donderdag, maart 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomieHouthonger Greenheart Suriname niet te stillen

Houthonger Greenheart Suriname niet te stillen

-

Does Travel

PARAMARIBO, 3 sep – De honger van multinational Greenheart naar Surinaams hout lijkt voorlopig niet te stillen. Behalve de ruim driehonderdduizend hectare bosgrond waar nu al over wordt beschikt, wil het bedrijf meer gaan aanvragen. Het enige obstakel is het parlement.

Alleen daar kan toestemming worden verkregen voor echt grote lappen grond. Voor elke houtkapconcessie van boven de honderd en vijftigduizend hectare moet het parlement toestemming geven. “We willen het parlement en de samenleving ervan overtuigen dat we alles legaal doen en niets verborgen houden”, zegt Tony Wong, directeur van Greenheart, tegenover de Ware Tijd. In het parlement waren al kritische kanttekeningen geplaatst bij de operaties van Greenheart.

De vrees is er vooral dat er een monopolie zal ontstaan. De gronden waar het bedrijf nu hout kapt, zijn niet alleen eigen bezit. Ook gronden waar anderen concessies over hebben, worden gehuurd. Dat kan makkelijk, omdat het houtconcessies spotgoedkoop zijn. Burgers vragen een lap grond aan en maken er dik geld mee. Greenheart heeft een fabriek in Apoera staan, waar vooral rondhout wordt geproduceerd. Volgens Wong zullen ook eindproducten worden gemaakt.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

15 REACTIES
  1. Als het zo doorgaat is er over 20 jaar niet veel meer van ons geliefd Suriname over.

    Op de korte termijn wordt er wel een beetje geld verdiend maar op de langere termijn is het herstel niet te betalen.


    Maak melding
  2. Geen contracten ala bruynzeel. Ex-werknemers krijgen zelfs geen pensioen, ondanks het feit dat ze hun leven lang voor dit bedrijf hebben gewerkt. Voorlopig geen buitenlandse bedrijven in de primaire sector.


    Maak melding
  3. He president Bouterse, Goud op, hout op!
    Zullen we zien wat Bouterse dan verkoop!

    Wat is met deze man aan de hand?

    Alles wat hij verkopen kan, verkoopt hij. Ook zijn heeft hij vandaag de vernieling in geholpen.

    Wel Bouterse, zal het toch jou geweten zijn die wreekt?


    Maak melding
  4. lullo’s afblijven van onze longen!!! wij willen langer en gezond leven!! Opsodemieteren en blijf van af!!

    Tony Wong Batjok batjok!!! Kijk wel uit dat de SU’S jou in de hoogste boom zullen ophangen samen met degene wier jou de toestemming zal verlenen.


    Maak melding
  5. Hallo Bouta ,Goud is al op ,Hout die wil je en ben je al bezig te vernietigen , Zand die niet van jou is heet wel bouta zand vanwaarkom dit heb je dit geerfd ?
    Ik hoop dat je zosnel mogelijk samen met je zoon in de BAK al het geld zullen gaan tellen ,hoeveel jullie verdiend hebben


    Maak melding
  6. Wat een geroeptoeter zonder naar de feiten te kijken.
    Onlangs vond ik een lijst bijna 100 Surinaamse houtbedrijven en hun productie. Al deze Surinaamse bedrijven houden zich nergens aan en kappen raak.
    Greenheart werk ten minste met een FSC certificaat (dat van SUMA). Dat FSC certificaat kost Greenheart aardig wat geld.

    Het FSC certificaat betekend dat Greenheart haar hout ongeveer 20% duurder kan verkopen in de markten waar een certificaat van herkomst noodzakelijk is. Nu zullen veel Surinamers ( de waard vertrouwt zijn gasten zoals deze zelf is) roepen dat men zich niet aan de voorwaarden houd. Het niet aan de voorwaarden houden is echter vervellend en kostbaar.

    Een FSC gecertificeerde houtonderneming haalt per jaar 0,5 m2 hout van een ha ofwel 30m3 in een keer waarna het gebied 60 jaar rust krijgt. Gekapte bomen worden gedocumenteerd.
    Greenheart exploiteert nu ongeveer 300.000 ha concessies en kan daarop dus 150.000 m3 rondhout oogsten). haar zagerij heeft ongeveer 17.000 m3 gezaagd of wel ongeveer 50.000 m3 rondhout. Dit is geen kaalkap operatie maar een beheerst bedrijf waar de Surinaamse concurrentie een voorbeeld aan kan nemen.

    Het afval hout wordt verwerkt naar pallets etc em het resterende afval zal tzt als biomassa gebruikt worden voor elektriciteitsopwekking.

    Let aub op Brunswijk wat die in het bos uitvreet want die kapt ongeveer net zoveel als greenheart en voegt geen waarde toe.


    Maak melding
  7. De 300.000 ha is voldoende. Het parlement moet geen toestemming geven aan deze mensen die denken dat een derde wereldland om geld verlegen zit. De concessie die ze nu in hun bezit hebben is groot genoeg voor de houtexploitatie.Wat ze reeds gekapt hebben moeten zij opnieuw beplanten.Zo is dat en niet anders.


    Maak melding
  8. Met surinaams hout worden straks mooie woningen gebouwd in Shanghai,terwijl geen kratis woningen in Brokopondo gebouwd kunnen worden wegens gebrek aan hout.


    Maak melding
  9. @RobG.
    Greenheart kan Suriname het meeste betalen en heeft de investeringsruimte. De lokale houtexploitanten vernielen de zaak.
    Een van de grotere heeft mij voorgerekend dat lokale markt voor alle ondoelmatigheid van de Surinaamse houtexploitanten betaald en dat deze daardoor niet concurrerend zijn voor de wereld markt.
    Indien Suriname alle hout op de uitgegeven Concessies onder FSC keurmerk zou vermarkten kan er 1.000.000 m3 rondhout verwerkt worden er word echter maar 450.000 m3 verwerkt en men heeft het kapitaal niet om serieus te investeren.

    Een bevriende houthandelaar heeft geprobeerd hout in Suriname te kopen. Voor een heel speciale partij is het gelukt maar zijn eind oordeel is:
    1) Goede installatie in tibiti
    2) Nette operaties.
    3) Maar heel erg ondoelmatig. als de zaag bot is kan men 3 dagen niet zagen omdat men geen 2de zaag heeft.
    4) Heel Goed FSC product.
    5) Door zakelijke rompslomp eens maar nooit meer.

    Ofwel de winst is de koppijn niet waard.


    Maak melding
  10. Er moet transparantie in greenharts aktiviteiten in Suriname komen;
    Hoeveel hout wordt werkelijk geëxporteerd, in Afrika worden de exporten door chineze houthakkers ondergewaardeerd dmv corruptie.
    Hoeveel nieuwe aanplant met duurzame houtsoorsten als teak vindt plaats.
    We exporteren rondhout dus geen toegevoegde waarde en banen in Suriname.
    Greenhart is een milieu ramp, geen bos betekent dat na een zware regenbui alle water gelijk weg vloeit en dat veroorzaakt overstromingen.
    Als we ooit 18000 woningen in Suriname gaan bouwen gaan we hout importeren uit China?


    Maak melding
  11. Ik hoop niet dat dit bedrijf meer ruimte zal krijgen voor houtkap. Suriname mag trots zijn op haar mooie oeroude bossen waar wij zuinig mee moeten omgaan. Daarnaast is het belangrijk dat ook de generaties na ons nog kunnen genieten van deze rijkdom. Tevens vraag ik mij af als er nieuwe bomen worden geplant na de kaalslag. Dus niet zomaar toestemming verlenen aan lieden die alleen maar denken aan geld verdienen met onze kostbare hout. Suriname let op uw zaak.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES