Naschoolse opvang moet af van bureaucratie

9

PARAMARIBO, 16 aug – De naschoolse opvang voor kinderen van het basisonderwijs moet ontdaan worden van bureaucratie. Volgens minister Ashwin Adhin van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov, is het de bureaucratie die zaken stagneert. Onder meer de uitbetaling van leerkrachten lijdt eronder. Minov heeft de oplossing ook.

Het project naschoolse Opvang moet geheel onder het beheer komen van Minov. “Met het ownership bij het ministerie kunnen zaken beter worden beheerd”, zei Adhin in het parlement. Meerdere parlementariërs vinden het niet goed gaan met de uitbetaling van leerkrachten die nablijven. De betaling loopt maanden achter. Adhin vindt niet dat het ministerie schuld heeft. Het beheer is in handen van de commissie Naschoolse Opvang.

Daar schijnen steken te vallen. De administratie zou minder zijn. “Het ministerie verwerkt maandelijks de lonen van zeker zestienduizend personen en het gaat goed”, aldus Adhin. De bedoeling is het ownership over te dragen. Wanneer dat eenmaal is gebeurd, ziet Adhin de problemen met bureaucratie in één keer opgelost. Het was zijn eerste confrontatie met het parlement sinds zijn aanstelling. Parlementsvoorzitter Jennifer Simons vindt het op tijd betalen voor werk belangrijk voor het succes van de naschoolse opvang.


9 REACTIES

 1. Nou ik begin te juichen voor deze jonge minister,hij toont wel ballen!! ik hoop dat hij zo door blijft gaan. geen vriendjes politiek, maar gewoon doen, wie niet deugd mag eruit, korte metten!! is genoeg geweest met dit gedoe in Suriname. Ga zo door zou ik zeggen. En zoek een oplossing voor onze kinderen die geen plek kunnen vinden op een basisschool.


  Maak melding

 2. Dat men in Suriname overal aan mee wilt doen is natuurlijk de normaalste zaak van de wereld. Meegaan in de vaart der volkeren, noemt men dit populair! Maar niet aan de eisen “willen” kunnen voldoen is een ander chapiter. Het is erg duidelijk dat mensen in Suriname, die beslissingen nemen, als het goed is nergens verstand van hebben. Dit omdat kinderopvang niet een plek is waar kinderen “bemoedert” moeten worden, m.a.w., dat niet iedere persoon hiervoor geschikt is. Om kinderopvang goed en adequaat te kunnen leiden, moeten de “kinderleidsters”, werknemers, let wel; “pedagogisch” onderlegt zijn. Dat zijn de basis vereisten om dit werk goed te doen, hoe het hoort! Het is één van de meest “elementaire basis voorwaarden”, kinderopvang is te allertijden, de basis voor een goede educatieve toekomstige ontwikkeling. Kinderopvang, “na- voor- en buitenschoolse opvang” zijn de voorloper van de basisschool, en dat is onmiskenbaar verbonden met hun toekomstige school traject. Want eigenlijk worden de kinderen met educatieve handelingen of spelletjes bezig gehouden. Natuurlijk geldt dit voor mensen die weten hoe het op dit gebied moet/hoort. Dat men met het uitbetalen van de deze leidsters ingebreke blijft is een typische Surinaamse aangelegenheid, dit is in Suriname een norma!


  Maak melding

 3. ja, minister, doe je best. het wordt dan heel snel eind september. het zou eerst oktober 2012 zijn. toen mei 2013. straks hebben we alle maanden een keer gehad. en daarna twee keer. maar goed, hoop doet leven. dus de volgende ronde.
  het beheer is in handen van de commissie naschoolse opvang.
  en verder niets. niet: wij gaan een onderzoek instellen. mag wel, het is al een klein jaar geleden dat de problemen begonnen, samen met de start van de opvang.
  veel succes. tot eind september, dan.


  Maak melding

 4. Deze minister is duidelijk en heeft doelen. Zet door. Hij geeft aan bereid te zijn heilige huisjes te renoveren tot ieders nut.
  Zet door en loop niet in de val van de opportunistische bezetters van nutteloze zeven even bureaustoelen. Wees allert op de mensen wier makkelijke baantjes in het geding komen


  Maak melding

 5. Goed initiatief en proficiat regering van Suriname met de naschoolse opvang.Natuurlijk zijn er aanloop problemen die aan een analyse onderworpen dienen te worden..Maar op basis van voortschrijdende inzichten wordt het duidelijk dat het minsterie van onderwijs beter de lonen kan uitbetalen.Zij beschikken immers over een goed werkende personeelsadministratie.Het is belangrijk dat het enthousiasme voor dit project door de hele samenleving wordt gedragen.Het komt de kwaliteit van het onderwijs ten goede.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.