donderdag, mei 23, 2024
HomeOnderwerpenEconomieDalian gaat snelweg aanleggen en wegen herstellen

Dalian gaat snelweg aanleggen en wegen herstellen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 27 aug – Het Chinese Dalian krijgt voor de vierde keer de opdracht op grote schaal wegen te herstellen voor de regering. Minister Rabindrenath Parmessar van Openbare Werken, OW, spreekt van een goede vertrouwensbasis. Dalian heeft zijn sporen verdiend sinds het onder de regering van president Jules Wijdenbosch voet aan wal mocht zetten.

Sindsdien zijn meerdere regeringen overleefd en is het bedrijf nu aan zijn volgende uitdaging toe. Volgens Parmessar is de opdracht nu in twee delen gesplitst. Het eerste deel beslaat de aanleg van een deel van de snelweg naar de Johan Adolf Pengel luchthaven. Ook zullen twee bruggen worden aangelegd over het Saramaccakanaal in het zuiden van Paramaribo. Het geld wordt voorgeschoten door de China Exim Bank.

Deze financiering had eigenlijk al lang los moeten komen, maar in Suriname waren er nogal wat hobbels. Onder meer werd gevreesd voor oververhitting van de economie bij een te grote geldinstroom. Intussen zijn de laatste plooien gladgestreken. Volgens Parmessar worden in het tweede deel de woonwijken bedacht. Straten zullen worden

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

45 REACTIES
 1. Het motto van deze regering is lenen, lenen en nog eens lenen. Met gemak schuiven ze schulden door naar volgende generaties. De financieringen zijn gewoon gekoppeld aan Chinese bedrijven die het werk mogen verrichten. Geen enkel andere land is Suriname bereid om leningen te verschaffen behalve de chinezen. Deze regering staat met haar handen tegen de muur. We weten allemaal dat Chinese bouwwerk ZEER SLECHT van kwaliteit is. Straks krijgt iedere burger met een auto kosteloos een overlijdensrisico verzekering aangeboden door deze incompetente regering. Zou het haast als een plicht zien.


  Maak melding
 2. Eens had OW haar eigen asfalt plant.Ik heb nog meegemaakt dat de wegen in eigen beheer werden verhardt.
  Na de regentijd reden er trucks rond met asfalt om de ontstane kuilen te dichten.En OW had werkers om de berm te wieden en de bruggen te schilderen.Straks moeten de chinezen ook dat voor ons doen terwijl wij vol zitten met ongeschoolde lieden erg geschikt voor hand arbeid.


  Maak melding
 3. Het was Boutje die aan de kant stond te gillen
  “deng snesie e brokko sranag economia”, Deng snesie dit, deng snesie dat…

  Wat blijkt nu? PRecies in de sporen van Front hun eigen shit opruimen…

  Suri economie verhit? Je bedoelt dat die portemenee van NDP verhit is geraakt..


  Maak melding
 4. De NDP had altijd wat te mekkeren. Alle ontwikkelingshulp ontvangen bij de onafhankelijkheid is grotendeels betaald aan werk die uitgevoerd is door Nederlandse bedrijven. Het geld was gekregen voor niks.
  Ze hadden hun mond vol.
  Maar thans wordt niet gezegd dat Chinese bedrijven alle opdrachten ontvangen voor geleend geld. Ja geleend geld die later terugbetaald moet worden en die thans weer terugvloeit in de economie van China.

  Waar is nu de schijnheiligheid gebleven van de NDP “Nederlandse bedrijven hebben de opdrachten om projecten uit te voeren met het ontvangen geld van Nederland bij de onafhankelijkheid”

  Komt omdat er niets aan de strijkstok kon blijven hangen zoals nu gebeurt bij de Chinezen.


  Maak melding
 5. Tenuwa, liegen doen ze bij het Nieuwfront – Ik dacht dat Wijdenbosch de Chinezen binnen heeft gehaald voor de asfalteringswerkzaamheden – Ik denk dus niet dat Bouterse een hekel heeft aan Chinezen.


  Maak melding
 6. Koos,

  Hoewel ik het volledig met je eens bent over het leengedrag van de Surinaamse overheid zou ik toch enige nuance in jouw stelling willen brengen.
  Zou je mij 1 land willen noemen die niet op de pof leeft? Wist je bijvoorbeeld dat de staatsschuld van Nederland op dit moment ruim boven de 431 miljard euro ligt? Op dit moment is het zelfs zo dat Nederland ongeveer 50 miljoen euro per dag leent om allerlei tekorten aan te vullen. En Amerika dan?
  Daar is de staatsschuld zo enorm dat je het bijna niet meer kan uitspreken. Het loopt in elk geval in de triljoenen. Dit zijn schulden die generaties op generaties worden overgedragen. Dan heb ik over relatief rijke landen zoals Nederland en Amerika.
  En waarom nu Amerika en Nederland als voorbeeld?

  Welnu, met Nederland en Amerika als voorbeeld is het kennelijk onontbeerlijk om s’lands huishouden op peil te houden zonder schuld te maken. En Koos weet je wat het ergste is in deze landen? Leningen worden op dit moment aangegegaan om tekorten op te vullen en niet zozeer om infrastructurele zaken aan te pakken.

  En nu Suriname; ratingsbureau’s zoals Fitch en Standard&Poors hebben recentelijk de kredietwaardigheid van Suriname gesteld op BB-positief.
  Dat gebeurd niet zomaar. Deze positieve waardering vloeit voort uit het feit dat Suriname een goede (af)betalingsregiem heeft ten opzichte van buitenlandse geldschieters. Dat houdt in dat Suriname de lopende leningen keurig aan het aflossen is.
  Op basis van deze positieve waardering is het voor Suriname makkelijker om leningen af te sluiten op basis
  van gunstige voorwaarden (lagere rente en langlopende termijnen). Het feit dat Suriname het liefst leningen afsluit met China is omdat dit land de meest gunstigste voorwaarden hanteert voor Suriname.
  Maar ook internationale instellingen zoals IDB, IMF en de wereldbank zijn bereid Suriname tegemoet te komen.

  Koos, waarom zou je trouwens een lening willen afsluiten met een ander land waar de voorwaarden minder gunstig zijn dan in China?
  Je schiet jezelf dan toch in de tenen?

  Koos, het is zeer begrijpelijk dat jij je zorgen maakt om die leningen van Suriname. Maar ik kan je vertellen dat het nou eenmaal zo hoort om je economie
  draaiende te houden. In welk land dan ook.
  Het is dus niet iets des Surinaams.

  Suriname is een relatief arm land die in ontwikkeling is. Dus de liquiditeit van Suriname is niet van dienaard dat ze voor elk project dat ze willen uitvoeren geld op de plank hebben liggen.
  Een kenmerk van een ontwikkelingsland is dat er een enorm gebrek is aan velerlei zaken, o.a. een gebrekkige infrastructuur.
  Om deze tekorten aan te kunnen pakken is geld nodig,
  maar aangezien het geld niet voorradig is , is het dus noodzakelijk dat Suriname op de kapitaalmarkt geld
  gaat lenen.

  Koos, het zou inderdaad een economische catastrofe zijn indien Suriname niet meer zou kunnen voldioen aan haar belatingsverplichtingen op die internationale kapitaalmarkt waardoor er een stuwing zou plaatsvinden van leningen.

  O.a. Fitch en standard & Poor houden wat dat betreft de vingers op de pols en die hebben gelukkig geconstateerd dat op dit moment die goeie betalingsbeleid jegens buitenlandse geldverstrekkers niet in gevaar komt.

  Koos,

  Allicht! waakzaamheid is zeker geboden maar enige
  nuance brengen in bepaalde stellingen mag ook niet achterwege worden gelaten.


  Maak melding
 7. waarom moet alleen china toestemming krijgen om de wegen te asfalteren..

  waarom geen openbare inschrijvingen gehouden worden..

  waarom altijd zo geheim-zinnig doen..

  dit stinkt naar corruptie..


  Maak melding
 8. Oranje Bitter, kan het aardig vinden in je beredenering maar als de overheid geld gaat lenen en de miljoenen in sociale projecten gaat steken die geen opbrengsten genereren, zal de terugbetaling van de leningen elders uit de overheidsbegroting opgehoest moeten worden. Als dat niet kan, dan zullen de ‘gouverment take’ verhoogd moeten worden heel simpel. Het aanleggen van Wegen en Bruggen is in mijn ogen geld steken in sociale projecten
  die op korte termijn niets opleveren. Als ambtenaren, en leveranciers door de overheid niet betaald worden kan ik concluderen dat het huishoudboekje van deze overheid niet op orde is.

  Ik zou het logischer vinden om de capaciteit van staatsolie uit te breiden, bio-ethanol, suikerrietprojecten en grote uitbreidingsplannen van de of een nieuwe elektriciteitscentrale .. met geld maak geld en creëer je banen. (om maar iets te noemen). Het zijn vaak de populistische partijen die investeren in sociale programma’s en de problemen doorschuiven. Mensen moeten niet gepamperd worden, ze moeten de handen uit hun mouwen steken. Dat het nu even minder gaat met Nederland boezemt de internationale marketen geen angst. Nederland is een welvarend land met een open economie die zwaar leunt op buitenlandse handel. Nederland is een export land. Kan je verzekeren dat Nederland alles aan doet om haar AAA status te behouden.


  Maak melding
 9. Nou, van de regen in de drup, gelul ten top, er komt wel geld op tafel, een deel verdwijnt absoluut,die snelweg of wegen, en wegen herstellen zal tot st juttemus duren, wel triest ja wat doen eraan, geen flikker, weer zoiets, van oeng no spang, doe joe sani sang joe moesoe doe.


  Maak melding
 10. Oranje Bitter: “Deze positieve waardering vloeit voort uit het feit dat Suriname een goede (af)betalingsregiem heeft ten opzichte van buitenlandse geldschieters”.

  Kleine correctie meneer O.B.: “Deze positieve waardering vloeit voort uit het feit dat Suriname TIJDENS DE VORIGE REGERING een goede (af)betalingsregiem HAD ten opzichte van buitenlandse geldschieters. Tijdens de regering Wijdenbosch was het, net als nu, soep met balletjes”.


  Maak melding
 11. Die Chinezen doen goede zaken in Sur.
  Ministeries kunnen niet begroten. Kunnen geen kwaliteit controleren. Dus de Chinees leent geld aan Sur om iets inferieurs te maken.
  De Surinamer maakt het snel weer kapot. En dan vraagt de Surinamer aan de Chinees om de slechte producten weer te herstellen. Tuurlijk zegt de Chineees. En weer leent Suriname geld bij de Chinees,. Nu om de rotzooi te repareren.

  We zijn goed bezig in Suriname!. Keep up the good work. Beter kunnen we het niet maken, wel gekker!


  Maak melding
 12. Ieder land op deze wereld leent geld om haar ontwikkeling te financieren, want direct alle kosten uit eigen middelen betalen is haast onmogelijk.

  De crux is, hoe manage je als land deze leningen en hoe betaal je deze terug ?
  Echter, zolang je natural resources in de grond hebt liggen is dit geen probleem. Let wel, Suriname beschik over vele natural resources zowel in de grond als daarboven.

  Nederland zou een puntje hieraan kunnen zuigen, want zij hebben het voordeel om tegen 1% rente per jaar te lenen bij de ECB.
  Echter gaan de Nederlanders enkel bezuinigen (Poldermodel 2.0) hetgeen een korte termijn oplossing is en geen zoden aan de dijk zet.

  Let wel, in Belgie is er geen crisis. Frankrijk is al uit de crisis en wat Duitsland doet weten we allemaal.
  Nederland bevind zich op dit moment op het zelfde ‘ontwikkelingsniveau’ als Spanje en Italie (maw een negatieve groei !) en is de vraag of deze jongetjes van de VVD en PvdA voldoende kennis hebben om het tij te keren.

  We zullen het gaan zien, en God speed voor Suriname !


  Maak melding
 13. Hee stanga…over 30 jaar??? hahaha enkele jaren zal je bedoelen!!
  En daar bij komt ook nog, mensen ga chinees leren!! want het is toch verekte moeilijk die chinese tekens op al de borden boven de weg…


  Maak melding
 14. @Tunewa, ik ben er getuige van dus je hebt groot gelijk.

  =NDP aanhang, lees een deel van een stukje tekst en vraag aan deze regering wat ze met al dat geld hebben/ hadden gedaan.
  =Vergeet al die wapens niet die ze toen hebben aangeschaft.:::::::::::

  =Een analyse uit de cijfers van DNB blijkt dat ruim de helft van de Nederlandse directe investeringen in Suriname gedaan is in de militaire periode en de periode dat de Nationale Democratische Partij (NDP) in de regering zat/zit. Het gaat om een bedrag van euro 679 miljoen.
  Opmerkelijk is dat in 2009 en in 2010 er geen sprake is van directe investeringen terwijl in 2011 en 2012 zijn respectievelijk 36 miljoen en 44 miljoen euro is geïnvesteerd.


  Maak melding
 15. HENKIE JAN KOOS JAAP OF AAP laat de politiek van su voor de suries probeer in eigen land te helpen waar er dagelijks bezuinigt moet worden en waar 5 mensen werk vinden waneer er 50 zijn ontslagen en gelukkig NL heeft toch geen schulden of wel en dan ontkennen van waar dit probleem vandaan komt wel door de EURO dat de meeste mensen niet wouden en de regering het toch heeft door gedrukt democratie de open grenzen en su mag geld lenen waar die wilt of moesten ze het lenen van een land die het weer ergens zou lenen en meer rente vragen zodat su eigen schuld en schuld van dat land ook aflost lekker slim maar HENK-HENK MOLENAAR KOOS die zeiken maar dat een korjaaltje in su aan het zinken is terwijl hun vloot al half onder water licht ga daar maar over praten aangezien jullie zoveel weeeeeeeten misschien komt jullie hulp dan nog op tijd want ook ik vind het erg voor elk en mens die in armoede moet leven met alle wetenschap vandaag de dag wel GOD ZEEGEN ONS ALLEN


  Maak melding
 16. Koos,

  Om als eerste op jouw laatste woorden in te gaan.
  Ik woon en werk zelf in Nederland.
  Nederland heeft inderdaad een enorme sterke economie en bovendien voldoet Nederland keurig aan haar betalingsverplichtingen ten aanzien van haar leningen. Nederland zal haar kredietstatus van AAA dus niet zo snel verliezen. Wel is het zo dat de economie van Nederland de laatste jaren wel degelijk barsten vertoont en de schulden zullen niet binnen 1 of 2 generaties voldaan zijn.
  Dus ook in Nederland worden volgende generaties opgescheept met enorme schulden.
  De economie van Nederland is daarentegen wel evenwichtig genoeg om die barsten op te vangen.

  Koos,
  Voorts valt het op dat jij jouw visie wel degelijk kunt onderbouwen. Dat in tegenstelling tot anderen die over gaan tot schelden of beledigen zodra hun opvatting ondergesneeuwd dreigt te raken.

  Met jouw 2e posting heb je voor een compleet andere en evenwichtige benadering gekozen.
  Je geeft aan waar de pijnpunten zijn maar je geeft tegelijk ook oplossingsmodellen aan.

  Ik begrijp ook zeer goed wat je bedoeld. Maar het is wel een duivels dilemma.
  Wegen die regelmatig met water vollopen, een tekort aan huizen, de dagelijkse file’s, kapotte wegen enz,
  enz.. Zaken waar de bevolking dagelijks om klaagt en
  waarvoor de bevolking oplossingen vraagt.
  Liever vandaag dan morgen. Met het oplossen van zulke zaken is het makkelijk scoren richting bevolking maar zijn wel zaken die wel degelijk aangepakt dienen te worden.
  Daarmee wil ik uiteraard niet beweren dat met de door jouw geopperde ideeën wat mis is. Verre van dat.

  Sterker nog, in mijn visie moet deze regering een evenwichtig beleid daarop los laten.
  Maar dan kom je weer op de geldkwestie.
  Leen je geld om duurzame ontwikkeling te brengen en waar de bevolking pas na enige tijd profijt van heeft of leen je geld om de vraag van de bevolking tegemoet te komen en populistisch neigende oplossingen bedenkt?
  Mijn zegt weleens dat regeren vooruit zien is.
  Opeenvolgende regeringen hebben bewezen niet verder te kunnen ‘zien’ dan vijf jaar verder. Het moment dat er volgende verkiezingen zijn. Dan willen ze weer scoren.
  Ik zie het als een enorme uitdaging voor deze regering of volgende regeringen (welke dan ook) om deze trend te doorbreken.


  Maak melding
 17. Henkes,

  Ik weet niet waar je woont; in Suriname, Nederland of
  elders.

  Maar hier in Nederland werkt het als volgt;
  Wanneer je een schuld bij een bank of een andere financiële instelling hebt dien je dat maandelijks af te lossen.
  Heb je een achterstand van 3 maanden of langer dan word je aangemeld bij een bureau (BKR) dat waakt over
  de kredietwaardigheid, vergelijkbaar met Fitch en Standard&Poors. Het gevolg is dat je dan nergens anders nog een krediet kan aanvragen.
  De internationale kredietwaardigheidsinstanties zoals
  Fitch en S&P hanteren dezelfde criteria. Ze beoordelen dus de actuele stand van zaken.
  Indien de huidige regering achterstanden zou hebben in de afbetaling van buitenlandse geldschieters dan zou Suriname nu een negatieve waardering krijgen.
  Gezien het feit dat Suriname juist een positieve waardering heeft gekregen van bovengenoemde instanties impliceert dat de huidige regering, inderdaad net als de vorige regering , zich keurig aan haar internationale betalingsverplichting voldoet.
  Was dat niet het geval dan was de kredietwaardigheid van Suriname zeker naar beneden afgewaardeerd dan zou Suriname zeker niet zo makkelijk leningen kunnen afsluiten.

  Henkes,
  Met alle respect voor jouw mening, maar er kan niet tot in de lengte van dagen terug gekeken worden naar de prestaties van de vorige regering.
  Suriname mag zeker trots zijn op de prestaties van de vorige regering mbt de monetaire stabiliteit,
  maar alsjeblieft meneer, we zijn nu alweer ruim 3 jaar verder.


  Maak melding
 18. @Oranje Bitter

  We zijn 3 jaren verder in de ellende ,ik ben zeker ervan dat jij dit bedoeld!
  Geen enkel regering voelt zich trots om een amnestie houder als lijder te hebben. Maar goed bij steve meyer en bouta is alles mogenlijk!en bij de paarsen die zich zomaar surinamers noemen!


  Maak melding
 19. Beste mensen.
  Hoe gaat het met dit soort Projecten.
  China heeft US dollars over en wil die uitlenen. Dailin wil bouwen in het buitenland met Chinese machines, materialen en arbeiders.
  Men steekt de kopen bij elkaar en Dailin vindt in Suriname een project dat ongeveer $ 150.000.000 zal kosten en maakt een aanbieding van $ 234.000.000. China is bereid $ 250.000.000 te lenen iedereen blij.

  Onderhandelaars van Suriname steken $ 16.000.000 als beloning voor de onderhandelingen in hun zak.
  Dailin ontvangt van Suriname $ 234.000.000.
  Dailin draagt aan de Chinese staat $ 84.000.000 af als fee.
  Suriname betaald redelijk rente over $ 250.000.000 terwijl feitelijk de lening slechts $ 166.000.000 groot is. 75% van de aanneemsom gaat terug naar China en versterkt haar economie.

  Ofwel er wordt niet geleend geld afgelost.
  en de feitelijke rente is 50% hoger dan feitelijk overeengekomen.

  Slimme jongens die Chinezen.


  Maak melding
 20. Ellende;

  Ellende is goed te ervaren, maar oerlastig te meten. Mensen kunnen zich ellendig voelen, maar zijn ze het ook echt, volgens objectieve maatstaven? Daar beginnen de moeilijkheden pas goed: wat is een objectieve maatstaf? Het aantal calorieën dat je per dag tot je kunt nemen? De beschikking over een niet lekkend dak boven je hoofd? De toegang tot onderwijs en gezondheidszorg? Of horen er ook andere dingen bij: het beschikken over mensenrechten, vrijheid om te kunnen spreken en om het bestuur te kunnen kiezen. ’s Nachts niet zomaar uit je bed te worden gelicht. Niet worden vervolgd of gesard vanwege je afkomst, je geloofsovertuiging, je sekse of je seksuele geaardheid.

  Hoe definieer je ellende objectief? Of is het maar relatief, ben je ellendig als anderen veel rijker zijn?

  Als je Suriname vergelijkt met sommige landen in Afrika, Azie en Zuid Amerika, is er in Suriname geen ellende. En ik heb vele landen gezien.

  Mensen lijden in Suriname niet dagenlang honger. Er is altijd wel wat te eten.
  Ja, de daken lekken wel eens, en sommigen hebben geen sanitaire voorzieningen, geen stromend water en geen stroom, maar ze wonen in Suriname niet in krotten van karton.
  Ja, de zwervers wel, die slapen in de palmentuin onder wuivende palmen, maar dat is een andersoortig probleem.

  Ellende in Suriname? lijkt me meer een kwestie van
  definiëring.


  Maak melding
 21. Oranje Bitter, het is slechts een kwestie van tijd dat de kredietwaardigheid van Suriname wordt afgewaardeerd.

  O.B. je vindt dat we niet te veel achterom moeten kijken, maar soms kan het niet anders als je de huidige stand van zaken wilt begrijpen; als Telting en Hildenberg er niet voor gezorgd hadden dat het niet meer zonder meer mogelijk was dat de regering ongebreideld schulden kon aangaan, zaten we nu weer op het niveau van de regering Wijdenbosch, de betalingsdiscipline van de regeringen onder leiding van Bouterse is nooit goed geweest. Ik herinner me nog de uitspraak van Playfair toen men hem vroeg hoe hij dacht dat de regering de buitenlandse schulden zou kunnen aflossen: ‘dat is een probleem waar Suriname zich niet druk over hoeft te maken, het is een probleem van de buitenlandse schuldeisers, zij moeten maar zien hoe ze hun geld terugkrijgen’. Als je het vergeten bent, Playfair was een van de ‘brains’ binnen de regering van Bouterse, ik zie Playfair niet meer op de voorgrond treden, maar Caldeira, Wijdenbosch, Naarendorp en Alibux (de andere ‘brains’) zijn nog prominent aanwezig en er wordt al gefluisterd dat Goedschalk ook al in de startblokken staat. Maak je borst dus maar nat.


  Maak melding
 22. Hahaha HENKES EN RAY ZIEN NIKS GOEDS WAT DE REGERING OOK DOET IS FOUT DUS DIT ZIJN MENSEN DIE GRAAG WILLEN DAT ALLES FOUT GAAT MAAR JA JAMMER BIJ ALLES HEB JE TWEE KANTEN DUS NU ZOU IK GRAAG VAN DEZE MENSEN WILLEN WETEN WAT WEL GOED IS DAN GAAN WE WEER NAAR DE FOUTEN DANK U


  Maak melding
 23. Goed is wanneer je je realiseert dat jouw acties consequenties hebben voor jou, afhankelijk van jouw positie ook voor anderen, die ich daar dan terecht zorgen over mogen maken.

  Dalian gaat snelweg aanleggen. …….ik blijf mijn hart vasthouden.

  Wat is (neo-) kolonaliasme?


  Maak melding
 24. Henkes,

  Nogmaals, met alle respect voor jouw mening;
  maar de doemscenario’s zijn niet van vandaag.
  Sinds het aantreden van jullie president Bouterse in 2010 werden reeds allerlei doemscenario’s aangekondigd.
  Henkes, ik ken die doemverhalen, want ook Nederland deed daar volop aan mee, daarom heb ik sinds 2010 mijn ‘borst natgemaakt’.
  Echter,
  -Ik wacht nog steeds op het moment dat Bouterse in het buitenland wordt gearresteerd
  -ik wacht nog steeds op het moment dat Obama tegen Bouterse zegt dat hij niet welkom is in Amerika
  -ik wacht nog steeds op het moment dat andere landen (behalve Nederland) Bouterse de toegang weigeren
  -ik wacht nog steeds op het moment dat de economie van Suriname op haar gat ligt
  -ik wacht nog steeds op het moment dat Suriname de paria in de wereld wordt
  -ik wacht nog steeds op het moment dat er weer lange rijen voor de winkels staan
  -ik wacht nog steeds op het moment dat de schappen van de winkels leeg staan
  -ik wacht nog steeds op het moment dat weer een avondklok wordt ingesteld

  .. en zo kan ik nog een hele waslijst opsommen van al die doemverhalen.

  Henkes, natuurlijk zijn er in het verleden wijze en minder wijze lessen geleerd. Maar dat is op dit moment niet aan de orde.
  Henkes, eigenlijk snap ik niet goed waarom jij zo een tegengas wil geven tegen de ontwikkeling van Suriname. Het zijn weliswaar geen gigantische stappen maar die ontwikkeling is er wel degelijk.
  Ik kom van origine uit Nederland en ik doe als sinds
  de jaren 2000 zaken in Suriname.
  Ik bekijk de dingen vanuit de oogpunt van een ondernemer en ik wil jou toch het volgende meegeven;

  Wekelijks vertrekken ruim zes 40 voet grote containers uit Nederland naar Suriname. Vergeleken met drie jaar geleden is dat een stijging van ruim 30 procent. De containers zijn voor het overgrote deel gevuld met commerciële goederen, waaronder machines.
  Onder de regering Venetiaan had je meer hulpgoederen dan commerciële goederen. Nu zie je dat het juist andersom is. Er is een ongekende toename van het aantal commerciële zendingen.

  De toename van de commerciële zendingen naar Suriname heeft in de eerste plaats te maken met de economische ontwikkeling in Suriname. Er vinden heel veel economische activiteiten plaats, waaronder in de mijnbouwsector en de agrarische sector. Dit is ook terug te zien in de verschepingen. Er zijn heel wat landbouw- en mijnbouw- machines die richting Suriname gaan. Als tweede reden voor de toename is dat vanwege de financiële crisis in Europa de machines goedkoper zijn geworden.
  Henkes, ik kan je bekennen dat dat er veel handelsverkeer is tussen Europa en Suriname op dit moment.
  Wat ik wel moet toegeven is dat bij het aantreden van Bouterse in 2010 het nog een kwestie was van de kat uit de boom kijken om te zien welke kant het economisch beleid zou opgaan.
  Maar gezien de toename van de commerciële zendingen
  geeft aan dat wij, de ondernemers nu vertrouwen hebben in de huidige regering.

  Henkes, het is zeer begrijpelijk dat de bevolking van Suriname een versnelde ontwikkeling verwacht.
  Economisch gezien gaat het immers goed en bovendien had Bouterse allerlei beloftes gedaan.
  Maar in mijn ogen is het realistisch gezien onmogelijk, ondanks de economisch groei en de beloftes van Bouterse, om de pijnpunten waarmee Suriname te kampen heeft binnen 5 jaar op te lossen. Daar is veel geduld en zeer veel geld voor nodig.

  Henkes, het beschouwen van de economische ontwikkeling in Suriname is een kwestie van perceptie. Ik bekijk het vanuit het oogpunt van een ondernemer en dan is die economische ontwikkeling zeker waar te nemen.
  Maar bekijk je het vanuit de standpunt van iemand die aan de onderkant van de samenleving bungelt en dagelijks moet struggelen om rond te komen dan is economische groei ‘een ver-van-mijn-bed-show’.


  Maak melding
 25. Romantiek!

  De romantiek van het Pad van Wanica mag niet vernietigd worden. Een uur en 10 minuten rijden naar de luchthaven over dit Pad geeft zoveel plezier en heeft romantisch gezien een onvervangbare waarde.

  Je komt over de brug langs Latour, Ehpramszegen, Billiton Project, Lelydorp, Onverwacht en de afslag naar Republiek zonder je te vervelen. Dit Pad moet blijven, ook al is het alleen maar om de romantiek.

  Dalian is geen slechte partner maar wel een geslepen partner. Chinezen krijgen veel invloed in Suriname en zijn veels te slim om te integreren. Wat je van mij niet weet is altijd in mijn voordeel denkt de Chinees te weten.
  Ik weet dat er langs de weg naar Atjoni al heel veel donkere kinderen zijn met spleetogen. En daar heeft Dalian ook gewerkt aan de weg. Eentje heeft bij mij ongevraagd een Rood Borstje geplukt, heeft de vrucht geperst en Bobi gezogen en daarna zijn lulletje via de onderkant er in gestopt. Vreemde Chinees!

  En toch ben ik blij met de Chinees. Kong Ngie Tong Sang is een vereniging die helpt. Die helpt pas gearriveerde Chinezen financiel om een winkeltje te beginnen. Zo ook is het gegaan met de Chinees aan de overkant van ons huis. Maar om de lening van de vereniging terug te betalen moest men veel winst maken en hard werken. Niet vreemd dat de Chinees van 6 uur tot 23.00 uur open is.Vader Chinees begon met vrienden een nachtclub in Paramaribo en was elke nacht weg. En de mooie moeder Chinees zocht bij mij een beetje genegenheid en aandacht. En dat heeft een paar mooie jaren opgeleverd.

  Ik ben niet vies van de Chinees. Ze denken alleen maar aan vooruitgang. Een mentaliteit die 80% van de Surinamers niet slecht zou staan. Ik ken de Chinees heel goed. Jarnlang heb ik voor grote groepen buffetten besteld bij een bepaalde Chinees. Met het Chines nieuwjaar kreeg ik dan Peking eenden gratis. Ik mocht het zelf bepalen maar de Chinees geeft nooit 1.
  Je krijgt 2, 4, 8 of 16 maar nooit 1.

  De Chinees is geen parasiet in de Surinaamse samenleving of elders in de wereld. Hard werken, geld verdienen en aan de toekomst denken. Dat ze zich niet aanpassen of integreren is niet erg; ze boomen de economie.


  Maak melding
 26. Boegroe, ik woon in Suriname, denk je dat ik de wens heb dat het slecht gaat in Suriname? Ik zie het nu niet goed gaan in Suriname, daarom vraag ik aan jou; kun jij me aangeven wat deze regering zo goed doet, waardoor ik me geen zorgen hoef te maken?

  Oranje Bitter, als bakra ondernemer weet je het heel goed te vertellen hoe de gewone Surinamers tegen de Surinaamse maatschappij moeten aankijken, ik hoop voor je dat je niet toevallig die Nederlandse ondernemer bent die gisteravond in zijn huis overvallen is, waarbij hij en zijn gezin gekneveld zijn en van hun auto en Euro 7000,- zijn beroofd.

  Als jij inderdaad goed boert in Suriname als ondernemer wil dat nog niet zeggen dat de Surinaamse bevolking ook goed boert (hoeveel steekpenningen heb je daarvoor moeten betalen?). In de gouden eeuw ging het Nederlandse ondernemers ook goed, terwijl de geknechte mensen in Suriname en Indonesie een ellendig bestaan hadden. Jij hebt het steeds over perceptie, wel jij bekijkt het vanuit jouw standpunt, de gewone Surinaamse mens bekijkt het vanuit zijn standpunt, kom ons niet vertellen dat we niet moeten zeuren omdat we het zo goed hebben in Suriname onder Bouterse. Ga tegen je eigen verwende landgenoten zeggen dat zij niet moeten zeuren over Rutte, Nederlanders hebben het zo goed in vergelijking met de rest van de wereld, maar toch zijn ze kampioen in zeuren.


  Maak melding
 27. Eindelijk een geschikte Minister, die zijn werk zonder poespas doet.Ga zo door meneer Rabin Parmesar.Zulke serieuze en bekwame bestuurders heeft ons land nodig.
  Anders gaat al dat geld in een bodemloze put.ik bedoel zijn voorganger heeft zich verreikt.Een boef gaat nooit zeggen,dat hij een boef is.


  Maak melding
 28. Beste Henkes,

  Je bent mijn invloed waarlijk aan het overschatten.
  Ik kan niemand dingen opleggen en helemaal de Surinaamse bevolking niet. Mijn visie is louter en alleen hoe ik persoonlijk de ontwikkeling in Suriname op dit moment ervaar.
  Helaas voor jou kan ik niet zeggen dat Surinamers omkomen van honger en ellende. Uiteraard kan ik niet in ieders portemonnee kijken om te kunnen bepalen wat hun perceptie moet zijn over de ontwikkeling. Dat kan ik niet en dat wil ik ook niet.

  Henkes, als jij de behoefte hebt om te moeten zeuren dan moet je dat zeker blijven doen. Wie ben ik om te bepalen wat jouw gemoedstoestand moet zijn. Mijn invloed reikt niet zo ver. Mijn beleving over de ontwikkelingen in Suriname hoeft natuurlijk niet overeen te komen met de jouwe.
  mijn waarheid is niet de jouwe en de jouwe niet de mijne.

  Henkes, nogmaals blijf vooral doen waar je behoefte aan hebt en laat je niet afleiden door het andere beeld dat deze Bakra heeft over de ontwikkeling in Suriname.

  Roofovervallen zijn nimmer goed te praten. Waar ook ter wereld. Roofoverallen vinden helaas over in de wereld plaats. helaas is ook Suriname niet daarvan gevrijwaard.
  Wat je wil aantonen met het voorbeeld van dat roofoverval in Suriname is mij niet geheel duidelijk.
  Maar als je het toch zo leuk vindt om het daarover te hebben heb ik hieronder een aantal die recentelijk in Nederland hebben plaatsgevonden;

  Den Haag – Dinsdagavond 27 augustus vond een woningoverval plaats in de Van den Berghstraat, waarbij de 38-jarige bewoonster en een 34-jarige Hagenaar werden bedreigd. De politie is dringend op zoek naar getuigen.

  Bladel – Woensdag rond 11.45 uur werd een 70-jarige vrouw uit Bladel op de Willem van Oranjelaan beroofd van haar tas. De vrouw fietste daar toen plotseling een man op een fiets de tas van haar schouder rukte en er vandoor ging.

  Zwaagdijk-West – Een 16-jarige jongen uit Zwaagdijk-Oost werd in de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 augustus beroofd van zijn portemonnee en fiets.
  De jongen fietste op de Rijweg van Zwaagdijk-West naar zwaagdijk-Oost. Hij zag een jongen op het fietspad lopen. Op het moment dat hij de jongen passeerde draaide deze zich om en greep het stuur van de 16-jarige jongen vast. Het slachtoffer moest stoppen en werd bedreigd met een mes.

  Amsterdam – Liquidatie van Rida Bennajem

  De 21-jarige Rida Bennajem kwam om het leven bij een schietincident in de Comeniusstraat in Amsterdam Slotervaart op zaterdagavond 16 maart 2013. In het lopende onderzoek naar de liquidatie van het slachtoffer heeft de recherche een foto aangetroffen van een tot nu toe onbekende man.

  Amsterdam – Op 8 augustus is een 67-jarige vrouw op klaarlichte dag beroofd van haar geld en sierraad. Het onderzoeksteam is op zoek naar getuigen en naar mensen die op basis van het signalement de daders denken te herkennen.

  Henkes, Nederland veiliger dan Suriname?
  Zeg jij het maar.

  met vriendelijke groet,


  Maak melding
 29. De Chinezen blijven welkom in Suriname en we kunnen goede zaken met ze doen. De Hollanders hebben alle krediet verspeeld en moeten niet zeuren.
  Leve Suriname!


  Maak melding
 30. De chinezen krijgen dit werk omdat ze 7 dagen per week werken waardoor de tempo superhoog in vergelijking tot de suinamers die als slakken werken.

  Hopelijk wordt alles gecheckt zodat ze niet kunnen sjoemelen met dat geld die nodig is voor dit project, want straks ga je weer horen over slecht kwaliteit en zoals altijd zijn de chinezen de zondebokken terwijl de regerings ambtenaren het laatst lachen.


  Maak melding
 31. @ Henkes,

  Gozer, wat heb jij nou te zeiken over de Hollander man.
  Straks zijn wij het die jullie luie negers die maar op de overheid zitten te wachten voor een broodje, uit de shit moeten helpen. Zeiken over de regering, maar
  zelf de handen uit mouwen steken ? ho, maar.
  Ga eens wat doen man ipv hier jouw beklag te doen.
  Misschien kom je dan ook eens een keer vooruit, gozer.


  Maak melding
 32. Oranje Bitter, ik heb nooit gezegd dat IK niet prettig woon in Suriname, ik zou Suriname voor geen geld willen inruilen voor b.v. Nederland (in dat land heb ik een tijdje gewoond en gestudeerd en daarom weet ik dat Nederlanders altijd over alles klagen), maar dat wil niet zeggen dat alle Surinamers het goed hebben in Suriname, onze regering doet voorkomen alsof er niets aan de hand is en dat het in alle opzichten goed gaat in Suriname, roofovervallen zijn ook maar verzinsels van de oppositie (daarom haalde ik dat voorbeeld aan en omdat je doet alsof je Suriname kent, vond ik het niet nodig om dat uit te leggen). Ik vind het daarom op z’n minst heel storend dat een betweterige Nederlander ons in Suriname komt uitleggen dat het goed gaat in Suriname (jij komt heel betweterig over als je het nog niet wist).

  Piet Praat, ik zeik niet over de Hollander, ik ga slechts antwoord op Oranje Bitter.
  Piet Praat ik heb de Uithof en de VU van binnen gezien en ik heb de diploma’s om dat te bewijzen. Wat klets je over luie neger? Waarom voelen jij en Oranje Bitter je geroepen om Bouterse en zijn regering te verdedigen? Bouterse kijkt neer op Nederlanders (ik niet), hij denkt net als Hitler dat hij een übermensch is en toch verdedigen jullie hem. Jullie soort heulde ook met de nazibezetters, jullie soort was het die meegeholpen heeft de familie van Anne Frank op transport te zetten naar de gasovens in Dachau en Buchenwald. Als buitenststaander was het beter geweest dat je je, ongevraagd, niet met Surinaamse zaken bemoeide, wij lossen het zelf wel op. En deze neger heeft jouw Hollandse hulp niet nodig, ik ga nog liever dood, als ik ooit in de positie kom te verkeren, dan dat ik een aalmoes van jouw soort zou aannemen. Toen Nederland door de overstromingsramp getroffen was, heb ik als kind ook geld op school gebracht om Nederland te helpen, dat doe je als beschaaft mens namelijk wanneer je medemens in nood verkeert, denk je dat ik dat Nederlanders steeds weer onder de neus blijf wrijven, ik praat er na al die jaren voor het eerst weer over. Als Suriname getroffen zou worden door een natuurramp dan zou het niet meer dan normaal zijn als het rijke Nederland te hulp zou schieten. Voor ellende dat Surinamers zichzelf op de hals gehaald hebben door b.v. op Bouterse te stemmen, zou Nederland eigenlijk geen hulp hoeven te bieden. Dat nu blijkt dat Nederland ondanks Bouterse, de laatste jaren toch voor miljarden in Suriname geïnvesteerd heeft, wil niet zeggen dat Nederland Suriname helpt, Nederland helpt zichzelf. Piet Praat, Rot daarom maar op met je vermeend superieure witte inteelt kop en kom deze neger geen onzin vertellen.


  Maak melding
 33. @henkes

  Nog even en je kan weer geld inzamelen voor je geliefde Nederland dat steeds verder wegzakt in een poel van armoede. Deze neger ziet een Suriname met Bouta wel zitten en jij zou daar respect voor moeten tonen. Niet iedereen is een redimusu.


  Maak melding
 34. goed zo , liever de chinees dan ,mensen die doen aan afgoderij of mensen die doen aan groeps verkrachting .
  suriname is beter af met de chinees , want van die groep zal je geen last ondervinden .
  kijk maar naar india ??????
  GIj sult geen afgesneden beeld diennen .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES