Suriname’s grootste bank waarschuwt tegen ruim uitgavenbeleid

30

PARAMARIBO, 5 sep – De Surinaamsche Bank, DSB, heeft de regering gewaarschuwd voorzichtiger om te gaan met haar uitgaven. De weerslag op de economie moet het belangrijkste zorgpunt zijn. Het kan makkelijk de richting opgaan van torenhoge inflatie.

Nu is het alarm nog net niet op rood. Maar daarom juist is voorzichtigheid geboden, waarschuwt de bank in haar halfjaarlijks verslag. “Dezerzijds wordt nadrukkelijk bepleit dat de overheid onder de gegeven omstandigheden verdere toename van de uitgaven beheerst doet plaatsvinden, omdat de negatieve effecten van een dergelijke expansieve budgettaire situatie op vooral de wisselkoersen en prijzen verregaand kunnen zijn”, aldus de DSB.

Een strakke fiscale en budgettaire discipline is onder alle omstandigheden geboden. Anders zullen ook de beste maatregelen geen effect sorteren. Suriname zal sowieso rekening moeten houden met de veranderende wereldmarktsituatie. De prijzen van exportgoederen, vooral goud, zijn scherp verlaagd. Recent heeft deze ontwikkeling al laten merken. Door de afname in exportopbrengsten is de druk op de valutamarkt toegenomen. Dit verhoogt uiteraard de druk op lokale prijzen.


30 REACTIES

 1. Ja,ja,in Suriname de liggen de overheidsuitgaven hoger dan de inkomen!!Het is overbodig te vermelden dat wij dit te danken hebben aan deze criminele ndp regering!


  Maak melding

 2. 05 sept.2013

  Srika is terug van een korte vakantie en is dus nu weer actief. Straks begint ook weer het werk.
  Henk Molenaar e.a., Srika groet!

  Ja, de Surinaamsche Bank heeft gelijk. Je kan niet meer uitgeven, dan je zelf verdiend hebt. Hoewel het alarm nog niet op rood staat, is voorzichtigheid in deze geboden.

  Ja, berekening is nog geen ontvangst.Er wordt nu, door de overheid,minder verdiend aan goud en als Srika naar de toekomst van de olie-industrie in Suriname kijkt, zal dat tegen vallen.
  Grote oliebronnen zijn nog niet gevonden en de oliereserves lopen terug en de productie per barrel neemt toe.
  In dit heel proces zien wij dat dhr. Marc Waaldijk, voor de zoveelste keer, met pensioen moet en dat Dwarkasingh of Elias de troonopvolger wordt.

  Srika had al begin 2012 gezegd dat de aanwijzing van Tjon als nieuwe directeur van Staatsolie, door de NDP, een flop zou worden.

  Srika volgt sinds de begintijden van Djarap Staatsolie nauwkeurig en ziet noch Dwarkasingh, nog Elias capabel genoeg om Staatsolie te leiden.Uitgaande van hun werk binnen Staatsolie ziet Srika ze als doener/bouwer en niet als denkers. Staatsolie heeft een denker nodig wil het zich nationaal en zeker internationaal zich verder ontwikkelen.En die zijn wel te vinden binnen de top van Staatsolie!!

  Srika ziet dat Marc Waaldijk weer een verlenging krijgt, maar daarmee wordt het probleem voor de opvolging niet opgelost en op de lange termijn zal Staatsolie niet meer aan haar economische verwachtingen kunnen voldoen.Ja, berekening is nog geen ontvangst!

  Maar is deze Waaldijk al geen directeur van andere bedrijven in Suriname? Laat hem toch bij Staatsolie met pensioen gaan en zoek naar de juiste denker binnen Staatsolie!!! Krijgt zeker een vervolg.
  Srika


  Maak melding

 3. Laat de persen maat draaien…….

  Bouterse zal er alles aan doen om de financele zonvloed uit te stellen tot na de verkiezingen. Tot die tijd gaat de rooftocht van de Paarse Roversclub door en zorgen ze er vor dat ze genoeg USD en Euro’s op hun bankrekening hebben staan.

  De gewone Surinamers gaat dan weer een brood kopen voor 10.000 SRD….


  Maak melding

 4. Reservering valuta noodzakelijk om de verdediging van Dino te kunnen voeren.
  In USA is de verdediging (goede advocaten) peper duur. Dus reken op enkele miljoenen USA dollars os wordt dit uit privé middelen bekostigd (want de reis had een privé karakter tok)


  Maak melding

 5. Srika
  Heel mooi en netjes geformuleerd.

  De actuele stand is dat Staatsolie over een jaar of 10 uitgepompt is.
  Waarmee moeten ze dan de mini raffinaderij rendabel maken.
  Nu Olie vinden betekend dat er pas over jaren gepompt gaat worden. Er is dus heel veel werk aan de winkel.

  Het Rietsuiker is een interessante vernieuwing maar zal nooit de huidige olieoperatie kunnen vervangen.
  Het is dus zaak mensen te vinden die heel breed en diep in de materie kunnen kijken en zich niet door creatief rekenwerk en droomdenken laten beïnvloeden.

  “berekeningen zijn nog geen ontvangsten”
  en
  “zonder ontvangsten wordt uitgeven onmogelijk”


  Maak melding

 6. we waren al aan het spartelen met de gouddeal en nu komt dino er ook nog bij.

  de grote vraag is: laat suriname het zover komen dat haar kiezers weer voor 10.ooo srd een broodje gaan halen en zo ja: is dan in een keer het collectieve verstand geupgraded?


  Maak melding

 7. De Surinaamse goudvoorraden zijn gehalveerd. Wellicht kan iemand mij vertellen hoeveel goudstaven de regering exact heeft verkocht en wat de opbrengsten zijn. Dat de water nu tot aan de lippen staat is heel vreemd. Wat is er dan met goudopbrengsten gebeurd ? Waar is dat geld gebleven.

  Ook het project IamGold ligt in een comateuze toestand . Was het niet de regering dat ambitieuze plannen had met het uitgeven van obligaties. Daarmee zou de inleg van ad. US 480 miljoen Dollar worden gefinancierd. Gezien de recente ontwikkelingen oa. aanhouding van Dino Bouterse door de Verenigde Staten zullen investeerders niet happig zijn om Surinaamse Staatobligaties aan te schaffen.

  Het moge duidelijk zijn dat de paarse bolwerk op instorten staat en in haar val nemen ze Suriname mee. Walgelijk maar vooral triest.


  Maak melding

 8. Een zware crimineel op je geld en goud laten waken is het hetzelfde als dat je je poes op je melk laat waken…Mensen hebben niks geleerd van de torenhoge inflatie door deze zelfde maffiabaas.

  De kans is zeker weer aanwezig dat je brood inderdaad drie nulletjes meer gaat kosten. Ik hoop niet dat banken straks gaan omvallen zoals in Griekenland en je SRD niks meer waard is. Omwisselen in USD of EURO gaat straks massaal plaatsvinden, met alle gevolgen van dien.

  Dat krijg je als je land wordt geregeerd door de Maffia.


  Maak melding

 9. Kennelijk is er wel geld voor feestje. Intussen staat het land in brand. Stelletje losers

  PARAMARIBO- Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons viert vandaag haar 60ste verjaardag. Er is een ‘suprise party’ voor haar georganiseerd vandaag op het werk. Zij werd met zang en dans ontvangen toen zij bij De Nationale Assemblee (DNA) aankwam iets voor half twaalf.

  Diverse personen, onder wie leden van de regering, behoren tot de genodigden. Diverse groepen, waaronder de politiekapel, maken deel uit van de verrassing die voor Simons is voorbereid. Vicepresident Robert Ameerali zei dat het helemaal niet aan de jarige te zien is dat ze zestig is geworden. Ook grapte hij dat zij zich nu ook kan aanmelden om in aanmerking te komen voor gratis gezondheidszorg. Vicevoorzitter Ruth Wijdenbosch merkte op dat Simons heel hard werkt, tot drie uur in de ochtend vaak. Het wordt volgens haar tijd om het wat rustiger aan te doen.

  De assembleevoorzitter toonde zich behoorlijk verrast toen zij op haar kantoor aankwam. Een breed lachende Simons neemt de vele felicitaties in ontvangst. Het feest is intussen in volle gang. “Jammer dat we de melding laat kregen, anders zou de presidentiële combo ook optreden”, zei Ameerali.


  Maak melding

 10. Hahaha hier zijn de mensen die blij zijn als het slecht gaat met Su maar het gaat nog niet slecht wij hebben slechtere tijden gekend tijdens NPS-VHP dus komt goed moeilijk word het een beetje maar slecht weten we niet mensen hebben nu goed drink water electra gezondheidzorg naschoolse op vang meer agenten op straat niet dat je belt en hoort wij hebben geen vervoer en noem maar op het is zwaar maar er word gewerkt en als het even niet gaat komt wel want tijdens andere regering ging het hele maal niet nu ook worden de meeste straten verhard wat wild men nog in deze korte tijd een paleis zien nou dan waar is dan het paradijs van NPS-VHP in die 15j dus en er zijn landen die het slechter hebben dus GOD BLESS


  Maak melding

 11. Beste Boegroe, bedankt voor je comment. Inmiddels zal je een bruine remspoor in je onderbroek hebben. Je reactie getuigt van macro economische bobo. Begin die verkiezingsprogramma van Bouterse erbij te pakken. Ga maar afstrepen hoeveel zaken hij voor elkaar heeft gekregen. Als jij 6 punten kunt afstrepen vind ik dit al heel knap. DDB moet plaatsmaken voor een VHP-er en beetje snel graag. Laat Santhoki op die stoel zitten.


  Maak melding

 12. mevrouw charmila aaauw soen,,

  je moet niet zóo veel lawaai maken hoor..

  stap naar de rechter en span een kort geding aan tegen het beledigen,vernederen,misbruik maken van je naam en faam.

  zeg aan de rechter, dat jij een schade vergoeding van minstens 10 miljoen srd wil eisen, wegens ,,smaad,, beschadiging van jou naam en eer..

  dit moet je zeker doen,anders leren ze het nooit..

  de weg naar de rechter is de meest voor de hand liggend,wees niet bang voor bedreigingen ,dood gaan we allemaal ..

  maar vecht voor je eer en geweten,dan kan jou ook niemand in de toekomst beschuldigen, dat je er niks voor gedaan hebt….

  succes..


  Maak melding

 13. Dit probleem is onomkeerbaar, dit omdat Suriname geen inkomsten genereert. Dus, logischerwijs meer uitgaven dan inkomsten. Het parlement had geen inzage in de “suppletoire begroting”, dus de regering draagt een te grote broek die zij zelf niet kan ophouden, dit lijkt eerder op een privé staatshuishouding. En er is er niemand die ingrijpt, dit is weer overduidelijk een subtiele vorm van autocratie, duidelijk een regering van “kleptocraten”, en dat is evident. Merkwaardig, de staatskas is leeg, maar, let wel; in het leger zijn wel salarisverhogingen doorgevoerd, wat te denken geeft. Het resterende deel van het goud zal ook eraan moeten geloven, en ook is er nog veel meer opstapel. Het zal niet lang opzich wachten, hoe gaan/moeten de geïmporteerde goederen betaalt worden. Hiervan zal het arme volk met uit de hand lopende prijsverhogingen te maken krijgen. Hier kan gegarandeerd opwachten, want het geld moet zowel uit de breedte of uit de lengte komen, hieraan is er geen ontkomen. O ja, vergeet de aanstaande inflatie niet, en een echte landsbank heeft altijd dollars, alleen in Suriname is dit een probleem. En dan te bedenken dat Suriname goud verkoopt maar het geld bereikt de ontvanger niet. En derhalve blijt de staatskast blijft leeg.


  Maak melding

 14. Volk van Su laat dit feestje het laatste feest zijn.Volk kom op straat met alle zwakke vakbondsleiders,want samen zijn we sterk.Volk van Su nnnnnu heb je de kans,want met de Amerikanen in hun nek zullen ze niets durven,want DiDiBrie en Co e frede dede.Ze zijn echt bang voor de dood .Ze zijn bang om te sterven.Volk van Su laat niemand je meenemen in zijn graf,vooral deze DiDiBrie en Co club,want na DiDiBrie en Co wang e VREET.Volk van Su donder ding zaka-zaka dies op.Deze BEESTEN hebben tot dusver niets voor het Su volk betekent.Volk van Su er staat meer rare dingen u te wachten als je deze zaka-zakas niet opdondert.Oeng no wachtie moro langa Odiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 15. @ Boer chattah,

  Ben het overigens helemaal eens met jouw.
  Even een kantekening: Ik vind jouw naam heel erg apart maar wel mooi. Hetlijkt op iets eetbaars een gerecht uit het Middelandse-zee gebied.
  Tang boeng.


  Maak melding

 16. Waarschuwing vanuit de oppositie.
  OK, het is toch maar de oppositie dus volgens jullie niet objectief. Maar als het IMF, Tony Caram en nu ook de DSB waarschuwende geluiden laten horen, neem het dan aub serieus!!!!!! In plaats daarvan wil men juist een aanvang maken met een zg. vervroegde verkiezings propaganda en geldverkwistende “Crash programma”.
  Het goud vedwenen uit de Centrale Bank, vermindering van US dollars reserve dat men niet kan verantwoorden, is dat de reden van het aftreden van Wonnie?


  Maak melding

 17. CLAD!

  Enige weken geleden kwam het CLAD (Centraal Landelijk AccuntantsDienst) met droevige mededelingen en cijfers.
  Niemand heeft daarop verder gereageerd; de coalitie niet en de oppostie ook niet. De pers heeft het ook links laten liggen en ook niet verder onderzocht.

  Nu is DSB aan de beurt en je zal zien dat alle verdere verantwoordelijken het ook links laten liggen. Er is veel mis in SU maar niemand durft er met een vergrootglas naar te kijken. We wachten af tot het helemaal weer verkeerd gaat zoals in de jaren 90. In 1987 moest ik al mijn geld van DSB weg halen en er iets mee doen. Lange rijen mensen die hun geld wilden opnemen bij alle banken in SU.

  Het volk, de kiezer, heeft geen benul van politiek. Het is blind en doof en laat zich paaien door oeverloos gelul.
  NU stappen ondernemen, anders is het te laat. Dan gaat SU weer de richting op van de bedroevende jaren 90.


  Maak melding

 18. @Pero, sabidieri, RobG en co.
  DSB moet functioneren binnen Suriname. DSB heeft geen enkel belang bij paniek, economische achter uitgang of beschadiging van de regering. DSB luistert ook beslist niet naar stemmen uit Calimerostan en spreekt ook niet opgezag va rode mutsen etc.

  Heren wat is er aan de hand dat u deze informatie negeert en alleen redmussus verwijt negatief te zijn en paniek te willen maken en Suriname te beschadigen.

  Heren wat zijn jullie argumenten die deze waarschuwing van DSB kan weerleggen. Ik sta open voor jullie toelichting/ verklaring.


  Maak melding

 19. Ja, alweer het oude liedje.Het duurde wel ff ,maar de $ zijn op. Hulde aan de regering maar het kringloop -systeem is weer intact. Welkom to Paramaribo. Alle valuta is op.


  Maak melding

 20. Boer chattah,

  Ben het overigens helemaal eens met jouw.
  Even een kantekening: Ik vind jouw naam heel erg apart maar wel mooi. Hetlijkt op iets eetbaars een gerecht uit het Middelandse-zee gebied.

  ——————–

  @Mugabwe, volgens mij is het een soort Tjatnie (Tjattah).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.