‘Carifesta geen excuus voor negeren auteursrechten’

11

PARAMARIBO, 22 aug – Carifesta mag geen excuus zijn voor het negeren van auteursrechten. Dit stelt Josh Rudder, bestuurslid van de Copyright Organisatie van Trinidad &Tobago. Het Caribisch cultureel festival mag dan een groot feest zijn en goed georganiseerd, het laatste kan niet gezegd worden van de auteursrechten. Er is een grote gap.

Die wordt veroorzaakt door het ontbreken van een auteursrechtenwaakhond. De stichting Auteursrechten Suriname, Sasur, vervulde die rol tot voor kort. Maar nu is de vergunning tot optreden van Sasur ingetrokken. “We zijn verrast dat Sasur niet meer mag optreden. De vraag is nu echt wie zal innen namens de makers”, zegt Rudder. Met elk optreden van artiesten tijdens Carifesta gaan auteursrechten gepaard. Dat kan en mag niet genegeerd worden.

Toch is de kans dat het wel gebeurt levensgroot. “Alle grote en belangrijke auteursrechtenorganisaties in de regio hebben een samenwerkingsovereenkomst met Sasur. Dus hadden we verwacht dat het wel goed geregeld was in Suriname. We zijn nu in Paramaribo met de feestelijke sfeer rond Carifesta. Natuurlijk is dit goed, maar we willen ook dat de rechten gewaarborgd zijn”, aldus Rudder. Hij vreest dat anders het festival toch een slechte nasmaak krijgt.

11 REACTIES

 1. Josh Rudder moet maar aankloppen bij minister Belfor. Deze minister heeft Sasur de doodsteek toegebracht. Vanaf die dag is het opvallend stil rondom Sasur. Er zou gekeken worden naar andere mogelijkheden. Maar dat zal niet meer gebeuren. Sasur is in coma!


  Maak melding

 2. Min V Juspol is de man die aan gesproken moet worden. Dat Sasur de nek is omgedraaid werd tijd sinds deze club meer met zichzelf verrijken bezig was dan met het innen en doorspelen van de geinde gelden aan de auteurs\muzikanten.
  Neemt niet weg dat de Min een gepaste, werkbare, uitvoerbare en controleerbare (door extren onafhankelijk) organistie moet opzetten.
  Ook hier laat deze minister steken vallen en is er wederom een gemis aan follow-up. Niet de 1ste keer.
  Dus heer Rudder direct de verantwoordelijke aanspreken. Onze crime fighter: Min Belfort.


  Maak melding

 3. Ter aanvulling nog het volgende advies aan Hr Rudder.
  Indien uw onderhoud met Belfort niet naar tevredenheid mocht verlopen(wat ik me dus niet kan voorstellen met deze zeer capabele man) moet u zich voor eventueel beklag NIET melden bij de VP of de Pres of de DNA voorzitter. Nee, in Suriname gaat dat niet zo. U moet zich dan vervoegen bij de heer R. Brunswijk.
  Recentelijk heeft hij nl aangegeven dat een ieder die problemen heeft met zijn Minister moet dit aan hem melden en niemand anders. Belfort is nl van zijn partij. Snapt u wel toch? Dit is Suriname.
  Veel succes!


  Maak melding

 4. Geen wonder dat het Carifesta feest gehouden werd in Suriname . de surinaamse artiesten en al de anderen uit het buitenland die deelnemen hieraan hebben vooraf geweten dat Suriname een land is die zich niet houdt aan wetten en rechten en het vb geeft zelfs de lijder hoe je het beste wetten en rechten negeren kan!Was het elders anders gehouden zou men zich moeten houden aan de rechten,maar het is Suriname dus….
  Hahahaaaaaaa..en dan maar horen ..Suriname is lid van de Caricom!Wel kijk zelfs de Caricom landen hebben hun auteurs rechten die ze beschermen ,je zou denken dat de landen die vereinigd zijn in de Caricom allemaal dezelfde regels zullen handhaven…Maar neen hoor…bouta en Suriname…altijd een uitzondering , altijd…


  Maak melding

 5. stel voor dat Trinidad, Guyana en Suriname een gezamenlijk bureau oprichten voor merken, patenten en auteursrechten. Zo kan bv. Fernandes Suriname niet als zodanig opereren in Guyana of Trinidad omdat al de 2 landen al een eigen Fernandes group hebben. Ook kan dan een dealer van een merk gelijk in alle 3 landen opereren.


  Maak melding

 6. Ja wel hoor, het is significant hoe Suriname de “struisvogel” met droge ogen probeert uit te hangen, wetend dat je welk feest dan ook, altijd (wat we niet gewend zijn, betalen!), er betaalt dient te worden. Je geeft duidelijk blijkt van jouw organisatie vermogen in de min, deze “naïeviteit” verwacht je niet van de overheid. Het wordt tijd je naar buiten/internationaal toe je niet met “prasi oso ” verontwaardiging komt, je valt onherroepelijk door de mand. Wees zakelijk en betaal waar je voor hoort te betalen. Je wilt overal aan meedoen doe, maar daar hangt er altijd een prijskaartje aan en je niet gedragen alsof je het niet weet, een zeer naieve “misdragt” is dat. Dit is wanneer men het over niveau heeft, daarmee bedoel ik – het educatieve – jouw inlevingsvermogen, zo je die hebt – niet toegerust is om met dit soort zaken om te gaan. En dat moet je gewoon onderkennen en je niet gedraagt alsof jouw neus bloed. Op niveau, kan je dit verwerpelijk gedrag, als zeer dubieus kwalificeren. Als je mee wilt doen op Internationaal niveau, moet je een ding niet vergeten, neem “stadsmanieren” mee, want die zijn essentieel, en ze niet pas inzetten wanneer het te laat is. Het overheidsapparaat heeft Suriname eigenlijk als een niet helemaal te vertrouwen gastheer? neer gezet. Dit is een van de meest onsmakelijke “grappen” wat je als overheid (gastland) overkomen kan. Want Internationaal kijkt en luisterd men ook mee. Deze openlijk aan het stelen zijn van “andermans intellectuele eigendommen”, en dat niet willen onderkennen, en denken dat dit ongestraft kan, er zijn regels en die moeten in acht genomen worden, en daar marcheert Suriname uit de bocht, dan hoor je er voor te betalen, anders is het diefstal! Dat we de “rechtspraak” subtiel buitenwerking/op de helling hebben gezet, is dat bij hen nog lang niet zo. En hoeven de genodigden niet op gescheept te worden met “onze” denkwijze, want jij probeert wat krom is recht te praten. En juist dat is nog nooit wie dan ook gelukt, want zelf Sinter Klaas is niet zo goedgeefs als men gezegd. We moeten ophouden nanga à fufuru maniri san un abi, à takrufasi dati, libi in na oso, no tjari in go na doro.


  Maak melding

 7. Eigenlijk kan je dit onderhavige geval als oplichting openlijk willen oplichten anders is het niet wanneer het om “auteursrechten”, dat zijn financiële inkomsten innen voor artiesten, die auteursrechten bezitten. En willen ze voor vangen, wat jij toch ook zou willen, en waarom hij niet al zie je hem niet. Jij werkt toch ook niet voor de kat zijn kut, ja toch! Om het feit dat je je gedraagt alsof men jullie verrast, met jouw onnozel willen overkomen, zo belachelijk kan je je toch niet voordoen bij een vreemde, en je wist van deze zakelijke kanten van dit dispuut. Hoe je het wendt of keert, betalen zal je wel moeten. Als ook de Sasur een onbetrouwbare Surinaamse speler blijkt te zijn, wordt bedankt voor de geboden diensten, dit verhaal is bekend – met haar vestzak broekzak beleid – wie is dan te vertrouwen in dit Land? Ook populair gezegd; “poes poesi e luku à merki”, het was toch ook overduidelijk waarom Sasur niet meer mocht optreden. Het er steeds willen afdoen met; één Jantje van Leiden”. Manco, niet naar ratio kunnen relativeren, vooral het gedrag van Sasur die het als een eigen bedrijf runde. Dus, er kan geen sprake zijn, als men doet voorkomen alsof dit een verrassing is. Dit is wat je noemt fisti pley, je bent openlijk de zaken aan het verdraaien, en op een een kinderlijke manier ook nog, op een schaamteloze manier ontloop, en probeer je jouw incompetent gedrag te maskeren, met drogredenen die kant noch wal raken. Je hebt niet met jouw vrienden uit die “schurkenstaten”, te doen, maar met oprechte zaken lieden, en daar moet je heel goed rekening mee houden. Met achterkamer politiek kom je in deze regionen of zo u wilt “maatschappij”, echt niet ver, mijn advies, en laat het bezinken….! En; you better think it over, you will overcome.


  Maak melding

 8. De auteursrechten zullen een langzame dood sterven in Suriname. In de jaren 80 werd de bioscopen in Suriname OOK niet beschermd. Voordat een film in de bios werd vertoont bleek deze al door de videotheken te worden verkocht. Gevolg: het biospubliek bleef weg en de bioscopen derfden miljoenen inkomsten. Alle bioscopen gingen failliet en sloten hun deuren. Dat laatste zal ook gebeuren met de makers/producenten van muziek in Suriname. Zolang deze groep niets onderneemt en alles overlaat aan Sasur, gaan ze op termijn droog brood eten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.