maandag, mei 27, 2024
HomeNieuws uit SurinameWet Openbaarheid van Bestuur in de koker

Wet Openbaarheid van Bestuur in de koker

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 7 aug – Als het aan minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken ligt, heeft Suriname over niet al te lange tijd een wet op Openbaarheid van Bestuur. Ook een wet op bescherming van klokkenluiders zou niet ondenkbaar mogen zijn. Het recht van de burger op informatie van de overheid moet geregeld worden.

Intussen ligt al een wetsvoorstel gereed wat betreft openbaarheid van bestuur. Het voorstel is al besproken binnen de ministerraad en kanttekeningen zijn meegenomen. Een wet op openbaarheid van bestuur zou geen noemenswaardige bezwaren mogen opleveren. “Die is nodig”, zegt Moestadja tegenover de Ware Tijd. De ervaring leert dat de overheid of functionarissen van de overheid niet altijd even enthousiast zijn als het aankomt op informatie verstrekken.

Daarom ook wordt een goede regeling voorgestaan. Moestadja is ook voorstander van een deugdelijke bescherming voor klokkenluiders. “De klokkenluider moet beschermd worden. Het mag niet zo zijn dat je bang moet zijn om zaken die niet goed gaan bij de overheid, aan de grote klok te hangen.” Parlementariër Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) is er niet van overtuigd dat Moestadja en zijn goede bedoelingen kans van slagen hebben. Het huidige kabinet blinkt niet bepaald uit in openheid: “Het heeft dat gedrag tot nu toe niet getoond.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

27 REACTIES
 1. Mensen, het is allemaal zo contra, corruptie is orde van de dag door alle lagen van de overheden en nu komen ze met WOB, la me niet lachen, gaat Bouterse dan zijn uitgaven openbaar maken?

  Dat dacht ik niet en mogelijk is dit ook een luchtbel, want Bouterse verplaatst alles tot na de verkiezingen want hij hoopt president te worden enerzijds en anderzijds heeft hij al voldoende geplunderd om rest van zijn leven lux te kunnen leven!


  Maak melding
 2. Wie denkt deze “mini-ster” voor de gek te houden. Het is dat je in Suriname de dag van vandaag, juist op jouw tellen moet passen wil je misstanden aan de kaak stellen. Alleen wanneer je levens moe bent zou je dit als Sutinamer doe, wetend wat jou te wachten staat. Dit vooral met deze criminele regeerders, deze dulden eigenlijk geen tegenspraak. Dit soort wetten worden enkel en alleen gemaakt om de buitenwereld zand in de ogen te strooien. Het is een van de zoveelste shows die opgevoerd worden. Om de wet openbaarheid van bestuur in te voeren moet je eerst transparantie hebben. Als ik het goed begrijp, dan kunnen we zeer binnenkort de eerste grote corruptie zaak voor de (rechter?)verwachten. En juist, bij dit beleid zal het ver te zoeken zijn. Dit klinkt erg bevredigend, maar het is het zelfde als een “vlag” op een modderschuit! Van nul en generlei waarde! Wat een stelletje inferieure volksverlakkers, want waarom wacht men nog steeds om verantwoording van de gestolen goudreserve uit de Centrale Bank? Weer een van die Surinaamse spreekwoorden die van toepassing zijn; “te yu mati e kor yu à no e lafu”. Natuurlijk hoeft er niemand met mij eens te zijn, want dit is zo helder als glas!


  Maak melding
 3. Wat is de betekenis van dit soort wetten indien de regering/president weigert vragen te beantwoorden die coalitie en oppositie in vereniging stellen.
  De heer Panka, de voorzitter van de DNA en de oppositie hebben allen in hun eigen toonzetting verzocht aan de president uitleg te kommen geven omtrent het eervolle ontslag van de minister van OW.

  Waarom zal er dan wel gereageerd worden op een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van Bestuur of waarom zal een Klokkenluider gehoord en beschermd worden.


  Maak melding
 4. !!!!!!!!!! De Klokkenluider!!!!!!!!!!

  Mama mama ik ga die persoon aangeven hoor!

  zoon lieve zoon NIET doen, want hij heeft mij ooit geholpen aan deze baan zonder diploma en krijgt jou zus kinderbijslag voor 11 kinderen ipv 3!!!

  maar da’s tog niet eerlijk Mama???

  Lieve zoon,…deze klokkenluider was ooit ook eentje met een Clevia-diploma en thans in de regering zit alleen maar Clevia’s!!!

  da wat moet ik doen Mama?

  Wel zoon….naar Su maatstaf,…..ga liever spelen met je **klokkenspel**, en wie weet wordt jij ooit ook een Lonnie & Somo 🙂


  Maak melding
 5. Enkele jaren geleden – 2007 – werd op dit zelfde ministerie geopperd de kwantiteit en de kwaliteit van de ambtenaren tegen het licht te houden. Daar is naar ik meen nooit meer wat van vernomen vermoed ik? Frappant is dat je juist bij het ambtenaren apparaat de meest laaggeletterden tegenkomt. Het zijn professionele improductieve bezoldigden – vaak 7 even -partijpolitieke ja knikkers. Zover ik weet is dat volgens mij alleen bij een slogan gebleven, want zou je deze lui hun kwaliteit tegen het licht houden. Zou dat betekenen dat je van de ruim 40.000 ambtenaren/poppenspelers er ruim 30.000 ongeschikt verklaard zouden worden. Om het volk bezig te houden moet je steeds ingewikkelde processen entameren, maar implementeren zal nooit ter spake komen. Als je naar het onderwijs kijkt, het is om te huilen. Kijkend naar de geslaagden, erg weinig zijn er doorheen gekomen, wat zal de toekomst ons brengen?, wel weet ik dat het niet alleen aan de leerlingen/studenten ligt. Over de kwaliteit van de “docenten” – partijpolitiekeloyalisten – wordt nooit gesproken want vaak zijn zij het probleem. Want de meeste van deze lui zijn helemaal niet gekwalificeerd om voor de klas te staan, en daar wordt nooit over gepraat.


  Maak melding
 6. Bouta als je ballen heb moet je in de parlement kommen uileggen wat allemaal gebeurd in het land . in ander landen zijn de president bijna altijd in de parlement maar Bouta die slaap nog die is in 3jaar tiujd nog geen 5 keer gekomen want hij durf niet of hij kan geen uitleg geven


  Maak melding
 7. Als er in de WOB geen sanctiemogelijkheid is opgenomen of als er te veel uitzonderingen worden gemaakt, dan is de wet dan een wassenneus. DNA zal dit kritisch tegen het licht moeten houden.


  Maak melding
 8. mensen dom houden en van informatie onthouden staat hoog in het vaandel van deze corrupte regering, om zodoende al die corrupte handelingen van deze lui te verdoezelen.


  Maak melding
 9. weer proberen de mensen zand in hun ogen te strooien..
  hy laat horen wat de mensen willen horen…
  waarom confronteert hy de wolf dan niet dat de zaken niet goed gaan zoals Ruth aangeeft…
  natuurlijk bang om ook een schop onder zijn hol te krijgen..


  Maak melding
 10. Arme domme Jojo snapt er de ballen niet van, maar wil wel een deuntje meezingen.

  jojo effe serieus, moet ik je nu ook gaan uitleggen wat dit betekend voor Suriname, zo’n wet.

  Ok, vooruit dan maar. Als zo’n wet is aangenomen, kan men zich op beroepen, momenteel zonder wet, kan men dat niet, snappie.

  De vraag is waarom front die 10 jaar lang geregeerd heeft, zo’n wet niet heeft aangenomen.


  Maak melding
 11. @Sabidieri

  Hou toch je snavel dicht idioot!!!
  Deze wet was niet eens voorgesteld of gemaakt en toen kreeg de moordenaar van 15 burgers amnestie!!!
  Speciaal voor deze crimineel werden wetten verbroken en verkracht!!!


  Maak melding
 12. @Sabidieri
  …en bovendien hoefde niemand tijdens Venetiaan bang te zijn ,zijn of haar mening te uiten. Niemand werd bedreigd noch warden kogelbrieven verstuurd .En de tragedie van 8 dec 1982 heft nooit plaatsgehad onder Venetiaan,Stom ding dat je bent!!


  Maak melding
 13. Ray je vind jezelf vast wel een democraat die recht op eigen mening hoog in het vaandel draagt, toch. Met zulke tegenstaanders was het heel makkelijk amnestie te verlenen hoor, veel hadden we in Suriname niet nodig.


  Maak melding
 14. @Sabidieri
  Natuurlijk ben ik Democratisch bezig en waardeer ik Democratie binnen welke staat dan ook ,waar toevallig geen dictator het voor het zeggen heeft!Dit laatse kan ik helaas niet van Suriname zeggen!!

  Een dictator met een lange strafblaad en zelf amnestie belonging is het land aan het lijden,natuurlijk kan ik nooit trots erop zijn !
  O,ja een ieder die het niet mee eens is met deze ndp regering en zijn aanhang wordt uitgemaakt als tegenstaander of taatsvijand!!!
  Dat is trouwens bewezen op 8 dec 1982!!!


  Maak melding
 15. Wat opvalt is dat sommige mensen gauw tevreden zijn, ja toch, een kinderhand is snel gevuld. Ik heb gemerkt dat enkelen ze ziet vliegen, dat die wet er is is niet het probleem. Waar niemand bij stilstaat is, de uitvoering van deze wet. Daar zit ik op te wachten, en deze bedriegers kennend weet ik dat het de zoveelste SuriSoap is. En we moeten ook eerlijk bekennen dat er langzaam maar zeker subtiel “dictatoriale” trekken zich beginnen af te tekenen. Deze monadische serpent is alle macht naar zich toe aan het trekken. De democratie wordt gestaagd uitgehold, en daar let de rest juist niet op! Natuurlijk is dat mijn persoonlijke constatering, je moet altijd verder kijken dan jouw neus lang is. En dat is niet voor een ieder weggelegd, wie dit niet wil zien/weten moet bij Hans Anders langs voor een hogere bril sterkte. Ook dat er iets uit de koker of uit de pijplijn komt rollen, dit alles is te associëren met een “cloaca” wat “ik” zeer toepasselijk vind!


  Maak melding
 16. Waarom moet klokkenuider besgermt? Religie en staat zijn tog gesgeiden? Bovendien die klok maakt elke zondag herrie. Dan die klokkeluider niet besgermen tog?


  Maak melding
 17. Misschien neemt Moestadja het zekere voor het onzekere. Misschien is er gevoeloge info van de NDP ministers die naar buiten gebracht zal worden door de PL.


  Maak melding
 18. Wel weet ik met een zekerheid van 100% dat hoe dan ook je nooit een klokkenluider in Suriname tegen zal komen. Niet omdat zij er niet zijn, die zijn er juist en legio, het probleem is na dat alles uit de doeken gedaan is. Komt het echte probleem. Is men vergeten toen de militairen het voor het zeggen hadden. Werd ook geroepen wie over malversaties van het militairegezag iets te vertellen of aan de kaak wilde stellen, het kon doen bij het Fort Zeelandia aan de Abraham Cruyssenlaan. Toen leek het alsof ze brandschoon waren, omdat niemand levens moe was heeft ook niemand zich gemeld, dus zij men dat het om lozekreten ging. Ik denk nog dat bij veel van ons dit nog in het geheugen staat gegrift. Het zal niet lang meer duren voordat we situaties alla Zimbabwe of Ivoorkust in Suriname gaan meemaken. Verkiezingsfraude om de macht te behouden, laten we vanuit gaan dat 2015 geen Afrikaanse toestanden in Suriname zullen plaatsvinden. Dit is geen doomscenario maar wel moet men hier ernstig rekening meehouden dat SME ook kan treffen en dit niet uit het oog verliezen.


  Maak melding
 19. @sabidieri
  ik heb helemaal geen uitleg gegeven maar een openvraag gesteld.
  Wat kunnen dergelijke wetten anders zijn dan doekjes voor het bloeden als de president weigert aan zijn grondwettelijke verplichtingen te voldoen en op vragen van onder andere zijn eigen Partij/fractie voorzitter in de DNA niet beantwoord.

  Ik heb in Nederland een paar keer op basis van de WOB om informatie gevraagd en binnen redelijke termijnen alles gekregen wat beoogd werd. Zelfs de informatie die de betreffende organisatie heel slecht uit kwam en haar bestuurders beschadigde.
  Denk iemand dat zeker onder deze regering een dergelijke wet zin heeft.

  Sabidieri Surinamers zijn in het algemeen goed door hun moeders opgevoegd, aardig en beleefd. U heeft een 2de natuur die begint met schelden en beledigen zonder enige noodzaak.
  Dat is jammer en helaas een punt van verdriet voor uw moeder.


  Maak melding
 20. “k heb in Nederland een paar keer op basis van de WOB om informatie gevraagd ”

  Ja en dat bedoel ik precies “op basis van de WOB”. Op basis waarvan zou je nu informatie kunnen opvragen in Suriname, het antwoord zal je wel weten, er is geen wet, front heeft in de 10 jaar verzuimd zo’n wet aan te nemen, de huidige bestuurders doen dat wel, dat wil wel heel wat zeggen hoor. Mocht je informatie opvragen nadat de wet is aangenomen en men weigert dat te geven, kan je je daarop beroepen, nu is er niets omdat front vond dat zo’n wet geen zin heeft.

  By the way ik scheld niet uit of beledig niet zonder enige noodzaak, ik constateer alleen maar dat julie een stelletje zwakbegaafden zijn hier op waterkant.net en dat zal wel komen omdat ik niet alleen door een moeder ben opgevoed maar door een vader en een moeder, dat is het verschil.


  Maak melding
 21. @Sabidieri

  Welke info over Suriname wil je hebben dan/
  Wie bv het land doet lijden heden/
  Over de dec moorden,coup1980,bouta amnestie?Het reschuffelen van de ministers maandelijks,wat is er dan dat je nog niet weet over Suriname?!


  Maak melding
 22. Ik heb Moestadja altijd een vrij integere persoon gevonden. Ik dek ook dat hij voor dit politiek bestel en deze politieke moraal te groot is. De man is volgens mij een hedendaagse politicus die gevangen zit in een politieke cultuur van het jaar 1500. Ik zou geen bezwaar hebben dat deze man president werd, ondanks het feit dat hij soms keuzes heeft gemaakt waar ik niet blij van werd.

  Zo een wet kan voor de bevolking een uitweg zijn. Uiteraard moeten er sancties in zitten. dit soort wetten zijn de enige manier om het volk te bevrijden van het politieke patronage systeem. Nu nog de moraal om af te treden als je betrapt bent en een goed vervolgingsapparaat dat zonder aanzien des persoons zijn werk doet.

  Ik wil er wel op wijzen dat DiDiBri nog NOOIT zijn eigen mensen heeft vervolgd. FRONT WEL!!

  Een wet is dus niet alles, je moet je er ook aan willen houden.

  Zie 8 december!!


  Maak melding
 23. @ Sabidieri
  De laatste opmerking vam jouw heb ik verdiend.
  Pluim. Is heel goed gepareerd van een ironische opmerking van mij.

  Ten aanzien van zwakbegaafd heb je het helaas mis.
  Wel iets dyslectisch maar aardig boven het gemiddelde afhankelijk van de rust in het hoofd.

  Mijn stelling is alleen in Suriname zal een WOB van nul en generlei betekenis zijn. Er zijn geen feiten, alleen maar meningen, ook al staat het zwart op wit, wordt iets door alle deskundigen bevestigd en verklaren zelfs coalitie genoten dat het niet zo goed gaat, des al niet te min zijn er nog steeds leiden waarvoor hun mening zwaarder weegt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES