Coalitie optimistisch, geld lenen om tekort te dekken

37

PARAMARIBO, 20 aug – Anders dan hoogleraar Anthony Carama blijft de coalitie optimistisch over de toekomst van de economie. De regering mag dan tekorten hebben ondervonden bij het uitgeven de laatste tijd. Maar het betekent nog lang niet het einde. Er zijn voldoende opties, is de redenering.

Geld lenen bij lokale banken en in het buitenland, daar is nog voldoende ruimte voor. Het wettelijk voorgeschreven leningenplafond is nog lang niet overschreden. “Tot nu toe is de regering vrij zuinig geweest”, zegt parlementariër André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP) tegenover de Ware Tijd. Volgens zijn collega en partijgenoot Amzad Abdoel hoeft niet worden gevreesd voor overconsumptie: “We lenen niet voor consumptieve doeleinden.”

Caram vreest juist dat de regering zich gaat haasten met haar sociaal programma. Met de verkiezingen in zicht, kan de neiging tot consumptief lenen alleen maar meer gaan trekken. Abdoel gelooft dat niet: “Alle sociale projecten zoals de verhoging van de oudedagvoorziening worden met eigen middelen gefinancierd.” Abdoel is het wel eens met Caram dat er geen nieuw personeel bij de overheid moet worden aangetrokken. De hoogleraar spreekt zelfs over afslanken van het apparaat.


37 REACTIES

 1. Geld lenen bij lokale banken en in het buitenland, daar “is nog voldoende ruimte voor. Het wettelijk voorgeschreven leningenplafond is nog lang niet overschreden. “Tot nu toe is de regering vrij zuinig geweest”, zegt parlementariër André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP) tegenover de Ware Tijd. Volgens zijn collega en partijgenoot Amzad Abdoel hoeft niet worden gevreesd voor overconsumptie: “We lenen niet voor consumptieve doeleinden.””

  Dat is duidelijke taal, maar de taal van terug betalen van eventuele leningen het terug brengen van tekorten waar laat men dat van afhangen?

  Het sociaal contract voorop gesteld zou het beter zijn als de huidige regering en de Coalitie partijen zeggen ” luister het sociaal contract kunnen we niet aan voldoen we gaan het anders proberen” nu zegt men feitelijk ” zolang wij aan de macht zijn is niets te gek we zien wel hoe we de de schulden van de toekomst op gaan lossen”
  Met het oog op 2015 is dat een goede strategie zou je denken.

  Ik zeg weg met deze regering, een voetballer die niet in vorm is speelt ook niet mee tijdens de belangrijkste wedstrijd van zijn club.

  Wees eerlijk Bauta en companen jullie kunnen het niet alleen achter de feiten aan huppelen is je kracht s’lands problemen oplossen ben je niet toe in staat.

  Simpel voorbeeld je bouwt en je bouwt maar de nuts voorzieningen blijven hetzelfde wat is het gevolg regelmatig stroom uitval.


  Maak melding

 2. Oeps,

  dat is dan weer jammer vor de eerdere reacties die vermelden dat VHP en deze Prof een broodje aap verhaal hielden.
  Schoorvoetend geven ze toe dat er tekorten zijn. Waar rook is is er vuur.


  Maak melding

 3. Geld lenen voor hun eigen zak en de bevolking meer belasting betalen en de schuld achter laten voor de volgende generatie en regeringen,deze regering heeft genoeg geld geleen in 2012 was de schuld van staat 9 miljoen en nu in 2013 is de schuld + 462 miljoen


  Maak melding

 4. “Tot nu toe is de regering vrij zuinig geweest”, zegt parlementariër André Misiekaba
  _______________________________________________________________

  Kan je nagaan; ze vinden zichzelf zuinig EN komen toch geld te kort…

  Dus zelfs als ze niets of weinig uitgeven, redden ze het financieel niet…


  Maak melding

 5. Deze mensen hebben altijd een antwoord klaar liggen.
  Het is heel erg eenvoudig om een land te regeren, een kind kan de was doen.

  Daarom ben ik het volkomen eens met onderstaande reactie uit een ander artikel:

  “Dinsdag 20 augustus 2013 om 09:42 uur, door Dre

  – advocaat van de duivel –
  wanneer de staatshuishouding inderdaad zo een ramp zonder plan is, zoals professor Caram in dezelfde bijeenkomst aangeeft, dan is het misschien beter dat de NDP weer de verkiezingen wint. en nu goede sier spelen zonder geld en dan weer terug naar 1980 etc. wellicht kunnen wij dan voorgoed afscheid nemen van deze phonies zonder i?”

  Het gaat heel erg goed!
  Zegt het voort…….
  Zegt het voort….


  Maak melding

 6. 60% Surgold arbeiders geen contractverlenging.

  “Zestig procent van de contractarbeiders werkzaam bij multinational Surgold hebben geen contractverlenging gehad. Dit bracht parlementariër Ronny Asabina vorige week tijdens de vergadering in het parlement ter sprake. Volgens hem is dit tegen de voorwaarden in de gouddeal met de multinational die in juni dit jaar door De Nationale Assemblee is …goedgekeurd. “We hebben begrepen dat er donkere wolken hangen boven de hoofden van deze arbeiders”, zegt Asabina.” 19 aug.Bron:nospang.

  “Mede omdat ruim 40% van de overheidsinkomsten direct afkomstig is van de mijnbouwsector (inclusief industriële verwerking), liep de groei van de inkomsten vorig jaar terug van 36% naar 9%”.
  Aldus Dhr. Caram, bron: starniews.

  400% minder groei v/d inkomsten, een gevolg van de daling goudprijs, met als gevolg 60% 0ntslagen?????


  Maak melding

 7. Waar Caram ons voor waarschuwt, hebben we al eerder, onder paars bestuur, meegemaakt in Suriname. In plaats van zijn waarschuwingen serieus te nemen, gaan een paar coalitie ‘sabi mans’ hem tegenspreken.
  Caram heeft gestudeerd, hij is hoogleraar in de economie aan de universiteit en toch denken een paar half analfabetische ezels, die gekozen zijn door nog grotere paarse ezels, dat ze het beter weten dan Caram. Paarse ezels zijn van een gedegenereerd tweebenig ras, want zij stoten zich, in tegenstelling tot normale, vierpotige ezels, wel meermaals aan dezelfde steen.


  Maak melding

 8. In de Surinaamse bankwereld heerst al enige tijd ongerustheid. De Centrale Bank van Suriname laat de lokale banken namelijk controleren door een buitenlander.

  Volgens de lokale banken hebben zij geen enkel probleem met toezicht door medewerkers van de Centrale Bank zelf, of door lokale accountantskantoren en experts. Maar het is vreemd dat alle lokale deskundigheid wordt overgeslagen en een buitenlander wordt ingehuurd die toegang moet krijgen tot vertrouwelijke informatie van de banken en cliënten.

  De buitenlander zou ook richtlijnen opstellen voor de banken. Nog vreemder is dat deze ‘monetaire consultant’ een twijfelachtige achtergrond heeft. Hij heeft ‘nutrition’ (voedingsleer) gestudeerd op bachelors niveau aan de University of Florida.

  Lokale bankiers begrijpen de Centrale Bank niet. Ze zijn ongerust en weinig bereid om informatie van hun en hun cliënten af te geven. Bron: sur Herald.

  Dhr Caram, bron starnieuws:
  “De groei van de kapitaaluitgaven werd terug gebracht van 26% naar 5% en haar aandeel in het totaal verminderde van 19% naar 16%”.

  Een daling van de groei van de kapitaaluitgaven van 500%, door o.a minder investeringen en ontmuntingen(verkoop goud en overuren geldpers), door de Centrale bank?????
  Link met ‘nieuwe richtlijnen voor de banken’, door outsider, vriend van …..???????


  Maak melding

 9. “Brits goud in grote hoeveelheden naar Azië’

  De goudkluizen van Groot-Brittannië worden in rap tempo een stuk leger en dat komt waarschijnlijk door een sterke vraag vanuit China en India.
  © ANP

  Volgens Macquarie bedroeg de export van Brits goud naar Zwitserland in de eerste helft van dit jaar 797 ton, tegen 92 ton in heel 2012. Zwitserland is de grootste smelter en verwerker van goud ter wereld.

  Macquarie denkt dat in Zwitserland het grootste deel van de Britse goudstaven wordt verwerkt tot kleinere staven en munten en vervolgens wordt doorverkocht in Azië, vooral aan investeerders uit China en India.

  De internationale goudorganisatie World Gold Council maakte vorige week bekend dat de wereldwijde verkoop van gouden staven en munten in het tweede kwartaal 507,6 ton bedroeg, het hoogste niveau ooit. De goudprijs daalde sinds begin dit jaar met 19 procent en staat nu op 1365 dollar per troy ounce (31,1 gram).”
  Bron:nu zakelijk

  Zouden de Chinezen ook goud hebben ontvangen in ruil voor de (militaire)bussen????? 🙂
  Dat ze erg geïnteresseerd zijn in (suri)-goud, das duidelijk!


  Maak melding

 10. Voor dat de heer Misiekaba uitspraken doet zou het verstandig zijn de feiten te checken.

  Er wordt wel degelijk geld geleend voor consumptie.
  Zie de bijlage pij de presentatie van Prof Caram “overheisfinancien op kasbasis 2013 – april”
  Informatie van het ministerie van financien.

  Tekort over deze periode (-/-) Srd 353.000.000 terwijl er slechts Srd 132.000.000 aan Kapitaaluitgaven geboekt zijn. Ofwel van het te kort (te lenen) is Srd 221.000.000 in 4 maanden consumptief uitgegeven.
  Dat gaat alleen nog erger worden als de suplementoire begrotingen voor salarissen afgetikt worden.

  Het wordt tijd dat er in de DNA ook de term en functie factchecker ingevoerd gaat worden die alle onzin direct door prikt.


  Maak melding

 11. We lenen niet voor consumptieve doeleinden.
  We maken nieuwe skulden om oude skulden af te lossen.
  In onze visie heet dat; katen vullen met katen.
  Ik vul ook kraak andere katen. He? SRA?


  Maak melding

 12. De regering na 2015 zal opgescheept zitten met de aflossing van deze leningen, meestal is er dan een vrije aflossingsperiode ingecalculeerd. Meneer Misiekaba probeert zoals gewoonlijk zijn baas te verdedigen maar van een schuldpositie van 9 miljoen binnen een jaar belanden naar 462 miljoen spreekt tochwel boekdelen.
  De vraag is nog steeds, waaraan is er zoveel besteed? Er is niets dat deze regering gepresteerd heeft dat heeft gemaakt dat we nu met torenhoge schulden zitten.


  Maak melding

 13. een gruwel voor een studerend financial planner. ik denk aan mijn toekomstige klanten (die mij niet zullen kunnen betalen, maar dat is niet het belangrijkste). wie eet er morgen nog. dat is de grote vraag.


  Maak melding

 14. Moeten we dat wat vanuit de VHP-partijcentrum geroepen wordt niet zien als politieke prietpraat? Met het op de komende verkiezingen? Het zijn toch lieden uit oppositionele kringen die aan het woord komen. Zeg maar zelf. Hebben ze toegang tot de boeken?
  Caram zit nog met de pijn dat niet is gekozen voor Governor van CvS!


  Maak melding

 15. Misikaba en die griezel van Abdoel moet je al lang niet meer serieus nemen, dat zijn namelijk de grootste hielenlikkers van die moordenaar, en zullen altijd het beleid van hun paarse partij blijven verdedigen, ook al is dat wanbeleid, en bovendien is hun financiele situatie van dien aard dat ze zich nooit meer druk hoeven te maken, ook al zou dit land door al die leningen naar de verdommenis gaan, hun buit is allang binnen, vooral na hun steun van die omstreden amnestiewet, stelletje grondwetrechtenschenders.


  Maak melding

 16. FADSO : “De vraag is nog steeds, waaraan is er zoveel besteed? Er is niets dat deze regering gepresteerd heeft dat heeft gemaakt dat we nu met torenhoge schulden zitten”

  Dat is precies de vraag die onze Paarse Paupers moeten beantwoorden.

  Geen enkel megaproject gerealiseerd en al het geld en goud op………


  Maak melding

 17. Aah…alles wordt glad gepraat.
  ja…….Cliff is de meest succesvolle adviseur van deze mannen.

  Djaffers en sabi mangs dus. Maar ja suris houden van deze lui.

  Triest …we gaan ons weer in de forse schulden steken.


  Maak melding

 18. @Henk Schubert

  ‘Caram zit nog met de pijn dat niet is gekozen voor Governor van CvS!”

  De heer Caram gebruikt gewoon de getallen die de Centrale Bank van Suriname en het ministerie van financiën publiceert.
  Voor de serieuze waarnemer is er geen woord Chinees of Partij retoriek maar een verontruste wetenschapper die analyseert en adviseert.

  Het zou verstandig zijn dat iedereen deze woorden op haar inhoud probeert te beoordelen en even niet aan partij politiek doet.


  Maak melding

 19. niet moeilik voor deze nutteloze regeerders
  de geldpers zal binnenkort weer op volle toeren gaan draaien
  de devaluatie begint ook al het hoekje om te kijken
  volk bereidt u voor op een stalen kerst


  Maak melding

 20. Waar het geld aan is uitgegeven? Geheime uitgaven. Dit mag niet bekend worden gemaakt anders is het geen geheim meer. Feit is dat onze regeerders weinig financieel inzicht hebben.


  Maak melding

 21. In 2010 heeft de Nationale Debielen Partij een
  verkiezingsprogramma ‘Potverteren’ gepresenteerd!
  In 2015 komen zij met het programma
  ‘Na ons de zondvloed’!


  Maak melding

 22. Ik zal tok maar even proberen een positieve draai te keven aan deze topic.

  Onderstaand een aantal vraken en daarbij meteen de antwoorden.

  Keef mij het juiste Nederlandse woord voor een kippenn..ker.
  ……. Een Haan.

  Keef mij het juiste Nederlandse woord voor een keitenn..ker.
  ……. Een MarokHaan.

  Keef mij het juiste Nederlandse woord voor een centenn..ker.
  ……. Een HolHaander.

  Keef mij het juiste Nederlandse woord voor een bommenn..ker.
  ……. Een TalibHaan.

  Keef mij het juiste Nederlandse woord voor een mierenn..ker.
  ……. SRA.


  Maak melding

 23. Denk nu aub niet aan de schulden. It’s time for carifesta, it’s time for celebration. De Mega combinatie zullen hun megaschulden aflossen middels mega leningen. Naschoolse opvang, de bushouders, OW aannemers, PA’s een ieder wacht op de overheid om uitbetaald te worden. Jenny, Ingrid, Andre, Amzand, Cliff en Steve hebben hun salaris over augustus nu al ontvangen. Deze regering is de slechtste ooit, een megafiasco, trouwens elke regering waar DiDiBrie medezeggenschap heeft. Oja verzoek van TCT aan de particuliere lijnbus houders: “Zie erop toe dat de passagiers GEDURENDE carifesta geen vuil uit de bussen gooien”.


  Maak melding

 24. Maar @JoJo…
  …deze @Henk Schubert, die zich verkleed als een soort AL Capone (zie: dWT-online) IS gewoon (eenzijdig) selectief!

  Samen met het type Jacky Brown, die z.g.n. van Medisch Centrum Amsterdam/afdeling anesthesie (je zou er nog niet dood willen gaan) en die ’t verboden zou moeten worden om nog een toetsenbord aan te raken; en ene Manon Chirill (ook zo’n valse ’top-commenter’ bij de Ware Tijd-online) hebben op de fröbelschool al stééds voor het paarse kleurpotloodje gekozen.

  Dit trio, uitgedost in koto en angisa uit bijvoorbeeld de ‘Janess-collectie’, zou een perfect Slaven-koortje vormen voor de Dokwerker( ).
  De heer Henk Schubert (of Al Capone) woont lang genoeg in Holland om te weten waarom alle Rotterdammers dan denken: “FOUT in de oorlog!!”

  Dit soort volk @JoJo…


  Maak melding

 25. Beste Engel, Surinam Patriot & Ray.
  Democratie heeft nu eenmaal een spelregel en dat is dat de helft plus 1 en in Suriname de helft plus een 1/2 de dienst uit maakt.
  Hoe men ook verblind is door argumenten van hun politieke stroming is het zaak argumenten te gebruiken en niet met emoties, diskwalificaties, verwijten etc.
  Door verwijten en kwalificaties gaat men in het algemeen volharden zonder ook maar enig argument in ogenschouw te nemen.

  Ik vertrouw er op dat op enig moment duidelijk wordt dat, ondanks alle goede bedoelingen, ook deze regering gegijzeld wordt door clientisme en etnische (oude) politiek.

  Ook de tegenstanders van deze regering zullen in de spiegel moeten kijken en onder ogen moeten zien waarom deze regering er is.

  Ofwel als beide zijden goed na gaan denken en hun beperkingen kennen kan er aan een gouden toekomst gewerkt worden. Een gouden toekomst komt niet van zelf.
  Alleen de zon komt gratis op.


  Maak melding

 26. Uiteraard @JoJo… …behoor je jouw commentaren e.d. van juiste feiten of deugdelijke argumenten voorzien!
  En dat is óók mijn insteek: óf relativerend, en eventueel met toepasselijke humor (mag ook).

  Maar als je bijvoorbeeld het ongenuanceerde gescheld of de zéér grove en seksistische bejegening van die Jacky Brown op de Ware Tijd-online leest aan redelijke commentatoren (vooral wanneer het commentaar op feiten berust); krijg je uiteindelijk eens zo’n reactie van mij! (Zit gelukkig zelf niet op Facebook).
  Indien het werkelijk klopt dat dit persoon bij het Algemeen Medisch Centrum (afd. anesthesie) werkt, zou men haar zo mogelijk direct de deur uit moeten zetten, om zo ’t verdere besmeuren ván dat Centrum te laten stoppen.

  En uiteraard @surinam patriot, ben ik gisteren die Fred Martens bij dit trio vergeten: deze probeert zonder enige redelijke kennis van zaken constant de filosoof uit te hangen, maar brult daarbij als een geronto-saurus (oeps! daar ga ik weer…): of dit is dan één van die pas ontdekte nieuwe Suri-diersoorten.


  Maak melding

 27. Engel
  Helemaal eens. Ironie is best leuk als je niet kwetst.

  Rare opmerkingen zeggen gelukkig meer over de persoon die ze maakt dat over de persoon waar ze opgeplakt worden.

  Natuurlijk zie ik ook de heer Martens of Jacky Brown of ene Maron Chi….. regelmatig commentaren plaatsen. Hun hersengymnastiek is toch vermakelijk. Sorry voor deze eigen waan.

  Je merkt toch ook dat Sabidieri en Pero bij echt inhoudelijke trajecten het zwijgen op te leggen is als er goed geargumenteerd wordt.
  Zij kunnen ook begrijpen dat de getallen die de regering nu zelf moet gaan publiceren weinig hoopvol zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.