zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurKlaar of niet, Carifesta in Suriname kan beginnen

Klaar of niet, Carifesta in Suriname kan beginnen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 16 aug – Met nog van alles wat ter elfder ure nog moet worden afgerond, is het zover. “Het gaat beginnen”, aldus Ivan graanoogst, voorzitter van het managementcomité. De inspanningen, irritaties en twijfels op het laatste moment, zullen hun waarde moeten bewijzen. Met wat geklaag over late betalingen op de achtergrond en een grotendeels nog onbekend programma, wordt de rode loper uitgegooid.

Met nog een dag te gaan hebben tien landen zich formeel aangemeld. De elfde versie van het Caribisch cultureel festival moet volgens de verwachtingen het cultureel decor worden van ruim twintig landen. Volgens het comité komen nog dagelijks delegaties aan en wordt er nog op het laatste moment gevraagd om deel te nemen. De koortsachtige sfeer typeert de aanloop. De reikwijdte is uitgebreid op initiatief van Suriname. Ook Zuid-Amerikaanse landen doen mee, een unicum.

China en Indonesië hebben ook artiesten afgevaardigd. Graanoogst ziet het helemaal goed komen de komende twee weken. Vanaf voeding, theater en dans tot aan klederdrachten uit de regio zullen worden uitgestald. Er zijn meerdere podia. Het grootste is op het Onafhankelijkheidsplein. Het plein is vermaakt tot podium met zicht op het presidentieel paleis waar de opvoeringen plaats zullen vinden. Theaters kregen een opknapbeurt en Chinees kunstvuurwerk is uitgepakt.

Anders dan de eerste keer toen Suriname organiseerde in 2003, is Paramaribo niet de enige Carifesta-plek. De meeste districten doen mee en kleden zich op hun best. Er worden honderden artiesten uit de regio verwacht. Opvallende namen zijn Wycleff Jean van Haïti, Lia Sophia van Brazilië en de Tropicana show uit Cuba. Graanoogst verwacht dat het wel op zijn pootjes terecht komt. “Op onze Surinaamse manier zullen we het beste geven.”

opening
Fernandes Express
BODO Party

41 REACTIES
 1. Het is jammer dat Suriname zoveel geld uit geeft om dit te organiseren.Niet dat het niet in het belang van het land en volk zou kunnen zijn maar onze leiders zijn niet de juiste mensen die de onderste uit de kan zou wllien halen voor haar onderdanen,[de ondernemers].Ze zijn alle maal met hun eigen belangen bezig.Hierdoor zal het volk geen profijt hebben van het geinvesteerde belasting geld.OF GELD VAN BOUTERSE.Suriname kampt met grote problemen waar geld voor nodig is dan dit rotsooi te organiseren.
  Zie bij onze buren hoe het volk zich keert tegen de voetbal toernooien die daar georganiseerd gaan worden.Er wordt geld verdient in Suriname maar er blijft niets over voor het volk en land. Al het geld verdwijnt naar het buitenland.Wat overblijft is een schuld voor het volk.Ja wat vrouwen met kinderen zonder vader.


  Maak melding
 2. Wat moet geintje wel niet kosten. De belasting betaler betaald zich scheel aan de hobbies van Salon Socialist Bouterse. Suriname moet nog een Half miljard US Dollar investeren in de gouddeal. En niemand weet hoe dit betaald moet worden. Intussen zijn de goudkoersen als een malle gekelderd. Op dit moment kost 1 kilo tomaatzaad duurder dan 1 kilo goud. Dit gaat een dure les worden voor Suriname. En de paarse kliek blijft maar afgeven op nederland.

  Nederlandse bedrijven in zaden, pootgoed en jonge planten voor de land- en tuinbouw behoren qua omzet, handel en innovatie tot de top van de wereld. Dat blijkt uit een gepubliceerd onderzoek van het LEI, onderdeel van Wageningen UR. Stel voor de productie van tomaatzaden fors te verhogen !

  De voedselschuur ligt niet in Suriname maar in Olland baja… Baas wil dit niet begrijpen.

  Veel van de grootste producenten in deze materialen zijn in nederland gevestigd en dit verklaart mede de kracht van de agro- en foodsector in Nederland. De bedrijven besteden 15 procent van de omzet aan onderzoek en ontwikkeling en daarmee scoort de sector uitzonderlijk hoog, aldus het LEI.

  Intussen blijft deze criminele regering blindstaren op goud. Sinterklaas bestaat echt en hij heeft Bouterse.


  Maak melding
 3. Zal niet de 1ste keer zijn dat zaken half opgezet worden. Veel mooie woorden vooraf maar bij de uitvoering blijkt dat het drijfzand is.
  Legio voorbeelden de afgelopen 3 jaar.
  Verkeerde mensen op de verkeerde plaatsen.
  De Surinaamse menthode!


  Maak melding
 4. Beste Savioen, je hebt het goed verwoord. Met ja het volk kiest zelf haar leiders. Lijkt erop dat de Surinamers niet met verstand kunnen stemmen. Jammer


  Maak melding
 5. Tuurlijk,

  Lekker feesten en beesten, daar zijn ze goed in!
  Doe maar alsof er niets aan de hand is.
  Het gaat perfect in het land.
  Het geeft niet dat een paar gasten in een kazerne moeten kamperen, kunnen ze gelijk kennismaken met de suri-padvinders.

  Een suri met een beetje zelfrespect blijft thuis!
  Trouwens het is 16 aug, ‘mindriemoeng’, heb je wel bus centjes om naar het plein te gaan, of genoeg centjes om je SUV vol te gooien?

  Whatever, we zien wel hoe we morgen eten op tafel brengen.
  Effe ons ‘verdriet’ wegspoelen met een gratuz biertje en een portie BB met R, op de tonen van aptijt.
  Nu is nu…………of nooit….sorry, ik kan niets anders van maken.
  Ik begrijp er geen sikkepit van!


  Maak melding
 6. volgens Graanoogst gaan wij hierna honderden miljoenen verdienen!!!!!

  voor nu,….veel plezier en gebruik straks die *miljoenen* voor b.v. meer scholen!

  anders is die Graan-mislukt-Oost 🙂


  Maak melding
 7. Savioen
  Het is jammer dat Suriname zoveel geld uit geeft om dit te organiseren.Niet dat het niet in het belang van het land en volk zou kunnen zijn maar onze leiders zijn niet de juiste mensen die de onderste uit de kan zou wllien halen voor haar onderdanen,[de ondernemers].Ze zijn alle maal met hun eigen belangen bezig.Hierdoor zal het volk geen profijt hebben van het geinvesteerde belasting geld.OF GELD VAN BOUTERSE.Suriname kampt met grote problemen waar geld voor nodig is dan dit rotsooi te organiseren.
  Zie bij onze buren hoe het volk zich keert tegen de voetbal toernooien die daar georganiseerd gaan worden.Er wordt geld verdient in Suriname maar er blijft niets over voor het volk en land. Al het geld verdwijnt naar het buitenland.Wat overblijft is een schuld voor het volk.Ja wat vrouwen met kinderen zonder vader.

  aan de ene kant keur je het goed en aan de ander kant spreek jij je zelve tegen. door de bomen zie ik niet meer in jou bos. laat het snoeien hoor. je slaat ook een plank mis, welke buren keren zich tegen een voetbal toernooi??? de brazilianen??? nou die zijn verzot op voetbal, let op volgend jaar hu het zal zijn wanneer daar de wereldkampionschappen worden georganiseerd. als die stront santokhi aan de macht was en het werd georganiseerd was je bek een andere richting uitgestoken de pot op met jou en de andere reactie die zullen volgen.


  Maak melding
 8. De organisatie van carifesta is dermate slecht dat de uitvoerders de grootste frustaties ondergaan mbt opzet,betalingen,programmering en vaagheden.
  De indruk bestaat echter dat het water bewust troebel word gemaakt om hun slag te slaan.
  Het graaien gebeurt zo openlijk alsof het een cultuur is.
  Trouwens, het is carifesta dus dan komt kunst en cultuur tot uiting maar dan in enge zin.


  Maak melding
 9. feesten gaan toch altijd door daarom hebben de meeste werknemers nog steeds niet uit betaald gekregen zie naschoolse opvang maar ja sur denken alleen feesten eten en drinken en prode wakka met hun billen en dan glimmen met hun kapotte tanden potie tiefie en dan maar neulen nu huilt niemand haha alleen de mensen die niet kunnen gaan doeko is op .ik verveel al soso probleem suriname ik schaam mijn hel erg voor suriname


  Maak melding
 10. eindelijk kom suriname voor uit en vind dat de mensen er van genieten van dit carifesta mooi hoor en suriname toon lef met dit pouwer suriname groeten aan iedereen


  Maak melding
 11. het is wel heel vreemd dat feesten altijd goed georganiseerd kunnen worden. nu nog de rest van het land. degenen die aan de carifesta verdienen zoals horeca en hotels zullen uiteraard niet klagen, maar om te feesten heb je ook geld nodig. velen zijn nu al skeer. wellicht is er gratis eten en drinken ?


  Maak melding
 12. Mooie opening,
  Maar de tv registratie is een regelrechte aanfluiting.
  Slechte belichting en camera opstelling.
  Geen koppeling met de monitor van de geluidsinstallatie
  Heeft er veel weg van dat de live opname op het laatste nippertje nog moest worden georganiseerd.
  Ik schaam me dst dexe beelden de wereld zijn overgezonden!
  Zoveel energie en inzet van alle mensen, en dan dit zielige vertoon qua registratie!


  Maak melding
 13. De frustraties druipen van de reacties af, de een nog depressiever dan de ander.

  Kansloos land vanuit de Noordzee, van een kansloze zwakbegaafde.

  In ieder geval gaan wij Surinamers een mooi groot feest van maken, en jullie negatievelingen, gaan jullie hart maar opvreten. Dat is het verschil.


  Maak melding
 14. Zaterdag 17 augustus 2013 om 08:27 uur, door Sabidieri

  Hallo zuigertje ik zit net als mijn buren ook gebakken met deze geldverslindende onzin!
  Wordt tijd dat jij een keertje van de hersens van je baas afblijft!
  Misschien praat je dan wat normaler ipv onzin uit te kramen.
  En zoals je ziet kan ik dat ook.


  Maak melding
 15. Henk Molenaar alsias Smash,schijnheil,wat heet dat te maken met het artikel.

  Laat de Surinamers lekker feesten ,jaloerse donders dat jullie zijn,zitten hier in Nederland commentaar te leveren,maar zich zorgen maken om de crisis hier ho maar.

  Esmarald ,zeker profileer je je zelf he,jij zal wel niets te makken hebben op dit moment en je stikt ook nog van jaloezie,hier zit je zeker te likkebaarden om ook daar te gaan feesten,wat een zielige figuren zijn jullie zeg.
  Waarom mogen jullie op Kwakkoe je laaste centen uitgeven sommigen elke week en moeten de Suries thuis blijven,niets er van ik raad ze aan om lekker te gaan feesten.


  Maak melding
 16. Hallo poepertje, je hebt duidelijk geen flauwbenul wat carifesta betekend, dus niet vreemd dat jij het een onzin vind.

  Wordt tijd dat jij van die djogo afblijft, want de onzin die je steeds uitkraamt is onnavolgbaar.


  Maak melding
 17. jaap vraagt

  “Carifesta?? Sinds wanneer behoren china en indonesie bij de caraiben?? Nou?.”

  Nou, Jaap de twee landen behoren niet tot de Cariben, maar wij Cariben mogen iedereen uitnodigen waarmee we hele goede banden hebben, dus bij deze China en indonesie zijn als onze gasten uitgenodigd op ons feestje en ze mochten hun kunstje doen. leuk he.


  Maak melding
 18. Dat het feest klaar of niet door moet gaan, staat buiten kijf. Eigenlijk wordt dit “festival” het volk letterlijk en figuurlijk door de strot geduwd. Want je kan zeggen wat je wilt, eigenlijk hebben we het geld er niet voor. Kijkend naar de huidige belabberde financiele situatie van Suriname. Maar, koste wat kost het zal en móet doorgaan. Let wel; “stel dat alle ruim 100 (eilanden)landen in het Caraïbisch gebied zouden deelnemen”, hoe dachten wij hen dan te accommoderen, daarmee bedoel ik het onderhoudt, voeding en verblijf, bekostigd door Suriname als gastland. Ook de kosten voor de ruim 30 landen die meedoen, zijn niet te onderschatten. Maar, de verspillers die het land in hun greep houden, vinden dit allemaal niet belangrijk, zolang er maar gefeest kan worden op kosten van de gemeenschap. Natuurlijk zet je Suriname hiermee op de kaart, zou je zeggen. No span winti wai lanti pay! Dat sommige vinden dat men om het voetballen in Brazilië aan het demonstreren is, is bezijden de waarheid. Er wordt in Brazilië geprotesteerd om de sociale ongelijkheid, wat in Brazilië veel duidelijker zichtbaar is dan in Suriname. Dit omdat de gewone man in Brazilië de WK wedstrijden enkel en alleen via de televisie kan meemaken, omdat hij/zij er niet eens van zou kunnen dromen een kaartje te kunnen betalen, andere opties hebben ze niet.


  Maak melding
 19. Suriname, surinamers en alle andere participanten, ik wens jullie een héél groot en geslaagde feest toe! Tonen jullie maar aan de buitenwacht dat jullie goed kunnen feesten.

  Dat de azijnpissers maar in het vat kunnen verzuren!


  Maak melding
 20. Why so many pessimistic comments? I don’t understand. My family in Suriname think this is a great event, and this is good for tourism. I wonder if all these comments are politically based and bias. I just don’t understand. Maybe, I should follow a website with a fan base that is less bias.


  Maak melding
 21. wat een ramp mag Suriname ook iets leuks organiseren voor de bevolking is niet alleen werken poetsen en boenen.
  is toch leuk zijn, kijk maar het kwakoe festival,


  Maak melding
 22. Tsja, als je weinig gewend bent.

  Dit bedoel ik nu met de kruimels van deze regering.
  Er wordt een carifesta feest georganiseerd, en de paarse surineds, die niet eens aanwezig kunnen zijn, verkeren in de ‘zevende hemel’.

  Dan zijn mensen jaloers, of negatief.
  2 kernwoordjes van het paarse gedachtegoed.

  Ik zie Rutte echt niet het malieveld vullen met een verplicht ‘gekunsteld’ feest.
  Hij heeft geen tijd voor deze onzin, en is alleen maar gefocust op bezuinigingen.
  Daarentegen zijn er genoeg privé- ondernemers die festivals organiseren.
  In die paar weken, met een beetje zon, worden er meer festivals georganiseerd dan het hele jaar in suri. Het aantal festivalbezoekers is ook nog groter dan de hele suri-bevolking!

  Waarom zou je in godsnaam jaloers moeten zijn?
  Gebrek aan algemene ontwikkeling en een groot minderwaardigheidscomplex, vermoed ik!
  Deze regering moet saneren ipv onnodig geld verbrassen.

  Dit gebeuren heeft geen enkel positief gevolg voor de toeristen, want ze hebben geen kaartjes. Weten zij veel!
  Trouwens als je op een ander tijdstip het land binnenkomt, kun je niet of nauwelijks genieten van het culturele gebeuren. Niets doet men daaraan.
  Je kunt alleen maar wat schilderijen bekijken onder die zielige boom bij het Fort. Een plek, die je liever kunt mijden.


  Maak melding
 23. Zaterdag 17 augustus 2013 om 14:19 uur, door Sabidieri

  En jij moet van de hersens die je baas in zijn broek heeft zitten vanaf blijven!

  Je ligt alleen maar in bed en gaat alleen maar feesten.
  Ik weet niet of jij het weet maar ik en de buurt worden er niet beter van al deze geld verslindende onzin?
  Vraag wie wordt er beter van?

  Waarom stel ik deze vraag aan een stofzuigster?


  Maak melding
 24. Zaterdag 17 augustus 2013 om 14:27 uur, door Sabidieri

  Mooie tekst van jou:
  Ze mogen hun kunstje doen Hahaha…

  Moet jij niet snel effe jouw kunstje gaan doen bij de baas?
  De kleine indiaan wacht….


  Maak melding
 25. piet paniek is het echt nodig je onzin reacties 2 keer te plaatsen.

  Tuurlijk worden jij en je buurt niet beter van, wat dachten jij en je buurt om eindelijk een baan te gaan zoeken want alleen zo wordt je beter, gewoon je handen uit je klauwvieters trekken, zweten is het devies. De hele dag onzin op waterkant.net plaatsen daar wordt je zeker niet beter van clown.


  Maak melding
 26. “Er wordt een carifesta feest georganiseerd, en de paarse surineds, die niet eens aanwezig kunnen zijn, verkeren in de ‘zevende hemel’.”

  Terwijl de paarse surineds in de zevende hemel zijn en blij zijn voor de Surinamers dat ze mogen genieten van zo’n groot spektakel, zijn de front surineds kwaad en jaloers op de Surinamers dat die genieten van zo’n groot spektakel. Jullie front surineds zijn gewoon triest en zielig.


  Maak melding
 27. Voor Sabidieri:

  “De situatie van de overheidsfinanciën is “uitermate zorgwekkend”. De uitgaven van de overheid lopen uit de pas met de inkomsten, waardoor het kastekort groeit en de overheid economisch noodzakelijke projecten niet kan uitvoeren. De boodschap van de regering Bouterse-Ameerali is: ‘Er is nog niet genoeg bereikt, we gaan voor het einde van de regeringstermijn méér doen’.

  Met andere woorden: Geen enkel megaproject is geslaagd/uitgevoerd en toch is al het geld op. Nu nog de $ 400.00000 voor de gouddeal ergens vandaan toveren.

  Zijn Surinamers nu echt zo dom dat ze niet zien dat deze Paarse Kakkerlakken regering het land financieel naar de afgrond brengt?


  Maak melding
 28. @Maandag 19 augustus 2013 om 08:50 uur, door Sabidieri

  Hallo Afu, heb je geen baan of zo?
  Zo vroeg in de ochtend ben je al bezig met suri.
  Drink veel koffie hoor, om je heimwee weg te spoelen.

  Zieluggghhhh hoor, dat je er niet bij kunt zijn.
  Ik begrijp het hoor, ik ga ook altijd in de goedkope periode.
  Het mag niets kosten.

  Hou je taai jongen.

  Dag Afu.


  Maak melding
 29. Henk Molenaar, zie alleen de koersverschillen van de Surinaamse munteenheid. DRAMATISCH ! Vindt het niet vreemd dat investeerders wegblijven. Deze criminele regering heeft niet eens geld om achterstallig loon van ambtenaren en leveranciers te betalen. Subsidies op verzorgingshuizen zijn ook stopgezet. Er is niet eens geld voor brandstof.
  Suriname gaat terug naar de tijd van paard en wagen en de paarse kliek blijft klappen voor Bouterse.


  Maak melding
 30. Maandag 19 augustus 2013 om 08:46 uur, door Sabidieri

  Ik heb al een baan en daar ben ik heel blij mee!
  Maar ik zal eerlijk toegeven dat ik met het harde werken nooit zoveel bij elkaar kan rapen als jou.
  Jij hoeft er maar voor te likken en te slikken!
  Wij arme sloebers moeten 2 banen nemen!
  Trouwens die o benen staan je goed!
  Wat heb je gedaan? Je job verder uitgebreid?


  Maak melding
 31. Maandag 19 augustus 2013 om 14:37 uur, door Henk Molenaar

  Ga jij nu ook nog onder mijn neus door serieus mijn collega proberen te overtuigen?????
  Euhhhhhhhh……
  Straks denkt ze dat jij ook werkloos bent haha…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES