Surinaamse rap Tien Koeien ‘ethisch onverantwoord’

39

PARAMARIBO, 5 aug – De Surinaamse rap Tien Koeien is verboden goed op Radio 10. Het station speelde het nummer eerst wel af. Maar om ‘ethische redenen’ mag het niet meer. Volgens rapper Scrappy W is er niets aan de hand met zijn product: “Ik zing over de realiteit en promoot helemaal geen zelfmoord.”

Toch ziet Radio 10 er geen heil meer in. “Het lied is ethisch niet verantwoord”, zegt directeur Werner Duttenhofer jr. tegenover de Ware Tijd. Ook luisteraars zouden veel kritiek hebben gespuid. “En we doen het voor hen”, aldus Duttenhofer. Opmerkelijk genoeg zijn het ook de luisteraars die het nummertje graag horen op zender SRS. Het publiek bedrijf speelt Tien Koeien zo vaak als de luisteraar het horen wil.

Het nummer zou zelfs ‘heel veel’ worden aangevraagd. “We hebben geen probleem met het lied. Het is de realiteit waar Scrappy over rapt”, zegt SRS-functionaris Guno Ravenberg. Een mogelijk bezwaar is het gebruik van het woord kafri (Sarnami voor kaffer, red.). Maar echt onoverkomelijk is het nu ook weer niet. Tien Koeien verscheen gelijk op de eerste plaats van Kanta Massi, de hitlijst van SRS voor Surinaamse muziek. Zanger Bryan B. zingt mee.

Bekijk ook:

39 REACTIES

 1. Ja,natuurlijk is het ethisch niet verantwoord’heb ook naar geluisterd.Duttenhofer is een echte professionele man in zijn vak.Dit kan gewoon niet,er zijn grenzen.Had een andere volk(ras)dit gezongen dan was het moord en brand.Deze zanger denkt niet na ,maar ,denkt alleen aan zich zelf,als ie maar kan score.Daarom blijf ik dit zeggen ,de creool hindoestaan ,javaan enz….zullen zich echt nooit verzoenen.Het is net of er geen andere teksten zijn,lang leve papa touwtje,die zong ook ,maar wel met degelijke teksten,die aanvaardbaar waren,en tevens ook een soort van protest.Jongens luister maar zelf naar dit liedje en oordeel maar zelf-Het liedje is door een familie-lid opgenomen in su en naar nederland gebracht,zodoende heb ik het kunnen horen.Ik vind het walgelijk,maar ja alles kan in suriname.Zie maar een moordenaar als president,een rover ex-gedetineerde,bankrover en misdadiger in het parlement,suriname is een grote poppekast,heelaas zonder jan-klaassen en katrijn,


  Maak melding

 2. Niets mis mee. Het is de waarheid!
  Er kan over zoveel dingen gezongen worden, maar dit is niets minder dan de waarheid!
  Mensen moeten stoppen om bepaalde problemen onder stoelen en banken te schuiven!
  Wie het ook had gezongen, het is de waarheid!


  Maak melding

 3. @vleermuis…
  De problemen zijn tussen hindoestanen en creolen. Creolen en javanen en andere bevolkingsgroepen kunnen het prima vinden met elkaar (over het algemeen).
  Hindoestanen volgens mij ook met alle andere bevolkingsgroepen


  Maak melding

 4. Duttenhofer is VROUW EN ZE WILT DAT LIED TERUG OP DE RADIO. achterhaalde etnisch gedonder onder surinamers steeds.. tak a san lik fa deh da direk a no bun


  Maak melding

 5. Ik ben heel erg blij met het lied,heel goeie tekst.Dit lied moet gezongen worden door de artiest bij de openingsceremonie van CARIFESTA.
  Het lied is heel erg bevorderlijk voor de natievorming van Suriname.


  Maak melding

 6. beste landgenoten, het is maar een lied jullie moeten maken problemen voor niks laten we het land opbouwen en niet zeuren. ik hoor niemand klagen over het lied van lieve Hugo.


  Maak melding

 7. De waarheid doet altijd pijn, maar het mag moet gezegd en verteld worden. Er vinden in Su veels te veel zelfmoorden plaats om een heleboel redenen. Niet in de laatste plaats door mensen die een problematische (liefdes) relatie hebben of hadden.
  Ik vind het moedig van de zangers dat ze dit doen..is een eye opener voor het volk!!!!


  Maak melding

 8. afro mensen willen altijd bij andere rassen horen, alle rassen zijn welkom bij de afro su. maar de andere rassen willen weinig met hun in een relatie behalve afro su met geld,,,,voetballers e,d.
  sommige ouders eisen 10 koeien en een zundapp. andere ouders zijn tevreden met glad haar en lichte kleur…


  Maak melding

 9. Ik kan niets aanmerken op het lied dat etisch onverantwoord zou zijn. Mogelijk dat dit soort gebeurtenissen in deze verlichte tijd veel minder voorkomen maar zo’n 30-40 jaar geleden zou dit al helemaal taboe geweest zijn. Welk Hindostaans meisje zou het in haar hoofd halen om met een ‘djoeka’ te komen aandansen??? Yu law noh??? Maar gelukkig zijn de tijden veranderd en daar ben ik erg blij om. Vele rassen hebben zich intussen vermongen waardoor we nu rasechte Surinaamse nakomelingen hebben. Laten we die trend voortzetten en de tekst van dit lied gebruiken als aansporing om het nooit meer zo ver te laten komen dat er zelfmoord gepleegd wordt, hetzij door man of vrouw, vanwege verkeerde beinvloeding van ouders. Ik zou het lied rustig weer in de ether gooien.


  Maak melding

 10. De zanger/songwriter heeft het afrikaanse geprojecteerd op een mix van Lackin en zijn en partner.Zo een idylle is toch ook uit Wan Pipel gehaald met Rubia.Niet verwarren met de Ruby van Burlesconi.Alleen vermeldt hij niet dat als een Masai een koe ziet,loeit het hart van de Masai.


  Maak melding

 11. Stond het op 1 omdat BB mee zingt??? Ik vind het maar niets. er zit geen boodschap aan. maar een ieder zijn ding. Omdat negers niets zeggen en niet durfden te klagen als ze een lied horen, of ze klagen thuis maar.


  Maak melding

 12. dagblad suriname is blad voor hindoestanen dus ik lees geen dagblad suriname. Ik ben in elk geval blij dat dit lied weer op radio 10 mag 😀 hebben ze al afgedraaid vandaag.
  Suma no lob eng.. PECH 😀 hahaha!


  Maak melding

 13. ieder cultuur heeft wat,zo heeft de djoeka’s kinderen maken bij verschillende vrouwen en hun achter laten zonder zundapp en koeien achterlaten tot dat ze in de criminaliteit belanden en neer geschoten worden door de politie.


  Maak melding

 14. Arme marron man, arme wilde beest, de zangers hebben zichzelf en jullie te kijk gezet en laten zien dat ze nog een hele lange weg te gaan hebben als het over deze teksten gaat.

  Ze hebben het geprobeerd, ik weeg het af en geef de inhoud van de tekst en de zangers voor dit lied het cijfer, nihil.

  advies: laat je goed voorlichten door professionals als het om dit soort teksten gaat en laat het ook realistisch zijn en maak niet een slag in de lucht.


  Maak melding

 15. ik snap het! de mensen die over het algemeen hier reageren op waterkant.net zijn hindoestanen…

  Stelletje racisten bij elkaar!
  Hoezo noem je een marron een arm wild beest???
  Donderop terug naar India, stomme koelie!


  Maak melding

 16. Wie zegt dat de negers niet van de hindostanen houden?
  Kijk het liedje 10 koeien gebasseerd rond de hindostanen brengt zoveel vreugde onder de kaffries!Hebben jullie kaffries dank je wel gezegd aan de hindostanen voor al het pret!!??


  Maak melding

 17. @neeltje

  Ik kan me niet voorstellen hoe jullie Kaffries in leven zullen blijven als de hindostanen vertrokken zullen zijn . Wij ,ja wij de hindostanen geven jullie alle redenen om happy te zijn. Zie je het liedje 10 koeien special geschreven met de hindostanen in gedachte heeft jullie wereld onderste boven gedraaid en het is een hit onder jullie de kaffries!
  Zoveel plezier zouden jullie toch niet beleven als het liedje 10 ezels met julli Kaffries in gedachten gezongen en uitgezonden zou worden door Scrappy the dog en dikke bijlhout!!!

  Wees gerust kaffries,wij gaan geen liedje maken die de sentimenten van anderen gaan kwetsen.
  Maar als er ooit een liedje uitkomt met de tekst…ik ben geroofd door de djoeka ..zal ik de zanger nooit kwalijk nemen.


  Maak melding

 18. het was voor mij van af het eerste keer toen ik dit lied hoorde duidekijk dat het een tekst was die afdroop van de waarheid .bij de meeste hindoestanen gaat het om rijkdomen veelal niet om ware liefde,zo ook bij rubia en die kafri.ze zijn blijkbaar gelukkig met elkaar op de fiets tot dat adja het komt te weten ,en daar begint het lijdens weg voor die kafri en rubia .zijn liefde voor haar overwind de drang van adja om ze uit elkaar te houden dmv een te hoge huwlijks schat te vragen aan die kafri .ik ben er van overtuigd dat vele hindoestaanse heren zich zelf zien in die kafri,omdat ze niet rijk zijn als hun rubia of ze niet lichtgetind genoeg,maar de liefde die staat wel als een paal boven water .wat kunnen de gevolgen dan zijn van onbeantwoorde liefde ?????????


  Maak melding

 19. Eeh ik hoor vaak kolders op deze forum vanwaar het filosofie dat zwarte roveb ik ben een zwarte en ik kan mij niet herineren dat ooit een familielid van mij de nak is inggeaan soms denk ik waarom wij doen alsof geld de maatstaf is voor sucses zolang ik als zwarte mijn hand niet hoeft op te houden en hard werk hief ik niet rijk te zijn en waar staat het geschreven dat alle hindoestanen meer geld hebben dan alle kafris ik kem gemoeg hindoestanen die niet te vreten hebben en ja het is waar dat zwarte van lichtgekleurde hooden maar dat heb je ook in india ik heb nog nooit een donkere bolywoofster geziem terwikl india het cruelt van donkere mensen zelfs donkerder dan mijzelf


  Maak melding

 20. Ik dacht dat racisme uit Su al verbannen was Begrijp men niet dat ze het samen moeten doen .Na 45 jaar had ik mij weer willen vestigen in Su. Maar als ik al deze reacties lees ,zet het mij heel erg aan het denken .Wat een haat zeg, onvoorstelbaar, Alleen maar achteruitgang voor een jonge natie die opgebouwd moet worden. En dat om een simpel liedje .Belachelijk


  Maak melding

 21. komt uit lathoer
  1 kind van 10 vaders
  druiper aan zijn stok
  stinkie doos ie
  man in de kroeg
  vrouw in de watermolenstraat
  wil graag wit worden
  kroeshaar straiten
  wil sluik haar
  gebruik kwikzeep
  wil wit worden
  wil een witte man
  bimba foetoe

  wil mix kinderen


  Maak melding

 22. Als of alleen zwarte wit willen worden de donkere hindoestanen niet noh. En trowens is dit 1 vab de prijzen die zwarte moesten betalen van de slavernij hin minderwaardighridscomplex is groot en trouwebs zwarte mannen drinken niet om vrouwen te mishandelen


  Maak melding

 23. krijoro ik hoop niet dat je je besluit gaat overwegen vanwege de reacties hier, want de meeste mensen hier hebben niets en nogmaals niets met Suriname van doen, sommigen zijn er waarschijnlijk heel lang niet of nooit geweest. De haat die je hier tegenkomt is pure frustraties van een paar ziekelingen. Deze groep is dus op geen enkele manier representatief voor het Surinaams volk.


  Maak melding

 24. Hey, Ik heb een idee! Ik ga een liedje maken over de Hindoestanen en hun belachelijk maken. Hierdoor camoufleer ik onze eigen tekortkomingen. Want stel je voor dat de berovingen, verkrachtingen, geweldsdelicten, moorden etc ons in een kwaad daglicht stellen. Laat staan ons luiheid, het is toch gemakkelijker van hardwerkende mensen zoals de Hindoestanen, Chinezen en Javanen te stelen. Jamang, mi sa doe dati.

  Afz. een Kafrie.


  Maak melding

 25. Jullie zijn allemaal mensen en kijk hoe jullie allemaal reageren! come to the point gewoon! wat bereik je met vechten eigenlijk! Wel luister voor degene die het zo grappig zegt dat hij een liedje over de hindoestanen gaat maken en ons belachelijk gaat maken? wel luister even goed konden WY hindoestanen het ook gedaan hebben! maar wij tonen respect! want er zijn een aantal dingen waarover wij liedjes konden schrijven en luister het is een mooi liedje.. zelfmoord gebeurd heel vaak maar niet alleen bij de hindoestanen voor jou informatie!! het gebeurt bij elke volk!!! dus deze zanger hoefde dus niet speciaal de hindoestanen te noemen!! en wat voor advies geeft hij de mens? dat mensen de hindoestanen meer kunnen pesten zo, want dat gebeurd er nu! en dat dagblad voor hindoestanen is wel luister nuh het is “DAGBLAD SURINAME” staat er ergens ALLEEN HINDOESTANEN?? IK KEUR DIT LIEDJE HELEMAAL AF! CARIFESTA START Zo in Suriname en ga je dit zingen voor zoveel landen? WAt zullen ze denken? noemen jullie dit eenheid? WAS HET NIET WY ZYN 1 !! WAAR IS DAT GEGAAN??


  Maak melding

 26. Soms wens ik dat we kleurenblind waren voor een dag.
  dat we het onderscheidt tussen zwart, wit, rood, bruin noch geel konden maken.
  wat een wereld zou dat zijn.
  echt een paradijs.
  Ik droom echt van zo’n Suriname.
  ….

  ..
  .


  Maak melding

 27. Beste Sranan,
  Je hoeft niet meer te dromen. Ik woon in SU en ik herken he- le- maal NIETS van de rassenhaat die hier op WKN te vinden is.
  Hier leeft iedereen vredig mét en naast elkaar! Je ziet heel veel gemengde stelletjes met en zonder kinderen. SU is een prachtig land met een prachtige bevolking.
  En natuurlijk speelt de diversiteit af en toe een rol MAAR HET VOERT NIET DE BOVENTOON!!
  Alleen als mensen erg boos zijn op elkaar dan schelden ze elkaar weleens uit op racistische grond. Na de ruzie gaan ze weer broederlijk verder.
  Hier op WKN zit een handjevol racisten steeds maar de sfeer te verzieken. Jammer!
  Zo krijgen sommige mensen een vertekend beeld van de werkelijkheid! Het merendeel weet wel beter en weet ook precies wie de echte racisten zijn! Degenen die zelfs de humor in een lied niet kunnen verdragen! Arm van geest zijn ze!


  Maak melding

 28. Donderdag 8 augustus 2013 om 00:22 uur, door Ray

  @neeltje

  ” Ik kan me niet voorstellen hoe jullie Kaffries in leven zullen blijven als de hindostanen vertrokken zullen zijn .”

  ————

  @Ray,
  dit soort uitspraken van een sterk ondervoede koelie teefje als jij, blijft menigeen verbazen.


  Maak melding

 29. Hoe bedoelt men dat zwarte mensen lichter eruit willen zien door allerlei chemische producten te gebruiken! In deze docu zien we dat vrouwen uit india ook dit soort producten gebruiken! Helaas dankzij `t kolonialisme is dit punt nog steeds een issue! Wordt `t geen tijd dat de voormalige gekoloniseerde landen/continenten de macht verbreken die `t Westen nog steeds op ons heeft?
  Please Live and let live and just let it be!!!!

  The obsession with fair skin in India http://www.wimp.com/fairskin/

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1357562
  Reis-documentaire Jason Godfrey onderzoekt de waarheid achter de Indiase ‘whitening’ gekte en de impact hiervan op de donkere mensen in de samenleving.

  `N ontwikkelde en zelfbewuste Surinaams Hindoestaanse!

  One Love!!!


  Maak melding

 30. Ik ben een hindoestaan wonende in Nederland hier mogen de vrouwen wel trouwen met een Nederlander waarom niet met een donkere man? De tekst is waarheid, leven gaat niet om geld en al helemaal niet om kleur of afkomst. Je hebt zat hindoestanen die blut zijn!! overal heb je slechte mensen ook bij blanke gele licht getinte en donkere mensen, ik vind dat de hindoestanen zich meer mogen aanpassen en anders moeten ze niet gaan wonen in de buurt van donkere mensen en dat word nog lastig want overal wonen donkere mensen!! Respect voor de man die zijn mening durfden te uiten ondanks alle haters Geen hindoe is meer of minder als een donkere en ook andersom we zijn allemaal een.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.