Carifesta XI aangevangen met Surinaams feest

31

PARAMARIBO, 17 aug – Carifesta XI is officieel aangevangen. Met veel toeters en bellen en vooral kunst is bewezen dat het culturele feest van het Caribisch gebied nog recht van bestaan heeft. President Desiré Bouterse en minister Ashwin Adhin van Onderwijs & Volksontwikkeling verwelkomden de gasten.

Volgens Bouterse heeft Carifesta aangetoond dat de culturen in de regio niet weg te denken zijn uit het leven. “Cultuur maakt een vast deel uit van ons leven”, aldus Bouterse. Hij gaf de garantie dat Suriname er alles aan gedaan heeft om Carifesta te maken tot het feest de verbondenheid. “Het feest waarbij we ons allen aan elkaar verbonden voelen. Cultuur is een belangrijke hoeksteen voor een gezonde samenleving. Zonder aandacht voor cultuur is duurzame ontwikkeling niet mogelijk.”

Adhin vindt dat cultuur gezien moet worden als drijvende kracht achter ontwikkeling. Het is daarom ook het centrale thema op Carifesta XI. De meeste delegaties zijn al aangekomen. De grootste is die uit Cuba. Na de opening met militair en politie defilé, dans en toneel, waren er afterparty’s op verschillende plaatsen in Paramaribo. Het festival loopt tot vijf en twintig augustus en wordt gevierd in het hele land.


31 REACTIES

 1. Suriname en de Caribische broeders gefeliciteerd met de 13e Carifesta. Wat een feest, wat een organisatie. De negatievelingen mogen hun hart maar opvreten, gelukkig dat ze er niet bij zijn, fu kong pori a feest. Hahahahahahaha


  Maak melding

 2. Het zijn een van de weinige dingen waar Suriname in uitblinkt, feesten, daarin denk ik niet dat we achterlopen bij andere naties. En nu zijn wij voor bijna tien dagen gedwongen aan elkaar (ge)(ver)bonden. Dat feest vieren een intermenselijk vermaak is, zal ik nooit tegenspreken, maar zet eerst jouw belangrijke zaken op orde. Cultuur zorgt voor verbondenheid. Ook zijn wij heel erg goed in mooi weer spelen, terwijl de schoen knelt. De criminaliteit heeft in alle geledingen van de samenleving zijn toevlucht genomen, zelf in het verkeer vertoond men crimineel gedrag. Laten we hopen dat de “asociale chauffeurs” op zijn minst tijdens dit festival zich gedeisd houden, gedurende dit internationaal festival. Vooral bij het naderen van de “zebrapaden”, laat die gasten niet het gevoel hebben, dat het een vorm van “Russische Roulette” is bij het oversteken van de straten in Suriname. Wel moet ik zeggen dat; “eerlijkheid mij gebiedt te zeggen dat de openingsshow mij tot vanmorgen half acht heeft wakker gehouden! Live televisie op internet. Vooral de lichteffecten, geprojecteerd op het Paleis vond ik erg goed overkomen en professioneel, proficiat! Maar, de kater komt na dit feest, want dan gaat de ellende waar het volk ingedompeld is gewoon verder, the struggle for survival! Nyan na fesi ka na baka!


  Maak melding

 3. Naief, lichtzinnig en onverschilligheid dat zijn de terfwoorden dat geld voor de Surinaamse Regering.

  Dat de Regering zo door de Chinese regering onderste boven is doorgehaald om te willen samenwerken met de belofte dat zij miljarden of miljoenen willen investeren, maar Suriname vergeet een ding wel; dat deze Chinezen andere verlangens hebben om daartegenover een behoorlijke zeggingsschap en een behoorlijke vinger in de pap te willen om in Suriname geld willen verdienen.
  Deze mensen zijn geen kleine jongens, ze zitten wat dat betreft in de top van de wereld waar menigeen een idee van hebt.

  Zelf de Amerikanen en de Euiropeanen geen enkele samenwerkingsverband met de Chinezen willen sluiten.
  Ze hebben wereldwijd reeds biljoenen US dollars geinvesteerd en is momenteel een wereld macht geworden waar niemand een grip op heeft.

  Let op mijn woorden vandaag, dit zullen wij over een paar jaren terugzien waar de Chinezen in staat zijn.

  sterkte jongens .


  Maak melding

 4. En voor wie het gemist heeft.

  Onderstaand een deel van de Opening door President Bouterse.

  “President Bouterse: Cultuur hoeksteen van de samenleving
  Saturday 17 August

  President Desi Bouterse
  Door Robin Rosario
  PARAMARIBO – “Cultuur is een van de hoekstenen van een samenleving.

  Cultuur levert naast de economie een duurzame ontwikkeling voor een land,” zei president Desi Bouterse gisteravond bij de opening van Carifesta XI op het Onafhankelijkheidsplein.

  Het staatshoofd benadrukte de culturele diversiteit van het Caribisch gebied die wordt gepresenteerd aan de deelnemende landen die niet uit de regio komen.

  Bouterse nodigde de deelnemende landen uit mee te genieten van de Surinaamse gastvrijheid en gaf aan dat cultuur de landen dichter bij elkaar zal brengen.

  Eerdere sprekers op de avond waren de minister van Onderwijs & Volksontwikkeling Ashwin Adhin en de Secretaris-Generaal van de CARICOM, Irwin LaRoque.”


  Maak melding

 5. Trouwens ik kan goed begrijpen waarom de negatievelingen “Lus Bere” hebben gekregen, ze hebben namelijk naar die Carifesta video gekeken hierboven.

  Mooi man, om trots op te zijn. En vooral niet kwaad worden.

  Hans vraagt doodleuk “valt er nog wat te vieren”. Hans in Suriname wel, in Nederland niet meer.

  Een andere die zichzelf patriot noemt, waarschijnlijk bedoeld hij die raket, die steeds zijn doel mist.

  Tja,..daar zijn ze goed in ,.geld verbrassen, en feesten,..morgen zien wel weer…. ”

  Vraagje aan deze beroepsmisser. Is het jou geld, betaal je uberhaupt belasting in Suriname. Of heb je gewoon lus bere omdat je niet aanwezig kan zijn.

  Next


  Maak melding

 6. Echt Surinaams feest!! Groots van opzet, veel toeters, bellen, vuurwerk. Overal versieringen, prachtige kunstwerken op de rotondes enz. enz…..shows, culinaire feesten, dans, craft markets….allemaal prachtigggg….

  om daarna nog jarenlang op een bitter houtje te zitten bijten…..


  Maak melding

 7. @Sabidieri, weet wat je schrijft.

  =Dat Carifesta in suriname wordt gehouden vind ik prima en dit heeft niets met Bouterse of politiek te maken. Maar denk je wel dat de problemen worden opgelost?,ik dacht het niet.

  =Na al het feestgebeuren zullen de zwervers weer de deur worden uitgegooid, omdat er geen geld voor is.
  =De criminelen zullen weer actief worden, omdat men het probleem niet aankan.

  -Je weet zelfs dat deze regering GEEN beleid heeft vandaar dat vele zaken ook niet goed verlopen.

  -Ik ben benieuwd wie straks gaat klagen dat zij het financieel moeilijk hebben.


  Maak melding

 8. En wederom is dit de zoveelste exposure van Suriname onder leiding van Pres. Bouterse naar het buitenland toe.
  Ik weet bijna zeker dat al de deelnemers en gasten van Carifesta XI, deze ervaring en happening nooit en nimmer van hun hele leven zullen vergeten.
  Onze President met z’n team hebben een evenement opgezet waar de beste entertainment organisaties in Nederland een puntje aan kunnen zuigen !

  Volgens de Hollanders zijn ze de beste in het organiseren van evenementen en shows, maar nu blijkt dat er Suriname ook lieden zijn die ‘out of the blue sky & sea’ even goed of zelf beter zijn !!!

  President Bouterse, na joe na a mang ! Jij bent de beste !


  Maak melding

 9. wij suris zijn wereld kampioen in feest vieren.

  dat is algemeen bekend ,,maar als wij net zo hard konden werken, opbouwen, dan zouden wij vandaag de dag niet pinaren armoede lijden..

  maar helaas dat kunnen we niet ,arbeidt verrichten..


  Maak melding

 10. sabidieri

  dat is echt lachen, je weet dat het over twee jaar
  al zo’n feest is, het is niet de 13e keer maar de 11e,
  maar, ik moet toe geven, het mooi.

  gr schoerpioen


  Maak melding

 11. Bij de presentatie van de verschillende landen is uitgesproken de surinaamse presentatie met voornamelijk soldaten die patrouileerden die verdacht veel leek op de beelden van noord korea.
  Niets cultureels of kunstig maar meer militaristisch.
  Als gastland hebben we bewezen hoe stom we zijn.
  Kinderachtige opzet en helemaal geen stijl.


  Maak melding

 12. Ohhh, wat ben ik jaloerszzzzzzzzzzzzzzz.
  Een gemiste kans, dit unieke feest, whahahahahaha.
  No offense, ben gek op cultuur.

  @Ray, inderdaad wat een farce, de aankleding van het gebouw van Justitie.
  Een grimmig beeld,…
  Typerend voor deze regering: There’s no Justice in this country, beware….
  Ze hebben niet eens door waarmee ze bezig zijn.
  Het onderbewuste doet gewoon zijn werk!


  Maak melding

 13. Mensen, volg deze,

  Quote:

  De openingsceremonie, met name de lichtprojecties op het presidentieel paleis, heeft diepe indruk gemaakt in de regio. “Dat was fantastisch. De show was prachtig”, uitte Bartley zijn enthousiasme.

  Unquote.

  ” Dit zei Sidney Bartley, mede voorzitter van het International Festival Directory ”

  Ik vraag me af waar de redi musu’s nu over gaan zeuren ! De regio en de wereld hebben gezegd dat Suriname het goed doet, en nog zijn er diverse malloten onder ons die het anders inzien.

  God hebbe hun verstand en hersenen !!!!


  Maak melding

 14. Milton Fleur: “De openingsceremonie, met name de lichtprojecties op het presidentieel paleis, heeft diepe indruk gemaakt in de regio. “Dat was fantastisch. De show was prachtig”, uitte Bartley zijn enthousiasme”

  Lekker belangrijk Milton…..


  Maak melding

 15. He Esmerald je Carifesta boycot oproep is als de zoveelste natuurlijk weer mislukt, ze stonden letterlijk en figuurlijk voor de hekken te dringen.

  Volgens zijn jullie geboren mislukkelingen, anders kan ik jullie gezever niet verklaren.


  Maak melding

 16. Honderden teleurgesteld bij opening Carifesta

  17/08/2013 00:27 – Tascha Samuel
  Het dreigde bijna uit de hand te lopen bij de dranghekken bij het Onafhankelijkheidsplein.

  Het dreigde bijna uit de hand te lopen bij de dranghekken bij het Onafhankelijkheidsplein. Foto: Claudio Barker

  PARAMARIBO – Aan de hand van opkomst was het duidelijk dat velen zich vrijdag hadden opgemaakt voor een geweldig avondje uit. Gezinnen en groepjes vrienden togen massaal richting Onafhankelijkheidsplein. Het was niet voor een ieder duidelijk dat je een kaartje moest hebben om de openingsceremonie mee te maken. De dranghekken, rondom het Plein, bleken voor honderden teleurgestelden het eindstation.

  De organisatie had rekening gehouden met meer mensen en had twee screens geplaatst aan de kant van de congreshal, waar ruim drieduizend mensen van de show probeerden te genieten. Tegen tien uur probeerden enkele jongeren toch de dranghekken te passeren. De security trad op en een guard moest zelfs enkele klappen incasseren, volgens een ooggetuige. De politie was snel ter plekke om erger te voorkomen. Het ‘gat’ in de omheining werd snel weer dichtgetrokken.

  Guno Ravenberg, die het publiek moest bezighouden voorafgaand aan het officiele gedeelte, zorgde voor ‘knarsetanden’ met zijn gebrekkige Engels. Hij probeerde de sfeer erin te krijgen door het publiek te hypen en de diverse aanwezige landen op te roepen. Maar hij vergat een aantal, waardoor afgevaardigden luidkeels begonnen te gillen uit protest. Het klonk onprofessioneel en even snel, onvoorbereid in elkaar geflanst. “Was er echt niemand anders?”, stelden enkele aanwezigen kritisch.


  Maak melding

 17. Het geweldige lichtspektakel is verzorgd door Belgen en Hollanders die op het laatste moment zijn ingehuurd en hurry hurry een show in elkaar hebben gezet.
  Dat was ook het enige spectaculaire van de hele show.
  Gelukkig, anders hadden we niets bijzonders gehad.


  Maak melding

 18. De grootste vijand van de surinamer is de surinamer zelf.de grootste obstakel van suriname zijn de surinamers ook zelf.het maak niet uit wat je doet er zijn surinamers die altijd gaan haten en kritiek leveren.ik wens dat er een oorlog uitbreek een keer tussen suriname en een ander land en de helft wegevaagd worden want ik ben het zo zat met mensen die alles neerhalen en alles kwaadspreken.ik ben niet trots om een surinamer te zijn hoor integendeel schaam ik mij voor mijn volk die vol haat over elkaar praten.suriname heeft een nationale ramp nodig en moeten duizenden mensen omkomen het moet zo erg zijn dat je afhankelijk bent van je buurman om hulp dan gaat men lerenom elkaar lief te hebben en elkaar helpen.


  Maak melding

 19. Geluid speelt gospelconcert McClurkin parten

  18/08/2013 17:59 – Tascha Samuel

  PARAMARIBO – De imposante stem van Donnie McClurkin resoneert door de boxen op het Onafhankelijkheidsplein. Midden voor, achter en aan de rechterkant klinkt de muziek prachtig. Maar vanuit de linkerkant van het veld lijken de boxen het te hebben begeven. Het trilt alsof de donder in ze zit.

  De gehele zaterdagavond is het geluid tijdens het gospelconcert een groot gevecht. Het leek maar niet beheersbaar te worden. Hierdoor waren sommige optredens veel minder vanwege de slecht afgestelde microfoons.

  De stoelen die tijdens de openingsceremonie in het midden voor veld waren geplaatst waren er nu niet. Daar gingen dus mensen staan en zitten op de randen van de houten verhogingen. Hierdoor was er voor een groot deel van het publiek nauwelijks zicht op het podium. De grote screens waren niet aangezet waardoor er ook geen duidelijker beeld zichtbaar was van de artiesten ver weg op het grote podium, onder een tent.

  Wie buiten het Onafhankelijkheidsplein stond kon wel via twee kleinere screens het concert beter volgen. Daar waren en close-up beelden zichtbaar van wat er gebeurde op het podium. Gelukkig maakte McClurkin het helemaal goed door een daverend optreden te geven met vele van zijn bekendste hits.


  Maak melding

 20. “De grootste vijand van de surinamer is de surinamer zelf.de grootste obstakel van suriname zijn de surinamers ook zelf.”

  He turk met bovenstaande ben ik het gedeeltelijk eens. De rest van je tekst kan mij gestolen worden omdat je vanuit gaat dat het overwegend Surinamers zijn die hier reageren, het tegendeel is waar.

  De meeste reacties hier zijn niet van Surinamers of mensen van Surinaamse afkomst, het zijn gewoon buitenlanders die graag verdeeldheid zaaien onder Surinamers omdat de huidige ontwikkeling van Suriname als een doorn in hun ogen zijn.

  Wil je in het vervolg Surinamer(s) of Suriname met een hoofdletter “S” schrijven.


  Maak melding

 21. Ai Tamara het zijn weer die Hollanders noh, wat ze allemaal niet verzinnen om Suriname niet het beetje granie te geven die ze verdiend.

  Maar je hebt gelijk gelukkig dat ze Belgen en Hollanders hadden ingehuurd voor die daverende lasershow omdat we in Suriname geen bedrijven hebben die in zo’n dure investering gaan doen, omdat we niet elke week zo’n lasershow hebben in Suriname.


  Maak melding

 22. Maandag 19 augustus 2013 om 08:26 uur, door Sabidieri

  Wil jij in het vervolg ook van de hersens van onze (let op hoofdletter )Surinaamse DBB oftwel
  DrugsBaron Bouterse alias de witte president afblijven.
  Je kletst wederom of je zangzaad hebt gehad!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.