Detailhandel niet blij met betaalde vuilophaal

48

PARAMARIBO, 11 sep – Detailhandelaren zijn niet bepaald ingenomen met de aankomende verplichting te betalen voor het ophalen van hun afval. Volgens de Vereniging van Winkeliers, VvW, is het tarief veel te hoog. Minister Rabindre Parmessar van Openbare Werken, OW, wil honderd Surinaamse dollar (ongeveer vijf en twintig euro) per maand. De tijd van gratis vuilophalen kwijnt weg.

Het is een besluit van het ministerie zelf die niet gebaseerd op enige wetgeving. Volgens Parmessar moet het bijdragen in het bekostigen van de vuilophaal. Eigenaars van supermarkten en winkels mogen dan minstens twee keer per week het afval buiten zetten. Maar nog voor het besluit goed en wel is uitgevoerd, wordt er gemord. “Wij zijn niet in staat om het geld te betalen. De kleine winkeliers hebben het niet”, zegt VvW-voorzitter Rudi Balak tegenover de Ware Tijd.

De winkeliers willen wel inkomen, maar dan met minder dan de helft. Volgens Balak zal Parmessar moeten uitleggen hoe hij op honderd Surinaamse dollar komt. Volgens Parmessar is het bedrag redelijk genoeg. Overigens is het niet uitgesloten dat winkeliers illegale vuilstortplaatsen aanmaken. Nu al wordt anderen, waaronder zwervers, een habbekrats toegeschoven om winkelafval elders te dumpen. De winkelier vertelt Parmessar met gladgestreken gezicht dat hij het vuil zelf verwijdert.

48 REACTIES

 1. Nou het beste wat men kan doen is de winkeliers een plaats aangeven waar zijn hun vuil kunnen storten,de winkeliers zullen blij zijn met deze regeling en zullen ze netjes hun vuil gaan storten zonder een verplichte 100srd te gaan betalen!!


  Maak melding

 2. Dat is nou weer typisch Surinaams he. Ze willen nergens voor betalen maar willen wel voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.
  Er wordt elke dag geklaagd over zwerf vuil in Suriname,
  over de slechte wegen, over criminaliteit etc..
  maar om het moment dat je de samenleving vraagt om een bijdrage te doen om deze zaken aan te pakken dan gaan ze stijgeren als ik weet niet wat.
  Hier in Nederland is het de normaalste zaak van de wereld dat de burger betaalt voor zulke alle zaken waar ze gebruik van maken door middel van allerlei heffingen, belastingen en accijnsen.
  Je ziet dan ook het wel het verschil tussen Nederland en Suriname.

  Duuh!


  Maak melding

 3. @Letterlijk

  WATTE…DOET DEZE CRIMINELE NDP REGERING NIET AAN ZELFVERRIJKING?!WAAROM DENK JIJ DAN DAT DINOOTJE IN AMERIKA VAST ZIT?Denk jij dat hij zijn criminele handel deed voor jou of voor mij of anderen die geen ndpers zijn !!??
  Heden zit zijn mama in Amerika om hem support te verlenen want veel kan zijn niet daar zeggen ,ze zit als een toeschouwer in de rechtszaal en wwt je wie voor haar onkosten opdraait?Ja wij,wij de belasting betalers van Suriname!!!


  Maak melding

 4. Ray, je kletst in de ruimte.je commentaar slaat nergens op.De mensen in Suriname moeten kostenbewust gaan denken. De winkeliers hebben zich nooit afgevraagd wat de inzet van een vuilniswagen met personeel per dag kost aan mankracht, benzine,afschrijvingskosten, onderhoud, verzekeringen, enz. In Suriname denkt men nog steeds dat de overheid voor alle kosten maar moet opdraaien. Ook de benzine subsidie aan bushouders is een gruwel. Ik ben van mening dat de winkeliers best de 100 SR dollar per maand kunnen betalen voor de vuilophaal.


  Maak melding

 5. Stelletje hufters. Waarvan moet dan een vuilophaaldienst worden verzorgd? Deze koeparies willen ook voor niets betalen. Laat ze da stikken in- en met hun vuil!


  Maak melding

 6. Ray jij bent een dwaas houd toch een keer je muil we weeten al lang dat je op een suri lijkt maar dat niet bent en ook dat je een racist ben hebben we door dus hou je haaks


  Maak melding

 7. @Boegroe

  Weet jij de defenitie van een RACIST zijn ,vuile hond?!
  Zit je ndp regering met een tekort aan geld alweer?!
  Moeten ze op deze manier geld uitzuigen bij de bevolking?!Er wordt duizenden dollars aan geld gesmeten voor je criminele ndp broer in Amerika,kan dat geld dan niet besteedt worden om vuiniswagens te kopen die regelmatig vuil ophaalt waardoor het vuil niet als hopen langs de straten staat,EZEL!
  Het kan zijn dat het word Racist nu pas in je woordenschat is bijgevoegd,mamamapiema slijmerd!


  Maak melding

 8. SRD 100,00 maar, zo weinig ?

  Zou het gelijk opschroeven naar SRD 1000,00 per maand !

  Die geplunderde kas van O&W moet toch gevuld worden ?

  Alternatief is om de rekeningen van Abrahams te confisceren. Maar dan begeef je als minister wel op een hellend vlak !

  De Hindoestaanse middenstand is wederom de dupe. Goed dat de Marrons bereid zijn om dit gat straks op te vullen. Immers ze spiegelen zich zo aan de rijkdom van de Hindoestanen, kunnen ze gelijk die flinke belastingen maar voor lief nemen.


  Maak melding

 9. China maakt de straten,het ziekenhuis en omdat er zoveel chinezen zijn die winkels hebben,moeten we China vragen om ons ook van onze vuil te ontdoen.In deze moderne tijd is vuilophaal toch niets voor Suri’s.Of ze zijn politicus en of ambtenaar,goudzoekers of rover.Dat zijn de middelen van bestaan.


  Maak melding

 10. Wat een ka met deze surinamers. Deng schijt now. Nu ga ik zien wie rijk gaat worden met hun zwart geld. Laat die chinezen ook bloeden en laat ze maar betalen. Ik hoop echter wel dat het geld goed besteed wordt , im ben benieuwd.


  Maak melding

 11. De vervuiler moet betalen. Of dat een winkelier is of burger, maak niet uit.

  Wie niet vervuilt hoef ook niets te betalen.

  In sommige landen wordt zelf 300 euro aan afvalstoffenheffing geheven per jaar, per huishouding om de rotzooi op te ruimen. En als je niet betaald krijg je te maken met een gerechtsdeurwaarder.


  Maak melding

 12. Het mee moeten betalen voor diensten geboden die de gemeenschap ten goede komen, daar is niets mis mee. Het moet wel naar evenredigheid gebeuren, dus eigenlijk moet de bevolking ook mee betalen, voor de vuilophaler, dat is heel normaal en zo hoort het ook. Waarom kan het wel in een rijk land en in een arm land niet? Het probleem van Suriname is dat het politieksysteem gebasseerd is op voor wat hoort wat, dus om het “stemvee” tevreden te stellen, betaalt de politiek bijna alles zoveel mogelijk. De regering geeft vaak meer uit dan het zelf verdient, wat erg funest blijkt te zijn. En vooral voor de vuilophaaldienst móet er betaalt worden, door iedereen want anders wordt het een puinhoop wanneer dit vuil blijft liggen, met alle besmettelijke gevolgen die dan op de loer zullen blijven liggen. Het probleem is dat niets en dan ook niets goed geregeld is in Suriname, door de incompetente beleidsmakers, men gooit de gemeenschap haast dood met zoete en mooie praatjes, dat zelfs de verkondigers hiervan in hun eigen leugen geloven. En dit probleem is voorlopig nog niet opgelost, zolang men het patronage systeem hanteert en zo blijft het volk incapabel wat juist de bedoeling van dit verwerpelijke partijpolitieke systeem is. De domme massa wordt zo gekoesterd terwijl zij arm en naïef gehouden worden.


  Maak melding

 13. de winkelier verteld met gladgestreken gezicht dat hij het vuil zelf “verwijdert”…Dan weet je het wel.

  Betekend dus totale anarchie in deze onderontwikkelde apentuin. Het is al jaren 1 grote smerige bende in de stad en dat zal tot in lengte der jaren zo blijven.

  Daarom blijven toeristen weg.


  Maak melding

 14. Winkeliers,restauranthouders,(auto)werkplaatsen,enz. zijn een grote bron van afval en ongedierten.Deze bedrijven veroorzaken heel veel schade aan het milieu met de troep die ze produceren.Vooral de auto werkplaatsen die ongehinderd brandstoffen,autobanden,en afgewerkte olieen,enz dumpen in het milieu en bij het huisvuil komen makkelijk af van hun troep.Ook de vuilophalers lopen grote gezondheidsrisico’s bij het opruimen van deze afval.Laat de ondernemers maar betalen voor de afval die ze produceren.Later zullen ook de gewone huishoudens aan moeten gaan geloven.


  Maak melding

 15. autowerkplaatsen zouden inderdaad ook moeten meebetalen. misschien is het een idee om gewoon beleid te maken, dan hoeft de minister niet iedere keer met een nieuw idee te komen, maar dan past het allemaal in een visie: mijn mooi en schoon suriname. wat moet ik doen om daar te komen.


  Maak melding

 16. @@@ Ray ben wel met je helemaal eens, maar wat is het nou?? Hond of Ezel??? elk met 4 poten(eigenlijk 5). beiden hebben samen 8 poten(eigenlijk 10)je weet wel wat ik bedoel!! en is de vijfde en de zesde voor Boegroe??? Boegroe 2. twee van die beesten voor Boegroe erbij dan heeft Boegroe er 4. Goch oo Jee, wat ben je eerlijk zeg!je hebt het eerlijk verdeeld als je zo bekijkt toch?? Ieder 4 poten!!!! yeaaaaahh!!!! dus hond of ezel???


  Maak melding

 17. Ik vraag me af hoe zit met de enige winkeliers in de dorpen? o.a. de Chinees bij einde hoofdweg Pokigrong??

  Ik dacht eerde recht voor 1 recht voor allen!!!


  Maak melding

 18. En tegelijkertijd de wet invoeren als iemand betrapt is met vuil of propje op straat gooien, beboeten dan maar!!! en als het iemand is wier niet kan betalen? de alle aangewezen straten de vuil en propjes oprapen zoals op lagere school toen, weet niet of het nu nog zo is!!!!


  Maak melding

 19. Het is correct dat men voor vuilophaal moet betalen.In elk beschaafd land betaald men voor diensten die de overheid/cq staat verleend.
  Maak je een wandeling door binnenstad omliggende buurten, en heel suriname overal vuilenshopen .
  Is een slechte imago voor land en bewoners van.
  Ander groot probleem het zijn allemaal epedemie haarden.
  Dus het moet .


  Maak melding

 20. @dre, inderdaad de overheid moet met duidelijke beleidsmaatregelen vooral autobedrijven,constructiebedrijven en spuitbedrijven dwingen om te gaan betalen voor de vervuiling die ze veroorzaken.De mensen moeten ook milieubewuster gaan denken. Daarnaast zal men in de goudsector milieubewuster moeten gaan denken.Het gebruik van kwik moet helemaal teruggedrongen worden.Op Discovery Channel kijk ik geregeld naar een serie over Goldrush in Alaska.Het is mogelijk om efficient goud te winnen zonder kwik te gebruiken.Je ontdekt hoe vindingrijk mensen worden bij het ontwikkelen van apparaten om goud te delven.De overheid in Suriname moet met strenge wetten voor de dag komen om mensen te dwingen om rekening met het milieu te houden.


  Maak melding

 21. Om alleen de winkeliers te straffen is niet eerlijk. Elke vervuiler moet zn centje bijdragen omdat we allemaal vervuilers zijn horen we allemaal mee te betalen, de omvang is veel groter dat alleen de winkeliers.

  Wat denk je van al die plastic en petflessen die in de trensen rondzwerven, illegale vuilstortplaatsen, de kwik vergiftiging in het binnenland, uitlaatgassen en olievervuiling, chemische troep wat vrijkomt bij verbranding, rivieren en vissen die vergiftigd zijn met chemicaliën en zware metalen. enz. enz. Moeten de winkeliers hier ook voor opdraaien…

  Wees eens eerlijk en kijk ook in je eigen portemonnee voordat je weer de zuurverdiende geld van de winkelier wilt gaan beroven. Ze worden al genoeg beroofd.


  Maak melding

 22. Zover ik weet, wordt huisvuil gratis opgehaald door de overheid. Dus de houder van een zaak moet zelf zijn vuil wegbrengen. Aangewezen plaatsen zijn er. Het is hen altijd overduidelijk ingelicht daarover. In de praktijd zet de winkelier zijn vuil gewoon als huisvuil opstraat. O.W. die zorg moet dragen voor een schoon omgeving haalt het nood gewongen op. Dat kan natuurlijk niet. Als de winkeliers zelf dagelijks hun vuil moeten afvoeren, dan zal de kosten maandelijks vele malen het bedrag van 100 srd passeren. Rekening houdende daarmee denk ik dat een bedrag van 100 srd zeer weinig is gevraagd. De opeenvolgende regeringen en deze hebben nagelaten om het een en ander te regelen wat door de DLGP/PIU van het ministerie van R.O. was voorbereid of voorgesteld.Onder andere zou er personeel van de afdeling M.G.D bevoegdheden krijgen om verbaliserend op te treden en zou net als de verkeersrechter, een milieu rechter aangesteld worden.Enz. enz. De regeringen hebben geen lef of zijn bang om stemmen te verliezen, waardoor wij thans als wilden moeten leven en lijdelijk moeten toezien hoe personen vuil her en der neerwerpen of storten.De blaam treft de vorige en deze regering.


  Maak melding

 23. RAY noem je mij een vuile hond goed ik weet zeker dat jij erger ben dan dat en mamapima heb jij wel een moeder maar ja hier schelden en zo heeft geen nut ik zou jou graag willen ontmoeten dan kunnen wij elkaar spreeken en beter begrijpen denk ik wat vind jij daarvan goeie man


  Maak melding

 24. Surinamers, zijn niet bewust met hun natuur, ze gooien alle rotzooi ergens neer, de natuur reservaten en het binnenland zit vol met zwerf afval, de dieren in de natuur ondervinden hier last en ellende ervan, maar geef niet hoor, als straks niemand meer het natuur en het binnenland gaat bezoeken, jagers dumpen hun vuil massaal ergens neer…je schaamt je rot, dat je Surinamers moet komen uitleggen, hoe belangrijk het is om je natuur schoon te houden voor je klein kinderen!!!!


  Maak melding

 25. Overal waar er vooruitgang wordt geboekt,wordt er ook milieu-belasting betaald met uitzondering van ons land Suriname. Alle winkeliers willen zo veel mogelijk in korte tijd verdienen, maar het betalen voor bepaalde voorzieningen, hó maar.
  Wel grote winsten in de tas, maar liefst géén belastingen betalen. Laat papa “Lanti”maar betalen. De opéénvolgende regeringen hebben op dit stuk totaal gefaald en een ieder is er aan gewoon geraakt dat de regering voor álle kosten moet opdraaien zonder dat men er ooit bij heeft stil gestaan waar het geld eigenlijk vandaan moet komen.
  Geen wonder dat er zóveel moreelverval in het land heerst. Het moet dan ook gezegd worden dat dit één van de goede maatregelen is die door de huidige minister móet worden doorgevoerd én doorgedrukt. Elke regering is afhankelijk van belasting-inkomsten en dat moet de totale samenleving nu echt gaan beseffen.Dus de talloze argumenten die de VvW aankaarten slaan kant noch wal. Ik hoop dat deze minister zijn poot stijf houdt.


  Maak melding

 26. @Boegroe

  Ja,ja,ja,de hele dag worden wij hieruit gemaakt als koelies,en ga je dochter naaien en verkrachten door de djoeka’s. Een lkeer wordt het ook te veel voor ons om die sloerie te moeten aanhoren en ja dan ka het gebeuren dat ik ook een keertje goed kwaad kan worden!
  En nee jou zou ik nooit willen ontmoeten!!
  Jij die iedereen en alles een Racist noemt…nee bedankt!
  Weet jij wanneer je van racisme spreekt?
  Als ik jou bv op straat zou zien en zou beginnen te schreeuwen…Mars djoeka,Gwe djoeka,djoekaaap,verdwijn uit de stad,ga naar afrika….of als ik jou zou achtervolgen en vervolgens je in mekaar zou timmeren onder het uiten van alles bovenstaand.Dit noemen wij racistisch bezig zijn !
  De hele dag lezen we hier …koelie dit ,koelie ,dat ,verdwijj nnaar India,nou denk jij dan niet dat ook dit als racism gezien moet worden dan. Als het teveel wordt zeggen wij ook djoeka ,dit en djoeka dat…we komen toch niet aan jullie lijf ermee??!
  Eerst moet je deze begrip goed begrijpen okay!?


  Maak melding

 27. “Volgens Parmessar is het bedrag redelijk genoeg.”

  Dat is dan een onderbouwing van het bedrag.
  Deze regering zou er goed aan doen iemand in dienst te nemen die in staat is een en ander te onderbouwen, wat een opmerking zeg “het bedrag is redelijk genoeg”


  Maak melding

 28. @ Ray

  Hey Ray, denk aan je bloeddruk man. Niet zo opwinden over de djoeka’s, ze provoceren je tot uitspraken en jij trapt erin.

  Je moet jezelf een uitdagende stijl van communicatie eigen maken. Provocatief communiceren heet dat.

  ALS JE DE EZEL VOORUIT WILT LATEN LOPEN, MOET JE HEM AAN ZIJN STAART TREKKEN !

  Fijne dag nog.


  Maak melding

 29. @Michael

  Thanx, broer.

  Hahahaaaaa Michael ,ik kan de hindostanen haters hier niet elke keer vrij spel geven…dan geef ik ze ook tegengas terug zo af en toe,zeg maar bijna altijd!


  Maak melding

 30. @Boegroe

  Lees,dit noemt men rassen haat. Zunder die gaat voor herstelbetalinhgen vragen in naam van bouta de lijder van Suriname , voor de marrons,en alle anderen in de wereld aan gesloten bij de Caricom maar laat de hindostanen en de javanen erbuiten,alsof de hindostanen en javanen uit vrij wil een ticket kochten en naar Suriname kwamen.

  De Stichting Hindostaanse Immigratie, SHI, heeft onlangs verrassend kennis genomen, dat er bij Presidentieel Besluit een ‘National Reparations Committee Suriname’ (NRCS) onder directeurschap van Dr. A. Zunder is ingesteld. De publicatie van de proclamatie heeft reeds vorige maand in het Advertentieblad van de Republiek Suriname plaatsgevonden.

  Was instelling NRCS een ‘one man show’ van Zunder?

  Het geruisloos beraadslagen en in de steigers zetten van de NRCS, roept meer vragen op dan dat dit daadwerkelijk een aantal brandende vraagstukken beantwoordt.

  Jarenlang zijn verschillende organisaties in overleg met dr. A. Zunder (Voorzitter Un Bundru) geweest in de Commissie Herstelbetalingen, waarbij er een gezamenlijke Intentieverklaring (MOU) is getekend, dat alle lotgenoten NGO’s gezamenlijk zullen optreden om collectief herstelbetalingen van de kolonisatoren mogelijk te maken.

  Met de beraadslagingen voor het oprichten van NRCS met dr. A. Zunder, is het onduidelijk of er sprake is van een mogelijke ‘one-man’ show en dat er dus geheel voorbijgegaan wordt aan de eerder getekende MOU. De SHI heeft nimmer kennis gedragen, noch een uitnodiging mogen ontvangen van de oprichtingsberaadslagingen.

  Wat nog meer steekt is, dat de ‘Reparations Committee’ in haar taakstelling meldt, ‘Zo zal het orgaan informatie inventariseren over de genocide op inheemsen van Surinaamse afkomst, de trans-Atlantische slavenhandel en slavernij in Suriname en de rest van het Caribisch gebied en over reparaties aan de nazaten van de Inheemsen en de nazaten van de tot slaaf gemaakten in Suriname’.
  Klare taal, maar dit beperkte takenpakket van de NRCS heeft in één keer een niet te verwaarlozen grote groep van contractarbeiders en immigranten, waaronder Hindostanen, Javanen en andere direct uitgesloten en buitenspel gezet.

  De geestesvader van de NRCS bewijst zichzelf hiermee geen goede dienst, alsdan in zijn vorige hoedanigheid als de man van de Commissie Herstelbetalingen om elk overleg met de immigrantengroep te vermijden, althans in zijn geheel niet te betrekken.

  Natuurlijk laat de reden hiervan zich gissen of als dit vraagstuk, door de nieuw opgerichte ‘Reparations Commitiee’, uit een etnocentrisch gedachtegoed is voortgesproten of vanuit het opportunistische, dat dit vraagstuk plotseling regionaal Caribisch is geworden.
  Al met al niet communicatief en wederom een historische fout begaande.

  Mr. Ramesh Malahe
  Secretaris Stichting Hindostaanse Immigratie
  September 12, 2013


  Maak melding

 31. Als ze niet willen betalen gewoon een belasting invoeren naar ratio van hun omzet. Hoe hoger de omzet hoe meer men moet betalen. Je mag natuurlijk aannemen dat het afvalaanbod stijgt naarmate men meer verkoopt. punt uit.

  Wachten met de burgers totdat men het berdijfsleven goed onder controle heeft.


  Maak melding

 32. je kan ook anders redeneren: de consument koopt bij de detailhandel. hoe meer deze koopt hoe groter de vervuiling. Dus iedereen vervuild. dat wil zeggen dat iedereen verantwoordelijk is. Alles afwentelen op de detailhandel is niet rechtvaardig. Ook de gewone burger/huishouden is mede vervuiler.
  Conclusie; liever niet. Je moet maar durven de burger hierop aan te spreken.


  Maak melding

 33. Het gaat mij niet daarom noem mij maar racist ik weet ik ben het niet 1 en 2 noem maar neger of djoeka geeft niet maar Hond en mapiema kom nou ik heb een hekel aan ieder die een ander ras haat als je een hekel of iemand wil haten zal je wel je reden hebben maar HOND en ma doe ik niet aan mee dus als ik dat zou doen dan is het dat iemand dat tegen mij zie en nog lijkt het mij niks maar ja


  Maak melding

 34. Geachte redakteur,

  Door tussen komst van u, wens ik reageerders verzoeken om bij het onderwerp(artikel) te blijven. Elkaar beledigen past niet, daar wij Surinamers in het echt vredelievend zijn.Wij houden van elkaar. Hoe zou het zijn als er alleen creolen, boslandcreolen, hindoestanen of javanen aanwezig zouden zijn. Zou het niet eentoning zijn.Ook ik vind niet goed dat de hindoestaan koelie wordt genoemd,terwijl de neger geen slaaf wordt genoemd. Aan hindoestanen verzoek ik het te laten voor wat het is,zodoende bewijzen wij, dat wij een betere opvoeding hebben gehad . In dit geval is de volgende uitdrukking van toepassing; als anderen in vieswater zwemmen, dan hoef jij dat niet te doen, jij hebt meer verstand.Te zijnertijd zullen wij van de regering eisen, dat er een wet komt, waarbij de gene beboet wordt als hij de ander koelie roept. In Amerika krijg je 25 usd boete als je iemand nigger noemt.


  Maak melding

 35. Donderdag 12 september 2013 om 21:29 uur, door O.B.
  Te zijnertijd zullen wij van de regering eisen, dat er een wet komt, waarbij de gene beboet wordt als hij de ander koelie roept. In Amerika krijg je 25 usd boete als je iemand [b]nigger[/b] noemt.

  En toch hebben jullie het steevast over [b]Negers[/b] i.p.v. Afrikaanse Surinamers.


  Maak melding

 36. Als de overheid zo begaan is met het milieu moeten ze maar statiegeld gaan heffen op al die petflessen en plastieke tasjes verbieden. Doen alle beschaafde landen.
  Dit is gewoon een ordinaire lastenverzwaring. Voor diegene die het denken beter te weten, de vuilophalers van de overheid nemen nimmer bedrijfsafval mee. De tweewekelijkse vuilophaal beperkt zich tot huisafval. Zet maar zelf een doos (wat 95% van bedrijfsafval van winkels behelst) buiten en kijk of die gasten dat meenemen. Ik ben niet tegen betaling voor een overheidsdienst maar ik weiger om politici hun zakken te vullen. Want nu reeds blijkt dat vriendjes van deze politici weer een njang gaan maken en al die zogenaamde hoge pieten (minister/DC) schromen niet om de waarheid te verkrachten met hun verzinsels dat het bij wet geregeld is.Wat moet een doorsnee winkel met een 240l clico container voor de zaak? Daar kan hij zijn dozen niet in kwijt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.