Timmermans gaat niet in op eis Suriname

43

PARAMARIBO/DEN HAAG, 12 aug – Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) gaat vooralsnog niet in op de Surinaamse eis dat Nederland moet terugkomen op een uitspraak van oud-minister Maxime Verhagen (CDA). Die zei in 2010 dat Bouterse ook na zijn verkiezingsoverwinning van dat jaar alleen welkom is in Nederland ‘om zijn gevangenisstraf uit te zitten’.

Suriname ziet het terugnemen van de drie jaar oude uitspraken van Verhagen als een voorwaarde om de betrekkingen met Nederland nieuw leven in te blazen. Den Haag reageert echter koel op het Surinaamse standpunt.

“De Nederlandse regering heeft helemaal nog geen officiële eis ontvangen van de autoriteiten in Suriname dat die uitspraak moet worden teruggenomen”, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Lees ook: ‘Suriname: Nederland moet uitspraak Verhagen terugnemen‘.

43 REACTIES

 1. Die uitspraak is zeer persoonlijk gericht aan bouta en dient alszodanig te worden geinterpreteerd.
  En als de bedoeling van die uitspraak niet treffend was zou er ook geen probleem moeten zijn.
  Het geweten van bouta en zijn aanhangers had dus 3 lange jaren geknaagd.Gewetenloos zijn ze dus ook niet.
  Zondaren zullen hun straf niet ontlopen.


  Maak melding

 2. Alle goede bedoelingen van Noorman ten spijt, maar de uitspraken van Verhagen bljven een ‘sta in de weg’ op de route naar ópheffing van de ‘koude oorlog’ tussen beide landen.


  Maak melding

 3. Timmermans heeft gelijk,…tuurlijk,..Maxime Verhagen is allang exit,..er waait nu een andere wind, een nieuwe minister, nieuw beleid.Hoe kun je sorry voor een andere zeggen?


  Maak melding

 4. Gewoon niet op ingaan nederland. En trouwens wanneer gaan jullie ook die mensen
  aanpakken die hier een uitkering hebben en leven als een koning in suriname. Probeer dat ook maar te sttoppen en geefcdat geld liever ee mensen die verdienen .
  Velen hebben een grote bek terwijl ze in nederland alles doen en een moordenaar als bouterse aanmoedigen dat hij suriname opbouwd. Stop al die uitkerngen naar het buitenland.


  Maak melding

 5. Doet Nederland goed. Elk fatsoenlijk land zal haar rechtspraak moeten respecteren. Als parlementsleden kakken te kort hebben om een amnestie regeling in elkaar te flansen om verdachten voor moord en foltering uit handen van justitie te houden, geeft al aan met wat voor figuren je te maken heb. Dat moet Nederland niet willen.


  Maak melding

 6. Gezien de rechteloze handelingen in Suriname, zal het voorlopig niet van komen. Suriname moet zich als een normale rechtsstaat gedrag, dat wil Nederland duidelijk stellen. Dit omdat Nederland “De Trias Politica” zeer hoog in het vaandel heeft, en dat kan je van Suriname helemaal niet zeggen. Dus, zakelijkheid staat voorop en geen vriendjespolitiek. De werkelijkheid is dat Suriname nog niet aan de buurt is.


  Maak melding

 7. Wat goed van Nederland, niets terugnemen maar dan ook
  weg blijven.Su.is niet langer afhankelijk van Ned. Su. langer leeg plunderen zit er niet meer in.
  Su. stel je eisen en Ned als je er niet op in wilt gaan, blijf dan WEG


  Maak melding

 8. waar komt die wanhopigheid (ik wilde wanhopigheid schrijven, wanhoop had ook gekund) nu ineens vandaan? wie heeft ook opgemerkt dat er de laatste maanden geen geleend geld meer gepropageerd wordt in het nieuws? de laatste lening was die van 13,4 miljoen terug te betalen in 18 jaar tegen 4% (of was het 5%? ik denk 4%) interest. er is een tijd geweest dat iedere maand wel een bericht te lezen was over een binnengehaalde lening. zalig zijn zij die deze leningen kunnen terugbetalen; wij hopen dat ze rendement opleveren. wij maken ons alleen nog zorgen over die staatsobligaties voor 400 miljoen us dollar. aan wie zullen ze verkocht worden? ik ben gewoon heel benieuwd. nieuwsgierig aagje.


  Maak melding

 9. Nederland heeft Suriname altijd links gelaten. Ze heeft Suriname zodanig links gelaten dat zij surinamers altijd links heeft laten “rijden”. Hieruit blijkt dus weer dat niets haar interesseert dan alleen maar bodemschatten, bodemschatten en nog eens bodemschatten, maar nooit het verkeer heet willen veranderen toen Suriname nog onder de nederlandse vlag was. Surinamers hebben altijd moeten buigen voor deze geestelijk zieke regeringsleiders uit Nederland, dan zeg ik tegen de regeringsleiders uit Suriname, doe geen zaken met ze. En Verhagen is een hypocriete christen, hij moet de bijbel nog maar eens een keer goed lezen. Bovendien gaf zijn maatje Balkenende aan Rutte een geitenkop als cadeau en het is opgehangen in het torentje. De geitenkop is het symbool van de duivel. Wil je zaken doen met satanisten Suriname?

  Bekijk het fragment hieronder. Dit zijn geen regeringsleiders, het zijn satanisten.

  http://www.youtube.com/watch?v=jLqGkG_o-vM


  Maak melding

 10. DDB mag Nederland in als hij zijn komt uitzitten in de Bijlmerbajes voor COCAsmokkel.DDB is in HOGERBEROEP veroordeeld tot 11 jaar brommen.

  Geen uitspraak terugnemen van Verhagen,naar mijn mening zijn deze DDBdiplomaten hondsbrutaal.Wenst men een GERECHTERLIJK VONNIS op deze manier te omzeilen.

  In Nederland amnestie(voor COCAsmokkel)eisen gaat niet op!!!!!


  Maak melding

 11. nu kopmt aap uit de mouw voor ddb en cs

  natuurlijk gaat men nl nu paaien want waar zijn de miljoenen van chavez obiaman miljardairs chinezen die de miljarden al hadden klaarliggen bij het aantreden van ddb en cs dat was allemaal larie en apekool


  Maak melding

 12. Laat bouta de crimineel de les niet voor jou komen lezen Timmermans.Nu de ndp ziet dat meneer Santokhi vrij en blij naar Nederland reizen kan zijn ze gewoon weg jaloers op hem. Nu wil de ndp de surinamers erop wijzen dat bouta het ook kan,met het oog op de naderende verkiezingen in 2015.
  Ook alle andere criminelen die Nederland niet Mogen binnen komen zullen dan eisen dat ook zij naar Nederland Mogen want als een crimineel als bouta het kan ,dan kunnen zij het ook.
  Hai Baja eerst willen de ndpers niks horen van Nederland en nu is het begie-begie Nederlan d. Ndp baasje is zeker al moe van reizen naar de armste landen van de wereld !


  Maak melding

 13. Nu Suriname teruggefloten is moeten we wachten wat de volgende stap is. De grootste fout is onpragmatisch gedrag! Een blunder is dat we met “tunnelvisie” op pad gaan, en een fout die er gemaakt wordt, is dat Suriname zeer ten onrechte denkt dat Nederland steeds op de “rijkdommen” van Suriname zit te wachten. Daar gaat het nu op dit moment helemaal niet om. Het gaat om de ondemocratische rechtelijke handelingen/veranderingen die er plaatsvinden. Je komt en gedraag je naar eigen inzichten, zo geeft je duidelijk aan niet betrouwbaar te zijn. Het is onmiskenbaar Suriname is een “Soevereinland”, en zo handelt Nederland ook naar, vooral wanneer het SME aangaat. Was het niet Suriname die met verwijten richting NL wees. Alleen als je objectief bent, zal je zien dat men helemaal geen zin heeft om met veroordeelde criminele “staatszaken” te doen, dat moet toch voor Suriname toch duidelijk zijn. Wanneer je vindt dat je serieus genomen moet worden, dan moet je niet met voorwaarden komen. Wetend dat je boter op jouw hoofd hebt. Ook moet in acht genomen worden dat Suriname een zeer uniek land in de wereld is. Dit omdat dat in het “Hoogste College van Staat” het grossiert van de vooroordeelde criminelen van hoog tot laag. En juist, dit zal ook een standpunt zijn wat een snelle vriendschapsrelatie in de weg zal staan. We moeten eindelijk tot het besef komen dat Suriname en Nederland, historisch, sociaal-cultireel hoe je het wendt of keert tot elkaar veroordeeld/verbonden zijn, natuurlijk kan je vinden van niet, maar het is niet anders! En dat blijkt keer op keer, en: “sinds you can’t fight your enemy you better join him”


  Maak melding

 14. Wat velen niet weten is het volgende:
  1. Het is niet de regering Bouterse die een ambassade wil in Nederland, maar de regering Rutte die een ambassade wil in Suriname.
  2. Het is niet de regering Bouterse die het restant bedrag (zogenaamd ontwikkelings geld) heeft opgevraagd. Het tegendeel. Minister Lackin van buitenlandse zaken heeft gezegd:’ Nederland kan het geld NU beter gebruiken voor de voedselbanken daar.
  Waarom wil Nederland zo graag een ambassade in Suriname?
  1. Omdat de Surinaamse economie booming is en de Nederlandse niet. Suriname biedt derhalve 1001 mogelijkheden voor de Nederlanse economie ( goud, olie tuin- en landbouw, etc)
  2. Als platform voor het zuid Amerikaanse continent. Suriname heeft zich op diplomatiek gebied, onder president Bouterse, ontpopt tot een serieuze speler binnen zuid Amerika, maar ook binnen Caricom.
  De gemiste boot.
  1. Suriname zit niet te wachten op Nederland, sterker nog Suriname is al lang klaar met Nederland en speelt nu met de grote jongens ( Brazilië, China , Amerika, Frankrijk, etc).
  2. Nederland heeft haar kaarten verspeeld met dit pokerspel. De marionetten van de Front regering zijn vervangen door kinderen van de Republiek Suriname, die trots zijn om Surinamers te zijn en niet meer buigen voor Nederland.
  3. Op dit moment heeft Suriname, Nederland veel meer te bieden dan andersom. Het zou de Nederlandse regering sieren te buigen en anders gewoon kop houden en wegrotten.
  Respect
  1. Suriname is een onafhankelijke staat. Tijdens de onafhankelijkheid zijn er afspraken gemaakt over het in ontwikkeling brengen van deze nieuwe republiek, dm.v . Ontwikkelings gelden. Nederland denkt dit geld te gebruiken als chantage middel om de huidige democratisch gekozen regering te chanteren. Suriname heeft het geld echt niet nodig.
  De trotse natie, die zich begint te ontdoen van de kolonisator/imperialist en een mooie toekomst voorzich heeft.

  Vertaald:
  ” een slimme man wordt altijd boos, als de domme man slim wordt ”

  Iets om over na te denken.


  Maak melding

 15. Ben geen DDB fan maar …

  Nederland moet het afleren om alleen Suriname te schofferen, er zijn nu en in het verleden genoeg wereldleiders die opgepakt hadden moeten worden … en daar hoor ik de Nederlandse regering niet over want daar zijn ze veels te bang voor (behalve voor Suriname).

  Het schofferen van Nederland naar Suriname vind ook zijn weerslag in onbeschoft gedrag van Nederlanders naar Surinamers.

  Dus … laat Nederland eerst maar een flinke kniebuiging maken als ze zo graag betere contacten met Suriname willen hebben (Ben het nu bij uitzondering volledig eens met het Suriname-Nederland beleid).


  Maak melding

 16. Opgerot met Nederland! De NL Ambassadeur moet Suriname meteen verlaten! Nederland is hypocriet! Ze willen wel samenwerking met aanstelling van Bouterse maar willen niet intrekken wat Verhagen des tijd heeft uitgesproken, huh? Is het al 1 April in NL, of zo?
  De grote boef/crimineel wilt kleine crimineel vangen, hahahahahaha! Ze hebben 1 ding gemeen. Ze zijn allebei criminelen, maar Nederland staat op nummer 1. Ik ga toch maar voor de kleine crimineel, hahahahaha!
  ->
  -Ik hoop dat Suriname nu een einde maakt aan de Nederlandse gezeur en het heen en weer gesleurd.
  -Stop alle samenwerking! Suriname heeft Nederland niet nodig! Gewoon doen, punt uit!


  Maak melding

 17. Henry,

  alle respecht voot jouw opvatting hoor.
  Maar naar mijn mening is die opvatting reeds achterhaald.

  De woorden van ex- minister Verhagen, dat ‘Bouterse alleen welkom in Nederland is om zijn celstraf uit te komen zitten’ zijn inmiddels door minister Timmermans gewijzigd in,’ Bouterse is weliswaar in Nederland veroordeeld maar hij kan als staatsman vrij reizen omdat hij immuniteit geniet’.

  Henry, de belangen voor Nederland om een goede relatie met Suriname te hertstellen zijn veel groter dan omgekeerd.

  Denk alleen maar op het gebied van justitieël en fiscaal gebied..
  Er zijn vele Nederlandse Surinamers in Suriname die
  roerende en onroerende zaken hebben en die dat niet doorgeven aan de Nederlandse belastingdienst. En Nederland zou deze mensen graag in de kraag willen vatten.
  En dit is een van de vele zaken waar Nederland de vinger op de pols zou willen leggen in Su.

  Het zou mij daarom absoluut niet verbazen dat tijdens het overleg tussen beide minsiter bepaalde uitspraken van Nederland uit het verleden ingeslikt zullen worden.

  Henry, dat is nou eenmaal diplomatie. En daar is Nederland enorm goed in!


  Maak melding

 18. En aansluitend hierop,
  Advocaat Stanley Marica, die een van de juridische vertegenwoordigers is van de nabestaanden van de 8 decembermoorden, zegt vanavond, zondag 11 augustus 2013, op Starnieuws, dat met alle recht verzet zal worden geboden tegen het opschorten van het 8 decemberstrafproces.

  Marica stelt dat hij zich zal blijven verzetten tegen de gewijzigde Amnestiewet die ervoor heeft gezorgd dat het 8 decemberstrafproces geen voortgang kan hebben.

  Marica zegt ook, dat het Constitutioneel Hof uiteindelijk zal oordelen of de gewijzigde Amnestiewet het strafproces mag beëindigen. De ontwerpwet voor instelling van dat hof is door president Desi Bouterse ingediend bij het parlement ter behandeling.

  ‘Ik hoop dat het parlement een maatschappelijke consultatieronde zal houden en dat rechtsgeleerden zich kunnen uitspreken over de relatie tussen het Constitutioneel Hof en de Amnestiewet’, zegt Marica.

  Hij is ook deken van de Orde van Advocaten en hoopt dat die een wijs en eerlijk standpunt zal innemen. ‘Persoonlijk staat voor hem vast dat met deze Amnestiewet niet kan worden gezegd dat de rechtsstaat gedachte eer wordt aangedaan. We leven gewoon niet in een rechtsstaat’, meent Marica.

  De jurist zegt verder, dat het Inter-Amerikaans Hooggerechtshof in Costa Rica al jaren geleden heeft bepaald, dat geen enkele Amnestiewet misdaden tegen de mensheid zoals moorden, straffeloos mag maken.

  ‘We zien nu overal in de wereld dat schenders van mensenrechten en moordenaars ook voor het tribunaal worden gebracht. Ook Suriname valt onder de jurisdictie van het Hooggerechtshof. We moeten niet vergeten dat Suriname ook al is gevonnist voor de Moiwana moorden. Daar is ook bepaald dat geen enkele Amnestiewet de daden straffeloos maakt. Daar moet ook berechting plaatsvinden. Ik blijf er daarom bij dat zolang de amnestiewet niet ongedaan wordt gemaakt, we over Suriname niet kunnen spreken als over een rechtsstaat’, zegt Marica in gesprek met webredacteur Wilfred Leeuwin van Starnieuws.
  August 11, 2013


  Maak melding

 19. Wacht nou eens eventjes. In het artikel staat toch onderaan:

  “De Nederlandse regering heeft helemaal nog geen officiële eis ontvangen van de autoriteiten in Suriname dat die uitspraak moet worden teruggenomen”, zegt een woordvoerder van het ministerie.

  Als de Surinaamse regering daar nou eens mee begint….


  Maak melding

 20. Die uitspraak van Verhagen komt deze criminele kliek niet goed uit, omdat het betrekking heeft op die drugdealer en moordenaar die nu president van het land is, en proberen nu net als die zedendeliqwent Somohardjo met chantage praktijken te komen.


  Maak melding

 21. @ik weet beter

  -Jij weet Niks,nada!

  –Wat doet Chantal in Nederland dan?
  -Nederland stopt geld in vele projekten in Suriname…waarom zegt je baasje niet van …bedankt Nederland.,Afrika ,de Caricom en /of de Unasur gaat Suriname hiermee helpen.
  -En om zaken kort te houden,
  Waarmee gaan de armste landen van de wereld Suriname helpen dan?!
  Economie is booming…waar heb je dat gelezen?!
  Zo trots zijn wij in Suriname echt niet met een amnestie lijder!Je trots ligt zeker in je schoen zolen ergens.


  Maak melding

 22. Mensen, ik weet dat velen van juillie niet begrijpend kunnen lezen; maar kort samengevat staat in het bericht dat Timmermans niet op de eis van Suriname in kan gaan omdat hij nog geen officiële eis van Suriname ontvangen heeft.

  quote;

  De Nederlandse regering heeft helemaal nog geen officiële eis ontvangen van de autoriteiten in Suriname dat die uitspraak moet worden teruggenomen”, zegt een woordvoerder van het ministerie.

  unquote

  Nadat er een officieel verzoek bij de minsiter binnenkomt dan zal daar zeker op diplomatisch wijze over worden overlegd.

  De woorden van van ex minister Verhagen staat een goed overleg tussen Suriname en Nederland in de weg.
  Gezien het feit dat Nederland een andere koers wil varen mbt de relatie met Suriname zal Nederland zeker water bij de wijn doen. Dat is zo klaar als een klontje.
  De woorden van Verhagen zullen zo goed als zeker afgezwakt worden.


  Maak melding

 23. Ray,

  Een prachtige bijdrage van jou. Maar dat staat geheel los van de visie van het huidig beleid van Nederland.

  In het beleid van de Nederlandse overheid is ook vanwege de economische crisis het volgende opgenomen; Nederland zal altijd de mensenrechten blijven onderschrijven als universele waarde, maar zal in het buitenlands beleid het economische belang van Nederland de boventoon voeren.
  Waar vroeger mensenrechtenschendingen nog als hoogste speerpunt in het Nederlands beleid voorkwam is dat nu
  vervangen door economisch belang.


  Maak melding

 24. @Cees,

  Natuurlijk geniet DDB als zogenaamde president diplomatieke onschendbaarheid maar dit gaat volgens mij alleen op als er sprake is van bijv.een VN-conferentie of zo.

  Maar DDB kan niet zoals bijv.Santokhie vrijelijk reizen naar alle Schengenlanden.

  Waarom zou Nederland bepaalde uitspraken moeten inslikken.DDB is veroordeeld door een onafhankelijk rechter tot 11 jaar cel.

  DDB moet blij zijn dat hij niet in de USA is veroordeeld want dan hadden de Amerikanen hem helemaal in Paramaribo gehaald om zijn verdiende straf uit te zitten.

  President of niet de Yankees waren hem gaan halen


  Maak melding

 25. 1968,

  het zijn de gebruikelijke losse flodders van die randdebielen, en vervolgens hoor je er nooit meer iets van.

  Heel goed Timmermans…Nederlanders laten zich niet chanteren en manipuleren zoals die laffe, slaafse, paarse meelopers en ja-knikkers.


  Maak melding

 26. =NDP aanhang, vergeet niet dat Nederland veel sterker op de wereldmarkt staat dan suriname.

  =Nederland heeft in vele landen mensen wonen die zij ondersteunen in opleidingen en niet te vergeten hun bedrijven in het buitenland.

  -Nederland heeft suriname niet nodig, het gaat om andere zaken en er wonen ook heel veel Nederlanders in suriname, ook Surinamers die de Nederlandse nationaliteit hebben.

  =Als de suriNeds massaal zouden besluiten een half jaar GEEN dozen, geen geld en ook niet op vakantie zouden gaan naar suriname weet ik 10000% zeker dat meer dan de helft van de economie in zal storten.
  -Er is nu al geen geld in het land, denken jullie dat Bouterse het probleem kan oplossen???

  =Ik heb geen partij dus veel succes met de NDP.


  Maak melding

 27. @Ik weet het beter
  nou ik weet het nog beter (grapje).
  U zit naast de werkelijkheid vanwege misinformatie. Rutte wil geen Ambassade in Suriname. Nederland heeft een Ambassade in Suriname. De vorige ambassadeur is terug geroepen voor consultatie en niet vanwege beeindiging van de relatie. Omdat diens termijn ten einde liep is hij nadien niet meer terug gekomen.

  Zijn opvolger is nu, volgens normale diplomatiek rituele, als zaakgelastigde ad interim gekomen om zodra Suriname diens geloofsbrieven aanvaard ambassadeur te worden. Zodra de president de beoogde ambassadeur ontvangt wordt deze ambassadeur. Nederland heeft Suriname diplomatiek gezien heel wreed voor het blok gezet.
  Hoelang heeft het geduurd voor dat niet Lackin maar twee ambtenaren iets in de pers riepen. Ze riepen iets waar Nederland, diplomatiek op antwoord, wij weten van niets, ons heeft geen enkele informatie bereikt.

  Om het diplomatieke spel te spelen moet je wel de spelregels kennen. Waarom is de president na de blunders van zijn eerste bezoek aan de jaar vergadering van de VN nooit meer naar New York gegaan? Kan het zijn omdat hij voor een zaal gevuld met 3de assistenten zaakgelastigden in steenkolen engels onverstaanbaar stond te zijn.

  De waarheid heeft veel zijden. Het is de vraag of wij de echte waarheid wel zien. In de diplomatieke wereld moetje de waarheid eerst een paar keer omdraaien en uitpakken voor dat je hem ontdekt.


  Maak melding

 28. had ik al aan zien komen.
  nu speelt nl een spelletje”wordt diplomatis genoemd”,suriname wordt wakker.
  zo zijn zij en zo gaan zij blijven.
  weg met nederlandse ambassade uit suriname.
  geen handels betrekking,geen politieke betrekkeing,als het aan mij ligt helemaal geen betrekking.


  Maak melding

 29. Ik ben het wel met /@Ik weet beter eens. Ik hoor op mijn werk ook veel negatieve dingen van Nederland. Op het werk wordt ook gesproken over Suriname en de voortuitgang dat wordt geboekt en dat Nederland er van wilt profiteren. Nederland krijgt veel negatieve kritieken op dit gebeuren. Ik vraag mij alleen af wat Nederland van plan is? Gaan ze weer een gemene spelletje spelen of willen ze echt samenwerken? Nederland heeft geen goede status meer zoals vroeger. Men wilt deze hoogmoedswaanzin hoog houden, maar Nederland verkeerd echt in grote problemen.
  We moeten ook niet vergeten dat Nederland het buitenland nodig heeft om een goede economie te hebben en voort te zetten. Het gaat niet vanzelf! Het is dus niet Suriname die Nederland nodig heeft, maar andersom. Dit is ook de rede waarom Nederland blijft hameren aan Suriname. Suriname moet goed nadenken over een samenwerking met Nederland. Naar wat ik weet, is dit niet echt nodig. Suriname kan zonder Nederland gewoon verder. Maar als er toch een samenwerking komt, dan moet Suriname goed oppassen met zaken doen met Nederland en natuurlijk ook met andere landen. Het leegroven is zo weer gebeurt. Nederland moet niet te veel krediet krijgen van Suriname. Eigen land first!


  Maak melding

 30. Diplomatie betekent”om de waarheid heen draaien en niet zeggen wat de werkelijke reden is”een grote leugen gebruiken om hun intensie/bedoeling dat ten voordele voor hen móet zijn.
  Suriname móet voorgoed met nl stoppen ,helemaal geen betrekking zou beter zijn.


  Maak melding

 31. Zal Nederland de eer aan zichzelf houden of langzaam zwichten voor de Surinaamse rijkdommen?
  Volgens het voortschrijdend inzicht zal NL voor het laatste gaan.
  Voor geld en goud is de witte man bereid een knieval te doen!
  Want heden ten dage kun je niet meer komen met veroveringen zoals in tijden van Abraham Crijnssen!
  Dus rest er maar één mogelijkheid: de knieval!


  Maak melding

 32. Nederlandse politici spreken vaak vanuit een soort superieuritetgevoel over Suriname (en andere nog onder ontwikkelde) landen.

  Denk maar aan de ‘rovershol’ van Bolkestein en meer nog van dat soort uitspraken en de controle van passagiers uit Suriname op Schiphol.

  Indien Nederland zich steeds in ‘wij zijn superieur’ termen uitlaat over Suriname, waar blijft er dan een basis over voor goede betrekkingen? Dan moet Nederland maar betrekkingen aanknopen met andere landen die ze ook superieur achten, zoals Duitsland en de VS.

  Met Duitsland heeft Nederland genoeg goede ervaringen over het Superieur-zijn. Met de VS ook. Zoals Balkenende daar bij Bush (bijna) op de schoot zat.

  Typisch Nederlands is dan ook het likken naar boven en het trappen naar onderen.

  Het is bovendien heel erg moeilijk voor een baas om z’n ex-werknemer als volwaardig te zien. Hij blijft hem altijd zien als de man die vroeger bij hem werkte. Evenzo vinden Nederlandse politici het erg moeilijk om Suriname en Surinamers als gelijkwaardig te zien: ze blijven de ex-overheersten.

  Relaties kunnen pas beter worden wanneer we 2 generaties verder zijn, denk ik.


  Maak melding

 33. 13 aug. 2013
  @Leonard, @Henk Molenaar e.a.,

  Een minister, en zeker een minister uit een Nederlandse regering praat nooit op persoonlijke titel. Zeker niet een minister(nu wel al ex.)van Buitenlandse Zaken, die weet dat zulke politieke uitspraken politiek geladen blijven en ook politieke consequenties veroorzaken.

  Nederland kent ook binnen haar regeringen het verschijnsel van politieke sequentie:daden, handelingen, processen etc, gedaan door ministers of het parlement, gaan van de ene regering over op de andere, mits de nieuw aangetreden regering dit politiek openlijk afwijst.

  In het geval van de uitspraken van Verhagen heeft de huidige Nederlandse regering van VVD en PvdA (zeker PvdA)het(nog) niet gedaan.

  Srika ziet het probleem in deze situatie meer zitten in de historische ontwikkeling in het zijn van de autochtone Nederlander t.o.v. het accepteren en bekennen van een gemaakte fout naar anderen toe. Zeker niet naar allochtonen toe.

  En dit is juist wat Srika interesseert. Uitgaande van de modellen van de Transactionele Analyse(TA-MODELLEN)
  is er altijd eerst een ontkenningsfase of een fase van boosheid. Deze fase is nu aangebroken , maar direct gekoppeld aan de Kindfase.

  Deze theorieën gelden ook in de politiek en maken ook deel uit van het dagelijkse politiek denken en handelen. Dus ook van het gedrag binnen de politieke diplomatie.

  Minister Timmermans(PvdA)gaat vooralsnog niet in op de eis van Suriname. Zie hiervoor ook de posting van Srika van 29 juni 2013, t.a.v. de strategische eisen die Suriname zeker zal stellen bij de toenadering die de Nederlandse regering zoekt. Dit gedrag was dus te voorspellen.

  Maar achter de schermen wordt door diplomaten van beide regeringen serieus onderhandeld. Dus de twee regeringen hebben contact. Al loopt het voorlopig via hun aangestelde diplomaten.

  De nu wijlen oude papa Lachman had het altijd over een consensusmodel en dat de soep nooit zo heet wordt gegeten als het wordt opgediend.

  Dit kan hier ook van toepassing worden, zij het wel dat de Nederlandse regering op de een of andere diplomatieke manier wel aan Suriname zegt, dat de uitspraken toentertijd gedaan door dhr. Verhagen, als minister van Buitenlandse Zaken, naar Suriname toe, een beetje dom waren.

  Dus de diplomatiek van Maxima, Zuid-Amerikaanse temperament en wijsheid gebruiken gebruiken om zo een maximale en positieve relatie met de regering van Suriname te beginnen.

  Maar begrijpt de regering van Nederland in deze minister Timmermans de wijsheid van Maxima wel?

  Het proces van communiceren tussen beide regeringen is nog gaande en Srika blijf geïnteresseerd kijken.

  Om de hoek volgt nu wel de move van de VHP!!

  Henk Molenaar, Srika heeft weer gelijk gekregen.
  En nu wil Srika zien hoeveel minpunten deze posting wel waard is. Goed om het het TA-MODEL hier in beeld te brengen.Stel mij niet teleur.
  Srika


  Maak melding

 34. 13 aug. 2013

  Srika condoleert Nederland en zeker de moeder, prinses Beatrix, met het heengaan van Friso.

  Foei toch waterkant, je had toch ook aandacht hieraan kunnen besteden?
  Srika


  Maak melding

 35. als bouta een kerel is met ballen dan pakt hij de telefoon en belt beatrix om te condoleren of een telegram sturen..

  eventueel loopt hij ddb naar de nederlandse ambassade om de condoleance register te tekenen..


  Maak melding

 36. Mensen,voor de zoveelste keer een waarschuwing:
  Ga Nederland nou niet met Suriname vergelijken.
  Suriname heeft een achterstand van meer dan 1000 jaar op techniek,wetenschap,onderwijs,sport,defensie etc. en zal die in geen eeuwigheid inhalen!
  Wanneer worden we nou eindelijk wijs?
  Ben ik nou zó slim of zijn jullie nou zó dom?


  Maak melding

 37. 13 aug.2013

  Srika citeert:(Bron Medusa: 22.44 uur)

  Suriname heeft een achterstand van meer dan 1000 jaar op techniek,wetenschap,onderwijs,sport,defensie etc. en zal die in geen eeuwigheid inhalen!
  Wanneer worden we nou eindelijk wijs?
  Ben ik nou zó slim of zijn jullie nou zó dom?

  Beste Medusa,

  Je stelt een vraag en Srika wilt het wel beantwoorden.

  Het is feitelijk niet juist dat Suriname 1000 jaar achterloopt in techniek, onderwijs en sport etc.

  Suriname bezit die kenmerken niet om jouw uitspraak te bevestigen. Neem Staatsolie; denk aan goede sportprestaties die Surinamers in het buitenland leveren; denk aan Surinaamse studenten die naar Nederland komen voor studie en die ook snel hun master titel behalen.

  Dit is juist wat ik bedoel te zeggen met: Waarom scheldt je Suriname? Het land heeft je toch niets gedaan?

  Ja Medusa, Srika vindt je op dit punt niet slim maar dom.

  Als je niet slim bent, geef mij dan veel minpunten.
  Srika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.