Surinamer kan op Curaçao medicijnen studeren

17

PARAMARIBO, 8 aug – Voor Surinaamse studenten is er een extra optie om toch nog medicijnen te kunnen studeren: Curaçao. Het beperkte en benauwde aantal kansen om dokter te worden, wordt waarschijnlijk uitgebreid. Nu is er de Avalon University School of Medicine.

Sinds kort staat de school ook open voor Surinamers. “We willen voor Surinamers de mogelijkheid openen om dichtbij huis een dokterscarrière te beginnen”, zegt Roy Heerenveen, vertegenwoordiger van de vroeger op Bonaire gevestigde school. Het diploma maakt de kandidaat niet meteen arts. Het bovendeel van de studie kan worden afgerond op een universiteit in Ohio, in de Verenigde Staten van Amerika. Volgens Heerenveen levert dit een internationaal diploma op.

Voorheen kon dit via de Xavier University School of Medicine in Bonaire. Nu si de naam veranderd en staat de school op Curaçao. Volgens de Surinaamse zaakwaarnemer, Humphrey Schurman, wordt in één klap de artsenstudie toegankelijker voor zoveel meer Surinamers. In Suriname zelf kunnen maximaal veertig studenten per jaar worden toegelaten tot de medische faculteit. Cuba biedt een beperkt aantal studiebeurzen. “Nederland is een alternatief, maar ook daar is er numerus fixus”, aldus Schurman.

17 REACTIES

 1. Moeten je ouders dan echte wel kapitaalkrachtig zijn want het is niet je malligheid om overzee te studeren en daarna nog naar USA voor verdere studie.
  Jaarlijks kost het circa 16.000 US$ om te studeren in USA maar dan heb ik het over studiekosten daarbovenop komen nog de verblijfkosten.
  En wie kunnen dat zelfstandig betalen, dus zonder hulp van familie??????????????


  Maak melding

 2. @ pokie takie

  Wat dachtje van de kinderen van deze regering? Ook de kinderen van alle NDP ministers en ex ministers zijn binnen. Die krijgen de mooiste bsnen. Kijk maar naar de dochter van Doekhi of de kinderen van Abrahams. De volgence generatie van rovers staan al gereed. Su is voor altijd verloren.


  Maak melding

 3. Dese mensen hebben ka in hun hoofd. Waarom kan het niet in su.
  Al die studenten stoppen binnen no time met hun studie want als ze hun kans ien om het land suriname te ontvluchten san denken ze niet meer aan studeren.


  Maak melding

 4. @kolibri
  als ze het land ontvluchten om vervolgens hun studie te voltooien in het buitenland vind ik niet erg, dat ze dan vervolgens als medicus terugkomen maakt mij dan zeer trots. Droevig wordt ik dan vervolgens als ze de arme mensen niet meer willen helpen voordat de minderbedeelden het bedrag (consult) volledig hebben betaald en of geen tijd meer hebben voor de zieke armen.


  Maak melding

 5. Men moet de medische studie niet meer beginnen met arts als einddoel maar als specialist. Er is nog een behoorlijk gebrek aan goede specialisten in Suriname, terwijl er genoeg artsen zijn. Medisch specialist is nu een beschermd beroep. Specialistische behandelingen kunnen een export product worden. Misschien moeten we een paar Indiaase specialisten laten halen…


  Maak melding

 6. Men moet de medische studie niet meer beginnen met arts als einddoel maar als specialist. Er is nog een behoorlijk gebrek aan goede specialisten in Suriname, terwijl er genoeg artsen zijn. Medisch specialist is nu een beschermd beroep. Specialistische behandelingen kunnen een export product worden. Misschien moeten we een paar Indiaase specialisten laten halen…


  Maak melding

 7. wah wah,de kinderen van de bandieten in de DDB clan kunnen nu profiteren. de foefoeru money kunnen deze gasten de dure studie betalen.wie gaat hieronder lijden?
  de arme volkskinderen.De ouders,die geen geld hebben voor de studie van hun kinderen,die gaan naar de knoppen.


  Maak melding

 8. Beste Datra,
  kijk eens goed naar de namen van de specialisten hier in SU en dan weet je gelijk dat je een gezicht moet hebben hier een kans te maken. De elite kinderen gaan nu dure opleiding in buitenland genieten en vormen de nieuwe generatie gezichten. Jammer voor de hard werkende studenten hier op de Anton de Kom, die zullen uiteindelijk wel naar het buitenland gejaagd worden om daar te gaan werken.


  Maak melding

 9. Mooi streven, maar gaan ze dan ook wel terug komen. Meestal blijven ze weg en stichten hun gezin in het land waar ze gestudeerd hebben. Misschien een klein voordeel in Caro-stad…er zijn geen blondines met witte doorschijnende huidjes waar onze jongens zo gek op zijn.


  Maak melding

 10. @ Chind
  Vergeet de dochter van de advokaat van DDB niet. Zij zit toch ook ergens op een ambassade als cadeau. Mw. Somohradjo zit zelfs op een post in Jakarta waarvan ze baalt. Nu heeft Lack-in haar zuster ook benoemd om haar gezelschap te houden. Maar nu het onderwerp. Een medische studie in Willemstad en later in the VS is peperduur en is niet betaalbaar voor minder draagkrachtige gezinnen. Mooi streven, maar de outcome is niet mogelijk. Sorry!


  Maak melding

 11. @ Eduard Lupson

  Zo is het maar net, het is bizar hoe deze regering nepotisme toepast op de volgende generatie. En deze volgende generatie aal dus precies het zelfde doen. En dus zal SU in kwaliteit nooit vooruit gaan. Vind je het raar dat afgestudeerde liever in het buitenland blijven waar ze wel een eerlijke kans krijgen op een baan?


  Maak melding

 12. waarom zal je studeren,als je als an-al-fa-beet beleids-medewerker kan worden of een ambassade post kan bemachtigen,waar je totaal geen verstand van hebt of je wordt minister en niet eens weet van hebt..

  wat dacht je zelf van al die leeghoofden die de het trio formen van de leiding van het land..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.