Parlement erkent ‘niet bestaande’ periode Rekenkamer

19

PARAMARIBO, 14 aug – Het parlement heeft een door de wet ‘vergeten’ periode van de Rekenkamer van Suriname erkent en hersteld. Het betreft juni 2008 tot maart 2011, een periode die niet gedekt werd door de wet. Zonder erkenning zou alle controlewerk van de kamer waardeloos zijn.

Dit geldt ook de jaarverslagen over de financiële huishouding van de overheid. Het euvel kon ontstaan door falen van het toenmalige parlement. “We hebben een duidelijke omissie opgelost. Dit is een economisch zeer belangrijke zaak. Ik neemt aan dat we het nooit meer doen”, zei parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings aan het eind van de debatten. Met het kamerbreed aannemen van een wetsvoorstel is afgerekend met het stukje onwettige geschiedenis.

De rekenkamer was n de betreffende periode feitelijk illegaal. Onder leiding van kamervoorzitter Riek Aron is desondanks het controlewerk voortgezet. Verslagen werden geproduceerd maar niet gepubliceerd. De indiening bij het parlement kon ook niet vanwege de illegaliteit. De verslagen worden binnenkort alsnog gepresenteerd. Theo Vishnudatt (Mega Combinate/NDP) vindt dat niet meer dan gerechtigheid is geschied.


19 REACTIES

 1. “Het betreft juni 2008 tot maart 2011, een periode die niet gedekt werd door de wet. Zonder erkenning zou alle controlewerk van de kamer waardeloos zijn.”

  Welke regering ook aan de macht is dient rekenkamer ALTIJD te functioneren en wel op wettelijke basis. Uitgaven van de regerende machthebbers kunnen op die manier gecontroleerd worden. Een regering die regeert volgens regels dient transparant te zijn mbt hun financiële huishouding. De uitgaven en inkomsten moeten gecontroleerd kunnen worden. Tenzij met hun EIGEN regels hebben met alle gevolgen van dien…

  Nu het schip bijna gaat “zinken” gaat men pas controleren….wel zielig..

  Wie een reddingvest aan heeft en kan zwemmen zal het “overleven”…

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 2. Van een ‘vergeten periode’ van de Rekenkamer kan er geen sprake zijn. De Rekenkamer is een verlengstuk van het Parlement als controle orgaan en is reeds in de Grondwet opgenomen. Dat de Rekenkamer ‘illegaal’ zou werken is een misvatting. Er bestaat ook zoiets als ‘staatsrechtelijk gewoonterecht’ indien de staatsorganen gewoon gebruik hebben gemaakt van de diensten van de Rekenkamer. Een reparatie zoals die door Parlementsvoorzitter is gesteld, maakt dat niet anders. Gewoon flauwekul dus!


  Maak melding

 3. Ja mensen, lezen we dit goed tijdens front en de man met tien schone vingers hadden we geen rekenkamer van 2008 tot 2011. de nieuwe rekenkamer is geinstalleerd door de huidige regering in 2011.

  De vorige rekenkamer was geinstalleerd door President Wijdenbosch, vene heeft dus nooit een rekenkamer geinstalleerd en front maar schreeuwen dat het land economisch stabiel was terwijl er geen enkele controle op was.


  Maak melding

 4. Het klinkt allemaal mooi en waar het erkennen/bekennen van een niet bestaande – illegaal – periode van de rekenkamer. Een typerend Surinaamse gedrag wordt naar buiten gebracht, gewoon om de schijn te wekken, dat men “goed” bezig is. Maar is het niet zo dat de meeste ministeries juist hun jaarverslagen niet indienden. Hoe vaak moest Riek Aron, voorzitter van de Rekenkamer, deze ministeries niet aanspreken om hun jaarverslagen in te dienen, wat meestal niet gebeurde, dus dit had de overheid zelf ook uitgelokt. Er moet toegegeven worden, dat Suriname als je het mij vraagt “bewust” aan kapitaal vernietiging doet. Waarom zeg ik “bewust”, omdat men door list en bedrog, vrienden in hoge posities in dienst neemt om ze binnen de kortste keren weer de laan uit te sturen. Natuurlijk, met behoud van een riante vergoeding voor de rest van zijn/haar leven. Het schaamteloze hierin is als je naar de prestaties van deze of gene kijkt dan kom je tot de ontdekking dat deze onverlaat, tijdens zijn dienst periode eerder de staat geld gekost heeft dan het opgeleverd heeft. En dit fenomeen heeft de laatste drie jaren een schrikbarende toevlucht genomen. Het frappante is dat er niet een instantie – justitie – is die deze grote openlijke diefstallen aan de kaak stellen. Het meest lachwekkend vind ik dat men zogenaamd een wetsvoorstel heeft aangenomen en afgerekend heeft met een stukje onwettige geschiedenis. Als je kritisch naar de handelingen van het parlement kijkt “dan” zie dat de meeste handelingen die er gepleegd worden “illegaal” zijn, ergo! Daarom zeg ik: “als de vos zijn passie preekt, boer let op jouw ganzen!”


  Maak melding

 5. Chapeau Parlement,….eindelijk *voltallig* aanwezig en i.p.v. relevantere zaken te bespreken b.v. anti-corruptie wet, halvering goudvoorraad, hoe te betalen sociale programma’s zoals gratis zorg, school, huizen etc,…komen jullie met een onder de *gordel trap*

  wat een stelletje paarse parlementaire smurfen zeg 🙂


  Maak melding

 6. Sabidieri

  Rustig aan meid of jongen (What ever). Het gaat hier om een juridische/politieke actie. Niet onbelangrijk, maar er was wel degelijk een rekenkamer onder leiding van Ulrich Arron (2008-2011). De rekenkamer s er altijd geweest onder alle regeringen vanaf 1987. Alleen in juridische zin was er geen goedkeuring over de periode 2008-2011. De mensen werden wel gewoon betaald en de rapporten/jaarverslagen zijn gewoon verschenen. Alleen de jurdische/politieke goedkeuring in het parlement was er niet. Nu is hij toch gekomen.


  Maak melding

 7. @Sabidieri,
  Zonder een rekenkamer heft Venetiaan het beter gedaan. Alles dat na 2010 geintroduceerd werd door je misdadige criminele bouta,blijkt elke dag weer slechts een RAMP te betekenen.Nu hij een rekenkamer heft denkt je baasje dat hij met de cijfers gaat toveren!
  Het lukt hem maar niet om zijn vossen streekjes tpe te passen. Het volk heeft hem allang door!
  En ja Venetiaan heeft 10 SCHONE VINGERS, kan je hetzelfde van je baasje durven beweren,en Amnestie heeft Venetiaan ook nooit nodig gehad om te regeren ,dat kan je niet van je criminele baasje zeggen,ja toch!!!?


  Maak melding

 8. ja ja, nu pas horen wij wat er tijdens de front regering gerotzooid is.

  Dat er wettelijk geen rekenkamer geïnstalleerd werd, werden uitgave en inkomsten van de regering niet door de rekenkamer gecontroleerd.

  de regering stront kon makkelijk geld verduisteren, dan bedoel ik de minister en ambtenaren.

  Vervolgens komen ze liegen zoals gewoonlijk dat deze regering een zooitje van maakt en dat de financiën niet op orde zou zijn.


  Maak melding

 9. 14 aug.2013

  De toenmalige regering van Venetiaan, bijgestaan door het parlement, onder leiding van Somohardjo, heeft dus in haar periode zeker ruim twee jaren tegen de wet gehandeld.

  Genuanceerd bekeken heeft de regering van D.D. Bouterse ongeveer vier maanden ook zo doorgewerkt. Maar als nieuw aantredende regering met de begrijpelijke opstartproblemen zijn deze vier maanden te begrijpen.

  Er is nu door het parlement erkent en hersteld.En dit geeft de regering van D.D.Bouterse niet het recht in haar regeerperiode eens het voorbeeld van de toenmalige regering van Venetiaan te volgen. Hopelijk zijn ze wel ook zo wijs.
  Srika


  Maak melding

 10. Ach en nu is er wel een “rekenkamer”, en hoe ziet nu het huishoudboekje er uit, wie legt er nu verantwoording af?, niemand toch, ze doen net of ze gek zijn en nemen iedereen in de maling


  Maak melding

 11. wat heeft front hierop te zeggen.

  op deze forum werdt door sommige gezegd dat het de schuld van president bouterse,maar zijn regering is wel degene die de wanordelijke praktijken moet herstellen.

  de fronters die zogenaamd 10 schone vingers heeft bewijs nu dat het 100 vuile vingers geweest is.


  Maak melding

 12. Latour zegt

  “Het gaat hier om een juridische/politieke actie.” Deze Latour snapt er duidelijk de ballen niet van, het was een ongrondwettelijke actie van Front.

  Er bestond geen rekenkamer van 2009 tot 2012, dat is een feit. Vene heeft verzuimd een rekenkamer te installerren en met deze stap is deze ongrondwettelijke actie rechtgezet.

  Nu de feiten voor roy en latour.

  Hans Prade is geinstalleerd in 1988 door Shankar in 1998 ging hij met pensioen, na 10 jaar.

  Riek Arron is door Wijdenbosch geinstalleerd in 1999 en ging in 2009 met pensioen.

  mevr. Felter is in 2012 geinstalleerd door President Bouterse.

  vene heeft dus nooit een rekenkamer geinstalleerd en was dus illegaal bezig, geen controle, niet een janboel was het in zoals al het andere.

  I rest my case


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.