Surinaamse gevangenisbewakers bij Fransen op les

18

PARAMARIBO, 15 sep – Gevangenenbewakers gaan op les in Frans Guyana. Volgens het gevangenismanagement zullen de laatste kneepjes worden bijgebracht wat betreft omgaan met agressief gedrag. Het aantal gevangenen dat haast onhaalbaar wordt, neemt toe.

Daar zijn meerdere gevallen van gerapporteerd de laatste tijd. . “We hebben veel gevallen van agressieve gedetineerden”, zegt Paulus Pinas, topfunctionaris voor het gevangeniswezen, tegenover de Times of Suriname. Waar het aan ligt is nog moeilijk te zeggen. Naar de oorzaken wordt nog onderzoek naar verricht. Het management wil het wel tot een minimum gaan beperken. Vandaar het studiebezoek aan Frans Guyana, waar al wordt omgegaan met agressieve gedetineerden.

Volgens Pinas leren bewakers al dat voorzichtig omgegaan moet worden met agressieve gevangenen, zodat zij zichzelf en anderen niet verwonden. Onlangs was er nog een geval van een gevangene die twee deuren van een gevangenis vernielde. Het bleek een oude cliënt van het Psychiatrisch Centrum Suriname. In Frans Guyana wordt kennis opgedaan over conflicthantering en rechten van gevangenen. De cursisten moeten de kennis weer overdragen aan collega’s in eigen land.


18 REACTIES

 1. En de grootste crimineel bestuurt het land. Goed voorbeeld doet volgen met andere woorden de doorsnee crimineel ziet Bouterse als voorbeeld. Je kunt nog zoveel cipiers op cursus sturen, het probleem zal blijven bestaan. Je moet dit gezwel met wortel en tak uitroeien, om te beginnen Bouterse per direct aan te houden en in verzekering te stellen tot dat zijn zaak voorkomt. Laat hem maar bij de rechter verantwoording afleggen. Dino zit vast in de VS en Bouterse is durft zijn smoelwerk niet meer in het buitenland te vertonen. Oor rommelt het binnen het NDP. Bouterse is aangeschoten wild. Eigenlijk zou de bevolking nu met hem moeten afrekenen.


  Maak melding

 2. Het zou het Pero vergaan :)Zoveelste blunder van de overheid.

  Assembleelid Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) maakt zich ook zorgen over het niet draaien van de cassavefabriek van Innovative Agro Processing Industries (IAP). “In Saramacca zijn meer dan 150 boeren getraind in de cassaveteelt. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft de mensen een certificaat verstrekt. Zoveel boeren hebben cassave geplant, maar er gebeurt niks”, zegt Jogi aan Starnieuws.

  Landelijk zijn er bijkans 750 kleine ondernemers getraind om cassave bestemd voor de cassavefabriek te planten. President Desi Bouterse opende de fabriek in december vorig jaar in Para. Een consortium van bedrijven uit Barbados zou cassavemeel afnemen. De machines zouden in januari beginnen te draaien, waarna gelijk zou worden geproduceerd. Bouterse antwoordde vrijdag in Bakana Tori op de SRS op een vraag uit Para dat hij ook niet weet hoe het staat met de fabriek. De boer klaagde dat velen cassave hebben geplant en nu ermee zijn blijven zitten.

  Jogi merkt op dat het project er veelbelovend uitzag. Daarom heeft hij de coördinatie van Saramacca op zich genomen. “Er is zoveel geïnvesteerd in het project. Ik hoop dat er gauw duidelijkheid komt. Wij hadden ook gevraagd om in Saramacca een kantoor te openen, waardoor boeren binnen konden lopen voor adviezen. Nu hebben veel mensen geplant zonder alle instructies in acht te nemen. De NV stelt zich te veel op als de overheid”, meent Jogi. Hij merkt op dat velen hoop hadden op een alternatief naast rijstteelt en u kan niemand antwoord geven op wat er verder zal gebeuren”, merkt Jogi op.


  Maak melding

 3. Koos , helemaal met je eens. En toch zeg ik bouta gaat bloedden voor wat hij het volk aan doet. Jammer dat surinaamse volk hetniet inziet maar de tijd komt dat zij hem in levende lijve gaat zien creperen. Het begint nu al.kijk maar naar zijn eigen zoon die hij niets eens durft te bezoeken. Wat ben je dan voor edn vader laatstaan jezelf peesident noemen. Volk van su wordt wakker.


  Maak melding

 4. Ja laten ze op training gaan , want straks gaan ze het druk hebben als die bende van Bouterse, en Bouterse daar voor een jaren achter slot en grendel gaan.


  Maak melding

 5. @Kolibri,..het Surinaamse volk zal nooit wakker worden, misschien na Bouterse dood, omdat Bouterse overal zijn mannetjes in de samenleving heeft, en het begon al in de jaren 80 met de volksmilities of te wel redemusus.Toen begon al de verdeeldheid in de samenleving. Op zanderij moet je vooral oppassen dat ze niet met opzet drugs in je bagage doen.


  Maak melding

 6. Beste training voor aggresieve criminelen; afschieten….! Geen eindeloze tijd aan dit soort uitschot besteden. In de samenleving zijn het al beesten en in gevang nog wilder… dus afschieten.


  Maak melding

 7. Wanneer komt er een spoedcursus “logisch redeneren” voor de president en zijn staf. Voor de goede orde moeten de trage leerlingen natuurlijk in de voorste banken. Nee, nee toch Desi hou op! Jij en Limbo moet helemaal voorin.


  Maak melding

 8. als Su (altijd een grote bek) zich meten wilt met de big naties dan ook in praktijk brengen het volgende;

  één cel per gedetineerde voorzien van internet, nu kunnen zij ook 18+ (be)kijken wat het opstandig gedrag reduceert (volgens de wetenschap), en hebben zij ook één keer per week bezoek v/d andere sekse hetgeen de gemoedsrust helemaal doet bedaren!

  Mss Jenny als Mata Hari 🙂


  Maak melding

 9. het wordt ook tijd,dat romeo bravo brunswijk ook zo éen les volgt en aldaar wordt ingesloten om het vak beter te leren verkennen de komende 9 jaar..

  deze man durft alvast niet eens in albina te verschijnen met zij grote bek..die crimineel..


  Maak melding

 10. Een gedeelte van het volk heeft al ingezien dat je met criminaliteit het veel verder kan schoppen in SU…

  Plus de privileges en rechten die criminelen in SU hebben is het wel aantrekkelijk om voor dit beroep te kiezen i.p.v. een reguliere slecht betaalde baan.

  Gevangenissen zullen het in te toekomst veel drukker krijgen.


  Maak melding

 11. Goede voorbereiding kan nooit kwaad als ze binnenkort basja bobo, somo, brunsi, prof dr ir mr drs ing pinochio abrahams, de amnestie ontvangers etc etc binnenkort voor het leven gaan huisvesten.


  Maak melding

 12. Jongens de heer Hoefdraad is in de penarie. Je kan het aan je ballen aanvoelen dat het niet goed gaat met Suriname. Toch beweert deze man het tegenovergestelde.
  Meneer Hoefdraad, ik verwijs naar het verhaal van Josef uit de bijbel van de 7 vette en de 7 magere jaren. Juist ja, de 7 magere koeien die de 7 vette koeien opaten.
  Na 7 goede jaren volgen 7 slechte jaren. De moraal van dit verhaal is dat je in de goede jaren moet sparen om deze reserves in de magere jaren uit te geven. Uw advies om te sparen is het tegenovergestelde. Dit betekent dat Suriname juist de 7 goede jaren ervaart. De slechte jaren moeten dus nog komen. Volgens mij vergist u zich. De slechte jaren hebben zich al aangemeld. Het geld moet nu juist gaan rollen. Sparen heeft juist een averechtse uitwerking. Maar ja wie ben ik?


  Maak melding

 13. Koos wij zijn niet meer in de slaven tijd met jou aangeschoten wild zelf het brand merken vermoorden van pasgeborenen en de zweep slagen zij verleden tijd ik weet dat Hitler jou vader is geweest dus je kan het niet helpen maar toch vertel ik het nog eens misschien dringt het een keertje door en jij en negatieven kunnen het volk niet op hitsen en het kleine verdeeldheid vergroten maar geen probleem ook voor jullie GODS rijkste zegen GOD BLESS


  Maak melding

 14. Om te weten hoe baas straks succesvol te bewaken zonder dat er ongelukken gebeuren moeten onze bewakers niet in Frans Guyana op les maar naar La Bastille in Frankrijk zelf. Baas voor goed naar St. Helena posten door de SLM kist een ommetje te laten vliegen zou ook een goed alternatief kunnen zijn.


  Maak melding

 15. Goede training/voorbereiding als ze de agressieve en brommende DDB straks moeten bewaken in SB. Want hij is ook zeer gevaarlijk als het om andere middelen gaat. Het zou zeer wijs zijn om even te buurten bij de vreemdelingenlegioen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.