dinsdag, mei 28, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijNieuw Koffiekamp in het geweer tegen geweld

Nieuw Koffiekamp in het geweer tegen geweld

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 23 aug – De gemeenschap van Nieuw Koffiekamp, in Brokopondo, wil een radicaal eind aan de geweldspiraal die hun dorp treft. De moord op een plaatselijke winkelier is de druppel die de emmer deed overlopen. De gemeenschap en het traditionele leiderschap zijn het meer dan zat.

Onderling overleg moet de basis leggen voor een grondige aanpak. “We kunnen niet langer toestaan dat het dorp in een kwaad daglicht wordt geplaatst. We willen rust en orde”, zegt dorpshoofd Ludwich Wijnerman tegenover de Ware Tijd. Het is voor de lokale gemeenschap haast niet voor te stellen dat zulk geweld zich plaatselijk voltrekt. Tradities binnen hun gemeenschap leren onder meer respect voor andermans leven en goed. De angst is nu het oplopen van een slechte reputatie.

“Ons dorp kende deze brute gevallen van geweldpleging niet. Het is triest wat zich heeft voorgedaan. We zijn niet opgevoed met kap- en steekpartijen en brandstichting”, zegt Arsino Libretto van ontwikkelingsgroep Makamboa. De beschuldigende vinger wijst richting ‘buitenstaanders’ uit. Overwogen wordt nu om deze ‘gasten’ de deur te wijzen. Nieuw Koffiekamp haalde onlangs het nieuws vanwege gewelddadige wrijvingen met mijnbouwbedrijf Iamgold. Het dorp ligt midden in de concessie van Iamgold.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

28 REACTIES
 1. Tradities binnen hun gemeenschap leren onder meer respect voor andermans leven en goed.
  Vertel dit sprookje aan de eigenaren van de gronden die worden geoccupeerd door dezelfde mensen die zeggen dat ze respect hebben voor andermans leven en goed.
  Ga naar Santo Boma en zie dar het resultaat van de opvoeding en respect die zogenaamd is bijgebracht.


  Maak melding
 2. Tis gruwelijk wat er nu gebeurd, mensen beroven en ook nog vermoorden.

  Hoe zullen de daders voelen om zelf levend verbrand te worden in een gesloten ruimte…..stelletje zieke honden.


  Maak melding
 3. Zoveel land!

  Suriname is vier keer zo groot als Nederland. Hoe kan het dat er elke dag een bericht verschijnt over geschillen om land? Het is een zootje ongeregeld wanneer de overheid bedrijven toestemming geeft om op bewoond land te gaan mijnen. Is er geen respect meer voor de MENS?

  In Nederland wil men Gas gaan winnen in Groningen. Let op hoeveel tegenstand hierover bestaat. Maar in Suriname kan dat zomaar?


  Maak melding
 4. Was te verwachten dat het eens zou gebeuren.Als de pijlers van een maatschappij misdadigers zijn dan gaan de burgers proberen hun te overtreffen.
  Wat de pres.gedaaan heeft om niet voor de rechter te verschijnen,gaat over enkele jaren door de advocten gebruikt [aangevoerd]worden als jurispundentie waar het voorkomt dat de dader ondanks redelijke vermoedens niet in hechtenis wordt genomen en ook niemand verplicht is aan de dagvaardingen gehoor te geven om voor de rechter te verschijnen.Hek van de dam?


  Maak melding
 5. Schiet ze maar lekker kapot al die asociale DJOEKA’S.

  Wat denken die achterlijke djoeka’s dan wel, dat zij Rambo zijn ???
  Laten ze maar lekker hun klauwen uit de mouw steken en gaan werken voor hun centjes inplaats dat ze mensen gaan beroven en moorden.
  Ze leven niet meer in de slavernij. Als ze nog ermee zitten moeten ze maar gaan leven als een slaaf in het oerwoud.

  Zijn ze nou gek geworden asociale hufters.


  Maak melding
 6. Drie overvallers hebben vanmorgen, donderdag 22 augustus 2013, geprobeerd een servicestation in Nieuw Koffiekamp te beroven. Toen dit niet lukte, hebben ze de winkel naast de benzinepomp in brand gestoken. Een winkelier kwam daarbij om het leven gekomen en een man moest moest met brandwonden worden vervoerd naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

  (Bron foto: Burger Informatie Centrum Brokopondo)

  Districtscommissaris Yvonne Pinas van Brokopondo reageert geschokt. Zij zegt op Starnieuws dat het afschuwelijk is wat ze in het dorp ziet. ‘Wat zou er gebeuren als de benzinetanks waren ontploft? Dit is verschrikkelijk. Het is geen film, maar een nachtmerrie.’

  Pinas zegt het veder alarmerend te vinden, dat criminelen zo ver gaan en bewust brand stichten. Dit is heel erg. Dat we dit in het district moeten meemaken, vind ik heel erg.’

  De overvallers hadden alle ingangen gebarricadeerd, brandstof gegoten op het pand en het in brand gestoken.

  De brandweer van Rosebel Gold Mines/IAmGold heeft meteen hulp verleend, waardoor erger is voorkomen. Ik moet er niet aan denken wat er zou gebeuren als de brandstoftanks vlam zouden vatten. We zijn veel dank verschuldigd aan IAmGold’, aldus de districtscommissaris.

  ‘Ik heb de bewoners van Nieuw Koffiekamp toegesproken en gevraagd om mee te helpen de criminelen te identificeren. We horen allerlei geluiden, maar mensen werken niet mee. Ik heb hen uitgelegd dat dit niet kan. Op deze manier wordt Brokopondo straks een onveilig district’, zegt Pinas. Zij hoopt dat de daders zo snel mogelijk opgepakt worden. De politie zou, aldus Starnieuws, indicaties hebben over in welke richting gezocht moet worden.
  August 22, 2013


  Maak melding
 7. @Marwina

  Probeer jij je criminele broeders van Nieuw Koffiekamp hier goed te praten?!
  Als je wilt protesteren tegen het geweld in India dan verhuis je naar India!
  En de groepsverkrachters in India, maak je niet druk om ze,ze komen NIET MEER LEVEND UIT DE GEVANGENIS!!
  Maak je maar liever zorgen over de surinaamse bevolking waar hardwerkende burgers dagelijks beroofd worden en de criminelen nooit opgepakt worden!


  Maak melding
 8. Zich op de borst slaan dat men een goed cari-ka in Su kan neerzetten/organiseren ja dat hoor je de godgansedag,maar het Su volk beschermen hoooow maar.Mie gado toch mang de Chinesen zijn toch ook mensen.We weten allemaal hoe pijnlijk het was.is dat van de doodgeschoten mensen te Moi-Wanna wij treuren/praten nogsteeds hierover/over hen.En net zolang zullen wij ’t ook hebben/treuren over deze Chinezen in wat zij dachten nml; in een heerlijk land te zijn/leven met gastvrije mensen en een heerlijk land en volk.Go to HELL all of you dat dit soort dingen doen(t).Odiii een zeer bedroevende
  Glenny.


  Maak melding
 9. =Allereerst moet ik zeggen dat het mij erg geraakt heeft wat die schoften gedaan hebben.

  ==Als al die chinezen uit het binnenland zouden vertrekken vraag ik mij af hoe men verder zou gaan met leven. Terug naar de basis!!!!

  -Men praat over respect voor andermans leven en goed.
  ik ben bang dat dit in deze tijd helemaal niet meer klopt.
  -Onderzoek heeft uitgewezen dat vele binnenlandbewoners precies weten wie wat gedaan heeft, maar houden hun tanden stijf op hun kaken en verraden de personen niet.

  =De laatste jaren wordt er alleen gepraat over geld en goud dat de bewoners toebehoort, dit terwijl het helemaal niet van hen is.

  =Een ondernemer die zaken wilt gaan doen in het binnenland wordt van te voren al bedreigd. Brunswijk op zijn beurt heeft een grote mond en vertelt de mensen dat het hun gronden zijn. Klopt ook niet.

  =De eenheid onder de marrons volk is ver te zoeken, dit omdat je als Saramaccaans geen les kan geven aan Aucaners en omgekeerd ook niet. Triest allemaal.

  =Vanuit de stad wordt alles opgeëist wat men wilt hebben, maar ik vraag mij af hoeveel belasting vanuit het binnenland naar de stad gaat.

  -Nu wilt meneer Diko een politieke partij beginnen en richt zich vooral op de Saramaccaners wat heel slecht kan uitpakken.


  Maak melding
 10. Belfort zal nu zeggen dat de oppositie dit gedaan heeft om de huidige regeerders in een kwaad daglicht te stellen.

  Er is maar 1 bepaalde groep met zware criminaliteit bezig, en zich niets aantrekt van de wetten en regels, en allemaal weten ze wie dat zijn.

  China heeft al legerbussen gestuurd, het is nu alleen nog maar wachten op manschappen. Want eigen volk zal eigen volk nooit aanpakken.


  Maak melding
 11. Kom me niet vertellen dat het gespuis uit de stad komt. Je hoeft niet daar te zijn, om te weten dat het het eigen soort/kroost is. Want zo te zien zijn het geen “stedelingen”, o ja, wie is één der “voorlieden” lijders, van de “boslanders”, die heeft natuurlijk nu geen tijd. Hij gaat voor de “pre-schap” is niet deze zelfde mensen, die begonnen met roven en plunderen door het ganze land. En je mag ervanuit gaan, dat we aan de vooravond staan van een geweld spiraal, die zijn weerga niet kent, teki yu ay luku. Op een stuurloos schip, voer- of vaartuig moet en kan je van alles verwachten, en wees realistisch dat de “staatskas” leeg is geplunderd en wees ook oprecht en accepteer dat jullie gefaald hebben. Want hoelang zal je het ene gat met het andere kunnen dichten? Het probleem is gebleken door niet met elkaar te overleggen – onpragmatische instelling ligt hieraan ten grondslag – is het beleid in een impasse belandt. Waar er veel incompetentie en laaggeletterdheid ervan af straalt, maar daar ik nu zie dat men juist met een schaamteloze niets zeggende verklaring komt, een onderzoek zal starten. Natuurlijk zal er geen onafhankelijk entiteit dit onderzoek doen en wordt het weer een; “vestzak-broekzak” onderzoek, de slager die zijn vlees zelf mag keuren. Het wordt een; poes poesi e luku merki commissie. Dit krijg je wanneer je groot doet/handelt en je klein doet gedraagt/denkt! Eigenlijk kunnen ze er zelf niets aan doen, ware het niet dat je met de “gegoede-burgers” van-de-aarde-te-doen-hebt. En je dan gaat gedragen alsof hoe je je gedragen hebt, met betrekking tot de auteursrechten commotie, wat erg onnozel overkwam, die ieder weldenkend land bedrijf of persoon moet betalen. Anders steel je van waar een ander recht op heeft, libi den takru maniri dati na yu oso, no tjari in go moksi na oso difu trawan. Heel erg vind ik het voor deze mensen, hoewel je terug kijkend ook mag stellen dat dit het populaire “koekje van eigen deeg” stramien is. Meer kan ik echt niet van maken! Don’t take it so hard, it is just the law of the (in)land, en nu met alle gevolgen dien!


  Maak melding
 12. Ze moeten daar misschien wat meer koffie drinken, want echt nuchter lijken ze me niet. Niemand weet zgn wie de daders zijn. Ze waren zeker allemaal in slaap gevallen bij gebrek aan koffie in Nieuw-Koffiekamp.


  Maak melding
 13. 2 x raden uit welke bevolkingsgroep deze 2 ‘dames’ afkomstig zijn. Let op ik noem geen naam, en toch word ik zo van racisme beschuldigd. Soms zijn clichés dus gewoon waar……

  Bericht uit DWT

  Twee vrouwen hebben vorige weekend een twintigjarige vrouw en haar eenjarige baby (!!!!!) verschrikkelijk afgetakeld. De vrouw en haar kindje moesten zweepslagen met een electriciteitskabel incasseren.

  De slachtoffers zijn in het ziekenhuis opgenomen, waar zij dagenlang moesten vertoeven voor verpleging.

  Uit voorlopige verklaringen blijkt dat M.A. de huidige vrouw is van de ex-man van deze verdachte.

  I rest my case…


  Maak melding
 14. We moeten misschien een van de oorzaken van dit alles:
  In de leiding van Suriname zitten figuren die als role models fungeren voor onze jeugd;
  Moordenaars, folteraars, coupe plegers, van drugs transport veroordeelden, van wapen diefstal veroordeelden, Bankrovers, Landrovers, Ex-gedetineerden, etc. Ziedaar het resultaat.


  Maak melding
 15. De volgende stap is het ontvoeren van mensen zo als in Trinidad of Mexico.Het inbreken en beroven wordt de crimineel steeds moeilijker gemaakt.Een verdachte zei het dat als de minister met de rasta rookt,wordt hem niets in de weg gelegd.Maar de verdachte wordt voor de rechter gebracht.Een voorbeeld van klasse justitie.


  Maak melding
 16. Ooit heb ik als leerkracht op de EBGS School te Botopasi gewerkt onder een raciaal schoolhoofd die nu op Rijsdijk de predikant uithangt. Deze meneer en zijn raciale bende hebben ons die vanuit Paramaribo kwamen altijd voorgehouden dat Marrons mekaar nooit in de steek laten. Ik ken DC Pinas persoonlijk en ik weet dat ze het beste voorheeft met het (haar) distrikt. Helaas zal ze eerst moeten dealen met een eeuwenoude traditie welke voorschrijft dat Marrons mekaar niet uitleveren aan derden. Veel sterkte aan de bevolking van Nieuw-Koffiekamp.


  Maak melding
 17. Ik had het zien aankomen. In de afgelopen week waren er meerdere poging tot beroving en berovingen in brokopondo. In elk geval woensdag avond voor middernacht was een isuzu pickup met brazilianen en surinamers beschoten door twee mannen met jachtgeweren. zij waren niet gestopt en waren door gereden naar de politie van Klaas Kreek. Zelfde avond, doch later werd een toyota Hi lux beschoten, ook zij stopten niet en reden door naar de politie.Zelfde avond of avond was een chinese winkelier te Brownsweg overvallen met gebruik van wapens, ook zij togen naar de politie voor aangifte te Klaaskreek. De politie van Klaaskreek verwees hen naar station brokopondo voor aangifte want zoals werd gezegd dat het ressort Brokopondo betrof.(terwijl manschappen van de ATE en andere politie mannen op Kl.Kreek aanwezig waren)Na een uur kwamen de slachtoffers terug op Klaaskreek met de mededeling dat de politie post Pondo over twee mannen beschikte en om die reden zouden ze niet uitrijden. Zij zouden daags erna zeker komen kijken. Dit aangehoord te hebben werden zij heengezonden door Pol Kl.Kr.Na enkele dagen, terwijl ik niet meer op Pondo bevond hoorde ik dat een winkel in brand was gestoken etc. Mijn mening thans; als de politie uitgerukt was om die gevallen direkt te bekijken of in elk geval aggressief te surveilleren, dan zou dit misschien niet zijn gebeurd. Als het waar is wat ik heb geschreven, dan moeten volgens mij deze politie mannen ernstig gecorrigeerd worden. Politie Pondo deugd niet.


  Maak melding
 18. De Kapitein van Koffiekamp doet voorkomen dat zoiets de eerste keer is gebeurd en dat het mensen van buiten zijn. Ik denk dat het gewoon mannen van Koffiekamp zijn. Ik herrinner mij dat het nieuw politiestation te Koffiekamd was platgebrand enkele jaren geleden. Kort daarvoor waren bewoners van dat dorp in opstand waarbij de kapitein tussen hen bevond.


  Maak melding
 19. Hopelijk zal de politiem niet tot de conclusie komen dat de drie Chinezen cuicide hebben gepleegd door zichzelf in brand te steken. Slechts om te doen overkomen dat de criminaliteit meevalt. Als we niet toegeven dat de misdaad is gestegen en ergere vormen van verruwing zich nu voordoen, zullen we ook geen preventieve maatregelen treffen. De vanaf 2010 in aanbouw zijnde politie kazerne Wanicastraat is on hold vanwege geldgebrek. Ook de voor de verkiezing van 2010 in aanbouw zijnde brandweer annex politie kazerne te Moengo kan nog steeds niet kan worden opgeleverd. Doet men dit omdat het van de vorige regering lees Santokie hiermee is gestart? Het is wederom de verwachting dat Belfort de daders zal oproepen om zich aan te melden.


  Maak melding
 20. beste mensen
  de DOODSTRAF invoeren.DOODSTRAF DOODSTRAF DOODSTRAF invoeren.
  deze BEESTEN horen niet in de samenleving rond te hangen.mensen voer de doodstraf in.geweten


  Maak melding
 21. @ O.B.
  Ik heb als leerkracht en als schooldhoofd tussen 1970 en 1990 gewerkt in verschillende dorpen in Brokopondo. My friend, de politie van Brokopondo heeft nooit gedeugd. Nooit! Als ik over perikelen begin te vertellen, ren je gewoon weg. Aan de andere kant vraag ik mezelf af waar de boslandstructuren gebleven zijn: granman, kapitein, en basja. No, no, ze zijn alleen maar geinteresserd in goudconsessies. Sorry my friend.


  Maak melding
 22. Terwijl we ons hier drukmaken over de misdadige misstanden in het binnenland gepleegd door de eigenmensen. Zijn de Amerikanen bezig stelling te nemen tegen Syrië, wat Rusland tegen gaat zien te houden. Nu er “chemische wapens” gebruikt zijn, door wie dan ook, het was tegen de weerloze bevolking ingezet! Dus, gaat men vanaf de zee, “cruisemissiles” , tomahawk raketten inzetten, deze vanaf tientallen kilometer verzonden, met presitie dodelijke projectielen. Dit is een heel slecht omen, komende de week kan het al zover zijn. Een gewaarschuwde telt voor twee. Met verstande dat er nooit te nimmer chemische wapens ingezet zou worden, en woensdag wordt je hiervan verdacht. Jij nu, een aanval ligt nu in het verschiet, nu het ultime bewijs? geleverd is!


  Maak melding
 23. =Niemand weet nog wie de daders zijn, maar deze bende moet keihard gepakt worden.

  @Eduard Lupson, je hebt groot gelijk en ik heb zo mij bedenkingen, omdat het inderdaad zo is dat de basjas, kapiteins en granmans nu alleen over goud en geld praten in plaats van de waarde en normen aan de gemeenschap over te dragen.

  =Men praat erover om de traditie te behouden, terwijl men niemand aan derden overdraagt als hij of zij de fout in is gegaan.

  =Traditie mag voor mij NIET boven de wet staan.


  Maak melding
 24. De Normen en waarden van de marrongemeenschap lijkt tegenwoordig veel op berovingen, verkrachtingen, roofovervallen, moorden, occupaties, tienerzwangerschappen, vaderloze kinderen, polygamie, niet aantrekken van wetten en regels enz…

  Vroeger was het toch echt anders…


  Maak melding
 25. Ai boslandcreolen zijn dat oftewel bosneukers nee djoekas kan je ook noemen brunsie moet
  Deze mensen tegen houden tak nanga smoema eigen volk wat doe de politie in café s hangen wat doet belfort met zijn beloftes hij moet die bosneukers uitroeien die Pam Pams


  Maak melding
 26. hallo djoekaaaaas,,

  meld je aan bij oompie belly-fort,hij geeft je gratis eten,drinken en een moejé ,plus gratis onderdak, je hoeft niet meer te roven,verkrachten,dat krijg je ook op je kamer..

  vergget ook niet,je hoeft niet meer te werken aldaar..

  blijf dus lekker in een gratis hotel van de staat..

  alleen aanmelden,dan zijn wij de rest van het volk bevrijdt van het gespuis..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES