Geld lenen in Suriname wordt duurder

62

PARAMARIBO, 16 sep – Geld lenen wordt duurder. Volgens Gilmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname, mogen de handelsbanken vijf procent minder van hun reserves uitzetten. Het geld, zowel lokale als buitenlandse valuta, moet in de zogenaamde kasreserve.

Dat betekent zoveel als dat er minder geld in omloop gaat. Volgens Hoefdraad is het een middel om het consumptieve gedrag van de doorsnee burger in te perken. De financiële stabiliteit moet te allen tijde behouden worden. Consumenten zullen daarom meer moeten sparen en minder geld uitgeven. Opmerkelijk is wel dat Hoefdraad met geen woord rept over het bestedingsgedrag van de regering. Dit gedrag is net zo goed een risicofactor.

President Desiré Bouterse gaf onlangs toe dat het de spuigaten uitloopt met het uitgavenbeleid. Er zal flink bezuinigd moeten worden. Toch verdwijnen de bezuinigingsmaatregelen die Bouterse aankondigde in het niet te verdwijnen in vergelijking met wat Hoefdraad voor de burger in petto heeft. Leningen zullen duurder worden en dat zal de ‘kleine man’ rechtstreeks in de beurs merken. Hoewel Hoefdraad beweert dat er geen financieel gevaar dreigt, verandert het leven definitief.


62 REACTIES

 1. De regering neemt harde en pijnlijke maatregelen. Maar het huishoudboekje is volgens Bouterse straks wél op orde. Kortom; Surinamers maakt u zich niet al te druk. Wederom plegen ze de zoveelste aanslag op het geheugen van de bevolking.

  Je hoeft geen economie gestudeerd te hebben om te weten dat de Surinaamse valuta in crises verkeerd. De patiënt ligt aan de beademing maar is feitelijk klinisch doodverklaard.
  Ieder weldenkend mens had de stekker eruit getrokken.

  Devaluatie van de Surinaamse munteenheid zou een logisch stap zijn, maar niet voor Desi Bouterse en zeker niet onder zijn bewind. Deze erfenis wordt doorgeschoven naar 2015.

  En nu maar je vingertjes kruisen en hopen dat het goed komt 🙂 Wat een walgelijke vent.


  Maak melding

 2. De grote boosdoener in deze is de regering van Suriname zelf. Zij moeten hun inkomsten en uitgaven beter op elkaar gaan afstemmen. En als je dat niet doet krijg je geldcreatie en inflatie. Ik moet dus de critici gelijk geven. Suriname verkeert op financieel gebied zwaar in de problemen. Er wordt veel meer geld uitgegeven dan binnenkomt. De vraag rijst of je met de door Hoefdraad genomen maatregelen voldoende zijn. Ik ben bang van niet. In plaats dat men het geld in de productieve sector investeert, gaat men dit in de sociale sector stoppen. Gratis ziektekosten, naschoolse opvang etc. Begrijp mij niet verkeerd, want van huis uit ben ik een hele grote socialist, maar ik heb geleerd dat je het geld eerst verdienen voordat je het in de sociale sector mag uitgeven ter voorkoming dat je op termijn in financiele problemen geraakt.
  Dus enerzijds investeren in de productiesector en anderzijds de consument dwingen om niet te kopen conflicteert. neen de oplossing is bij de staat. Die moet enerzijds meer gelden binnenkrijgen (BTW) en anderzijds minder uitgeven, anders worden wij een tweede Griekenland.


  Maak melding

 3. Beste John

  De regering heeft de allereerste termijnbetaling van 14 miljoen SRD niet betaald aan de gecontracteerde verzekeraar.

  Typisch Bouterse: Leuk PopiJopi plan verzinnen ter bevordering van de eigen popularieit maar geen enkele inzicht in de kosten en uitvoering.


  Maak melding

 4. Zachte heelmeesters kweken stinkende wonden. Hoefdraad doet aan symptoom bestrijding, brandjes blussen. De geldpers draait overuren om het populistische sociale beleid van deze criminele president te financieren. Gilmore kan de president niet tot matiging roepen, omdat de president geen luisterend oor en ook nog andere prioriteiten heeft. Hij wil de populaire uithangen ook met het oog op de komende verkiezing ziedaar het resultaat. Te bedenken dat er nog een crashprogramma in de pijplijn zit. En niet te vergeten een tramverbinding, flyovers, weg van ergens naar nergens, verdediging van zijn zoon…..etc etc.


  Maak melding

 5. @Fadso
  Hoefdraad heeft zijn studie economie in Cuba gedaan. Wellicht dat hij een daar een beetje te veel geleerd heeft.

  Gratis bestaat niet. Dus met de orgasmes door GRATIS zal het wel mee vallen of er wordt veel gedaan als of.


  Maak melding

 6. Gil more,moro e doro.
  Dit zijn paniek maatregelen merk ik,die niets zullen uithalen.de enige oplossing is om deze regering naar huis te sturen,voordat ze het land onherstelbaar beschadigen.
  Geef het volk de kans om haar fouten te herstellen.Verkiezingen nu !!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 7. Komt ervan al je huizenbouwt voor luilakken.
  Belastingcentjes overhevelen naar idioten die als maar door bloed zuigen van harde werkers en belastingbetalers.

  NDP poltiek alleen maar om de domme massa achter zich te krijgen ten koste van harde werkers en belastingbetalers.

  Gouddeal een verloren zaak. Area of intrest bedoeld voor partij loyalisten

  Wel wie of welke partij wordt het deze keer: D.D.B… of R.B.


  Maak melding

 8. Ik heb de Surinamers nooit begrepen en ik denk dat ik dat nooit zal doen. Waarom? Wel afgezien van de krabbenmentaliteit (de armen houden de vooruitstrevenden achter in hun economische ontwikkeling)doen ze alsof ze nooit geld nodig hebben. Ik ga niet in details treden. Ik heb geleerd dat de oplossing altijd bij de massa ligt. Kijk maar naar Nederland. Als de regering geld nodig heeft pakken ze de kleine man (massa). Ze vergeten een ding, de oplossing van de kredietcrisis is geld uitgeven. Waarom ze de kleine man geen 1000 euro bonus geven om dit geld te laten rollen en daardoor de economie van Nederland te herstellen, snap ik niet.
  Nu het probleem Suriname. Waarom Suriname niet naar de buitenlandse Surinaamse pensionados kijkt snap ik ook niet. Deze mensen willen graag naar Suriname terug en hebben aardig wat deviezen. Het enige wat Suriname moet doen is voor deze mensen goede remigratieomstandigheden in Suriname creëren, zoals goede gezondheidszorg, huisvesting en veiligheid. Let op: elke pensionado krijgt een pensioen van ongeveer 10.000 euro (deviezen). Dus als je 100.000 gepensioneerde Surinamers naar Suriname terug lokt wordt de Surinaamse deviezenpot jaarlijks met 1 miljard euro gespekt. En als deze mensen 20 jaar leven praten wij over 20 miljard Euro.
  Neen, Surinamers spelen geen bigie teng, zij zijn meer penny wise and pound foolisch. De kleine dingen zien ze, maar de grote dingen zien ze over het hoofd.


  Maak melding

 9. Weet de linker hand wel wat de rechter doet.

  Afgelopen vrijdag melde de president dat er $ 100.000.000 minder inkomsten waren uit de Goudwinning.
  Afgelopen Zondag meld de Governer van de Centrala Bank dat het $ 95.000.000 is over de 1ste zes maanden van 2013 het geen zonder meer inhoud dat de minder inkomsten nog eens stevig zullen gaan toenemen en na de SRD 300.000.000 extra salaris uitgaven er een gat van ongeveer SRD 600.000.000 over 2013 verwacht mag worden in de inkomsten. Bij elkaar een gat in de begroting van 20% naast het al aanwezige forse begroting te kort. Zetten we hier naast alle niet betaalde rekeningen etc. en het zal duidelijk zijn dat er in regering niemand weet wat er gebeurt.

  zie presentatie governer van de Centrale bank van Suriname

  http://www.starnieuws.com/index.php/beyond_files/get_file/056f968acdd97ed1537e798977232315.pdf

  Kan de Governer van de bank wellicht niet echt goed rekenen. Hij beweert dat deze regering genoodzaakt was 33% meer salarissen en premies te betalen gedurende het begrotingsjaar. Nu kan men eenvoudig herleiden dat de salarispost van de staat Suriname op jaar basis ongeveer SRD 1.500.000.000 bedroeg het geen zou inhouden dat het aanvullende budget dat door de DNA is aanzienlijk hoger zou moeten zijn. 33% van de salaris post is maar liefst SRD 500.000.000 en geen SRD 308.000.000 ofwel de governer zit er ongeveer 13% naast. En dat is heel erg veel voor iemand op wiens rekenkundige vermogens de Surinamers moeten kunnen vertrouwen.

  Met een Governer die slechts vlak voor zijn presentatie overlegt met de banksector en die de boven vermelde des informatie verzorgd kan het niet anders dan MISGAAN.

  Ken uw eigen Cijfers en bluf niet.


  Maak melding

 10. Blijkt maar weer dat de beste stuurlui aan wal staan. Verwachting is dat de Surinaamse economie dit jaar met +/- 4% zal groeien. Het zou de waterkant kampeerders sieren als zij toegeven dat excellentie Bouterse (deels) geslaagd is in zijn missie. Ook Suriname voelt de wereldwijde crises maar met de beperkte middelen heeft de regering Bouterse prima resultaat geboekt. Ik kan nu al aangeven dat het glas bij de kampeerders halfvol is. Met redimusus kun je geen land mee bezeilen.


  Maak melding

 11. @ John:

  Surinaamse pensionados zouden gek zijn om daat hun belasting te betalen. Die is voor hun VEEL hoger dan in Nederland. Voorst wordt je als een stuk stront behandeld. DiDiBri heeft zijn mensen sinds de jaren ’80 ingepeperd dat wat uit het buitenland komt, vijand is. Als je ergens service verlangd, zeggen ze dat “”jé kap en gi mi”” (je doet uit de hoogte). In winkels wordt je behandeld alsof je een stuk vuil bent, of je nou allochtoon of autochtoon bent. De verkopers/verkoopsters snappen niet dat hun salaris uit jouw portemonnaie komt.

  Gek genoeg zou dezelfde winkelbediende je een prima behandeling geven als je thuis bij hem of haar op bezoek gaat, ook als ze je niet kennen. In het professionele leven superonbeschoft, privé superaardig en gastvrij. Ik kan maar niet snappen waar het vandaan komt.

  Surinamers moeten nog veel leren als het gaat om het gasten BEROEPSMATIG naar de zin te maken.

  Tot dan zullen niet heel veel pensionados blijvend terugkeren.

  Voor de rest: Surinamers betalen al niet graag belasting. Dat zal al helemaal het geval zijn als ze -zoals in dit geval- zien dat ze zelf moeten bezuinigen, terwijl met hun geld anderen wel feest mogen vieren.

  Gil-MORE-AND-WE-LESS vraagt aan de Surinamers om te bezuinigen?? Die man die US $ 25.000,- verdient per maand? Hij verdient per jaar de waarde van ZES HUIZEN van een middenstander en dan moet DE MIDDENSTANDER bezuinigen??

  Nu begrijp ik de slogan “”NEKS NO FOUT””. DiDiBri no fout, salaris Ingrid de tweede no fout, salaris Stevie Wonder no fout, Abrahams no fout, …… !!

  Als DiDiBri niet snel wat doet gaat hij EEN BUFFEL SCHIJTEN volgend jaar.


  Maak melding

 12. @John,we weten dat je een grote tegenstander van de regering bent. Je verhaal heeft niets met economie te maken. De Centrale Bank wil met deze maatregel oververhitting van de economie voorkomen, de economische groei wil men afremmen en de inflatie als gevolg van de prijsstijgingen beteugelen. Het een kan niet zonder de ander.


  Maak melding

 13. Overduidelijk dat waterkant gekoloniseerd worden door de Anti Bouterse kliek. Zal mij niet verbazen als deze site gesponsord wordt door de pre-historische Front partijen. Allemaal gebruikelijke retoriek zonder wol. Partijen die een gevaar zijn voor de eenheid van Suriname.

  Het land kan prima af met 1 partij wel te verstaan het NDP. Het land telt niet eens 1 miljoen inwoners. Wat mij betreft vindt vandaag nog een grondwettelijke wijziging plaats om het NDP als enige partij van Suriname aan te wijzen.

  Ieder ander die het in zijn botte hersenen haalt om de staats veiligheid te ondermijnen kan een verblijft rekenen in Santo Boma. Laten ze daar maar oppositie voeren.

  Dit alles zal een financiële besparing moeten opleveren en partij etnische discussies zullen tot het verleden behoren. Het sociaal progressief geluid van het NDP is de beste alternatief is Suriname.


  Maak melding

 14. Zolang Ned. en Sur. geen belastingverdrag hebben is zullen er geen pensionados massaal de grote plas overgaan.

  Maar… waarom wordt er geen onroerend goed belasting ingevoerd. Dan kunnen alle mensen die gratis grond gekregen hebben ook gratis belasting betalen. Gooi hier bovenop nog de BTW heffing en het is kassa voor de staat.


  Maak melding

 15. BOUT KAN HET NIET
  GILLMORE KAN HET NIET

  WE WANT TELTING, 10 SCHONE VINGERS
  IN PLAATS VAN SURINAAMS BLOED AAN DE KLAUW

  CRIMINEEL DINO IS AL 2 WEKEN VEILIG OPGEBORGEN,NU BOUTA NOG EN SOMO EN BRUNSWIJK


  Maak melding

 16. @ midete
  je hebt volkomen gelijk. In Nederland betaal ik vanwege al die ouderdomsaftrekken geen belasting over mijn AOW, In Suriname zou ik 28 % belasting oftewel 2800 Euro moeten betalen. Ik heb geen probleem om belasting te betalen mits gezondheidszorg, veiligheid en huisvesting voor pensionados gewaarborgd zijn. Over de behandeling in winkels etc. zou ik de Surinamers willen adviseren een cursus verkooptechniek in Amerika te volgen. De verkopers daar verstaan de kunst om jouw portemonnee leeg te plunderen. Ook klopt het dat in privé de verkopers in Suriname anders zijn, maar ik mag op dit punt niet in details treden.
  Dit probleem kunnen wij niet kunnen oplossen omdat het een Surinaams probleem is. Het is mijn plicht om de Surinamers hierop te attenderen. En dat het hun geld en ook deviezen kost als ze niks doen.


  Maak melding

 17. De economische groei heeft in dit geval niets te maken met oververhitting. Dit is meer het gevolg van het overmatig pompen van de SRD in de Surinaamse samenleving, waartegenover geen enkel productie staat. Het geld verkwistend beleid van deze regering is de grootste boosdoener. De arme man die nu voor een lening naar de bank moet zal het gelag betalen. Sparen is al een probleem en nu nog een extra koppijn.


  Maak melding

 18. 2 Prof. Misababoi
  Er is wel een belastingverdrag tussen Suriname en Nederland. Probleem is dat Suriname dit verdrag in haar voordeel interpreteert. Het bewijs dat ze geld nodig hebben.
  Maar er is een ander probleem te weten het Sociaal verdrag tussen Nederland en Suriname. Suriname heeft op basis van mijn informatie dit verdrag nog steeds niet ondertekend. Dit betekent dat Surinamers die remigreren onder de Nederlandse wet BEU(beperking export uitkering) vallen. Dit betekent dat de AOW wordt beperkt tot 50% van het minimumloon oftewel 750 euro per maand.
  Nu hebben de Surinamers geluk. De meesten hebben een fikse AOW breuk waardoor ze onder de 750 Euro aan AOW ontvangen.
  Dit is ook de reden waarom Surinamers niet remigreren, maar tijdelijk naar Suriname gaan om te overwinteren.


  Maak melding

 19. @Parbo

  “Blijkt maar weer dat de beste stuurlui aan wal staan. Verwachting is dat de Surinaamse economie dit jaar met +/- 4% zal groeien.”

  Zeker Parbo de huidige stuurlui weten geen koers te houden en vertellen fabels.
  Ga achter de feiten aan die deze stuurlui zelfs produceren en zie dat de verwachte economische groei niet uit meer bestaat dan rekenkundige fabels en alleen in SRD’s bestaat. Echter de SRD is stevig gedevalueerd en de buitenlandse in komsten in haarde USdollars lopen harder terug dan de president verklaard heeft.

  http://www.starnieuws.com/index.php/beyond_files/get_file/056f968acdd97ed1537e798977232315.pdf

  Parbo ik raad je aan de boven staande link te openen en dan kun je zelf zien wat Venetiaan en zijn regering gepresteerd hebben en wat deze regering nu presteert.

  zie het halfjaar bericht van de heer Hoefslag en zie dat onder Sinds Venetiaan het BNP per capita in USdollar (door de extreem hoge goudprijzen) met ongeveer 10% gestegen is. Echter in 2013 verdampt heel veel van de extra inkomsten ( uw president meld bijna $ 100.000.000 voor 2013/ de governer van de centrale bank meld $ 95.000.000 voor half 2013). Als deze miljoenen er niet meer zijn, maar wel verwacht zijn is de hele verwachte groei nu al op 0% aangekomen. Reken de inflatie er bij en de gevolgen van alle gaten in de begroting en het negatieven saldo bij de centrale bank (-/- SRD 464.000.000 was +/+ SRD 192.000.000 augustus 2010) bij en Suriname staat er nu aanmerkelijk slechter voor dan in augustus 2010.
  In augustus 2010 is overgedragen met potjes voor alle projecten in uitvoering en een positief saldo bij de centrale bank. Nu liggen heel vee gestarte projecten stil omdat de budgetten anders besteed zijn en er gewacht moet worden op een nieuw begrotingsjaar. OW heeft ongeveer SRD 280.000.000 te weinig begroot voor 2013.

  Parbo; Het voorgaande kan alleen maar met stuurlieden die de weg kwijt zijn. Deze stuurlieden moeten heel snel vervangen worden anders gaat het land ten onder. De stuurlieden zitten echter als eerste in de reddingsboot en hebben hun zwemvesten.


  Maak melding

 20. Stuk uit jaarrede 27 sept 2012.

  “Zoals bekend, heeft de Regering in 2012 voorts de hiernavolgende bedragen uitgetrokken:

  1. 46 miljoen Srd voor armoedebestrijding,
  2. 26 miljoen Srd voor naschoolse opvang,
  3. 45 miljoen Srd vooronderwijsvernieuwing,
  4. 168 miljoen Srd voorziekenhuisbijdrage.
  5. 6 miljoen Srd voor opwaardering onderwijzend personeel.
  De gezondheidssector, de ziekenhuisbijdrage, in 2010 en 2011 bedragen van respectievelijk 32 miljoen Srd en 113 miljoen Srd besteed.”

  Meneer Hoefdraad, wat is er met deze gereserveerde bedragen gebeurt?


  Maak melding

 21. Niet zo lang geleden was het nog, “Hosanna in de hemel”, of zo iets.

  Kunt u zich nog herinneren, dat wij constant werden uitgemaakt voor doemdenkers, want het gaat uitermate goed in suri.
  “Crisis in Ned, daarom wil Nederland suri weer overnemen, suri is in de lift en booming,en daarom willen alle surineds terug, etc.”

  Dit stond letterlijk in de jaarrede van 27 sept. 2012:

  “Wij zijn erin geslaagd onze economie– nota bene ook nog te midden van een periode van een diepe financiële crisis in de wereld – op eigen benen veelbelovend te maken.
  Voorts hebben wij heel veel monetaire reserve kunnen opbouwen, zodat we grote sprongen voorwaarts kunnen maken met onze nationale ontwikkeling.”

  En ook dit nog:

  “Via u beloof ik mede namens de Regering ons volk plechtig, dat nu een periode is aangebroken om als leiding van het land, zich te kwijten van haar hoogste plicht, namelijk het volk naar alle redelijkheid te laten delen in de ontstane financieel–‐economische groei.
  Nu zullen en moeten de goede tijden voor het gehele volk aanbreken!”

  “Volk van Suriname, Voorwaarts! Mi lobi joe.”(dibri) 🙂

  Whahahahahahahaha, (al houden jullie niet van mij, ik hou van jullie)

  Ik jok niet hoor…het staat er echt….


  Maak melding

 22. mensen laten we eerlijk zijn het gaat al Decennia niet goed met Su. de afgelopen jaren waren de inkomsten uit de mijnbouw hoog, vanwege de goeie prijs op de wereldmarkt. waardoor de schijn van economische groei werd opgehouden. echter heeft geen enkele regering ooit echt geinvesteerd in Suriname. suriname is nog steeds een land dat de meest onzinnige dingen importeert. die ze met gemakt zelf kunnen produceren. 95% van het eten komt zelfs uit het buitenland. investeer eens een keer goed in de landbouw sector. je hebt er zo duizenden banen er bij. je bent minder afhankelijk van importen. de prijzen zijn minder gevoelig voor fluctuaties. en je hebt zelfs de mogenlijkheid deviezen te verdienen. kijk naar Brazilie hun economie zit enorm in de lift en dat is voor een groot deel te danken aan hun landbouw sector. want dit gebeurd nu voor de zoveelste keer. ze zetten alles in op de mijnbouw en zodra de prijzen dalen. stort de Surinaamse economie in. de wereld bevolking groeit en mensen zullen altijd moeten eten. de landbouw is minder gevoelig voor dit soort fluctuaties.


  Maak melding

 23. Hoe interpreteert men het begrip “geldcreatie?” Geldcreatie = het creëren van geld = is bijdrukken = inflatie! Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen!! Als iedereen, inclusief de bevolking, wordt geadviseerd de hand op de knip te houden, is dat slecht voor de binnenlandse economie. De banken zijn gebonden aan de dictaten van de CBvS. Goed of slecht? De buitenlandse inkoper van cassavemeel zit al maanden te wachten op zijn eerste levering uit Suriname. Maar de zo bejubelde cassavefabriek in Para werkt gewoon nog niet. Dit is maar een klein voorbeeld.


  Maak melding

 24. Oprotten die Hoefdraad!!!
  De overheid moet haar bestedingsdrang inperken. DAAR moet die l.u.l. mee beginnen en niet de consument en de banken lastig vallen. Deze man is na Goedschalk de slechtste governor die Suriname ooit gekend had.


  Maak melding

 25. Hoefdraad is de draad kwijt. Deze beste man heeft meer bamie gegeten dan macro economie.
  Als hij de economie van Suriname niet in het gareel kan houden vraag ik mij af wat voor foetoeboi werk hij voor de Wereldbank deed.
  De woekerrente klimaat in Suriname is al zo hoog dat de meeste bedrijven niet kunnen lenen om te investeren nog kunnen de armen een hypotheeklening krijgen, dus dubbele ellende. Investeren geeft meer werk, en met die inkomsten kan men huizen etc kopen.


  Maak melding

 26. @ Blaka Bakra
  Geld creatie is nog eenvoudiger dan bijdrukken. Het is giraal/ digitaal geld geworden.
  De centrale bank koopt van de Surinaamse staat schuldpapier en schrijft op de rekening van de Surinaamse staat het overeengekomen bedrag bij en schrijft in haar boeken bij dat zij Schuldpapier van de Surinaamse staat bezit.
  Dat doet de FED in Amerika ook. Zolang iedereen gelooft dat de staat de schuldpapieren ooit terug koopt gaat het goed. Ofwel een staat waarvan men weet dat deze inkomsten capaciteit heeft en te zijner tijd terug gaat betalen kan dit doen.

  gelooft u dat de Surinaamse regering instaat zal zijn deze schuldpapieren ooit terug te kopen anders dan ze middels inflatie waardeloos te laten worden.

  Zie hier de reden waarom er geen dollars meer zijn. iedereen die aan dollars kan komen houd ze vast omdat die geen groot risico zijn en de SRD wel. De regering en de Governer kunnen devaluatie niet meer voorkomen en dat weet iedereen.
  Daarnaast als je Dollars voor SRD 3,35 kunt aanschaffen en er voor SRD 4,00 spullen mee kunt kopen bij de Chinees om de hoek maak je snel gratis winst.


  Maak melding

 27. “Leningen zullen duurder worden en dat zal de ‘kleine man’ rechtstreeks in de beurs merken. Hoewel Hoefdraad beweert dat er geen financieel gevaar dreigt, verandert het leven definitief.”VOOR DE KLEINE MAN!
  ——-
  Voor wie worden er 18000 nieuwe woningen gebouwd? Voor de kleine man!
  Voor wie worden de leningen duurder? Voor de kleine man!
  Wie kan niet meer lenen dus? De kleine man
  Wie krijgt er dus geen huis? De kleine man
  Wie wordt dus de dupe? De kleine man
  Wie is de kleine man? De paarse pauper!!
  Wie wordt er dus belazerd? De paarse pauper!!
  Op wie gaat de paarse pauper stemmen in 2015?
  Op de NDP natuurlijk!
  Waarom?
  Omdat hij te dom is om het te snappen.


  Maak melding

 28. Beste Lea: “Op wie gaat de paarse pauper stemmen in 2015?
  Op de NDP natuurlijk!
  Waarom?
  Omdat hij te dom is om het te snappen.”

  Je slaat de spijker KEIHARD op zijn kop.


  Maak melding

 29. Beste Esmerald:
  Dit doemscenario voor Suriname voorspelde ik al bij aantreden van de Paarse regering onder Bouterse.

  Het is/wordt alleen nog veel erger dan ik voorspelde


  Maak melding

 30. Mensen let goed op!!! Door deze verhoging van de kasreserve wordt dus een groter deel van je tegoed bij je bank verplicht doorgeschoven naar de CBvS!!! Je moet niet vreemd opkijken als je op een dag opstaat en je hoort/leest dat met name de vreemde valuta tegoeden bij CbvS zijn verdwenen. Denk aan de jaren 80 en 90! De CBvS was toen de prive bank van Baas B en zijn vrienden. En iedereen weet dat Gilmore de schoonzoon is van Baas B. Doe je eigen risico berekening maar.


  Maak melding

 31. Zolang er nog figuren in dit land rondlopen die begraven willen worden met een Ndp vlag op hun kist, zal deze moordenaar het volk kunnen blijven misleiden met al zijn leugenachtige beloftes, die hij nooit kan waarmaken, en het voordeel van deze moordenaar is, dat het grootste gedeelte van zijn aanhang ongeschoold is, laat staan dat ze internet hebben, vandaar dat ze in 2015 weer op deze luser stemmen.


  Maak melding

 32. Beste Jack Russel,

  Daarom zijn die laptops voor de schoolkinderen er nooit gekomen. Anders kunnen ze op internet zien wat voor vreselijke crimineel hun president is.


  Maak melding

 33. Henk molenaar en Koos Surinamers krijgen een orgasme als ze gratis horen maar wat jullie niet weten is dat jullie zo geboren zijn vraag het thuis maar tenminste als ze jullie de waarheid wil vertellen en niet zeggen dat ik het verraden heb oke anders mag niemand meer gratis dan 1 plek orgasme minder dus snaveltje toe


  Maak melding

 34. Desi Fouterse is een kankergezwel voor Suriname!!!!
  hij bakt er voor de 3e keer geen ene reet van. hij heeft weer de economie kapot gemaakt, dit zijn de voortekenen van more bad things to come.

  een regering moet een beleid dat groei mogelijk maakt toepassen. investeringen doen die op korte en/of lange termijn winstgevend en anders op zijn minst kosten besparend zullen zijn.

  geld uitgeven aan allerlij prestige projecten is niet het zelfde als investeren. die prestige projecten zullen op de lange termijn namelijk geen cent opleveren.

  als je een bedrijf runt geeft je het geld ook niet uit aan allerlij prestige sponser projecten. dan pas je ok beleid toe dat er op gericht is meer inkomsten te genereren. en anders op zijn minst kosten besparend zijn.
  want anders houdt je bedrijf binnen de korste keren op te bestaan.

  ik snap niet dat men na alle shit die Fouta Suriname heeft aangedaan nog steeds in zijn fabels gelooft. is mijn volk dan echt zo dom?


  Maak melding

 35. waar moet een president aan voldoen’.
  10 schone vingers geen strafblad dus van onbesproken bedrag.
  Een intelectueel goed opgeleid zodat het volk een voorbeeld van kan nemen.
  Geen dictator
  Niet laten voor schrijven op een a4 en dan lezen en niet begrijpen wat je leefd
  Geen fam.en vriendjes bevoordelen.
  Niet veroordeeld zijn tot drugspraktijken.


  Maak melding

 36. Parbo: “Ieder ander die het in zijn botte hersenen haalt om de staats veiligheid te ondermijnen kan een verblijft rekenen in Santo Boma. Laten ze daar maar oppositie voeren”

  Zie hier hoe de Paarse Kakkerlakken door de mand vallen. Iedereen die Bouterse bekritiseerd is een gevaar voor de staatsveiligheid.

  Ik word echt KOTSMISSELIJK van die oerdomme paarse kakkerlakken.


  Maak melding

 37. RobG
  @John,we weten dat je een grote tegenstander van de regering bent. Je verhaal heeft niets met economie te maken. De Centrale Bank wil met deze maatregel oververhitting van de economie voorkomen, de economische groei wil men afremmen en de inflatie als gevolg van de prijsstijgingen beteugelen. Het een kan niet zonder de ander.

  Vulnisman kan deze Paarse Zak ook mee…

  De economie van Suriname staat op instorten, de staatskas is leeg, inkomsten nemen met honderden miljoen af, uitgaven ( gratis ziekenzorg) nemen toe, investeerders blijven weg, gouddeal is na 9 maanden nog niet rond, 500 van de 18.000 woningen zijn pas gebouwd, ondernemers zijn al 1 jaar niet betaald door de overheid, ziekenverzekeraar wacht op zijn eerste betaleing van 14 miljoen srd voor de premie van gratis verzekerden….

  Moet ik nog doorgaan Mister RobG?????


  Maak melding

 38. Mensen (Surinamers in Nederland)zet je schrap!!!.
  Beginnen jullie al weer dozen te kopen en met inhoud klaar te zetten!
  We krijgen zo dadelijk het SOS-signaal uit Suriname!
  Het is vijf voor twaalf!!!


  Maak melding

 39. De maatregelen die genomen worden door de Centrale Bank en de regering van Suriname zijn afkoelende maatregelen om een oververhitting van de economie te voorkomen.Het risico is dat de bloeiende economische groei in Suriname een scherpe neerwaartse daling kan laten zien als er geen afkoelende maatregelen worden getroffen.

  —De wereldwijde prijsstijgingen van o.a. aardolie, bouwmaterialen, voedingsmiddelen,enz kunnen door de grote vraag naar deze producten in Suriname een negatieve uitwerking hebben op de Surinaamse economie.De dure prijzen veroorzaken sterke looneisen waardoor de winsten van de bedrijven hierdoor afnemen.Ook het tekort aan geschoolde arbeiders in het land kan de lonen doen stijgen en dat is niet goed voor de economie.Bedrijven gaan hierdoor minder investeren.

  —-Het duurder maken van de leningen heeft tot gevolg dat mensen minder geld gaan lenen.Er wordt minder geïmporteerd uit het buitenland en de bouwactiviteiten en verkopen nemen hierdoor af.De vraag naar deze producten moet daarom worden afgeremd door o.a. het duurder maken van leningen.Daarnaast zorgt de regering ervoor dat de overheids uitgaven afnemen. In dit kader moeten we aangekondigde bezuinigingen van president Bouterse zien.
  —– Met deze maatregelen wil men de economische groei afremmen naar proporties die aanvaardbaar zijn voor Suriname.Een oververhitting kan hiermee worden voorkomen.


  Maak melding

 40. De regering kan alvast de chinezen er uit gooien.Zij drukken veel te hard op onze infrastructuren.En ook op onze valuta.
  De normale Suri heeft niets aan hun.Niet eens een suri vakkenvuller nemen ze in dienst.Maar met onze deviezen importeren ze alles uit China en sturen de winst terug naar China.Alleen DC Kasto geniet er van door vergunningen te verkopen.Als de tijd et daar is dan wordt hij verjaagd met pek en veren…


  Maak melding

 41. Als je als President van een klein land, geld uitdeelt als Sinterklaas aan je mensen. dan kun je wel verwachten dat het op den duur misgaat.

  Waarschijnlijk komen er nog veel meer tegenslagen door financiele wanbeleid van deze regering.


  Maak melding

 42. Aangezien geld lenen geld kost lijkt het mij verstandig om gewoon niet te lenen en je geld te sparen. Laat het geld vooral niet rollen. Rutte zegt koop een nieuwe auto, Hoefdraad zegt pak de bus.


  Maak melding

 43. Ruudje, hoefdraad zegt steel een fiets. Niet zo lang geleden gaf basja bobo ontwikkelingshulp aan haiti. En nu heeft hij plotseling een begrotingstekort??


  Maak melding

 44. Rob G:

  Welk sprookjesboek lees jij voor het slapen gaan? Ik zou geen oog dicht doen als ik dit allemaal over me heen laat komen. Maar goed,jij woont in Nederland, ik in Suriname. Dus jij zal niet zoveel last hebben van de situatie in Suriname. Je bent nog een ergere redimusu als de redimusus die jij (en je andere maatjes) pretenderen. Kom op nou, gaan je ogen nog niet open? Suriname dreigt in een onafzienbare afgrond te storten, maar jij blijft de zaak gewoon verdedigen. Wordt en keer wakker, jongen. En klets niet tegen beter weten in. Wat doet deze saka saka regering voor jou?


  Maak melding

 45. ik weet niet wat die surieneds klagen over de situatie in su.
  so what als de srd devalueert?
  so what als bouta pres is en zijn zoon zit vast ?
  so what als su een begrotings tekort heeft ?
  so what als de democratisch gekozen pres issues heeft met justitie?
  zolang de meerderheid van de suries tevreden zijn met hun sociaal economische status en met de huidige pres ,zou ik zeggen neks no fout.
  2015 brunsje voor pres


  Maak melding

 46. @baasmatie
  Of je bent geen Surinamer of is jouw posting sarcastisch bedoeld.
  Want elke Surinamer zal het in zijn zak voelen als de SRD devalueert, behalve degenen die nu in het machtscentrum zitten. Het moet je als Surinamer toch wel wat doen als de president issues heeft met de justitie. Hoe dieper kunnen we nog als Surinamer zakken?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.