Auteursrechten werpen lichte schaduw over Carifesta

5

PARAMARIBO, 20 aug – Auteursrechten blijven als pijnpunt opspelen tijdens het Caribisch cultureel festival, Carifesta, in Suriname. Volgens de Caribische koepelorganisatie ACCS is Suriname stevig in de fout gegaan, net als andere Caribische landen. Artiesten hadden niet ertoe bewogen mogen worden afstand te doen van hun auteursrechten. Volgens het Surinaams organiserend comité zitten zaken toch wel anders in elkaar.

Deelnemers hebben wel een overeenkomst van geen bezwaar gesloten. Het betreft dan eventueel bezwaar tegen het gebruik van geluid- en beeldopnames van hun optredens tijdens het festival. Opnamen die dan eventueel gebruikt zullen worden voor promotie. “Dit heeft niets te maken met auteursrechten”, zegt comitévoorzitter Ivan Graanoogst tegenover de Ware Tijd. Aan de rechten zelf zou niet worden getornd. Dat is stof voor de overheid.

Juist op aandrang van de ACCS zelf is de overheid om aandacht gevraagd voor de auteursrechten wat betreft Carifesta. “Wij hebben dat aan de overheid gevraagd, simpel. Meer kunnen we niet”, aldus Graanoogst. Tegen het betalen van auteursrechten is er geen bezwaar. “We organiseren iets en als we ergens moeten betalen, gaan we betalen.” Het zou dan wel van buiten moeten komen. Suriname’s enige auteursrechtenbureau, Sasur, heeft geen vergunning meer tot innen.


5 REACTIES

 1. Het niet willen betalen van auteursrechten is een wijdverbreid probleem. Vooral in de zogenaamde derde Wereldlanden komt ook voor, ook in de geïndustrialiseerde landen natuurlijk. In sommige landen bestaan er industrieën hiervan, dit noemt men het stelen van “intelectuele eigendommen”, het vertonen of ten gehore brengen van video of audio materiaal van derden zonder toestemming, is strafbaar (auteursrechten), móet voor betaalt worden. Maar als je geen geld hebt, dan hoe dan! Wel was de comitévoorzitter snel met zijn oplossende antwoord: tegen betalen van de auteursrechten is geen bezwaar. Het wordt aan de overheid voorgelegd, eigenlijk heeft dan de functie van het comité, net zoveel waarde als een “vlag-op-een-modder-schuit”, mede door het – vestzak broekzak politiek – verplaatsen van het probleem. Het is logisch, wetend dat de regering de betalingen voor zicht uit schuiven gaat. We moeten schulden maken in het landsbelang, dat is wat er nu – zonder woorden duidelijk gemaakt wordt – gaande is. We moeten een ding niet uit het oog verliezen. De basis waarop een rechtsstaat is opgebouwd de “Trias Politica” is buitenspel zo u wilt op de helling gezet, of beter gezegd daar is inbraak (roofoverval) op gepleegd. En in een rechtsstaat doet de politiek dit niet, wat nu wel hier aan de orde is. En niemand grijpt in, want de rechterlijkemacht is overgedragen – instrijd met de grondwet uit 1816 – aan een administratieforgaan, ongrondwettelijk gehandeld. Terwijl ieder in een roes verkeert feest stemmen alom, natuurlijk wie houdt niet van feesten. Men heeft natuurlijk moeite met de intro van de auteursrechten nu, ja maar het kan niet anders, het is geen Bakbawinkry in bedrijf, hoe kan je anders verwachten, je moet gewoon betalen voor het gebruiken van ander eigendom ander mansgoed. Niemand werkt (voor) gratis, al zit het in jouw bloed.


  Maak melding

 2. Lachen!

  Ik moet er ontzettend om lachen. Dat auteursrechten het Surinaamse nieuws zodanig beheersen is en blijft een belachelijke zaak. Wie komt er op voor wie?

  Betalen de radio en TV stations in SU auteursrechten? Elke keer wanneer ze een plaat van Otis afdraaien zijn ze verplicht rechten af te dragen. Doen ze de plaat niet afdraaien dan wordt het ook nooit een hit.

  Domheid op dit gebied in SU zorgt voor djoegoedjoegoe.
  Wie van de inmiddels overleden Otis vangt de rechten?
  Dit gedoe speelt zich af in onwetend Suriname, het enige land ter wereld waar dit belangrijk is.


  Maak melding

 3. Auteursrechten hoor je te betalen, alleen wie gaat dat goed oppakken zonder zichzelf te verrijken.We zijn een derde wereld landje alle muziek wordt gecopieerd, de artiesten lopen op deze manier heel wat commissie mis.Zij hebben recht op een vergoeding voor het gebruik van hun muziek. Misschien toch maar over nadenken, iedereen wil voor zijn werk betaald worden, als jezelf zoveel uren ergens mee bezig bent en je wordt er niet voor betaald…dat is echt shit!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.