Suriname wacht op hulpgeld uit PetroCaribe

38

PARAMARIBO, 6 sep – Suriname is van plan geld dat is gespaard in het Venezolaanse Petro Caribe fonds te investeren in landbouwprojecten. Er is ongeveer zestig miljoen dollar gespaard. Volgens minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV, liggen de plannen al gereed. Venezuela, eigenaar van het fonds, heeft ook al goedkeuring gegeven.

Alleen het geld moet nog worden vrijgegeven. Er zijn projectvoorstellen ingediend bij de Venezolaanse regering. “Die zijn positief bevonden. We hebben al van de ambassade (van Venezuela, red.) gehoord dat ze positief zijn bevonden”, zegt Setrowidjojo tegenover de Times of Suriname. Het eerste projectvoorstel behelst de opzet van een citrusverwerkingsunit. Die komt op de citrusplantage Alliance, in Commewijne. Ook in de productie van veevoer wordt geïnvesteerd.

Een derde projectvoorstel betreft herstel van het Tibitigebied. Dit gebied in Brokopondo is geschikt voor veeteelt. Intussen is een delegatie naar Haïti vertrokken voor het bijwonen van een vergadering van PetroCaribe. Daar zal onder meer beslist worden of het geld vrij komt. Tot nog toe is slechts één project gefinancierd uit het fonds. Het betreft de opzet van een moderne visrokerij. PetroCaribe maakt het mogelijk aardolie deels af te nemen op rekening. Voorwaarde is wel dat geïnvesteerd wordt in ontwikkelingsprojecten.

38 REACTIES

 1. Hulpgeld dat rechtstreeks in de zakken van de paarse kliek gaat. Genoeg voorbeelden. Vertrouw deze bestuurders voor geen millimeter. Het zijn allemaal honden.


  Maak melding

 2. “Voorwaarde is wel dat geïnvesteerd wordt in ontwikkelingsprojecten.”

  Het huidige Suriname is geen ontwikkelingsland, maar een onderontwikkeld land…


  Maak melding

 3. Suriname wacht niet alleen op hulpgeld, maar ook op verlossing van deze paarse bende die het land aan het vernietigen zijn, want zolang deze deze roversbende aan de macht zijn, blijft Suriname hulpgeld nodig hebben.


  Maak melding

 4. Zal dit ook een van de zoveel beloofde projekten zijn, welke niet gerealiseerd kon worden omdat men niet weet waar het geld gebleven is…

  Ik adviseer Abrahams op deze post te zetten met die 60 miljoen dollars dan komt het helemaal goed.


  Maak melding

 5. Geld spaar je bijv. om als buffer te dienen in noodgevallen!
  Hoe dom om dat gespaarde geld nu uit te geven. Ze denken: nu kunnen we er nog bij, na 2015 niet meer! Dus graaien wat er te graaien valt.
  Kom hale, kom hale, ’t is hier, ’t is hier……


  Maak melding

 6. Het geld voor overheids projecten gaat over zoveel schijven dat als het bij de uitvoerders komt van een onstuimig rivier veranderd is in wat stilstaande plassen als in droge beddingen.Alle schijven hebben wat aan hun stokje hangen in de hoop dat ergens toch iets uitgevoerd wordt met de rest. Ijdele hoop.


  Maak melding

 7. Ik snap het niet. “Het is gespaard geld van Suriname” staat in het artikel. Als het jou gespaard geld is dan dien je toch geen plannen in voor goedkeuring om je geld te gebruiken?
  Of is het gewoon weer een ordinaire smeekbede met uitgestoken hand.

  Nu willen ze het geld gebruiken voor o.a. citrus verwerking eenheid. Maar er is een enorme schaarste aan citrus in Sur. Bomen zijn heel oude bomen en de opbrengst per Ha is zo klein. Wat is het nut\doel van deze investering?
  Hoe staat het met het cassave project. Veel bombarie gemaakt bij lancering. Training, certificering, professionals, etc. Wat is de huidige status? Hoeveel is er al geproduceerd en de export ervan?


  Maak melding

 8. Deze minister vertelt alleen maar onzin:we zouden USD 60 mlj.hebben gespaard.Als wij gespaard hebben,dan is het geld van ons,maar dan zegt hij dat Venezuela de eigenaar van het fonds is.Waarom zegt hij niet dat we weer op bedeltour zijn,terwijl vele miljoenen in het worden verbrast.Waarom wordt de agrarische sector altijd zo stiefmoederlijk behandeld?


  Maak melding

 9. gespaard geld? petrocaribe zijn leningen. 1ste leugen van ndp. 60 miljoen usd? uit venezuela? land dat geen dollars heeft en tig wisselkoersen hanteerd om niet bankroet te gaan? leugen 2, 3, 4, en ga zo maar door.


  Maak melding

 10. in een volgende cabinet moet bouta precident directeur worden van de centrale bank sme..

  abrahams minister van financiën

  jenny simons werkster opruimen..


  Maak melding

 11. Die paarse honden willen zo gauw mogelijk die 60 mlj zien.
  Als dat geld vrij is gekomen Pae Setrowidjojo,dan is het verdwenen in de zakken van de paarse oplichters.
  Weet je,dat Dino van Baas Desie was bezig wat dollars voor Papa te regelen met weti & wapens naar de FARC.
  Sranang brada nanga sisa no go stem deng paarse dagoes.
  Noso oenoe au cre!!!!!!Kijk wat er aan de hand is in Cuba.
  Fidel pa ora heer volk en greep.In een woord:gegijzeld.


  Maak melding

 12. Venezuela heeft niet eens geld om electriciteit op te wekken. Het RK-Bisdom in Caracas en andere steden klaagt dat ze geen hosty en wijn voor het avondmaal heeft. Vreemd dat ditzelfde land projekten voor Suriname goedkeurt.


  Maak melding

 13. Is het niet Su eigen gespaardegeld.Dus wacht even Su betaalt en spaart en Venezuela waakt over dat geld dat je hebt gespaard.Wel wel PRESIDENT VENETIAAN heeft alleen maar verkeerde dingen of niets gedaan(roep de ndpaanhang altijd)Maar geen enkel land heeft Su zo gepakt in de periode van PRESIDENT VENETIAAN. In de aanhoudingszaak van Dienaapje heeft de grote DiDiBrie gezegd: deze (zgn val voor Dienaapje)is op de schoen.Ik zou zeggen de venezolanen bakken je in je eigen vet(want jo o limie joe eigen gespaarde monie) Su.Nooit ete Vene mik ding komedie disie.DiDiBrie go home,want je kant dat Su volk,ondanks je grote bek niet beschermen tegen de boeven in zowel Su als in het buitenland.Waar is de sterke DiDiBrie van Su?Zie arrestatie Piet Wortel in Nederland,en simultaaaaaaan de huiszoeking in Su.De NEDse justitie doorzocht6 panden tegelijk. Zie ook de aresstatie van zoonlief. Dinaatje,Ai a pa no kiesie nowang bescherning foe DiDiBrie.SoSo mofo baja.Landbouwers reken je maar rijk de Venezolanen hebben dat geld zelf ook heel hard nodig,maar goed.De tijd zal het de suries leren.Odi.
  Glenny.


  Maak melding

 14. Ik weet zeker dat het geld bested zal worden aan Foute dingen zoals bv het onderhouden van Dinootje in een amerikaanse gevangenis. En natuurlijk gaat de staat de kosten moeten opdraaien voor de 14 kinderen van dinootje!!
  Dus halen maar uit de staatskas!!!
  Hoe heten deze kinderen dan,,,
  Dino1 tm dino de veertiende,
  of dino,pino,mino,kino,sino, wino…..hai mie gado!!!


  Maak melding

 15. Welk geld? Waar is het geld van onze goud gebleven? Waar zijn de verduisterde miljoenen door Abrahams gebleven?

  Elke dag delven ze goud in Suriname, in plaats van zaken in eigen beheer te doen, geven ze alles voor gratis weg. Het lijkt allemaal alsof we nu meer geld uit het goudsector ontvangen, maar mensen dat is echt niet waar, het is nu juist minder.

  Bouterse met zijn grote smoel die 101 projecten tegelijk wil doen getuigt geen kundigheid.

  Geloof me, zolang we in het wild gaan lopen ontwikkelen zal uiteindelijk NIETS worden ontwikkeld, echt NIETS.

  Doe desnoods een ding dat wel een goed succes wordt.

  Verdrietig allemaal dat we weer zitten te wachten op hulpgelden van anderen terwijl wij de boel belazeren en en verduisteren.

  Ditzelfde geldt voor ontwikkelingsgelden, ze gaan ermee om alsof ze het van Sinterklaas hebben gekregen en vieren daar de grootste feesten mee, verduisteren en ga zo maar veder.

  Overeenkomst tussen de huidige regering en het volk:

  Beiden doen graag aan plezier uitgaven, net als de regering. Een ieder heeft in Suriname de duurste telefoon, tablet en dat kunnen ze allemaal wel betalen. Familie uit Holland plukt het toch van een appelboom.

  Kijk naar de autobezitters in Suriname. Thuis hebben ze geen eens eten, ook niet voor hun kids, benzine kunnen ze niet betalen, zitten ze met een auto en torenhoge schulden. Dit geeft hen de aanleiding om desnoods hun eigen ouders en familie’s te bestelen, gaat hun relatie stuk, de ene gaat tot moord over en de ander tot zelfmoord.

  Of nog ergers, ze gaan jagen op toeristen, beroven etc


  Maak melding

 16. Hr.Hendrik,vergeet het project Bigi Batra te Afobaka,alle koeien zijn spoorloos verdwenen nadat ze vlees rijp werden,ae zijn nooit achterhaald,en niemand heeft een poging gewaagd deze te gaan opzoeken,dus dit besluit slaat word niks Hendrik,of je gaat meespelen.
  Kijk uit mensen.


  Maak melding

 17. =Het is te hopen dat al die projecten zullen slagen en de lokale bevolking werk krijgt. Gebeurt dit niet zal het een ramp worden, omdat dat geld terug betaalt moet worden. Het is niet gratis.
  =Hoop niet dat het volk met onnodige schulden komt te zitten.


  Maak melding

 18. Dit geld is voor een groot deel gereserveerd voor de kleine rijstverbouwers in Nickerie.
  Er heerst een strijd in Nickerie onder de oude garde van landbouwers (die elkaars hersenen kunnen inslaan) waardoor ze de ontwikkeling van deze industrie enorm achterhouden.

  Reken maar dat onze president spoedig zal intervenieeren en de enorme macht van deze oude garde van rijstverbouwers met de grond gelijk zal maken.

  De voedselschuur komt er aan maar er zijn lieden die deze schuur bewust niet willen zien, en daar zullen B Sital en enkele anderen er zeker iets aan doen.


  Maak melding

 19. Ik dacht dat we het zelf konden? nu krijgen we ontwikkelings gelds voorgeschoteld.

  Morgen komen \Boata’s drugsgelden vrij, de verkiezingen komen eraan toch.


  Maak melding

 20. Juni 2012
  Sinds het afsluiten van de overeenkomst vonden er reeds vier olieleveranties plaats. Die hoeven NIET METEEN betaald te worden. De bedoeling is wel dat een deel van het overgehouden geld naar een ontwikkelingsfonds gaat. “We hebben al een paar miljoentjes”, zegt Lackin tegenover de Times of Suriname.

  Dus de volgende generatie/regering zal opgescheept zitten met de aflossing van deze leningen.


  Maak melding

 21. “We hebben al een paar miljoentjes”, zegt Lackin tegenover de Times of Suriname.

  Ma dang hoe dang. Je hebt nooit betaald dus heb je ook ooit gespaard. Weer een hete luchtballon


  Maak melding

 22. Hebben we sinds 2010 minder de service station betaald voor onze benzine? We worden met de wurgende governement take in onze eigen vet gebakken. Met deze deal was ons anders beloofd, de extra’s dat we aan geld besparen door de goedkope benzine wordt middels een zg lening dubbel en dwars terugverdiend door Maduro. Te bedenken dat Venezuela bepaalt wat goed voor ons is. Ondertussen zit oom Desi zit nu voor Jan met de kleine l@#$z.


  Maak melding

 23. Ziet er goed uit ,maar de realiteit dat wordt niets, met zulke bedragen moet er toch iets nuttigs uitkomen, maar goed wat kunnen wij wat kan het volk, en zo gaat het door, bepaalde figuren slaan er munt uit.


  Maak melding

 24. @ Milton Fleur,
  Ja, net zoals hij zijn eigen NDP en de soevereiniteit van Suriname met de grond gelijk maakt. Lees maar wat er in Haiti gebeurt, and believe me, dit zal navolging vinden. Bye the way, Mr. Fleur, waarom vertrekt Alibux nog steeds niet naar zijn standplaats in Ankara? DDB moet de schermutselingen in Saramacca tusen Malhoe en Sital met de grond gelijk maken. Daar moet hij beginnen.


  Maak melding

 25. Volgens mij snappen vele Suri’s en SurNeds de insteek van deze Petrocaribe deal nog steeds niet.

  Mensen, het gaat er niet om dat wij goedkope olie mogen kopen, want de olie prijs wordt door de OPEC bepaald. Alle leden van de OPEC (ook Venezuela) moeten zich aan de afgesproken verkoopprijs van hun olie houden.

  Bij de PetroCaribe deal gaat om het feit dat Suriname bij afname van olie in Venezuela niet direct de volle mep hoeft te betalen. De olie wordt wel geleverd maar er hoeft maar een deel als voorschot betaald te worden, en met het verschil dat op termijn tegen een zachte lening moet worden afgelost, kan de ontwikkeling van het inkopende land worden gefinancierd.

  Hoe vaak is het (tijdens Vene) niet voorgekomen dat de ‘gas boot’ naar PBM opstoomde en vlak voor de kust rechtsomkeer deed omdat Vene de rekening niet had betaald.

  Deze deal is juist een kans voor o.a. Suriname om een basis te leggen voor de verzorging van haar kinderen in de toekomst.
  Als er mensen zijn die deze deal nog steeds niet snappen en allerhande gekke dingen roepen, vindt ik het zeer triest want het is een zeer goed door Hugo Chavez bedacht plan.


  Maak melding

 26. ‘Deze deal is juist een kans voor o.a. Suriname om een basis te leggen voor de verzorging van haar kinderen in de toekomst…’ schrijft M. Fleur

  @Milton Fleur,

  Je bent te laat hiermee,
  Dinootje ,de zogenaamde toekomstige next’president’ zit gevangen in Amerika,hmmmmm…de vraag is hoe papaatje hem heft opgevoed….naar alle waarschijnlijkheid diende hij als GROTE vb voor zijn even criminele zoon dinootje die 14 kinderen heeft geproduceerd op 41 jarige leefdtijd.Het lijkt alsof hij een weddenschap heeft lopen van wie de meeste kinderen kan voortbrengen …
  Over opvoeding gesproken door M.Fleutr…ahum…ahum…


  Maak melding

 27. volgens mij moet een persoon die bij lantie werkt,op zijn zestigste leeftijd met pension gaan..

  maar bepaalde figuren blijven zitten,tot de dood hun schijdt..,zie maar naar de hoger geplaatste meestal boeven, moordenaars, verkrachters,robervers die blijven gewoon zitten en willen meer en meer..


  Maak melding

 28. Het gaat zo goed en zelfs beter dan in de periode van het nieuw front dat we afhankelijk moeten zijn van hulpgelden om te kunnen vreten.
  En om te vreten moet er natuurlijk gefeest worden.
  Mag ik een bakje om mee te nemen?


  Maak melding

 29. Moet men niet verbazen dat ook dit geld wordt opgesoupeerd ,precies als Piranahs die binnen 2 minuten een hele koe kunnen opvreten precies zo zijn de aasgieren rond de President,vooral de Advisuers….Jozefzoon,Wijdenbosch,Caldeira,van der San,Misidjan, en niet te vergeten Somo en Bruinsie met zijn cornuiten,….muilezels…(Dogla -mix- van een paard en ezel etc. etc. Kijk naar de namen en de CV dan een conclusie. .Een ieder wil meepikken.We praten nog eens hierover ….war dat geld is gegaan.


  Maak melding

 30. Al die zogenaamde experts die een citrus proces installatie willen opzetten hebben nog nooit van triztesa virus gehoord. Stalweide in Nickerie zou ook door de nieuwe eigenaar in een citrus plantage worden omgezet. De grootste citrus aanplant na de tweede wereld oorlog in Suriname was door Landbouw Mij Wageningen gedaan, helaas is dat ook mislukt. En nu gaan ze weer de citrus wiel uitvinder in Suriname. Inmiddels is Venuzuela blut zou mij niet eens vebazen als die petro carib fonds alleen op papier bestaat. Maduro kijkt wel de basja uit de boom want hij ook wilt niet met de poeder exporteurs geassocieerd worden.


  Maak melding

 31. @ Indra

  quote

  En dat IK dat meisje was? Je denkt toch niet dat ik echt Indra heet. Let op mijn Nederlands, ik ben verreweg geen Hindoestaan.

  unquote

  Welnee Indra, ik heb nu mijn twijfels gekregen. Ik denk zelfs dat je noch een Hindoestaanse bent, noch dat je Indra heet. En ook niet dat je een vrouw bent !

  Ik denk dat je als man kletsnatte dromen krijgt van een zekere Indra !

  Je valt letterlijk door de mand:

  1. Een Hindoestaans meisje beheerst het Nederlands veel beter.

  2. “Je denkt toch niet dat IK dat meisje was?”

  Waarom in de verleden tijd (” was” ) als we in de tegenwoordige tijd met elkaar communiceren?

  3. ” Je denkt toch niet dat ik echt Indra heet.”

  Nee, je vindt het wel een mooie naam, he?

  Transsexueel misschien?

  Je mag van mij gerust uit de kast komen hoor !

  4. “Let op mijn Nederlands, ik ben verreweg geen Hindoestaan.”

  Inderdaad, je Nederlands lijkt meer op Koeterwaals !

  En dan: ” ik ben verreweg geen Hindoestaan” met de nadruk op “Hindoestaan” !

  De vrouwelijke vorm van Hindoestaan is HINDOESTAANSE !

  Je valt door de mand, yu djoeka boy !


  Maak melding

 32. Hulpgeld uit Pertrocaribe?
  Wie houdt wie voor de gek?
  Een kritische lezer zal wel weten dat de armoede erg groot is in Venezuela en hulpgeld hard nodig heeft.
  In 2010 is al “hulpgeld” ontvangen van Chavez verkiezingspropaganda van de paarse partij, die terugbetaald moet worden. Weet u nog dat direct na de verkiezingsoverwinning DDB en Chavez elkaar hebben ontmoet????

  Nu moet het heten het hulpgeld !
  Het hulpgeld/gespaarde geld om de komende verkiezingen van 2015 weer te beinvloeden ten voordele van DDB: beloften moeten waar gemaakt worden dus even “spaargeld/hulpgeld” halen bij de dictatoriale bondgenoot: woningbouw. flyover, etc. Volksmisleiding en manipulatie. Time will tell!


  Maak melding

 33. Landbouw veevoer biodiesel ethanol zijn produkten die zeker zullen aanslaan op de wereldmarkt omdat er gewoon veel vraag en schaarste is.

  Maar helaas moet ook ik nu toegeven, met de huidige regering gaat zelfs 1 peper plantje projekt niet lukken. Hun focus en prioriteit ligt echt bij het zo snel en zo veel mogelijk hun zakken vullen met maffiapraktijken. Landbouw en deze samenstelling van regeerders zal nooit samengaan.

  Dino is het grootste bewijs dat pappa met hele andere zaken bezig is als met het volk dienen. Wat wel gaat lukken is mischien een coca, papaver of wiet plantage.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.