Suriname en Nederland ‘praten over normalisatie’

114

PARAMARIBO, 26 aug – Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken is steeds bereid te praten met Nederlandse regeringsvertegenwoordigers over normalisatie van de betrekkingen. Normalisatie is de ‘rode draad’ in de communicatie over en weer. Onder meer is er contact met de Nederlandse zaakgelastigde in Suriname, Ernst Noorman.

Hoewel de betrekkingen aardig bekoeld zijn sinds het aantreden van de regering Bouterse, wordt Noorman geen strobreed in de weg gelegd. De zaakgelastigde beweegt zich vrij in Suriname en is steeds meer een vertrouwd gezicht op evenementen. “Ik praat met hem en ook met meneer Timmermans (de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, red.). Maar laten we zaken doen op een volwassen wijze”, zegt Lackin tegenover de Times of Suriname. Dat volwassene heeft vooral te maken met de manier waarop naar het presidentschap van Desi Bouterse gekeken wordt.

Paramaribo vindt dat Den Haag president Desiré Bouterse eens eindelijk moet erkennen als democratisch gekozen staatshoofd. “Net zoals alle andere landen dat hebben gedaan. Het heeft te maken met respect, erkenning en soevereiniteit om onze eigen beslissingen te nemen”, aldus Lackin. De Nederlandse ambassade mag verder normaal functioneren. “We leven niet in vijandschap met het Nederlandse volk, dat moet duidelijk zijn.”


114 REACTIES

 1. Een dialoog aangaan mag, kan en moet plaatsvinden, echter komt zijn veroordeling hierdoor NIET te vervallen.
  Zodra de moordenaar geen press is is hy “VOGELVRY”.
  Onschendbaar zijn is niet voor altyd maar een moordenaar is hy voor altyd…
  De strop wordt dan weer strakker om zyn nek…


  Maak melding

 2. Verder moeten onder de ‘normalisatie gesprekken’ ook de 100% controle op Schiphol worden meegenomen.

  Deze 100% controle waarvoor die idiote Siegfried Gilds van de SPA zijn toestemming voor had verleend moet nu eens een keer gaan ophouden.
  Ram Sardjoe, Guno Castelen, Alice Amafo, zij moesten het allemaal ontgelden voor wat betreft deze controle en nog had onze Vene nooit iets over gezegd of iets aan gedaan.

  Deze regering heeft haren op haar tanden en laat niet zomaar met zich sollen. Wie geen respect toont, krijgt ook geen respect terug en mag wieberen !

  Ik denk dat Nederland uiteindelijk toch maar de handdoek in de ring zal gooien en haar gevecht tegen onze president zal staken !


  Maak melding

 3. Kijk,lackin weet hoe belangrijk NEDERLAND is voor Suriname. Al dat Ocer gepraat van hem en dat van de ocergangers hier, die beweren hoe slecht Nederland wel niet is,zie het eindresultaat…Suriname lan niet zonder NEDERLAND!
  Hahahahaaaaaaa….bouta en co smachten om de erkenning van Nederland. Als de armste landen hem ,bouta de moordenaar,hebben erkend ,waarom bedelen ze dan om de erkenning van Nederland, zij willen toch geen zaken doen met Nederland?!
  NEDERLAND, erken deze Moordenaar nooit!!!
  Ga geen vb nemen van de 11 presidenten die straks zullen komen om de ‘sterkste’ man,bouta onder hun met amnestie, hier te bezoeken. Het is gewoon een uitje voor deze 11 presidenten. Mekaar helpen kunnen ze toch eenmaal niet!!!Zij zelf zijn afhankelijk van hulp van de grote REUZEN in de wereld!
  DE LAMME GAAT DE BLINDE LIJDEN!!dan heb ik het over bouta en de 11 presidenten!
  Hahahahahahhhah….


  Maak melding

 4. Suriname moet ook 100% controle uitvoeren voor alle stagiair die naar Suriname reizen( allen Nederlanders in het bijzonder de witte mensen) want ze kunnen flink wat rotzooi meenemen naar Surinamer, vind je het gek dat er zoveel pillen(harddrug ) de Surinaamse jeugd nu kapot maakt


  Maak melding

 5. Feit is dat Bouterse een bij verstek veroordeelde crimineel is. Van normalisatie kan alleen sprake zijn als Bouterse zijn straf in Nederland komt uitzitten.

  In nederland kennen wij trias politica, scheiding der machten binnen een staat. Al zou de Nederlandse staat Bouterse niet willen veroordelen dan nog hebben ze de plicht om de uitspraak van de rechter te respecteren met andere woorden Bouterse moet gewoon zijn straf ondergaan.

  Dit alles hangt natuurlijk samen met de erkenning van Bouterse als president, heel simpel.

  Daarnaast staat de hoofdkwartier van de Internationale Strafhof in Den Haag. In die zin heeft Nederland een voorbeeldfunctie. Van gratie kan geen sprake zijn.

  Kan mij ook niet herinneren dat Nederland ooit gratie heeft verleend aan een crimineel tenzij je terminaal ziek bent. De nederlandse staat heeft hier richtlijnen voor opgesteld. Nederland laat zich niet sollen door Suriname, Lackin moet dat goed tussen z’n oren knopen.


  Maak melding

 6. Milton: je bent een grapjas. Zolang er gemiddeld 10 koeriers op elke vlucht Paramaribo-Amsterdam meevliegen, zal de 100 procent controle blijven> En terecht!

  “Ik denk dat Nederland uiteindelijk toch maar de handdoek in de ring zal gooien en haar gevecht tegen onze president zal staken !”

  En dat gaat ook NOOIT gebeuren.


  Maak melding

 7. Komt Bouterse/Lackin terug van zijn eerder genomen standpunt dat Suriname, Nederland niet nodig heeft?
  Komt dit vanwege de slechte financiele situatie in Suriname? Carifesta is achter de rug en Suriname is weer op de bedeltour.


  Maak melding

 8. Respect!

  Dit woord mogen sommige mensen niet op hun lippen nemen. Lackin zeker niet! Als je geen respect toont voor de nabestaanden die je baasje om zeep heeft geholpen dan past dit woord niet in je mond.

  Daarentegen heeft Nederland geen politiek belang bij het met elkaar gaan praten. Bouterse interesseert Nederland alleen als hij achter tralies zit. Men weet ook dat de regering Desi van tijdelijke aard is dus is het verspilde moeite. Lackin droomt eenzijdig.


  Maak melding

 9. Roy

  Een dialoog aangaan mag, kan en moet plaatsvinden, echter komt zijn veroordeling hierdoor NIET te vervallen.
  Zodra de moordenaar geen press is is hy “VOGELVRY”.
  Onschendbaar zijn is niet voor altyd maar een moordenaar is hy voor altyd…
  De strop wordt dan weer strakker om zyn nek…
  ===============================================
  Die moordenaars van Rawagede zul jij wel bedoelen.


  Maak melding

 10. Bouterse is in paniek !!! Wie heeft wie nodig ?

  2 juli 2013
  President Bouterse van Suriname vergeeft Nederland wat er in de slaventijd is gebeurd. Volgens Bouterse is het tijd om “de kolonisator” te vergeven “en door te gaan op de weg die in 1863 is ingeslagen”. Hij vroeg de Surinaamse bevolking om Nederland ook te vergeven

  10 augustus 2013
  De Nederlandse regering moet de uitspraak van oud-minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) terugnemen, waarin hij zei dat president Desi Bouterse niet in Nederland welkom is. Pas als dat gebeurt kan de verstoorde relatie tussen Nederland en Suriname worden hersteld. Dat zeggen de Surinaamse diplomaten Michel Kerpens en Arnold Halfhide in gesprek met het ANP.

  14 augustus 2013
  Oud-president Jules Wijdenbosch zegt een “bepaalde opvatting” te hebben over de rol en verantwoordelijkheid van Surinamers overal in de wereld. Zo ook heeft hij een opvatting over Surinamers in Nederland en de bijdrage die geleverd kan worden in het belang van de toekomstige ontwikkeling van Suriname.

  26 augustus
  Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken is steeds bereid te praten met Nederlandse regerings-vertegenwoordigers over normalisatie van de betrekkingen.

  NDP-ers houden zichzelf voor de gek, wij Nederlanders zitten niet te wachten op Bouterse. Bedelen heeft geen zin, 1 belletje is genoeg en een Hercules vliegtuig landt op Zanderij om hem op te halen. Meer is er niet nodig om de banden weer te herstellen. Zo moeilijk is het toch niet.


  Maak melding

 11. Geld op voor de omsingelings politiek.Geen ambassades meer in de Nederland omringende landen om zo Nederland te dwingen tot onderhandelen over Bout.Sur.en Lackin moeten blij zijn dat de dochter van Doekhie on uitgenodigd mag verschijnen op allerlei evenementen.Als Lackin blijft doordrammen mag hij straks de dochter op Zanderij ontvangen als persona non grata in Nederland.Let maar op!


  Maak melding

 12. Soms kan economische noodzaak wonderen doen.
  Het gaat helemaal niet goed met Nederland en als ik de komende bezuinigingsmaatregelen moet geloven zal niet 2013 maar 2014 het rampjaar voor Nederland worden. Wij worden nu reeds gezien als de Grieken van de Noordzee. Aan de andere kant gaat het, als ik de Surinaamse staatspropaganda geloven mag, heel goed met Suriname. Nederland heeft Suriname kennelijk harder nodig dan Suriname Nederland nodig heeft. Gelet op de belangentegenstelling zal Nederland zich anders moeten opstellen dan in het verleden. Ja, hoe belangrijker je wordt hoe zwaarder de eisen die je mag stellen. Afwachten dus.


  Maak melding

 13. Blazer
  Nederland? Is dat niet het zielige klagende calimerolandje aan de Noordzee? Ik zeg: WEG ERMEE!!!!

  Prima: liever dat jij dat zegt als iemand met zijn volle verstand


  Maak melding

 14. Het is niet dat Nederland niet met Suriname in zee wilt gaan. Neen, daar gaat het niet om, het gaat om die “democratisch” gekozen crimineel waar Nederland vaak persoonlijk mee te maken zal krijgen, en natuurlijk vertikt men dat. Natuurlijk willen deze integere welonderlegde en op “hoogniveau” zich bevinden en gedragen, zich niet met een ook nog laaggeletterde in dicussie gaan over staatszaken, of ben jij soms van de pot gerukt. Wie met een gedegen en uit gegoede kringen komt, wil meestal niet met onderwereld figuren van doen hebben. Laat dat duidelijk zijn en aangezien, Bouterse mag wel democratisch gekozen zijn, maar zijn verleden speelt hem parten. En dan te bedenken dat deze sujet helemaal geen meer waarden aan het geheel geeft. Juist, integendeel of wilt men het niet weten, dat deze niets voor Suriname en de omgeving iets positiefs bijdragen. Ook dankzij deze zelfde veroordeelde moorddadige crimineel is Suriname op dit kruispunt belandt. Met nog steeds een gedrag van altijd en overal steeds en opnieuw bij af moeten beginnen, wanneer worden wij volwassen? En mocht het gaan om een intelligente en een begiftig persoonlijkheid of heerschap zou gaan, dan zou er altijd een misschien mouw aan genaaid kunnen worden, maar in dit geval, o sort belang. Deze man heeft in de verste verte niet eens een “aura”, of gaat het om soort zoekt soort, criminele voelen zich snel tot elkaar aangetrokken, dus. Want dat is duidelijk wat hier naar vorenkomt. Denk niet dat Nederland zich van haar apropos zal laten brengen, want dit is wat de deur dicht houdt. And just because one “monckey” don’t stop no show, that is what it is all about. normalisatie van de betrekkingen komt eraan maar zonder deze “sujet” als aanspreekpunt, laat dat heel duidelijk zijn. Wij doe altijd zaken met integere mensen van onbesproken gedrag, dat moet de gemiddelde integere en onderlegde Surinamers wel duidelijk zijn, mij dunk!


  Maak melding

 15. DOOR DE GESPIERDE taal van mijn geboorteland, Nederland, naar Suriname toe in de afgelopen periode en de extra aandacht voor Desi Bouterse als persoon, toonde politiek Den Haag zich niet te bekommeren over ontwikkelingen die gaande zijn in het land.
  Alles wat de klok slaat bij Nederland is Bouterse. Zelden is uit de mond van Nederlandse politici een constructief verhaal gekomen over de toekomst van de ex-Nederlandse kolonie Suriname. DOEMVERHALEN,ja, bedoeld om het Surinaamse volk schrik aan te jagen, hebben een averechtse uitwerking gehad en werken als een boemerang op politiek Den Haag.
  Nu probeert de zaakgelastigde ad interim, Ernst Noorman, het ijs te breken voor joint-ventures tussen het Nederlandse en het Surinaams midden- en kleinbedrijf. In feite heeft geen enkele Surinaamse regering zich ooit verzet tegen samenwerking met Nederlandse ondernemingen, ofschoon opeenvolgende regeringen vanaf Jopie Pengel tot Bouterse hebben ervaren met welke voetangels en klemmen zij worden geconfronteerd wanneer de taal van politiek Den Haag niet wordt gesproken en het Nederlandse belang niet wordt gediend. Henck Arron en Ronald Venetiaan hebben het aan den lijve ondervonden. De nul-optie theorie van Venetiaan was het zoveelste bewijs dat er altijd reden bestaat twijfels te hebben over de oprechtheid van het zoete gefluister van het Nederlandse beleidscentrum.
  Verdragsmiddelen waren meer een HEBI Dan de vrijheid van Surinaamse regeringen op eigen kompas te varen. Nu de verdragsmiddelen ter ziele zijn en Suriname gedwongen is de koers te wijzigen, lijken de deuren open te gaan. De diplomatieke toenadering die Nederland nu zoekt is begrijpelijk. Het ligt voor de hand dat naarmate Suriname steviger in de armen komt van landen die zaken willen doen, niet op basis van eenzijdig voordeel, maar een win-winsituatie, Nederland de boot mist.
  Mijn geboorte land, Nederland, lijkt nooit echt geïnteresseerd te zijn geweest in de sociale paragraaf van Surinaamse regeringen, maar keek hoofdzakelijk naar projecten waar dat land direct voordeel aan had. Reeds het maken van voorstudies over projecten door Nederlandse consultants, terwijl het voorwerk door Surinamers werd verricht, slokte astronomische bedragen op. Dat systeem heeft de Surinamer armer gemaakt. Gerenommeerde deskundigen hebben daarom de effectiviteit van de ontwikkelingshulp op de korrel genomen. Onnoemelijk veel obstakels en beperkingen zijn opgelegd wanneer het om sociale projecten ging.
  Er is een transformatie gaande waarbij internationale ratings economische stabiliteit in Suriname aantonen die sedert vorige regeringen is ingezet. Nu zijn er inspanningen om de stabiliteit te vertalen en aan te wenden voor projecten die noden van het volk moeten lenigen. Nederland loopt niet warm voor sociale projecten. Vandaar dat oprechtheid om met Suriname zaken te doen twijfels oproept. Toch is het zaak dat de bewegingen van Nederland om beleidswijziging te brengen in eerdere harde en bedenkelijke standpunten naar Suriname onder een vergrootglas worden geplaatst. Welke regering ook na deze aan de macht komt, mag niet meer aan de leiband lopen van politiek-Den Haag.
  Overigens leert een simpele analyse dat de economische wereldcrisis ook Nederland in een moeilijk parket heeft gebracht. Er komt niet genoeg beweging in hun economie. Een enorm verlies aan banen is bekend. Zware bezuinigingen worden doorgevoerd die het water brengt tot aan de lippen van de Nederlandse bevolking. Logischerwijs worden de vleugels nu uitgeslagen naar Suriname om de overlevingskansen te vergroten van het Nederlandse bedrijfsleven en ondernemers(zoals ik) van diverse pluimage. Niet voor niets willen veel Surinamers in Nederland terug naar hun vaderland. Realiteitszin brengt wel met zich mee dat Suriname geen samenwerking moet schuwen met welk land dan ook, als de samenwerking maar op puur zakelijke gronden gebeurt, geen inmenging in binnenlandse aangelegenheden wordt geduld en eerbiediging van de Surinaamse soevereiniteit wordt gegarandeerd.-

  De relatie van Suriname met Nederland is gestoeld op historie. Er zijn gemeenschappelijke kenmerken n.l. de taal, de wetgeving en de Surinamers woonachtig in Nederland die ertoe bijdragen dat de verbondenheid altijd zal blijven bestaan met Nederland, mijn geboorteland.


  Maak melding

 16. Paraman je spoort zelf niet.

  De normalisering juich ik toe, want wees eerlijk we kunnen toch ook gewoon lekker normaal doen, althans de meerderheid wel toch ?


  Maak melding

 17. @paraman
  jij voert strijd en geen discussie…
  trouwens jij zou toch ook voordeel hebben aan de economische groei…..export van awarra’s en maripa’s …


  Maak melding

 18. ,,hou je kaa geld,,

  wij ndp hebben het niet nodig,geef het aan de voedsel bank..

  desnoods zullen we via de noordpool reizen om naar china te gaan,maar naar holland zullen we niet komen,om gepakt te worden voor vakantie in scheveningen..

  de enige plek op deze aarde waar wij ndp kunnen vliegen is naar holland met onze nationale cariër s.l.m. is de suri/neds heen en weer te brengen voor de rest staat hij slm stil..

  nu carifesta voorbij is,wij ndp nuchter zijn geworden,begint de ellende ,hoe nu verder..

  dus gaan wij op onze kniën aankloppen aan de noord-zee om hoe dan ook alle vormen van samenwerking aan te gaan..

  minister buitenlnds heeft zijn broek al gezakt en voor-over gebogen,ned. wij komen eraan geef je plicht..


  Maak melding

 19. Praten met Surinamers? Sinds wanneer?

  Snap het nou een keer, als een Surinamer ja zeg bedoeld die nee, als die doet of doe jou adviezen opvolgt dat zegt hij eigenlijk: lik mijn vestje.

  Suriname en normalisatie?

  Laat Suriname beginnen eens normaal te doen, geen moordenaar als president, geen staatsoplichter als president, toegekende grondstukken aan Kanhai terugdraaien, Abrahams oppakken en opsluiten, dat het allemaal zo kan en mag in Suriname, tja moreel verval he!

  O ja en de achterlijke aangenomen amnestiewet terugdraaien!

  Hoera, lang leve onze democratie voor zover het in Suriname bestaat!


  Maak melding

 20. Ray,

  Denk je nou werkelijk dat Suriname Nederland belangrijk vindt? Hoe dom kan je zijn? In de rest van de wereld is onze president gewoon welkom. Alleen in Holland niet, met al die domme domme Haagse Hindoe’s zoals jij die het vuurtje tegen hem opstoken. Ga toch weg man! Wie stuurt opnieuw een ambassadeur naar Suriname? Heeft Suriname erom gevraagd? Als Suriname Nederland zo belangrijk vond dan stuurden ze toch ook een ambassadeur. Wat jij moet doen, behalve je pedo neigingen onderdrukken, is realistisch worden en erkennen dat het in Suriname onder Bouterse gewoon goed gaat en dat hij in de rest van de wereld heel veel aanzien geniet. Wat zou hij zich dan druk maken om een land met een verleden en heden van mensenrechtenschendingen, uitbuiting en racisme? Je haat tegen Bouterse en je pedofiele neigingen beletten je om helder te denken. Alles bij jou en je azijnpismaatjes is negatief. Ga toch een baan zoeken man. Stop met zoveel kerrie eten. En hou op met je vrouw te slaan.


  Maak melding

 21. Suriname is een soevereine en onafhankelijke staat die zijn eigen toekomst bepaalt. En als men die toekomst wil invullen met een democratisch gekozen moordenaar als president, ook dat is de keuze van een vrij en soeverein volk. Wi egi sani dus.

  In de internationale verhoudingen is dit helemaal niet handig natuurlijk. Het gehele imago van de Republiek Suriname wordt door de persoon van de president naar beneden getrokken en daar krijgt het Surinaamse volk uiteindelijk last van (ondanks alle mooie praatjes van de regering over de fijne banden met bijv. Amerika). Het land is veroordeeld zich in te laten met boevenstaten als Venezuela, Cuba en Iran, maar goed, democratie gaat boven alles, het is de keuze van het Surinaamse volk en die hebben we nu eenmaal te respecteren.


  Maak melding

 22. LACKIN…2 jaar een grote smoel opzetten en nu met hangende pootjes weer toenadering zoeken.

  Eerst die criminele president in Scheveningen afleveren en dan praten we verder.

  En die 100% controle moet zeker blijven en aangescherpt worden…hebben we allemaal te danken aan die slikkers uit dat narco-staatje.


  Maak melding

 23. Henk Molenaar,

  Je praat over ‘volle verstand’. Dat had je moeder niet, je vader niet, je twee oma’s en twee opa’s niet, je vrouw heeft het niet en je kinderen ook niet. En jij?
  Als het bij heel je erfelijke lijn ontbreekt wat kan jij dan nog hebben? Een azijnpismentaliteit? Dat blijkt.


  Maak melding

 24. De landen zullen zich nog eens bedenken om als transit voor Bout te dienen.Kenia leende zich daarvoor en haar luchthaven is in vlammen opgegaan.Het zal de landen een beetje beginnen te dagen dat Bout krabita hanoe heeft.Zelf met drugs smokkel heeft hij zich laten pakken!


  Maak melding

 25. Wij, als Nederland zijnde moeten eens ophouden om Suriname als ons achtertuintje te beschouwen en te willen bepalen wat in dat achtertuintje gebeurd.
  Als drogreden van politiek Nederland om zich constant te moeten bemoeien met interne aangelegenheden van Suriname is het feit dat er veel Surinamers in Nederland wonen. Dat laatste is trouwens niet waar; er wonen hier veel Nederlanders van Surinaamse afkomst en dat is heel wat anders. Er wonen hier in Nederland ook veel Nederlanders van Marokkaanse afkomst, maar dat vinden we ook geen reden om ons intensief met de interne aangelegenheden van Marokko te bemoeien.
  Moeten wij ook constant dat vingertje opheffen en ook gaan bemoeien met interne aangelegenheden van een land als Indonesië omdat wij ook toevallig dat land koloniseerden?
  Suriname heeft inmiddels getoond ook zonder de financiële injecties vanuit politiek Den Haag te kunnen overleven.
  Als wij nu eens ook gaan beseffen dat Suriname gewoon een buitenlands land is en stoppen met dat betwerig gedrag ten opzichte van Suriname en op een gelijkwaardige wijze omgaan met Suriname dan ben ik ervan overtuigd dat de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen zal floreren als nooit te voren.


  Maak melding

 26. Ben je via Frankrijk de weg naar Europa kwijt geraakt minister lachertje.Ssssssanggggg psssssa??? Of mi no begrijp wat er staat.Ai baja volk van Su voor de zoveelst keer laat dit duo(lachertje en DiDiBrie) zien hoe lichtgelovig en dom jullie zijn.Zie je dat je met deze BEESTEN geen oorlog kan winnen, ding zaka-zaka disie laten je halverwege in de steek.Trouwens lafing hoe zit het met je wareafscheids commissie en jouw Constutioneel Hof,wanneer wilt de OAS wat van je weten/horen?Ik ben benieuwd hoeveel gelooft de aanhang nog in jullie heeft hahahaaai,want het is echt tijd dat je zal moeten gaan,misschien kun je dan met mevrouw lackin de casavefabriek runnen,want de honing koek is zo op voor je.En voor DiDiBrie is de gang naar het gevang inzicht.En het is lekker de Su regering heeft geen probleem met het Neds volk,mmmmmaar het Su NDPVOLK heeft wel problemen met Ned wat een grap wat een grap hopelijk dringt het door tot dat Su volk dat lachertje en DiDiBrie jullie in de maling neemt.Want tot nu toe heeft Ned geen letter terug genomen van wat er was gezegd en lachertje praat en praat en praat(kabouter plop)Odi.
  Glenny.


  Maak melding

 27. @Latour

  Hij is alleen welkom bij de armste landen van de wereld,de Unasur,de Caricom,de ACP landen.
  Heb jij ooit een foto gezien waarin hij in een one one one gesprek is met een werelleider die niet tot 1 van de armste landen behoort!!Als Nederland niet belangrijk zou zijjn zou Lackin en je baasje het ambassade van Suriname gesloten hebben in Nederland!!
  Je baasje smeekt om erkend te worden door Nesderlanf. Straks valt hij nog op de knieen en zal smeken…Nederland zub…zeg dat jij mij hebt vergeven.,…erken mij als lijder aub….snik ,snik…..Je baasje is de Massanmoordenaar van Suriname van deze eeuw!En hij de enige lijder van deze eeuw met Amnestie als titel!!!
  Ach kaffrie,go get a life ,okay!


  Maak melding

 28. Wat haat met sommigen kan doen hahaha maar Bouterse was toch altijd VOGELVRIJ?Santoki en Venetiaan hadden de macht om hem op te pakken?Waarom deden zij dat niet?
  Kom op Roy,vertel waarom niet.

  Inderdaad Paraman,de moordenaars van Rawagede lopen nog steeds rond in Nederland,alhoewel enkelen al onder de groene zoden liggen.

  Juist sommige achterlijke Surneds zijn tegen de normalisering ,waarom gaan die niet demonstreren in Den-Haag vraag ik me af,maar neen joh daar zijn ze veel te laf voor.Toen bouterse president werd waren er heel heel heel weinig demonstranten,ach ja lafbekken heb je overal.Maar hier ongezien,ongekend hun muil opentrekken zijn ze expert in.


  Maak melding

 29. Beste Cees uit achterland.konden meerder emamjo volgers maar zo nuchter als u reageren.de reactie ….die was ECHT heel simpel hebt u uitgelegd welke belangen er spelen.HOPELIJK ZULLEN DE BETERWETENDEN die Su en de PRESEDENT willen neerhalen nu wel oppassen met hun stoere afbrekende (lees stomme reacties)uitingen stoppen!


  Maak melding

 30. @Tim

  Jij hebt de jaren ’80 vooral 8dec 1982 niet meegemaakt.Je hebt geen enig idee waartoe je baasje in staat is als je hem tegenspreekt!!!
  Een kogelbrief werd ook verzonden aan het groepje die een stillemars gepland hadden. Wanneer gaan je ogen open?!


  Maak melding

 31. @Koos bedankt voor je reactie van maandag 26 augustus 2013 om 13.25 uur.Ze laten zich steeds weer kennen ze plegen woordbreuk hahahahiii ding sukkels foe Su.
  Su bemoeit zich ook met interne aangelegenheden van het buitenland,vandaar dat Su nu aan de beurt is om UNASUR voorzitter te zijn;dus waar hebben ze ’t over als ze stellen dat Ned zich met Su interne aangelegenheden wilt bemoeien.Odiiiii


  Maak melding

 32. @tim
  Omwille van de stabiliteit (rust) te behouden heeft Vene destijds geen aktie ondernomen om de wolf op te laten sluiten oa wegens drugshandel. De wolf heeft lopen dreigen….

  Laat je eerst goed informeren alvorens je wat neerzet en toon vooral geen populistisch gedrag…


  Maak melding

 33. Jongoe, oe no spang, Lieb den ptatta nanga oen kondre, als ze het weer eens gaan worden over wat dan ook,of niet, er zijn ergere zaken op de wereld, kijk maar hier Ned, de crisis,nog effe of Rutte dondert op met zijn clan, die kkkkaaaa van een Assad die zijn mensen uit aan het moorden is, de wereld kijkt toe niemand, duft iets te doen, Obama weet het ook niet meer, en over de Sur pres dit en zo en een hoop gezeik, Suriname en die pres, is een korrel in die wwww
  Die pres no baja nunca de lik in


  Maak melding

 34. Lackin wil volwassen zijn en als volwassen praten met Nederland! Nou mijn conclusie is: ik praat niet met lullo’s die opkomen voor moordenaars en of criminelen!! PUNT UIT!!! IK ERKEN EN RESPECTEER DEZE GROEPERINGEN NIET!!!

  LACKIN LAAT MIJ LACHEN!


  Maak melding

 35. Ray-Koos-Henkmolenaar jullie lullen alleen maar over su laat Ned eerst vader van maxima haalen en waarom toen niet vader van de koning van toen met de DUITSERS alleen wat jullie goed uitkomt of wat jullie willen moet gebeuren pak de China of Turkije aan als het om mensen rechten gaat KOOS laten ze daar of alvast een HERCULES naar toe stuuren niet geweldig doen tegen over Baby neem een van eigen formaat ga even de Duitsers pakken en niet de ouwe slaafen want nog nooit heeft iemand voor die mensonwaardig heden geboet dus hou je cool gaan jullie alvast naar syrie daar heeft hulp van jou Hercules harder nodig


  Maak melding

 36. @Cees uit de achterland

  Jammer dat jij niet weet dat criminelen met zelf amnestie in de gevangenis thuis horen . In Nederland zitten deze criminelen toch in de gevangenis en zijn ze gelukkig niet de leiders van Nederland? Ja toch?


  Maak melding

 37. Ray,

  je schijt ‘Hij is alleen welkom bij de armste landen van de wereld,de Unasur,de Caricom,de ACP landen.’

  Wat een domme uitspraak weer van de deze Haagse Hindoe azijnpisser en pedofiel zonder baan en zonder leven. Niet eens een maand geleden zat Bouterse aan de dinertafel bij Xi Jinping, de president van het economisch machtigste land in de wereld China. En passant haalde hij een paar honderd miljoen dollar binnen aan contracten en donaties voor Suriname en de Cararicom. Iets langer geleden zat hij aan tafel bij Dilma Rousseff, de president van Brazilië, het economisch machtigste land in Zuid-Amerika. Dus wat lul je nou looser?

  Het ergste aan jou opmerking is de aanname dat het niet goed is om contacten te onderhouden met arme landen in de wereld. Nee, we moeten ze vermijden als de pest en alleen maar met die witte blijven lullen die verantwoordelijk zijn voor zoveel onrecht in deze wereld en nog steeds daarmee doorgaan. Je bent een echte Haagse Hindoe hoor Ray. Likken naar de rijke blanke, schoppen naar de arme zwarte. Dat is je aard. Nogmaals, ga een baan zoeken want door je Bouterse haat en je pedodiele neigingen ben je niet meer in staat om helder te denken.


  Maak melding

 38. 26 aug.2013

  @Ray, @Roy, @Henk Molenaar, @Esmerald en andere cabalen,

  Er wordt wederzijds gesproken;regeringsvertegenwoordigers/diplomaten van Nederland en Suriname zijn in communicatie met elkaar.

  Srika heeft al in een aantal postings analyses gemaakt, waarom Nederland toch verplicht wordt het contact met de Surinaamse regering te verbeteren.En welke strategische eis de Surinaamse regering zeker zal voorleggen aan de huidige Nederlandse regering, voor een volledig herstel van de betrekkingen.

  Tot zover zijn de analyses van Srika juist geweest. Srika zal hier niet in herhaling treden en verwijst naar eerdere postings vanaf 2011.Zie bijv. postings over EU/ACP-vergadering in Suriname, problematiek over Ned. ambassadeur in Suriname, geloofsbrieven en dhr. Noorman.

  Ja Henk Molenaar en cabalen,ondanks jullie negatieve en vaak inhoudsloze postings krijgt Srika alweer gelijk.

  Nee, Srika is niet arrogant maar probeert altijd vanuit een zo objectieve en met feiten gerichte benadering, en zo eenvoudig mogelijk, een item te bespreken.

  Srika had het recent nog voorspeld dat Santokhi en Somohardjo ‘on the move’ zouden zijn.

  ‘The move’ van Santokhi is ook al uitgekomen. Van Somohardjo zullen wij heel binnenkort ’the move’ zien.

  Zal deze Somohardjo in zijn move naar de ballen van de NDP grijpen en deze proberen te knijpen?

  En zal hij bij deze ‘move’ alleen maar over de ballen van de VHP en NPS strelen? En wat doet hij met R.Brunswijk,om deze zo uit zijn visvijver te houden?

  En zal dhr. Noorman hem meer aardappelen beloven? Lees maar ook de eerdere postings van Srika over ’the moves’.

  Ja Henk Molenaar, Ray, Roy, Esmerald en andere cabalen,
  Somohardjo komt zeker ook met zijn ‘move’ en dan mogen jullie Srika misschien inhoudelijk bekritiseren.

  Vergeet de minpunten niet.Geef ze maar gefrustreerd in 3e persoon!!!!
  Srika


  Maak melding

 39. 26 aug. 2013

  @Latour en @ Ferdinand Hossenbux,

  Proberen jullie a.u.b. het niveau op dit forum hoog te houden.Ga liever inhoudelijk in op het item en probeer een persoonlijke aanval op de persoon te vermijden.

  Srika ziet hier de panische reacties van Henk Molenaar en zijn cabalen, maar vraagt toch aan jullie het niveau van de posting hoog te houden.
  Srika


  Maak melding

 40. @Boegroe

  De vader van Maxima heeft Suriname geen kwaad gedaan. Wij bemoeien ons niet met de vader van Maxima. Wij hebben al genoeg misère met onze serial killer van Suriname!!Omgekeerd moet jij het zijn die in Nederland moet oproepen om de vader van Maxima te gaan halen ,je kan onmogenlijk oproepen om de vader van Maxima te gaan ophalen en je baasje bouta met rust te laten,je dubbele agende is net zo doorzichtig als overtrek papier!
  Oh,we hebben al opgeroepen dat een aanval van buiten gepleegd moet worden tegen het regiem van Assad!
  Je bent te laat!


  Maak melding

 41. @Srika

  Jij ziet het einde van de wereld zeker naderen?!
  Latour en F.Hossenbux,houden het niveau hoog hier?!!!!
  WhahhahahahahaA…hahahahaaaaa….Zijn deze 2 clowns het beste dat je hebt in je legertje ?!!
  Whahahahahaaaaaa


  Maak melding

 42. Goed om te lezen dat er voor en achter de schermen aan een normalisatie van de verhoudingen tussen Suriname en Nederland wordt gewerkt. Stel dat het lukt om een normale relatie te krijgen tussen beide landen, waar moeten al die haatreacties hier dan nog over gaan?


  Maak melding

 43. Het is manifest, dat de meesten er vanuit gaan, dat Nederland bepalen wilt wat of hoe Suriname het moet doen. Frappant is dat je het al meer dan 38 jaren laat zien dat je het niet kan. Je weet als geen ander dat wij Nederland jou altijd willen en kunnen helpen. Maar jij wilt het niet bewust niet, want wij willen helpen, omdat jij ingebreken bent gebleven. Maar wij mogen alleen geven en niet over de schouders mee mogem kijken of je het goed doet of niet. Met dien verstande dat vertrouwen is goed, maar controle is beter, en daar komt dan onherroepelijke de Surinaamse weerstand om de hoek kijken. Omdat je het zonder te denken het altijd en steeds hebt over jouw “soevereiniteit”, niet weten dat er daarbij ook gedragsregels horen, en juist worden deze nooit in acht genomen. Dit geeft duidelijk blijk van helemaal geen, let wel; “kaas hebben gegeten”, van het wereldpolitieke gebeuren. Deze napraters denken juist de politieke altruïsten wijs te maken, over de politieke economisch en financiële neergang van Suriname, wat over duidelijk ten grondslag ligt aan het handelen van deze nonvaleur die als opperhoofd/president fungeert. Ook wat opvalt, is dat de aanhang van deze “pseudopolitieke” samenraapsels, veelal in het gevang hun vaak tijdelijke verblijf hebben. Dit zijn meestal stuk voor stuk, carrière misdadigers, als je een gemeenschapsraadpleging/enquete, in de gevangenissen van Nederland en Suriname zou houden, zal je erachter komen dat het overgrote deel uit deze van een zeer laag allooi afstammen. En niet doen als of jullie weten waar het eigenlijk over gaat. Deze zelfde soort is debet aan de misdaden nu in Suriname gepleegd, en vooral een bepaalde soort is hierin te over vertegenwoordigt. En jammerlijk genoeg maakt juist deze groep het grootste deel van de samenleving uit! natuurlijk omdat iedere samenleving het overgrote deel van, uit meer laaggeletterden bestaat, het is nou eenmaal zo, maar bij ons is het overduidelijk zo. Hoe vaak zegt men liever iets stoms dan te zeggen dat je het niet weet, en dit is juist kenmerkend in deze gemeenschap. Ook een probleem; Nederlands spreken wil nog helemaal niet zeggen, dat je Nederlands begrijpt. En dit loopt juist als een “rodedraad” door het alledaagse leven van de meeste van deze “sukkels”, wat zijn het voor mensen “deze” ziekelijke armoedzaaiers.


  Maak melding

 44. Srika,

  Ach kaffrie,go get a life ,okay! Schrijft Haagse Hindoe azijnpisser en pedofiel Ray.

  Duidelijk ook een racist. En dat niveau kan je alleen maar bestrijden met zijn eigen wapens want het inzicht voor een hoger niveau heeft hij niet. En dat legertje van hem die bestaat uit net zo erg beperkte Haagse Hindoe azijnpisser, pedofielen en racisten en een enkele blanke, ook niet.


  Maak melding

 45. Dat die oliedomme latour het steeds niet begrijpt dat rijke landen als voorbeeld-staten wordt bedoeld vind ik irriterend.
  Zal deze stomme latour zijn kinderen laten opvoeden door junks en al dat soort onverlaat of door mensen met discipline?
  Al dat soort uitspraken van bouta enz… dat ze straatjongens zijn is een ordinaire gewoonte om zich populair te maken bij die groep teneinde diezelfde groep te misleiden en te misbruiken.
  Bob Marley noemde het een Babylon system.
  Maffia noemt het een Godfather.


  Maak melding

 46. Normalisatie is een proces, waarbij afspraken worden gemaakt tussen partijen die er belang bij hebben. In dit specifieke geval twee Overheden, Suriname en Nederland.

  De hoogste kwalitatieve norm, conform Europese maatstaven, is heden ISO 2013.
  ISO 2013,betekend;”Wij doen geen zaken met Drugsdealers, criminelen, moordenaar, mensen die gezocht worden door Interpol en voor wie corruptie een normaal gegeven is.”

  Uit onze recent gehouden audit,is gebleken dat Suriname op vele QMT punten niet voldoet.
  Ranking zero.

  Gelieve eerst de aanbevelingspunten weg te werken, en vervolgens de uitslag van het onderzoek af te wachten.

  U wordt zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld van de uitslag.

  mvg

  vanuit mijn Huwawei cellulair


  Maak melding

 47. Leonard,

  Dat ik niet alles begrijp zal wel eens voorkomen en dat ik soms oliedomme beslissingen neem ook, niet dat dit me meteen als zodanig typeert want oliedomme beslissingen kunnen zelfs de meest intelligente mensen op aarde maken.

  Maar iets dat ik nooit zal begrijpen is dat mensen en vooral mensen die van oorsprong Surinaams zijn, neerkijken op arme sloebers en in het verlengde daarvan op arme landen en dat woordje arm gelijkstellen aan junks, onverlaten en mensen zonder discipline. Iets dat jij, Ray en al die andere azijnpissers hier op dit forum elke dag doen. Daarmee zeg je eigenlijk dat je niets van arme mensen moet hebben. Nou, ik heb nieuws voor je. Driekwart van de wereld is arm. Uitgebuit door rijke landen en vecht om het hoofd boven water te houden.

  Dat neerkijken van jullie , dat uitkafferen, dat racistische, dat negatieve, dat uit de hoogte doen en neerhalen van alles wat Surinamers in Suriname proberen te doen om dat land vooruit te brengen, ondanks alle tegenslagen en moeilijkheden, dat vind ik toch wel de hoogste vorm van domheid. Het is van een negatieve geest en allemaal gebaseerd op verkeerde informatie. Denk daar maar even over na.

  Suriname is niet van Bouterse maar hij is wel de president en hij probeert er iets van te maken. Wat doe jij? Kritiek leveren, uitkafferen en schelden? Denk je nou werkelijk dat Suriname daarmee verder komt. Oh, doe je hetzelfde bij je kinderen zeg je? Geen wonder dat ze zo verknipt zijn als jij en al die andere azijnpissers hier op dit forum.


  Maak melding

 48. Voor mij zijn de uiterste randvoorwaarden die uiting moeten zijn van volwassenheid van SU zijde:
  1- De onherroepelijke eis ter open/overlegging van doss. 60 jaren tot geheim bestempeld ! Het doss. inhoudende souvereine SU info van na 25 11 1975 !
  2- Stopzetten van de onzedelijke betasting van ieder Surinamer de zgn. 100% controle !

  Ik kan me niet voorstellen dat van volwassenheid gesproken gaat worden als we zo’n relatie aangaat!
  Door simpel DDB z’n hielen te likken !
  NED voorkennis van onze eigen zaken waar wij nog niets van afweten !
  Dat is een ongunstige en mogelijk schadelijke bilaterale relatie !


  Maak melding

 49. @Latour

  Wat hebben de 1 miljoen reizen van je baasje opgeleverd voor Suriname?!
  Behalve het tekenen van leningen en de surinamers belanden met schuld valt er niks te merken!Waarmee gaan de arme landen Suriname kunnen helpen,waarmee kan bv Haiti, Suriname helpen?
  Jij bent gewoon een verbitterde ndp meeloper,zakka2x idioot!


  Maak melding

 50. Roy waar kom je met die wijsheid vandaan?Bouterse heeft niemand bedreigd jij leugenaar.Het was Nederland die daar geen behoefte aan had,want er zo een beerput opengaan van hier tot ginder,waarom denk je dat het dossier-Bouterse 60 jaar achter slot en grendel zit?
  Neen ik heb 1980 niet meegemaakt,maar ben genoeg ingelicht door mensen die het zeker weten.Sommigen maken er een hoop betweterij van,wel niemand van jullie weet wat er precies gaande was,waarom Bouterse en co uit hun mooie legertijd zijn gehaald om de regering Aron en Lachman omver te werpen door hun boevenpraktijken en hun spilzucht van de Nederlandse ontwikkelingshulp.
  Om een betere inzicht te krijgen kan je ook Nederland vragen om het dossier,ipv dat jullie hier een hoop onzin dag in dag uit zitten uit te kramen,o jaa wat typ ik,neen daar zijn jullie veel te laf voor en kiezen de makkelijklste weg via internet je omzinnige rommel uitkramen. Ontketenen jullie hier in Nederland toch een grote demonstratie om het dossier in te kijken hahahah LAFBEKKEN.


  Maak melding

 51. Latour, ben je echt serieus met je stelling dat deze surinamers die nu voor het zeggen hebben door dik en dun het land Suriname vooruit willen brengen?
  Wat zijn de resultaten?


  Maak melding

 52. @Devid
  ad 1) Waarom dossiers openen. Suriname kan zelf haar deel openen en dan volgt de rest in Nederland van zelf. Wat een moeilijk gedoe. Vraag je eerst eens af of men in Suriname wel zo graag openheid wil.
  ad 2) Ik ben nu ongeveer 6 maal met mijn vrouw op Schiphol aangekomen en wij zijn nog nooit betast of gevisiteerd. Op Pengel international wel. Sta aub stil bij de reden en aanvaard dat het helaas noodzakelijk is dat er gefouilleerd wordt.

  Omdat wij niets te verbergen hebben en ons daarna gedragen, niet gestressed zijn of moeilijk doen worden wij zonder gedoe doorgelaten en als we dan een keer onze armen en benen wijd moeten houden is het gewoon onderdeel van routines. Dat gebeurt overal terwereld op risico vluchten. Niets bijzonders.


  Maak melding

 53. Leonard,na 10 jaren Venetiaan en Sardjoe met dikke steun vanuit Nederland,kan ik niet zeggen dat ze veel hebben gedaan voor het land.Noem jij een paar bijzondere heldendaden van de vorige machthebbers.Denk hierbij dat alle maatregelen die ze namen met Nederlandse financiële support hebben plaatsgevonden.


  Maak melding

 54. -Minister Winston, het spijt mij zeer erg, maar je spreek je zelfs heel erg tegen.
  Wat een dubbele tong heeft deze man en ze zijn zo onprofessioneel in de politiek.

  @Dillip Ramlakhan, waterkant, al die bruggen in heel suriname en nog vele projecten zijn onder Venetiaan vast gelegd, en komt NIET van Bouterse zijn regering.

  = Vergeet ook niet dat bord van Telesur waar Bouterse zijn naam groot opstaat toen hij benoemd was, dit terwijl hij nauwelijks twee weken aan de macht was.

  =Jou kinderen zullen misschien deze stommiteit leren in suriname. Men noemt dit:: de geschiedenis verdraaien!!!!!!


  Maak melding

 55. suriname moet voorzichtig zijn met NL,wat zij niet voor hun zelf kunnen krijgen,vernietiggen zij,zo is hun mentaliteit en zo gaan zij blijven.
  wij houden NL niet als vijanden maar dat wil niet zeggen dat wij nu niet voorzichtigger zijn geworden in politieke,handel of in wat voor opzichten dan ook wat NL betreft.
  als NL zijn uitspraken wat betreft President Bouterse en het Bevolking niet terug trekt zal geen samen werking mogelijk zijn.


  Maak melding

 56. Ze hebben het licht gezien. Het proletariaat moet haar ogen in het licht goed de kost geven en waarnemen, haar oor goed te luisteren leggen, de mond stijfdicht houden, het verstand gebruiken als ze dat hebben en het juiste oordeel nemen.
  wie kan denken moet dat doen, wie dat niet kan, triest! De ratio.

  Damocles: tussen de grijstinten van licht en duisternis verschijnen de contouren van het zelfportret.
  Damocles tussen de contouren zoekt de waarheid naar haar zelfportret.


  Maak melding

 57. @tim
  1980 NIET meegemaakt ?
  Dan je bek dichthouden en luisteren naar degenen die het WEL hebben meegemaakt, vervolgens relativeren.
  Het laatste twijfel ik daar je nog een snotneus bent…


  Maak melding

 58. wat is gebeurt met die geschiedenis boek die over ,,sme was herschreven met de titel … bouterse is een moordenaar..

  hoe zullen de kindertjes van ons land weten wat er toen gebeurt is (8-12-1982),als die van die bakras niet deugden,wat is dan de waarheid volgens deze moordenaars regime..

  wanneer gaat hij ddb in het parlement verschijnen om met venetiaan een discussie aan te gaan..


  Maak melding

 59. lackien is druk doende te hengelen met nederland voor het verkrijgen van een plaats voor zijn kinderen in nederland op de nederlandse scholen..

  hij weet dat er in sme een grote tering-sooi is op de scholen..

  vandaar die gezakte broek en voor over gebukt..


  Maak melding

 60. is het dan nog niet bekend dat degene die jou met zijn verbeelding jou heeft laten denken hoe hij/zij wil en dat jij niet zonder zijn/haar kennis niet verder in het leven kan en het betekent tevens dat jij in mentale en geestelijke slavernij verkeert zonder het door te hebben,’als dat het geval is,dan,zit jij, in een diepe donkere dal en is het moeilijk om daaruit te komen,omdat,jij,blindelings hebt aangenomen wat niet jou toebehoord of dat een deel van jou is,maar van een vreemde”wanneer wordt jij dan jou zelf?


  Maak melding

 61. Roy jouw taalgebruik zegt veel over je.
  Neen ik woonde niet in Suriname ,alles wat ik weet heb ik van Nederlanders hier die ez-militairen zijn,verder ga ik me er niet over uitwijden,maar ik geloof mijn opa zijn broer zonder meer,als blanke Nederlander weet hij meer he.Ik heb het niet over de coup zelf,maar wel over wie de aanstichter daarvan was en ja het was mijn eigen Nederlandse regering die Bouterse en co uit hun veilige militaire leventje hier hebben weggehaald,om Aron en Lachmon omver te werpen ,dat is en blijft zo ,je mag zeggen wat je wilt maar het is niet alleen Bouterse zijn schuld.


  Maak melding

 62. meneer lacking zou eerst moeten vragen als zij de President Van Suriname erkennen als de democratisch gekozen door het volk van Suriname erkennen en hun uitspraken ten opzichte van het SU bevolking en President terug trekken en voortaan met respect onze regels en wetten ,regering en bevolking respecteren maar ook niet met onze binnen landse zaken bemoeien.


  Maak melding

 63. @Dillip Ramlakhan
  “Na 10 jaren Venetiaan en Sardjoe met dikke steun vanuit Nederland,kan ik niet zeggen dat ze veel hebben gedaan voor het land.Noem jij een paar bijzondere heldendaden van de vorige machthebbers”

  wat denkt u van het volgende
  1) Mega inflatie beteugeld.
  2) Mega schulden afbetaald (met deels verdragsmiddelen).
  3) Gestagneerde groei weer op gang gebracht
  4) Groei BNP van $ 1.300.000.000 naar $ 4.700.000.000.
  5) Voor alle gestarte projecten bij de Centrale bank van Suriname de financiering achter gelaten
  6) en de belangrijkste: Een vriend zij wij kunnen nu (mei 2005) weer ergens voor sparen. Deze vriend is nu de 2de week van de maand Skeer.

  De resterende verdragsmiddelen stonden niet in relatie tot de opgeloste problemen en de gerealiseerde groei.

  Kijk nu naar de cijfers. Wijdenbosch sloeg zich recent op de borst dat de groei Suriname op een BNP van SRD 14.500.000.000 gebracht had ofwel ongeveer $ 4.500.000.000. het geen minder is dan het niveau dat Venitiaan bereikt had.

  Wijdenbosch spreekt dus al over een negatieve groei omdat hij het effect van de devaluatie niet begrepen heeft of heeft willen begrijpen.
  Wijdenbosch begrijpt niet dat hij met een SRD buiten Suriname niet serieus genomen wordt en de waarde minder is dan het papier waar het op gedrukt is.


  Maak melding

 64. 26 aug. 2013

  @Ray (16.02u), je hebt mijn posting absoluut niet begrepen.Graag beter begrijpend lezen, alvorens te reageren.

  @Latour(16.12u), jouw profilering en zeker jouw taalgebruik geven al aan met wat voor soort mens ik hier te maken heb.Een ‘NDP-er’ die alleen maar met het begrip azijnpisser zwaait en denkt dat hij net als Ferdinant Hossenbux nog bij Mamyu zit!Laconiek en interessant.Maar als nieuwkomer ben je welkom op dit forum.
  Srika


  Maak melding

 65. @Latour
  “En passant haalde hij een paar honderd miljoen dollar binnen aan contracten en donaties voor Suriname en de Cararicom”.
  Hiervan hebben we niet veel opgemerkt in Suriname of is ook dit geld in enkele zakken verdampt! Want de overheids schulden kunnen nog steeds niet betaald worden, de meeste ministeries staan rood.
  Maar naar de buiten wereld toe pretenderen we een rijk land te zijn. Un lai anga pai mang na omu snesi da we polo fu sama ai.


  Maak melding

 66. Suriname en Nederland zijn voor eeuwig aan elkaar verbonden. Het is nu eenmaal een feit dat de ene helft van het Surinaamse hier woont en de andere helft aan de Noordzee. Goede betrekkingen zijn gewoon in ieders belang. Op top niveau gooien ze met tomaten, maar de laag daaronder werkt gewoon samen business as usual.

  Dit heet politiek, laat Nederland het voor 60 jaar begraven hoofdstuk over de militaire coup gewoon openbaar maken. Dan eens zien hoe de vork echt in de steel zit


  Maak melding

 67. Srika,

  Grappig dat je valt over mijn taalgebruik. Nochtans is azijnpisser een normaal Nederlands woord. Als je het opzoekt in het groene boekje dan staat het voor: ‘iemand die onnodig en vervelend negatief commentaar geeft.’
  Wat heb ik daarmee miszegd. Kijk eens naar de postings van al die Haagse Hindoe’s en een enkele blanke hier op dit forum. Vertel me wanneer je iets positiefs ziet. Nooit!!!!!

  Maar vertel eens Srika, wat vind je van een woord als Kafri. Dit woord is bij dit topic gebruikt door onze bakende azijnpisser en pedofiel (heb ik genoegzaam bewezen) Ray. Het word vooral in Suriname gebruikt door Hindoestanen en is een openlijke blijk van racisme naar creolen en marrons. Misselijk makend en kwetsend dus. Gek dat je daar niets over te zeggen hebt Srika. Blijkbaar is het op deze site normaal dat creolen en marrons voor van alles en nog wat (inclusief racistische scheldwoorden) worden uitgemaakt alleen maar omdat ze niet zo negatief zijn over Suriname en president Bouterse. Als je maar negatief bent, scheld, tiert en liegt over Bouterse ben je goed. Als je daar niet aan mee wil doen krijg je minnetjes en onzinnig commentaar. Zeg daar eens iets over Srika. En by the way: ik heb nog nooit op de NDP gestemd, ik woon in Suriname, maar ik ga mijn president niet uitkafferen als hij probeert om mijn land waar ik van hou vooruit te brengen. Nooit!!


  Maak melding

 68. Roy 1 maal je bezig bent met internet af te struinen, laat ook zien wat Nederland allemaal geflikt heeft in Indonesie,bv Rawegede.
  Ik hoef niets te lezen heb alles al uit de eerste hand,Niemand is mijn held,ik ben heel erg objectief en ga voor:Wie In Zijn Eigen Tuintje Wiedt,Ziet Het Onkruid Van Een Ander Niet.Ik ben zelf een blanke Nederlander en vind wat er toen in Suriname gebeurd is door Nederland ,eerlijk en oprecht moet worden verteld.Ja Bouterse heeft heel veel schade aangericht, maar door wie is het zover gekomen?Bouterse en co hadden geen weet van een militaire coup door kolonel Valk en anderen werden ze goed klaar gestoomd om dat te doen wat ze moesten doen,ik ben er op tegen dat enkel Bouterse zijn naam wordt genoemd door jij en anderen terwijl jullie bliksems goed weten dat :He Was Not Alone.Jij en anderen zijn net zo HYPOCRIET als mijn mensen althans de meesten.
  En nog wat, elke dag zitten jullie moord en brand hier te typen,als jullie vinden dat Bouterse moet oprotten waarom gaan jullie niet naar Suriname and fight against him,doe als de Egyptenaren ,die zijn nergens bang voor en vechten zich te pletter om hun gram te halen,RESPEKT voor die lui.Bij hun is het echt VECHTEN tot ze erbij neervallen.
  Want let wel, praatjes vullen geen gaatjes hiero.


  Maak melding

 69. Fadso,

  Ook jij lijdt aan dezelfde azijnpisziekte als Ray, Henk Molenaar, Vidjay, Esmeralda, Glen Pengel en nog wat andere zielige kornuiten zonder baan. En nadenken kan je blijkbaar ook niet want anders had je wel geweten dat Bouterse ergens eind juni in China was en niet letterlijk met een vliegtuig volgeladen met geld terugkomt.

  In het diplomatieke verkeer worden toezeggingen en ook contracten uitgewerkt over een aantal jaren en alleen in directe noodhulp situaties wordt direct geld overgemaakt. Het zou me niet verbazen als je de effecten van zijn pas in de volgende regeringsperiode merkt.


  Maak melding

 70. Ray

  Afgezien van je onzinnige vragen was je posting van maandag 26 augustus 2013 om 17:39 uur, wellicht je tweeduizendste negatieve posting over Suriname. Gefeliciteerd! Dat is een mijlpaal. Je bent nu gepromoveerd tot hoofdazijnpisser.


  Maak melding

 71. Leonard,
  Op Maandag 26 augustus 2013 om 17:41 uur, vroeg je het volgende: ‘Latour, ben je echt serieus met je stelling dat deze surinamers die nu voor het zeggen hebben door dik en dun het land Suriname vooruit willen brengen?

  Nee joh, ze zijn door dik en dun bezig om Suriname naar de afgrond te brengen, is dat wat je wil horen. Man… het is een onzinnige vraag want elke Surinaamse regering in de geschiedenis van Suriname is tot nu toe bezig geweest om het voor Suriname beter te maken en daar vormt de coalitie van De NDP, A combinatie en PL, geen uitzondering op. Natuurlijk maken ze fouten. Matuurlijk is dit een ontwikkelingsland en hebben ze niet alles op een rij zoals in een rijk land met alle voorzieningen en mogelijkheden. Maar ze vechten voor de volgende generaties. Ze vechten elke dag om met het weinige dat ze hebben iets achter te laten. Ze vechten om de mensen eenheid en trots voor Suriname bij te brengen, iets wat geen enkele andere regering ooit heeft gedaan. Ze doen hun best, maar ze kunnen niet alles. Ze hebben steun nodig van mensen die met Suriname begaan zijn. En het gaat niet slecht hier. Ook niet bijzonder goed, maar we kruipen langzaam vooruit. Dus wat wil je nou Lenonard. Blijf je daar de azijnpisheld spelen net als Ray en al die ander azijnpissers of ga je je goed laten voorlichten en kom je om mee te helpen aan de opbouw?


  Maak melding

 72. 27 AUG. 2013

  Beste Latour,

  Bedankt voor je reactie en je nu zinnige kijk op zaken op dit forum. Srika zal proberen de gestelde vragen te beantwoorden.Heeft niets met het item te maken, maar omdat jij zo dringend naar vraagt.

  Srika zit al ruim zes jaren onder dezelfde naam op dit forum en heeft altijd getracht zo objectief mogelijk en met inbreng van feiten inhoudelijk op een item te reageren. Van die antagonistische cabalen op dit forum, die vaak Suriname in een kwaad daglicht stellen, heeft Srika ook wat te verduren gehad. Maar Srika probeert er altijd nuchter bij te blijven en nooit persoonlijk op de man te spelen.

  Deze site is opgericht, voor zover Srika dit weet, uit een bepaald politiek/etnische hoek en uitspraken in postings als ‘Kafri’, zwarte honden, paarse kakkerlakken, stomme Surinamers enz. laat Srika aan zich voorbij gaan.De naam Latour is pas op deze site, dus Srika begrijpt je emoties wel.

  Voor Srika is het belangrijk om zich niet te laten afleiden door bedoelde kreten, maar objectief, inhoudelijk en gericht het item bespreken. Hiermee neutraliseert Srika hun inhoudsloze postings en probeert ze zo te prikkelen inhoudelijk op het item in te gaan.

  Als het om de regering van D.D.Bouterse gaat, baseert Srika zich altijd op het geschreven politiek document van de NDP( nadere politieke partijen hebben dat(nog) niet) met de gestelde doelen voor de ontwikkeling van Suriname.
  En als Srika een negatief standpunt moet innemen, omdat bijv. de regering in Suriname zich niet houdt aan haar eigen geschreven document, dan doet Srika dat ook.Maar wel inhoudelijk en op feiten.

  Een van de doelen van deze site is, denkt Srika, om door middel van de kracht van de herhaling, bijv.steeds schreeuwen cocaïne handelaar, de buitenwacht te willen doen geloven dat Suriname en de Surinamers allen ook zo zijn.

  De motor achter deze kracht van de herhaling lijkt goed georganiseerd te zijn.Jammer zijn dit steeds inhoudsloze kreten waar Srika niets mee kan.

  Het geven van die minpunten is een psychologische opzet, met als doel vaker te reageren. De site moet ook wat inkomsten hebben.En dat mag!

  Wat Srika wel doet, is in zijn posting steeds herinneren aan het geven van minpunten.Zo kan Srika makkelijk controleren hoeveel van die antagonisten en andere cabalen toch zijn posting gelezen hebben. Vaak blijkt wel een hoge ‘leesdichtheid’.(Henk Molenaar gaat nu zeker hiertegen iets bedenken)

  Dus Latour, maak je ook niet druk over minpunten of pluspunten.Doe gewoon je posting en de minpunten zullen dan aangeven hoeveel mensen die posting wel gelezen hebben. Want dat moet, in de ogen van Srika, het uiteindelijke doel zijn.

  Deze site wordt ook nog gecontroleerd door enkelen hier op dit forum.Ze hebben de mogelijkheid tot het geven van pluspunten aan elkaar, het geven van minpunten aan tegenstanders en de mogelijkheid de posting tegen te houden of inhoudelijk te veranderen. Tevens zitten er op dit forum ook enkele trollen die vaak prikkelen tot wederwoord.

  Nogmaals Latour, Srika denkt dat jij wel zelf kan uitmaken hoe jij hier op dit forum het spel denkt te willen spelen. Bovenstaande informatie is alleen gedaan, omdat jij daarnaar gevraagd hebt.

  Vergeet mijn minpunten niet.
  Srika


  Maak melding

 73. @Latour
  Inderdaad het verbaast me niet, de effecten van het beleid voelen we nu al, de koers van de USD klimt gestadig, schulden worden niet afgelost, ministeries staan rood.

  @”Maar ze vechten voor de volgende generaties. Ze vechten elke dag om met het weinige dat ze hebben iets achter te laten.

  Ik dacht juist dat de volgende generatie opgezadeld wordt met het aflossen van leningen als erfenis van deze regering. De schatkist is binnen een jaar schrikbarend geslonken en men is ook van plan om met een zgn “crashprogramma” nog dieper te graaien.
  v.


  Maak melding

 74. Breaking News: Bouterse komt met een nieuwe crash programma voor zijn laatst nog aangekondigde “crash programma”. Die oude was helaas ook niet haalbaar,..


  Maak melding

 75. Waarom hebben we wederom Nederland nodig?
  We deden toch al hele goede zaken met de rest van de wereld!
  Haïti / China / Venezuela / Canada dussss….
  We willen nog de grootste graaier allertijden terugvin ons land!
  Sorry ik snap er niks meer van al die politieke leugenaars.

  Gewoon een vraag wat heeft Nederland ooit gebracht in ons Suriname ?

  Wat?

  Als je nu zegt paketten dan ben je wel heel snel tevreden!
  Als je nu antwoord luie djoeka’s en slapende Indo’s !
  Als je zegt fijne ziektes !

  Ze hebben dit land niet opgebouwd want ze leden verlies is mij verteld met de slavernij.
  Ze hebben in Suriname altijd slechte tijden gehad en het was niet winstgevend.
  Dus ze hebben Suriname in rijkdom achtergelaten toen ze vertrokken!

  We zullen dit zaakje zelf moeten oplossen maar eerst moet er schoon schip gemaakt worden door de vuile politici te ruimen.

  Sterkte voor ons volk.


  Maak melding

 76. @tim
  joe boi tim, papegaai…zorg dat je je diploma’s haalt anders ga je je hele leven kakastong met warme rijst eten…
  goed voorbeeld is jou vriend SRA…


  Maak melding

 77. Roy wat bral je eigenlijk?
  Nogmaals ik heb gelukkig mijn stage in Suriname kunnen lopen,ik ging er naar toe met zoiets van The Unknown,na 2 weken werd ik verliefd op Suriname en zijn bewoners,wat een superrr superrr aardige mensen.Ik heb niemand zien honger lijden daaro,je kon gewoon aanschuiven aan tafel maw ze deelden hun maaltijd graag heel graag en het was right from the hart, iets dat ik nooit meegemaakt heb hier in mijn omgeving.Voordat ik vertrok werd ik goed ingelicht hoe en wat het zich daar afspeelde,Op mijn stageplek in de straat eigenlijk overal waar ik kwam,werd er enorm afgegeven op de regering Venetiaan,vandaar mijn antipathie tegen de NF.in 2012 was ik er op vakantie en ja overal waar ik kwam werd er enorm veel en goed over de huidige regering gesproken.
  Jij en anderen brengen mij niet meer op andere gedachten,hoe slecht deze regering is,er klopt totaal niets van ,there.
  Wie zal het beter weten de Surinamers zelf of sommigen van jullie die hier zitten en alleen maar op het internet zitten te tieren en te brullen.
  In december ga ik er weer naar toe om met mijn vrienden voor het leven daar lekker te chillen en ook te observeren als het de Surinamers goed gaat.
  I LOVE SURINAM FOREVER.

  Hahahahahahahha Karm dank je voor je 10 hahahahahah geinig.


  Maak melding

 78. De vele reacties van vooral de zeer schizofrene SuriNeds op dit frontforum ademen een sfeer uit van rancune. We kunnen ze dat echter niet kwalijk nemen en dat zullen we dan ook niet doen. Van een uitkering genieten in een vreemd land dat economisch in een diep dal zit lijkt mij zeker geen pretje en de frustraties zijn dan ook zeer begrijpelijk. Helaas voor dit groepje anti-Surinamers beleeft Suriname om dit moment een periode van groei en economische voorspoed en wij Surinamers genieten daar ontzettend van. Toedeloe allemaal!


  Maak melding

 79. Ik zie gelukkig veel weerstand van mensen die nu inzien dat deze website niet deugt. Het ziet ernaar uit dat het niet lang meer zal duren en de website wordt geboycot. En dit allemaal omdat er mensen hier zijn die doelbewust Suriname en Surinamers kapot.


  Maak melding

 80. Dennis, ik ben het helemaal met je eens.Er komen heel veel niet Surinamers op deze website.Ze lezen de constante stroom negatieve berichten over Suriname en de Surinaamse regering.In hun vriendenkring en in de media gebruiken deze mensen dezelfde taal als de anti-Suriname krachten.Maar deze Nederlanders draaien het hoofd weg van de mega corruptie schandalen die Nederlanders hebben gepleegd met de met 270 miljoen euro op Curaçao.


  Maak melding

 81. hahahahahaha,Roy heeft het SRA syndroom.
  aij boj ju tjading.kijk hoe lang die man niet op deze forum gereageert heeft of jou en jou konsoorten op jullie plaats gezet heeft”moet jij dan zijn naam erbij halen,zwakzinnig Roy


  Maak melding

 82. Ach ja ik denk eerder dat ze het niet kunnen hebben dat het Suriname en de Surinamers steeds beter gaat,idd sommige Surneds zijn gefrustreerd,omdat alles hier in Nederland op de schop gaat,zorg,uitkeringen toeslagen enz.enz.enz.

  Waterkant is de aanstichter van alle negative reaktie over Suriname,ze hebben zoiets van beoordeling ingesteld hahahaah alle positive reakties worden door de negativelingen ondergewaardeerd zo gefrustreerd zijn ze hahaha al op een nick geven ze een min,hoe laaghartig kunnen ze zijn bah bah bah.


  Maak melding

 83. @Latour,

  Het woord ‘kafri’ is een gewoon Surinami woord voor ‘neger’. Mag een taal geen woord hebben voor neger? Javanen worden ‘malaai’ genoemd en blanken worden ‘bakra’ genoemd. Gewone woorden hoor. Dat jij er een racistische trekje aan wilt geven, zal wel komen omdat jij racistisch denkt.
  Volgens een Lobo-verhaal stammen de negers af van Sri Lanka. Toen Hanoeman Swami de legers van Lanka in brand stak (nadat zij geprobeerd hadden Hem in brand te steken), verbrandde hun haar (werd ‘kroes’ oftewel krullerig en onkambaar) en hun huid verbrandde ook en werd zwart. Je bent toch bekend met Lobo-grappen? Of worden ze niet meer verteld?


  Maak melding

 84. De invloed van Nederland in Suriname wordt steeds minder en zal uiteindelijk voorgoed verdwijnen. Suriname richt zich tegenwoordig vooral op de regio en China en dat is een goede zaak. Overigens heeft Nederland nooit iets constructiefs voor Suriname betekent en de Surinamers zien dat gelukkig nu wel in.


  Maak melding

 85. Vijay,

  hahaha, kafri is een ander woord voor neger, zeg je. Gek dat de Hindoestanen het op deze site gebruiken als ze een discussie niet met argumenten kunnen winnen. Ik had gedacht dat je onzinnig commentaar zijn toppunt had bereikt toen je zonder aanleiding of enig bewijs, bij een topic die daar niet over ging, Jezus een plaats gaf in de Indiase geschiedenis. Nog even en je wordt, net als Ray, gepromoveerd tot hoofdazijnpisser en racist. Pedofiele neigingen heb ik bij jou nog niet bespeurd, maar dat kan nog komen.


  Maak melding

 86. Vijay,

  Nog even dit: het valt me op dat elke keer als hoofdazijnpisser, pedofiel en racist Ray zijn misselijkmakende racistische uitingen doet op dit forum, jij daarvoor een vergoelijkende verklaring komt geven. Zijn jullie soms vriendjes? Je weet wel, vriendjes met een roze strikje.


  Maak melding

 87. @ Vrensje

  Je hebt het goed mis beste vriend(in). Nederland heeft best iets constructief betekent voor Suriname. Enkele voorbeelden:

  1. Ze hebben het Fort Zeelandia gebouwd waar de huidige president met zijn katapult de beschermde duiven van het dak heeft geschoten.

  2. Ze hebben het presidentieel paleis gebouwd waar tijdens het Carifesta een prachtige lasershow op werd geprojecteerd.

  3. Ze hebben de Palmentuin ingericht (de enige tuin van historische betekenis) , waar de kabinetsleden en parlementsleden met hun buitenvrouwen de bloementjes buiten zetten.

  En ga zo maar door. Dus toch nog iets waar de Surinamers TROTS op kunnen zijn.


  Maak melding

 88. @Latour,

  Schaf een bijbel aan en lees de Bergrede van Jezus. Woord voor woord bijna letterlijke quotes uit diverse Hindoe geschriften. Niemand maakt mij wijs dat Jezus niet bekend was met de Hindoegeschriften.
  Geen enkele Christen weet waar Jezus was tussen z’n twaalfde en dertigste jaar.
  Vraag het de Paus en hij zal je met een mond vol tanden aanstaren en geen antwoord kunnen geven.
  Wel vreemd hoor dat men iemand aanbidt van wie volslagen onbekend is waar hij was in de belangrijkste jaren van z’n leven.
  D.w.z., onbekend voor degenen die hij verlaten had, maar wel bekend bij degenen bij wie hij aamkwam en een nieuwe thuis vond, nl bij de Indiers. Hoe hardnekkig het Vaticaan deze waarheid ook verstopt, ooit zal het uitkomen!

  Ik dacht dat je het wel educatief zou vinden dat het woord ‘kafri’ gewoon neger betekent en niets meer. Zoek maar verder erachter wat je wilt hoor. Die roze bril (alles wat de huidige regering van Suriname doet is geweldig, door die bril bezien) heb je al, nou loop je ook nog rond met roze strikjes. Waar eindigt het?


  Maak melding

 89. Vijay,

  Zoek hulp voor je waanzinnige uitspraken over Jezus. En zoek ook hulp voor het goedpraten van racisme. Dat kan je heel goed, dom gelul in de ruimte, bunker voor je ogen en kafri roepen. Kom hier in Suriname tegen een zwarte man of vrouw kafri roepen dan zal je gauw genoeg merken wat hij van je vindt. Ik hoop dat je het er levend van af brengt zodat je daarna het verstand vindt dat je zo node mist.


  Maak melding

 90. Latour,

  Het is niet mijn gewoonte mensen aan te spreken op hun ras. Wel de jouwe? Als ik iets wil vragen aan een neger of een blanke zeg ik toch niet: he neger of blanke, zus en zo? Doe jij dat dan?
  Overigens vind ik het typerend dat er een ondertoon van geweld en bedreiging zit in je reactie op het woord kafri. Als je een neger geen neger (kafri) mag noemen, wat dan wel? Blanke (bakra) of Boeroe?

  Heb je de Bergrede al gelezen? Zo niet, begin eraan en ga dan de Upanishads lezen. En vergelijkende passages zoeken.
  Doorgaans zijn blanken niet erg tuk op het ophemelen van andere volken/rassen dan de eigen. Derhalve is het wel erg opvallend dat ze een niet-Europeaan, een Jood, aanbidden. Zal wel komen door een gebrek aan eigen grote geesten en gedachten. Materieel rijk, maar geestelijk arm.
  En vervolgens hebben ze (blanken) zichzelf wijs gemaakt dat het een grote deugd is om de hersenspinsels van de Joden op te dringen aan heel de wereld. Bekering, evangelisering heet dat. De negers van Suriname bvb zijn het slachtoffer ervan, maar ook heel Afrika, al de America’s, Oceanie en nu steeds meer Azie. Alle originele godsdiensten/culturen moeten plaatsmaken voor de Jood-aanbidders. Schandalig!


  Maak melding

 91. Michel hahahaha, vraag aan de Frans-Guyanezen wat ze hebben van Frankrijk,ik zel je inlichten,ze hebben alle voorzieningen wat ook de Fransen hebben Nederland heeft nooit daaraan 1 gedachte verspild,ben jij blij met Fort-Zeelandia,
  Jij noemt dingen op die enkel en alleen maar voor de blanken waren,een zwarte kon alleen maar in de buurt komen als ie slaaf was.
  Vrensje heeft helemaal gelijk als hij/zij stelt dat Nederland nooit iets constructief heeft gedaan voor Suriname.
  Frankrijk is/was goed voor zijn kolonieen,vandaar dat de Frans-Guyanezen niet naar Frankrijk vluchtten om daar van de sociale voorzieningen te genieten,want die hebben ze zelf.Had Nederland ook zo met Suriname omgegaan dan zaten er niet zo ontzetten veel Surinamers hier.
  Maar goed als jij blij bent met Fort-Zeelandia,Paleis ,Palmentuin enz.enz. hahahaha is ook goed hoor,want dat zijn wel prachtige bezienswaardigheden.


  Maak melding

 92. Vijay,

  Blijf jij zwarte mensen kafri noemen dan zal je gauw genoeg merken hoe ze over je denken. Verschuil je niet achter je computer. Stap er op af of liever, kom naar Suriname en doe wat je zegt. Wat mij betreft ben je vandaag alsnog gepromoveerd tot hoofdazijnpisser en racist. Cumlaude geslaagd. Gefeliciteerd.


  Maak melding

 93. @Vijay Zonder mijn tijd te verspillen aan de overkill aan onzin-reacties, heb ik 1 vraag: Kan ik jou vanaf nu dan weer een ‘koelie’ noemen? Woorden als neger gebruiken we toch niet meer? Maar als jij dat nuttig en gewenst acht, geldt dat ook voor jou als ‘koelie..want kennelijk vindt jij ’t leuk om jezelf te belasten met allerlei BS. Weet JIJ wel zo zeker dat Jezus bij de Indiërs was? Waarom per se bij dat volk?’t Wordt steeds erger met de arrogantie en hoogmoed van jouw soort.


  Maak melding

 94. @Jus sayin,

  Helaas is er geen beter woord dan neger, die de lading dekt. Creool schept ook verwarring: welke creool, boslandcreeol, stadscreool. Marron heeft weer te maken met de gevluchte slaven die geen christen zijn en hun Afrikaanse godsdienst hebben behouden. Dus zoals je ziet, het woord neger duidt allen aan van Afrikaanse afkomst.
  In geval jij een beter woord kent, dan verneem ik het graag. En wil ik het ook wel gebruiken.
  Het woord ‘koelie’ is een vertaling van het Engelse woord ‘coolie’. Het Engelse woordenboek geeft als vertaling van ‘coolie’: an Indian or Chinese labourer. Oftewel een Indiase of Chinese arbeider.
  Dus indien je koelie gebruikt, mag wel van mij hoor, dan moet je steeds weer gaan differentieren of je het hebt over Chinezen of Hindoestanen.
  Indien je hebt over een Hindoestaanse minister hebt, als voorbeeld, dan geldt het woord ‘koelie’ niet meer, immers een minister is geen arbeider. Maar jij hebt de keus om het woord koelie wel of niet te gebruiken. En weest gerust: niemand zal je fysiek aanvallen indien je dat woord gebruikt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.