Schoolprestaties in Nickerie beste van Suriname

30

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 13 aug – Het basisonderwijs in het district Nickerie heeft de beste prestatie neergezet voor dit schooljaar. Voor de zogenaamde GLO-toets die toegang geeft tot het secundair onderwijs, is ruim zeventig procent van de kandidaatjes geslaagd. De score ligt ruim boven het nationale gemiddelde.

Ruim zeventig procent van de Nickeriaanse examenkandidaten in het basisonderwijs heeft het gehaald. Het nationale gemiddelde ligt iets boven de vijftig procent. Op zich is het laatste bepaald zorgwekkend. Nickerie doet kennelijk niet mee in de landelijke neergang. Het district haalt al acht jaar achtereen de hoogste score. Daar blijft het niet bij. Op de Rambaran Mishre school in de Corantijnpolder en de Openbare School II Wageningen zijn alle kandidaten geslaagd.

In de rest van het land is nagenoeg geen school aan te treffen met soortgelijk resultaat. Volgens de leerkrachten in Nickerie ligt het ook aan hun inzet. De kinderen kregen de afgelopen maanden speciale begeleiding en onderricht. Saramacca en Commewijne halen ruim zestig procent. Paramaribo ligt iets onder de zestig procent. Het slechts scoren de scholen in het binnenland. Sipaliwini haalt ruim dertig procent en Brokopondo en Marowijne ligt onder de dertig.

30 REACTIES

 1. Dat de school prestaties in Nickerie zo uitmuntend zijn is aan de leerlingen zelf te danken! Wel is het deze leerlingen niet in de schoot geworpen, deze leerlingen waren en zijn zeer gemotiveerd. Vooral wanneer je kijkt om welke soort het gaat, dan valt het op dat het steeds om een bepaalde groep gaat. Deze groep die er met de pet naar gooit, nergens in geïnteresseerd, maar overal over mee willen praten, altijd het hoogste woord willen hebben. Het gaat barslecht met deze specifieke groep, en daar mag er wat van gezegd worden. En juist, daar zal men niets van willen weten, en de schuld bij een ander leggen! Voorlopig lijkt er geen oplossing inzicht, aan dit al enkele jaren durende voort slepende dispuut. Dit gaat niet over in hokjes denken, maar om een oplossing te vinden moet dat eerst in kaart gebracht worden. Ook mag er wel bij gezegd worden dat de meeste mensen die het departement van onderwijs bemannen vaak – vaak gaat het om kwantiteit en niet om kwaliteit – incompetent zijn. Hoeveel onbevoegde docenten lopen daar rond? Want naar hun prestatie wordt nooit gekeken, en juist dat is een wezelijk probleem, waar men niets van wil horen! Dit niet onbelangrijke onderwerp moet ook ter sprake gebracht worden! Wat rest is de leerlingen van Nickerie proficiat toe wensen, en gaan jullie zo door!


  Maak melding

 2. Schoolprestaties in Nickerie beste van Suriname

  PROFICIAAT…

  Paramaribo ligt iets onder de zestig procent. Het slechts scoren de scholen in het binnenland. Sipaliwini haalt ruim dertig procent en Brokopondo en Marowijne ligt onder de dertig.

  Hier wordt ik dan wel verdrietig van…


  Maak melding

 3. Vind je het gek dat de resultaten in Nickerie, Saramacca en Wageningen veel beter is dan elders in het land!!!

  omdat de jeugd in die districten anders zijn dan de jeugd elders in het land, ze houden zicht meer bezig met school, opleiding en proberen zelf door hard te werken aan hun kost te komen dan de kinderen in Paramaribo,

  in Paramaribo willen ze makkelijk aan geld komen, dure kleren, nieuwste mobiel, elke week feesten, bezig houden met pingen dag en nacht en denken alleen aan interneten op mobiels enz.


  Maak melding

 4. Tuurlijk halen ze de beste cijfers.
  Dat gesjoemel kennen we wel.
  Maar als je ze dan nederlands hoort praten,vraag jeje af hoe dat dan kan.
  In welke taal heb jij afgestudeerd?
  Hindustaans misschien!!!


  Maak melding

 5. Absurt groot verschil tussen Oost en West Suriname (incl Brokopondo). Moet nader onderzocht worden.
  Ligt het onderwijs systeem hieraan ten grondslag of de attitude van de leerlingen?
  Heeft de Politiek hier een antwoord op? Kan de Adek niet een wetenschapplijke studie hierop loslaten?

  Wat zegt de Pres Comm Onderwijs hierover? 3 jaar werken moet toch iets grondigs en duidelijks naar voren kunnen brengen.
  Hallo doen we nog iets of nemen we dit aan ter informatie en gaan over tot de order van de dag?
  Belfort die lummel heeft de kinderen toegesproken meer aandacht te besteden aan scholing en minder aan criminalitiet.
  Zal dit enige zoden aan de dijk zetten?
  Brunsie, wat is jou diepere verklaring over dit probleem? Wat gaat de Abop doen? Wat meer internationale zangers uitnodigen of gaan we de problemen nu eens goed in kaart brengen, benoemen en hier een gedegen uitvoerbare oplossing op los laten?


  Maak melding

 6. Ongeveer 1 jaar geleden was er hierover ook al gewag gemaakt. Maar toen ging het dat de ouders weer naar school moesten. Wat is van dit voorstel naar de ouders toe terecht gekomen? Wel nu; het klinkt erg bevorderlijk ware het niet dat deze zelfde ouders juist de kans niet meer geboden wordt het – de school – over te doen. Het is heel erg makkelijk praten over dingen die nooit gerealiseerd gaan worden! Dus, je kan makkelijk stellen dat men met aanbiedingen – lucht fietsenrij – komt die niet haalbaar zijn. Het is het zelfde, als veel beloven maar weinig geven, doet de gek in weelde leven! Duidelijk kan gesteld worden dat deze mensen bewust in het ootje genomen worden. Deze beleidsmakers laten blijken geen enkel empathisch gevoel in zich te hebben. Het zijn pure egoïstische-narcisten, pursang. Dat de ouders geen mogelijkheid hebben/krijgen hun achterstand in te lopen. Hoe kan je dan van deze zelfde ouders verwachten om de kinderen te ondersteunen? Hoe vaak is het niet zo dat vele van deze – erg laag opgeleid zijn – ouders niet eens de lagereschool hebben doorlopen? Dus, hoe kan je verwachten dat zij hun schoolgaande kinderen ondersteunen? En dat is een essencieel probleem. Ook had je een minister – 2004-2005 Wolff?, die nauwelijks kon articuleren of intoneren, heel erg storend vond ik dat, voor een minister! En zo blijft dit incompetente “college” toen en nu door modderen.


  Maak melding

 7. Hopelijk is er in het nwe school jaar 2013/2014 een plek voor Lonnie en Belfort bij Roy Sedoc in de klas,indien Roy nog geen 60 is en heel misschien ook nog onderwijzer is. Dan weet ik zeker dat zowel Ronnie als Belfort heel wel opgevoed terug keren richting Paramaribo. En ook hebben leren boeren/landbouwen.A san o spang na 3 ego o mitie. Hahahahaaaai.Odiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 8. Kinderen waarbij er twee ouders zijn die beide verantwoordelijkheden nemen om hun kinderen op te voeden, en ze daardoor de kans geven zich beter te kunnen ontwikkelen, zullen het in de maatschappij in alle opzichten beter doen.

  Kinderen van ontwrichte gezinnen doen het altijd slechter. Ik wil niet zeggen dat dit de enigste oorzaak is, maar het speelt wel degelijk een rol.

  Opa heeft geen stimulans meegekregen van zijn vader, vader geeft deze stimulans ook niet door aan zijn kinderen, kinderen geven het ook niet door aan zijn kinderen. Om dit achterstand weg te kunnen werken of in te halen is er meer dan 1 generatie nodig. Zolang er geen mentaliteitsverandering plaats zal vinden zal er geen verbetering komen.


  Maak melding

 9. Als de vaders van de kinderen van Marowijne meer verantwoordelijkheidsbesef zouden tonen zou het al stukken beter gaan. Ik vraag mij ook af wat de rol van de Granmans en kapiteins is bij opvoedingsvraagstukken en wat ze de hele dag doen.
  De DNA leden van ABOP zouden ook meer aan zelfreflectie moeten doen en niet de schuld bij anderen neerleggen.
  Er is in het oosten een mentaliteit om kinderen te verwekken en de zorg en verantwoordelijkheid van de kinderen bij lanti te leggen.


  Maak melding

 10. Hier in Rotterdam hadden we ook een school die jarenlang goed presteerde. Tot de aap uit de mouw kwam. Ik hoop niet dat deze scholen in Nickerie zich hieraan schuldig maken. In ieder geval alle geslaagden van harte gefeliciteerd.


  Maak melding

 11. OMG de domme aap ‘Heal the world’ gaat 1 (één) school uit Nederland vergelijken en/of spiegelen aan het totale basisonderwijs in het district Nickerie….

  Hoe achterlijk ben je dan? Het doet pijn he…..dat Nickerie het zo goed doet….


  Maak melding

 12. Ook ik geloof er geen ene moer van.
  Dit soort scholen met dit soort onderwijzers kennen we wel.
  IK WIL VOLGEND JAAR OP EEN VAN DEZE SCHOLEN SURVEILLEREN!!!!


  Maak melding

 13. Ik heb jarenlang in het onderwijs gezeten, als een school jaren achter elkaar 100% geslaagden heeft, is het zonder meer verdacht, elke leraar kan je voorbeelden geven van leerlingen die super gemotiveerd zijn maar er toch niets van terecht brengen omdat ze niet op de juiste school zitten wat betreft hun intelligentie, of gewoon niet goed het dat hij verzorgt. De ouderen onder ons kennen ook het verhaal van de Glenn Weisz school, waar de leerlingen ook allemaal slaagden totdat bleek dat de directrice de enveloppen met het gemaakte werk opende en eigenhandig de goede antwoorden voor de leerlingen opschreef. Die particuliere school sloeg zich op de borst dat ze altijd 100% geslaagden hadden, zelfs een neefje van mij die bij de geboorte hersenbeschadiging had opgelopen slaagde voor de toelating voor de mulo, zijn moeder schreef hem toch voor zijn eigen bestwil niet in op de mulo omdat ze wist dat haar zoon geen mulo materiaal was.

  Ik ben blij voor de kinderen uit Nickerie als mocht blijken dat ze echt op eigen kracht, door de inzet van hun gemotiveerde leerkrachten zulke goede prestaties leveren, de gemiddelde score van om en bij 70% zou normaal moeten zijn voor heel Suriname, dat is in mijn ogen niet verdacht, alleen de school die al een paar keer achter elkaar 100% heeft gehaald is verdacht, als ik inspecteur was zou ik dat zeker goed onderzoeken.

  Wat de kinderen uit het binnenland betreft: het zou vreemd zijn als zij, met bijna alleen onbevoegde onderwijzers, met een boslandakte, in klassen waar soms alle kinderen van de 1e tot de 6e klas gezamenlijk les krijgen van slechts 1 onbevoegde onderwijzer, even goed zouden presteren als de kinderen van het kustgebied. We moeten de schuld voor de slechte prestaties in het binnenland niet op de eerste plaats in de schoenen van de kinderen daar proberen te schuiven, de regering zou er meer aan moeten doen om ook deze kinderen kwalitatief goed onderwijs te garanderen.


  Maak melding

 14. Na de Basischool komen deze kinderen op de MULO?? Aan het eind van de eerste mulo komen de eerste dropouts. Ze kunnen het niet volgen, Nederlands te zwak, muloniveau te hoog.
  Daar hoor je niets van! Volg deze kinderen en dan zul je zien hoe ze door de mand vallen. Uiteindelijk hebben ze toch allemaal een diploma…..GEKOCHT!
  Iedereen weet het! In Nickerie kun je een diploma kopen!!


  Maak melding

 15. Nickerie ,thumbs up voor de betere begeleiding van onze kinderen…
  De beste VWO school is echter wel het A.Hoogendoorn Atheneum met 100 % geslaagden ! Best geslaagde op VWO niveau is Renusha Gajadin met 67/70 punten! van de mr.dr. J.C. de Miranda College….


  Maak melding

 16. ik vind het jammer dat er mensen als jajafaja zo racistist reageren. de kinderen van nick. doen niks anders dan school, thuis en leren, en wat doen de de anderen, alleen maar feesten, daar ligt het aan.zie de geleerden in su en ned. ze komen allemaal ui nickerie


  Maak melding

 17. Henkes,

  Ik kan me niet voorstellen dat er in het binnenland 1 ongeschoolde leerkracht zit die de hele school les moet geven.

  En aan de kustgebied de beste geselecteerde leerkrachten toegewezen worden om les te geven.

  Het zou inderdaad wel heel verdacht zijn als telkens 1 bepaald school telkens 100 procent geslaagden elk jaar zou hebben. Dit zou ook onderzocht moeten worden, maar ik weet dat je voor veel geld alles en iedereen kan omkopen in SU. Laten we hopen dat het niet op dit manier is gegaan.


  Maak melding

 18. Een wonder met al die zelfmoorden, vrouwenmishandelaars, kinderverkrachters, fraudeurs en andere criminele nietsnutten daar in dat district. Nee, dat soort dingen wil die bevolkingsgroep die daar de meerderheid heeft niet horen. Want volgens henzelf zijn ze fantastisch. Maar wij weten wel beter.


  Maak melding

 19. Ik persoonlijk zou nooit mijn kind aanraden om een diploma te kopen, anders zou hij een trap onder zijn donder krijgen. Kan me niet voorstellen dat andere ouders daar anders over denken.


  Maak melding

 20. Bij het zwem-examen slaagt nooit 100% van de kandidaten, bij het rijexamen slaagt nooit 100%, zelfs bij het bevorderen van peuters van de fröbelschool naar de lagere school moeten enkele kinderen het overdoen omdat ze nog niet zo ver zijn, alleen op de twee muloscholen in Nickerie slaagt regelmatig 100% van de examenkandidaten. Waar zou dat aan kunnen liggen? Het ligt niet, zoals een paar mensen hier op het forum beweren, aan de etnische afkomst van de kinderen, want ook in Nickerie hebben we een gemengde bevolking. Het ligt niet aan de ideale huiselijke omstandigheden van ALLE kinderen in Nickerie, want ook in Nickerie zijn niet in alle gezinnen de omstandigheden ideaal, we hebben b.v. vaak te maken met problemen van te veel alcohol consumerende huisgenoten, huiselijk geweld, incest en zelfmoord, dat gaat de kinderen die daarmee te maken krijgen niet in de koude kleren zitten. Het kan ook niet dat ALLE kinderen en leraren in Nickerie super gemotiveerd zijn, er zitten vast een paar tussen die denken: jullie bekijken het maar, ik ga lekker spijbelen om geld te verdienen (b.v. kwikwi’s vangen die ik kan verkopen) , of ik ben als leraar gek om me voor dit hongerloon extra uit te sloven, de motivatie van de leerkrachten van de naschoolse opvang houdt ook geen stand wanneer ze geen geld daarvoor ontvangen.

  De enige verklaring die ik daarom kan bedenken voor dit uitzonderlijk goede, steeds weer terugkerende resultaat van deze twee scholen is dat het komt door de vruchtbare kleibodem van Nickerie :).

  Daarom doe ik de nieuwe minister van onderwijs het volgende voorstel: “verplaats de Anton de Kom universiteit en het IOL naar Wageningen of Nickerie”. Adhin kan dan op een makkelijke manier scoren, hij lost een groot probleem waar ons onderwijs mee te kampen heeft meteen op, want we zullen in de toekomst niet meer te kampen hebben met studenten die jaren en jaren op die instellingen rondlopen zonder hun diploma te halen, we zullen door de vruchtbare kleibodem van Nickerie namelijk ook steeds ongeveer 100% aan geslaagden registreren.


  Maak melding

 21. @Jahjahfaya

  Je heb een sterk punt daar!

  We denken veel te snel en te makkelijk dat het slagingspercentage aan een bevolkingsgroep is gekoppeld.
  Maar we bekijken niet of er sprake is van mogelijke fraude met examens.
  Tevens vergeten we dat in Nickerie het zelfmoord percentage gigantisch hoog ligt, zelfs boven het landelijke gemiddelde, dus het zou best kunnen dat de druk op leerlingen in dit district tot kookpunt wordt opgevoerd in examentijd om maar te slagen.
  Als laatste valt het inderdaad op dat heel veel Hindostanen zeer slecht Nederlands praten en Marrons uit het binnenland gemiddeld beter Nederlands praten, ook het onderzoeken waard.


  Maak melding

 22. @ Henkes

  Prachtig verhaal, duidelijk iemand met praktijkkennis!

  Inderdaad is een school die 8 jaar lang een 100% slagingspercentage score heeft is zeer opvallend en zeer verdacht!!
  De onderwijsinspectie mag deze school zeker zwaar onder de loep nemen.

  Wat betreft de vergelijking van scholen in de kuststreek en scholen in het binnenland kan de vergelijking inderdaad totaal niet gemaakt worden, het is triest en zorgelijk dat dit wel gedaan wordt.
  Ik ben het daarom volledig eens met je stelling dat het vreemd zou zijn als zij, met bijna alleen onbevoegde onderwijzers, met een boslandakte, in klassen waar soms alle kinderen van de 1e tot de 6e klas gezamenlijk les krijgen van slechts 1 onbevoegde onderwijzer, even goed zouden presteren als de kinderen van het kustgebied. We moeten de schuld voor de slechte prestaties in het binnenland niet op de eerste plaats in de schoenen van de kinderen daar proberen te schuiven, de regering zou er meer aan moeten doen om ook deze kinderen kwalitatief goed onderwijs te garanderen!!

  Niet alles wat blinkt is goud, zo ook de schoolprestatie score uit Nickerie!


  Maak melding

 23. Nickerie is het saaiste district van Suriname.
  Daar is niemand gemotiveerd.
  Ik moet er niet aan denken dat heel Suriname er zo uit zou zien.
  Iedereen zou liever zelfmoord plegen dan te leven zoals in Nickerie, dooie stad zonder leven waar je voor weinig geld een diploma kunt kopen!!


  Maak melding

 24. De leerkrachten van betreffende scholen zullen hopelijk lering trekken uit het wantrouwen dat ontstaan is in die school.
  Dus volgend jaar zeggen ze tegen de kinderen:
  ” kindere, moete jullie niet alles perzies zo invulle, moet een paar fout doen anders ze gaan wete dat we jillie voorzeg. Begreep??”
  “Ha, jefrouw!”


  Maak melding

 25. Jammer jammer, waarom negatief denken. Is het altijd zo dat als een school of district goed presteerd er fraude moet zijn? Jaarin jaaruit hoor ik na elke examen en vooral als de examens slecht gemaakt zijn dat er onderzoek moet komen. Hoor je twee weken daarna nog wat en hoor je wat van de uitslag van het onderzoek. Het is Simpel. In welk distrikt en waar wonen de meeste gebroken gezinnen. De scholen in paramaribo noord en west hebben beter gescoord dan de scholen in nickerie,Saramacca en commewijne. waar het slecht gaat in paramaribo zijn de scholen in Paramaribo zuid en wanica zuid. die brengen het gemiddelde slagings percentage omlaag. De st Thresia school in moengo had vroeger toen de suralco nog actief was meer dan 60% geslaagden nu halen ze van de 70 leelingen maar 7 het MULO. Laten we goed bij ons zelf te rade gaan en in plaats van dat kinderen van tussen de 8 en 14 jaar vulgair zitten te dansen in departy bussen zou het beter zijn als vulgair waren met hun schoolwerk.hopelijk nemen de ouders van de kinderen in eerder aangehaalde gebieden over wat ik heb opgetekend.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.