Dreigende onrust op Universiteit van Suriname

24

PARAMARIBO, 26 aug – Op de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Adekus, dreigt de arbeidssituatie volledig uit de hand te lopen. Het broeit binnen het universiteitsbestuur en ook docenten zijn dik ontevreden. Aanleiding is het kennelijk door de keel willen drukken van een reorganisatieplan.

“Er wordt gedicteerd maar niet gecommuniceerd”, zegt Marten Schalkwijk, directeur van het Institute for Granduate Studies, tegenover de Ware Tijd. De reorganisatie treft ook het instituut dat deel uitmaakt van de universiteit. Het plan zou slecht voorbereid zijn en met doelgroepen wordt geen overleg gevoerd. Onder meer is bedacht dat het onderzoekscentrum Celos wordt ondergebracht bij een werkarm van de Technologische Faculteit.

Dat schiet wetenschappers in het verkeerde keelgat, omdat de werkarm, het Instituut voor Technologie, slecht functioneert. Het Celos heeft al decennialang gefunctioneerd als het onderzoeksinstituut bij uitstek als het aankomt op landbouw. Een ander pijnpunt is dat wetenschappelijk onderzoek vrijwel vast zit, omdat er geen geld meer wordt vrijgemaakt. Faculteitsbesturen worden terzijde geschoven zonder uitleg. Minister Ashwin Adhin van Onderwijs & Volksontwikkeling ziet het plan niet zonder meer doorgaan.

Bekijk ook:

24 REACTIES

 1. Een soortgelijke situatie hadden we ook in de jaren 80. Toen werd de Adek gesloten op last van de toenmalige machthebbers. De kwaliteit van deze instelling is sindsdien sterk achteruitgegaan. Nu doen zich weer problemen voor. Adhin moet ingrijpen voor het te laat is.


  Maak melding

 2. Las elders dat die opportunist Ndper Kenneth Vasseur daar ook een rotzooi van maakt. Wil hij ook van de universiteit 3 miljoen hebben voor “bewezen diensten” zodat ze van dat gezwel afkunnen?


  Maak melding

 3. “Een ander pijnpunt is dat wetenschappelijk onderzoek vrijwel vast zit, omdat er geen geld meer wordt vrijgemaakt.”

  Dit klopt! Het geld is nodig voor een afkoopregeling!
  Yu sabi tok!!! A tori panya! A moni de fu Kenneth Vaseur!


  Maak melding

 4. Ik vraag me af , wat gaat er wel goed in het land wat elke dag lees je en hoor je van dat iets niet goed gaat. Maar als je de domme paarse bende moet geloven dan gaat het alles goed . Ik pas een week geleden terug was daar voor 5 wk ik kan je wel zeggen war een rotsooi allemaal daar


  Maak melding

 5. Een ingezonden stuk uit GFC Nieuws

  Samenleving moet afrekenen met opportunistische vakbondsleiders

  Sunday 25 August

  De totale samenleving moet afrekenen met opportunistische vakbondsleiders. Vakbondsleiders die hun positie misbruiken, zogenaamd ten behoeve voor het behoud van rechten van werknemers, om regeringen en systemen te vernietigen.
  Vakbondsleiders die door hun acties en handelingen de veiligheid van de Staat Suriname in gevaar brengen, terwijl ze aan de andere kant bezig zijn zich te verrijken of een bepaalde posite voor zichzelf en hun naasten te garanderen, cq veilig te stellen. De buitensporige macht die zij zichzelf toebedelen, misbruiken zijn voor hun eigen profijt.

  Voorbeelden te over

  Er zijn een heleboel voorbeelden die ik zou kunnen aanhalen. Hieronder volgen slechts enkele:
  – Een CLO-voorzitter die raasde en tierde tegen de heer Desi Bouterse vanwege de 8-decembermoorden, hangt nu aan de lippen van dezelfde persoon. Hij maakte gebruik van zijn positie door zijn zoon te laten benoemen tot directeur van de Nationale Loterij Suriname. Hooghart is zelf jaren directeur geweest van dit bedrijf. De Raad van Ministers onder leiding van Robert Ameerali heeft goedgekeurd dat zijn zoon overneemt. Dit is slechts 1 voorbeeld.
  – Hugo Blanker die nu tekeergaat tegen de directie van het Planbureau en zogenaamd gerechtigheid wenst. Tijdens de periode van ex-minister Raymond Sapoen op Onderwijs was het dezelfde Blanker die misbruik maakte van zijn praatprogramma (een programma dat hij toen namens het ministerie presenteerde en betaald werd door het ministerie) op Radio Apintie om de minister, de staf en het ministerie in een kwaad daglicht te plaatsen. Dit omdat hij meende als hoofd van de voorlichtingsdienst niet juist was ingeschaald. Het programma werd gebruikt voor politieke doeleinden en had niks weg van voorlichting. Voor voorlichting had hij overigens geen tijd.
  Hij ging zelf zover door apparatuur van de Voorlichtingsdienst weg te dragen, omdat hij van oordeel was dat de minister die voor politieke doeleinden gebruikte. Apparatuur van de staat die tienduizenden dollars hebben gekost en die overigens nooit terug zijn bezorgd. De Raad van Ministers zwichtte en zijn salaris werd opgetrokken, terwijl hij de pensioengerechtigde leeftijd al bereikt had. Hij kreeg het geld met terugwerkende kracht en mag flink gaan rentenieren. Nog steeds toucheert hij gelden van het ministerie met het zogenaamde project voor de 3-jarigen. Ondeskundigen houden zich bezig met screening van kinderen en ontvangen lekker makkelijk geld van het ministerie. Een project dat overigens nooit is geëvalueerd. Het is niet duidelijk waarom niet vanuit de leiding van het ministerie wordt ingegrepen.
  – Kenneth Themen die de gewezen minister van Onderwijs, Shirley Sitaldin, het bewust moeilijk maakte. Ten tijde van Sapoen was de man beleidsadviseur en beloofde hem alle ondersteuning. De bushouders hebben geen moment actie gevoerd, ondanks zij hun gelden niet op tijd kregen. Themen was falikant tegen de benoeming van Sitaldin en heeft zich vanaf het begin tegen haar verzet. Elk moment werd het onderwijsproces verstoord.
  -Wilgo Valies is een triest geval. Daarover is de laatste dagen al veel gezegd.
  Zo kan ik doorgaan, maar ik wil besluiten met de samenleving op te roepen af te rekenen met zulke vakbondsleiders. Volgt u de verrichtingen en maakt u de balans op. Zonder in detailles te gaan, noem ik nog op: Errol Snijders, Gustaaf Gallant, John Seedorf en Murwin Leeflang. Er zijn nog meer voorbeelden, maar wij laten het hierbij.

  Een waarachtige Surinaamse burger


  Maak melding

 6. Als er geen geld is voor wetenschappelijk onderzoek dat voldoet de universiteit niet meer aan het wet op het wetenschappelijk onderwijs. Deze onderwijsinstelling moet dan gedegradeerd worden tot HBO niveau.


  Maak melding

 7. @PLATO

  De Adek IS HBO niveau… of zelfs nog lager; tenminste – als je het vergelijkt met het ‘echte’ HBO niveau [wat men in Nederland kent].

  Daarbij is de Adek internationaal niet erkend, waardoor een Adek diploma niets waard is [buiten Suriname].

  Het heeft geen erkende status en dus kan ik als privé persoon ook een ‘universiteit’ in Suriname beginnen en je na 5 jaar een papiertje geven;

  Binnen Suriname kan dat aanzien opleveren, maar erbuiten niet;

  Het is een niet-erkend instituut, en dus is het diploma dat men aflevert niets meer dan een papieren vod.


  Maak melding

 8. alles in surbo is in samen hang met dat ding die men politiek noemt..

  hoewel de politiek van generlei betekenis heeft totaal waardeloos is..

  wat verwacht je nou eerlijk van deze bende aan de macht..

  alleen feesten is geslaagd op staats-kosten dus de belasting betaler de rest van alle gebeuren is totaal mislukt de afgelopen drie jaren..

  de komende tijd tot 2015 zal niet veel anders zijn..

  gebruik je verstand


  Maak melding

 9. B.B
  ik vind jou redenering enigzins zwak.

  wat belangrijk voor NL is hoef niet of is niet van belang voor su.
  moet het onderwijs systeem in SU dan naar NL leersysteem gaan funcioneren?ik dacht het niet,dat zou een mentale,gestelijke,culturele,sociale,maatschappelijke,mensrechten tegen slag voor het bevolking en regering tot stand brengen(hun puinhoop kwa politiek,bevolking,economisch en nog vele vuiligheid dat zij achter gelaten hebben moeten wij nu opruimen om onze huis weer inorde te krijgen).
  begrijp mij goed,ik scheld niks en niemand uit maar wil jou laten zien dat leersprocessen ter opbouw van een land afgestemd is op hoedanigheid van die land en geen positieve uitwerking op een ander land zou hebben en vooral een europeese land naar ,wat, derdewereld land genoemd word.


  Maak melding

 10. Je zou toch mogen verwachten dat de universiteit het toonbeeld zou moeten zijn van wat er daar wordt onderwezen. Er lopen in het docentenkorps vast tal van bedrijfs- en bestuurskundigen rond, die bekend horen te zijn met de verschillende ‘state of the art’ modellen en theorieën. Als die hun kennis adequaat inzetten zou de organisatie van de universiteit gesmeerd moeten lopen, zou je denken. Of zijn de modellen die daar worden onderwezen niet toepasbaar binnen de eigen organisatie?
  Of zijn er binnen het bestuur krachten die maling hebben aan de voorbeeldfunctie van de universiteit? Hoe dan ook, een zorgelijke ontwikkeling, niet bevorderlijk voor het imago van de universiteit en een slecht voorbeeld voor de (toekomstige) studenten.


  Maak melding

 11. @tori
  De vergelijking met Nederlandse onderwijs standaarden en niveau’s is niet zwak maar een eenvoudig te leggen link voor internationale erkenning van de diploma’s.
  Wat heb je aan een diploma dat niet erkend wordt in Brazilie, China, Duitsland, VS, etc.

  Met alle respect maar waar kun je terecht met een ADKUS diploma.

  Door te kiezen voor een link met een systeem dat veel gemeen heeft (taal, juridische systeem, historie) kun je veel sneller het eigen onderwijs systeem naar gewenste niveaus brengen dan door alles zelf uit te vinden en te implementeren. Het is ook nog een heel stuk goedkoper ook en je kunt wellicht gebruik maken van mensen uit de diaspora die een handje willen en kunnen helpen.

  Better goed gekopieerd dan slecht zelf uit gevonden.

  “Keep it simple stupid”. dit is niet persoonlijk bedoeld hoor.

  Begrijp aub hoe moeilijk het is om een echt wetenschappelijke instituut op te zetten en in stand te houden. Hoe lang hebben Westerse landen er overgedaan om hun top instituten naam en faam te geven. Zie hoeveel moeite China doet om aan te sluiten en de gevestigde orde te overtreffen.
  Leen wat je makkelijk kunt lenen. Wees niet te trots. Calimerostan heeft ook nog wel iets interessants te bieden.


  Maak melding

 12. inderdaad,het wordt tijd dat de sabimangs/suris hun verstand en niet hun emotie grbruiken..

  de tijd van bigie-ting is allang achter de rug,zie maar naar je zelf..

  je moet nu zelf je boontjes doppen en hard voor werken..

  je kunt wel stelen,maar hoe ver kom je..


  Maak melding

 13. @michael
  In het ingezonden artikel heeft de schrijver bewust of onbewust de ex-vakbondsleiders van het leger, onder andere B. Sital, en R. Abrahams vergeten. Deze hadden begin 80 gestreden om een vakbond binnen het leger welke geleid heeft tot een coupe waarbij een door het volk gekozen regering met geweld naar huis is gestuurd. Nog steeds duld men geen vakbond binnen het leger, ondertussen genieten deze ex-vakbondsleiders nu van een riant salaris en pensioen. Het doel waarvoor men gestreden had is vanwege eigen enge persoonlijke belangen opzij gezet, de militairen zoeken het nu maar zelf uit.


  Maak melding

 14. @ Fadso

  Dat zal wel zo zijn, maar dit artikel geeft een inkijk in de machtsverhoudingen tussen de gewone arbeider en de vakbondsleider, waarbij laatstgenoemde zijn positie misbruikt om financieel en politiek voordeel uit te halen.

  Surinaamse vakbondsleiders zijn, zolang ik mij kan heugen, geboren narcisten. Ze vinden zichzelf geweldig, leiden allemaal aan grootheidswanen en zien de achterban slechts als gebruiksvoorwerp om hun eigen doelen te verwezenlijken.

  Vakbondsleiders moeten maar een vak gaan leren en zelf de mouwen opstropen in plaats van te parasiteren op andermans bloed, zweet en tranen.


  Maak melding

 15. Gatver,sommige Suneds scheppen er lol in om hun eigen land en afkomst af te zeiken,waar liegen jullie alles bij elkaar.
  Nou heb nieuws voor jullie Nederland erkent wel de afgestudeerden v/d ADEK.Om je eigen soort af te zeiken gaan jullie bewust over op liegen.
  Geef me de Afrikanen maar,hoe slecht het ook gesteld is met hun land,bv Gambia,ze zullen nooit en te nimmer zo negatief over praten.Ik kots van sommige Surneds bah bah bah.
  Wat een stelletje hypocrieten zeg.


  Maak melding

 16. jojo

  voor jou valt er nog heel veel te weten over leersystemen dat zijn oorsprong in afrika ofkomstig is en door de europeanen gecopieert is naar een politieke systeem met slechte gevolgen van dien en tot in deze tijd.
  wat voor belang hebben wij de surinamers eraan om iets dat door onze voorouders ontworpen is te gaan leren van rovers die het naar hun oog punt naar heerschappij verdraaid hebben om voor altijd over die volk te heersen waarvan die kennis afkomstig is.

  er zijn geneg mogelijkheden in suriname om het leer systeem tot eigen ontwikkeling in stand te brengen,het hoeft niet van mensen die hun zelf macht geven en die zeggen dat alles wat zij doen goed is of gelegaliseerd is”neen,het gaat om wederzijdse acceptatie;wij(su) met onze leermethode,hun(nl)met hun leermethode.

  oja,de romijnen waren de eerste europeanen die in etheopia lessen gingen volgen in educatie,regering en nog veel meer,jij kan vragen aan wetenschappers vragen hoe rome en grieken land zijn opgebouwd en door wie,waar kwam die kennis vandaan”ik denk dat jij versteld zou staan wat jij tehoren zou krijgen.


  Maak melding

 17. Correctie op jojo onjuistheden
  Ethiopië was voor de Arabische bezetting en waar Ethiopianen als slaven van de Arabieren gedwongen werden zich tot moslim te bekeren.
  Een zelfstandige eigen grootmacht en bondgenoot van de Romeinse wereld macht van toen en de leider en ontdekker in alle vernieuwingen en uitvindingen.
  Aanrader leest het boek: Het vierde beest.
  Want helaas hoor je teveel Surinamers als ze het over Afrika hebben zoveel onzin verhalen vertellen. Negev is trouwen hoe de Ethiopianen van toen genoemd werden (had temaken met de Niger revier). Weet je gelijk waar het woord Neger vandaan komt. Alle Afrikaanse moslims landen zijn veroverd en verplicht tot moslims bekeerd tijdens de Arabische bezetting (ook jouw Ethiopië).
  Toen de Arabieren de nieuwe wereld macht na de Romeinen werden. Dezelfde bekeerde Afrikaanse moslims waren de grootste slavenhandelaren voor de Europeanen.
  De originele Afrikanen (landen) voor deze bezetting/verovering door de Arabieren (hiervoor de Romeinen, Perzen etc. etc.) waren geen moslims. De Christelijke Afrikanen zijn ontstaan na de Europese bezetting/verovering. Dus over welke Afrikanen heb je het? De originele Afrikanen (zijn nog heel weinig van over), de bekeerde moslim Afrikanen of de bekeerde Christelijke Afrikanen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.