Invoeren BTW in Suriname voorlopig van de baan

19

PARAMARIBO, 9 sep – Het invoeren van de Belasting Toegevoegde Waarde, BTW, is voorlopig van de baan. Volgens minister Adelien Wijnerman van Financiën is er meer tijd nodig om de invoer voor te bereiden. In elk geval is één januari 2014 niet haalbaar. Wellicht wordt het pas na de verkiezingen.

Want een systeem invoeren dat de prijzen stuwt van de meeste goederen is nu net niet te slikken, zo kort voor de verkiezingen. Formeel heet het dat er een langere aanloop nodig is dan was gepland. “Het heeft toch meer werk dan wij hadden gedacht. Je moet het goed bekijken. Het kan een tijdje duren, we leren van andere landen”, zegt Wijnerman tegenover de Times of Suriname. Belastingdeskundige en parlementariër Ronnie Asabina (Bep) kan het uitstel wel begrijpen.

Het invoeren van de BTW zal sowieso van invloed zijn op de prijzen. “Er is veel voorlichting nodig. Het is een grote operatie en winkeliers moeten goed geïnformeerd worden”, aldus Asabina. Voor de regering is er dus een heleboel werk aan de winkel. De detailhandel zal moeten investeren in een betere administratie, ook om de overdracht van het belastinggeld. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het toch maar na de verkiezingen. En dan alleen als er een regering komt die BTW voorstaat.

Bekijk ook:

19 REACTIES

 1. Wijnerman zegt, …. *In elk geval is één januari 2014 niet haalbaar. Wellicht wordt het pas na de verkiezingen*.

  maar Mi Gudu…de verkiezing is pas in 2015, dat is 15 maanden later fawaka???

  gaan jullie in het kiezingsjaar weer gouden kerst beloven om vervolgens direct na aantreden een government take doen maar dan nu onder de noemer BTW???

  BTW = Bevolking Trong Worong 🙂


  Maak melding

 2. Wanneer Suriname over goede en bekwame managers beschikte, dan zou dit een zegen zijn, want hiermee kan de staatshouding gevoedt worden, maar neen. Men vertikt het zelfs geld te verdienen, we bedelen liever. Owru gwinti fu todo na kraskrasi. Ieder weldenkend land heeft deze Belasting Toegevoegde Waarde systeem ingevoerd. Want met het ingekomen geld kan er weer geïnvesteerd worden (subsidie), weer een gemiste kans om zelf geld te verdienen. Met het invoeren van de wegenbelasting, heeft de overheid helemaal geen boodschap. Dit terwijl zij zogenaamd naar het buitenland kijken hoe zij bepaalde dingen doen. Het meest bevreemding in deze, is pas wanneer een systeem ingevoerd gaat worden, gaat men een begin maken van hoe moet het opgang gebracht worden. Vooruit denken/zien, daar doet men niet aan, eigen belang of partijpolitieke belangen gaan altijd eerst voor. Terwijl dit al een tijdje speelt, erg onpragmatisch gedrag, hoe vaak handelt men bewust op deze manier, juist men vertikt het geld daaraan uit te geven. Want eigen of partijpolitieke belang gaat voor.


  Maak melding

 3. De invoering van BTW in Suriname zal uitgesteld worden,
  Als een van oorzaken word genoemd dat er meer tijd nodig is om het voor te bereiden, indezelfde zin worden de verkiezingen genoemd, kijk vooropgesteld was het zowiezo niet haalbaar het per 1 jan 2014 te introduceren, dat men er zolang over heeft moeten doen om tot die conclusie te komen vind ik al een knap staaltje denkwerk.
  Dat men tot de conclusie komt dat een dergelijke invoering een jaar voor de verkiezingen niet alleen stemmen verlies zal opleveren maar ook een enorme wanvertoning zal blijken zijn is weer zo’n knap staaltje denk werk van onze regering.

  P.s Bouta gaat het nieuws eigenlijk officieel verklaren ik denk dat hij nog steeds niets van de in te voeren nieuwe belastingstelsel begrijpt, hij denkt dat hij er rijker van gaat worden.

  Donder op Bouta en concorten ik ben jullie zat.


  Maak melding

 4. Ach weer zo project dat s afgeblazen….

  3 jaar is niet lang genoeg om een plan voor te bereiden.

  De amnestiewet was er binnen 4 dagen doorheen….


  Maak melding

 5. Super grappig , pakej liter melk kost sinds deze week nog duurder nl 5.50 srd en was in nov 2010 srd 3,25, 3 maandne geleden 3,50 verledenweek 4,75 en ach nu 5,50 en tegen die tijd dat er BTW op gaat komen mag je er 10 srd voor gaan betalen….

  Scrappy breng die koeien snel yere, melk koeien ajb !


  Maak melding

 6. Politiek eigen belangen kijken want als het in 2014 ingevoerd zou worden ,kan de NDP gestraf kunnen worden dus laat maar liggen hoe het was btw op goederen voeren voeld iedereen ,maar belastingen verhogen op onroerend goed en vuil op halen moeten ondernemers betalen raakt bepaalde bevolking groep


  Maak melding

 7. Deze regering verliest zo zoetjes aan hun zelfvertrouwen na zoveel blunders in een kleine periode van 3 jaren.
  Als je incompetent ben verdwijn liever in plaats van het land achterhouden in de ontwikkeling.


  Maak melding

 8. Henk Molenaar, natuurlijk willen de populisten geen BTW invoeren. Zij dansen om de hete brei heen. In 2015 verliest Bouterse de verkiezingen wordt dit hoofdpijn dossier bij de nieuwe regering neergelegd. Intussen schreeuwen ze dan moord en brand. Voor 2015 komen die prijsverhogingen toch wel. Kwestie van tijd dat SRD gaat devalueren en evt. verhogingen worden gewoon verrekend. Invoeren van BTW is voor iedere natie een must anders ben je overgeleverd aan leningen.

  Adelien Wijnerman en beroeps homo basher Ronnie Asabina kunnen beter ander baantje nemen. Zij spannen de kroon voor wat betreft incompetentie.


  Maak melding

 9. Het verschil tussen inkomsten en uitgaven neemt alleen maar toe. Omdat te verdoezelen heeft men eerst een niet realistische/ gedocumenteerde groei van het BNP gebruikt na de aanvullende begrotingen voor de salarissen.

  Het begrotingstekort neemt na de aanvullende begrotingen slechts marginaal toe. Het kan dan niet anders dan dat het BNP omhoog gerekend is van SRD 15 miljard naar 16,5 miljard. RaRa hoe kan dat.

  Nu moeten de tekorten van OW ook nog aanvullend begroot worden waardoor het te kort nog eens met SRD 280.000.000 toe zal nemen.

  De rampspoed die ontstaat is niet meer te overzien. De verantwoordelijke mensen zeggen echter niets of verkopen onzin en broodjes AAP.

  Gelukkig zal deze regering er niet aan ontkomen om de BTW als aanvullende inkomsten bron in te voeren.


  Maak melding

 10. Ja dit is su,” over mine death body” waren de kreten van een VP in het verleden!!!!!

  Dus zolang de regering (maak niet uit welke)in deze chantabele positie verkeerd komt er niets van de grond.

  Wintie waai lantie pai krijgen we met borstvoeding toegediend.

  @ Gmap D-day is uitgesteld,er is meer tijd nodig voor het sprokkelen van brandhout,karoe wier faja


  Maak melding

 11. zoek geen hulp in het buitenland,maar laat jou hart spreken als het rechtvaardig is om een belasting systeem te handhaven waarvoor het arme volk moet betalen”op deze manier maak jij het volk niet vrij.
  laten die bedrijven,klein,midden en groot belasting betalen,zij verdienen tenslotte van het volk.


  Maak melding

 12. Wijneman en asabiena hoeveel procent krijgen julli om dit niet door te laten gaan.
  En waarom kan dit niet plaatsvinden voor de verkiezingen. De handelaren hebben daarom zoveel macht om zichzelf te verrijken. Wie houden jullie voorcde gek, ik niet in ieder geval


  Maak melding

 13. BTW is juist een eerlijke manier van direct heffen. iemand die veel consumeert draagt daardoor ook meer bij aan de collectieve uitgaven. door met tarieven te werken voor consumptie goederen, luxe goederen en primaire behoeften kan heel goed prijs regulerend worden gehandeld.
  Het is echt onzin om te stellen dat winkeliers hier niet op zijn ingesteld. Dit zegt veel over het nivo van administratie voeren van veel bedrijven.
  De meeste kasregisters of POS systemen hebben standaard dergelijke berekeningen in zich.
  Ik snap de oppositie hier tegen wel.
  Met invoer van BTW is het nl voor de belastingdienst heel goed terug te herleiden wat de werkelijke omzet is, en dat doet zeer na jaren de boel belazeren…


  Maak melding

 14. toen deze Ka regering aan de macht kwam had ik al voorspeld dat de nullen weer zullen terug komen op onze bankbiljetten, en zie daar, binnenkort weer voor brood betalen met duizenden en praten over miljoenen. Deng MPP!!!


  Maak melding

 15. Zet de gelddrukken aan en geen btw en dan als lonnie president wordt mag hij zijn eigen ” een miljoen SRD” biljetten drukken met zijn eigen foto erop.


  Maak melding

 16. Dit is weer een voorbeeld van de zoveelste drama op belastinggebied. De overheid heeft een lokale belastingadviseur in de hand genomen om dat hele BTW traject te begeleiden. Dat zou ene heer Roy Rijger zijn. Dat is nou precies de reden waarom het steeds mis gaat met fiscale hervormingen. De inkoop van expertise gaat volledig mis. Je kan niet toch niet verwachten dat zo’n lokale belastingadviseurtje dat allemaal kan bolwerken. Daarnaast wordt door de overheid allerlei zogenaamde buitenlandse deskundigen aangetrokken om technische ondersteuning te geven. Daar gaat het ook weer mis omdat die mensen vaak niet de nodige vaktechnische kennis krijgen maar wel 15.000 euro per maand krijgen betaald.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.