Surinaams leiderschap op schoot bij Gunter Pauli

28

PARAMARIBO, 9 aug – Voor Surinaamse leiders en anderen valt beslist wat te leren van bepleiter van de blauwe economie en lid van de Club van Rome, Gunter Pauli. Ellen Naarendorp, topfunctionaris op het ministerie van Buitenlandse Zaken, is daar stellig van overtuigd. Pauli is dan ook uitgenodigd voor het houden van een serie lezingen voor het Surinaamse leiderschap.

Ook andere deskundigen en leken hebben de gelegenheid met Pauli kennis te maken. Naarendorp zelf maakte kennis tijdens een recente internationale conferentie. De indruk die Pauli achterliet is even simpel als briljant. “Hij heeft ideeën over hoe we anders kunnen omgaan met onze economie, milieu en concurrentievermogen. Hij si een out of the box denker”, zegt Naarendorp. De idee van een ‘blauwe economie’ is nog het beste voorbeeld.

Uitgangspunt is dat er goed gekeken moet worden naar natuurlijke systemen. Zulke studies kunnen methoden opleveren voor een duurzame manier van produceren en consumeren. “In de blauwe economie zegt hij dat de oplossing om je heen is. Hij laat je dingen zien die je eerst niet zag, vooral jongeren kunnen daar een boodschap aan hebben. Je hoeft niet op de conservatie manier te denken en doen”, aldus Naarendorp. Gunter Pauli’s eerste lezing voor het leiderschap is: Suriname op het wereldpodium, hoe zetten we ons concurrentievermogen in.


28 REACTIES

 1. Kijk weer zo’n dooddoener, ik wil niet voor de muziek uitlopen. Het is een wereldse plan, maar alleen geldt het niet voor Suriname, waarom, deze “regeerders” zitten niet om het land vooruit te brengen, maar om er zelf beter van te worden. Als dat niet duidelijk is, dan begrijpt men de politieke koers van Suriname totaal niet. Een voorbeeld; “waarom zie je nooit geiten of schapen in een circus? Juist, omdat ze het vermogen – van leren – niet bezitten, deze president met het “Opprobrium Medicorum”, kan je niet redden. Om de boel te bedotten zullen ze meedoen maar van implementeren zal er weinig tot niets terecht komen. Met onwillige honden is het moeilijk hazen vangen, ergo! Het is het zelfde als water in een mand naar zee dragen!


  Maak melding

 2. Rome is de eerste europese land dat met slavernij,volks onderdrukking is begonnen”wat voor goede eigenschappen als leidersschap hebben zij dan te presteren met hun uitgedachte koloniale leider heersen,cowboys.


  Maak melding

 3. Naarendorp, de Italianen zijn niet alleen goed in leiderschapstrainingen, maar hebben ook een redelijk gezonde rechtstaat.
  Die mag je ook kopiëren. Voorlopig is Berlusconi veroordeeld en meer volgt.

  Wanneer wordt die pres in suri vervolgt?

  Trouwens wat voor zin heeft een leiderschapstraining met die ongeleide, ongeschoolde, projectielen, zoals bouta, brunswijk en somo?
  Ze doen toch wat ze willen…

  Uitje van de zaak noem ik dit.


  Maak melding

 4. Ijdele hoop/ boter aan de galg.
  Uit persoonlijke ervaring weet ik dat eenvoudige en grote plannen wel doorzien worden maar niet in uitvoering komen omdat verantwoorde investeerders en uitvoerders pas achteraf voor bewezen diensten betalen. Ook al zijn de diensten dubieus. Vooraf zonder zekerheid 20% afdragen doet geen enkele investeerder zonder 200% zekerheid.

  Daar zit het dilemma.

  Zelfs door de regeringsadviseurs aangekaarte fantastische, simpele en ecologisch verantwoorde plannen gaan de prullenbak in als er niet vooraf betaald wordt.


  Maak melding

 5. Een goed plan, want Suriname heeft goede leiders nodig.De huidige regeerders hebben problemen met zaken van de jaren 80 van de vorige eeuw en zitten dus meer voor zichzelf dan voor het algemeen belang.

  In het buitenland zijn genoeg goed opgeleide Surinamers die ook hun bijdrage kunnen leveren, maar gelet op de huidige politieke situatie in het land, liever met hun gezin in het buitenland blijven.

  Er zal grote omwenteling moeten plaats vinden, die zelf vanuit het volk zal moeten komen. Daarna zal er een brede basis kabinet van technocraten moeten komen, die rekening zal moeten houden met de wensen/doelen van het volk op korte-middellange en lange termijn en prioriteiten moeten stellen.

  zaken zoals: huisvesting, infrastructuur , elektriciteit, water, wegen, scholing/technisch gebied, werkgelegenheid, ondernemerschap, eenmansbedrijven tot grote ondernemingen oa, landbouw-cultuurtechniek/productieondernemingen gericht op de export, goede haven, nieuwe met zijn faciliteiten,toerisme, veiligheid en bestrijding van de criminaliteit,


  Maak melding

 6. Momenteel heeft Suriname een brede basis regering nodig, want deze huidige regeerders worstelen met hun eigen problemen.

  Het Surinaamse volk is in verwarring en is de weg helemaal kwijt in de huidige politiek.

  Suriname zal eerst deze fase in haar ontwikkeling, die het meemaakt moeten afronden, voordat het aan haar ontwikkeling kan gaan werken.


  Maak melding

 7. Arme stakker. Heeft totaal geen weet of negeert de rechtgeaarde surinamer.

  Doe het andersom: Laat Ram Abrahams colleges verzorgen in Italië en elders in de wereld. Hij is de beste leider. Zie naar de roof op OW binnen 3 jaren. Wordt campagneleider van de grootste partij.

  Verkiezingen prognose rooskleurig. Campagneleider heeft SRD.350.000.000,00 miljoenen geroofd. Straks genoeg geld om alle kiezers om te kopen.

  Wel NPS VHP PL jullie zouden bij Ram Abrahams zijn om beter meer en geraffineerd te stelen.


  Maak melding

 8. Sur leiders denken eerst aan zich zelf, dan aan hun naasten, vrienden en als we die allemaal hebben gehad dan komt het volk.
  Deze training is gericht op leiders die het primair doel hebben tijdens hun leiderschap: land en volk.
  Dus zonde van het geld. We krijgen mooie plaatjes voor het plakboek en we gaan over tot de order van de dag.

  Volgens anderen op dit forum ben je negatief als je zaken zo stelt, maar het is niet anders.
  Ook al zou de Dalai Lama komen om deze parasieten iets menselijks en humaan bij te brengen, zonde. Water naar zee dragen.


  Maak melding

 9. Deze naarendorp is een hele grote holle vat die iemand bereid heeft gevonden om op zijn kop te slaan zodat alle paarse idioten het kunnen aanhoren en het stomme bericht kunnen overnemen.Totaal krankzinnig deze bende…..


  Maak melding

 10. Hahaha,..met het uitnodigen van zo een gast geven ze nu eindelijk toe niks te bakken van regeren en gaan nu pas een versneld cursus volgen,..


  Maak melding

 11. hallo,,

  is het die zelfde naarendorp die de schepter zwaait in parijs..

  wat is gebeurt met die vijf miljoen euro die op een geheime rekening is geparkeert volgens lackien voor het kopen van een ambassade gebouw,die volgens de lokale makelaar drie en een half miljoen kost,maar volgens insyders lackien/ddb zeven en half miljoen moet gaan kosten.

  die hele gebouw is tot nog toe dicht gespijkerd en de rente kosten lopen maar op ..

  wie heeft het nu voor het zeggen aldaar..

  wat doet lackien in deze zaak nu..

  komt er een oplossing,het land bloed langzaam langzaam dood..


  Maak melding

 12. Voor dit soort leiders die er momenteel zitten valt niks meer te leren, en waarom zou je hun wat leren terwijl ze nooit wat geleerd hebben, voor dit stelletje ongeschoold geboefte is dit total zinloos en geldverspilling. (bodemloze put en verspilde energie).


  Maak melding

 13. Waar de meeste niets over willen weten is de “ramp” die Suriname te wachten staat. Daar mee bedoel ik, de ramp met de “giftige kwikdampen” boven de binnenstad van Paramaribo. dit probleem is veel belangrijker dan de zogenaamde “leiderschap” trainingen. Dit omdat het al bijvoorbaat niets zal opleveren. Om eerlijk te zijn, moet je om aan deze trainingen te voldoen gemotiveerd zijn en dat kan je niet van deze liederlijke lui zeggen. En kijken om welke mensen het gaat, dan weet je dat men tijd en geld aan het verspillen is. Nu, door de handelingen die opstapel liggen, Suriname echt tot één der “schurkenstaten” gerekend kan worden, dit door de bevestiging van het bewust verdraaien van de geschiedenis. Niet dat dit boek in de winkels zal liggen ter verkoop. Ben je gek, het wordt verplichtekost op de lagere en middelbarescholen. Let wel; “de massamoordenaar zal positief beschreven worden”. Eerst dacht ik dat het om een grap ging, maar dit blijkt een officiële onderneming te zijn. Wat is met Suriname aan de hand? Wel weet ik dat de wereld met “argusogen” naar de verrichtingen van Suriname kijkt. Je kan zeggen wat je wilt, deze “lijders” zijn nergens anders mee bezig dan geld nodeloos te verkwisten. Geld dat broodnodig is voor de “ontwikkeling?” van land en volk! De vraag rijst nu wat de volgende stap zal zijn. Welke landverraders zitten achter deze “pure achterlijke” verzinsels? En natuurlijk zitten die onnozele partijgenoten te genieten in de vorm van wij zijn een vredig land, zie je wel!


  Maak melding

 14. Mebaryu, ik vind je reactie van gisteren 9 augustus 2013 om 13:08 uur,is echt niet meer van deze tijd. Het is verachtelijk en daarom verwerpelijk.De wereld is dynamische en de veranderingen volgen elkaar snel op. Scholing is heel belangrijk om inzichten te verwerven om met de veranderingen om te gaan en om nieuwe kansen te benutten.Deze regering doet haar best om het land tot ontwikkeling te brengen.Maar,……. zoals elk ander ontwikkelingsland heeft Suriname haar beperkingen om de ontwikkeling vlot tot stand te brengen.Met nieuwe inzichten van deskundigen hoopt men het ‘ah ha’ effect te ervaren om de vele problemen aan te pakken en op te lossen.


  Maak melding

 15. voor dat rome,nu italie,heerschappij in deze wereld verworven had gingen zij naar itheophia om daar onderricht te worden wat leiderschap betreft maar ook bouw technieken,land bewerking infrastructuur en nog veel meer wat een land nodig heeft om ordelijk bestuurd te worden.

  rome van nu heeft die structuren gedeeltelijk toegepast en hebben toen een veroverings structuur aangenomen met de bedoeling het zwarte land te veroveren”zij hebben het toen ook gedaan.

  waar het bij mij omgaat is dat wij te vaak naar anderen kijken inplaats van ons zoort genoten die vaak als men in de juiste richting zoekt,beter zijn in mijn boven vermelde.

  RobG

  heldere posting


  Maak melding

 16. Ah…er zijn surinamers genoeg met een degelijke opleiding die de surinaamse economie kunnen herinrichten.. Maar onze integrre broeders zitten allemaal in het buitenland omdat zij geen deel willen uitmaken van een maatschappij die in handen is van dubieze lijders en aanhangers die nu de kans grijpen om zichzelf te verrijken.


  Maak melding

 17. A good leader not only adapts to change with speed, but also sees change as an opportunity….Leadership is about making those around you successful.

  Als leider van een land, moet die zijn volk en land naar grotere hoogtes brengen. Helaas geldt dat alleen voor een klein groepje in Suriname die om de president hangen. In deze regering wordt het zelfs openlijk voor de ogen van het volk gedaan zonder pardon.

  Ondanks Suriname maar een half miljoen inwoners heeft, waardoor deze in zekere zin zich vrij makkelijk in een snel tempo kan veranderen naar grotere hoogtes. Zien we juist dat zij totaal geen ontwikkelings visie hebben, behalve voor hun zelf. Door te stelen van land en volk natuurlijk. Dat kan iedereen.

  Een regering die al 3 jaar achter het stuur zit, is niet kort. Meer nog omdat zij een gunstige economische situatie hebben overgenomen.

  Elke leerrijke training is prima voor elk, maar een geboren leider hoort al een bepaalde gave te hebben, anders zou hij het ambt nooit mogen accepteren.

  Met deze training geeft deze deskundige aan dat wij Surinaamse leiders hebben die een ambt hebben aangenomen zonder de nodige bagage te hebben. Zou het niet grappig zijn dat pas nadat een individue minister is geworden “Ah Ha” gilt in een zaal.


  Maak melding

 18. Alle landen die de grote ontwikkelingen – die om de haverklap veranderen – proberen te volgen, gaan economisch kapot. Wat economie juist nodig heeft is een duurzame langdurige ontwikkeling waarbij men stap voor stap de economie opbouwt en het liefst zonder veel veranderingen. Hierdoor krijgen de mensen een rustiger gevoel, meer zekerheid en een veel betere kans op ontwikkeling. Maar je moet dan wel genoegen willen nemen om niet steeds over de allernieuwste technische foefjes te beschikken. Maar is dat laatste dan wel zo belangrijk? Mijn oude mobieltje van 5 jaar terug doet het nog prima. Waarom zou ik het vervangen door iets wat wel meer functies heeft maar die ik niet per se nodig heb?


  Maak melding

 19. Beschaving is niet bij de aziaten,europeanen,arabieren begonnen,maar bij de zwarte man en vrouw.
  Leiderschap ,daar wisten de overige naties niks vanaf tot dat zij de zwarte man en vrouw ontmoet hadden .
  Tot op heden hebben die naties kennis van het zwarte geslacht onderschept en verdraaid “wat zij nu zeggen is dat het hun kennis is,maar openbaring is niet ver meer.


  Maak melding

 20. ongeacht welke leiders er zijn, het liegen, bedriegen, roven en stelen zit in de Surinaamse cultuur opgesloten.

  Het enige verschil is dat er leiders zijn zonder moordenaarsbloed aan hun handen.

  Verder blijft het een land met een uitzichtloze en kansloze toekomst.


  Maak melding

 21. Alle goede bedoelingen ten spijt, zolang het onderwijssysteem niet herzien wordt, zal het voor geen meter vlotten! Als je voorspoed nastreeft moet je kijken naar wat je voor de toekomst nodig heb. Vooral de taal, technischevakken en informatica zijn van essentieel belang, digitalisering. Het onderwijs wordt juist als het ondergeschoven kind behandeld. En dit is eigenlijk ook geen probleem van nu, het is een structureel probleem. Het is triest te ontdekken dat bijna de helft van alle kinderen zijn geslaagd, wie gaat dit tegen het licht houden, komt het dat het zo fout is gegaan? En naar het zich nu laat aanzien, zal dit juist verergeren, want diegene die dit juist hadden moeten tegen gaan, weten zelf niet waar ze mee bezig zijn. Je kan gerust stellen, dat de meeste van hen een “rudimentaire” ontwikkeling hebben door gemaakt. Veel hoef je dan van hen niet te verwachten. Tot de 70er jaren hadden wij in Suriname na de VS en Canada, het hoogste levensstandaard, van de Amerika’s. Ons Onderwijs en Volksgezondheid was het beste, natuurlijk zijn dit nostalgische tijden, het is een stukje geschiedenis wat voor diegene die het hebben meegemaakt, het niet kunnen vergeten, terug kijkend, natuur! Dit hoeft geen utopie te lijken het is te realiseren, als de wil er is. En het kan ook, maar je moet er zelf achteraan!


  Maak melding

 22. Mebaryu, het klopt helemaal wat je aangeeft. We moeten nu wel niet vergeten dat door computers (informatica) de mens steeds minder hun hersenen hoeft te gebruiken. Alles wordt voor gekauwd. Aan de ene kant krijg je efficientie, maar aan de ander kant worden we luier in het denken. Dit heeft o.a. ook invloed op school prestaties.

  Enkele voorbeelden: Als de server bij een bank uitvalt, weet niemand wat zij moeten doen. Zelfde geldt ook bij technische apparaten. Zonder een computertje kunnen vele de fout niet vinden om te repareren. Hoeveel mensen kunnen nog rekenen om een nota uit te schrijven? Hoeveel mensen kunnen de telefoonnummers van hun vrienden nog onthouden?

  Vele taken en beroepen worden door de computer (machine) overnomen, waardoor de mens alleen een knopje nog moeten indrukken.

  Dit is een harde feit: veel taken die tot
  voor kort alleen door mensen konden
  worden uitgevoerd, kan je nu –
  met een gerust hart – aan computers overlaten.
  Welke specifiek menselijke kwaliteiten
  moet je dan in een businessmodel, waarin
  computers de dienst lijken uit te gaan maken,
  nog hanteren?

  Nu op dit moment is taalbegrip en creatief denken nog belangerijk voor de mens in deze maatschappij. Het probleem wat nu steeds meer de kop op steek is, ondanks de mens creatief kan zijn, wordt het door de computer bemoeilijkt om die uit te voeren.

  Het gevolg is; door informatica, de mens / student lui wordt om hun hersenen nog te gebruiken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.