PL niet te spreken over ‘depolitisering’ onderwijs

26

PARAMARIBO, 11 sep – Coalitiepartij Pertjajah Luhur, PL, merkt niet veel van een gedepolitiseerde aanpak op het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling. Volgens parlementariër Tommy Tamsiran wordt er juist zwaar politiek bedreven. Met name de NDP van president Desiré Bouterse zou zich tegoed doen aan topfuncties. Toch had Bouterse anders beloofd.

Dat was bij de benoeming van de technocraat Ashwin Adhin tot minister van Onderwijs & Volkontwikkeling. Kennelijk houdt het daar op. Enkele topfunctionarissen uit het PL-kamp hebben al plaats moeten maken. “Als partners ga je niet zo met elkaar om. Als je mensen wil ontheffen, moet dit op de juiste manier geschieden”, zegt Tamsiran tegenover STVS. En dat houdt zoveel in als dat er wordt overlegd en uitgelegd. Dat is tot nog toe uitgebleven.

PL heeft de indruk dat ‘depolitiseren’ betekent dat alleen de minister politiek ongebonden is. De ontheven functionarissen zijn intussen vervangen door NDP’ers. “Het zijn politieke figuren die genoemd zijn. Je kunt dus niet spreken van depolitiseren”, aldus Tamsiran. Hij verwacht dat zijn partij zich binnenkort beraadt. Het kan alle kanten uit. “We zullen op gegeven moment moeten zeggen, regering het gaat niet meer, onze achterban wil het niet meer.”

26 REACTIES

 1. PL moet niet zeuren, ze hebben hun kans gehad. Kijk naar RGB bijvoorbeeld. En nu gaan ze zich bemoeien met Onderwijs? Weten jullie hoeveel analfabeten zich onder de Javanen bevinden? Hou het volk dom en je kan over ze heersen. PL is het slechtste voor Suriname!


  Maak melding

 2. Pl heeft geen ontwikkelings visie en blijft maar klagen, het land en volk wordt niet beter van, alleen de leden van de Pl die hun zakken blijven vullen. Trouwens het gehele politieke gedoe in suriname is een pot nat met het doel zelf verrijking.


  Maak melding

 3. Het gezeur van PL moet nou eens ophouden. Zij hebben gebrek aan geschikt kader, want een Javaan met een academische opleiding is niet altijd gekwalificeerd. Ze hebben een achterstand en het zal nog jaren duren voordat het intellectuele niveau is bereikt. Somo en Soemita zijn nagenoegd de enige die deh etnische politiek in stand houden. Zo claimt hij het alleenrecht op Javanen in Commewijne. Brunswijk waagt nu een poging om daat wortels te schieten, maar vergeet niet dat VHP en NPS daar ook een behoorlijke aanhang hebben. De rol van Somo schijnt uitgespeeld. Wat mij betreft mogen nog meer van zijn zogenaamde topkaders worden ontheven. Ik denk aan de directeur Jeugd, maar ook de voorzitter van het universiteitsbestuur. Sidin met zijn 2 academische titels kent de mores van de wetenschappelijke wereld niet. Weg ermee!!!!!!!!


  Maak melding

 4. Depolitisering van Ministeries moet veel eerder gebeuren.
  Het is godsgeklaag dat er incompetente mensen op beleidsposten komen maar geen “rijst” hebben gegeten over de inhoud. Als je geen inhoudelijke kennis heb of geen management capaciteiten, moet je snel opdonderen.
  Het zal een keer tijd worden dat de mensen die verkeerde beslissingen nemen of hun taken verkeerd uitvoeren waardoor de staat direct \ indirect schade loopt te verhalen op deze miskleunen. Maar dat doen we niet in Sur want we laten onze mensen niet vallen. In het ergste geval krijgen ze een overplaatsing (om ergens een rotzooi te maken) of krijgen eervol ontslag.
  In het bedrijfsleven gaat het er heel anders aan toe. Tijd om ook zo te gaan handelen bij de Overheid.


  Maak melding

 5. Somo weet alleen te blaffen,maar kan niet bijten.Trouwens blaffende honden bijten toch niet? PL heeft altijd al een grote mond gehad,maar als het erop aankomt, durft men niets!


  Maak melding

 6. @ blaka bakra
  Weten jullie hoeveel analfabeten zich onder de Javanen bevinden?

  Wat een gelul in de ruimte over analfabetisme onder de Javanen.
  Ik ben geen Javaan maar een Surinaamse Chinees.
  Wat ben je racistisch bezig. Mensen die, die anno heden, nagenoeg geen opleiding hebben genoten zijn de grootste racisten.
  Mag ik je, blaka bakra, daaronder scharen?


  Maak melding

 7. Als er een ministeries is waar er met de pet naar gegooid wordt, dan is het het ministerie van onderwijs. Steeds merk je dat men juist deze meest belangrijke educatievepeiler in een samenleving, door Jan en Alleman geleidt kan worden. En wat nu gaande is is een manifeste schending van de rechtsstaat. Het onderwijs behoort niet met politiek samen te gaan. Erg duidelijk wordt het dat men geenszins van plan is, hierin verbeteringen aan te brengen. Het ziet er eerder er naar uit, dat men Suriname naar Centraal Afrikaanse toestanden aan het tillen is. Hoe kan je mensen die nauwelijks of geen affiniteiten hebben met het onderwijs, hieraan leiding geven?, juist deze hufters laat men met het meest essentiële van land zich bezig houden? Het zal nooit en te nimmer goed gaan, maar door hun zelf gebrekkige ontwikkeling, hebben ze het zelf niet door, dat het hen nooit zal lukken. Het wordt tijd dat men in Suriname gaat in zien, dat het zo niet langer kan. Maar, net wat ik altijd zeg; het is met onwillige honden moeilijk hazen vangen. Dus, dweilen met de kraan open! Suriname had veel verder kunnen zijn op het gebied van onderwijs, maar door eigenwijze en alwetend gedrag, is het ondergesneeuwd geraakt door incompetentie. Je kan zeggen wat je wilt, maar dit is het “Neokonialisme” voortzetten. Het niet streven naar kader opleiden of creëren, maar juist een “rem” op zetten. Want te mondige mensen veroorzaken tegenstand, wat niet in de straat van bepaalde politiekepartijen past. Zelf vind ik dat PL de laatste moet zijn die hierover recht van spreken. Is het niet deze zelfde partij die het onderwijs naar de educatieve afgrond heeft geleidt, hoe durven zij, want zelfs hadden zij een minister van onderwijs (Wolff?) heette hij, deze drs. had moeite met het intoneren en articuleren van het Nederlands. Maar, omdat men nooit kritisch is met het benaderen van belangrijke vraagstukken, krijg je dit, niet kwaliteit is bepalend, maar kwantiteit daar zit het manco in waar Suriname steeds mee kampt en het niet willen toegeven. Want met deze paarse criminelen partij is het land steeds meer aan het afglijden naar het niveau van Haïti en Equatoriaal Guinee. En daar zit niemand in SME op te wachten, laat het niet zover komen. Het is nog niet te laat.


  Maak melding

 8. Dus de weledelgeleerde prof. drs. mr. ing. Bouterse heeft ook leiding over de ministerie van Onderwijs.

  De geschiedenis boeken zijn al sterk onder zijn bedreiging gecensureerd. Ik vraag me af of kwaliteit van het onderwijs ook hetzelfde als dat, van voor zijn periode.

  Als hij als president vind, dat Dino de allerbeste leerling is, dan weet je gelijk aan wat voor soort leerlingen hij liever de voorkeur aan geeft.


  Maak melding

 9. Alle goede bedoelingen van de nieuwe Minister van Onderwijs ten spijt, maar zijn insteek was bij voorbaat al een illusie. Depolitisering en de Surinaamse samenleving gaan absoluut niet samen. Elke ministerie, elke instelling en elk instituut dat verbonden is aan de overheid of financieel afhankelijk is van subsidies, is in Suriname onderdeel van het politiek steekspel.
  Op de eerste plaats omdat aanstellingen en benoemingen in de top van die instellingen bij uitstek politieke aangelegenheden zijn. Men wil de eigen mensen ‘accommoderen’, zoals het daar heet. Daarnaast is er sprake van achterdocht en wantrouwen. Ministers en leidinggevenden in de top zijn bang dat ze zullen worden tegengewerkt door ‘andersdenkenden’. Daarom kan het gebeuren dat de juiste man op de juiste plek in veel gevallen niet degene is met de beste capaciteiten. En daar gaat het mis, want mensen die inhoudelijke capaciteiten te kort komen, gaan de macht van hun positie misbruiken om zich staande te houden. Of ze ‘gebruiken’ de functie om hun eigen toekomst veilig te stellen voor het geval ze na de volgende verkiezingen het veld moeten ruimen, omdat hun ‘politieke kleur’ niet meer geldig is. Dit is in een notendop de reden waarom het maar niet wil vlotten met het besturen van het land.
  Er zullen hoogstwaarschijnlijk generaties overheen moeten gaan voordat hier verandering in komt, omdat dit verankerd zit in de Surinaamse cultuur.

  Dit is misschien een sombere constatering, maar de huidige ontwikkelingen in de Surinaamse politiek bieden geen enkele hoop en vooruitzicht op de gewenste en noodzakelijke verandering.


  Maak melding

 10. Zowel de NDP als de PL varen in hetzelfde schuitje.Beiden doen alles uit eigen belang!
  Beiden zijn niet geschikt voor geen enkele functie!

  PL kan een einde brengen in dit alles maar ze blijven klagen en doen geen moeite om verandering te helpen in Suriname waarop iedereen zit te wachtennamenlijk ; Het einde van deze ndp regering!


  Maak melding

 11. Afreken met die hele pl bende ,ze stelen als ratten ,wat hebben we aan somo ,geen kaas gegeten van besturen van een land , ik woon zelf in com en zie wat er gebeurt voor de javaan maakt het niet uit wat hun leiders doen ,zolang ermaar een pae of mae aan de macht is ,,,stelletje racisten . Het is het zelde als de hindo ,ik vindt van als je met die dekn wijze loopt donder op naar india of java .


  Maak melding

 12. Wel minister doet het goed wie niet deugt moet weg en chantage moet niet werken wie weg wilt wees gegroet NDP is geen NPS/VHP dat Somo toen chanteerde dus wil je gaan doe maar geen haat ga in vrede voor het land niet partij anders opdonderen kusjes en veel liefs


  Maak melding

 13. @Boegroe

  Als je ndp regerin g het zo goed deed zou je dinootje heden niet in de gevangenis in Amerika zitten ,Idioot!!!
  Kusjes en veel liefs kan je liever sturen geschreven op je kaartje voor je broer dinootje liefstg een kaartje dat zegt’

  ‘GROETJES UIT SURINAME….’
  HAHAHAHAAAAAA….
  En natuurlijk is Somo je beste man,hij is net als cetabeverlijm die de ndp bijelkaar houdt …..en ja dat doet hij ook uit Eigen belang!!!
  Hahahahaaaaaa


  Maak melding

 14. Dino was met een 007 opdracht in Panama.De Amerikanen konden het niet begrijpen en hebben hem in preventieve bewaring genomen.En omdat de opdracht in Sur.is verstrekt is een verzoek aan de Suri’s justitionele autoriteiten voor een grondig onderzoek of bewijzen niet denkbeeldig.Ook Shubhaas gaat moeten werken en Belly ook.


  Maak melding

 15. Somo waarom draag je mevr.Kramp niet voor voor een topfunctie op het ministerie van onderwijs.Deze(stond als num 5 op PL/VA lijst van Somo verkiezing 2010) Mevr.Kramp oud bestuurdslid Bond van Leraren en is docent geweest/nog op de middelbareschool IMEOin Su Jullie/PL pretenderen een nationale partij te zijn, iedereen kan bij jullie/PL een plek vinden en zo helpen aan de opbouw van Su. Wat mist deze dame,waardoor ze niet/nooit is voorgedragen t.o.v.wat je WEL/WIE je voordraagt?Wat heeft dat ander zzzzwak deel dat je wel voordraagt meer als Kramp.Gelukkig wordt dat zzzzzwak deel dat voorgedragen wordt door PL heel snel op een zijspoor gezet.Ma Somo wanneer zie ik jouw ballen,want ondanks jouw geblaf worden jouw mensen als maar ontheven en de karavaaaaaan van jou wordt niet tot staan gebracht.Hebben jullie geen poot(letterlijk)om op te staan,want ook een bal stopt rollend ergens.Of rolt de karavaaaaaan dooooor tot 2015.Als ik jou was zou ik echt nu stoppen ook als de DiDiBrie partij zou dreigen met geweld,anders kun je niet meer thuis(achterban)komen,want je hebt met je overstap geen winst geboekt; disie torie mie taagie joe joe lasing nanga opo aai mang.disie e gebeueueuer te joe grrridie en hebzuchtig mang.Dang joe lasie mang.Dang joe no begrijp srefie datie joe e lasie mang.Joe tang dinkie nomo sang potie dja sang potie dja sang potie dja.Ma disie alla sannie kaba. 2015 mie go loekoe ifoe dong sma de ete na mie baka da mie sa doe trafasie mie sa loekoe FRONT pasie baka wel Somo joe mag tang las pasie.Odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 16. @ Plato
  PL gaat deze regering nooit laten vallen. Somo’s echtgenote en zijn schoonzus zijn door Lack-in geaccommodeerd in Indonesie. Het Front moet nu wel weten dat zij in de PL geen partner hebben want ze zijn niet betrouwbaar.


  Maak melding

 17. De teloh wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend!

  Niet vergeten, er is maar één ding voor Somo belangrijk!
  Amina moet op haar post in Indonesia blijven!


  Maak melding

 18. Aah…de zogenaamde ndp die komt djaffen met onderwijs opkrikken.
  En hun toponderwijs voorbeeld is een coca (cola) bewind van familie en clan???
  Mijn jeugd dit voorbeeld geven..never en nooit!!!!


  Maak melding

 19. PL moet deze behandeling niet MEER accepteren en deze regering laten vallen, genoeg reden voor. De Imago van de NDP en de Pres. heeft een behoorlijke deuk gehad na de arrestatie van Dino en alles om zich heen, zoals ook de steeds toenemende inflatie. Pl ondersteun de NDP met alles en wordt als partner steeds tegen gewerkt. Zelfs de zogenoemde omstreden amnestiewet werd door PL ondersteund. Nu is het de juiste timing om uit te treden en geen slapgelul meer…..


  Maak melding

 20. Dit is de zoveelste klap voor pl.bus
  Stap uit de coalitie en begin opnieuw een andere route.
  Maar nee een andere lijn kunnen ze niet krijgen.
  Want ze verkopen hun mandaat/vergunning,zichzelf ,fam.
  en Suriname.


  Maak melding

 21. Wat denk Somo dat hij is.Een ongeschoolde ,die ook de politiek heeft gebruikt,want dat is de trend van politiek in su,om zichzelve als zijn familie en kornuiten te verrijken en te regelen.Op het Min van LVV worden allen ontheven van hun functie en wie worden geplaats?alleen ongeschoolde en of niet voor hun taak berekende personen.aleen maar JAVANEN,die niet eens goed nederlands kunnen spreken.Allen zijn op de schopschoen geplaatst op Soza waar de ABOP de scepter zwaait en komen in de OPVANGCENTRUM van de PL op LVV,zoook het min van onderwijs.Somo heeft al geen ontwikkelingsvisie want kader 0 emaar wil meeregeren.Deze moet de eer aan zich zelf en houden en van toneel verdwijnen want dit keer 2015…..Kromo taki pietjel industie opzetten en de Dessa opzoeken of weer deserteren naar Hollnad en aanhang in de steek laten .


  Maak melding

 22. De spelling van de “Sranantongo” daar hebben we toch voor gezorgd, dat we het uniform gespeld zou worden. Niets is zo fnuikend om jouw eigen (moerstaal) steeds verkeerd te spellen. En zeg mij niet dat je het niet op school geleerd hebt, want die vlieger gaat helemaal niet op. Voor de 70er jaren kon je hiermee weg komen. Want ik heb het ook niet op school geleerd, maar wel werd ons twee mogelijkheden voor gehouden om de spelling van het Sranan, het is erg eenvoudig mag je stellen. Bijvoorbeeld; C J Q V X Z worden niet gebruikt, behalve in leenwoorden. En dodeletters zijn; na een i geen e en na een n geen g (ng ie), in het Sranan hebben/gebruiken we 20 van de 26 letterstekens van het alfabet. En in alle bibliotheken in Nederland heb je Sranantongo-woordenboeken liggen, dus het is echt te doen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.