Staatsolie slikt politieke kandidaat directeurschap niet

25

PARAMARIBO, 4 sep – Er zijn meerdere kandidaten voor de post van directeur bij Staatsolie. Het is een unicum in de geschiedenis van het bedrijf waar directeur Marc Waaldijk op afzwaaien staat. De politiek geruggensteunde John Sew A Tjon mag rekenen op een uitdaging van binnenuit Staatsolie.

De voorkeur wordt er gegeven aan twee eigen kandidaten. “Wij hebben het liefst dat iemand uit onze eigen gelederen geselecteerd wordt voor deze belangrijke functie”, zegt Waaldijk tegenover de Ware Tijd. De twee kandidaten zijn Wim Dwarkasing, hoofd Exploratie en Rudolf Elias, die de leiding heeft over de raffinaderij. Niet eerder is vanuit het bedrijf zo duidelijk weerstand geboden aan politiek vooruitgeschoven kandidaten.

Doorgaans wordt de benoeming van zulke kandidaten doorgedrukt en is het achteraf morren. De kandidatuur van Sew A Tjon, oud-manager van Billiton, zorgde van meet af aan voor onrust bij Staatsolie. De voorkeur bij de vakbond en het personeel gaat naar iemand die ervaring heeft in de branche. Sew A Tjon kwam ook nog onder vuur omdat hij enorme lappen grond beschikbaar kreeg voor exploratie. De controverse was ook één van de redenen waarom president Desiré Bouterse Waaldijk verzocht langer aan te blijven.

Bekijk ook:

25 REACTIES

 1. Om rust in de tent te bewaren is opvolging uit eigen gelederen de beste optie. Daarnaast lijkt mij branche kennis essentieel, iets wat domein makelaar en groot grond bezitter Sew A Tjon niet heeft.


  Maak melding

 2. Beste Parbo: Jij bent echt van de Paarse Pot gepleurd.

  Noem mij 1 NDP- er die er GEEN zooitje van heeft gemaakt als minister of als directeur van een bedrijf de afgelopen 5 jaar.


  Maak melding

 3. Ha, Parbo, je valt je baas af?

  San psa?

  Ik zei het al, DiDiBri is verzwakt, iedereen ruikt zijn kans nu en hij is verplicht zijn bek dicht te houden. Hij moet iedereen die hem nu wil boelen rustig zijn gang laten gaan en ze daarna ook nog fooi geven.

  Onder deze omstandigheden hoor je niet te regeren omdat je onder deze omstandigheden simpelweg niet op een goede manier kan regeren.


  Maak melding

 4. Whahahahahahaha,niet zo snel jongens!

  Parbo geeft eindelijk eens een goede reactie.
  Het is inderdaad verstandig om iemand met kennis voor te dragen.
  Staatsolie is een belangrijke bron van inkomsten voor suri.
  Point taken.


  Maak melding

 5. wijsheid komt me de jaren bij de NDP ratten

  baas bek tapoe
  zwaar voor lul gezet in eigen land
  terwijl hij zich schoon wilde wassen en aficheren

  elke unasur vergadering nu is een pijnlijke affaire

  papa, help me, dino
  ik heb ze alles moet vertellen papa
  vanwege de water boarding
  piet wortel en jij zijn nu de lul
  geef je presidentschap niet om
  want dan ben je niet meer immuum
  maar anders drone o zaka koegroe gi yu


  Maak melding

 6. He he, eindelijk begint men in te zien dat het dictator gezag NIETS voorstelt. Een dictatuur binnen een democratie werkt niet. Meer mensen en bedrijven mogen het zo doen en ik vind dat Surinamers ook iets te zeggen hebben over de stiefdochter van Bouterse genaamd Chantal Doekhie.

  Waarom moet het allemaal zo “onder ons” gehouden worden als men een fair spel wil spelen?


  Maak melding

 7. Molenaar als of iedere beslissing die door de pvda en vvd gedragen wordt door haar achterban. En zo is het ook met de NDP en Bouterse. Daar waar ik kan steun ik deze regering maar niet op elk gebied.


  Maak melding

 8. sinds de onafhankelijkheid is maar 1 ding goed gegaaan, nl staatsolie
  de zgn politici hebben tot nu toe flink hun zakken gevuld, dictator of geen en daarom zitten ze daar
  waarom is er destijds een staatsgreep gepleeg, of zijn we nu al vergeten??
  hoop op betere tijden, maar ben bang dat zolang er ratten in de regering zitten het land naar klote gaat


  Maak melding

 9. Lees dit een:

  President Bouterse verbindt geen consequenties aan arrestatie Dino

  Wednesday 4 September
  President Desi Bouterse is vast niet van plan om enige consequenties te verbinden aan de arrestatie van zijn zoon, Dino Bouterse. Oppositionele partijen zijn van oordeel dat het staatshoofd moet opstappen, vanwege de aanhouding van zijn zoon in Panama voor drugssmokkel en wapenhandel. In een persconferentie gaf het staatshoofd gisteren aan niet verantwoordelijk te zijn voor de daden van zijn zoon.
  “Niet dat ik niet graag zou willen onderzoeken waarmee hij zich bezighoudt, maar ik heb er de tijd niet voor.” Volgens Bouterse hebben staatshoofden van Unasur hulp aangeboden door hun eigen juridische adviseurs ter beschikking te stellen. Suriname zal waar nodig het proces naar de rechtsgang ook helpen begeleiden, zei de president. Hoewel aangeslagen, vindt de president dat het algemeen belang voorop staat en dat is de Staat Suriname.
  —-
  Geen consequenties verbinden?

  O Nee????

  SURINAMERS VHP/NF GA AUB EEN REFERENDUM HOUDEN ONDER HET VOLK! Je zult dan zien dat er totaal geen draagvlak voor Bouterse bestaat.

  Maar pas op mensen, Bouterse is levensgevaarlijk.


  Maak melding

 10. Mensen toch. Het kan een ieder gebeuren.
  Wat nu gedaan moet worden is, dat wij de jeugd moeten informeren. Geef uitleg waarom zij wijze adviezen moeten opvolgen. Laat hun begrijpen dat alle rijkdom van het land van hen is. En dat zij de juiste personen moeten aanwijzen om al het geld voor hen aan te wenden.

  De jongeren begrijpen niet dat “er boze wolven” zijn.De jeugd begrijpt de politieke tactiek niet en laten zich gebruiken.

  Ja. Zelfs om dat te bereiken worden zij aangemoedigd om drugs te gebruiken, drugs te verhandelen en om te stelen van hardwerkende burgers.

  De jongeren begrijpen niet dat zij dan op deze manier de volksvertegenwoordigers de ruimte bieden om hun rijkdommen te stelen.

  Aan al de reactie schrijvers wil ik een beroep doen om jullie wijsheid te gebruiken om de jongeren van goede informatie te voorzien.


  Maak melding

 11. De staat Suriname is groot aandeelhouder van Staatsolie.De regering moet beslissen welke kandidaat wordt voorgedragen.Ik zie het in Nederland,Amerika, Frankrijk, Belgie,Duitsland niet gebeuren dat de vakbond en de werknemers beslissen wie directeur mag worden.In Suriname lijkt het een beetje te zijn doorgeschoten.Assistent verpleegkundigen stappen naar de radio en eisen het ontslag van een verpleekundig directeur.Het lijkt alsof de werknemers in Suriname denken dat zij het voor het zeggen hebben in de bedrijven.


  Maak melding

 12. Zolang de regering géén bemoeienis op zowel bedrijfsvoering als invulling van bestuur en management zal willen hebben dan ligt er een heel goede toekomst weggelegd voor zulk een bedrijf. Echter met vriendjespolitiek zal alles gedoemd zijn te mislukken. Maakt niet uit door welke regering ook het land bestuurd wordt, men (de regering) moet ervan afblijven en dat komt omdat deze of gene minister immer denkt het toch beter te weten. Ik hoop dat ze daarmee rekening kúnnen houden en er van afblijven.


  Maak melding

 13. @ dillip zo helder als bronwater

  Reflectie op de bal en niet op de man a.u.b.
  Als december 1980 er niet was geweest hoe zou suriname er nu voorstaan ????


  Maak melding

 14. nepotisme is de dood van elke economie.
  Staatsolie heeft een CEO met ballen nodig die verstand heeft van de branche én politiek onderlegd is. Zowel de onderneming heeft de kennis nodig maar ook de politiek moet tevreden blijven. Dat is a hell of a job!


  Maak melding

 15. @ Dillip Ramlakhan:

  Bullshit, in Nederland hebben familieleden van patiënten pas het hoofd van een bestuurslid geëist en hij is weg. Sven Kramer levert vorige week kritiek en Doekle Terpstra is weg!!

  Staatsolie is een bedrijf waar directie en vakbond redelijk op één lijn zitten. Beide partijen gaan verstandig, volwassen en respectvol met elkaar om. De “ondernemingsraad” (vakbond die ook als zodanig fungeert) heeft daar werkelijk wat te zeggen en is er niet slechts voor de formaliteit zoals bij de meeste Nederlandse bedrijven.

  Staatsolie heeft angstvallig en met succes de politiek buiten de deur gehouden. De enige twee perioden dat de politiek een voet tussen de deur wilde was tijdens …….. Bosje en DiDiBri. Toeval??


  Maak melding

 16. Aangezien de kernactiviteit exploratie is, denk ik dat de hoofd Exploratie beter zou zijn. Geologische kennis is belangrijk om efficient te kunnen werken.


  Maak melding

 17. Straks gaat gezegd worden dat het ethanol project van DiDiBri komt. De waarheid is, dat hij er fel tegen was (is?). Jagesar heeft een heleboel shit moeten slikken, maar hij heeft zijn mond gehouden en is rustig door gegaan.


  Maak melding

 18. Heeft Bouterse als de beste van de besten sew a tjon voorgedragen. Nou dat belooft bij voorbaat niet veel goeds. Sinds dit het enige professioneel draaiend bedrijf is mag er absoluut niet mee gespeelt worden. Dus het wordt of Wim of Elias punt uit.


  Maak melding

 19. Ja natuurlijk geen grappen maken met staatsolie je hoort de naam maar ja Henk molenaar van wie is schel of wie zijn de belang hebbenden hoeveel mensen zijn niet hier door omgekomen en hoeveel niet ziek geworden in derdewereld landen en wat hoor je vandaag de dag nog van olie is belangrijker dan mensen levens wat doet het westen niet voor olie denk niet dat ik een hekel heb aan het westen nee echt niet wel aan hun denken alles moet gaan zo als zij dat willen eigen denken en doen wat zij niet goed keuren al is het goed moet verdwijnen goed of kwaadschik en hier maar lullen over su met zn 2liter bedrijfje ja su is er trots op maar ik weet er zijn nu al ogen van westen op gericht want zij kunnen er meer uit halen leeg pompen en weg wezen hoe lang is er al geen oorlog in Afrikaanse gebieden daar gaat het westen niet want valt nog niks te halen tot dat let op tot dat


  Maak melding

 20. Als Boerenveen op eigen capaciteit zou solliciteren zou hij niet eens wachter of portier worden op staatsolie. De dictator heeft hem daar aangesteld als president commisaris om njang te verdienen. SewAtjon is ook een njang boi van bouterse.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.