maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieSurinamers niet gul met tips voor politie

Surinamers niet gul met tips voor politie

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 aug – Of het nu een kwestie is van vertrouwen of misplaatste solidariteit, Surinamers zijn er niet al te happig op tipgever te spelen voor de politie, zelfs anoniem niet. Volgens politiewoordvoerder Humphrey Naarden is dit ook de reden dat veel criminele zaken onopgelost blijven. De politie is er niet bepaald gelukkig mee, uiteraard.

Aan de informatiestroom vanuit het politiekorps kan het niet liggen. “We doen er alles aan om de gemeenschap informatie te verschaffen over verdachten. Er zijn zelfs videobeelden op de televisie vertoond. Niemand kan me zeggen dat ze niet weten wie de mensen zijn”, zegt Naarden tegenover de Ware Tijd. Het betreft dan beelden van veiligheidscamera’s in gelegenheden waar geroofd is. Vrijwel al deze gevallen zijn nog niet opgelost.

Informatie vanuit de gemeenschap is uiterst schaars en dat frustreert aardig. Kennelijk spelen bepaalde overwegingen die burgers ervan weerhouden te delen wat ze weten. “Ze zijn bang dat men erachter komt wie met ons contact heeft gemaakt. Ze hoeven niet te vrezen. Hun identiteit blijft onbekend”, aldus Naarden. Toch is het al voorgekomen dat de identiteit van tipgevers openbaar wordt. Niet zo lang geleden was er zelfs een geval, waarbij de tipgever werd genoemd in een proces verbaal.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

19 REACTIES
 1. Kom nou politie,elke dag geven wij jullie tips door over de massamoordenaar van Suriname,maar het gaat bij jullie de ene oor in en de andere eruit!Jullie nemen deze crimineel en zijn bendeleden juist in bescherming ,denken jullie dat de bevolking nog geloof heft in jullie?!Hoeveel keren hebben wij jullie niet verteld over Belfort die de boel kapot schiet midden op straat maar hij is jullie ‘baas’ en acties tegen hem blijven uit,en dan heb je zijn ‘baas’,baas boven baas,en hij heeft amnestie,de criminelen vindt je gewoon binnen jullie eigen gelederen,begin schoon schip te maken ,begin in jullie midden !


  Maak melding
 2. politie politie…ik wil een dader aangeven!

  wie dan?

  wat krijg ik??

  eerst zeggen!!!

  dat is die man van Fort Zeelandia en tegenwoordig gedomicilieerd aan de overkant van het Plein dicht bij waterkant,

  …wat krijg ik??

  geef mij door jou persoonlijke gegevens!!

  no mang,…da krijg ik een handgranaat van Meriba.. 🙂


  Maak melding
 3. Vanaf de coup van ’80 is Sur. van het rechte pad afgeraakt.Sinds dien zijn de onopgeloste zaken zich gaan opstapelen.Door niet te protesteren tegen de staatsgreep heeft ook het volk gekozen in meerderheid voor het krom trekken van een rechtstaat.En uit die meerderheid gaan er geen tips komen want die varen bij in de grijze circuit.De politie weet dat Kabouter zich in Texas ophoudt maar zijn bang om daar te verschijnen.


  Maak melding
 4. De Politie vraagt wel wat.

  Ik denk dat er vanuit de politiek eerst een ander beleid dient te komen, want zeg nou zelf is het niet schandalig dat er een naam van een tipgever in een proces verbaal is genoemd.
  Ik ga ervan uit dat de politie ook wel snapt dat je accuraat en uiterst zorgvuldig met deze informatie moet omgaan, sterker nog de verantwoordelijke dienstdoende ambtenaar dient in dit geval af te treden.
  Suriname is al een land van ons kent ons gewoon omdat we niet veel koppen tellen, dus s’tja als je dan namen wilt horen, zorg er eerst voor dat het vertrouwen word hersteld, door wettelijk vast te leggen hoe omgegaan word met namen van mensen met informatie.


  Maak melding
 5. Het is toch evident dat men niet levens moe is, om verdachte zaken aan te geven. Want “oweë gebeente” dat deze verbalisant – waar je deze of gene aangeeft – ook aan de verkeerde kant van de wet marcheerd, dan heb je best kans, dat jij als de oplettende burger door deze zelfde “wetsdienaar”, verlinkt/verraden, en daarmee het risico loopt onder de voet te worden gelopen door de dader(s).


  Maak melding
 6. Wat schuift het!

  Het klopt dat het juist in suri, niet moeilijk zou moeten zijn, om de criminelen heel snel op te pakken. Er heerst nog steeds een ‘old school’ sociale controle.

  Dat komt er van als jullie bepaalde sociale media censureren. De Nederlandse scotoe maakt wel degelijk gebruik van soc media, nu jullie nog.
  Stop met censuur.

  Enne, een goed verstaander heeft een half woord nodig!


  Maak melding
 7. Sinds het aantreden van de moordende wolf als press is het “politie apparaat” niet meer gemotiveerd cq betrouwbaar…
  De korpschef danst op de tonen van de moordenaar/crimineel alias de wolf..
  De criminelen hebben de macht in handen dus men neemt het zekere voor het onzekere en kijkt de andere kant op..
  Beter bange piet dan dode piet….


  Maak melding
 8. zolang Suriname momenteel geen rechtstaat is, en de grondwet regelmatig geschonden wordt, is het vrij logisch dat de burger geen tips verstrekt aan het politieapparaat, wat bovendien net zo corrupt is als die boevenbende die nu een coalitie vormen, die wetten overtreden, en zich boven de rechterlijke macht voelen.


  Maak melding
 9. moet eerst onderzocht worden; hoe betrouwbaar zijn korpsleden. in de districkten is het korps doorzichtig en ziet en weet de gemeenschap hoe de lijnen lopen politiemannen naar crimineel. hoe groter de crimineel, hoe meer vrienden hij heeft bij de politie.worden informaties niet aan de crimineel verkocht ? hoeveel procent eerlijke politiemannen zijn er? Er moet een groep van eerlijke politiemannen geformeerd worden die dan belast moeten worden met informaties vanuit de gemeenschap.De gemeenschap moet dezen kennen als eerlijke dienders die geen geld vragen om een zaak op te lossen.Misschien lukt het dan wel


  Maak melding
 10. Het is evident dat de pre zonder woorden duidelijk blijk geef van minachting van het volk. Met een houding van “mi na pre, dus mi no e span nanga unu. Terwijl de liquiditeit zorgen culmineren en die worden; “met-een-jantje-van-Leiden-afgedaan”. En vraagt zichzelf nu af alsof de politie, die soms ook erg onbetrouwbaar is, de goede niet te na gesproken want, die zijn er ook. Om eerlijk te zijn, moeten we ook het kind bij de naam noemen. Ook heb je politie functionarissen die gewoon criminelen in uniform zijn; “licens to kill” hoe vaak is dat niet voor gekomen? Dus, eigenlijk is de politie zelf debet aan deze weerstand, dat het politie zijn is kan je ook stellen, het is ook ondankbaar werk. Maar die horen er gewoon bij, soms is de politie jou beste kameraad, en soms ook weer niet. Een ambivalente verhouding is dit, daar is helemaal niets mis mee. Heeft de politie het niet door, dat het de opmaat lijkt naar een verharding van de criminaliteit. De ondemocratische maatregelen die lang op zich laten wachten. Die zullen na de “eufonie stemming”, kan je zeggen, komt “de kater”, en wie moet het betalen, ja je raad het al, die; “paarsepaupers”, en dan krijg je hèt gejammer van we zijn jaloers. Ferberde siki no abi dresi. Deze maatregelen zullen voor heel wat onvrede zorgen, om de misdaad te “tackelen”, hard tegen hard. En dan krijg je “wildwest” taferelen, wat wij helemaal niet kunnen hebben! En dat men precies weet in welke hoek men vaak hiervoor moet zijn, het is trouwens publiek geheim, dus. Normaal zegt men; “aan het einde van de tunnel is er licht”, juist hier zal het niet lukken, want alleen wanneer je een doel hebt, zal je het einde kunnen bereiken. Het beleid is op ram koers.


  Maak melding
 11. 21 augustus 2013 – 15:45

  Politie houdt smokkelaars met 75.000 liter dieselolie aan. De afdeling Maritiem van de politie heeft op zaterdagavond een boot met daarop een kapitein en vijf bemanningsleden aangehouden. Het gaat om een Columbiaan en vijf Venezolanen.

  Tip aan de politie:
  Gaat u kijken nabij het project Waterland. Daar is een opslagplaats voor diesel die wordt verkocht aan de goudzoekers in het binnenland.
  De trucks rijden vooral in het weekend waardoor de weg geheel is opgebroken.
  Het is van een Hindoestaan, een Guyanees houdt er toezicht, en ligt in straat / weg van Leguana Park.
  Vaak genoeg de politie hiervan op de hoogte gesteld van deze donkere praktijken. Hopelijk levert het wat informatie op die wellicht ook de belastingdienst zal interesseren.
  Deze tip kan de politie wellicht verder helpen.


  Maak melding
 12. ach ach, kijk naar de toekomst. wat een voortgang en ontwikkeling in Su. Wat ik vanaf mijn jeugd tot nu bejaard zijn niet van de twee meest regerende partijen in Su heb meegemaakt.
  Ik ga voor vooruit en niet achteruit


  Maak melding
 13. Onderstaand bericht net verschenen in STARNIEUWS

  Criminelen sluiten winkeliers op en steken pand in brand

  22 Aug, 11:30

  Dc Yvonne Pinas van Brokopondo in overleg met politie en brandweer. (Foto: Burger Informatie Centrum Brokopondo) Districtscommissaris (dc) Yvonne Pinas is gerapporteerd over dat de criminelen de Chinese winkeliers in het winkelpand hebben opgesloten. Alle ingangen werden gebarricadeerd. Ze hebben brandstof gegoten op het pand te Nieuw Koffiekamp en in brand gestoken.

  De dc zegt aan Starnieuws dat de criminelen ontevreden over waren dat ze geen waardevolle goederen konden vinden. Zij hebben de slachtoffers heel bruut behandeld. Een van de winkeliers is omgekomen, een slachtoffer is naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo vervoerd. Een van de winkeliers is nog ter plekke. Hij heeft geen noemenswaardige lichamelijke letsels opgelopen.

  Pinas zegt dat de brandweer van Rosebel Gold Mines/Iamgold terstond hulp heeft verleend, waardoor erger is voorkomen. “Ik moet er niet aan denken wat er zou gebeuren als de brandstoftanks vlam zouden vatten. We zijn veel dank verschuldigd aan Iamgold”, merkt de dc op.

  “Ik heb de bewoners van Nieuw Koffiekamp net toegesproken en gevraagd om mee te helpen de criminelen te identificeren. We horen allerlei geluiden maar mensen werken niet mee. Ik heb hen uitgelegd dat dit niet kan. Op deze manier wordt Brokopondo straks een onveilig district”, zegt de dc. Zij hoopt dat de daders zo snel mogelijk opgepakt worden. De politie heeft indicaties in welke richting gezocht moet worden.


  Maak melding
 14. De Chinezen komen er langzamerhand achter dat Suriname net zo gevaarlijk kan zijn als China, vooral in de afgelegen gebieden. Wat moeten die Chinezen een groot zelfvertrouwen hebben dat ze in heel afgelegen gebieden winkeltjes gaan beginnen. Veiligheid is voor hen blijkbaar ook niet zo belangrijk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES