Centrale Bank van Suriname: interventie succesvol

15

PARAMARIBO, 5 sep – De Centrale Bank van Suriname, CBvS, geeft zichzelf een schouderklopje. De afgelopen maanden is met succes opgetreden op de markt voor vreemde valuta. Dat hield de wisselkoers stabiel. Critici hebben het weliswaar over een penibele situatie, waarbij grote omzichtigheid geboden is.

Bij de CBvS lijken de inzichten radicaal anders. Het beleid is er op eerste plaats op gericht schaarste aan deviezen te voorkomen. Dat is aardig gelukt met de ruim honderd en dertig miljoen dollar die de afgelopen tijd ter beschikking is gesteld van de markt. “Als monetaire autoriteit stelt de bank immers alles in het werk voor een vlotte markt voor valutaverwisselingen en importbetalingen. Hiermee worden economische bedrijvigheid en groei gestimuleerd”, wordt gesteld in een persbericht.

Volgens de bank is interventie, het inkomen met deviezen als de markt daar niet genoeg in kan voorzien, geen nieuwigheid. Dat het interventiebeleid succesvol is, leidt de bank allereerst af van de importcijfers voor 2013. “Er is geen sprake van schaarste of besnoeiing. De groei van de importen weerspiegelt de economische opgang en is tegelijkertijd beschermd door de robuustheid van de monetaire reserves.” Die bedragen nu ruim achthonderd en zeventig miljoen dollar.

15 REACTIES

 1. Gefeliciteerd. Alleen zie ik dit als uitstel van executie want aan de staatsuitgaven, die de pan uitrijzen, moet iets worden gedaan. Volgend jaar is er weer een ingreep nodig. Ik geef dus de critici gelijk. Als er niets aan de hand was zou deze ingreep niet nodig zijn

  .


  Maak melding

 2. “De groei van de importen weerspiegelt de economische opgang en is tegelijkertijd beschermd door de robuustheid van de monetaire reserves.” Die bedragen nu ruim achthonderd en zeventig miljoen dollar.”

  Groei van importen is slechts een van de vele parameters die de economische opgang bepalen, een andere is de inkomsten van de staat en dit is juist verminderd. Ondanks de interventie is de koers blijven stijgen, de koers is en blijft de belangrijkste parameter en dat is nog lang niet onder controle getuige de stijging. Er is gewaarschuwd voor de consumptieve uitgaven maar hiernaar wordt geensinds geluisterd en de verwachting is dat het erger word.


  Maak melding

 3. Volgens de Centrale Bank is alles succesvol verkopen,maar ik wil weten of de bodem van de schatkist al te zien is?
  Hoeveel reserves hebben we nog?
  Heeft men al onder de bodem gekeken of er wat verscholen zit?
  Wat te doen als alles droog komt te liggen?


  Maak melding

 4. “De groei van de importen weerspiegelt de economische opgang ……………… .

  Bullshit, economische opgang zou een (groter) overschot op de handelsbalans moeten geven, evanals diversificatie van de productie.

  Als ik één ding van deze regeriing had gehoopt, is het het diversificeren van de productiviteit. zelfs hun vlaggeschip is gezonken.


  Maak melding

 5. En in het bericht hierna(Surinaamse bank maakt zich bezorgd over overheidsuitgaven) lees ik dit: “”Door de afname in exportopbrengsten is de druk op de valutamarkt toegenomen.””

  Dan fa dan?


  Maak melding

 6. hallo ,,,interventie is succes vol gelopen…

  maar het domme poep volk het stem vee is,,armer geworden in de eerste week van de nieuwe maand al,,skeer,,

  waar is je verstand dan..

  wat heb je gedaan met die duizenden kg goud,die je gestolen hebt en niet kan verantwoorden..en die 90 miljoen US$ van de centrale bank weg gehaald,wat is er allemmal mee gebeurt..

  geruchten doen wel de ronds,dat jou baas ddb die heeft mee genomen naar china in de slm vliegtuig goud en US$ en aldaar vast gezet op naam van zijn kinderen..

  waar of niet..


  Maak melding

 7. Waarom moet de Surinaamse bank intervenieren in Syrie.
  Dat is de taak van de verenigde naties toch.
  Laat interventie aan anderen over aub me begie yu.
  Althans dat begrijp ik uit het bovenstaande artikel.


  Maak melding

 8. Citaat Wijnerman:
  “Volgens haar is het niet de bedoeling dat extra geld in de economie wordt gepompt, maar dat salarissen en operationele kosten van de ministeries wel normaal moeten kunnen plaatsvinden”

  Vraag
  Als je een kostenbegroting hebt geraamd van 1.000 en het blijkt dat op zeker moment je werkelijke kosten uit zullen komen 2.000 dan is de conclusie dat je meer in de economie hebt gestopt (lees uitgegeven) want hoe je het keert of draait op zeker moment heb je 2.000 in de economie laten circuleren.

  Mevr Wijnerman
  Waar heeft u economie gestudeerd? Ik ben benieuwd naar het antwoord.
  Opmerking
  U heeft zeker geen college gehad van de heer Hoogleraar Tony Karam


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.