‘Meer eisen van aanvrager Surinaamse nationaliteit’

44

PARAMARIBO, 8 aug – Het is hoog tijd voor meer strengheid bij het verlenen van de Surinaamse nationaliteit aan buitenlanders. Dit zegt minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken, Biza. Er komen speciale procedures en de wetgeving is ook al af. Kandidaten zullen meer moeten doen.

Nu kan nog volstaan worden met aanvragen bij minimaal vijf jaar verblijf in Suriname. Binnen de regering gaan stemmen op voor het verlangen van meer inzet. “Het nieuwe traject zal onder meer bestaan uit een basiscursus Nederlands, kennis van de Surinaamse samenleving en het bewust maken van rechten en plichten”, zegt Moestadja. Rechten en plichten dan die horen bij het Surinamer zijn. Het komt er op neer dat integratie in de samenleving meer kans krijgt.

Tot nog toe lijkt daar niet op te worden aangestuurd. Moestadja merkte dit zelf op tijdens een ceremonie waarbij zo’n honderd buitenlanders de Surinaamse nationaliteit verkregen. “Niet iedereen wist het volkslied even vlot te kunnen meezingen.” Het kennen van het ‘God zij met ons Suriname’ wordt beslist verplicht gesteld. “We gaan naar een gericht migratiebeleid”, aldus Moestadja. Dit beleid wordt samen met het ministerie van Justitie & Politie uitgedacht.


44 REACTIES

 1. Weer zo’n een SuriSoap, erg goede voornemens worden ingevoerd, maar in werkelijkheid wordt dit nooit to gepast. Ja juist, dit zijn de show elementen van deze improductieve criminele “lijders”, die het land naar de afgrond leiden! Dit door de zeer corrupte ambtenaren, die de aanvragen behandelen. Hoeveel Chinezen hebben een Surinaamsrijbewijs of andere documenten en geen woord Nederlands, Engels of Surinaams spreken. Wie houdt wie voor de gek? Ben je bereid te betalen dan vallen alle goede bedoelen in het niet! Is het niet zo dat je voor 600 euro een Surinaamsrijbewijs kan kopen. Want eigenlijk is alles te koop in Suriname, zolang je bereid bent te betalen, dus. Hoe vaak worden er Chinezen in het buitenland gepakt met Surinaamse paspoorten terwijl zijn noch Surinaams, Engels of Nederlands spreken, hoe komen deze mensen aan deze documenten? Je kan eigenlijk gerust stellen “niets werkt of functioneert goed in Suriname, vooral dit soort wetten!”. Corruptie alom vertegenwoordigt en iedereen doet hieraan mee. Van hoog tot laag!


  Maak melding

 2. Ik denk dat Brampie het volkslied van voor naar achter en van achter naar voren kent. Heeft dat hem weerhouden om Suriname op een megalomane manier te benadelen? Uitgaande van al de parlementariërs, die met hun hand op de Bijbel, de Quran en de Bhagavad Gita, zweren dat ze voor land en volk zullen werken, zou Suriname een paradijs moeten zijn. Van mij mag al dat oppervlakkig uiterlijk vertoon gestolen worden.


  Maak melding

 3. De geschiedenis vanaf 1980 tot heden behoren ze ook te kennen.
  Veel geld bij zich hebben om de corruptie aan te kunnen.
  De CV van de bestuurders en comparanten van het land en vooral de bananen-status.


  Maak melding

 4. @Sabidieri, Mebaru maar effe serieus, hoe verzin je dit soort reacties,

  daar zit meer waarheid in dan jij ooit hier op het forum hebt gepost, en dat laatste zinsdeel over die shit, heeft waarschijnlijk meer betrekking op jezelf, paarse Pipo


  Maak melding

 5. Als het om wetgeving gaat, de grondwet van de republiek Suriname, rechten en plichten dan moet Mo(es) zich afvragen, waarom DDB die wetten niet kent en vele andere Surinamers, oa van de coalitie van de DNA en zijn adviseurs? Hopelijk dat jullie je dan ook die vragen die ik in gedachten heb afvragen of enkele of een ervan?. Wat is er dan mis met die wet in de grondwet van Suriname, dat DDB dan toch President van Suriname is geworden? De grondwet verbiedt dat. ja of ja? Is deze wet ook van toepassing voor de nieuwe Surinamers, waarom dan niet voor DDB?

  Hoe zit het met Surinamers en hun nakomelingen die buiten Suriname wonen met een andere nationaliteit dan de Surinaamse? Wat zijn hun rechten en plichten? Moeten die dezelfde procedure doorlopen als deze vreemdelingen/nieuwkomers, de nieuwe Surinamers?

  Er zijn nakomelingen van Surinamers of hun partner m/v, die in het buitenland wonen, die meer dan één nationaliteit/( hun vrouw/hun man/kids) hebben en krijgen die ook de Surinaamse nationaliteit erbij zonder deze nationaliteiten te verliezen?

  – man kan Nederlander zijn, vrouw amerikaan of omgekeerd, kids beide nationaliteiten hebben;
  – man Nederlander, vrouw Turkse of Marokkaanse en Nederlander of omgekeerd, kids hebben ook beide nationaliteiten;
  – man Canadees of vrouw en man of vrouw Nederlander;
  man Nederlander, vrouw Zwitserse, kids kunnen beide nationaliteiten hebben;
  – Enkele Surinamers die zowel de Nederlandse als de Surinaamse hebben.

  mensen die wel in Suriname geboren zijn en nu in andere buitenlanden wonen.

  Hoe zit het met de Surinamers, ao de
  marrons, die in Frans-Guyana/Frankrijk wonen?


  Maak melding

 6. Het is triest te moeten meemaken hoe sommige hun best denken te doen, maar niet snappen waarom ze niet vooruitkomen. Om intelligente personen te bespreken moet je van goede huizen. Wil je dat het lukt, dan nog ben je er niet, want vaak is het een kwestie van jouw vocabulaire – jouw woorden schat – het meest essentiële in het taalgebruik! Het is heel erg makkelijk te breken wat een andere aan het bouwen is. Deze is niet gewend rationeel te denken en handelen En juist, deze figuren hebben heel veel moeite met de basale gebruiken in die zelfde taal. Omdat; “zeggen makkelijker is dan schijven”, deze zelfde lui die aan het breken zijn kunnen zelf niets bouwen. Waarom zou dat zo zijn, omdat je bij afbraak niet hoeft door te denken. Terwijl je bij bouwen moet je je pragmatisch instellen, alleen zo kom je tot een goed einde. Ook heb je mensen die constant alleen maar onzin uitkraaien, en nooit is zinnigs zeggen of doen. Ja juist, het ligt gewoon in hun aard, deze lui hebben nooit leren denken. Dus, logischer wijs kunnen ze ook niet relativeren, meestal nooit de krant of een boek lezen. En juist deze lui komen anderen vertellen hoe het moet.


  Maak melding

 7. Als Chinesen en Brazilianen en anderen hier niet zouden zijn, dan zou het een saaie boel zijn.Zogenaamd weten wij met een ieder samen te leven, maar is dat waar. Zij zijn ook mensen en dit aarbol is van ons , ook van hun.Als iemand een ander taal wil verstaan dan moet hij of zij het leren zo simpel is het. Of moet een ieder het neger engels kennen en praten, een taal waar er geen beleedsheidsvormen bestaan.een straat taal die nog honderden jaren moet evolueren. Bah. Heb respekt voor ontwikkelde talen als Chinees, Hindoestaan, Javaans, Portugees etc.


  Maak melding

 8. Ik vind dat het nl taal op de tweede plaats moet komen en het surinaamse taal op de eerste plaats.
  Het nl taal hoort bij hun vroegere heerschappij over sme waarbij hun taal als volks taal werd ingevoerd en ons ongedwongen werd om het te leren”wat is er dan met onze taal gebeurt”,als wij ons afhangkelijk van een adere taal of leefwijze maken zijn wij niet vrij,maar nog gevangen in het mentale en geestelijke .


  Maak melding

 9. Van verschillende kabels heb ik gehoord dat Bouterse al vanaf zijn aankomst uit Ned. in 1975 een kleine dealer in poeirie was. En dat de coup in 1980 gefinancierd is vanuit Colombia om de handel fors uit te breiden. Wat weten jullie hier over?


  Maak melding

 10. Sra, ik snap heel goed waarom jij “de” Nederlandse taal op de 2e plaats wilt hebben, maar als er in jouw sranang tongo net zoveel taalfouten staan als in jouw nederlands, kun je maar beter helemaal niets posten


  Maak melding

 11. Donderdag 8 augustus 2013 om 19:34 uur, door OB

  Als iemand een ander taal wil verstaan dan moet hij of zij het leren zo simpel is het. Of moet een ieder het neger engels kennen en praten, een taal waar er geen beleedsheidsvormen bestaan.een straat taal die nog honderden jaren moet evolueren.

  Hallo OB, bestaat neger engels?

  Voor jouw heb ik geen 10 KOEIEN EN EEN ZÜNDAPP.

  Maar een EZEL & een HOPPER fiets.


  Maak melding

 12. Moet wel lachen hoor. Er zou een fly-over komen, een ziekenhuis in Para, PSA-kaart, een 4baansweg….Deze ontwikkelingen heb ik nog niet gezien!!! of gaan ze toch voor die tjoeku’s? betalen ondro tafra en je krijgt meteen je inburgeringsPiloma, vervolgens een Surpaspoort inclusiefffff rijbewijs!!! Een sjinees die nieteens de Nederlandse taal noch sranang tongo spreekt, heeft een rijbewijsch. Vraag je waar de broden staan, lopen ze met je mee en wijzen ze je appels aan!!!!!! Hoe komen ze aan het rijbewijsch????? Theorie en praktijk moet je zowieso doen….Er komt wel een wwet, maar ben bang dat die heel weinig toegepast zal worden…


  Maak melding

 13. Hans.
  Kan jij dan wel surinaamse taal goed schrijven en lezen”ik denk van niet.
  Wat is er zo slecht aan om buitenlanders die zich in sms willen vestigen het surinaamse taal als voertaal te leren.
  Hé het gaat over suriname en niet over nederlandse belangen ook niet wat taal betreft.


  Maak melding

 14. Mebaryu, de prijs voor een rijbewijs was srd 2000 en nu is het srd 2300, dus betaal geen euro 600.Daar het vrijelijk wordt verkocht, dan denk ik dat het een beleid is van de regering.


  Maak melding

 15. Zoals ik geen nederlands kan spreken/schrijven hoeft de man/vrouw die Sur wil worden ook geeen Neds te kunnen spreken en schrijven.Als je bv naar de leider van Su luistert dan hoor je alleen maar Co….Co;;;g Als je naar de symphatisanten/aanhang van de ndp luistert dan breeeeek je klomp.
  Als je naar Lonnie Blunswijk luistert stik je van het lachen.
  Als je naar Somo luistert hoef je echt geen Neds te kennen om Sur te worden.
  Jij die vindt dat anderen geen neds kunnen heb je minister Tigri bakba gehoord soso rommel e kong uit ing keel.
  De hele me-ka combinatie e tak soso banaba.
  Als je de wereld wilt herinneren aan het feit dat DiDiBrie een satan is dan hoef je niet veel Neds te kunnen hoor.Dus of we nou wel’goed neds kunnen spreken of niet we zullen de dingen blijven benoemen die deze moordenaars hebben gedaan en doen.Odi odiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 16. Beste Sree, ik heb even niet begrepen waarom je die mooie dure kado’s aan mij wil geven. Ik heb alles wat mijn hart begeert, dus geef het maar aan iemand anders.

  PS. Als je denkt mij te kunnen beledigen, dan moet je wel vroeger opstaan en van goede huize zijn.


  Maak melding

 17. Sra antwoord op jou vraag, 1. omdat het Nederlands nog steeds de officieele voertaal is, 2 omdat er nog steeds hele groepen ouderen zijn met name in de districten die het sranang tongo ook niet beheersen, zul je toch eerst moeten wachten tot die zijn overleden


  Maak melding

 18. Nederlands is geen wereldtaal. Om elkaar met ze allen te begrijpen en de integratie te bevorderen zullen deze nieuwe Surinamers het Engels moeten leren.


  Maak melding

 19. Hansje.
  Het nl taal is een taal dat nog niet ordelijk door de nederlanders wordt gesproken maar vertoont grote grammatica en woorden spellings fouten .
  Zelf op hoge scholen in nl onder vinden de leerlingen dat het nl taal nog in de tijd van hol bewoners zijn oorsprong vind en geen uitspraak waardig is om als nette taal gebriikt te worden””is nl dan een wereld taal,”echt niet,het moet nog ontwikkeld worden.
  NL is geen taal maar maar een verdraaide vertaling van verschillende europese talen.dus nl taal is geen oorspronkelijk volks taal maar een verbastering.


  Maak melding

 20. De ned.taal is ook niet alles?Koloniale taal,frans,spaans en engels zijn talen die de wereld overheersen.Indonesia?India? heeft haar eigen taal en niet van de kolonie.Leer chinees,goed voor de economie


  Maak melding

 21. Het is opvallend hoe de paarsehoeren zich als echte “smuigerds” gedragen. De meeste van hen hebben het niet door dat ze meedoen om mee te willen doen. Hun inbreng is van nul en generlei waarde, maar dat mag je hen niet vertellen. Het zijn net “kleinkinderen” ze blijven door drammen en weten van ophouden! Wat ik niet snap is dat sommige mensen zo onlogisch denken, dat zij zelf ook niet begrijpen, waarom anderen hen niet begrijpen, begrijpt u mij? Hier zou je niet kunnen zeggen; “wat snip niet snapt snapt snap wel”, en kom mij niet vertellen dat Nederlands moeilijk is. Alles moet je als mens leren, niets is de mens aangeboren, een ieder kan deze taal onder de knie krijgen. Je moet er wel wat voor doen, het wordt jou niet in de schoot geworpen. Want dan krijg je, san buriki skrifi asi no kan lesi! en dat is wat het verschil maakt!


  Maak melding

 22. Een taal dat opgedrongen is om te leren betekend dat jij na jaren/eeuwen jou eigen taal niet meer machtig ben en jou voor altijd voor die vreemde taal moet buigen.
  Wij zijn niet verplicht om het nl koloniale taal in Su te spreken,wij zijn geen onderdeel van nl.


  Maak melding

 23. Basiscursus Surinaams?

  Een Basiscursus Surinaams (taki-taki) lijkt me beter op zijn plaats. Ga er vanuit dat niet alle Surinaamse ingezetenen (veel ouderen. inheemsen en Marrons en zo) de Nederlandse taal machtig zijn, maar wel het Surinaams. Hoe wil je dat ze dan de Chinees met zijn basiscursus Nederlands verstaan of andersom?

  De minister denkt eenzijdig en weet niet goed wat hij doet. Hij vergeet dat zelfs veel oudere Javaanse en Hindoestaanse Surinamers geen Nederlands kunnen spreken om te communiceren met de nieuwe Chinese medemens. Dit is gewoon een lachertje.


  Maak melding

 24. Whahahahahahahahaha, net echt!
  het enige wat telt is dat ze strax in 2015, het paarse vakje inkleuren, daarvoor hebben ze gekend, in ruil voor een suri-paspoort.
  Daaaaaag mini-ster!


  Maak melding

 25. Bij de verkiezingen van 2015 mogen geen waarnemers uit vijandige landen worden uitgenodigd, maar alleen uit Cuba, venezuela, Haiti, Eq. Guinee, Noord-Korea en Iran. Voor degenen die domeingrond, handelswaar, sardien, nasi of baantjes van ons heeft gehad en toch geen NDP stemt: de biljetten hebben nummers , we kunne je zo traceren.


  Maak melding

 26. Sra ik snap heel goed dat jij problemen hebt met de grammatica etc. van de nederlandse taal en de ned. taal op zich, je moet nl. minimaal een beetje intelligentie bezitten om het allemaal te begrijpen


  Maak melding

 27. Op basis waarvan zou het Taki-Taki ingevoerd moeten worden als officieele voertaal?. waarom dan niet het Sarnami, de Hindoestaanse bevolkingsgroep is tenslotte de grootste 24% t.o.v. de creoolse 17% eigenlijk dus het meest democratisch, of heeft het wat te maken met het verbale geweld van sommigen


  Maak melding

 28. Hans
  Jij als nederlander ben jou eigen taal niet machtig,wat bezielt jou om mij een echte surinamer te komen zeggen dat jou taal in mijn land gesproken moet worden inplaats van onze su taal,leef jij nog in een valse hoop dat nl het nog voor het zeggen heeft in mijn land.
  Taal statistieken hebben aangegeven dat het nl taal nog in ontwikkeling is,waarom als er nl taal gesproken word gebruikt men gebroken Su taal als enkele woorden,bv,ik gaat naar oso,asl het nl taal zo geweldig was zou men geen andere taal erin gebruiken.
  Laat Su met rust wij hebben er niet om gevraagd om het nl taal te leren,en dan word er door jullie over waarde gesproken”laat ons sme in onze waarde ,jij bent dejouwe niet eens machtig dan wil jij ons komen leren hoe het moet ,dat is verleden tijjd.


  Maak melding

 29. Sra, jij mag mij rustig verwijten dat ik de Nederlandse taal niet machtig ben, in dit geval, de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet, en zoals ik eerder al stelde, je leest verrekte slecht of je begrijpt niet wat er staat, invullen wat een ander denkt is ook niet je sterkste punt, gezien de miskleunen die je hierin maakt en jou iets leren is vergeefse moeite, je neemt toch niets op


  Maak melding

 30. Sra in een ding heb je volkomen gelijk, zowat alle talen, zoals het Nederlands, het Duits, het Engels, het Frans etc. zijn in ontwikkeling, de zogenaamse levende talen, vaak niet ten goede, het “Latijn” daarentegen is een dode taal


  Maak melding

 31. hans

  jij waant jou zelf te hoog ,net als ik zelf gezegd heb”van jou hoef en kan ik niks leren”snap jij het nu,’trouwens ik heb jou van niks verweten,dat heb jij jou zelf in gesproken.
  en nu goed lezen;ik heb jou niet om jou mening gevraagd,ik heb mijn mening gegeven niet meer en niet minder,en als jij het niet met mij eens ben dan moet jij met sterke argumenten komen zodat wij een stevige discussie kunnen neerleggen”zo tezien kan jij dat niet,maar begin net als andere forum bezoekers een persoonlijk mening te uiten dat het onderwerp van het nieuws weg doet vallen.

  in jou posting geef jij aan dat ik in een bepaalde opzicht gelijk hebt.

  had ik dan toch gelijk in mijn vorige posting”waarom dan geef jij mij gelijk,ik heb liever dat jij mijn posting begrijpt en als jij kan een positieve mening op mijn posting geeft”kan jij dat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.