten dat dingen anders lopen, want normaliter wordt er eerst gekeken en bestudeerd of het allemaal wel haalbaar is, maar bij deze visieloze moordenaar werkt het andersom, eerst invoeren, en dan bekijken of het haalbaar is, en straks in 2015 blijkt hij nog 5 jaar nodig te hebben om dit land verder de afgrond in te helpen samen met zijn fossiele vriendjes uit de jaren 80.


  Maak melding

 11. ‘” De Regering heeft met man en macht gewerkt aan
  het redresseren en terugbrengen tot overzichtelijke proporties van de overgenomen precaire staat van onze
  Openbare Financiën, die onder andere tot gevolg heeft
  gehad, dat in het eerste kwartaal van 2012 het moment
  bereikt werd, dat wij als natie onze operationele uitgaven
  ruimschoots konden dekken met onze inkomsten.”

  Aldus Bouterse in September 2012 in zijnjaarrede.

  Hij hoeft de tekst alleen maar aan te passen met de woorden we hebben er alles aan gedaan om opnieuw met cijfers te sjoemelen maar een houd het op.


  Maak melding

 12. ‘” De Regering heeft met man en macht gewerkt aan
  het redresseren en terugbrengen tot overzichtelijke proporties van de overgenomen precaire staat van onze
  Openbare Financiën, die onder andere tot gevolg heeft
  gehad, dat in het eerste kwartaal van 2012 het moment
  bereikt werd, dat wij als natie onze operationele uitgaven
  ruimschoots konden dekken met onze inkomsten.”

  Aldus Bouterse in September 2012 in zijnjaarrede.

  Hij hoeft de tekst alleen maar aan te passen met de woorden we hebben er alles aan gedaan om opnieuw met cijfers te sjoemelen maar eens houd het op.


  Maak melding

 13. O hoe o hoe kan je deze gasten wat bij brengen Paagal wie zijn de grootste moordenaars op dit aard bol geweest en nog steeds maar dan jou eerst een etiketje op spelden als je niet naar hun pijpen danst zet daar eerst maar je tanden in want verstand is er toch niet denk ik en TAMARA en KAMPER met hoeveel scheepen vracht wagens en weet ik veel heeft Europa dan boodschappen gedaan want alles zou beter worden 1 Europa en wat gebeurt er nu crises dus wat lullen jullie over 1 klein land wie waren dan de knap koppen van deze berekening en aangezien jullie zoveel weten hoor ik het graag en ik weet zeker dat jullie daar een antwoord op hebben dus bedank ik jullie alvast


  Maak melding

 14. Het heeft geen zin. Alle ideeën en positief bedoelde opmerkingen ten spijt zullen er helaas niet toe leiden dat onze Surinaamse boevenbende tot inkeer komt.Ik geef het op Bouta je hebt gewonnen, ga maar rustig verder The people love you.


  Maak melding

 15. Er worden miljoenen uitgegeven aan consultants om al die sociale faciliteiten uit te werken. Er worden afgelopen jaren miljoenen besteed aan KPMG en soortgelijke firmas. Als er zoveel consultants worden aangetrokken om allerlei wetgeving en beleid te maken, waarvoor worden dan de ambtenaren betaald? Een ander probleem is dat een paar lokale adviseurs rijk worden van het dom houden van de overheid, de grootste daarvan is Roy Rijger.


  Maak melding

 16. LOL
  Het sociaal program bestaat niet. Het is een idee, het heeft een naam maar that’s it. Ik geloof niet dat deze regering 1 project volledig heeft uitgewerkt met alle risico’ financieel, risico’s bij de uitvoering. Nee dat denk ik niet. Soso tjaw tjap en boet boetoe.


  Maak melding

 17. Boegroe
  Vertel deze rotzooi aan Sital en Doekhie. Ze zijn toch beiden lid van de NDP? Waarom beschermen ze mekaar niet? Vind je het niet erg dat Doekhie in het openbaar verklaart dat “Het verstand van Sital op Nul staat?” Laat Amerika en Nederland er buiten en ruim die rotzooi van de eigen partij op. Nationale schande!


  Maak melding

 18. M.a.w.: Hun ogen zijn groter dan hun maag. Ze willen dingen die ze niet kunnen betalen.

  Ruudje, een wet zal het probleem niet oplossen alleen een andere mentaliteit en betere scholing. Met betere scholing bedoel ik niet het niveau, maar meer “”omscholen”” naar een ondernemersklimaat.

  “” Het sociaal program bestaat niet. Het is een idee, het heeft een naam maar that’s it. Ik geloof niet dat deze regering 1 project volledig heeft uitgewerkt met alle risico’ financieel, risico’s bij de uitvoering. Nee dat denk ik niet. Soso tjaw tjap en boet boetoe.””

  Ik kon het niet beter uitdrukken!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.