Ex-minister Boedhoe: geen reden tot pessimisme

48

PARAMARIBO, 22 aug – Er is geen reden tot pessimisme over de Surinaamse economie. Dit stelt ex-minister van Financiën Wonnie Boedhoe. Zeker voor de langer termijn ziet het er nog goed uit. Problemen waar opkomende economieën als Brazilië mee kampen, zullen zich niet voordoen. Suriname loopt geen gevaar als het geld gaat lenen.

Dat geldt zeker de obligatielening die op til staat. De vijfhonderd miljoen dollar aan leningen voor Suriname’s aandeel in de gouddeals, kan zonder angst worden vergaard. “Bij de calculatie van de gouddeals is niet de marktprijs gebruikt, daar ben ik van overtuigd”, zegt Boedhoe tegenover de Ware Tijd. Het mee rekenen van de hoge goudprijs ten tijde van de onderhandelingen met de multinationals, zou gevaarlijk optimistisch zijn. Nu is dat uitgebleven.

Een bijkomende plus is dat goud een beetje andere grondstof is dan de rest. “Ik heb er absoluut vertrouwen in dat de ondernemingen (Het Canadese Iamgold en het Amerikaanse Newmont, red.) ook bij een lagere goudprijs winstgevend kunnen zijn”, aldus Boedhoe. Belangrijk is wel dat de nationale begroting degelijk genoeg moet zijn de komende jaren. Dit zeker zolang er nog geen winst uit de obligaties komt. “Daar moet met enorme voorzichtigheid naar gekeken worden.”


48 REACTIES

 1. Er is wel reden tot zorg als de staat Suriname een obligatielening wil aangaan om deel te nemen aan de gouddeals.

  De overheid heeft moeite om leveranciers uit te betalen/ministeries die aanvullende begrotingen indienen/Leerkrachten die nog steeds wachten op uitbetaling naschoolse opvang: hoe wil zij de rente op deze lening betalen.

  DDB gaat veel meer hooi op zijn vork nemen wat Suriname duur kan komen te staan.

  Wonnie, probeer geen zoete broodjes te bakken, waarom ben je de laan uitgestuurd door DDB. Er is wel reden tot pessimisme


  Maak melding

 2. Een consessie is eigenlijk een raar ding.
  Het spul zit in surinaamse bodem, is dus eigenlijk van Suriname….
  Nu moet het volk meebetalen voor veel geld, om een klein deel van de boekhoudkundige winst te mogen delen.


  Maak melding

 3. Als de overheid NU al niet haar betalingsverplichting kan nakomen aan bedrijven in SU, hoe met ze dan wel de verplichtingen nakomen mbt de obligaties???? Het is zeer riskant om obliagaties te kopen van de overheid in SU met zo’n slechte betalingsgedrag.

  Daarnaast zijn de economieën van opkomende landen aan het inzakken omdat veel kapitaal weer terugvloeit naar het Westen. Ook worden ze geraakt door de dalende grondstofprijzen. Waarom zal SU hiervoor immuun zijn?

  Boedhoe is een “bedrijfseconoom” opgeleid aan de ADEK wat gewoon gelijk staat aan HBO in NL. Boedhoe ga macro economie studeren aan de VU of EUR! Dan pas neem ik je serieus.


  Maak melding

 4. Rare minister.
  Natuurlijk gaan Surgold en IAMgold winst maken anders tekenen ze niet. De minister heeft schijnbaar niet door dat Suriname echter maar 25% van de aandelen verwerft tegen de hoofdprijs en dat de kosten van deze leningen en het verlies op de energielevering de dividend te boven gaan, als er al dividend uitgekeerd gaat worden.
  Het aandeel is een aandeel in tijdelijke ondernemingen waardoor alles ook binnen die periode afgeschreven moet kunnen worden.

  Minister u kunt helaas niet anders dan het gebrek aan inzicht van deze regering bevestigen.


  Maak melding

 5. Het volk verdient het beter. Afschaffen huurwaarde belasting,Vermogensbelasting. Overheid saneren op een gezonde manier. Laat ambtenaar kiezen voor vertrek met een voorspoedbrengend lening. Dus inzetten id productiesector. Garandeer afname producten tegen vooraf bepaalde prijzen voor langere termijn. Opzetten exportbedrijven. Verhoog belasting import auto. Stel hogere motorrijtuigenbelasting. Bij autoschade de veroorzaker laten opdraaien voor alle kosten: politie, ambulance, medische, herstelwerkzaamheden weg.
  Assurantiebelasting ook verhogen.

  AZV is er al. Wie draait op voor de kosten.


  Maak melding

 6. Ray,

  Je had natuurlijk willen lezen dat de economie van Suriname op haar gat zit. Dan zou je mevrouw Boedhoe natuurlijk een geweldige vrouw hadden gevonden die weet waarover ze het heeft. Mevrouw Boedhoe die haar
  Doctoraal bedrijfseconomie op zak heeft. Wat zou zij nou over de economie weten. Tja..
  Een ieder die een beeje positief is over de economie van Suriname is natuurlijk ‘gekocht’ door NDP.
  En wat dacht je van die mensen van IDB, Fitch, IMF,
  Standard & Poors..?? OOk zeer positief over de economie van Suriname. Zeker ook ‘afgekocht’ door NDP.
  Het kan niet anders toch ?

  Vreemd hoor.

  zouden de mensen die negatief zijn over de economie van Suriname dan ‘gekocht’ zijn door VHP/NPS??


  Maak melding

 7. @Cees

  de suri economie hakkelt en stottert.Je krijgt niet voldoende deviezen meer voor buitenlandse betalingen.Een deel moet je nu buiten kopen en een deel krijg je van de bank.Tegen 2015 zijn we weer in jaren ’80.


  Maak melding

 8. Jacobus,

  oo, nu is het pas in 2015? Laat mij nou met mijn
  stomme kop nou denken dezelfde voorspelling was gedaan voor het jaar 2010 toen de regering Bouterse aantrad.

  Sinsdien doken er allerlei zogenaamde ‘deskundigen’ op
  met doemscenario’s die elk jaar als rampjaar voorspelden. eerst 2010, daarna 2011,2012, 2013 en nu dus 2015. Tja, zeer ‘geloofwaardig’..

  Jacobus, waarschijnlijk heb jij je roeping als professor bedrijfseconomie gemist.

  Vind je het erg als ik de voorspellingen van echte deskundigen zoals mensen van de IDB, IMF en Fitch en Boedhoe toch hoger inschat dan de jouwe?


  Maak melding

 9. Kan de beweegredenen van Mw Boedhoe niet plaatsen.
  De logica in dit verhaal van haar ontgaat mij ook compleet.
  Een simpel optellen en aftrekken is hier niet van toepassing. En er zijn meerdere zaken die een normaal denkend mens zich niet kan voorstellen, maar in Sur is het wel normaal dat dingen anders worden voorgespiegeld dan dat ze werkelijk zijn.
  Als je alles in ogeschouw neemt blijft er onder aan de streep een MIN over voor Suriname en geen PLUS.
  Natuurlijk zal de zittende regering vertellen hoeveel ze hebben ontvangen aan de winstuitkering. Dat kan wel heel mooi klinken, maar is de halve waarheid.
  Van deze inkomsten moet je nog wat andere posten aftrekken, zoals de kosten vd obligatie lening, de niet gederfde inkomsten vanwege (nagenoeg) gratis energie leverantie, etc. Dan ziet het plaatje er weer anders uit. Maar dat verhaal vertellen we gemakshalve maar niet.

  @Cees
  IDB, Fitch, IMF, Standard & Poors..?? etc waren inderdaad voorzichtig positief, maar hebben ook kantekeningen geplaatst en de valkuilen aangegeven. Ben je deze gemakshalve ook maar vergeten?


  Maak melding

 10. =Wonnie Boedhoe, ik zou graag van jou willen weten waarom je bent vertrokken als minister.

  =Wel kan ik mij herinneren dat er geschreven stond dat men dat geld verkeerd besteed.

  =Ja, natuurlijk zul je nu alles recht trekken voor de komende verkiezingen.

  =Een stelletje hypocrieten die het land zeker naar de …….zullen helpen.

  =Een land met nog geen 600,000 duizend inwoners en zoveel geld dat geleend is door deze regering. Het is vragen om grote problemen.


  Maak melding

 11. Hetisnietwaar,

  Elk rapport, hoe positief ook, wordt begeleidt van
  kanttekeningen en valkuilen. Terecht overigens.
  Maar het gaat uiteindelijk om de algehele positieve waardering die zo’n rapport weergeeft.
  Dan mag je het draaien en keren hoe je wilt, maar
  uiteindelijk is niet het negatieve dat overheerst, maar het positieve!


  Maak melding

 12. Ik maak mij WEL zorgen!!! De enen kant heeeeel veeeel binnen en verdwijnt in een bodemloze put!! en je kan raden wat er mee gebeurd!! JAWEL!!!!

  WINT WAAI DING BURGERS E PAAAAI!!!


  Maak melding

 13. Niets wat Boedhoe zegt is onderbouwd.
  Van een minister verwacht ik een goed, gedegen en sterk onderbouwd schrijven.
  Wat een oppervlakkig geneuzel.
  Wishfull thinking!!!


  Maak melding

 14. Natuurlijk is mevr. Boedhoe positief, zou ik ook zijn als ik eervol ontslagen was als minister. Als een ‘gewone’ Surinamer geweldig veel geluk heeft dan wint hij bij de Canadese Lotto “Het jaar van zijn leven” d.w.z. dat hij twaalf maanden lang maandelijks SRD 5000,- ontvangt. Mevr. Boedhoe krijgt na het eervol ontslag een ministersalaris (SRD 18000,-) waar ze een jaar lang nog van mag genieten, daarna krijgt ze haar hele leven lang maandelijks SRD 11000,- bijgeschreven op haar rekening, ze zou gek moeten zijn om de toekomst niet positief tegemoet te zien.


  Maak melding

 15. Zeker is het zo dat de economische perspectieven van het land goed uitziet.Maar het zijn de halvezolen die de dienst uitmaakt in Suriname. Een universitaire opleiding maakt jou nog niet tot een intelligent mens. Het ontbreekt bepaalde soorten aan innerlijke wijsheid, vaderlandslievendheid, mededogen. eerlijkheid, de ander het licht in de ogen te gunnen.Dit alles ontbreekt bij een Surinamer. Het land kan alle rijkdommen bezitten maar als deze normen er niet zijn dan is het armoede.Zie waar deze soort mensen wonen in deze wereld alleen maar ellende.


  Maak melding

 16. Sorry mensen, in een van de dagbladen had men de foto van Sitaldien bij het artikel geplaatst, ik dacht aan haar en niet aan Bhoedoe toen ik het eerste stuk schreef. Bhoedoe heeft niet een heel jaar als minister kunnen functioneren, ze krijgt al die mooie vergoedingen dus niet.


  Maak melding

 17. Henkes,

  Dus zo gek is ze dus niet om zo positief te zijn over
  Surinaam’s economie.
  Of kan je daar weer een andere draai aan geven?
  Vast wel!

  Trouwens mijn complimenten voor jouw eerlijkheid!


  Maak melding

 18. nog ff, dan is het volgens deze randdebiel een slimme zet geweest die gouddeal.

  Afleidingsmanoeuvre, volk weer zand in de ogen strooien.

  Staatskas is leeggeroofd en het land staat op de rand van een failliesement


  Maak melding

 19. @ Cees.

  1) de ratings van Fitch, moody’s etc. ijlen een beetje na . Ze worden samengesteld met de beschikbaar gestelde gegevens . Ofwel ze slaan nog voor een deel op de oude regering en haar prestaties.
  2) in de rapporten van Fitch, Moody’s etc. worden de zeer kritische opmerkingen van menig forumlid reed verwoord door met klem te waarschuwen voor de effecten van dalende grondstoffen prijzen. Iets wat al vanaf medio 2012 duidelijk zichtbaar is. Eind 2011 was de markt op haar top.
  3) Het gegeven dat er nu nog maar over het lenen van $ 500.000.000 gesproken wordt zegt genoeg. De potentiële leners lezen ook de berichten en weten dat Suriname moeilijk aan haar verplichtingen kan voldoen.

  Met betrekking tot het laatste verwijs ik u graag naar het ontwikkelingsplan 2012 -2016 blz. 230 waar de regering aangeeft ongeveer $ 1.440.000.000 te gaan lenen om haar plannen te realiseren. Er zullen dus nog heel wat meer leningen en obligatie leningen uit geschreven moeten worden.

  Hoe solide de plannen van deze regering zijn wordt ook duidelijk aangezien men op de zelfde pagina aangeeft dat haar investering in de mijnbouw pakweg $ 150.000.000 zou bedragen terwijl er nu al sprake is van een lening van $ 500.000.000. Ofwel van plannen en budgetteren heeft de opsteller van het Ontwikkelingsplan 2012 – 2016 weinig kaas gegeten. Foto van de opsteller staat voor in.

  Ergens midden staat een nog leuker foto waarin uw president de heer Obama Schoffeert door in zijn stoel te blijven hangen ter de heer Obama zijn hand toesteekt.


  Maak melding

 20. Ja ja. Somo is weer terug van zijn “handelsmissie” naar India. Wat heeft hij gedaan? Hele containers vol sari’s en salwaar’s komen over een paar weken naar Suriname en worden verkocht in ZIJN winkel aan de Leysweg. Nou, nou, is dat even een “boost” voor de Surinaamse economie! Met deze berichten kan ik mevrouwtje Boedhoe alleen maar tegenspreken. Ik word alleen maar pessimistischer.


  Maak melding

 21. @duuh:” Boedhoe is al 2 jaar geen minister meer.”
  ——-
  Logisch, als je niets kan onderbouwen en zomaar in het wilde weg maar dingen roept.
  Niet eens een jaar volgehouden! Hou je gedeisd Boedhoe, je maakt jezelf belachelijk!
  Brevet van onvermogen!
  Wie jou gelooft is net zo dom als jij zelf.


  Maak melding

 22. @Roy

  Whahahaaaaaa…..
  die Boedhoe,
  die komt de corrupte ndp regering prijzen die haar eerder de laan heeft uitgestuurd toen zij kritiek geleverd had,nu komt ze een mooi woordje voeren voor dezelfde corrupte ndp bende!
  Je kan onmogenlijk aan het feit voorbij gaan dat haar beloften zijn gemaakt door de corrupte ndp regering , die zij niet kan weigeren .


  Maak melding

 23. Suriname gaat een half miljard lenen van China om deel te nemen aan een mijnbouw project, en geven ze IamGold bovenop een energie subsidie van een half miljard die ze aan suralco gaan betalen voor de aankoop van electriciteit van brokopondo.

  Dit is een loose loose formule voor Suriname. Wie verzint deze koloniale uitbuitings onzin in 2013? Nieuw Front moet zich opstellen en vragen aan de minister van natuurlijke hulpbronnen hoe ze dit onzin verzinnen? Die half miljard lening en subsidie aan IamGold gaat Suriname in een grotere economiese problemen brengen dan de bosjesbrug experiment.


  Maak melding

 24. “Bij de calculatie van de gouddeals is niet de marktprijs gebruikt, daar ben ik van overtuigd”, zegt Boedhoe tegenover de Ware Tijd.

  wanneer suriname journalisten krijgt die zich specialiseren in economie, dan wil ik het verhaal van haar wel horen. nu geeft zij een monoloog, zeg maar. want niemand gaat haar erop aanvallen en anders geeft ze toch een grote mond. Lees het artikel.
  ik ben zo vrij haar niet te geloven, korreltje zout.

  vooral niet omdat zij zegt: ik ben ervan overtuigd. dat is geheel vrijblijvend.


  Maak melding

 25. … en nog wat. mevrouw Boedhoe: ik ben niet pessimistisch. ik ben reuze optimistisch. omdat ndp weer de verkiezingen wint en nu zelf zijn eigen puin gaat opruimen. ik zie het al helemaal gebeuren.

  die 400 miljoen dollar. obligatielening. schuldbekentenis. op iets dat er wellicht wel is, maar niet of nog niet vastgepakt kan worden? hmm. hmm. hmm. je moet een echte gokker zijn om hierin te investeren. maar goed, die heb je ook, die moeten er ook zijn. waar zijn ze?


  Maak melding

 26. @Cees
  Natuurlijk zou ik boedhoe geprezen hebben als ze eerlijk zou zeggen dat de economie van ons land zijn slechtste tijden heden meemaakt!
  Pssssssssst…
  hallo ,wie zou je eerder de teugel van het land in handen willen geven…boedhoe met haar doctoraal diploma of de crimineel met Amnestie op zijn lijf!?
  Doe geen moeite het antwoordt van de ndp kliekje is altijd hetzelfde,ze kiezen toch voor de crimineel met amnestie zonder diploma’s!
  Als de strijd zou gaan tussen boedhoe met haar doctoraal diploma en brunsie de eerste kl;as student lagere school ,wie maakt meer kansen om minister te worden?
  Laat maar je gaat toch kiezen voor de eerste klasser lagere school leerling brunsie!
  De idb,idos,rapar,Imf,wie gelooft in ze behalve de ndpers?Deze verkondigen toch alleen maar nonsens die de ndpers alleen graag willen horen. Een bewijs leveren wie ,wat en waar allemaal die peilingen gehouden worden kunnen ze niet aantonen ,want die bestaan niet! De hel met ze!


  Maak melding

 27. Een ding is zeker: deze arrogante dame leest mijn postings op dit forum niet.

  Als Macro Econoom en Financial Analyst heb ik een geheel andere mening dan de pseudo-economen uit het bananenrepubliekje. Maar als ze dat willen geloven, mijn zegen hebben ze. Ik zal alleen geen enkel pakketje meer opsturen voor familieleden, gaan ze maar lekker de straat op om deze regering naar huis te sturen.


  Maak melding

 28. Er is geen reden tot pessimisme over de Surinaamse economie. Dit stelt ex-minister van Financiën Wonnie Boedhoe. Zeker voor de langer termijn ziet het er nog goed uit.

  Wist niet dat deze mini-ster een glazenbol heeft tussen de oren waarnaar ze kan luisteren.
  De toekomst is heden ten dage onvoorspelbaar v.w.b. de economische ontwikkeling van landen die nagenoeg geen eigen productie economie bezitten.
  Mijn vraag is:
  Op grond waarvan baseert deze ex mini-ster haar uitspraak?
  Ben benieuwd wat haar gronden zijn, of is dit niet voor publicatie vatbaar????


  Maak melding

 29. Bijzonder allemaal…. eerst mocht ze blij zijn dat ze mocht blijven en nu praat alleen in “Boute loze beloftes” taal…….Wiens brood men eet diens woord men spreekt!


  Maak melding

 30. Als boedhoe de staat vertrouwt zou zij en haar broer de bestelbonnen voor diesel en gasoline blijven aanleveren.
  Hoeveel miljoen is staat suriname nog schuldig?


  Maak melding

 31. Stelletje mongolen die continu kritiek hebben op de regering van Suriname.Mevrouw Boedhoe is econome en ze weet waarover zij praat. In het NieuwFront is alleen Hildenberg econoom.


  Maak melding

 32. Voor al degenen die deze regering in stand weten te houden geen reden voor pessimisme. Ook degenen die ndpvoer moesten vreten weten beter. Maar de vele aanhangers die krijsten voor gratis eten zien er pessimistisch uit. lokoe no, misdaad e pai na deng sma sa oeng poti foe drai a kondre, deng mang e goedoe de nanga dee, soso foefoeroe nanga zwwef teki in a staatkas. Dang soma na wi, da foe go in de misdaad.

  Geen wonder dat het gros van de aanhangers van deze regering misdadiger als beroep uitoefen. A fout a no neks tok krijsen ze, we are nastie

  Een misdaadvloek hangt boven geheel suriname. Onberechte misdadigers hebben ze gelooft,gewild en op gestemd. Ze verdienen de misdaadvloek.


  Maak melding

 33. Wat een flauwekul van Boedhoe,waar heeft zij het over?
  Ze zit gewoon tegen beter weten in te kletsen.Waarom was ze ploteseling verdwenen?????
  Je hoeft echt geen econoom te zijn om te weten,dat deze regering Suriname met héél véél schulden zal opzadelen.


  Maak melding

 34. Linglong-Roy-Roybe-Henkes-Henk-Ira-Ray-Tamara-Dre-Jacobus-HOUDEN jullie je gereed ik ga deze verkiezing winnen en dan heb ik jullie nodig om het land te regeren aangezien jullie alles beter weeten dus roep ik deze profesoren even op O en niet te vergeten Michael de marco Econoom om van ons bananen republiek een bacoven republiek te maken ik zie dat jullie veel slimmer zijn dan een ieder die in de regering zit Hahahahaahaha want momenteel is niks in su in jullie ogen goed dus ik reken op jullie oke Hahahahahaha


  Maak melding

 35. Follow the money.

  Als de NOB geen geld krijgt van de Surinaamse regering, dan kan de NOB sluiten. Nederlandse donoren geeft nauwelijks nog geld aan o.a. de NOB.


  Maak melding

 36. Er is wel degelijk reden tot zorg. Caram heeft dat gemotiveerd uitgelegd. De overheid kan haar korte termijn verplichtingen niet nakomen en de inflatie stijgt. Waarom worden de armen dan armer en de rijken rijker????
  Boedhoe geeft een verkeerd signaal af aan deze regering die al lijdt aan spilzucht.

  Foei Boedhoe


  Maak melding

 37. Bouwprojecten liggen stil: over betaalt niet….

  Don’t worry…

  Ondernemers klagen dat ze al maandenlang niet zijn uitbetaald door de overheid voor werkzaamheden die zijn verricht. ‘Kijk om je heen dan zal je zien dat er nauwelijks werk wordt verzet. Bijna alle werk is stilgelegd. De aannemers kunnen niet doorgaan met financieren. Gevreesd wordt dat personeel niet meer uitbetaald kan worden’, zegt een ondernemer donderdag 22 augustus 2013 op Starnieuws. Uit vrees voor rancune wil geen enkele ondernemer met naam en toenaam worden vermeld.


  Maak melding

 38. Dit noemen ze op de pof leven, ….geld lenen om je schulden te betalen.
  Intussen feesten en dure reizen maken.
  Bouterse go home,….JE BAKT ER NIKS VAN.


  Maak melding

 39. wonia,,waarom benn je zo hard weg gelopen van die stoel van minister..

  nu een grote bek opna houden..

  je bent net zo-één lafaard als die moordenaar..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.