Adhin lijkt eerste slag tegen politiek te winnen

38

PARAMARIBO, 12 aug – Minister Ashwin Adhin van Onderwijs & Ontwikkeling lijkt de eerste slag tegen politieke stampvoeters te winnen. De ferme aanpak die hij voorstaat, stuit weliswaar op stevig verzet. De efficiëntie die Adhin koste wat kost wil doordrukken heeft al slachtoffers gemaakt. Dit valt niet in goede aarde, maar volgens de non-politieke nieuwkomer is er geen houden aan.

Het is buigen of barsten. “Wij moeten werkelijk gaan werken voor het onderwijs in plaats van ons bezig te houden met waar onze belangen wel of niet worden behartigd”, zegt Adhin tegenover de Ware Tijd. Het ministerie moet vlotter het onderwijs dienen, waar grote behoefte is aan vernieuwing. Het is ook waarom twee topfunctionarissen van coalitiepartij Pertjajah Luhur zijn bedankt. De twee waren achtergebleven nadat de partij van Paul Somohardjo het ministerie kwijtraakte.

Adhin ziet twee anderen veel efficiënter functioneren. Somohardjo staat erop dat zijn kameraden in ere worden hersteld. Daar lijkt weinig kans op te bestaan. Twee politieke functionarissen zijn geen ministers waar al te veel trammelant om gemaakt kan worden. Ze zijn vervangbaar. “We zijn aan het overwegen over waar wij de mensen kunnen inzetten om het beste uit ze te halen. Nu wordt het werk gedaan door mensen die administratief sterker staan”, aldus Adhin. De kous moet dan af zijn.

38 REACTIES

 1. =Minister Ashwin Adhin, je hebt groot gelijk. Je bent jong, knap en je hebt een schone naam dus zou ik zeggen ga ervoor.

  =Ik hoop dat je een voorbeeld mag zijn voor de jongeren.
  -Ik wil je nu even een kans geven.


  Maak melding

 2. Goed zo Adhin!

  Zulke (jonge) mensen al jij hebben we nodig.
  Mensen die vernieuwend zijn en die een moderne frisse
  aanpak hebben.
  Sommige mensen willen alleen degenen accommoderen die op ze lijken. Maar zo kom je niet verder.
  En dat werkt verlammend op de vooruitgang van Suriname.
  Adhin, in jouw beleid kijk je niet naar het persoonlijk belang maar naar het algemeen belang!

  Chapeau!


  Maak melding

 3. Juist ja. Ik ben niet tegen de vakbondsrechten van de werkende klasse, maar Adhin heeft gelijk wanneer hij stelt dat de BVL het beleid op het ministerie niet kan bepalen. Adhin is ook zeer correct wanneer hij stelt dat de Task Force en/of welke commissie dan ook op het ministerie ondergeschikt is aan deminister. Het beleid bij het MINOV wordt bepaald door de minister en zijn staff; niet door de politiek! Thank You, Adhin!


  Maak melding

 4. Dit soort ministers van no-nonses politiek heeft Suriname nodig, willen we educatief vooruitkomen. Het is overduidelijk dat het samenraapsel dat in het machtcentrum zit, het niet door hebben dat zij het eigenlijke probleem zijn, door hun onkunde. Kijkend naar de opstelling van “dombo” Somo dan valt het direct op, dat deze oen gewoon niet bezig is met het landsbelang, maar gewoon eigenbelang na streeft. Dat men juist bij het onderwijs de meest achterlopende laaggelettenden heeft tewerk gesteld, vind ik erg barbaars. Bij deze achterlijke beleidsbepalers telt alleen kwantiteit en kwalititeit is bijzaak, stel je eens voor.


  Maak melding

 5. Zo hoort het , niet hoe pl denkt over partij belang. Bouterse heeft al eerder gezegd dat de abob en de pl geen ontwikkelings visie hebben , en het is duidelijk dat geen van deze 2 partijen de bezette ministeries heeft kunnen moderniseren.


  Maak melding

 6. Proficiat! minister Adhin met deze maatregel.De corrupte bende heeft u goed aangepakt.U doet tenminste iets,dat een voouitgang in het land Suriname denkt.ga zo door…..


  Maak melding

 7. Het is buigen of barsten. “Wij moeten werkelijk gaan werken voor het onderwijs in plaats van ons bezig te houden met waar onze belangen wel of niet worden behartigd”, zegt Adhin tegenover de Ware Tijd.

  Dit is een goed begin, van nationale beleidsvoering. Het behartigen van het algemeen moet voorrang hebben.
  Daarvoor heeft het volk voor gekozen, opdat hun belangen worden behartigd. Ga zo voort.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 8. Ashwin,

  als je deze slag hebt doorstaan (ik denk wel dat deze ronde wel goed komt), kan je dan DBB ook leren niet naar het persoonlijk belang maar naar het algemeen belang te kijken?
  Zal lastiger worden, maar de 1ste klap is een daalder waard. Nu nog voor de grote slag.
  Laat maar weten als je nog wat handvatten wil hebben.


  Maak melding

 9. ik hoop alleen dat de politiek adhin met rust laat om zijn werk te doen zoals hij wil laat politieke belangen geen invloed hebben vooral somo de pieper alias de gluurder moet volledig buitenspel blijven


  Maak melding

 10. Goed zo Zijne Excellentie. U doet uw naam ook eer aan.Een minister die no nonsense beleid voert en weet waarmee hij bezig is. Ik had eerder gezegd dat die beslissing binnen de bevoegdheid van de minister viel. Ook de heer Somo zal zijn adviseurs hebben, alleen hadden ze hem waarschijnlijk niet optijd geadviseerd.Een advies aan de minister; lees de Srimad B.G. en ga sporten. Politieke figuren laten zich niet gemakkelijk overwinnen.De zegen van het volk heeft u.


  Maak melding

 11. Ik hoop dat de heer Somohardjo goed beseft dat het ministerie van Onderwijs zich niet leent voor hysterie, dus helemaal niet voor tjekre-tjekre toestanden. Minister Adhin is op de goede weg.

  Alhoewel ik het wel eens ben met Somo: op elke goed functionerende Openbare-school en op het terrein van desbetreffende ministerie, hoort een PL-bamie/telo winkel, met name bedoeld om de werkgelegenheid te stimuleren.

  Het coördineren van deze warungs is dan 100% in vertrouwde handen.


  Maak melding

 12. Oeps, aan al die betweters die hun geld op sommo hadden gezet,sorry mensen paghara seizoen is al voorbij.

  Citaat pres: laat niemand naar jouw toe komen in mijn naam, als ik je wil bereiken doe ik dat wel via de VP.
  Subtiele ontmanteling en ze hebben het helemaal nie door.


  Maak melding

 13. Nieuwe bezems vegen schoon . De echte evaluatie volgt na 6 en 12 maanden. Vele opportunisten hebben in hun drang naar macht en zelfrealisatie al met dit bijltje gehakt in de hoop in de gunst bij DDB de moordenaar te komen. Het enige wat overbleef was hun riant pensioen en daarna hoor je nimmer meer wat van ze.


  Maak melding

 14. Goed zo minster Adhin, leer je ministerie en collega’s wat met beleid bedoeld wordt. Laat die BVL stikken, ze willen liever niets anders doen dan dezelfde lessen geven voor 30 jaar en dan met pensioen gaan. Laat de leraren/leraressen elke jaar cursussen gaan volgen in onderwijs ontwikkeling en moderne pedagogie of stuur ze naar huis zonder salaris. VWB soms partijleider en soms stamhoofd maar altijd crimineel laat hem opsluiten voor poging tot verkrachting van een minderjarige.


  Maak melding

 15. En waar is nu meneer Jozefzoon, de man die met zijn niet aflatende ijver(!)miljoenen kostende lesboeken uit Nederland heeft laten komen, die niet eens op de goede plaats terecht kwamen. Hij is weer terug onder zijn steen, want deze minister maakt geen grappen! Waarom is het slagingspercentage op de scholen nog lager dan vorig jaar? Omdat tante Shirley politiek bedreef met dit ministerie en deze minister niet! Het is bedroevend gesteld met het onderwijs in Suriname, dank zij de vorige (gereshuffelde) ministers. Adhin, doe je job, en schop die meevretende PL-bende per direct uit je ministerie. Somo mag brullen wat hij wil, zijn tijd is voorbij! In Albina is al een beleidsmedewerker van Onderwijs kwaad de deur uitgelopen, na het verwensen van zelfs doodsbedreigingen aan een journalist en anderen, na het overhandigen van een petitie. Ook eruit schoppen, deze saka saka.


  Maak melding

 16. Ik moet altijd breed glimlachen zodra ik de site van Radio Apintie zie, allemaal gasten op de voorgrond met een microfoon in de hand die wat te vertellen hebben, en de primitiviteit straalt er zo vanaf, vergelijkbaar met een aap die voor de spiegel staat met een gouden ring en gouden tanden. Suriname is een microfoonland, big talks anywhere maar daden..ho maar! Praatjes maken hebben de Suri’s van hun vroegere bakra meesters overgeérfd, het is ze zelfs met de zweep dan wel uniforme educatie ingeslagen. Veel praten, een stortvloed gebakken lucht doch zonder resultaten noch efficiëntie. Adhin zegt, “Wij moeten werkelijk gaan werken voor het onderwijs in plaats van ons bezig te houden met waar onze belangen wel of niet worden behartigd”. Alweer iemand die vooruitgang voorstaat en allerlei politiek geschoeide heldere ideeën lanceert om zich te profileren als zorgzame politicus. In werkelijkheid is deze politicus en zijn kornuiten een schat van een duivel. Even elkaar natrappen, een verhaaltje hier, een relaasje daar en het traumatisch goedgelovige burgervolk trapt er weer heilig in, zoals gewoonlijk dus. Dit gaat zolang voortduren zolang ze gelovig blijven in iets wat er niet is. Surinamers zijn gevormd met sprookjes, derhalve denkt het leeuwendeel van de bevolking als in een sprookje o.a. “het komt wel weer goed, Masra Gado zorgt voor ons, komt tijd komt raad,” en ondertussen zitten ze op hun dikke reet onder de bananen- of manjaboom tories te vertellen en te roddelen over gelijkgezinden of ze staan bij drommen tap-uku bij omoe snesi loerend naar een vrome slachtoffer in plaats van de handen uit de mouwen te steken. En dan heb je de zogenaamd lieve bedrijven en schijnheilige Christelijke weldoeners o.a. club Lions, Fernandes, vrome egotrippers etcetera, die in het deels verscheurde natie mooi weer spelen met giften aan een armlastige club of school en mede debet zijn aan geestelijke moord van argeloze Surinamers door het godsgeloof te promoten alszijnde “ohh wat zijn wij goed Christelijk bezig zèg.” Dit zijn de zakkenvullers die met hun aalmoezen hun dagelijks misdadig leven tegenover medelanders zichzelf proberen vrij te pleiten. Dus allemaal zoutzuur om oud lood en dan praten ze over vernieuwing in het onderwijs. Tja vernieuwing van hoe kunnen we op een andere manier het volk verder uitbuiten? Dus politiek is het nieuwe geloof ook al denken een legio gelovigen dat het om God gaat, terwijl de slimmeriken die allerhande noviteiten voorstaan wolven zijn in een Bijbelse huid. De molen van het Surinaamse Sanhedrin draait de Surinaamse bevolking allengs maar zeker de verdoemenis in zoals het hun blanke God behaagt.
  django


  Maak melding

 17. Hetisnietwaar,

  Het is toch juist Bouterse die zich hard heeft gemaakt voor de benoeming van Adhin tot minister? Adhin is niet politiek gelieerd. Zou het dan niet logischer zijn voor Bouterse om iemand van zijn eigen partij naar voren zou schuiven als hij zijn persoonlijk/partij belang groter achtte dan het algemeen belang?
  Als Bouterse niet achter het besluit van Adhin stond dan had hij toch zeker op de rem getrapt?
  Ben je vergeten dat Bouterse zijn eigen boezemvriend,
  Abrahams, verjaagd heeft als minister omdat hij een puinhoop van maakte? Als het persoonlijk belang van Bouterse groter zou zijn dan het algemeen belang dan had Bouterse nimmer het besluit genomen om zijn beste vriend te ontslaan. Dat lijkt mij tenminste hoor.

  Hetisnietwaar,

  Het kan zijn dat je gelijk hebt hoor maar dan snap ik die benoeming van Adhin tot minisiter dan niet.

  Ik wil het niet opnemen voor Bouterse hoor.
  Maar het zijn zomaar vragen die bij mij komen opborrelen.


  Maak melding

 18. Ashwin,………’ the right man on the right place ‘, de man van het no nonsens beleid.Dat soort mensen hebben we nodig.Ik heb me laten vertellen dat alle ministers die werden vervangen om partij politieke redenen of belangen van vakbonden het veld hebben moeten ruimen.Het moet tot Somodihardjio doordringen dat het onderwijs de basis vormt voor de vooruitgang van een individu en het land in haar geheel.Zijn twee topfunctionarisseren horen op een andere functie te zitten,of ze moeten een andere beroep te kiezen waar ze beter tot hun recht komen.


  Maak melding

 19. @ Srika

  waarschijnlijk hebben die 2 zogenaamde ’topfunctionarissen’ van PL voor putjesschepper gestudeerd of zo en door Somo daar op het ministerie geplaatst om leiding te geven aan de administratie waar ze geen kaas van hebben gegeten.

  Nu heeft Adhin onderkend dat die 2 zogenaamde ’topfunctionarissen’ van PL dus op een verkeerde plek zitten en elders geplaatst dienen te worden.
  Adhin heeft dus nu terecht 2 andere capabele mensen geplaatst op zijn departement die wel een administratieve achtergrond hebben en dus administratief sterker staan.
  Het betekent dus simpelweg dat het mensen zijn die werkzaamheden verrichten die in hun eigen vakgebied vallen.


  Maak melding

 20. Stop. Doe dat niet. Betrek de Shrimad Bhagwad Gita niet voor een doel waarvoor het niet is geschonken..

  Als je de Shrimad Bhagwad Gita wil aanwenden om van je zelf een mens te maken dan moet je het zeker eerst lezen en tot je laten doordringen.

  Lees dan de versie: Bhagavad Gita zoals ze is.

  Auteur: Sri Srimad A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada. ISBN 978 90 70742 00 3.

  http://www.bbt.info

  Albert Einstein: “Wanneer ik de Bhagwad-gita lees, is de enige vraag die overblijft hoe God het universum heeft geschapen. Al het andere lijkt overbodig.

  Het is onze taak om antwoorden op deze vraag te zoeken.


  Maak melding

 21. Hallo Shanice,

  Daar zit er wel in je verhaal, ik ben het met iedereen eens en jij weer geeft het juiste story.

  Suriname kan alleen vooruit komen en regeert worden door mensen , krachten die kennis en weet van zaken hebben, en men moet niet kijken naar, kleur, geloof, ras of partij belang naar mensen die het goed bedoeld hebben met het land.


  Maak melding

 22. @Shanice
  DDB heft Abrahams niet verjaagd maar bedankt en eervol ontslagen. Een wezenlijk verschil.
  Wat hij doet is damage control. Maar dat is niet omdat DDB landsbelang op de 1ste plaats heeft staan. Hij probeert herverkiezing veilig te stellen. Abrahams was te veel aangeschoten wild.
  En inderdaad heeft DDB Adhin op die post gezet. Hij wil laten zien aan coalitie partners dat hij de baas is en zich niet laat chanteren. Zo komt hij voor het volk over als de man die zich niet laat leiden\chanteren door coalitie partijen\belangen. Maar dit is alleen voor de buhne.
  Als hij al het land op 1 had staan dan was hij niet akkoord gegaan met het benoemen van incompetente mensen op cruciale posten puur vanwege coalitie behoud. Dan had hij vanaf dag 1 alleen maar mensen geaccepteerd \ benoemd die geëquipeerd en bekwaam genoeg zijn om deze verantwoordelijke posten (ook ambtelijke) te bemannen. Dat heeft hij nagelaten.
  Zo zijn er meerder zaken te benoemen waar hij duidelijk eigen belang heeft laten prefereren boven landsbelang.


  Maak melding

 23. Het ministerie van onderwijs is een vrij groot en complex ministerie. Naar mijn mening zou deze Minister Adhin er goed aan doen om de gehele organisatie eerst goed door te lichten voordat hij drastische stappen neemt. Eerst een balans maken, waar wil je naar toe op kort en lang termijn, wat zijn de probleem punten en dan oplossings modellen voor het verwezelijken van het doel. Dat doe je niet in een maandtje tijd op zo een groot ministerie.

  Personen ontheffen uit hun functie is geen kunst en hij moet oppassen dat er geen vies politiek spelletje met hem gespeeld wordt.

  Alhoewel hij niet zoveel tijd heeft in deze regeringsperiode, hoop ik van harte dat hij wel wat succes zal boeken.


  Maak melding

 24. Hetisnietwaar

  En zo heeft een ieder zijn/haar eigen kijk op de zaken.
  Dat jij een andere kijk op zaken hebt wil per definitie niet zeggen dat je ongelijk hebt. Jij geeft jouw mening vanuit jouw eigen perceptie en eigen beleving. Dat is jouw waarheid.
  Maar jouw waarheid hoeft natuurlijk niet de waarheid van een ander te zijn.
  Vanuit hun eigen perceptie en eigen beleving hebben anderen een ander kijk op zaken.

  Wat ik zeer belangrijk vind is dat wij onze visie kunnen onderbouwen en dat we elkaars meningen respecteren zonder elkaar te minachten, uit te schelden en namen te noemen.

  Wat dat betreft moet ik jou (als een van de weinigen overigens) mijn complimenten geven omdat jij je mening ook kunt onderbouwen. zeker.

  Overigens ben ik het wel gedeeltelijk eens met jouw
  visie maar gedeeltelijk ook niet.

  hetisnietwaar,

  Wanneer je in een politieke partij zit dan is het onvermijdelijk/onmiskenbaar dat partij politiek of eigen belang om de hoek komt kijken.
  Mensen die in jouw politieke partij zitten worden als eerste geaccommodeerd. Dat is partij politiek en eigen belang. NDP doet het, PL doet het, ABOP doet het, NPS doet het, VHP doet het etc.. etc…
  Echter is dit soort politiek niet iets Surinaams. nee, dit politieke spel is universeel. Dat is nou eenmaal politiek.
  Kwalijk en afkeurenswaardig wordt het wanneer partij politiek/eigen belang de overhand gaat nemen.
  Dan moet je als hoogste gezag ingrijpen. En dat heeft Bouterse in het geval van Abrahams dus zeker gedaan.

  Bouterse zou graag weer tot president worden gekozen in 2015. Daarom valt het niet te ontkennen dat Bouterse weleens beslissingen neemt die in zijn voordeel zijn. Dat is inderdaad puur eigen belang.
  Maar overall heeft Bouterse blijk gegeven dat hij ook het landsbelang/natievorming net zo belangrijk vindt
  als de drang om weer tot president van Suriname gekozen te worden.

  En dat is de wijze zoals ik het zie.


  Maak melding

 25. onder tussen heeft somo een snoep reis bekomen om naar India te gaan z.g.n. voor zakelijke bezoek om aldaar investeerders aan te trekken..

  de vele honderderden keren naar Indonesia heeft niks opgelevert

  zijn buiten vrouw die zal ook afreizen naar India,zodat zij elkander aldaar kunnen ontmoeten een week lang plezier beleven,zo werkt dat op kosten van de overheid/belasting betaler..

  wat er gebeurt met al die bezwaren principes van somo betreft het weg werken van amafo samen werking verbreken met abop,,

  bezwaren t.a.z.v. de ontheffen directeuren vallen helemaal in duigen door deze snoep-reis,persoonlijke belangen gaan altijd voor..

  dat is de versie van deze kabinet de afgelopen drie jaren..

  verspillen op-en top..

  het volk staat erbij en kijkt ernaar..


  Maak melding

 26. Ashwin Adhin ; laat niemand dan óók niemand je plannen dwars bomen!

  Het is heel simpel mensen. Wie niet functioneert,niet capabel is, niet de juiste houding heeft,vast geroeste denk patronen heeft moet de weg vrij maken. Wij willen voor uit gang!!!! Voor uit gang nú!!!!

  Paul Somohardjo en zijn kornuiten mag zijn biezen! Zulke figuren zijn wij liever kwijt dan rijk! Paé moele!!!

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel wijsheid !!!)


  Maak melding

 27. Wat zijn de plannen van Adhin t.b.v. onderwijs:
  efficientie doorvoeren op het ministerie of goed onderwijs voor idereeen. Ik zou hem de volgende punten willen adviseren. Schaf de Cito toets af zodat zoals in Nederland leerlingen niet hoeven te struikelen in het lager onderwijs. Kort het 7-jarig traject MULO+VWO in naar 6 jaar. Zorg voor een paar internationale scholen. Er zijn al Engelstalige scholen, nu nog een paar Spaanstalige (i.z.m. bijv. Centro Andre Bello). In het Hoger Onderwijs IOL samenvoegen met Adek. Terugbrengen van 4 jarige Bachelor naar 3-jarige. Zorgen voor verdragen met andere landen zodat studenten na hun Bachelor daar hun Master kunnen halen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.