Wild bezetten land moet voorgoed in de ban

39

PARAMARIBO, 9 aug – Het wilde bezetten van andermans grond moet voorgoed tot het verleden gaan behoren. Dit zegt minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB. Het gedoogbeleid van enkele jaren geleden, komt niet terug. Dat oude bezetters nu wel een stukje legaal land krijgen, mag niet als aanmoediging worden gezien.

Het zou daar makkelijk op kunnen gaan lijken. Ruim honderd voormalige ‘occupenten’ van de wijk Rahemalbuiten, Wanica, hebben pas hun bereidverklaring gehad. Het betekent zoveel als dat ze als eerste aanspraak maken op het stuk grond waar ze nu op wonen. De bereidverklaring levert nog geen rechten op, zoals het kunnen sluiten van hypotheken. Daar is een grondbeschikking voor nodig, maar met de bereidverklaring mag dat niet veraf meer zijn.

Volgens Relyveld moet de bereidverklaring eerder als tegemoetkoming worden gezien, dan als beloning. Er is sprake van een speciale regeling voor speciaal deze groep. Ook andere illegale bezetters elders in Wanica en Paramaribo krijgen een soortgelijke regeling. Maar dan moet het gedaan zijn met de illegaliteit. “Het is een kopzorg voor jullie en een kopzorg voor de overheid”, zei Relyveld tegen de happy few. Voor de vele duizenden zonder land geldt: “We proberen zoveel mogelijk zo snel mogelijk te helpen.”


39 REACTIES

 1. Paniek onder de aanhangers van de NDP in Nederland:

  Grote steden jagen op vaders van niet-erkende kinderen.

  In Amsterdam, Rotterdam, Zwolle en Maastricht worden bijstandsmoeders onder druk gezet om de naam van de verwekker van hun kind te noemen, zodat de gemeenten een financiële bijdrage bij hem kunnen innen.
  Dat scheelt de gemeente in de kosten van de uitkering, zo schrijft de Volkskrant op zijn voorpagina. ‘Maar het gaat ons er vooral om dat vaders verantwoordelijkheid nemen voor hun kind’, aldus een woordvoerder van de gemeente Rotterdam.

  Ook wanneer een man zijn kind niet heeft erkend, is hij onderhoudsplichtig. Ontkent hij zelfs de vader te zijn, dan vraagt de gemeente toestemming aan de rechter om de bijstand toch te verhalen.


  Maak melding

 2. Waarom komen ze nu pas hiermee, het is al zo verrot met kinderen zonder vaders , masr goed liever te laat dan nooit , al zie ik dit als water naar zee dragen. Ik wil die domme vrouwtjes zeggen om beter uitvte kijken wat ze binnen halen. Want heel verl van de voiral jonge tiener moeders die hebben geen weet watcer met hun kroost gebeurt en de makkelijkste weg is dan gewoon te zeggen : ik heb geen vader. Gewoon aanpakken.


  Maak melding

 3. Heel goed om te jagen op de verwekkers. Het is makkelijk kinderen te verwekken en de zorg over te laten aan de staat, op kosten van de belastingbetaler. Vervolgens groeien deze kinderen op in een een-ouder-gezin, en belanden vaak op het criminele pad.

  En… degene (Brunswijk!) die riep “Men trapt geen poot hier”, denkt dat het binnenland alleen voor de binnenlandbewoners is. Andersom mogen zij in de stad wel occuperen, maar de stedelingen mogen andersom hetzelfde niet in het binnenland doen.


  Maak melding

 4. en dan nog even iets over het wild bezetten van land: ik dacht trouwens dat ndp binnenkwam met: wij gaan het grondbeleid eerlijk maken. maar ja, dat hadden wij kunnen weten. ndp en eerlijk? eigen schuld. dus dikke bult.
  maar, misschien hebben wij nog een kans: abrahams wordt campagneleider voor ndp 2015. doet ie het of doet ie het niet?


  Maak melding

 5. Honderdduizenden hectaren vruchtbare land ligt onbeheerd in de lage kustvlakten.De eigenaren doen niets met het land,terwijl arme mensen graag land willen om een kostgrondje te beginnen en om er een hutje voor hun gezin te bouwen.


  Maak melding

 6. O ja en honderden hectaren aan de vriendjes van Bouterse geven kan allemaal wel? Verdorie mensen, de armen die geen vierkante meter kunnen betalen, juist die mensen worden hard gepakt.

  Zo een groot land, bijna de helft aan percelen in buitenlandse handen, en de rest wordt verdeeld onder de vrienden van Bouterse…. Irwin Kanhai,Rachied Doekhie, en ga zo maar veder….


  Maak melding

 7. Suriname is en blijft 1 groot rovershol en dievengilde met een laffe, bange bevolking. Dat gaat nooit veranderen, mark my words.

  Abrahams wordt nu campagneleider voor de NDP in 2015.
  De NDP-kas heeft hij gespekt met miljoenen gestolen geld van de samenleving.

  En straks gewoon weer op die criminele bende gaan stemmen, dan heb je totaal geen moreel besef en laat men zich weer zoethouden met een plastic bordje koude rijst en een lauw bekertje parbo.

  LEVE DE DICTATUUR!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 8. Het is toch belachelijk dat in Suriname, een land met een handje vol mensen grond/land problemen heeft. Natuurlijk krijg je dit soort situaties, het kan toch niet waar zijn dat de een grote lappen grond heeft/krijgt, zij betalen vaak helemaal niet voor, terwijl de andere niet eens een kostgrondje heeft. De op een volgende regeringen hebben steeds “honderden” hectaren land aan elkaar, vrienden en familie toebedeeld. Vooral nu we met deze professionele roversbende te doen hebben is het hek van de dam. Suriname doet erg selectief met de uitgifte van grond. En dit vindt ook z’n weerslag in de wegenbouw. Het aanleggen van veel te smalle straten, waarvan er geen rekening gehouden wordt met voetgangers/fietsers. Dit betekent dat er geen voetgangers gebied of fietspaden worden “aangelegd” of mee gerekend, maar uitsluiten een rijbaan. Dus, voetgangers zijn verplicht op de rijbaan te lopen! In Suriname wordt er geen rekening met voetgangers of fietsers gehouden.


  Maak melding

 9. Relyfeld moet waken voor een discrepantie tussen de wilde occupanten die een stuk grond krijgen en diegene die al jaren op de wachtlijsten staan en nog geen millimeter grond hebben. Deze laatste groep zou prioriteit moeten hebben bij de afwerking van de achterstand.


  Maak melding

 10. waar anderen kei en keihard moeten werken om een stuk grond te kunnen kopen krijgen anderen grond gratis.

  Groen licht is nu gegeven voor het occuperen van grond,
  het wordt een invasie van “boes-pramakka’s”.


  Maak melding

 11. Vrijdag 9 augustus 2013 om 08:58 uur, door Henk Molenaar

  Vergeet je effe niet dat er in Nederland veel dames zijn die wel kids willen en geen man!
  Loop maar eens een kinderdagverblijf binnen en praat met deze dames!
  Maar wederom zal ik wel uit mijn nek lullen nu maar ok heb zo’n idee dat ik vaker tussen de mensen in Nederland ben dan jij.
  Wat moeten de dames nu dan doen terwijl zij niet willen dat de vaders in hun leven betrokken raken!
  En de kunstmatige bevruchtingen?

  Nederland wil niet zorgen voor het volk en dat heeft niks met buitenlanders te maken.
  Er zijn op dit moment teveel werkeloze alleenstaande dames.
  Als de regering het volk kan overtuigd door te zeggen dat zij hier iets tegen doen dan hebben de Nederlandse ongewilde vaders straks ook een probleem.
  Denk toch eens na witte vriend.
  Iedere Nederlandse actie met geluiden gericht aan de buitenlanders is ook om het Nederlandse volk uit te kleden.

  Lees het maar eens goed en probeer dat te begrijpen.
  En kom maar op met je minnetjes


  Maak melding

 12. Het occuperen van staatsgrond, door arme kanslozen moet kunnen want politici en diens vrienden, welke al zeer riante inkomsten en grote lappen gronden hebben, stelen ook grond als ratten…

  Het stelen van andermans eigendom, door welk individu dan ook, is naar mijn idee wel crimineelgedrag…


  Maak melding

 13. niet werken
  in de rij bij sociale zaken
  op de straathoek staan
  mensen beroven
  woningen overvallen
  occuperen
  overal kinderen verwekken
  zit allemaal in het bloed


  Maak melding

 14. @dre,in de vruchtbare kustvlakte van Suriname,het begint in Nickerie met een brede strook van 80 km en het eindigt in Marowijne met een strook van 20 km vanaf de kustlijn,is bijna geen domeingrond meer te krijgen.Bijna alle vruchtbare grond is weggegeven aan mensen die goede connecties hebben.De arme mensen hebben niet de juiste connecties om aan land te komen.De vraag is,wat doen de groot grondbezitters met al dat land?Niets, het is allemaal overdekt met bos.


  Maak melding

 15. @RobG

  De occupenten zijn de bewoners van het binnenland die neerstrijken op de gromden van anderen en het gegijzeld houden ook.Het omgekeerde zou een stadsbewoner niet kunnen uithalen in het binnenland.
  Het binnenland I het letterlijke eigendom van de occupenten!
  Zij hoeven daar geen stukje grond te gaan kopen ,ze hoeven slechts een hutje op te zetten en binnen de korste keren heb je een dorpje daar staan ,want ze naaien als konijnen en de kindertjes worden geboren op een rij.
  Willen zij ook een stukje grond in de stad hebben dan moeten ze betalen ervoor.Jij bent toch geen occupant geweest neem ik aan ,je hebt toch moeten betalen voor je grond en je ouders toch ook?!
  Van nickerie tot commewijne…waarom moeten de binnenland bewoners beslag gaan leggen hierop,in de stad en omstreken zijn er duizenden nog die sparen om een stukje grond te kunnen kopen,ik zie ze niet gaan occuoeren. De occupenten van het binneland Mogen van mijn part het gehele binnenland van Suriname blijven occuoeren,dit doen ze trouwens eeuwen al,maar ze moeten afblijven van andermans goed in de stad!!!
  Met de zegen van deze criminele ndp regering komen straks nog andere groepn van criminele occupenten want intussen is hun criminele gedrag goedgekeurd en Mogen ze hun criminele daden voortzetten.


  Maak melding

 16. @Ray
  Die boes pramakka’s claimen dat het bos van hun is…

  wij claimen dan dat de stad van ons is…

  ze willen alles gratis hebben…
  je kan ze halen uit het bos maar het bos uit hun kan je niet halen…BOS Mentaliteit…


  Maak melding

 17. Never ending story!

  Dit fenomeen zal nooit verdwijnen uit de suri-gemeenschap.

  Beste Steven,
  weet je hoeveel ‘vrienden’ van je, erg blij zijn dat jij nu Minister bent van RGB 🙂 :).
  Ze vieren bij voorbaat al een feestje, bij de gedachte aan de stukkies grond die jij voor ze zal regelen.
  En zo gaat dat, keer op keer.
  Integriteit is ver te zoeken in dat land.
  Moe wordt je ervan.

  Een never ending sory!!!!


  Maak melding

 18. @Roy

  Nu zij beloond worden voor hun misdaad ben ik bang dat wij het ergste moeten vrezen. Straks krijgen wij een invasie van de occupenten in het binnenstad van Suriname.
  Mijn advise,
  Alle stadsbewoners waak over je have en goed!!


  Maak melding

 19. WKN,komt er ook een artikel over de toekomstige campagne leider van de ndp, of mag ik hier reageren?

  Whahahahahahahahaha, eigenlijk mag ik ze deze tip niet geven, als die abrahams campagneleider wordt, dan is het einde ndp.
  Wat een oerstomme zet van je bouta.
  Verkeerde strategie, hij moet compleet uit het beeld verdwijnen.
  Denk je echt dat die geldschieters je campagne financieel zullen ondersteunen in 2015, met zo’n boef als campagneleider, whahahahahaha, think twice!!!!!

  Geeft niet hoor, blijf je mattie steunen, ongeacht de gevolgen.


  Maak melding

 20. ik hoop dat dit snel wordt ingevoert in sme.

  zodat alle moeders die zomaar hun benen wijdt open houden voor hun lobies verlost worden met de onderhoud van hun plecier..

  vooral in het binnenland van surbo crioelt het van de kroost die niet weten wat te doen op deze aarde,terwijl die papas vrolijk in de stad hun bloemetjes buiten zetten.

  ik hoop dat ene meneer ronny brunsie dit idee in het parlement brengt en op komt voor de moeders,hij heeft zeker ervaring in dit soort zaken..

  laat al die papas hun verplichtingen nakomen,dan zijn wij bevrijdt van alle ellende in ons land wat dit onderwerp betreft..

  zelf disipliene het hoogste respect wat je kunt opbrengen voor je medemens..


  Maak melding

 21. Esmerald, als men kiest voor Abrahams als campagneleider, is er volgens mij niets aan de hand.Al de verhalen over mega corruptie moeten door jullie maar gepubliceerd worden in de fabeltjeskrant.

  Ik denk niet dat de NDP leiding de partij met opzet zwaar wil beschadigen als blijkt dat Abrahams zeer corrupt is geweest.De mensen/kiezers zullen de partij de rug toekeren. Het zou een kapitale fout zijn tot grote vreugde van VHP en NPS.


  Maak melding

 22. @RobG

  je begrijpt het nog steeds niet.De NDP zorgt voor anarchie en daar gedijen ze bij.En dat heeft een echte spin off werking op anderen die het schuwen om een echte werk te doen.Ze scharrelen hun dagelijkse kost bij een en morgen zien we weer.Deze hosselaars hebben geen ene M bijgedragen aan de economie of aan de belasting.En ze stemmen weer NDP om in de marche te blijven leven zonder verplichtingen.


  Maak melding

 23. @ RobG
  Nu hebben we een goede regering met technocraten aan het stuur. Het is een regeerteam dat volgens jou ballen heeft en niet bang is voor die Fronters. Waarom treft men dan geen maatregelen om met voortvarendheid dit euvel uit de wereld te helpen? Jullie hebben toch 36 zetels? Hai, beschuldig mij niet meer dat ik naar het verleden kijk, neen man, nu kijk ik in de toekomst.


  Maak melding

 24. Ik hoorde vandaag een heel goed standpunt van een buitenlandse politicus, hij zei ¨Nationaliseer ALLE grond en laat dan iedereen een aanvraag doen voor het stuk waar hij recht op zegt te hebben of nodig heeft. Op deze manier kunnen we de grond herverdelen en er voor zorgen dat Iedereen een eigen stuk krijgt¨

  Zou dit de oplossing kunnen zijn voor de 1.000den hectares geroofd land die als spelaatje in de kustvlakte aanwezig zijn…


  Maak melding

 25. Het niet nakomen van de paarse beloften heeft ertoe geleid dat occupatie,anarchie,corruptie,criminaliteit zijn toegenomen.
  Het enigste wat de ndp kan doen is het legaliseren ervan.
  De gemeenschap ziet het en investeert in allerlei wapens om have en goed te beschermen.
  Abrahams heeft volgens zijn partij heel erg goed werk verricht op OW vanwege zijn plicht naar de partij toe om het financieel te versterken om de omkoop-campagne goed uit te voeren.Het surinaams volk kan veel verdragen maar kan zich ook flink wreken.
  Als surinamer vertrouw ik erop.Leve Suriname…….


  Maak melding

 26. @Ray,
  Suriname is een dun bevolkt land.In principe zou iedere ingezetene die zijn roots in Suriname heeft een stuk land moeten krijgen van de staat.Ik vraag me soms af hoe het mogelijk kan zijn dat een behoorlijk aantal personen voor een habbekrats(een klein beetje geld) een lap vruchtbare grond hebben gekregen dat groter is dan heel Paramaribo.En weet je wat het erge hiervan is,……de mensen doen niets met de grond, het is overwoekerd.

  Er is nu nog wel domeingrond beschikbaar maar dat is de onvruchtbare grond in het heuvel- en bergland van Suriname.Ik denk dat er hiervan honderdduizenden hectaren beschikbaar zijn. Een paar maanden terug ontstond er tumult over twee personen die diep in het binnenland grondconcessies hadden gekregen.Men repte over corruptie,maar dat is niet het geval. Een ieder kan een stuk domeingrond in het ondoordringbare oerwoud vragen.De kans dat je een behoorlijk lap grond krijgt is 99,99 procent.Het gaat de concessiehouders wel miljoenen kosten om de grond productief te maken.De investeringen zullen immens zijn.


  Maak melding

 27. RobG
  Esmerald, als men kiest voor Abrahams als campagneleider, is er volgens mij niets aan de hand.Al de verhalen over mega corruptie moeten door jullie maar gepubliceerd worden in de fabeltjeskrant.

  Deze RobG is echt niet te geloven…….


  Maak melding

 28. Robg, ben met je eens dat veel gronden zijn uitgegeven aan personen die niets erop doen. Onder deze personen zijn er ook veel politieke heren van beide kampen die bewust in de politiek gaan om makkelijk aan grond te komen.

  Het ergste is dat dit soort mensen die gronden voor niets krijgen en dan voor enorme bedragen door verkopen of verhuren.
  Niet zolang geleden hebben wij dat ook weer gezien met die goud consessies in de omgeving van Iam Gold enz.

  In een gezonde rechtstaat zouden deze heren direct opgesloten moeten worden, maar we zien dat men in Suriname het als normaal ziet. Jammer genoeg accepteert het volk het ook.

  Er zijn stapels met aanvragen op het plan bureau van serieuze Surinaamse ondernemers die groot schalig aan landbouw en veeteelt willen doen, maar deze zelfde politieke figuren houden die ontwikkeling tegen door die gronden op hun eigen naam over te schrijven of aan vrienden te geven. Vele van deze ondernemers hebben de tijd genomen voor een feasibility study omtrent het terrein die zijn hadden aangevraagd. Met die gegevens hebben de politieke figuren deze stukken land zelf aangevraagd om later door te verkopen. Corruptie noemt men dat.

  Het gevolg is dat bijna alle vruchtbare gronden nu in handen zijn van nietsnutters en het land komt niet tot ontwikkeling.

  Pres Bouta had een mooi idée dat Suriname een voedselschuur kan worden voor de Carribean. Hoe wil hij dat verwezelijken als er bijna geen vruchtbare gronden meer beschikbaar zijn? Gaat hij die vruchtbare gronden van hem zelf, zijn politieke vrienden en oppositie vrienden terug vorderen aan de staat of zal de belastingbetaler hun eerst moeten vergoeden? Mooi idée tog

  De regering wil graag 18,000 huizen bouwen, maar geven aan dat zij geen vrije grond beschikbaar hebben om deze huizen te bouwen. Als Bouta, Abrahams, Somo, Soemita en Brunsi het goede voorbeeld geven om hun domiein gronden terug te geven dan kunnen we meer dan 100,000 huizen bouwen zonder problemen.


  Maak melding

 29. @Marco,bedankt voor je waardevolle reactie.Ik denk dat de politiek in Suriname actie zal moeten ondernemen om de gronden die niet gebruikt worden terug te vorderen.Deze gronden moeten in handen komen van ondernemers die vastbesloten zijn om landbouwbedrijven neer te zetten. Het is daarnaast ook heel erg om te vernemen dat er kleine landbouwers werkzaam zijn die geen eigen stuk landbouwgrond kunnen bemachtigen en dat deze landbouwers genoodzaakt zijn om een stuk land van een groot grondbezitter te huren.Deze landbouwers moet de overheid juist steunen en hen niet overlaten aan de willekeur van de groot grondbezitters.

  Het plan van de president om Suriname tot een landbouwschuur te maken is te realiseren.Het lijkt echter alsof verborgen krachten dit proces willen tegenhouden. Ik was vorig jaar op bezoek in Rusland even ten westen van Moskou.De Russen kunnen met recht zeggen dat hun land de graanschuur van de wereld is.Ik zag honderden kilometers lang aaneengesloten graanvelden langs me voorbij komen.Het zou toch prachtig zijn als men in Suriname ook over honderden kilometers alleen maar rijstvelden ging aanleggen en beplanten.

  M.b.t. de 18000 woningen kan ik weinig zeggen. Het voornemen alleen om de huizenbouw op de agenda te plaatsen is dapper. De praktijk is echter weerbarstig.De gronden moeten aangekocht worden, vervolgens moet de verhoging en verstevigen van de grond en de afwatering ter hand genomen worden.Kortom het is een klus die om tijd vraagt. De huizen zullen wel komen maar dan wel in een periode van 10 jaren.


  Maak melding

 30. @Eduard Lupson en Henk Molenaar, de praktijk is weerbarstig en dat moet jullie weten. De regering doet haar best, maar het mag altijd beter. Deze regering is nauwelijks drie jaren aan het bewind en jullie denken dat men een structureel grondprobleem makkelijk kan oplossen. Kon het maar.

  Ik heb tevens de indruk dat jullie makkelijk geloof hechten aan praatjes die geen gaten vullen. M.a.w. jullie geloven teveel in verzinsels en achterklap.Mijn advies!!!!……Vraag aan je huisarts om een anti-psychotica om bij de realiteit te zijn.Jullie hebben toch geen aanleg voor psychoses,verzinsel,hallicunaties en roddel.


  Maak melding

 31. Tuurlijk kan het gronden vraagstuk snel opgelost worden. Als deze regering zo snel een anti rookverbod wet en een nationale verzekering kan invoeren. Dan moet het ook lukken met een anti corruptiewet en het gronden probleem he.


  Maak melding

 32. Waarom worden vruchtbaar landbouwgronden verkaveld? Dat was geenszins de bedoeling bij de uitgifte van deze gronden. Deze gronden werden toch verkaveld in plaats van voor de landbouw te gebruiken. Ja wel hoor, deze gronden werden verkavelen het gaat om de meest vruchtbare landbouwgronden Paramaribo “het kustgebied” van Suriname. En maar de mond vol hebben over de “graanschuur” van de regio te willen worden.Waar men niet bij stilstaat is dat dit alles om efficiëntie vraagt, generen en investeren. Mensen met vakkennis niet om uit te rekenen wat zij voor zichzelf eruit kunnen halen!en, juist, gaat het meestal om dit soort lui!


  Maak melding

 33. @Pola Roid

  in de glorieuze jaren ’80 toen er niks onderhouden werd,had iemand uit eigen zak cement gekocht en daarmee wat kuilen dicht gemaakt in de straat voor zijn huis.Hij werd opgepakt door de M.P[Ganpat?]omdat hij een openbare weg beschadigd had met cement hahaha


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.