Wijdenbosch ziet kansen voor Surinaamse ondernemers in het buitenland

60

Volgens oud-president Jules Wijdenbosch gaat het de goede kant op met Suriname. Het “geloof in eigen kunnen” begint langzaam maar zeker zijn vruchten af te werpen. Dit was de rode draad die de in groten getale aanwezige gasten van stichting Collectief Overzee Suriname voorgeschoteld kregen op een speciale lezing afgelopen woensdag in Amsterdam.

De heer Wijdenbosch gaf aan dat de huidige regering het belang van de private sector inziet en erkend als belangrijke partner in de ontwikkeling van Suriname. Dit in tegenstelling tot voorgaande regeringen die de ontwikkelingssamenwerking met Nederland onvoldoende hebben benut. “Het is deze private sector die voor de Surinamers in het buitenland, met een onderneming of een ondernemende geest, een braakliggend terrein is en enorme kansen te bieden heeft” aldus Wijdenbosch.

Suriname maakt deel uit van de CARICOM en de UNASUR hetgeen betekent dat in belangrijke regionale handelsblokken de markten zijn opengesteld voor ondernemers in Suriname en daarmee ook voor ondernemers van Surinaamse origine in het buitenland. In het stimuleren van de private sector zal de Surinaamse overheid voorwaarden scheppend moeten zijn en dient zij zorg te dragen voor stabiliteit, eenvoudig werkbare en efficiënte regelgeving. Hij pleitte ook voor strategische allianties met buitenlandse ondernemingen, waarbij de voorkeur uitgaat naar Surinaamse ondernemers in het buitenland.

lezing.wijdenboschDe zaakgelastigde Mw. Mr. C. Doekhie(r) met enkele prominenten zoals Andre Haakmat, Julian With. (Foto: Stichting COS)

60 REACTIES

 1. Door de aanwezigheid van de Ned.Suri.om naar deze man teluisteren zie je hoe het gesteld is met karakter eigenschappen van deze Surinamers.Ieder had zijn eigen beweegreden maar het doel was gemeenschappelijk HOE KAN IK MIN EIGEN BELANGEN BEHARTIGEN.
  Wordt het geen tijd om de Surinamers te weren om hier in Nederland bijeenkomsten te houden.Gewoon weg niet te gaan.Jullie zogenaamde lijders hebben nooit wat betekend voor het volk.Of is het eigen belang zo groot dat de rest dood kan gaan als jij maar wijs wordt. Surinamers krijgen geen kans om een bedrijf op te richten.Opdrachten worden vergeven aan buitenlanders.Kijk om je heen dan zie je wie de opdrachten krijgt.STAATS OLIE HAD HET GOED VERWOORD.
  JULLIE MOGEN STRAKS VOOR HET VERVOER ZORGDRAGEN,DE CATERING EN DE ENTERTAINMENT.
  Dit is wat een Surinamer voor een andere Surinamer over heeft.In elke tak waar je een klein beetje verstand nodig hebt is in handen van buitenlanders.
  HET VERTROUWEN VAN EEN ZWARTE IN ZIJN EIGEN IS NIET AANWEZIG.BOUTERSE ZEI HET HEEL MOOI EEN WITTE VERTELD HET NIET DOOR MAAR EEN ZWARTE WEL DAT HIJ SMEER GELD BETAALD HEEFT.Werk dus met witten en andere buitenlanders.


  Maak melding

 2. Wijdenbosch…oprotten met je populistische gebral.
  Jullie hebben Noordzee toch niet meer nodig.
  Kom dan ook niet je lulverhalen hier brengen.

  Zo snel mogelijk wegwezen en nooit meer terugkomen!!!!!


  Maak melding

 3. Mijn vriend was naar die bijeenkomst en zei het
  volgende erover: Die Wijdenbos kreeg een stapeltje papier en ging die voorlezen. Na een half uur ben ik weggegaan omdat die hele presentatie zo saai was.
  Als hij een andere vorm had gekozen b.v.een interactieve vorm zou er meer uit deze bijeenkomst gehaald kunnen worden. Daarnaast waren de meeste aanwezigen geen ondernemers.Surinaamse politici die nu boven de 60 zijn vergeten dat de jongere generatie geen belangstelling hebben voor de hun zienswijze. Waarom konden ze geen jonge flitsende persoon van bijvoorbeeld 30 jaar inschakelen om op een zakelijke wijze inzichtelijk te maken wat de kansen en beperkingen zijn. Daarna zouden ze de rest van de tijd kunnen besteden om met elkaar van gedachten te wisselen in welke sectoren op korte termijn de kansen liggen, waarbij rekening gehouden wordt met de geringe investeringskapitaal uit de Surinaamse doelgroep. Ik realiseer mij dat hiervoor eerst nodig is dat er in kaart wordt gebracht waar men direct mee kan starten.


  Maak melding

 4. Wijdenbos ziet ze vaker vliegen.
  Gelul in de ruimte.
  ” Het “geloof in eigen kunnen” begint langzaam maar zeker zijn vruchten af te werpen”. Nou dat roepen ze al decennia lang, maar zelf komt niets van de grond. Altijd weer de buitenlander nodig als het echt moet gebeuren.
  Enige sector wat goed gaat in Suriname is de drugs export en de consumptieve import.
  Voor de rest is het feesten, eten en drinken.
  Ben ik negatief? Nee ik denk het niet. Wel een realist en pragmaticus.


  Maak melding

 5. Ook familie laat president Wijdenbosch vallen

  Van onze verslaggever Stieven Ramdharie − 01/06/99, 00:00

  Paramaribo was maandag het decor van de grootste demonstratie die ooit in Suriname is gehouden. Vandaag stemt het parlement over een motie die president Wijdenbosch tot aftreden moet dwingen…. .

  .

  De vernedering was maandag compleet voor Jules Albert Wijdenbosch. Niet de ruim vijftigduizend Surinamers die de straat op gingen, moeten de meeste indruk op de belegerde president hebben gemaakt. Zijn eigen broer, voorzitter John Wijdenbosch van de Associatie Surinaamse Fabrikanten (ASFA), deed op de grootste actiedag een dringend beroep op hem om te gaan..

  Zelfs zijn familie laat hem nu vallen. ‘Je goede naam in het leven behouden is erg belangrijk’, zei John tot zijn broer. ‘Ik huil vandaag, vanwege Suriname.’


  Maak melding

 6. Aldus Wijdenbosch, de man die suriname destijds naar de afgrond heeft geleid. Dat deze man nog zijn smoelwerk durft open te trekken.

  Wijdenbosch pleit voor strategische allianties met buitenlandse ondernemingen, waarbij de voorkeur uitgaat naar Surinaamse ondernemers in het buitenland ?

  Met andere woorden Suriname moet samenwerken met nederland. MOOI NIET ! De megalomane president had Nederland niet meer nodig dus waarom nog samenwerken.

  Bouterse begint te kruipen voor nederland. En waarom ?

  1) oproep Bouterse vergeving slavernij
  2) oproep parlementariërs, Bouterse weer welkom in Nederland
  3) oproep Wijdenbosch samenwerken met Nederland

  Inmiddels weet bobo Bouterse dat de Chinezen niet te vertrouwen zijn.


  Maak melding

 7. Af en toe!

  Eerst worden de surineds voor landverraders uitgemaakt, vervolgens worden ze van allerlei vreemdsoortige complottheorieën beschuldigd, en daarna bied wijdenbosch de surineds fabelachtige kansen om zich in suri te ontplooien.

  Nou dan moet je goed gek zijn.

  Surineds zijn geen Egyptenaren, los je sores zelf op.
  Het is het niet waard om jezelf op te offeren voor deze regering.
  Wat zich in de jaren 80 heeft afgespeeld zal zich nooit meer voor doen.

  De mensen die deze regering op dit wankele voetstuk hebben geplaatst moeten hiervoor de verantwoordelijkheid nemen.
  Rest hun slikken en stikken of uitspugen en ontwaken!

  Het enige wat de surineds kunnen bijdragen, is het volk bewust maken van het feit, dat ze meer waard zijn, dan de armzalige kruimels die deze regering ze aanbied.


  Maak melding

 8. Net zo lang Surinamers van overzee en of in diaspora op de man willen blijven spelen en niet zo zeer op de bal, in casu het land Suriname zullen zij kansen aan zich en het land Suriname helaas voorbij zien gaan.


  Maak melding

 9. Alle goede bedoelingen ten spijt. Zolang men in Suriname met; “names and faces” werkt zal dit soort projecten nooit van de grond komen. Dit omdat die corrupte functionarissen – op deze instellingen – er altijd een slaatje hieruit zullen willen slaan. Want natuurlijk gaan zij op hun eigen manier willen bepalen wie een vergunning krijgt en wie niet, dit is ook een “aloud fenomeen” in Suriname. Het meest verwerpelijke in deze is, dat je deze corrupte parasieten nergens zou kunnen aangeven. Want degene of de leidinggevende, waar je jouw klacht zou moeten deponeren, ook deel uitmaakt van dit crimineel gedrag. Want, oweë gebeente, als je niet wilt schuiven, dan houdt het op, einde oefening. Er zijn legio Surinamers die boeken hierover zouden kunnen schrijven, maar dat heeft helemaal geen zin. Dit omdat het het ene oor ingaat en het andere weer uit! Het is net als; “pur bruku wer bruku”!


  Maak melding

 10. Geachte heer henk,
  De heer Jules Wijdenbosch, ex President van Suriname, is een vrij man en mag gaan en staan waar hij wilt. De interesse van de mensen is er, zie daar maar de opkomst. Niet onnodig emotievol wezen, anders kom je niet verstandig laat staan oprecht over. Mijn verzoek aan jou is om dit ter harte te nemen.


  Maak melding

 11. “In het stimuleren van de private sector zal de Surinaamse overheid voorwaarden scheppend moeten zijn en dient zij zorg te dragen voor stabiliteit, eenvoudig werkbare en efficiënte regelgeving.”

  Zolang aan het vorengaande niet wordt voldaan, zal de houding van buitenlandse ondernemers twijfelachtig zijn om te willen investeren cq. oprichten van een bedrijf in Suriname. Het constateren van wat moet gebeuren is een onderdeel van een totaal traject die het investeren in Suriname aantrekkelijk maakt. Het moet echter niet alleen blijven bij een constatering, maar het moet worden geïmplementeerd. We volgens ze op de voet….how long it will take…

  En la Sombra Del Arbol


  Maak melding

 12. Het vertellen waard. Een week terug heeft een Nederlandse multinational op het laatste nippertje een investering ingetrokken. Reden: ongezonde poltitieke investeringsklimaat(letterlijke afwijzings reden).

  Een renderend bedrijf met werkgelegenheid voor 100 mensen en toeleveranciers ineens weg.

  Kan Oom Jules aangeven hoeveel buitenlandse bedrijven in Sur gestart zijn, een jointventure overeenkomst hebben of gefinancierd hebben.

  Behalve uiteraard de poltiek beladen bedrijven als IamGold, etc.

  SuriNeds wees bedachtzaam. En als je toch kansen ziet, dan deze vraag: waarom diasporawet nog geen feit en waarom geen gunstige vestigings en investerings mogelijkheden.

  Ja. Verkoop Hakrinbank en Staatsolie lijkt een goede zet om weer over “moni” te beschikken. Met Abrahams als financial administrator.

  Succes Bosje. Want die Suri is toch o zo dom.


  Maak melding

 13. Wijdenbosch: Het “geloof in eigen kunnen” begint langzaam maar zeker zijn vruchten af te werpen.

  Ja, de roofovervallers in Sarnaam hebben enorm geloof in eigen kunnen. Ze krijgen steeds meer zelfvertrouwen in hun kunnen.


  Maak melding

 14. De CV van Wijdensbosch……Om te janken…

  Wijdenbosch was van 1987 tot 1988 premier; een functie die met de grondswetherziening van 1987 werd vervangen door die van vicepresident. In 1991 was hij van januari tot september vicepresident, en van 1996 tot 2000 was hij president van Suriname. Tijdens die laatste periode gaf hij zeer veel geld uit, onder andere aan de brug over de rivier de Suriname bij Paramaribo, die zijn naam draagt. Een torenhoge staatsschuld was het gevolg. Het Internationaal Monetair Fonds uitte zijn bezorgdheid en tienduizenden demonstrerende Surinamers eisten zijn aftreden, waar hij niet op inging.

  Na de verkiezingen van mei 2000, waarbij hij vernietigend verslagen werd, trad hij inderdaad af; vervolgens werd bekend dat Wijdenbosch met creditcards een forse persoonlijke schuld had opgebouwd. Volgens de Centrale Bank van Suriname ging het om 300 duizend dollar; zelf hield Wijdenbosch het op 50 duizend dollar.

  En deze stumper is adviseur van de president….


  Maak melding

 15. Ik vind het prima, zolang het maar in het belang van Suriname en Surinamers is. Surinamers in Nederland en elders moeten wakker worden, vooral in Nederland. Volgend jaar gaat Nederland fors meer achteruit. Meer ontslagen, minder geld te besteden en alles wordt steeds zwaarder en duurder. Er komt dus nog een recessie aan waarschijnlijk. Het is nu tijd voor de zakelijke Surinamers in Nederland of elders om met het plan van WijdenBosch in te stemmen. Suriname moet ook meer aan reclame doen over belangrijke zaken en onderwerpen, zodat Surinamers in Nederland en elders op de hoogte zijn. Een registratie systeem online zou handig zijn met benodigde informatie en dergelijke. Alleen voor zakelijke Surinamers natuurlijk! Geld kan rollen in Suriname, maar er moet echt wel veel kracht achter gezet worden.


  Maak melding

 16. Geen verkeerd woord laten vallen jongens!
  Hebben jullie goed gezien wie en wat voor personen daar aanwezig zijn geweest!
  Ja daar kun je een economie mee laten groeien.


  Maak melding

 17. pieters,

  ik pieker er niet over….opdonderen die alcohol-junk.
  Laat z’n baas maar naar Nederland komen….maar die is niet vrij overal te gaan.

  brr,

  jouw neus zit nog vol met wit, begrijp ik.


  Maak melding

 18. Oppassen met deze zuiplap.Hij is op begie begie toer.
  Ondernemers kijken jullie maar uit met de boeven club.
  Straks wordt jou winstgevende bedrijf door deze boeven afgepakt en jij een enkel reisje naar Bakra kondre!!!!!!!


  Maak melding

 19. Henk, blijf jezelf maar voor joker zetten. Zoals de waard is henk, vertrouwt ie zijn ……….
  Ik wist trouwens nooit dat het reageren op een artikel voor sommigen zo’n toer vormde. De heer Jules Wijdenbosch heeft een goede en concrete stap gezet richting zijn landgenoten. Was jij maar ook zo vaak dronken als hoe je beweert, dan waren je hersenen op z’n minst op hun plaats. Labiel schepsel, oproerkraaier bij uitstek dat je bent. Jou LPI-vriendjes die deze goed bedoelde site dagelijks vervuilen met voornamelijk laster, neem die maar in de maling. Birds of a feather, flock together!


  Maak melding

 20. “Wijdenbosch ziet kansen voor Surinaamse ondernemers in het buitenland”

  Ik kan heel kort zijn, dit soort berichten zijn niet bestemd voor het gepeupel hier. Aan deze kansloze groep zal Suriname niets hebben.


  Maak melding

 21. Steeds meer jonge goed opgeleide Surinamers die in NL niet in hun vakgebied aan de bak komen besluiten naar Suriname te verhuizen.De mensen die hen zijn voorgegaan komen terecht in goede banen bij de overheid en in het bedrijfsleven.

  Naast hun hoofdverdienste werken ze als freelancers of men zet een eigen bedrijfje op.De verdiensten zijn goed. De regering maakt het daarnaast ook aantrekkelijk voor de mensen om in Suriname te vertoeven.Telesur heeft bijv. opdracht gekregen om snel internet versneld in het land in te voeren.

  Ik ben van mening dat de heer Wijdenbosch zijn bijeenkomsten ook in steden moet organiseren waar er grote concentraties Surinamers wonen.Ik denk aan steden als Utrecht,Denhaag,Rotterdam,Eindhoven en Groningen.


  Maak melding

 22. RobG: in de bocht. “Steeds meer jonge goed opgeleide Surinamers die in NL niet in hun vakgebied aan de bak komen besluiten naar Suriname te verhuizen.De mensen die hen zijn voorgegaan komen terecht in goede banen bij de overheid en in het bedrijfsleven”

  Complete bullshit.

  Noem eens de bron van je bewering. Dan kun je niet omdat je uit je Paarse Nek loopt te lullen zoals altijd.


  Maak melding

 23. Niets nieuws onder de zon, met name de betweters uit het hoge noorden hebben nooit een hoge dunk van hun eigen mensen. Het is een soort van minderwaardigheidscomplex. Als de witte man of vrouw met blauwe of groene ogen praat verroeren zij geen vin en zitten keurig netjes in de houding. Wijdenbosch had zijn tijd kunnen benutten om zijn familie te bezoeken. Het is parels smijten voor …………!!


  Maak melding

 24. ik denk dat vakkennis, en klantvriendelijkheid, belangrijk zijn, en zorgen dat je zaak er netjes en schoon, en ordelijk er uit moet zien in sur, dan ben je
  op de goede weg, dat is wat ik mis in sur.

  gr schoerpioen


  Maak melding

 25. HENK-HENKMOLENAAR-KOOS EN ACHTER LOOPENDE HIELE LIKKERS wie niet waagt die niet wint wijdenbosch vraagt het is geen dwang en nu schreeuwen oprotten wie heeft het meest al uit su geplunderd en mishandelt verkracht vermoord wees dan de laatse die schreeuwt en stookt de suries die geen echte surienaamers zijn die zijn van alles met jullie eens hun voorouders huilen in hun graf ze maaken hun te schande


  Maak melding

 26. Laten we elkaar geen mietje noemen!

  Bijna elke surined ziet kansen, in suri.
  Iedereen wil ‘ondernemer’ worden.
  Wat voor inkomsten denk je te vergaren, met zo’n kleine bevolking, waarvan de helft niet eens in staat is, om de dagelijkse basisproducten op tafel te zetten?

  Zal, je have en goed hier opdoeken, om daar een onzekere toekomst tegemoet te gaan?
  Je doet niet aan corruptie(tjoekoe), en hebt geen connecties omdat je 30jr, bent weggeweest.
  Je hebt je perceel ergens in Noord, continu onder water, geen buren, hoog gras, gunstig voor de criminelen.
  Je neemt je kids mee, geen plek op de goeie scholen.
  Maanden wachtend op een elektra en telefoon en water-aansluiting.
  Inkomsten in srdee, je trekt het niet met je gezin. Etc. etc.

  Of je bent nu werkeloos, of pas afgestudeerd en denkt het daar beter te kunnen doen.
  Nou als het hier niet lukt, dan zal het daar ook niet lukken…..
  Het zit niet in je om aan te pakken.
  En dat alles voor een beetje zon, of omdat je zo patriottistisch bent ingesteld.

  Home is where the heart is.
  Die nostalgische dromen over suri kun je liever vergeten.
  Suri is niet meer zoals je die kent in je dromen.
  Het wordt met de dag grimmiger in dat land.


  Maak melding

 27. Henk Molenaar, je klinkt ongelooflijk teleurgesteld. Vorige week luisterde ik naar een uitzending op Radio 1 in Nederland.Het was een vraaggesprek van een verslaggever met de heer Gowrichan, hoogleraar Hindoestaanse studies in Tilburg. Hij vertelde dat het economisch goed gaat met Suriname en dat er nu sprake is van een vertrek overschot vanuit Nederland naar Suriname.Vooral jonge goed opgeleide personen verlaten Nederland en gaan terug naar Suriname.


  Maak melding

 28. Vrees!

  Wijdenbosch en consorten kunnen zolang deze regering aan de macht is bijeenkomsten organiseren om belangrijk te willen zijn of, nog meegeteld willen worden.
  Mijn vrees is wat voor troep het wordt wanneer in 2015 andere politieke partijen aan de macht komen. Hoe gaan we de ellende oplossen van mensen die nu veel te zeggen hebben en straks niets meer? Maak je op voor grote chaos in SU. Wat gebeurt er dan met CTU?


  Maak melding

 29. RobG: “Vooral jonge goed opgeleide personen verlaten Nederland en gaan terug naar Suriname”

  Om te gaan werken in een corrupt land waar politieke kleur je promotiekansen bepaald en waar je 300 euro per maand verdient……

  Geloof je het zelf?


  Maak melding

 30. Beste Henk Molenaar, RobG en Esmerald,

  Graag zou ik willen inhaken op o.a. jullie comments.
  Ik ben zelf in de dertig, HBO+ opleiding, werkzaam in de financiele dienstverlening en vorig jaar teruggekeerd naar Suriname.
  Uit eigen ervarig kan ik inderdaad bevestigen dat er de laatste paar jaren erg veel jongeren en ouderen remigreren naar Suriname.

  Esmeralda,
  1) uit je opmerkingen kan ik opmaken dat je slecht op de hoogte bent van de huidige situatie in Su wat betreft inkomen, werkgelegenheid en woningmarkt. Hoogopgeleide professionals met werkervaring in o.a. Nederland zijn erg gewild, er is zeker in het bedrijfsleven een groot tekort aan kundig personeel met een goede werkmentaliteit. Ter info, veel bedrijven betalen in valuta dus geen enkel probleem met SRD.

  2) Netwerk: Su is erg klein en zelfs autochtone Nederlanders vinden binnen no-time hun weg binnen Su. Misschien ben jij niet zo sociaal/commercieel ingesteld, maar dan heb je sowieso in elk land een probleem om je weg te vinden.

  3) Perceel in Noord. Dus Suriname bestaat alleen uit Noord?! Dit is echt een totaal onzinnig argument, ga ik niet eens op in. Ga je maar verdiepen in de vele mogelijkheden op de huur- en koopmarkt voor je dit soort onzin uitkraait.

  4) Je opmerking over een salaris van EUR 300 voor HBO/WO met werkervaring in NL toont aan dat je totaal geen benul hebt van de huidige situatie in Su.

  En last but not least de belangrijkste reden die ik hoor van zowel SuriNeds als Nederlanders om zich te vestigen in Su is de kwaliteit van leven en dat kan ik voluit beamen. In su bestaat er geen stress, is er volop zon, een overweldigende natuur, veel ruimte, je hebt na het werk alle tijd om te relaxen (bioscoop/sporten/tuinieren/etc) in een namiddag zonnetje en veel tijd voor kinderen en gezin en je kinderen kunnen lekker buiten spelen en nu in de vakantie weer vliegeren.
  Daarnaast zit NL de komende jaren nog wel in een economische depressie en is in Su er enorme positieve vibe voelbaar qua economische activiteit en ontwikkeling. Dit biedt ontzettend veel kansen voor goed opgeleide en ondernemende professionals.


  Maak melding

 31. Emigrant: “Daarnaast zit NL de komende jaren nog wel in een economische depressie en is in Su er enorme positieve vibe voelbaar qua economische activiteit en ontwikkeling”

  Ik proef een heel andere ‘vibe’ in Suriname.

  De vibe van corrupte, vriendjespolitiek.


  Maak melding

 32. @Emigrant

  Eindelijk iemand die het echt snapt en vooruitzichten heeft en ziet.
  ->
  De meesten hier zijn blijven steken. Misschien hebben ze zonnesteek opgelopen? Hahahahahahahaha….
  ->
  Ik denk dat ze ook hier komen om hun frustraties te luchten. Maar who cares?


  Maak melding

 33. Beste Ram Singh:

  Emigrant moet nu niet doen alsof er honderden/duizenden jonge goed opgeleide Surined jongeren afreizen naar Suriname om er een baan te zoeken/krijgen.

  Ouderen we natuurlijk. Die gaan met een goed pensioen/uitkering in euro’s in Suriname een prima toekomst tegemoet.


  Maak melding

 34. Maandag 19 augustus 2013 om 00:03 uur, door Henk Molenaar

  Jongen deze vibe hebben we samen met mijn ouders gevoeld en nu voelen ze deze ook samen met hun kleinkinderen. Sinds onafhankelijkheid heeft het politiek zichzelf nooit ontwikkeld en zich nooit echt om Suriname bekommert. Merendeel is bezig geweest met zichzelf te verrijken en degene die wel wilde moest eerst veel puin wegruimen.
  Helaas waren er teveel slopers aanwezig tijdens het opbouw van dit land.
  Tja en wat er nu zit …..dan vallen de oudere/ vorige regeringen onder de noemer kattenkwaad!


  Maak melding

 35. Ik had tijdens de bijeenkomst de indruk dat Wijdenbosch slecht voorbereid was op dit onderwerp. Zo was hij niet op de hoogte van de bureaucratische rompslomp en andere obstakels waarmee potentiele investerdeers in Suriname te maken krijgen. Zijn presentatie vond ik stroperig en niet zakelijk. Tot overmaat van ramp begon de presentatie zeker een uur later dan gepland.

  Onvoldoende!


  Maak melding

 36. Esmerald, wat is er met jou aan de hand? Je bericht straalt een en al verbittering uit, er komt geen goed woord over Suriname uit je creativiteit,….kortom Suriname heeft in haar geheel bij jou afgedaan. Voor jou is het een no go area.Ik ben van mening dat er geen redenen aanwezig zijn om je negatief uit te laten over Suriname.Ik bezit wel de vaardigheid om met belangentegenstellingen om te gaan.

  Ik had/heb moeite met de conservatief-rechtse NieuwFront regeringen, maar als het om het Surinaams belang gaat kies ik voor het belang van het land. Ik denk hierbij aan stimulering welvaart-en welzijnsbevorderende maatregelen t.b.v. de bevolking,onderwijs en educatie, huisvestingsvraagstukken, stimulering werkgelegenheid, enz. Je hebt grote moeite met de partijen of met sommige personen van de regering, maar aan de andere kant moet je ook denken aan de belangen van het land en haar bevolking.


  Maak melding

 37. Henk Molenaar,op Discovery Channel of op National Geographic komt er een documentaire over de omgekeerde wereld.Nazaten van de rijke kolonialen gaan terug naar de vroegere koloniën voor een beter leven.Het is de moeite waar om naar de documentaire te kijken om je intelligentie op te pompen.


  Maak melding

 38. Plato
  Ik had tijdens de bijeenkomst de indruk dat Wijdenbosch slecht voorbereid was op dit onderwerp. Zo was hij niet op de hoogte van de bureaucratische rompslomp en andere obstakels waarmee potentiele investerdeers in Suriname te maken krijgen. Zijn presentatie vond ik stroperig en niet zakelijk. Tot overmaat van ramp begon de presentatie zeker een uur later dan gepland.

  Onvoldoende!

  ===================
  Plato,

  Niets nieuws onder de Surinaamse zon. Jullie weten het altijd weer beter. Blijf maar steken in de natte sneeuw om t.z.t. te worden weggezet en vergeten in e.o.a. rusthuis.


  Maak melding

 39. @emigrant

  Doe effe normaal joh, dan doe je gek genoeg.
  Hilarisch hoor, jou reactie.
  – Het artikel gaat over ondernemerschap in suri, en jij hebt het over een baan bij één van de ex-koloniale bedrijven.

  – Lezen is een kunst jochie, 300 euro salaris waar staat dit? Trouwens, wedden dat jou blanke ingehuurde broeders, 3x zoveel verdienen, + een auto en een huis van de zaak, tjek het. Tuss de regels door lezen,gaat blijkbaar ook niet, ik ga niet eens op het noord voorbeeld.

  – Begrijpelijk jou reactie, wss heb je een InHolland Hbo gescoord, dus we nemen je niet kwalijk. Financiële dienstverlening, whahahahaha, wat doe je dan, kasboeken van de middenstandsbedrijven bijhouden? RE kun je niet zijn,onvoldoende geschoold.

  Doe normaal, ja..
  – Vertel de lezers dat je een ‘geboren en getogen’ Nederlander bent, die op elk gewenst tijdstip terug kan.

  -Vertel de lezers dat je bewust hebt gekozen voor een Multinationaal, om een gat in je pensioen te voorkomen. So far for your so-called patriottisme.

  – Op dit moment kom je alleen bij Appie in aanmerking voor een managersfunctie met je hbo. Magertjes, jongen, erg mager. Je hebt je te weinig ontwikkeld voor een 30+. Ik verwacht minimaal een Universitaire Master van jou.

  – Maar goed, no problem, jij lijkt mij iemand die een goede uitdaging liever vermijd, want jou hoogtepunten zijn; een bioscoopje, sport en tuinieren, whahahahahaha, je lijkt wel een 60+. Geen stress voor jou, aaaaaahhhhh.

  Luister, doe je ding, maar bluf niet! De meeste lezers hiero zijn academisch geschoold. Ze liggen in een deuk van jou reactie.

  Het ga je goed!


  Maak melding

 40. @robg

  Tijd voor een sabbatical vind je niet?
  Het liefs een jaar lang of twee…
  Je kraait steeds meer onzin uit.
  Lekker makkelijk hé, om vanaf een afstand je paarse troep te spuien.
  Last time:
  “Zolang bouterse & kornuiten in de regering zitten, is suri not done voor mij.”
  “Suriname is geen synoniem voor paars. Ook na paars zal suri blijven bestaan.”

  Knoop dat in je oren, en val me niet meer lastig met je oeverloze gezeik, got it!


  Maak melding

 41. Emigrant,mooi getypt hoor,let maar niet op de niets voorstellende min,dat doen de negativelingen zoals Henk M.,Esmarald enz.enz.
  Ik heb stage gelopen in Suriname,2008/2009,ben er in 2012 weer naar toe gegaan,wat een veranderingen hebben er plaats gevonden,de mensen zijn heel er tevreden met deze regering,vandaar mijn sympathie,ik heb niets tegen Bouterse en co.Maar dit soort dingen mag men hier niet typen van de Suriname-haters.Iemand als Esmarald stelt totaal niets voor hier in Nederland,kan je opmaken door haar typgedrag ze is echt gefrustreerd,alles wat met Suriname en de Surinamers te maken heeft ,probeertze,boort ze de grond in.Ach ja dat mens zit hier ,misschien in de schuldsanering,haar miserabele leven een ietsje pietsje op te leuken door een hoop onzin uit te kramen.Zal het nooit begrijpen waarom sommigen zo een hekel hebben aan hun eigen soort.Ik las op dit forum getypt door ene,Turk<Surinamers zijn vijand van zichzelf,ik typ sommige Surneds zitten in een ontzettende identiteits-crisis.

  Inderdaad,11 van mijn studie makkers allen geboren en getogen in Nederland uit Surinaamse ouders zijn teruggekeerd om daar voor volk en land te WERKEN,hier liepen ze zonder baan of konden werken ver beneden hun niveau,dat vertikten ze ,via de SVB en de Imigratie-dienst in Den-Haag konden ze naar Suriname,allen hebben een prachtige baan.Ik als blanke ,ben nu bezig ook mijn boeltje te pakken om in Suriname te werken,heb mijn hart verpand aan dit prachtige gastvrije land.


  Maak melding

 42. @Emigrant en @RobG,

  Nemen jullie Esmerald niet kwalijk.
  De herfst is voor haar vroeg begonnen.
  De bladeren dwarrelen nog niet eens van de bomen
  en ze is nu al weer in een depressie.
  Nog geen maand terug schiep ze op over haar
  bezoek aan Suriname en over de doksa die ze had gegeten.

  Ze viel door de mand.Esmerald zat nooit
  in Suriname. Ze wilde ons doen geloven dat
  ze er wel was was voor een paar weken.
  Maar het blijkt anders te zijn.
  Esmerald zat/zit in een inrichting.


  Maak melding

 43. Wat een bizarre leugenaars lopen er in het kamp van het NieuwFront.Op de gebruikelijke NieuwFront manier door leugen, bedrog en valse informatie te verspreiden proberen ze anderen te overtuigen met hun ongelijk. Elk woord dat door hen gebruikt wordt riekt naar leugens.Henk Molenaar en Esmerald doen niet onder voor de parlementarier Tjin a Tsoi van de NPS die publiekelijk aan de schandpaal wordt genageld.Deze landverraders met een duivelse karakter vervuilen de menselijke geest alleen maar met leugens.Het zijn gifmengers.


  Maak melding

 44. tim: “Ik heb stage gelopen in Suriname,2008/2009,ben er in 2012 weer naar toe gegaan,wat een veranderingen hebben er plaats gevonden,de mensen zijn heel er tevreden met deze regering”

  Weer zo’n lulverhaal. Deze “Tim” loopr in 2009 stage en hij komt 3 jaar later terug en ziet veel veranderingen….

  Welke dan in godsnaam???

  De mensen in Suriname zijn volgens deze “Tim” heel tevreden met deze regering… Yea right….

  Tim is typisch zo’n Paarse zetbaas die van deze regering op sociaal media tegengas moet geven tegen de bergen kritiek die ze krijgen.

  Kansloos en zoooooooo doorzichtig


  Maak melding

 45. Tim: “Inderdaad,11 van mijn studie makkers allen geboren en getogen in Nederland uit Surinaamse ouders zijn teruggekeerd om daar voor volk en land te WERKEN”

  Ik pies weer in mijn broek van het lachen hier……

  Om te werken voor volk en vaderland……

  Wat een complete bullshit


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.