Brunswijk wil alle marrons onder één politiek dak

57

PARAMARIBO, 15 aug – Marrons in Suriname moeten een hecht politiek blok vormen. Dit heeft de politieke partij Abop van Ronnie Brunswijk zich heilig ten doen gesteld. Bij de verkiezingen van 2015 moeten zoveel mogelijk parlementszetels in de wacht worden gesleept. Verzoening met oud-partner BEP maakt deel uit van de strategie. Maar de partij van ex-minister Celsius Waterberg zit niet te springen.

Er zal heel wat moeten gebeuren eer deze nog invloedrijke partij wil samenwerken. “Ik ben er geen voorstander van samen te werken met andere partijen die in de politiek stappen en denken in termen van eigen belang”, zegt BEP-parlementariër Ronnie Asabina tegenover de Times of Suriname. Het is toch de nasmaak van jaren samenwerken met Abop. De twee partijen gingen zo’n twee jaar terug definitief uiteen na meerdere meningsverschillen.

Brunswijk en Abop geloven toch in verzoening en het ‘sluiten van de gelederen’. Marrons moeten zich scharen achter het grotere belang. “Het etnische is nog steeds de basis, maar we gaan de partij openstellen voor anderen. Dat zal in oktober en november duidelijk zijn”, zegt Abop-parlementariër Marinus Bee. Brunswijk zelf zegt ook een keer president te willen worden. Een ‘stevige’ basis in het parlement kan altijd helpen de ambitie ook waar te maken.

Bekijk ook:

57 REACTIES

 1. Tot nu toe hebben alle ministers voorgedragen door ABOP een grote puinhoop gemaakt van hun ministeries.
  Het ergste is wel BELFORT die een ”voorbeeldfiguur” is voor de criminelen die op hem lijken.
  Een president van ABOP zal betekenen dat suriname een cowboy-staat word.Begin voor te bereiden en bewapen.


  Maak melding

 2. Ronny na mata-mata de na joe ede.

  Ronnie sang de na inie joe ede?????

  ronny joe tja ding djoeka go lasie letterlijk en figuurlijk.Ronny je hebt geen enkel verstand van onderhandelen,geen verstand van politiek. Het enige wat je goed kan is nml ’t volgende; je kan je alleen (goed)misdragen,daarom groet Marowijne jou en vele andere djoekas.Marowijne neem aaaaaalles wat Ronny je geeft,maar stem op BEP,FRONT, en op niets en niemand anders..Dus sluiten we het tijdperk Ronnie/Amafo.Odi.
  Glenny.


  Maak melding

 3. het is toch zo’n geweldig verdraagzaam volk?

  Maar alle etnische groeperingen staan lijnrecht tegenover elkaar en beschimpen waar het kan.

  Totdat men eenmaal op die zetel zit en hypocriet als dit volk is, lekker zakkenvullen.


  Maak melding

 4. puur Eigen belang wat heft Lonnie tot op heden voor zijn achterbaan gedaan nada hij is de enigste die er goed van geworden is hij heft het belang van anderen behartigd ten Eigen voordeel stem liever bep


  Maak melding

 5. Weer zo een geweldige PIJLER van onze maatschappij.Lonnie begon zijn carriere met desertie en bankroof.En nu draagt hij bestuurlijke verantwoordelijkheid!Je blijft je dan afvragen welk moreel gezag hij heeft om zijn bala’s tot orde te roepen.Wat een banabah republiek.Met rovers en moordenaars als dragers van normen en waarden.En een Kanhai die hun bijstaat in een schijn rechtstaat.


  Maak melding

 6. laat meneer brunwiek eerst ,,onderkennen,, wat het ambt van ,,,president,,, inhoud-betekent..

  voldoet hij brunsie aan de eisen van dit ambt,heeft hij de kennis-kunde-opleiding-ontwikkeling-visie om zo-één functie uit te oefenen dus geen kwie-kwie die hij lekker vindtt

  de huidige pres.is al een duidelijke onkundige ongeletterde crim figuur die dank zij juist ja deze brunsie tot dit ambt is gemaakt samen met nog één ander crime el somo.

  laat ik hopen dat er in 2015 een duidelijk kentering komt in de omstandigheden v/h land-volk een stuk hoop op beter schap..


  Maak melding

 7. Geef mij maar BEP!
  BEP is een partij met waardigheid!

  De principeloze bankrover, moordenaar mag op de schoot
  blijven zitten (als schoothond) van die andere
  moordenaar!


  Maak melding

 8. -Ik zou het ook fijn vinden als alle marrons, tegenwoordig de afro Surinamers een eenheid gaan vormen, maar Brunswijk is NIET de man en leider voor deze groep.

  -Brunswijk probeert gewoon in de politiek te blijven om te voorkomen dat hij de gevangenis in gaat.

  -Brunswijk ga eerst het volk vertellen wat voor leed je allemaal hebt verricht met Bouterse bij de marrongroep.

  -Als de marrongroep geen goede leiders hebben zullen ze altijd achter blijven en dat ik vind jammer.


  Maak melding

 9. Henk Molenaar,

  Een Thuisland? Je denkt in termen van de apartheid die miljoenen zwarten in Zuid-Afrika uitsloot van mensenrechten en de dood injoeg. Allemaal door een misdadige politiek van uitbuiting, uitsluiting, moord en doodslag van blanken zoals jij. Ben jij niet een afstammeling van die witte duivels? Zoek je eigen Thuisland op en sluit je aan bij die andere groepen, die het altijd maar weer op zwarten hebben gemunt en vorm je eigen Hitlergroep. Daar wordt je vermoedelijk gelukkig van. Op dit forum voor Surinamers ben je niet welkom.


  Maak melding

 10. Donderdag 15 augustus 2013 om 22:17 uur, door Henk Molenaar
  Misschien is een Thuisland iets voor Brunswijk en ‘zijn’ Marrons…

  @Racist molenman…

  Ik heb al lang door dat jij een Zuid Afrikaanse boer bent, en terug verlangt naar de tijden van weleer. Jammer voor jou leent Suriname zich niet voor deze praktijken.


  Maak melding

 11. Deze ongeschoolde crimineel Brunswijk, wil zogenaamde verzoening met de Bep, om zijn doel te kunnen bereiken, denkende daardoor voor het presidenschap te kunnen gaan, maar aangezien er in de Bep genoeg intelectuelen zitten, en een zetel meer hebben dan die hele brunswijk, zullen ze zeker niet in zee gaan met dit dominante heerschap die denkt de grote leider te zijn van de Marrongemeenschap en alleen maar voor Eigen belang zit in de politiek, denkende aan het voorstemmen van die omstreden amnestiewet, terwijl de Bep niet mee ging met dat vieze spelletje, vanwege normen en waarden die deze partij nastreeft.


  Maak melding

 12. “Alle Marrons onder een dak?” is makkelijker gezegd dan gedaan. Wie gedacht had dat met een record aantal parlementariers, ministers, departementsdirecteuren, DC’s en BO’s van Marron orgine het binnenland opgebouwd zou worden, heeft heel lelijk op zijn/haar neus gekeken. De Marrons hebben jarenlang de oude politiek de schuld gegeven van hun achterstand. Helaas hebben eer, hebzucht, macht, wantrouw, power, hout en goud concessies woning gemaakt onder de huidige Marron leiders (uiteraard, de goede niet te na gesproken).


  Maak melding

 13. Nou nog even de SLM pakken voor een wereldreis en bezoek aan Bokassa, Mugabe, Idi Amin, Koni, Kabila, Swaziland, Rwanda, Burundi o ja, hij kan geen poot uit Suriname zetten.


  Maak melding

 14. In de politiek is alles mogelijk.Politici mogen zeggen wat ze willen zolang het maar geen laster is.Ja,…..want met laster(als je mensen valselijk gaat beschuldigen) krijg je de rechter aan je hoofd en wordt je publiekelijk op de schandpaal genageld.Wat een afgang.

  Er zal nog veel meer water door de Marowijne rivier moeten stromen alvorens Brunswijk het voor elkaar krijgt om president te worden. Maar zeg nooit, nooit.


  Maak melding

 15. De ambitie om president te worden is slechts en alleen om hiermee zonder vrees voor arrestatie door Interpol de wereld te kunnen rondreizen. Brunswijk met al zijn rijkdom is een gevangene in eigen land. Hetzelfde geld voor Bouterse die ook op de arrestatie lijst van Interpol voorkomt, zonder de titel president voor zijn naam zou hij het niet durven te “pootjebaden” bij een van onze grensrivieren.


  Maak melding

 16. de overige stemgerechtigden hetzelfde kiesrecht geven als de Lonnie’s da ontwaakt hij vanzelf uit zijn nachtmerrie!!!

  maw….elke stem is dan 3 x waard!

  eerlijker kan het niet tog…


  Maak melding

 17. Hoe zou het overkomen als Somohardjo zou zeggen: ik wil dat alle Javanen zich in 1 partij moeten bundelen om het Javaans belang te behartigen of dat Santokhi zou zeggen: ik wil dat die 25.000 Hindostanen die op de NDP hebben gestemd in 2015 op de VHP moeten stemmen om ervoor te zorgen dat een Hindostaan president van Suriname wordt. Iedereen zou het dan hebben over racisme. Brunswijk is bezig zich enorm te verrijken en een ieder weet dat hij multi miljonair is, maar niks doet voor de marrons. Nu wil hij de marrons gebruiken om zelf president te worden. Het is een schande dat die geschoolde marrons dit accepteren. Sorry, maar ik heb 1000 x meer respect voor de politici van de BEP, die principes hebben.


  Maak melding

 18. 16 aug. 2013

  Sinds 2006 roept Srika hier op dit forum dat ‘mensen niet bewust gemaakt kunnen worden, ze worden eens wel zelf bewust.

  Het proces van zelfbewustwording in het binnenland van Suriname heeft Srika als zeer positief ervaren.

  Nu weten de Marrons wel wie ze zijn en wat voor toekomstige doelen zij zelf kunnen of willen creëren.

  Maar er schuilt nu ook een addertje in het gras. De politisering (politiek) van, in dit geval de Marrons, in een politiek etnische groep, met een eigen levenswijze.

  Is dit wel bevorderlijk voor de eenheid in Suriname?

  Dit zal wel afhangen van de mate hoe open Abop (Brunswijk) wel wordt voor de mede-Surinamers. Zeker ook van hoeveel ‘vis’ Brunswijk uit de visvijver van Somohardjo kan vangen.En de verdere ontwikkeling d.m.v. scholing bij deze Marrons mag niet ontbreken.
  Srika


  Maak melding

 19. alle marrons onder een politiek dak mag natuurlijk wel. Wanneer ze een (1) brein delen.
  ik ben daar geen voorstander van. Brein delen. iedereen dient verantwoordelijk te zijn voor zijn eigen brein.

  hoeft dat in suriname niet echt zo?


  Maak melding

 20. Brunswijk bezit genoeg hout en goud-concessie om de kiezers te ‘lokken’.
  Het is niet onmogelijk.
  Hij is zelfs in staat om die 70.000 Franse marrons, een laisser passe te verschaffen, om effe te stemmen.
  Oeps wat zeg ik nou……..

  Zie hier het verschil.
  Nog brunsi, nog somo, hebben, in de afgelopen regeringsperiode, ooit een poging gewaagd om een gooi te doen naar het Presidentschap.
  Tsja, de toen zittende Regering was van een ander kaliber.
  De toen zittende regering heeft samengewerkt zoals het hoort in een democratie, maar… dit soort akkefietjes was not done.
  Hoe haal je het in je ongecertificeerde analfabete hoofd, om zoiets te bedenken, whahahahahaha.

  Maar nu……hebben ze zo iets van; als deze ‘joker’ pres kan worden, dan ken ik het ook.
  Geef ze ongelijk.

  Phoe, phoe, phoe, er staat suri een rumoerige episode te wachten.


  Maak melding

 21. Hopenlijk houden de marron stemmers de Moiwana slachtingen in de gaten alvorens te stemmen voor brunsie!Dagelijks herhinneren we de binnenland bewoners hierover,hopenlijk trekken ze lering hieruit!


  Maak melding

 22. @ Soemoredjo.
  Bedankt voor je mature antithes op de stommiteit van Brunswijk. Je weet dat de Heer Kaaiman van de PL deze filosofie van “Alle Javanen Onder Een Dak” jaren geleden heeft gepredikt zonder resultaat, want het zal niet werken.


  Maak melding

 23. VHP werd opgericht omdat de hindustanen vonden dat ze een achtergesteld waren en dat hun belangen het best gediend konden worden door een (1) belangengroep. VHP bestaat na al die jaren nogsteeds, ondanks de hindustanen inmiddels niet meer achtergesteld zijn.

  Brunswijk heeft dus gelijk, de belangen van de Marrons kunnen het best gediend worden door (1) belangengroep. Wie in Suriname behalve de NDP zou de belangen van de Marrons of Inheemsen kunnen behartigen, zouden ze misschien op VHP, NPS, DA of PL kunnen rekenen, nee en nogmaals nee, deze politieke partijen zouden de Marrons nog liever verder in de verdrukking duwen zoals ze altijd gedaan hebben.

  Lees maar de reacties van de achterban van deze groepen op waterkant.net, het is gewoon huiveringswekkend.


  Maak melding

 24. Jongeren ABOP zoeken aansluiting bij VHP

  Door Robin Rosario

  PARAMARIBO – Jongeren van de politieke partij ABOP van Ronny Brunswijk zoeken aansluiting bij de VHP. Dit stelt de VHP in een persbericht. Zij hebben deze week gesprekken gevoerd met VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi die aangaf welke plannen zijn partij heeft met het binnenland en hoe deze jongeren ingezet kunnen worden om die doelen te bereiken. Op korte termijn zullen er verdere gesprekken gevoerd worden.

  Fawaka


  Maak melding

 25. @Sabidieri, ik ben het volkomen met je eens.Als een grote politieke partij ernaar streeft dat alle mensen thuiskomen,…………wie geeft Brunswijk niet het recht om te streven naar eenheid onder de binnenland bewoners.De echte emancipatie van deze doelgroep moet nog beginnen en ze vinden nu al heel veel tegenwerking.Maar gelukkig ziet het huidig bewind in dat er veel gerepareerd moet worden t.a.v. deze groep.In een tijd van versnelde modernisering van de samenleving heeft deze groep samen met de inheemsen extra ondersteuning nodig in de vorm van scholing, educatie, opvoedings ondersteuning,enz.


  Maak melding

 26. Vrijdag 16 augustus 2013 om 08:41 uur, door Henk Molenaar

  Ga jij je toch druk maken over een extra gaatje in je riem!
  Dijselbloem wil dat de 6 miljard bezuinigingen doorgaan.
  Succes en zever ze lekker verder.
  Oja en deze heren doen dit alles alleen omdat hun hart op een goeie plek zit.
  Ze zorgen nooit dat zij er zelf beter van worden.
  Hahaha…….
  Allemaal schorem net als de surinaamse politici.
  In Nederland zijn ze iets slimmer hoe ze op een zogenaamde legale manier je geld afnemen.
  Henk hoeveel % belasting betaal jij op 1 EUR bruto salaris.
  En hoeveel % van je netto salaris betaal jij weer aan extra belastingen ?
  Hoeveel gaat er naar ziektekosten en pensioen waar jij toch niks meer van terug zult zien?
  Heb jij een hond?
  Kijk je tv?
  Gebruik je een auto? Polen rijden gratis op jullie wegen!

  Het Nederlandse systeem is gebaseerd om zoveel mogelijk van je bevolking op een nette manier te jatten!
  Surinaamse systeem staat nog in de kinderschoenen en zal nooit zover komen omdat het Afrikaanse ras een klimaat wil creëren als in Ethiopië of Oeganda !
  Een dictator staat mooi op de postzegel!
  Ik zal minnetjes krijgen maar de waarheid doet pijn.


  Maak melding

 27. @RobG, je schrijft:::::

  De echte emancipatie van deze doelgroep moet nog beginnen en ze vinden nu al heel veel tegenwerking.Maar gelukkig ziet het huidig bewind in dat er veel gerepareerd moet worden t.a.v. deze groep.In een tijd van versnelde modernisering van de samenleving heeft deze groep samen met de inheemsen extra ondersteuning nodig in de vorm van scholing, educatie, opvoeding ondersteuning,enz.

  =Dat deze groep nog achter blijft ten opzichte van anderen, hebben ze het aan hun zelfs te denken.

  =Wat denk je van de traditie die nog in eer wordt gehouden en de vrouwen achtergesteld worden???


  Maak melding

 28. Beste Piet Paniek,

  Voorlopig zorgen we hier goed voor onze ouderen, werklozen, weeskinderen en andere hulpbehoevenden. En voorlopig staat Nederland nog steeds in de top 10 van rijkste landen in de wereld…

  In welke top 10 stond Suriname ook al weer???


  Maak melding

 29. Sabidirie,

  Je hebt helemaal gelijk. Geen racistische Hindoestaanse VHP, broek afzakkende arrogante NPS, demagogische, criminele en loze beloften makende NDP, bekrompen van de rioollucht, grond stelende Pertjala Luhur, zullen de Marrons kunnen vertegenwoordigen zonder dat de Marrons verliezen omdat ze klein worden gehouden. Eenheid gaat ze redden onder welke leider dan ook.


  Maak melding

 30. Pasew mooi man, zo’n bericht afkomstig van de VHP.

  Jammer dat ze niet verteld hebben om hoeveel jongeren het gaat, laat me effe raden, 5, 10, 15 of was het toch 100.

  Nu wachten we af, hoeveel mensen die op de jongeren lijken, op de kieslijst van de VHP gaan staan. Laat me effe raden, 2, 1 of was het gewoon weer 0.


  Maak melding

 31. Het is een grove misverstand te denken omdat deze president president is wordt hij niet gearresteerd. Je mag dan president zijn, maar wanneer het moet dan arresteert men de president met zijn hele hofhouding. Vooral wanneer het gaat om het schenden van mensen rechten. Dat men deze schurk nog niet oppakt zal wel zijn reden hebben. Heeft niemand het door, dat hij niet in de buurt van Europa wilt zijn. Daarom heeft hij laatst om naar China te gaan het SLM vliegtuig had gekaapt. Want normaal gaat men via Europa naar China, dus denk daar even over na!


  Maak melding

 32. Piet Paniek , wil jij dan zo vriendelijk zijn om uit te leggen, waarom de Surinaamse overheid het nodig vindt om een gedeelte te incasseren van de AOW/pensioen van de Neds/Surineds ouderen die geremigreerd zijn, zij brengen alleen maar euro’s binnen en kosten de Surinaamse overheid niets, mij ontgaat de zin hiervan, het geld wat ze afgetroggeld wordt, hadden ze anders besteed in de winkels, voor woningbouw, voor trips naar het binnenland etc., zodat het rechtstreeks bij de middenstand en de bevolking komt, nu verdwijnt het in de bodemloze put , die overheid heet


  Maak melding

 33. Eindelijk worden de ABOP jongeren verstandig. De VHP is de enige partij in Suriname met capabele bestuurders. Velen hebben hun opleiding genoten in Nederland en ze hebben verstand van zaken. Laat Santhoki snel president worden. Deze Bouta heeft Su naar de malle moer geholpen.


  Maak melding

 34. Zaterdag 17 augustus 2013 om 11:46 uur, door Henk Molenaar

  Ja laatste tijd nog een voedselbank bezocht om te helpen.
  Moet je ook een keertje doen Henk Molenaar!
  Dan praat je anders!
  Maarja vanachter je pc maar wat verkondigen zonder dat men de realiteit onder ogen wilt zien.
  Ga eens toch op straat met de mensen praten of woon jij in Wassenaar of zo?
  En jullie zorgen voor de ouderen haha…
  Moet eens praten met de verpleegsters en verzorgers. De oudjes mogen blij zijn dat ze worden gewassen grapjas.
  Zelfs de airco’s halen ze weg uit de woningen zodat de oudjes sneller kapot haan van de hitte.
  Klets jij maar verder met je oogkleppen op.
  En binnenkort gaatje erbij en dan den je nog aan me.

  Die K piet paniek had toch gelijk !


  Maak melding

 35. Zaterdag 17 augustus 2013 om 21:07 uur, door hans

  Heb ik ooit gezegd dat onze regering te vertrouwen is?
  Het zijn viezerikken die dankzij de democratie aan de macht zijn gekomen door het volk te misleidden met mooie praatjes.
  Surinaamse regering heeft hier geen recht op!
  Het volk wat in Nederland heeft gewerkt moet dit uitgekeerd krijgen!


  Maak melding

 36. opa brunsie wil alle marrons onder één politiek dak,,

  natuurlijk is dat zijn goed recht,maar dan moet hij niet schreeuwen,dat zijn partij een nationalisch partij is..

  dit is zeer dicriminerend en verstoort het alegemeen belang in het land..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.