‘Gratis’ herstel uitgemijnde gebieden Suriname

41

PARAMARIBO, 2 sep – Suriname heeft de mogelijkheid uitgemijnde gebieden gratis te laten herstellen. Volgens Gerold Dompig, voorzitter van de commissie Ordening Goudsector, OGS, is een partner gevonden in Zuid-Afrika. Die wil recovery mining toepassen.

Het gaat dan om gebieden waar eerder zelfstandige goudzoekers zijn geweest. Die hebben niet het vermogen en het materieel om al het voorradige goud te mijnen. De Zuid-Afrikanen kunnen dit wel en zullen in ruil herstelwerk verrichten. “En het gaat ons geen cent kosten”, zegt Dompig tegenover de Ware Tijd. Het herstelwerk houdt onder meer in het verwijderen van alle kwik die de goudzoekers gebruiken voor het scheiden van het goud.

Ook moeten de mijngaten worden gedicht en weer groen worden aangebracht. Het zou zowaar het einde betekenen van het maanlandschap dat op meerdere plaatsen in het binnenland wordt waargenomen. Dompig is in elk geval hoopvol gestemd na een eerste bezoek van een team Zuid-Afrikaanse specialisten. “Ze willen het ordeningsproces op een zakelijke manier ondersteunen.” Volgend jaar moet het al zover kunnen zijn.

41 REACTIES

 1. “En het gaat ons geen cent kosten”, zegt Dompig
  Wat een domme uitspraak van domme dom-pig.

  Zuid Afrika gaat alle goud eerst mijnen, de grond net zo hard vervuilen en in ruil daarvoor de vervuilde grond herstellen. Wie gaat controleren hoeveel goud er gevonden wordt? Is dat in balans met het herstelwerk? Wie controleert of de gebieden daadwerkelijk en adequaat hersteld worden?
  Wat gratis?? NIKS GRATIS!!


  Maak melding

 2. De Zuid-Afrikanen kunnen dit wel en zullen in ruil herstelwerk verrichten!!

  die hele koni zit em in het woord *ruil*

  in ruil voor het achter gebleven goud gaan wij gratis dienstig zijn 🙂

  ai boi Dom-Pig


  Maak melding

 3. Quote

  Het gaat dan om gebieden waar eerder zelfstandige goudzoekers zijn geweest. Die hebben niet het vermogen en het materieel om al het voorradige goud te mijnen. De Zuid-Afrikanen kunnen dit wel en zullen in ruil herstelwerk verrichten.

  Unquote

  Als je bovenstaande goed leest dan zegt Gerard Dompig van de GOS dat de Zuid-Afrikanen “in ruil herstelwerk zullen verrichten”.

  Het goud dat de zelfstandige goudzoekers niet hebben gemijnd wordt door de Zuid-Afrikanen gedaan, wat concreet inhoudt dat zij als tegenprestatie voor de herstelwerkzaamheden het gevonden goud mogen houden.

  Dit is een prima deal, het financiele risico ligt bij de Zuid-Afrikanen en de natuur wordt hersteld tegen een minimum aan kosten, hetgeen in het voordeel uitvalt van Suriname. Vooral het verwijderen van het kwik is van groot belang voor de drinkwaterbronnen. In elk geval een betere deal dat menige deal met de Chinezen.


  Maak melding

 4. Of het een prima deal is of niet, kan pas worden vastgesteld als we weten hoeveel goud er nog in de grond is en hoeveel kwik.

  Ook mmoet afgesproken worden wanneer het schoon genoeg is. Waarom geen joint-venture aangaan met aandelen?

  Suriname zou ook zelf het kwik kunnen laten verwijderen. De bomen groeien echt vanzelf weer, maar ook dat zou met CELOS/STINASU een handje geholpen kunnen worden.

  Gratis? Laat me niet lachen!! Als iemand “gratis” je oud ijzer, koper, papier en aluminium komt ophalen doet ie het zeker ook uit liefdadigheid.


  Maak melding

 5. Ik vind het een goede actie. In Zuid Afrika en grote delen van Zuid Amerika werken ze met gesloten systemen waarbij geen kwik in het milieu komt.
  Als de Zuid Afrikanen dit kostendekkend kunnen doen en Suriname hier geen geld voor hoeft te reserveren in de begroting is het een win-win situatie.
  Opbouwende kritiek is goed maar als je je volk niet kunt ondersteunen in hun vooruitgang moet je jezelf gewoon geen Surinamer meer noemen. Blijf gewoon lekker in Nederland en bemoei je er dan niet mee.


  Maak melding

 6. @ midete

  Voor niks gaat alleen de zon op, voor al het andere moet betaald worden. Suriname heeft geen geld om die troep te laten opruimen, dit is een prima deal !

  Wees blij dat het kwik wordt opgeruimd. Dit spul wil je niet in je drinkwater hebben. En sinds wanneer helpt Celos/Stinasu een handje. Dat zijn geldverslindende instellingen, die alleen maar geld kosten. Wat in Nederland een week duurt om te herstellen, duurt in Suriname een eeuwigheid. Alleen voor het loonstrookje zijn ze in Suriname bliksemsnel!


  Maak melding

 7. gratis???? dan mogen ze zuken naar de overige 60% goud dat nog in d4e bodem zit> de porknokkers hebben 40 % er uit gehaald dwz 60% nog in de bodem dan zeg je mij dat het gratis is. reken maar uit als zij 15000 troy ounce goud vinden huveel duku dat is boi dompig. dus lul minder alvorens jij een betere berekeing hebt gemaakt


  Maak melding

 8. @ alleen

  Al zit er nog 99 % goud in de grond , so what ?

  Dit bewijst nogmaals dat de Surinamers zelfs niet in staat zijn om het goud uit de grond te halen, maar wel tegen het plafond aan springen als het een ander wel lukt.

  Gewoon zielig hoe sommigen hier reageren op de eventuele winsten die de Zuid-Afrikanen gaan maken op het goud. Hadden jullie maar zelf met je luie reet de boel eruit gehaald en de natuur hersteld. Om nog maar te zwijgen over die verboden kwik die op grote schaal is gebruikt, terwijl het bekend is hoe gevaarlijk dit spul is voor het drinkwater. Snel geld willen verdienen met een minimum aan arbeid, dat zijn de Surinamers ten top. En daarna jaloers zijn op die anderen.


  Maak melding

 9. Mensen lezen niet! Zal het nogmaals herhalen!

  De Zuid-Afrikanen willen mijnen in gebieden waar zelfstandige goudzoekers zijn geweest omdat daar nog genoeg goud aanwezig is.

  De goudzoekers hebben geen enkel milieubesef en niet het vermogen en het materieel om al het voorradige goud te mijnen.

  De Zuid-Afrikanen kunnen dit wel en zullen in ruil herstelwerk verrichten.

  Het herstelwerk houdt onder meer in het verwijderen van alle kwik die de goudzoekers gebruiken voor het scheiden van het goud.

  Net als “Rini dandy” vind ik het een goede deal!

  De Surinaamse economie en het milieu zouden hier beide van profiteren, bovendien is concurrentie goed in deze sector die teveel gedomineerd wordt door 1 speler, namelijk IAMGOLD.

  De Surinaamse economie mag nooit meer door één enkele buitenlandse speler gedomineerd worden zoals in het verleden bij Suralco/ALCOA!

  Uiteraard moet ook bij deze deal alles nauwkeurig worden bekeken door experts in het belang van Suriname, het hierboven beschreven is maar een artikel geen voorsteldocument.


  Maak melding

 10. @ michael:

  Ik herhaal:

  “”Of het een prima deal is of niet, kan pas worden vastgesteld als we weten hoeveel goud er nog in de grond is en hoeveel kwik.

  Ook moet afgesproken worden wanneer het schoon genoeg is. Waarom geen joint-venture aangaan met aandelen?

  Suriname zou ook zelf het kwik kunnen laten verwijderen. De bomen groeien echt vanzelf weer, maar ook dat zou met CELOS/STINASU een handje geholpen kunnen worden.

  Gratis? Laat me niet lachen!! Als iemand “gratis” je oud ijzer, koper, papier en aluminium komt ophalen doet ie het zeker ook uit liefdadigheid.””

  Suriname heeft er niets aan dat anderen dingen komen doen voor ze en weer vertrekken. deel mee in de bedrijvigheid en in de kennis, anders heb je er niets aan.

  Ik weet echt ook wel wat kwik is en wat het doet.

  De kennis is er vaak. Als je de instituten niet versterkt, zullen ze nooit beter functioneren. Je lijkt ook niet te weten dat het CELOS bosherstel en maintenance systeem door veel landen is overgenomen.

  Projecten met goed management gaan in Suriname sneller dan projecten met goed management in Nederland. Waarom denk je dat er veel Duitsers, Polen en zelfs Argentijnen zijn bij de nieuwe metrolijn in Amsterdam? Waarom denk je dat veel werk aan de grens met België nu over de grens gaat naar die “domme” Belgen?

  Met je opmerking over dat loonstrookje suggereer je dat Surinamers niet willen werken, maar wel geld willen.

  Maar:

  a ik heb die ervaring niet. Als je ze normaal betaald en behandeld werken ze veel harder dan Nederlanders

  b wat er nu staat in Suriname is echt niet door buitenlanders neergezet

  Nogmaals: “”Of het een prima deal is of niet, kan pas worden vastgesteld als we weten hoeveel goud er nog in de grond is en hoeveel kwik.

  Ook moet afgesproken worden wanneer het schoon genoeg is (Bij welke geleverde kwaliteit zijn we tevreden?).””

  Als blijkt dat er ergens geen kwik in de grond zit maar ze maken daar wel “schoon”, hebben ze 1000% winst.

  Geen uitspraken en contracten zonder onderzoek. Suriname heeft genoeg bedrijven op bezoek gehad die defacto niets hebben bijgedragen, maar wel meer hebben gekregen dan was afgesproken.

  Als Suriname het niet zelf kan, dan in joint-venture met anderen. Zoniet blijft het maar lekker in de grond, of het nou goud of gif is.


  Maak melding

 11. Je zou bijna denken dat Michael aandelen heeft in dat Zuid-Afrikaanse bedrijf.

  Als Surinamers dat goud niet uit de grond kunnen halen, waarom mag het niet daar blijven. Waarom moeten anderen er aan verdienen?

  Geeft Nederland soms ook het Groningse gas weg?

  Laat dat Zuid-Afrikaanse bedrijf maar Nederlandse grond gaan saneren in ruil voor het aardgas in Groningen en olie in de Noorzee.

  De tijd van kralen en spiegels is -TENMINSTE VOOR MIJ- al lang voorbij.


  Maak melding

 12. Zuid-Afrikanen hebben een schat aan ervaring in het mijnen naar goud, wellicht meer dan de Canadezen.

  Suriname heeft zelf niet de expertise, niet het materiaal, niet de kennis, noch het kapitaal om zelfstandig te mijnen naar het gewilde erts. Om dit krijgen zullen we moeten samenwerken, kader moeten trainen, daarom volgens mij ook de rehabilitatie van Grassalco dat in de toekomst het gewilde moet bereiken!


  Maak melding

 13. effe niet vergeten dat zuid afrika (neo-)koloniale acties heeft ontplooid / nog ontplooit in de omliggende landen .
  ook niet vergeten dat daar, in de praktijk, de apartheid nog volop leeft en daar werd ingesteld door ook onze kolonisator > ze komen dus alleen om te halen, niet om te brengen (evenals hun voorouders overal naar toe gingen alleen om te halen !).


  Maak melding

 14. @ Nationalis: SAMENwerken, geen probleem. Kennis uitwisselen, geen probleem. Komen halen?? Donder op!!

  Suriname wist toen toch ook niets van olie(boren) EN NU??? je moet geduld hebben, een strategie hebben en je willen ontwikkelen.


  Maak melding

 15. Ik blijf me verbazen over de halve waarheden (incomplete verhalen) welke door de huidige regering (en adviseurs) de ether in worden gegooid.
  Het is immer een verhaal die te mooi klinkt om waar te zijn. Snappen deze gatsen nu zelf niet dat al deze bellen snel doorgepirkt worden en dat ze binnen enkele weken\maanden compleet door de mand vallen.

  Het is net of deze mensen denken dat er een muur is om Suriname en dat de burgers het alleen maar te doen hebben met wat door de officiele kanalen tot ze komt. Suriname is geen Noord Korea dacht ik.

  Weees eens een keer eerlijk en zeg dat dit het maximale is wat je eruit kan halen. Eerder besluit was niet goed en we proberen het op deze manier te herstellen.
  Uiteindelijk zal je dan ook meer respekt verkrijgen.


  Maak melding

 16. Waarschijnlijk wordt bedoel dat het overgebleven goud bij uitgemijnde gebieden gratis is voor Zuid-Afrika…

  In ruil voor gratis herstel van het ecosysteem in deze gebieden…

  Het woord GRATIS wordt bewust gebruikt omdat het nou eenmaal een zeer goed woord is om veel Surinamers gerust, blij en tevreden te stellen met een dooie mus.


  Maak melding

 17. @ midete

  Aan al dat gezwets heb ik niks. Surinamers moeten beseffen dat de mens en milieu een eenheid vormen en dat vernietiging van de natuur om een paar klompjes goud vergaande negatieve gevolgen heeft voor zowel mens als natuur.

  De opeenvolgende regeringen zijn verantwoordelijk voor deze situatie en de tijd staat niet stil. Elke dag dat het kwik in de grond zit wordt het risico groter dat de waterbronnen mee besmet raken, waardoor een onleefbare situatie ontstaat voor grote delen van Suriname. Actie is nu geboden en geen enkele tijd mag verloren gaan. En een joint-venture oprichten waarbij eerst alles in de DNA besproken moet worden, vriendjespolitiek en geld die in de zakken van bepaalde lieden verdwijnt, al die tijd-en geldrovende zaken worden nu vermeden.

  Maar als jij daar zoveel moeite mee hebt, wat let jou dan om zelf een aanvraag in te dienen bij de regering om hetzelfde aan te bieden tegen betere voorwaarden.

  Pak je kans zou ik zeggen, je kent toch alle instituten, bouw een team van deskundigen om je heen, ruim dat boel op en herstel de natuur zo goed mogelijk.


  Maak melding

 18. @ midete

  Je brengt mij op een idee met die aandelen. Ga nu toch ff opzoeken welke bedrijf het betreft. Geld verdienen in nu eenmaal mijn vak. Thank you.

  Wel jammer dat ik je niet met wat “kralen en spiegels” kan verleiden om wat zaakjes voor mij te regelen met dat clubje.


  Maak melding

 19. Gratis!

  Prima! Alles wat gedaan wordt om de rotzooi te herstellen is goed. Gratis goud mijnen en het gebied herstellen is beter dan het zo achter te laten. Men mag van mij zo gauw mogelijk beginnen: Gratis!


  Maak melding

 20. Deze Dompig houdt het land weer voor de gek.Hij weet toch dat dit alles niet gratis wordt gedaan? Hij zegt zelf dat 60% van het goud nog in de grond zit.Waar gaan de opbrengsten van dit goud naartoe? Hoeveel krijgt hijzelf en hoeveel heeft hij al gehad?


  Maak melding

 21. Het herstelwerk houdt onder meer in het verwijderen van alle kwik die de goudzoekers gebruiken voor het scheiden van het goud.

  Dus kunnen ze ook het kwik welke verdampt is door het opwarmen terugwinnen. Want niet alle kwik zit in de bodem hé domme Dompig!

  Domme Dompig,
  Niets is kratis voor alles is een prijs te betalen er is geen enkel bedrijf ter wereld die gratis iets uitvoert want ook zij moeten de tering naar de nering zetten en ook nog winst maken om hun aandeelhouders zoet te houden.
  Dompig, hoe dom kun je zijn?


  Maak melding

 22. Lezen en begrijpen zijn ook een zwak punt van de negatief denkenden hier ze gaan mijnen en gratis schoon maken maar waar staat dat wat er gevonden word gratis mee genomen wordt ja er zou beter uitleg moeten komen maar dan nog straks gif in drink water wat dan wat heb je dan aan het goud dat daar ligt het is niet Suriname dat ze meenemen gaan om bepaalde plaatsen dus Midete-Rik-jako jullie weeten het beter vorm ook een team en ga grond reinigen in Su dan worden jullie ook rijk en HENK Nederland heeft geen gouden kerst maar gouden eeuwen gehad dus gun anderen een gouden tijd oke vast dank voor jou begrip en medewerking Hahahaha


  Maak melding

 23. @ Michael
  Dit plan is al een paar jaar oud. Er wordt echter 1 ding over het hoofd gezien herstel kost ongeveer 60 jaar. Ik weet dat het plan dat het Surinaamse plan dat 2 jaar geleden aan Hok voor gehouden is deze periode kon overleven omdat het verdien model duurzaam was en ook 60 jaar voor inkomsten zorgde.
  Als men alleen de goud winning als verdien model hanteert kan men er vergif op innemen dat de betreffende ondernemingen te weinig reserveren om deze periode van 60 jaar te overbruggen. Per saldo wordt er niet gedaan wat er beloofd wordt.

  Zie de overeenkomst met Surgold. In deze overeenkomst is ook een ecologie paragraaf echter er zit ook een aansprakelijkheid clausule in die zegt dat indien men niet AANWIJSBAAR nalatig is niet aansprakelijk is. Indien men Surgold aansprakelijk wenst te stellen dan zal men dat uit eindelijk in LONDON moeten doen.

  Ofwel een sigaaer uit eigen doos.

  Deze mijners zullen wellicht kans zien de een groot deel van de 70% van het Goud dat de kleine mijnbouwers weg gespoeld hebben als nog terug te winnen.

  Hun verdien model is heel erg interessant alleen waarom kan Suriname het zelf niet. Investeringen zijn vrijwel Nihil. Er is alleen kennis en management nodig.

  Het antwoord waarom men het niet zelf doet is vrij eenvoudig:
  1) er is geen Surinamer in staat of bereid te investeren.
  2) niemand vertrouwt iemand.


  Maak melding

 24. @Boegroe
  je hebt helemaal gelijk de prijs is het gratis mee mogen nemen van wat gevonden wordt.

  Boegroe de kleine mijnbouw spoelt 70% van het aanwezige goud weg daarwaar bedrijven als IAMGOLD 90% van het goud uit de grond halen.
  Of wel er moet in de “uit”gemijnde gebieden nog heel veel goud te vinden zijn als je rekening houd met het gegeven dat de kleine mijnbouw de afgelopen jaren 50% meer produceerde IAMGOLD.
  Indien er betreffende slimmeriken uit eindelijk nog 50% van het verloren gegane goud kunnen terug vinden praten we over ruim 20 ton goud per jaar. Een aardig vindloon.

  Het wordt de kunst dat Suriname dit vindloon zo weet af te romen dat er voldoende middelen ontstaan om het ecologisch herstel over minimaal 60 jaar te kunnen betalen.

  Aan welke Surinamer durft u een zo’n groot fonds toe te vertrouwen. U weet dan ook dat ongeveer 5 tot 10 jaar jaar na het vertrek het geld op is en het herstel aan de voorzienigheid wordt overgelaten.


  Maak melding

 25. -Ik vind het een goed initiatief, maar vraag mij wel af of het inderdaad GRATIS is.
  We zullen erachter komen als men merkt dat de berekeningen niet kloppen.

  =Hoop niet dat het volk met schulden achterblijft na deze regering.


  Maak melding

 26. Als de NDP gaat rekenen dan is het idd gratis. Mijn voorstel is dat de partij van Chan (VHP) dit gaat onderzoeken. Die ongeschoolde NDP-ers snappen er gen jota van.


  Maak melding

 27. De handen in eigen boezem steken,
  Met al de expertise die op dit forum blijkt rond te huppelen kunnen we een bedrijf opzetten,150 aandeelhouders à 15000 € inleg.het saneren van de vervuilde grond huren we expertise in.
  Zo, de bedrijfeconomen,belastingexperts en bedrijfjuristen kunnen als rasechte
  Sranangmangs het concept en raamwerk van het op te richten bedrijf op papier zetten.
  Dan zullen we zien hoeveel rasechte surinamers bereidt zijn om te participeren en niet aan de zijkant te staan en te schreeuwen,
  Ik benne benieuwd .
  Sugesties zijn welkom


  Maak melding

 28. Ai mi Gado.
  Ik krijg soms het gevoel dat deze regerng en haar pajongwaaiers het surinaamse volk zien als een bende hersenloze armegetieren. Zombies zowaar.


  Maak melding

 29. @Karm
  Geen een participeert voor $/ euro/ SRD 15.000 omdat ze allemaal GRATIS willen profiteren. Zelfs Henk Naarendorp niet ook al maakt die met NANA rescources ongeveer $ 400.000 winst per week met de kleine goudwinning.

  Lees aub “Gowtu” van Jeroen van Trommelen en weet hoe dat deel van de goudwereld in Suriname in elkaar zit.


  Maak melding

 30. Karm,

  Ik doe zeker mee.

  Die so call Surinamers die altijd de mensen in Suriname afkraken, doen jullie ook mee? Doe iets positief voor het land Suriname, met alleen maar schelden en afkraken komen we nergens.Steek jouw positieve energie in het opzetten van een ondernemingsplan, genaamd “Suriname kwikvrij maken” of what ever. Ik zal ook deelnemen in het opzetten van een ondernemingsplan. Wie doen er allemaal mee?

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 31. Al de haitianen die met carifesta vrij zijn overgebracht mogen zich in Su vestigen onder voorwaarde dat bij de volgende verkiezingen zij op de NDP moeten stemmen.
  En nu de zd.Afrikanen.


  Maak melding

 32. Volgens Gerold Dompig, voorzitter van de commissie Ordening Goudsector, OGS, is een partner gevonden in Zuid-Afrika. Die wil recovery mining toepassen.

  Uh als je je boterham opeet krijg je straks een ijsje,

  Ik heb mijn boterham op uh als je later je avond eten op eet dan krijg je een ijsje.

  Wat een sprookje zeg en dat de beste man erin gelooft, ik denk dat hij ongeveer 2 miljoen US Dollar aan deze deal overhoud vandaar zijn blijdschap.


  Maak melding

 33. Zuidafrikanen zijn en leven ook als ratten. Denk je nou echt dat ze suriname gratis gaan helpen. Ze kunnen niet eens voor zichzelf zorgen laatstaan su. Menee dompig verander je naam in dommepik.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.