‘Hoge vruchtbaarheid Marrons is cultuurbehoud’

76

PARAMARIBO, 9 sep – “De hoge vruchtbaarheid is een stukje cultuurbehoud.” Dit stelt parlementariër Marinus Bee (Abop) naar aanleiding van het historisch hoogste aantal Marrons dat is geregistreerd tijdens de laatste volkstelling. Volgens de telling in 2004 waren er toen ruim zeventigduizend en nu bijna honderd en twintigduizend. “Ze hebben nog altijd de gewoonte om veel kinderen te maken”, aldus Bee.

Dat zou dus toe te schrijven zijn aan behoud van een stukje cultuur. Andere bevolkingsgroepen zouden die fase achter zich gelaten hebben. Die zetten nu ook veel lagere cijfers neer. “Hindostanen en creolen kregen vroeger ook veel kinderen. Maar naarmate men overgestapt is van fysieke arbeid in de landbouw naar kantoorbanen en andere carrières, beperken zij zich tot twee of drie kinderen”, zegt Bee tegenover de Ware Tijd. Toch zou er nu al sprake zijn van een kentering.

Meer Marrons kiezen ook voor een kleiner gezin. Dus zullen op termijn waarschijnlijk lagere aantallen worden geregistreerd. Het hoge aantal nu wordt ook toegeschreven aan meer zelfbewustzijn. Marrons zouden vroeger niet makkelijk zeggen dat ze Marron waren. “Velen waren bang om hun etniciteit aan te geven. Maar we zien dat de mensen, ondanks de smet die een kleine groep op hun imago plaatst, positieve vooruitgang boeken en zich steeds meer spiegelen aan de anderen ”, aldus Bee.


76 REACTIES

 1. Zijn er meer geboren, of zijn er meer die zich hebben aangeven?

  Een stijging van 72% binnen een bevolkingsgroep is totale onzin – ze hebben wel meer mensen geregistreerd, maar zijn vergeten te achterhalen wat de reden is…

  Zo weet je dus nog niets…


  Maak melding

 2. Geef die Marrons hun leefgebieden in Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini als deelstaat of desnoods als eigen staat. Kunnen ze elkaar net als in Rwanda naar het leven staan of leven als in Zimbabwe met Brunswijk in de rol van Moegabe.

  De criminaliteitscijfers van deze bevolkingsgroep spreken boekdelen.

  Ik vind dat de regering nu juist handelt door de verbetering van de infrastructuur naar Albina en Brokopondo op een laag pitje te zetten, totdat meer duidelijkheid komt over de toekomstige grenzen aan de hand van het Samaaka vonnis.

  Een opdeling van Suriname is nu dichterbij dan menigeen zich kan voorstellen.

  De kop van de tekst zegt het al: “De hoge vruchtbaarheid is een stukje cultuurbehoud.”

  En als je tussen de regels leest: ” Op weg naar een eigen staat !”


  Maak melding

 3. micheal, heb een betere voorstel, gewoon de doodstraf weer uitvoeren. Doodstraf is nooit afgeschaft geweest in Su. Ze moeten hem alleen weer toepassen.


  Maak melding

 4. “Ze hebben nog altijd de gewoonte om veel kinderen te maken”, aldus Bee

  DE stelling van Bee brengt aan het licht dat je geen kinderen kunt opvoeden met normen en waarden als je als ouders geen goed inkomen en een goed voorbeeld kunt geven.
  Zoveel kinderen onderhouden is niet niks. En als deze kinderen dan opgroeien in armoede en zien dat anderen, met minder kinderen, het “beter” hebben door alle mogelijkheden te benutten om vooruit te komen ja dan zal een deel van deze kinderen gegarandeerd datgene doen om dezelfde leefwijze te kunnen hebben dus rest hun niets anders over dan datgene te nemen van een ander die zij zelfs niet hebben of zouden kunnen hebben.


  Maak melding

 5. Een vierjarig meisje is in het district Sipaliwini seksueel misbruikt
  Advocaat Irene Asarfi, die in vele zedenzaken optreedt als raadsvrouw, zegt dat zedenmisdrijven nooit uitgeroeid kunnen worden, omdat deze sinds de oudheid bestaan.

  Wat een stellige aanname van de A-sar-fi.
  Is dit dan in het verlengde van de bevolkingsaanwas en de stelling van Bee “Ze hebben nog altijd de gewoonte om veel kinderen te maken”, aldus Bee

  Wordt ik lijkbleek en tegelijkertijd bloedrood van boosheid van de achterlijke stomme stellingen.


  Maak melding

 6. Heee GMAP,

  Zijn jouw financiële perikelen eindelijk achter de rug jongen. Ik zie dat je weer als vanouds je ballen in de zweet werkt om het onze aller Bouterse moeilijk te maken.
  De financieële crisis is moordend he?
  Uit welingelichte bronnen heb ik begrepen dat de bewindvoerders van BBIB overuren hebben gemaakt om jou van een financiële ondergang te redden.
  Ie kantie maar ie de ete he?

  Trouwens alvast gefeliciteerd voor a.s. vrijdag.
  Bal op dak?


  Maak melding

 7. Cultuur behoud?!
  Worden de marrons dan met UITSTERVEN bedreigd??!!!
  Voor zover ik het weet wordt er geen jacht gemaakt op de marrons.Niemand in – en uit de stad gaat daar met de bedoeling ze uit te roeien,Integendeel…..Wat een smoes om de sterke geboorte cijfer te komen rechtvaardigen!!


  Maak melding

 8. Scholing en educatie zijn een probaat middel om gezinnen ervan overtuigen dat het hebben van een groot gezin veel kosten met zich meebrengt. Daarnaast hebben de ouders met een klein gezin meer aandacht voor het individuele kind in het gezin. Bij grote gezinnen is de kans groot dat de kinderen aan hun lot worden overgelaten.


  Maak melding

 9. De Marrons hoeven Niks te betalen bouta heeft voor niks de kinderbijslag vehoogd en de zorg voor kinderen tot 16 jaar hun profiteren de meeste en hun hoeven ook geen stroom en water te betalen alles word door de regering betaald en dan krijgen ze nog gratis een woning omdat ze met 10 in een kamer wonen dit is in hun cultuur . dus amafo gaat dan hun woning geven en met geld en medici worden hun gesteund of het Bouta doet voor de stemmen in 2015 of het Ronnie doet het kan alles in Suriname dus binnen kort meer rovers en moorden in Suriname als de jeugd groei .want voor opleididg hebben ze geen geld ,dus weer regering in springen ook de overblijven hebben hun meer aan dan andere bevoking .want anders gaan ze na school roven en verkrachten en dan hebben ze weer kinderen en krijgen de tieners ouders alle steun.


  Maak melding

 10. Abortion is a bloody crime
  Every human being has the right to the sun,and there’s enough place under the sun! A FOETUS is Alive.
  Why should they pay for the sins they haven’t done.

  Don’t blame the woman,blame society.
  YOu got to blame the systeem.
  Cause no children,no future,no race.
  ABORTION IS A MIGHTY CRIME!!


  Maak melding

 11. RobG heeft zich aardig stil gehouden rond de Dino-arrestatie.

  Nu komt hij weer bovenwater met nietszeggende prietpraat over scholing en educatie. Heb je nog meer open deuren om in te trappen?


  Maak melding

 12. Schandalig dat ook in de politiek geaccepteerd wordt dat mannen,30 kinderen bij tien vrouwen mogen maken. Zonder ze te hoeven op te voeden. Met als gevolg armoede, met als gevolg criminaliteit. Roofovervallen, inbraken, roofmoorden, diefstal en verkrachtingen komt bij deze trotse groep het meeste voor. Ik schat zo’n 90 procent van deze delicten worden door marrons gepleegd.

  Politiek gezien telt een marronstem als 4 gewone stemmen. Door de huidige kiesstelsel zullen ze dus voortaan altijd een meerderheid hebben in het land.

  Kinderen maken kan iedereen, ervoor zorgen, opvoeden, goede scholing, onderdak, kleding, moet zeker de belastingbetaler voor opdraaien????


  Maak melding

 13. Aan tal van deze reactie kan men zien dat er in Suriname nog steeds rassen haat heers.

  het is een schijn van bedrieg dat de VHP en de NPS samen werken. maar er is geen eenheid onder de aanhang, dus dat zal ook zo zijn onder de leiders. maar door politiek belang hebben ze FRONT in het leven geroepen om de NDP tegen te werken en te proberen buiten de regering te houden, maar diep in de zielen van VHP’er ,NPS’er bestaat grote haat en niet houden van elkaar en doen als of ze eenheid vormen.

  kijk naar de reactie hier over Ronnie, over binnenlands bewoners, kijk hoe er over boslandcreolen wordt gesproken,

  dit is het bewijs dat het allemaal nog niet zo goed gaat met Suriname.
  we zullen zien wat er zal gebeuren als BOUTA door GOD geroepen wordt, dat zal dat gebeuren met nieuw front, als de VHP nog samen veder wil gaan in het nieuw front, dan gaan we de poppen horen dansen.
  dan gaan we zien dat het allemaal schijn bedrieg was al die jaren samen in zee gaan met de NPS,

  dan gaat de hel weer lost breken zoals voor de jaren 80 tussen de NPS en de VHP.


  Maak melding

 14. @Henk ( van der Bijl ),
  Een ieder die naar jou poster op DWT kijkt kan zien dat je een nicht bent en dat jou verstand in tegenstelling tot die van de marrons ergens anders zit.
  Jou soort heeft in ieder geval geen toekomst op deze aardbol!
  Dus laat ons maar lekker PRIMITIEF zijn.


  Maak melding

 15. Kind maken is een ding, maar ga ze ook met fatsoen verzorgen en voeden en vooral opvoeden. Laat ze geen geen kind van de rekening worden zodat politieke partijen ze verzorgd met gemeenschapsgelden.

  Duurt niet lang, er is een rassenhaat en oorlog opkomst. Ik weet dat men de bedoeling heeft de heerser in Suriname te worden. Ook weet ik dat Brunswijk ze zelfs geadviseerd heeft om veel kinderen te krijgen, dit alles in de hoop dat Brunswijk in het volgende leven president van Suriname gaat worden.

  O ja, ga maar na hoeveel van hen door incest zwanger zijn geworden en hoeveel van hen echt minderjarig zijn. We praten dan verder!

  Sterkte allen


  Maak melding

 16. Henk Molenaar, het geval Dino Bouterse is voor mij een ver van mijn bed show. Ik lig er echt niet wakker van de stommiteiten die Dino mogelijk heeft uitgehaald. Ik heb mijn eigen prioriteiten. Wie zijn billen brand moet op blaren zitten.Dino is verantwoordelijk voor zijn eigen handelen en daden. Het ligt in de bedoeling dat we vandaag wel meer horen van de onderzoeksrechter in Amerika. Ik ben benieuwd.


  Maak melding

 17. Het loopt weer over van racisme en hypocrisie. De mensen die hier het hardst schreeuwen komen zelf uit een bevolkingsgroep waar incest, verkrachting, huwelijksdwang en onderdrukking van vrouwen aan de orde van de dag is.


  Maak melding

 18. Een deelstaat? Dus jij wilt de territoriale integriteit van Suriname schenden? Dan ben je een landverrader.
  Als Suriname je niet bevalt kun je toch fijn terug naar het land van je voorouders?
  Of ben je bang dat je vrouwelijke familieleden ten prooi vallen aan groepsverkrachters, de nationale sport daar.


  Maak melding

 19. De djoeka ouder is snel van de verantwoordelijk af.Zodra zo een kind zelfstandig door de buurt kan,zorgt het al voor zichzelf.Voor een paar manja’s willen ze al in natura betalen.Of gaan met je spullen vandoor als je even niet oplet.En later occuperen ze ergens een stukje grond om hun djinipi mentaliteit voort te zetten.Het kind wordt alleen het overleven bijgebracht.En daarvoor is alles geoorloofd.Ook roven en moorden als Lonnie is geen punt.


  Maak melding

 20. Als zelfs Bee als leider van de marrons het goedvind dat de babymachines volop draait terwijl ze in de stad als ratten pinaren dan is het duidelijk dat er sprake is van een aanpassingsprobleem bij de marrons.
  Ze kunnen zich nergens fatsoenlijk gedragen dus noch op school,in het verkeer,als buur,op gelegenheden enz….
  Zelfs de oudere generatie bij de marrons spreken van een zeer verderfelijk verval onder de jongere dat gevoed word onder de huidige omstandigheden gecreerd door Bouta en Brunsie.


  Maak melding

 21. Ze hebben zich eens een keer echt opgegeven, 72% geloof je zelf toch niet … en idd nu ze geregistreerd staan kunnen ze ook stemmen, juist dus dat toch. 😉


  Maak melding

 22. @Rini dandy

  Wat voor een ka leg je hier uit?Hetb land waar jou voorouders vandaar komen daar trouwen de kleinkinderen met hun oma’s!!Ja zo gebeurd het in Afrika!!


  Maak melding

 23. het gaat niet alleen om kinderen maken,maar je moet je vrouw en kinderen hoeveel ze ook mogen zijn goed kunnen onderhouden..

  en daar gaat het om..

  het is geen prestatie dat je zóveel kinderen hebt,maar goed onderhoud,voeding,onderwijs een goed toekomst een bewust leven dat is belangrijk,vergeet niet,,

  ocuperen heeft geen zin,een goede baan vlink sparen een stuk grond kopen huis bouwen een gezetteld leven inrichten en dan kindeern krijgen..

  dan heb je een goed leven,de tijd van roven(bank) verkrachten,moorden,ketting-trekkers is voorbij denk aan een fatsoenlijk leven je eigen toekomst..


  Maak melding

 24. Een vrouw is in het weekend met een mes neergestoken door een 14-jarige jongen. Dit heeft zich voorgedaan te Kambaloewa in het district Sipaliwini. De 40-jarige vrouw is in haar buikstreek gestoken. Het motief van de daad is nog niet bekend.

  De 14 jarige wilde seks met de vrouw maar deze was niet gediend. De vrouw wilde geen kinderen meer baren op zo een leeftijd.


  Maak melding

 25. Mensen kunnen gratis kinderen maken, maar moeten niet denken dat het opvoeden ook gratis moet zijn en dat de staat ervoor moet opdraaien.

  Politici als Marinus Bee, die het goed praten dat mannen 30 kinderen maken bij 10 verschillende vrouwen, en het als cultuurbehoud zien, om zoveel kinderen te maken zonder ernaar hoeven om te kijgen. Als dit cultuur is, dan moet er z.s.m.een cultuur omslag plaatsvinden naar beschaafd mens.


  Maak melding

 26. mr jacobus en mr leonard
  als j goed naar je zelf luister n goed leest wat je heb geschreven valt er voor jou niets te zeggen dan verhuizen uit su jullie zijn racisten en zie gewoon dat het niet leuk is bij jullie dat de marron er boven staat zelfde met het binnenland ,daar zijn de mensen niet goed maar in de stad ook niet hebben jullie dan een oplossing nee hou gewoon jullie snuit want wat jij in je gedachten heb is niet goed voor een land die zich wil gaan ontwikkelen in su is het alleen het marron volk dat slecht leeft he wat doet de rest van het volk ga ech alles na lummels met veel praat ,wat gebeurt er in het land vanwaar jij komt india of java of van waar jij komt vertel………wees trots op wat je zelf heb en niet op die van jou vijand ……en het is het volk dat suriname laat uitblinken op welk gebied dan ook name `t


  Maak melding

 27. ‘Hoge vruchtbaarheid Marrons is cultuurbehoud’

  -Meneer Bee, ik heb er geen moeite mee, maar waar blijft de opvoeding van deze cultuur als het gaat om de mannen die hier en daar kinderen maken?????
  Onderzoek wijst uit dar de grootste groep criminelen als het gaat om moord, roof, mishandeling het de marrons zijn.

  -De jongens kunnen hieraan niets doen, omdat er vaak geen voorbeeld figuur in huis is en ook vaak dat men niet door gaat leren voor en betere toekomst. Jammer vind ik dit.

  =Als het zo doorgat zal het onder de marrongemeenschap een verloren jeugd ontstaan, omdat men in deze moderne tijd niet meer met iemand samen wilt leven die niet geschoold is en geen goede baan heeft.
  Zie maar de veranderingen op de wereld.


  Maak melding

 28. Wat een gelul lees ik allemaal. en wat een racisme.

  Met “De hoge vruchtbaarheid is een stukje cultuurbehoud.” wordt bedoeld dat het hun gewoonte is om veel kinderen te krijgen. Zie maar: “Ze hebben nog altijd de gewoonte om veel kinderen te maken”, aldus Bee.””

  “”Andere bevolkingsgroepen zouden die fase achter zich gelaten hebben. Die zetten nu ook veel lagere cijfers neer. “Hindostanen en creolen kregen vroeger ook veel kinderen. Maar naarmate men overgestapt is van fysieke arbeid in de landbouw naar kantoorbanen en andere carrières, beperken zij zich tot twee of drie kinderen”, zegt Bee tegenover de Ware Tijd.””

  Dat klopt toch? Of niet?

  “”Toch zou er nu al sprake zijn van een kentering.
  Meer Marrons kiezen ook voor een kleiner gezin. Dus zullen op termijn waarschijnlijk lagere aantallen worden geregistreerd.””

  Wat s hier mis mee?

  “”Het hoge aantal nu wordt ook toegeschreven aan meer zelfbewustzijn. Marrons zouden vroeger niet makkelijk zeggen dat ze Marron waren. “Velen waren bang om hun etniciteit aan te geven. Maar we zien dat de mensen, ondanks de smet die een kleine groep op hun imago plaatst, positieve vooruitgang boeken””

  Hij zegt hier dat een achtergestelde groep met een minderwaardigheidscomplex haar “hebie”afwerpt. Is daar iets mis mee?

  “”en zich steeds meer spiegelen aan de anderen ”, aldus Bee.””

  M.a.w.: ze nemen de goede moderne dingen over van de andere bevolkingsgroepen. Prima toch? Ik zie nergens dat Bee de grote kinderaantallen goed praat. Feitelijk zegt hij zelfs: “Ze zijn het gewoon, maar beginnen nu in te zien dat het niet zo slim is.” Maar ja, sommigen willen alles zo slecht mogelijk interpreteren.

  @ michael:

  Je zegt geen racist te zijn, Als dat echt zo is, mijn oprechte excuses. Echter lees ik al een derde reactie die mij anders doet vermoeden (“”dan kunnen ze elkaar ….. zoals … “”).

  Ik beschouw mezelf als creool (of moksie) maar vind mezelf ALS RAS geen haar beter of slechter dan wie dan ook. Ik kijk niet op tegen creolen en niet neer op andere rassen. “Ik ben niemands slaaf en ik ben niemands meester”, zei mijn vader altijd. feitelijk heb ik schijt aan welk ras ik ben. Het is niet interessant, behalve voor mijn eigen familiegeschiedenis. Interessant is wel hoe ik me als mens gedraag naar anderen toe.

  Ira: Door dat goud gedoe in het binnenland en de eerdere oorlog is er al een grote verloren generatie. Dat zie je goed.

  Onze racist RAY hoopte dat er evenveel mannen als vrouwen djoeka’s zouden zijn. Wel RAY, ik hoop dat er bij de djoeka’s een enorm mannenoverschot ontstaat en bij de koelies een enorm mannentekort. Dan zijn we over 50 jaar af van racistische klootzakken als jij.


  Maak melding

 29. Die djoeka vrouwen zijn ook lekker,al die stads creoolse mannen nemen nu bosland creool vrouw ,kom door de drukte van het leven ,want in de stad hebben ze niks meer .Ze hadden alles goedkoop verkopen voor die Hindoestaan en naar Nederland gevlucht met dat geld van 1975 hadden ze Zeedijk in Amsterdam gekocht en nu hebben ze ook niks daar.


  Maak melding

 30. Waar praten we toch over??

  Marrons 118.000
  creolen 85.000
  ———
  Totaal 203.000
  mixjes 72.000

  Ongeacht wie wat wil roepen hier, feit is en blijft dat de marrons en de creolen een bevolkingsgroep zij n.l Afrikaanse Surinamers. Deze groep vormt de meerderheid van de Su samenleving. Ook moeten we niet vergeten dat de zgn mixjes voornamelijk Afrikaans (creools) bloed hebben.
  Als we deze groep erbij tellen dan bestaat de populatie van Suriname voor bijna 60% uit Afrikaans bloed.

  Willen alle andere groepen een Toontje Lager zingen a.u.b.
  De enige die recht van spreken hebben is de groep die je nooit hoort in deze discussie nl. de Inheemsen.

  Dus Ray en consorten Tyup Karé!!


  Maak melding

 31. “Hoge vruchtbaarheids drank ” te koop bij Marinus BEE in zijn (Abop) winkel.

  Reeds goedgekeurd door Ronnie Assabina.

  Laat de vrouwen tot mij komen en verhinderd ze niet!
  Ook zo’n vorm van cultuurbehoud.


  Maak melding

 32. Ik kwam toevallig vandaag een artikel tegen op (www.nu.nl)

  Gelukkigste landen.

  Ik had niet direct verwacht dat Suriname zo gunstig zou voorkomen.

  Maar ik hoop niet dat DADA & Co alsmede LONNIE BRAVO dit nu zullen gebruiken om de SU bevolking voor de gek te houden. Van kijk: Wij behoren ook tot de Gelukkigste landen van Zuid-Amerika.


  Maak melding

 33. @midete, daarom hoop ik ooit dat er een eenheid onder de marrons mag komen zodat zij als eenheid sterker staan.
  De mannen moeten nu ook onderdruk gezet worden om in te gaan zien dat het leven veranderd en men nu naar de toekomst moet gaan kijken voor de jeugd.
  =Hiervan zijn er genoeg voorbeelden die het ver genoeg hebben geschopt.

  =Jammer dat in suriname nog steeds gepraat wordt over de marrons en creolen.


  Maak melding

 34. Midrte

  You mamamapiema negerinnetje!!
  Je lult gewoon wat!Waarom zijn de djoekas zo geneigsd dat ze tenkoste van wat dan ook hin dostaanse vrouwen moeten hebben!Wat hebben de hindostaanse vrouwen dat jij als negerin of als djoeka vrouw niet heb?!Jij hebt toch een poenette zoals de hindostaanse vrouwen. Of willen de djoekas de hindostaanse vrouw hebben omdat het hun dan pas volledig maakt?!
  En wat denk jij dat bij een schaarste aan hindostaanse mannen ,de hindostaanse vrouwen dan voor de djoeka’s gaan kiezen?!!
  Me mars dan blijven de hindostaanse dames voor altijd ongetrouwd !!


  Maak melding

 35. @Midete en Abaisa

  Zijn de opa’s en oma’s dan schaars bij jullie?
  Je groep mag zich vermenigvuldigen maar of ze iets daarmee kunnen bereiken is een grote vraag!


  Maak melding

 36. Maandag 9 september 2013 om 23:17 uur, door Ray
  Midrte

  You mamamapiema negerinnetje!!
  Je lult gewoon wat!Waarom zijn de djoekas zo geneigsd dat ze tenkoste van wat dan ook hin dostaanse vrouwen moeten hebben!Wat hebben de hindostaanse vrouwen dat jij als negerin of als djoeka vrouw niet heb?!Jij hebt toch een poenette zoals de hindostaanse vrouwen. Of willen de djoekas de hindostaanse vrouw hebben omdat het hun dan pas volledig maakt?!
  En wat denk jij dat bij een schaarste aan hindostaanse mannen ,de hindostaanse vrouwen dan voor de djoeka’s gaan kiezen?!!
  Me mars dan blijven de hindostaanse dames voor altijd ongetrouwd !!
  ——————————————————-

  Om de Hindustaanse dames te zien en voelen wat jullie Hindustaanse mannen haar nooit kunnen laten voelen.

  Snappie @Ray.

  Eenmaal een zwarte Toi-Toi nooit meer een Hindustaanse!!

  Vuile Racist jij!!!


  Maak melding

 37. Maandag 9 september 2013 om 23:31 uur, door Henk Molenaar
  Marron: “ou soort heeft in ieder geval geen toekomst op deze aardbol!”

  Nee jou soort behoort op elk werelddeel tot het slijk der aarde.
  —————————————————–

  Geloof jij je eigen onzin??


  Maak melding

 38. Haters,

  Ik ben een binnenlandbewoner en ik heb het nooit slecht gehad in Suriname.We hebben huizen in de stad en in het binnenland. Tegenwoordig zijn er heel veel binnenlandbewoners die het veel beter doen, dan de zogenaamde stadsbewoners.

  Sommigen wonen al sinds mensengeheugenis in de stad maar ze wonen nog steeds in huurwoningen.Shame on you “Haters”.
  Jullie “The Haters” schijten in jullie broek voor de concurrenten uit het binnenland. We hebben hoogopgeleiden en zakenmensen zowel in Suriname, Nederland en in Amerika.
  Het zal jullie wel opgevallen zijn,dat er heel weinig binnenlandbewoners op de onzin die jullie op deze site posten reageren. Het is absoluut tijdsverspilling, we hebben beters te doen, “Haters”.

  Ik ken genoeg binnenlandbewoners die zowel in Nederland, Paramaribo en in het binnenland een huis hebben. Haters, denken jullie dat jullie beter zijn!!!. Blijf maar lekker dromen.

  De binnenlandbewoners zijn de enige die de hindoestanen kunnen concurreren in Paramaribo. Sommige voelen al de hete adem en begonnen dus al rare sprongen te maken.

  Neem maar een kijkje op de markt. Vroeger stonden er bijna alleen maar hindoestanen, maar tegenwoordig hebben ze concurrentie van de binnenlandbewoners.In de “Bouw” zijn we ook momenteel oververtegenwoordigd en nog veel meer. Maar ja,de “Haters” weten dat niet of willen het bewust niet inzien. Haters!!! jullie zijn niet beter dan de binnenlandbewoners.

  Voor de duidelijkheid, ik heb geen hekel aan niemand.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 39. Narcistische Persoonlijkheidsstoornis wordt gekenmerkt door arrogant,hooghartig en egoistisch gedrag.Het is belangrijk om voor jezelf op te komen en soms moet je voor jezelf kiezen om niet over je heen te laten lopen.Wie zelfverzekerd is staat meestal ook evenwichtig in het leven.Wanneer iemand echter ubermenschneigingen gaat vertonen,zichzelf superieur acht en op anderen neerkijk,zou er wel eens sprake kunnen zijn van narcistische Persoonlijkheidsstoornis.


  Maak melding

 40. Ben benieuwd wat de beter geschoolde Marrons vrouwen vinden van de situatie waarbij de marron mannen links en rechts kinderen verwekken en nooit meer naar hun omkijken. Een beetje verantwoordelijkheidsbesef zou men toch mogen verwachten?


  Maak melding

 41. Het is algemeen bekend dat een bepaalde groep heel graag wil muteren middels assimilatie. Dat is heel goed te zien dat een bepaalde bevolkingsgroep ineens stijlhaar heeft in plaats van kroeshaar. Ra Ra hoe is dat mogelijk????
  Waar mijn afgedankte haar niet goed voor!!!

  Want laten we eerlijk van een bosnegerin krijg ik geen stijve.


  Maak melding

 42. Mieke,

  Denk je dat het alleen maar mannen uit het binnenland zijn die kinderen links en rechts verwekken in Suriname? Zoals jij dat tenminste beweert!!!. Het zijn meningen maar geen feiten. Zou je jouw bewering dan met feiten kunnen aantonen?

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 43. het is goed dat er zoveel kinderen geboren worden deze mensen denken tenminste op grote schaal aan later als iedereen elkaar nu afmaakt blijven de marrons over ik stem voor gewoon doen prachtige mensen


  Maak melding

 44. @Kwamma,

  maar tegenwoordig hebben ze concurrentie van de binnenlandbewoners.In de “Bouw” zijn we ook momenteel oververtegenwoordigd en in het sterren hotel te Santa Boma ook ¿¿¿¿¿¿¿¿¿


  Maak melding

 45. Laffe honden het die als hindustaan reageren onder namen als Mugabe, Buthelezi enz.. Ballen hebben jullie niet en wat erbij hoort nog minder!

  Zien jullie nu in dat Generaal Idi Amin toch gelijk had.


  Maak melding

 46. @Abaisa

  Geen wonder dat de djoeka meisjes met een kroost van bijna 15 kinderen moeten lopen want 15 djoeka mannen moesten haar bewijzen hoe goed de djoeka mannen kunnen naaien. Zelfs de omaatjes willen de pik van hun kleinkinderen in haar verkrompen poennie voelen. Geef toe zolang de djoeka geen hindostaanse vrouw in zijn bezit heft voelen de djo0eka mannen zich niet volmaakt.Ze hebben het gevoel alsof ze iets missen. Ik zie het al voor me ,de djoeka die kruipend op zijn knieen de hindostaanse vrouw bedelt om zijn vrouw te worden!!

  O,ja als je denkt dat de hindostanen jaloers zijn op het geboorte record van de djoeka’s ,kan ik je geruststellen, niemand is jaloers op jullie!Jullie Mogen van mijn part jullie Eigen record volgende maand gaan verbreken. En Hola,als brunsie de president wordt van de djoeka’s,dan Mogen die kroost van jullie niet naar school,ze kunnen dan allemaal bank rovertjes worden want het roven van een bank olv djoeka president brunsie zal legaal zijn dan!!!
  Gatverdomme,zie jij en midete het nog steeds niet in dat jullie 2 de gehele djoeka gemeenschap aan het belachelijk maken zijn ?!!
  Jullie twee hindostanen haters doen alsof het doel van de djoekas het hebben van een hindostaanse vrouw is!
  Leven de djoekas dan hiervoor,is dit hun enigste grote droom?!Oh dan heb je nog scrappy,je kan hem in jullie rijtje toevoegen. Die man is zo obsessed van de hindostaanse vrouw dat hij zelf een liedje over ze gaat maken ,in verkrachte vorm nog erbi!!
  Waarom,zijn de djoeka vrouwen alleen maar goed om als broedmachine te dienen want de echte liefde die zoeken jullie maar al te graag bij de hindostaanse vrouwen!!

  Abaisa en midete …they love to hate the hindu’s!!!


  Maak melding

 47. @Mieke

  Gelijk heb je!!
  Ik heb medelijden met de djoeka vrouwen want Abaisa en Midete verklaren openlijk dat de djoeka mannen liever een hindostaanse als vrouw heeft,hetgeen betekent dat de djoeka vrouw alleen goed is als broedmachine te gebruiken want de liefde gaat djoekamanlief zoeken bij de hindostaanse damens!!


  Maak melding

 48. @Mieke,

  Goed punt, erg belangrijk zelfs.

  Je zou tenminste verwachten dat deze geschoolde vrouwen, een poging wagen om het tij te keren, door te breken met bepaalde ‘tradities’, om hun kinderen op te voeden.
  Helaas…..

  Commend artikel:
  Het is onbegrijpelijk dat deze mensen achter een bankrover, drugsdealer, moordenaar, aanlopen.
  Nou dan ben je dom.
  Too simpel to handel.

  Iedereen mag zeggen dat hij/zij President wil worden, tuurlijk mag dat.
  Dat zegt niet alleen iets over de persoon, maar vooral heel veel, over de mensen die zo iemand uitkiezen.

  De hele wereld, vind deze coalitie een walgelijke bedoeling.
  En ze hebben allen gelijk.
  Het zijn niet alleen de surineds, of Holland.
  Neeee….., nu hoor je het ook van een ander, namelijk de hele wereld.
  Iedereen met een greintje gezond verstand, vind deze Regering een criminele bende in het kwadraat.


  Maak melding

 49. @kwamma,

  Ja, dus……
  Wat doen al deze professoren voor hun achterban?
  Deze geleerden hebben hun doel bereikt, door waarschijnlijk nachtenlang op een zolderkamer, achter hun boeken door te brengen.
  Niet door te stemmen op een bankrover.
  Ook niet door te stelen en te roven,
  Maar door te zwoegen en te ploeteren en offers te brengen, petje af.

  Maar…………..wat doen ze voor hun achterban.
  Sturen ze ook dozen voor kwamm1 en kwamm2.
  Of geld voor boeken zodat kwamma3 ook naar school kan.
  Brengen ze, de door hen opgedane kennis, over op kwamma 4, 5, 6, etc., zodat de kwamma’s beseffen dat ze op eigen kracht kunnen vertrouwen, als ze maar een beetje hun best doen.
  Of zijn ze klaar met de kwamma’s, het is toch een ver van hun bed show.

  Brunsie is een bankrover, drugsdealer en moordenaar en binnenkort pres, dankzij de kwamma’s, want ze dragen hem op handen.
  Echt iets om trots op te zijn, ………….


  Maak melding

 50. Weer zo’n lafbek die zich uitgeeft voor marron.

  @Ray zegt: Ik zie het al voor me ,de djoeka die kruipend op zijn knieen de hindostaanse vrouw bedelt om zijn vrouw te worden!!

  Als deze gedachte de pijn kan verzachten die je hebt omdat jou “dochters” de overstap maken, dan is het je gegund.

  Hou echter rekening dat dit niet de werkelijkheid is gezien onze cultuur. Mocht het toch in een enkele gevallen zo zijn dan geeft het toch aan dat jouw dochters meer dan
  gevoelig zijn voor de romantiek van onze zonen.

  @Ray, You better learn to with this otherwise u will Die in heavy Pain, because u can’t stop the show!!


  Maak melding

 51. @Abaisa

  Mijn dochters genieten een goeie verzorging!
  Zo weten zij ook dat een djoekaman achterna lopen een RAMP en tegelijkertijd ook het einde van de wereld betekent!

  Je moet je djoeka zonen gaan leren dat zij de romantiek in hun liever kunnen besteden aan de mama’s van hun talloze kinderen!


  Maak melding

 52. RAY:

  Ik ben niet verbaasd, Ik wist wie je was, nu weet iedereen het. Je bent behalve racistisch ook nog dom (trouwens, racisme en domheid gaan meestal samen. Domheid is zelfs één van de oorzaken van racisme).

  Met je bijdrage heb je je niveau wederom getoond.

  Midrte

  “”You mamamapiema negerinnetje!!””

  Ik lijk op je lulletje getrapt te hebben? Pas op je bloeddruk en je hart. A gersie lekie a sanie hat’ joe echte echte.

  “”Je lult gewoon wat!Waarom zijn de djoekas zo geneigsd dat ze tenkoste van wat dan ook hindostaanse vrouwen moeten hebben!””

  Ik zie echt niet zoveel djoeka’s met koelies. Die koelie vrouwen zijn dus echt niet zo in trek.

  “”Wat hebben de hindostaanse vrouwen dat jij als negerin of als djoeka vrouw niet heb?!Jij hebt toch een poenette zoals de hindostaanse vrouwen.””

  Kan je mijn geslacht zien via internet?? Knap!! Leer me hoe je dat doet, jij domme ezel.

  “”Of willen de djoekas de hindostaanse vrouw hebben omdat het hun dan pas volledig maakt?!””

  Willen ze ze echt zo graag hebben? Dat heb ik nooit gemerkt.

  “”En wat denk jij dat bij een schaarste aan hindostaanse mannen ,de hindostaanse vrouwen dan voor de djoeka’s gaan kiezen?!!””

  Ik denk het niet, IK WEET HET ZEKER!!

  “”Me mars dan blijven de hindostaanse dames voor altijd ongetrouwd !!””

  Denk je dat echt? Ook die koelie dames denken: Liever een zwarte banaan dan helemaal niet (soms zelfs liever een zwarte banaan dan een koelie banaan).

  Mijn overoma kwam trouwens rechtstreeks uit India, rasechte koelie dus. Ook daarna heb ik nog koelie grootouders gehad. Enkele familieleden hebben ook koelie mannen of vrouwen (ooms, tante’s).

  Zelf heb ik 4 keer een koelie vriendin gehad. Een keer stond ik voor de deur van een winkel van een hindostaan met één (de laatste). De man keek vies naar me en schreeuwde in het Sarnami dat ze een varken was en hoe ze zichzelf aan me kon geven. Ik zei hem dat als het hem niet beviel hij haar mocht komen weghalen bij me. Hij is snel zijn winkel binnen gegaan. We hebben twee jaar HEERLIJKE tijden gehad, dat kind en ik. Zelfs nadat ik getrouwd was (EN ZEI OOK!!) zat ze nog achter me aan, maar ik wilde niet meer.

  Als ik er goed over nadenk, gebeurt het vaak dat hindostaanse vrouwen achter onze mannen (van mijn familie) aanzitten. Ik heb zelfs een oom die alleen maar met hindostaanse vrouwen ging, de één na de ander. Ik weet niet wat ze in hem zagen.

  Het is dat ik rustig ben geworden, anders zou ik nu opstaan en een paar koelie vrouwen gaan versieren om je te pesten.

  groetjes mie koelie brada RAY. 😉 😉 😉

  @ Henk Molenaar:

  aha, nog een racist (jullie “soort”).

  Ik wil je er even op wijzen dat de blanke (jouw “soort”), de grootste massamoordenaar en landdief is van de afgelopen VIJFHONDERD JAAR. Nee, ik ben geen racist (er stroomt ook Nederlands bloed door mijn aderen), wel realist.

  Jullie veroordelen DiDiBri, maar zijn net zo immoreel, zij het op een ander vlak.


  Maak melding

 53. De afro man/vrouw neemt een lichtkleurige iemand fu opo dén kleur.Zo als ze het zelf zeggen.En dat is ook meestal iemand die glad haar heeft zodat zijn/haar kinderen ‘beter’of ‘mooi’ haar hebben.

  De afro-man neemt zo een vrouw met glad haar maar gaat na wat jaren terug naar een vrouw uit zijn eigen cultuur.
  De vouw thuis intimideert hij vol gas en de vrouw buiten uit zijn eigen cultuur bedelt hij haha.’Wilma laat mij binnen’zo als Fred Flintstone zegt.En dan zweren dat hij niet terug gaat naar zijn getrouwde vrouw.


  Maak melding

 54. Dinsdag 10 september 2013 om 20:15 uur, door Ray
  @Abaisa

  Mijn dochters genieten een goeie verzorging!
  Zo weten zij ook dat een djoekaman achterna lopen een RAMP en tegelijkertijd ook het einde van de wereld betekent!

  Dit hoefde je echt niet op te schrijven hoor want dat had ik al kunnen opmaken uit jou reacties.
  Bollywoodstylie met de fles, een hoog gebouw of het touw.


  Maak melding

 55. Vind dat de Marrons heel veel vooruitgang geboekt hebben
  vergeleken met vroeger. Vind dat een hele goede ontwikkeling.

  Vind enkel jammer dat de marrons de ontwikkeling teniet doen doordat de criminaliteit in deze groep de lijst aanvoert. Roofmoorden en verkrachtingen in het bijzijn van de ouders deze misdrijven heel erg bizar blijvende
  impact voor de slachtoffers. Het zal je dochter maar wezen, hoe verwerk je dit proces.


  Maak melding

 56. Sinds een week weer in Suriname. Vorig jaar was de eerste keer weer na 33 jaar. Waarom? In Nederland ben ik een kanker-allochtoon en hier waar ik ben geboren, en door toedoen van ouders naar elders ben verhuisd, ben ik een KA Bakra. Totdat ik mijn mond open trek en je duidelijk maak in Sranang Tongo dat ik niet gediend ben van jouw racistische en achterlijke grappen. Ondanks dat ik eruit zie als een hindoestaan, voel ik me geen hindoestaan. Ik ben immers slechst voor 25% hindoestaans. De overige genetische erfenis bestaat uit Indiaan, Creools, Nederlands, Duits en Chinees. Op geloofsgebied is dat islamitisch, hindoe, katholiek, joods en EBG. Ik ben katholiek gedoopt, maar sinds mijn 25e heb ik de dogmatische religies achter me gelaten.

  Als ik zo door Suriname rond huppel, de stad, de districten, de dorpen of feestjes dan ben ik trots. Trots om Surinamer te zijn, ook al wordt het me op heel duidelijke wijze kenbaar gemaakt dat ik een KA Bakra voor velen ben. Ik snap niet waar deze HAAT, deze vorm van RACISME vandaan komt. En dan heb ik het niet over de houding naar mijn persoon, maar naar de bevolkingsgroepen onderling.

  Om een lang verhaal erg kort te maken komt mijn vraag aan jullie ECHTE Surinamers op het volgende neer: “Waar OUWEHOEREN jullie eigenlijk over?” Allen zijn we IMPORT. De enige echte Surinamers zijn nog altijd de Indiaanse volkeren die hier honderden, zo niet duizenden jaren wonen. Als we op de feiten gaan letten, dan hebben we geen van allen zeggenschap. Want, omdat de Bakra bepaalde groeperingen meer rechten heeft gegeven en het van andere heeft ontnomen, gedragen jullie je nu zo. Dus, nog steeds, bij gratie van de Bakra, zijn jullie in conflict met elkaar.

  Speciaal voor MIEKE: overal ter Wereld hebben mannen van diverse komaf buitenkinderen. Waarom? Koop het boek ‘De Naakte Aap’ van Desmond Morris. Lees het. Want niet alleen Marron mannen zitten zo in elkaar.

  Tot slot: ik woon in Rotterdam. Daar hebben ze een fantastische spreuk: ‘Niet LULLEN, maar poetsen!’.

  Mijn TIP: houd op met LULLEN en bouw het 14e rijkste land ter Wereld op!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.