‘Suriname kan veel geld krijgen voor duurzame ontwikkeling’

34

PARAMARIBO, 12 aug – De Universiteit van Utrecht, Nederland, is zeer geïnteresseerd in het Surinaamse bos. Marijke van Kuijk, coördinator van de Prins Bernard Leerstoel voor Internationale Natuurbescherming, is op bezoek geweest. Gekeken is naar samenwerkingsmogelijkheden voor behoud van het Surinaamse bos.

Daarom ook wordt Suriname’s deelname toegejuicht in REDD+, het internationale beloningsprogramma voor bosbehoud. ”REDD+ is belangrijk voor het verlagen van de CO2-uitstoot in de wereld. Als Suriname het goed aanpakt, kan het veel geld krijgen voor duurzame ontwikkeling. We hopen daar een steentje aan bij te kunnen dragen door onder andere uitwisseling van studenten en docenten”, zegt Van Kuijk tegenover de Ware Tijd.

Interessant voor de Universiteit van Utrecht is vooral dat Suriname erin blijft slagen het eigen regenwoud grotendeels intact te houden. Dat Nederland de afgelopen tijd minder interesse toont voor natuurbehoud, tempert het wetenschappelijk enthousiasme niet. Van Kuijk kijkt vol verwachting naar meer samenwerking uit. REDD+ is een initiatief van de Wereldbank. Suriname krijgt binnenkort een eerste uitkering van bijna vier miljoen dollar.


34 REACTIES

 1. Dit is zeer maar dan ook zeer opvallend hoor!

  Toen Bouterse werd gekozen tot president van Suriname
  was het alleen maar kommer en kwel over Suriname en elk politicus in Nederland was zwaar negatief over Suriname en alle hulpprogramma’s aan Suriname werden ter stond stopgezet. Niks kon en niks mocht.
  -Suriname zou in een isolement raken
  -Suriname zou een pariastaat worden waar niemand zaken mee zou willen doen
  -Nederland die alle hulp had opgeschort omdat Nederland geen hulp biedt aan een land waar Bouterse president is.
  -Suriname zou het zowel financieel als economisch wel merken dat Bouterse tot president is gekozen
  -Bouterse zou worden gearresteerd op het moment dat hij 1 voet buiten Suriname zou zetten

  Maar nu enkele jaren later lijkt er plotseling uit elk hoek vanuit Nederland weer postieve belangstelling te zijn voor Suriname en politiek Den Haag lijkt plotseling een andere (positieve) koers te willen varen.
  – Bouterse die wel weer welkom is in Nederland
  – Artsen die weer geheel vrijwillig barmhartig werk in Surinam gaan doen
  -Nederland die wel weer bereid is geld te geven aan tbv het twinningfaciliteit
  -de zaakgelastigde de heer Noorman die zeer positief is over het herstel van de relatie tussen Sur en Ned
  -minister Timmermans die nu wel bereid is in gesprek te gaan met minister Lackin over de knelpunten
  -De universiteit van Utrecht die bereid is met Suriname samen te werken…

  Nederland is begonnen met een charme offensief.
  Het lijkt erop ja!

  Laten we van harte hopen dat Nederland bereid die buiging voor Suribane te maken waardoor beide landen
  weer op een normale manier met elkaar om kunnen gaan!
  Suriname heeft in het verleden te veel die buiging voor Suriname moeten maken.
  Laten we dat nu overlaten aan Nederland


  Maak melding

 2. Wat is 4 miljoen dollar. Dat is in twee dagen op aan matties en hoelang wordt het eco toerisme in su al gestimuleert. Tot op heden zie zelfs hele computers , beeldschermen drijven op de suriname rivier. Los eerst de belastingen op die voor auto s gelden. Pak de chineze winkeliers op die een rotzooi maken achter hun restaurantjes.
  Het geld van de subsidie kan aan betere dingrn besteed worden.


  Maak melding

 3. Goed nieuws! als Suriname op die manier kan bijdragen aan een beter milieu en natuurbehoud net als bijkomt geld als inkomsten is dat natuurlijk fantastisch .


  Maak melding

 4. Met dit aanbod zou Suriname geld kunnen verdienen, het klopt als een bus. Maar, hoe gaat men hier onderuit kunnen/willen komen, aan gezien Suriname heel veel houtconcessies heeft uitgegeven. SME zou wel mee kunnen doen, maar aangezien dit streng wordt gecontroleerd zal er niet gesjoemeld kunnen worden! Als naar het bedrag kijkt dat hier tegenover staat is het te doen het gaat om 200 miljoen USD. Veel meer dan je met de illegale houtkap verdient, en nu komt het op neer, welke belangen gaan voor!


  Maak melding

 5. Suriname kan heel rijk worden van zijn ongerepte Amazone oerwoud.

  Aan de ene kant kan het miljoenen krijgen om deze oerwoud te beschermen.

  Aan de andere kant heeft het al miljoenen verdient voor concessies die uitgedeeld zijn voor o.a. houtkap.

  Twee vliegen in een kap.


  Maak melding

 6. @Paagal
  Twee vliegen in een kap.
  Ik zou eigenlijk zeggen 3 vliegen in 1 klap. De derde vlieg betreft de vele goudvelden die Suriname heeft verpacht aan multinationals en eigen mensen.
  Maar deze 3e vlieg zorgt ervoor dat die niet aanwezig is daar het doel “schoon milieu en natuur” teniet doet door ondoordacht kwikgebruik zowel in het erwoud waar de bomen groeien alsook de stad waar de mensen opgroeien.


  Maak melding

 7. Oerwoud?? Welk oerwoud??
  Mevrouw van Kuyk, ik hoop dat je nog wat kan redden van ons tropisch regenwoud!
  Een groot deel is al vergeven aan houtkap en goudwinning!
  Heeft iemand zicht op wat er nog over is? Is er nog wat over?

  Quote:”Interessant voor de Universiteit van Utrecht is vooral dat Suriname erin blijft slagen het eigen regenwoud grotendeels intact te houden”

  Interessant voor Suriname is vooral zoveel mogelijk illegaal grond bezitten voor persoonlijk gewin!
  Dit staat helaas haaks op mekaar!


  Maak melding

 8. zo zie je maar dat het niet om bouterse gaat, het gaat om suriname. wat bouterse betreft: hij kan alleen met zijn eigen bootje overal naar toe varen. niemand anders wil hem hebben. verder is hij hier wel welkom, zoals verhagen al vertelde, maar om zich aan te melden bij Scheveningen, lekker naar het strand.


  Maak melding

 9. voetje voor voetje stapt de noord-zee in het hart van sme..

  vergeet niet,dat sme zelf de hele wereld heeft bewandelt om ontwikkeling te brengen zelfs persoonlijk met alle gevaren van dien naar china geweest,zonder enig resultaat.

  nu dient de noord-zee zich aan als geroepene op het juiste moment en men kan in sme niet weigeren om vervolgens te schreeuwen

  ,,houdt je kaaa geld,wij(sme)hebben het niet nodig ,,.

  ze komen gewoon door de voordeur binnen en niemand houdt ze tegen..

  lackien en de baas zijn nu mond-dood gemaakt en slikken hun eigen braksel..

  onder tussen blijft de arrestatie op interpol gewoon staad..


  Maak melding

 10. Nederland moet geen spelletjes meer gaan spelen met Suriname.
  Suriname heeft geen tijd om alleen naar die Hollanders te luisteren, ja, tenzij de Nederlanders met een positieve gedachten komen.
  Maar daar heb ik een hardhoofd in omdat Nederland voor de aanvang van de Regering DDB. allerlei dingen had geroepen die in strijdt waren met de gedachtengang van Suriname.
  Als Nederland met 10 of 15 miljoen Euro wil komen hoeft dat echt niet. P/j verdient Suriname aan goud en olie 3,5 mjrd, dus die 10 of 15 miljoen is maar een druppel op de hete plaat. Het zal niet werken alleen maar ellende, dus blijft maar lekker weg Rutte en co.


  Maak melding

 11. laat ze liever die teringbende van petflessen en zwerfvuil gaan opruimen.

  En de kwikvervuiling vanuit die goudmijnen.
  Tevens is het zinvoller om eindelijk eens iets te doen aan infrastructuur en verkeerscriminaliteit. Dan heb je geen 6 doden in 1 weekend.


  Maak melding

 12. Amazoneland Suriname kan inderdaad heel rijk worden van haar ongerepte Amazone regenwoud maar dat is al tig jaar bekend, niks nieuws aan de horizon!

  De vraag is of het Surinaamse deel van het tropisch regenwoud wel nog zo ongerept is met alle kaalslag die er plaatsvind voor goudwinning, de grote hoeveelheid kwik die er gebruikt wordt door goudzoekers waardoor unieke ecosystemen worden vernietigd, bomen die worden gekapt en geëxporteerd door niet vergunde houtbedrijven, stukken bos vernietigen/verbranden voor het planten van gewassen of papaver en hennep of gewoon (gevaarlijk) afval dumpen in het milieu door burgers en bedrijven waardoor habitat en ecosystemen worden vernietigd. Al dit soort zaken zijn al jaar en dag schering en inslag in Suriname.

  Daarom moeten we nou niet ineens over enthousiast worden omdat een Nederlandse universiteit iets positief over Suriname publiceert, wij Surinamers weten beter hoe de vork in de steel zit!!


  Maak melding

 13. @ja ja.. doe niet zo dom, omdat de tekst niets te maken heeft met Bouterse, wel als hij dat geld op zijn bankrekeningnummer wilt hebben.

  =Welke Surinamer heeft de tijd genomen om te onderzoeken hoe het bos in suriname waardevol kan zijn?? ik dacht niemand, omdat er velen zijn die het bos gewoon vernietigen en aan eigen belang denken.

  =Als Bouterse een dja dja man is, stapt hij gewoon in de vliegtuig richting nederland en gaat hij zijn volk toespreken.
  -Vergeet niet dat Bouterse zijn volk in het buitenland land verrader en vijanden heeft genoemd.

  ===Het zijn de Nederlanders die suriname helpen om aan die miljoenen te komen voor het bos=====Ze zullen zeker weer welkom zijn.


  Maak melding

 14. Paagal, tu pagla hai? Twee vliegen in één klap is in dit geval niet mogelijk, je kunt het ongerepte bos niet beschermen en het tegelijkertijd voor houtkap uitgeven. De overeenkomst die de universiteit van Utrecht wil aangaan is om te voorkomen dat er in het ongerepte bos gekapt wordt, als je eenmaal gekapt hebt is het bos niet ongerept meer.

  Wil het plan kans van slagen hebben dan moeten wij als Surinamers maar hopen dat de Surinaamse regering in deze geen huiswerk hoeft te maken om dat voor elkaar te krijgen, want precies daar zal het mooie plan stranden. Na een tijdje komt onze regering namelijk doodleuk beweren dat ze de problemen onderschat heeft en dat het moeilijker was/is dan men van tevoren gedacht heeft.


  Maak melding

 15. @JaJa
  helemaal geen charme offensief.U maakt van niets iets. Neemt u het volgende eens in u op:

  1) de medische hulpprogramma’s zijn de afgelopen jaren gewoon door gegaan. De huidige 30 operaties waren de laatste van een project van 200. Ook andere operatie programma’s en medische hulp gaat gewoon door.
  2) Twining was geheel onafhankelijk rustig de afgelopen jaren door gegaan en als u de kranten gelezen had had u kunnen lezen dat de positieve adviezen met betrekking tot verlening al maanden geleden gereed waren. Twining is echter geen programma van staat tot staat maar van de Nederlandse overheid naar Nederlandse bedrijven met Surinaamse partner bedrijven die samen iets doen wat maatschappelijke en economische vooruitgang kan realiseren in Suriname.
  3) Bouterse is als staatshoofd nooit weerhouden naar Nederland te komen. Er moet echter heel wat water door de zee voor dat er een formele uitnodiging zal komen. Op doorreis als staatshoofd krijgt hij alle protocollaire behandelingen die voor geschreven zijn.
  4) Timmermans en Lackin hebben elkaar maanden geleden al in Chili gesproken op de normale diplomatieke wijze. Dat Lackin show maakt en niet reële dingen vertelt is zijn probleem en Surinames probleem.
  5) Universiteiten werken overal samen waar zij hun doel kunnen bereiken en waar het vooral niet te duur is. Suriname is dan voor Utrecht (biologie) heel interessant. Hier mag je ook helemaal niets achter zoeken.
  6)Noorman doet als diplomaat gewoon zijn werk. Suriname heeft zich zelf geblameerd door allerlei onvriendelijke en ondiplomatieke acties. Suriname dacht dat omdat de heer Bouters “democratisch” tot president gekozen was alle zaken uit het verleden zouden vervallen. Helaas kan een rechtsstaat niet maar zo over haar principes en de belangen van een grote groep van haar bevolking heen stappen.

  Nu over het pariaschap, isolement etc.
  Beseft u wel dat uw president in China niet eens op staatsbezoek kon gaan maar daar op werkbezoek was. Dit is een heel groot verschil. Beseft u wel hoever hij om moest vliegen uit angst voor diplomatieke problemen en beseft u wel hoe weinig echt interessante landen hij bezoekt waar wat halen is voor Suriname.

  Heeft u niet in de gaten dat er weinig hulp is en dat China alleen de verkoop van haar eigen producten financiert. Hoeveel financiering: anders dan wat China,Inter Amerikaanse 0ntwikkelingsbank, buurland Frankrijk (oplossing eigen grensprobleem) en de Europesse unie, is er wereldwijd beschikbaar voro Suriname.
  Suriname kan zich vanwege de goudprijzen nog redelijk en de familiehulp $ 180.000.000/ jaar, die door iedereen vergeten wordt, nog een beetje reden maar daar komt snel een einde aan als de goudprijs niet weer stijgt. Als de goupprijs niet meer stijgt en er wordt niet snel nieuwe olie gevonden dan loopt de Surinaamse economie heel snel leeg.


  Maak melding

 16. Een neef is afgelopen maand naar Palumeu gevlogen en beschreef in het bos hele grote zandvlakten.
  Wij zijn in 2005 naar Palumeu gevlogen en zagen na de savannes alleen maar bomen, zo nu en dan een rivier of kreek en een dorpje.
  Afgelopen jaar de ravages bij Brownsweg gezien, in een natuurpark open en bloot langs de weg.

  Hoe is het denkbaar dst iemand in het kader van dit soort programma’s Suriname geld zal willen geven voor het goede beheer van haar natuur en ecosystemene.


  Maak melding

 17. Antwoordt;suriname laat hun met hun zogenaamde goede bedoeling”neem geen geld van hen aan,dit heeft een reden waarom zij dit willen doen,en ik weet waarom.
  aangezien de politieke omstandigheden wat su en nl betreft is het verstandig geen geld in watvoor form dan ook aan te nemen”wees allert,.


  Maak melding

 18. @ja ja.., wat doet deze regering voor de aids kinderen, de minder bedeelden, de sociale projecten in suriname???

  -Zoals iemand het al mooi zegt::China en Venezuela doen niets voor de kinderen in suriname.Zonder de Nederlandse steun zal suriname het niet redden.

  ==Lees ook een deel van een tekst, zie onderin en lees goed dat het NIETS met politiek te maken heeft.

  ==DEN HAAG – Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gaat de Twinningfaciliteit Nederland-Suriname voortzetten. Zij stelt euro 6,5 miljoen ter beschikking voor de periode 2013-2016.

  De Twinningfaciliteit is in 2007 ingesteld om via samenwerkingsprojecten tussen maatschappelijke organisaties in Nederland en Suriname, bij te dragen aan de versterking van het maatschappelijk middenveld in Suriname. In de periode 2008-2012 is een bedrag van euro 12 miljoen besteed.

  Nederland had al aangekondigd dat de Twinningfaciliteit doorgaat, maar het formele besluit daartoe liet op zich wachten vanwege de bekoelde politieke relatie tussen Suriname en Nederland. Met de voortzetting van de Twinningfaciliteit kiest Nederland ervoor verder vorm te geven aan de sociale contacten tussen de gemeenschappen van beide landen.


  Maak melding

 19. Het geld is vanzelfsprekend om de kosten te drukken van zo’n natuurbehoud programma. Er werken mensen aan en iemand moet het toch betalen anders blijft alles vaststeken in de kinderstoel. Surinamers willen wel graag bijdragen aan de enorme kosten dat dit project met zich meebrengt, maar als het erop aankomt beweert bijna iedereen in Suriname zelf net genoeg te hebben om nog niet dood te gaan. Desondanks zien ze wel kans om op de een of andere manier contributie te betalen aan hun kerkgemeenschap en te verrijken met giften teneinde zich daarmede alvast een leuk plekje in de Hemel te reserveren voor later, terwijl velen van hen zelf armer zijn dan de kerkratten en dan is krabu patu voor God geen schaam. Maar voor natuurbehoud heeft men er tot nog toe slechts de restjes toegewezen die tot op heden helaas nimmer zijn aangekomen. Hopelijk is deze Surinaamse toejuiching op deze samenwerking geen manier om wederom zakken te vullen en doende alsof God wist dat de aarde rond was, terwijl in de middeleeuwen de godsgeleerden beweerden zuiver van hogerhand te hebben vernomen dat de aarde plat was als een sestertiën, en het stond ook in hun boeken geschreven. Helaas heeft deze zelfde schrijversorde de vlakgom uitgevonden. Afijn, zonder de financiën komt men tegenwoordig nergens meer terecht en wie geen geld heeft blijft zitten waar die zit. Dit is de huidige realiteit, dus waarom giften doen aan instellingen die wanneer je er een keer zelf in de puree zit, niet meer weten wie je bent! Een hoop opbeurende woorden in pure nood is hetzelfde als “help” schreeuwen onder een bulldozer, want dan is de hulpbehoevende al lang plat voordat hem of haar hulp geboden wordt. Steun liever de “Aardse Natuur” als dank voor de schepping in het algemeen en die ieder mens in nood de kracht geeft om het leven te trotseren, de kracht die reeds in ieder mens aanwezig is, wachtend op het inwendige noodsignaal om de mens die in deze behoefte voorziet uit de gevarenzone te leiden en daar waar nodig begeleiden naar zijn zege. Begin alvast die kracht in je te ontdekken Surinamers en dit is niet moeilijk, want simpel denken is de geest van het verstand en verstand verwerft men zich door simpel te denken. Denk hier maar eens over na en steek daarbij meteen de hand in eigen boezem!
  django


  Maak melding

 20. ‘Hoe is het denkbaar dst iemand in het kader van dit soort programma’s Suriname geld zal willen geven voor het goede beheer van haar natuur en ecosystemene’.

  Jo Jo,

  Al die hoogleraren van de Universiteit van Utrecht zijn natuurlijk een stelletje oelewappers die totaal niks weten over Surinaams natuur.
  Hadden ze jou maar eerst moeten raadplegen he?
  Dan waren ze zeker tot een andere conclusie gekomen.


  Maak melding

 21. JaJa
  Natuurlijk zijn die hoogleraren geen oelewappers. Ze zijn goed ontwikkeld en in hun werkgebied veel ontwikkelder dan JoJo.

  JaJa, je trekt geheel de verkeerde conclusie. Ze doen precies wat ik 2 jaar geleden hoopte dat ze zouden gaan doen. Ik ben 2 jaar gelden met mijn dochter die toen in Utrecht studeerde in het kader van haar beoogde Masters opleiding het binnenland in geweest om haar te laten zien wat zij tegen komt als zij het echte bos in gaat.

  Waar kun je dat veiliger doen dan in Suriname.


  Maak melding

 22. Als NL wil samen werken dan moeten zij eerst respect tonen voor alle SURI”S

  EN ons in NL goed gaan behandelen

  Niet alleen voordelen maar ook samen leven

  En samen werken is geen taboe

  Maar dat BAAS welkom is in NL???


  Maak melding

 23. 13 aug.2013

  Srika citeert:
  ‘Suriname kan veel geld krijgen voor duurzame ontwikkeling’

  Srika vindt dat er moet staan: ‘Enkele Surinamers kunnen veel geld krijgen voor duurzame ontwikkeling.’

  Even voor de duidelijkheid.
  De Universiteit van Utrecht is met het natuurbeschermingsproject sinds 2004 actief in Frans-Guyana en wil nu ook actief worden in Suriname.

  Wat betreft de ecologie, natuurbescherming enz. vindt Srika dat Utrecht tot een van de beste universiteiten behoort. Hoewel, dit empirisch is.

  In 2003 werd in Suriname door een paar politieke jongens stichting Tropenbos opgericht met haar verdere netwerken in Suriname. Hierin participeren zeker mensen van de NPS/ VHP/ NDP/ PALU. Srika kent een aantal.

  Een van haar doelen werd het REDD+ PROJECT; geld verdienen met het bos door het bos zoveel mogelijk in stand te houden en emissierechten(= compensatie op de uitstoot van koolstofdioxide in de rijke industrielanden met geld te vergoeden, naar landen die nog bos hebben. Bomen zetten koolstofdioxide voor een groot deel weer om in zuurstof en helpt dus mee aan het verminderen van de opwarming van de Aarde)

  Srika heeft daartegen geen problemen – rijke landen moeten hun verantwoording ook kennen -, maar het angeltje schuilt wel in de vraag wie de te ontvangen gelden uit de rijke industrielanden in Suriname moet beheren.

  Verder is ook nog de vraag of de Inheemsen en Marrons ook deel gemaakt worden van deze samenwerkingsovereenkomst en hoeveel procent van die te ontvangen gelden teruggaat naar het binnenland voor het werkelijke behouden van fauna en flora.

  Let op wat zich nu afspeelt in Suriname.

  1.
  Er worden grote houtconcessies uitgegeven. Zelf in gebieden in het binnenland waar de mogelijkheid van transport geheel ontbreekt. Srika ziet dit als het, straks, speculeren met deze bosgronden. Als de bomen niet worden omgehakt, in principe was dat ook nooit het doel van die concessiehouder)dan heeft die concessiehouder ook wat rechten in het uitbetalen van emissierechten. De zogenaamde ‘sitdown payment’.

  2.
  De Marrons claimen ook grote lappen grond in het binnenland van Suriname. Sommige van deze gronden overschrijden zelf de grenzen van het oude inheemse dorp Powaka. De Marrons zijn internationaal goed georiënteerd en weten dat grote lappen bos straks misschien veel emissiegelden oplevert.

  3.
  De Vids( Vereniging van Inheemse Dorpshoofden)onder leiding van Artist, is op haar bescheiden wijze ook bezig met haar roep om rechten op de grond. Maar hier zitten juist een aantal slimme heren en dames uit Paramaribo die in belang van de Inheemsen ook meevechten om bedoelde rechten op de grond te krijgen, maar wel een verborgen portefeuille op na houden.Dit voor de controle op de emissierechten en eventueel dus hun eigen zak.

  4.
  Het belang van de Surinaamse overheid zelf. Deze is nog onduidelijk.

  Zover Srika bekend is, heeft REDD+ Suriname al eerder een betaling van 3,6 miljoen US-dollars ontvangen. Is een deel van dit geld teruggevloeid naar het binnenland(bossen) toe? Daarvan is er geen informatie ter beschikking.

  Met de economische problemen in de rijke industrielanden neemt de waarde van de emissierechten nu snel af. Zeker nu al met 70% afgenomen.

  Dus Suriname hoeft zich niet zo rijk te rekenen als Guyana, die het ongeveer tien jaren terug wel voor elkaar kreeg om ten minste 100 miljoen US-dollars met het beschermen van haar bossen, in relatie tot de emissierechten, te verdienen.

  Srika zal proberen van de Universiteit van Utrecht informatie te verkrijgen en komt zeker in een ander soortgelijke item hierop terug.
  Srika


  Maak melding

 24. De universiteiten in het Westen willen maar een ding: zoveel en zo goedkoop mogelijk ervaring opdoen in de ontwikkelingslanden, betreffende ontwikkelingsproblematiek en vervolgens zelf deze kennis cashen.

  De ontwikkelingslanden moeten zich niet lenen hiervoor en de harde eis stellem dat indien men (het Westen, Westerse universiteiten) onderzoek wil doen, men dan ook maar een onderzoeksinstituut in het te onderzoeken grondgebied moet opzetten, financieren en de kennis aan de lokale mensen moet overdragen.
  Het mag niet zo zijn dat de een z’n onderontwikkeling de ander z’n rijkdom en kennisuitbreiding moet worden. Anders wordt de kloof in kennis veels te groot en worden de ontwikkelingslanden nog meer afhankelijk.

  Indien de universiteit van Utrecht het goed voor heeft, dan moet ze dat laten zien door, in dit geval, de kennis aan Suriname te geven.


  Maak melding

 25. 13 AUG. 2013

  Beste JOJO,bedankt!!

  Srika probeert al sedert 2006 op dit forum, onder dezelfde naam,vaak met een simpele taalgebruik,inhoudelijk een bijdrage te leveren.

  Het doel van mijn postings is mede bekeken vanuit mijn vakgebieden, participanten, op dit forum, soms vanuit verschillende invalshoeken feitelijk het item laten doorzien en daardoor objectief te prikkelen ook inhoudelijk op het item te reageren.Zo ontwikkel je een kwalitatief goede forum. Althans, zo denkt Srika.

  Jammer dat er op dit forum participanten zijn die graag denken dat vrijheid van meningsuiting ook betekend dat ze vrij en inhoudsloos mogen schelden of anderen persoonlijk mogen aanvallen.

  Wat bij mij niet kan, is dat een aantal participanten, hier op dit forum, het land Suriname zo bekladden terwijl zij wel of in Suriname wonen of daar vaak met vakantie gaan. Het land Suriname heeft ons toch niets gedaan? En waarom toch op het land schelden?

  Maar Srika gaat op dezelfde weg door. Ook met de heerlijke minpunten.
  Srika


  Maak melding

 26. jo jo,

  Sorry voor die mis-interpretatie.

  Maar laat ik dan voor de goede orde jouw woorden eens
  analyseren, want ik begrijp het eigenlijk niet zo goed.

  Wat jij namelijk eerst beweert is dat er een enorme kaalslag wordt gepleegd op de bossen van Suriname.

  Daarna beweer jij letterlijk het volgende;

  ‘Hoe is het denkbaar dst iemand in het kader van dit soort programma’s Suriname geld zal willen geven voor het goede beheer van haar natuur en ecosystemene.’

  Jo JO, ik kan begrijpen dat jij je ongerustheid openbaart over de manier waarop er met het oerwoud van Suriname wordt omgesprongen. So far so good. Dat begrijp ik.

  Maar ben je nou wel of niet blij dat er eventueel geld
  zou worden gegeven aan Suriname ter bescherming van het oerwoud en daarmee bescherming van de longen van de wereld?????


  Maak melding

 27. waarom doet de sme-se universisteit geen onderzoek in het suri se bos om aan die kennis te komen..

  beschuldigern is mooi en waar,neem zelf het initiatief toch..

  laat de mensen uit het buitenland betalen om de bossen te betreden..


  Maak melding

 28. @ JaJa
  interessant om eigenlijk op het zelfde terecht te komen.

  Natuurlijk ben ik voor op een correcte wijze aanwenden van de CO2 rechten voor het behoud en herstel van de longen van de aarde. Het is noodzakelijk voor ons allemaal. Als dat in Suriname kan juich ik dat toe en sta ik vooraan om te helpen omdat ik in de prut gestaan heb na het verwoesten van het bos.

  BTW Ik verwijt de kleine mensen die feitelijk de verminking in het bos uitvoeren niets. Het is hun strijd voor het bestaan. De mensen die netjes achter hun bureau dit werk afromen met hun exploratie (geen exploitatie) vergunningen zijn de veroorzakers van de rampen die gaan ontstaan.

  Ik ben echter sceptisch geworden omdat ik enige jaren geleden een commercieel gemotiveerd herstelplan van de mijnbouwschade aan leden van de onderhandelings-commissies (goudconcessies) voor gelegd heb. Dit plan was geent op de milieuparagraaf waar aan de mijnbouwers moeten voldoen.
  De reacties waren onthutsend te noemen!
  Allereerst bleek na wat zoeken dat Surgold verplicht was het hout op de concessie te kappen, te sorteren naar verkoopbaar hout en het verkoopbare hout op vervoer van een bekende parlementariër te laden. Vermoedelijk voordeel voor deze Parlementarier en zijn hulppersonen ongeveer $ 15.000.000 zonder een vinger uit te stekken. Dit is bevestigd door Surgold toen de research voor het plan afgerond werd.
  Een tweede reactie was “Wij Surinamers hebben onze houtconcessies zo geruïneerd dat in dit land gecertificeerd hout kopen een idefix (waanidee)is.
  De derde reactie was: “Als het om ons mooie hout gaat, ga concurreren met de Chinezen, die zijn agressief bezich”.
  En ten slotte; “Als je dit plan wilt realiseren zorg dat je een financier hebt met een heel dikke portefeuille”

  Als REDD middelen in dit soort handen terecht komen weten u en ik dat er weinig op de bestemde plaats terecht komt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.