‘De wereld zit niet op Suriname te wachten’

69

PARAMARIBO, 4 aug – “De wereld zit niet op Suriname te wachten.” Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Het land heeft zijn ontwikkeling in eigen hand, maar zal daar wel voor moeten knokken. Om mee te tellen in de snel veranderende wereld zal ook intern een heleboel moeten veranderen.

Niet alleen wat betreft onze houding ten tegenover ontwikkeling zal die verandering moeten plaatsvinden. “We weten intussen ook in wat voor betreurenswaardige staat veel van onze instituten terecht zijn gekomen”, zei Hok bij de herdenking van het elfde lustrum van NH. Het gaat dan om instituten die de ontwikkeling van het land moeten dragen. Daar zal het nodige aan veranderd moeten worden. Onder meer het ministerie behoort tot die instituten.

“We moeten de geest terugbrengen die ooit heerste op dit ministerie, om deel en drager te zijn van grote ontwikkelingen.” Wanneer werkelijk gestreefd wordt naar ontwikkeling van bijvoorbeeld de mijnbouwsector, is er geen andere keus. “We hebben van president Bouterse begrepen dat we de natuurlijke hulpbronnen moeten ontwikkelen. Wat erbij komt kijken is de visie dat we de uitkomst, het geld, moeten gebruiken om herwinbare hulpbronnen te ontwikkelen”, aldus Hok.


69 REACTIES

 1. Euhhhhhhhhh…..
  Instituten die ontwikkelingen van het land moeten dragen!
  Natuurlijke bronnen verder ontwikkelen euhhhhhhh…….???

  Nou wordt ik echt gek of het is echt te vroeg voor mij.

  Wat willen deze primaten nu ontwikkelen we hebben de middelen en financiën niet voor.
  Tevens hoeft men niks te ontwikkelen want de meeste oplossingen bestaan alreeds.

  Wat probeert deze ( Ad )Hok ons op de mouw te spelden?


  Maak melding

 2. @piet paniek, het ligt aan jou als je het niet begrijpt.
  vrij vertaalt staat: eigen ontwikkeling moet je afdwingen, want een ander zal het voor jou doen.


  Maak melding

 3. Oké dan blijft mijn vraag waar heb je het over?
  Wat willen ze ontwikkelen ? Eigen ontwikkeling van surinaamse hulpbronnen?
  Euhhh…. Geef een duidelijk voorbeeld want de tekst hierboven is voormij gebakken lucht waar het volk niks aan heeft. Politici praten met veel gebakken surinaamse lucht tegenwoordig !


  Maak melding

 4. Beste heer Hok, of u nou de geest terug brengt en of u de geest roep, hoe wil u een land ontwikkelen binnen een graaiende cultuur zoals deze?

  Bouterse is een moordenaar, martelaar, pleger van misdaad tegen de menselijkheid en nu ook een openlijke dief. Hij zet zijn beste vrienden op belangrijke plekken en gebruikt hen om de kas leeg te plunderen. E.e.a. lijkt op een ordinaire diefstal maar de centen zitten in de zak van Bouta.

  Ben u het vergeten allemaal? De rekening van Balast Nedam?

  Als Bouterse president wordt, verdwijnen miljoenen, als bouterse aan de macht komt, verdwijnen er mensen, als Bouta aan de macht komt gaan mensen onder verdachte omstandigheden dood…..

  Het is een groot angst cultuur weer in Suriname.

  Eerder toen NDP het voor het zeggen had, verdienden vrouwen, studenten en kinderen hun geld in de prostitutie en nu idem.

  Wel Suriname en Bouterse, wat hebben de natuurlijk hulpbronnen het volk gebracht?

  Het enige wat steeds mer blinkt zijn de gouden tanden van Brusnwijk en zijn soort, die zich heer en meester in Suriname voelen.

  Oproep aan Bouterse:

  Jaren terug heb je het moraal verval al ingezet. De vorige regering bracht het fatsoen redelijkerwijs terug, en nu maak je alles kapot. Jij bent maffia en jou volk idem!

  Ik verzoek u vriendelijk doch dringend om te vertrekken en neem die veestapel van je mee!

  Het wordt namelijk weer geen goudenkerst….problemen aanpakken? corruptie onder rechters aanpakken, nee hoor, hoe kun je aan een vos vragen om op het vlees te passen.

  Een land kun je alleen goed ontwikkelen als er industrie komt! Bedrijven, productie etc.

  Kijk maar naar het opgezette cassave teelt, ook daar komt Bouta zijn afspraken niet na.


  Maak melding

 5. Het is zeker waar dat eigen ontwikkeling vooral zelf ter hand moet worden genomen. Soms heb je daarbij additionele financiële en technologische hulp bij nodig. Waarbij natuurlijk altijd gewaakt moet worden voor de nationale belangen die nimmer verkwanseld moeten worden. Dat geldt voor alle sectoren die tot ontwikkeling moeten worden gebracht en waar nog veel in geïnvesteerd moet worden.

  Hierbij is investeren in eigen human resources door te investeren in onderwijs een van de belangrijkste. Een mentaliteits verandering bij zowel politici, ambtenaren als burgers is onontbeerlijk waarbij uitgangspunt moet zijn de ontwikkeling van land en volk. Als het goed gaat met de ontwikkeling van het land dan zal het uiteindelijk ook goed gaan met iedereen.

  Een beroemde uitspraak van JFK zou hier op z’n plaats zijn:” Don’t ask what your country can do for you but ask what you can do for your country?”

  En beste mensen: zouden we de discussies inhoudelijk kunnen houden zonder te vervallen in gescheld en verwijten over en weer?


  Maak melding

 6. Zaterdag 3 augustus 2013 om 22:32 uur, door marcel

  Dank u voor het uitleg.
  Maar wat u hier schrijft is een duidelijk beeld wat merendeel wil en zal accepteren.
  Mijn vraag is waarom politici niet zo duidelijk naar voren durven te komen zoals u met uw tekst ipv loze woorden!


  Maak melding

 7. Deze “Adhoc” minister van NH loopt achter de feiten aan en dat is typerend voor Suriname. Hoe wil je een land ontwikkelen met een groep die een rudimentaire ontwikkeling heeft door gemaakt. Er wordt niets wezenlijks ondernomen, wat er gedaan of bewerkstelligd wordt is het volk beliegen en bedriegen. Wie denkt deze charlatan voor de gek te houden? Hoe denkt deze minister met zijn poppenspelers het land tot ontwikkeling te brengen. En met deze groep medogenloze struikrovers die enkel en alleen mee bezig zijn, met hun familie en vrienden het land uit eigen belang te plunderen. Weet of ziet hij niet dat het land in een financieel-economische neergang terecht is gekomen?. Wel wil ik hem duidelijk maken dat zolang Suriname door deze laaggeletterden wordt geregeerd zal er niets van terecht komen.


  Maak melding

 8. Suriname moet óók zijn burgers(ook de kleine man) gaan ontwikkelen, willen zij daadwerkelijk ontwikkeling mee maken. Het gaat hand in hand!

  Je kunt niet het ene doen én het andere nalaten!Ga oprecht van je land houden!!!

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 9. Jim Hok,

  ff tjekken,…groot salaris,..gratis auto & benzine,..gratis stroom licht water, gratis 1e klas medische hulp met erbij gratis telefoonkosten, mss werkt de tuinman op kosten van de belastingbetaler, hij declareert dagelijks zijn lunch & diner en wie weet heeft hij ook een mooie regeling voor zijn eigen woning!!!

  dit geldt voor al die Maties van DADA en dus mogen zij beurtelings een spreekbeurt houden van Nonsens naar Nergens!


  Maak melding

 10. ZO LINGLONG weet niet van waar jij komt maar als jij mensen als vee bestempelt zegt het al veel van je zelf dat jij erger bent dan de laagste die er bestaat en praaten over geld die er verdwijnt dat is iets van jaar en dag welke regeering heeft ooit niet wat van lands fienancieen voor zich zelf of wat dan ook gebruikt maar nogmaals het verschil is dat je ziet dat hoe dan ook er wat gedaan wordt voor land en volk en het zal niemand in 1 keer lukken dit alles te veranderen waarom moesten zoveel mensen zo lang wachten voor water electra zorg naschoolse opvang recht op schooling door geen schoolgeld te betaalen weegen worden geasvalteert en noem maar op maar het is niet de PRESS alleen die alles moet doen ook wij moeten wat doen zoals jij gilt casaveteelt moet de press dat gaan doen alles maar de regeering de regeering wat doe jij zelf wel als wij op de press en de regeering op alles moeten wachten ga lekker thuis zitten de regeering gaat kooken en jou komen voeden Zo als MEBARYU die zn naam eer aandoet schreewen in de ruimte en niks zegt en dat mensen die zeker meer dan hem geschoolt zijn laagelettert noemt wat voor een ………… ben jij dan niet


  Maak melding

 11. “We moeten de geest terugbrengen die ooit heerste op dit ministerie, om deel en drager te zijn van grote ontwikkelingen.”
  Minister Hok u heeft 3 jaar de kans gehad er resten nog 22 maanden wat weerhield u/ weerhoud u om de effectiviteit en efficiency zo te vergroten dat uw doel gerealiseerd wordt.
  Het uitspreken van een toevallige leuke tekst is echter geen plan of beleid. Het zijn helaas loze woorden omdat de regering helemaal maar dan ook helemaal niets te vertellen heeft.


  Maak melding

 12. Bouta je kan alles aan doen maar tijd van jaren 80 komen al terug ,2000srd 1 cola kopen ,1000srd 1 brood kopen ,mensen in angst leven, enz .goud prijs daald en jullie zitten al in een put geen geld ,dit is de begin ik kan zoveel vb geven .maar hoop dat dit al voldoende is om te begrijpen.


  Maak melding

 13. inderdaad zit dé wereld niet te wachten op meneer jim hok c.q bouta en helemaal niet op het tuig die nu sme beheerst over de wereld en in sme.

  de wereld zit te wachten op kundige ontwikkelde geschoolde mensen die verstand van zaken hebben om elk land volk tot ontwikkeling te brengen..

  neem nou al die domboos in het ambtenaren apparaat die nieteens de lagere school hebben doorlopen niet eens fatsoenlijk hun naam kunnen schrijven en toch ,,beleids-medewerkers zijn,,.een top posities beheren..

  ,hoe rijm je dat..

  leiders als somo/brunsie/bouta die net niet goed een woordje kunnen spreken en leiding geven aan goed geschoolde opgeleide universitaire mensen ,die alleen een baantje accepteren om hun brood te verdienen..

  wat voor een gesprek kan ddb in het openbaar voeren met b.v. de heer ashwin adhin – heer sanhothi wil ik buiten beschouwing laten..

  welke specialisten heeft de n.d.p. in huis..

  laat ze toch oprotten..


  Maak melding

 14. De geldpers draait stiekem. Maar het extra geld wordt door baas zijn handlangers gebruikt om de cambio’s af te rijden om de forex op te kopen. Zodoende wordt er niets getolen uit de staatskas.


  Maak melding

 15. “We moeten de geest terugbrengen die ooit heerste op dit ministerie, om deel en drager te zijn van grote ontwikkingen.”

  Welke tijdsperiodd wordt gekwalificeerd als ooit?


  Maak melding

 16. Die dramatische Nederlanderse kabinet moet eerst zijn eigen land aan ontwikkelen ipv ze anderen de les voor lezen, met Surinaamse en Indonesisch middelen lopen ze stoer te doen dat ze liguide middelen. Ze hebben in de slavernij flink van de anderen geplunderd, assio
  Dus laat met met zijn poten afblijven van suriname.
  Ned. Kan zichzelf niet kijken wat ze nu creëren in hun eigen land, troep
  Sukkels snappen niet zij maken plannen en wij hebben de resultaat al op tafel, maar als je ze zegt dan ben je negatief, witte mongolen dom en dat gaan ze altijd blijven.


  Maak melding

 17. Whahahaa de wereld zit niet op Bouterse te wachten. Daarom blijven de poorten voor suriname gesloten. Berg Bouterse maar eerst levenslang op in santo boma. De vs en europa ontvangen suriname dan met open armen.


  Maak melding

 18. Laat de chinezen maar komen.Die hebben China zo ver ontwikkeld dat er allerlei rampen over hun afkomen.Als het niet een zandwolk is,dan zijn het overstromingen die hele dorpen weg wassen of is het een hitte golf.De chinaman heeft al een paar jaren geen blauwe lucht gezien door de smog.Vandaag de dag vliegen autobanden spontaan in de vlammen door de hitte.Wij moeten ook zulke fenomenen kunnen meemaken met de hulp van de CHINEZEN toch?Ga er voor Hok van de PALU!Ga er voor!


  Maak melding

 19. We weten allemaal dat Nederland Suriname altijd probeert te negeren, te vernederen, te verlagen en te belemmeren. Nederland ziet Suriname niet graag vooruit gaan. Maar helaas gebeurt het wel! Nederlands brainwash praktijk helpt niet meer. Het artikel van Jim Hok is trouwens bullshit! Het is een misleidende artikel. Toen ik in 2003 had gemeld dat Nederlands economie zou breken en de euro voor problemen zou zorgen op de forum, vonden ze dat lariekoek. Nu zien ze wat de lariekoek is! Ik had dus gelijk!
  Blijf met je poten af van Suriname! Laat Suriname gewoon haar pad bewandelen.


  Maak melding

 20. De Nederlanders vonden in de jaren 73,73 en 75 het West Suriname Project van Essed e.a. te ‘duur’. Voor hun was dat geldverspilling. Ze hadden liever dat er huizen werden gebouwd om de massa’s die naar Nederland emigreerden in Suriname vast te houden. Aan de onderhandelingstafel konden ze niet bereiken dat het project stopgezet werd. Zij kozen voor een staatsgreep om de ‘koppige’ groep van Arron af te zetten. Een groep sergeanten klaarde het werk. De rest is u allen bekend. Heden, na 37 jaren, zijn het dezelfde personen die meenden het beter te weten en te kunnen,en als werkarmen van Nederlandse politici de vernietiging hadden gepleegd,die pleiten voor:

  citaat
  (Wanneer werkelijk gestreefd wordt naar ontwikkeling van bijvoorbeeld de mijnbouwsector, is er geen andere keus. “We hebben van president Bouterse begrepen dat we de natuurlijke hulpbronnen moeten ontwikkelen.)

  Hoe zou Suriname eruit zien als het West – Suriname project gecompleteerd was? Of,hoe zou Suriname eruit zien zonder het stuwmeer en de hydrokrachtcentrale? Ik weet dat de Guyanezen bij discussies over stroomopwekking met zekere jaloezie verwijzen naar de Sur.hydocentrale.


  Maak melding

 21. SURINAME IS EEN LAND MET ONBEPERKTE MOGELIJKHEDEN DIENT GEREGEERD TE WORDEN DOOR MENSEN MET EEN BEHOORLIJKE ATTITUDE IN DE SAMENLEVING.
  MENSEN DIE ENIGE VERSTAND VAN ZAKEN HEBBEN EN EEN OPEN VISIE DIE HET LAND MOETEN REGEREN.

  ER IS GEEN PLAATS VOOR MENSEN DIE DE ONTWIKKELING VERTRAGEN OF BELEMMEREN DOOR ZIJN EIGEN ONKUNDE.

  WE HEBBEN PERSONEN NODIG DIE KIJK HEBBEN OP BEHOORLIJK BESTUURSKENNIS EN GEEN ONGESCHOOLDE MOORDENAARS OF CRIMINELEN DIE OM DE EENVOUDIGE OPMERKING GAAN DREIGEN EN CHANTEREN. GEWELD BRENGT EEN LAND NOOIT TOT ONTWIKKELING ZIE MAAR OM JE HEEN.
  NEEM EEN VOORBEELD VAN DE AFRIKAANSE LANDEN DIE DAGELIJKS DOOR MOORDENAARS WORDT GEREGEERD. JE KOMT GEEN STAP VOORUIT, OF JE KOMT EERDER IN DE VERNIELING.\

  WAT WIJ NODIG HEBBEN ZIJN INTEGERE WETENSCHAPPERS, ECONOMEN, JURISTEN EN GOEDE MANAGERS DIE VERSTAND VAN ZAKEN HEBBEN ANDERS HEB JE GEEN ZICHT OP DE ONTWIKKELING VAN JE LAND.

  BEGROTINGEN MOETEN GEMAAKT WORDEN EN JAARVERSLAGEN DIENEN TE KLOPPEN EN NIET UIT DE DUIM GEZOGEN VELLETJE PAPIER OP A4 FORMAAT.

  DDB. HEEFT KORTGELEDEN GEROEPEN DAT SURINAME JAARLIJKS 3.5 MLD. US DOLLARS AAN INKOMSTEN HEEFT MAAR HEEFT TOT OP HEDEN NIET KUNNEN BEWIJZEN WAAR DIE 3.5 MLRD US DOLLARS NAAR TOE ZIJN GEGEAAN.

  DE SURINAAMSE REKENKAMER HEEFT GEEN ENKELE ZICHT OP DE OPBRENSTEN VAN OLIE, GOUD EN ANDERE BRONNEN MAAR DE SCHULDEN LOPEN BINNEN EEN KORTE PERIODE ALLEEN MAAR OP.

  WORDT HET GEEN TIJD DAT DE OVERHEID NU DAADWERKELIJK GAAT REGEREN EN NIET ALLEEN MINISTERS ONTSLAAN EN ANDERE ZAKENVULLERS DAAR IN DE PLAATS AANVULLEN MET ZIJN EIGEN ROVERS BENDE.

  NU KOMT ENE PAR-MES-SAR DIE INEENS 280.000.000 NODIG ZOU HEBBEN OM ZIJN EIGEN ZAKEN TE VULLEN, WANT DAT DOET HIJ EN NIET ANDERS.
  EN NIET TE VERGETEN ZIJN EIGEN ZOON D.B. EN ZIJN VROUW EN FAMILIELEDEN.
  WAAR GAAT DIT HEEN MET ONZE SURINAME.

  BESTE LANDGENOTEN, OPEN JULLIE JE OGEN.


  Maak melding

 22. Theo,ik snap je motieven om kritiek te hebben op de regering.Je weet ook dat jouw clubje er ook niets van kan bakken.NieuwFront is niet competent genoeg.


  Maak melding

 23. Suriname hoefde nu niet in de penarie te zitten, als we oprechte regeerders hadden, dus toen en nu. Let wel; hadden we geen onbetrouwbare mensen die het land bestuurde, dan was het SME zeer zeker beter vergaan. Waarom zegt ik dat, omdat wij het land niet zonder te stelen kunnen besturen. Na ruim 38 jaren worden er weer zeepatrouilleboten weer besteld, met dank aan Frankrijk. Suriname hoefde nu niet in de financiële problemen te zitten, want had men toen naar Nederland geluisterd. Dan konden wij vandaag de dag miljarden hebben kunnen verdienen met het bewaken van onze natuurlijkehulpbronnen – de visgronden -. Je kan zeggen wat je wilt, wat die fabriekschepen voor de kust doen dat weet niemand, dus. Toentertijd had NL 40 miljoen betaald voor 4 zeewaardige boten van 32 meter lang. De regering van toen liet het annuleren om te stelen. In plaats van 10 mln per stuk. Veranderde men de bestelling in rivierpatrouieleboten voor 7,5 miljoen en hierdoor kon men 4 x 2,5 = 10 mln achterover gedrukken, zo is SME.


  Maak melding

 24. Koni-koni-holo!

  Het gat waar het Konijn zich in bevindt ontdekken en het doorvertellen zet nog geen eten op tafel.
  Praten over wat we moeten doen maar er niet aan beginnen zal ook niets opleveren.


  Maak melding

 25. Vikash,

  haal dat wit uit je neus en zet je paarse bril af. Dan ga je weer verstandig praten en krijg je een heldere kijk op de wereld.

  Doe je best, maar ik geef je weinig kans dat het je gaat lekken.


  Maak melding

 26. @Ray,

  Op de radio hoorde ik DDB zeggen tegen Gooding; a vrijpostig di you vrijpostig,enkele dagen later is Gooding doodgevonden.

  Ik ben ervan overtuigd dat DDB opdracht heeft gegeven om Gooding om te brengen!!!!!!!!


  Maak melding

 27. Voorlopig is het land weggegeven aan PALU aanhangers!
  Na de verkiezingen van 2015 moet alles teruggedraaid
  worden.

  Verder moet het geld van Abrahams en zijn mede-
  boeven afgepakt worden.


  Maak melding

 28. Ik las een tijd geleden een artikel dat Surinaamse hersenen de duurste zijn van de wereld. Ze zijn nog duurder dan Amerikaanse, Chinese of Russische etc hersensen.
  Natuurlijke hulpbronnen drogen na verloop van tijd op. Zolang de Surinamer niet uitgestorven is zou het land dus kunnen profiteren van de hoge marktwaarde van dit orgaan, los van de vraag of dit allemaal ethisch wenselijk is natuurlijk.

  Voor de mensen die zich afvragen waarom Surinaamse hersensen het duurst zijn:
  De hoge waarde heeft te maken met het feit dat Surinaamse hersenen in de meeste gevallen nooit tot zeer weinig gebruikt zijn.
  Het is als met gebruikte auto’s hoe minder km’s op de teller hoe hoger de restwaarde. Ie snap tok? 🙂


  Maak melding

 29. Ik ben tegen homo’s’, zegt het NDP-Assembleelid Frederik Finisie zonder enige twijfel vandaag, vrijdag 14 juni 2013, in het Dagblad Suriname. Onlangs heeft Suriname afstand genomen van een VN-resolutie om homo’s te beschermen tegen discriminatie en geweld. Aangegeven is dat er eerst een nationale discussie op gang moet komen alvorens een standpunt te formuleren.

  Finisie: ‘Ik wil niets horen van homo’s. Als het aan mij lag, bestonden zij niet eens op de wereld.’

  Finisie, een vermeend christen, legt er de nadruk op dat homofilie vooral indruist tegen de wil van de almachtige. Hij vindt het dan ook heel erg jammer, dat velen dit niet beseffen in het land. ‘We weten allemaal dat God de man en vrouw heeft geschapen om samen met elkaar te leven. Hoe heerlijk en hoe zalig is het om een vriendin of vrouw te hebben als man.’ Hij kan zich dan ook niet indenken dat homo’s gevoelens koesteren voor het eigen geslacht.

  ‘Als er ooit een wet komt in het parlement over homo’s ben ik de eerste die tegen gaat stemmen’, beklemtoont Finisie. Volgens hem kan aangevoeld worden dat het beleven van homofilie niet door de beugel kan, dat het geen gezonde zaak is.

  ‘Een man met een man en een vrouw met een vrouw, je voelt toch aan dat iets niet klopt?’ Dat homorechten ook mensenrechten zijn, hierover wil hij totaal niets horen. ‘Ik keur homofilie ten zeerste af. Ik heb een hekel aan ze.’
  June 14, 2013

  Hai Baja,de ndpers….je blijf je afvragen of de ndpers hersenen bezitten!!
  Waarschijnlijk niet,hun hersenen liggen ofe ergens in hun tenen of ze hebben helemaal geen hersenen!!!


  Maak melding

 30. Het is inmiddels algemeen bekend en te verifieren dat NH-minister Jim Hok op grote schaal corruptie pleegt op zijn ministerie door goudconcessies aan zijn Palu-vrienden en familie uit te delen en ook nog 20% commissie hierop te vangen. Zijn handlanger en mede-Palu lid, dhr. Autar die directeur van GMD is, ontvangt hierbij ook zijn deel. Deze heeft onlangs ook een grote goudconcessie voor zijn dochter geregeld, die momenteel in het management van Grassalco zit. We weten allemaal dat de voorganger van Hok, NPSer Gregory Rusland, behoorlijk corrupt was op NH, maar Hok schijnt vele malen erger te zijn.

  Palu is een criminele organisatie en geen politieke partij. We weten allemaal dat Palu in de afgelopen 30 jaar heeft aangetoond een partij van dieven, oplichters en killers te zijn. Ze zijn in de afgelopen 30 jaar erg desctructief geweest in ons land en hebben dingen veel kapot gemaakt. Eerst door de agrarische sector te vernietigen (met schurken als Richard Kalloe, Winston Caldeira, Iwan Krolis, Errol Alibux, etc.) en nu is de mijnbouw sector aan de beurt. Hoe kan een kleine nietszeggende winkel van criminelen en dieven die nauwelijks iets in de politiek heeft in te brengen de belangrijke goud sector volledig beheersen?

  dompigJim Hok werkt ook nauw samen met Gerold Dompig, voorzitter Goudordening, die op Aruba was mislukt als korpschef. Hij was hoofdverantwoordelijk voor het mislukken van de case Nathalie Holloway (vermoorde Amerikaanse scholier op Aruba) waarna de minister van Justitie van Aruba (Drs. Arthur Douwe) hem op staande voet heeft moeten ontslaan en heeft moeten wegjagen van het eiland. Mede ook vanwege het feit dat hij erg corruptief was op Aruba. Vreemd dat hij desondanks daarna door Bouterse werd aangenomen om de belangrijkste economische sector in ons land samen met Palu te beheren. Nu is hij samen met Jim Hok de grote baas van de goudsector enmalti hebben ze elk grote hoeveelheden goudconcessies in het Saramacca-gebied in hun persoonlijk bezit, op naam van familie en vrienden die als strofiguren fungeren. Bovendien schijnt Dompig nu een sexuele relatie te hebben met de onder-voorzitter van de VHP en dochter van ex-VP Ram Sardjoe, Malti Sardjoe. Zij had eerst een sexuele relatie met de huidige VP Robert Ameerali en nu is Dompig aan de beurt.

  ameeraliOok Robert Ameerali loopt niet achter wat corruptie betreft. Hij pakt het echter veel slimmer en geraffineerder aan. U kunt dat zelf verifieren door na te gaan wat zijn ongeschoolde stroman Vivian Gordon namens hem zoal uitspookt als directeur op zijn kabinet (Vivian werkt al 20 jaar als stroman voor gordonhem, eerst als zijn rechterhand in zijn kopieerbedrijf Djinipie). Ook Ameerali heeft enkele goudconcessies (o.a. in het Brokopondo gebied) via zijn handlanger Narpath Bissumbhar (ex-KKF voorzitter) in bezit. Narpath die ook Palu-topper is verdient elke maand ca.10 kg goud op zijn concessie, welke hij deelt met de VP.bisumbar

  doekhieDaarnaast runt Ameerali de gehele e-commerce en ICT van de overheid via de voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa), Rahied Doekhie, die ook als stroman van de VP fungeert. Samen delen ze de miljoenen opbrengsten uit de ICT en e-commerce activiteiten van de overheid. De DNA-leden hebben dit helaas nog niet door. Ze doen helaas te weinig gedegen onderzoek naar corruptieve handelingen van politici omdat ze het te druk hebben met vergaderen.

  Sinds deze regering is aangetreden, is de corruptie binnen de overheid van dien aard dat de president Ameerali, Dompig, Hok en de gehele Palu kan opsluiten. In de regeringsverklaring “Het Kruispunt” van 2010-2015 staat het volgende: De regering vindt dat de interne organisatie van de staat uitgebalanceerd, efficiënt, effectief en transparant met behoorlijke ‘accountability’ dient te zijn ingericht. De kruistocht tegen corruptie vormt hiervan een essentieel onderdeel. Bij bovengenoemde personen is niets transparant, transparantie van deze regering is schone schijn. De corruptie is wijd verspreid binnen de regering.

  Het lijkt erop alsof de woorden kruistocht en corruptie, voor de president niet bestaan want de corruptie neemt met de dag ergere vormen aan en is vernietigend voor het land. De graaicultuur van de VP en de PALU wordt voortgezet, niets en niemand kan hun tegenhouden, alles wordt leeggeroofd.

  peorschkeVooral de top van Palu maakt zich ernstig schuldig aan corruptie. Waarom worden ze niet opgesloten? De 600.000 ha aan Sew A Tjon is alweer een treffend voorbeeld van corruptie. Zo loodsste minister Jim Hok vorig jaar zijn partijgenoot (Palu-topper) Iwan Poerschke binnen bij Staatsolie als directielid. Toen Poerschke werd afgewezen voor de post van directeur Staatsolie heeft Jim Hok de Palu-topper Sew A Tjon (adviseur van de president en schoonzoon van de Palu-topper Iwan Krolis) snel als directielid benoemd bij Staatsolie om nog een poging te wagen de macht bij Staatsolie over te tjonanemen (als nieuwe directeur van Staatsolie). Sew A Tjon was mislukt bij Billiton en heeft een relatief lage opleiding in de mijnbouw in Brazilie doorlopen en toch wordt hij hoog aangeprezen door Hok en de President. Heel vreemd en corruptief allemaal; eerst Poerschke in stelling brengen om de macht bij Staatsolie over te nemen en toen dit was mislukt hebben ze Sew A Tjon in stelling gebracht. Ook deze poging schijnt te zijn mislukt. Wat een stelletje mislukte schurken allemaal. Na de agrarische sector in de afgelopen 30 jaar grondig kapot gemaakt te hebben krijgt de Palu nu van de president de kans om de goudsector en aaroliesector nu grondig aan te pakken.

  gimaroeHet is evident dat in de kwestie van NDPer Gopie en Palu-topper Sew A Tjon zowel Ginmardo Kromsoeto als Jim Hok het volk flink hebben misleid door onjuiste informatie te geven over de uitgifte van de concessies. De ongeschoolde minister Kromosoeto komt doodleuk een verhaal ophangen dat hij niet wist dat de aanvraag van Mahinder Gopie was, terwijl hij en Gopie NDPers zijn.

  Ook het verhaal van Jim Hok verwijzen we naar het rijk der fabelen als hij zegt dat die 600.000 ha van Sew A Tjon slechts om een verkenning gaat. Sew A Tjon is intussen alang begonnen met het delven van goud in het toegewezen gebied en verdient per week voorlopig ca. 12 kg goud (met gebruikmaking van grote hoeveelheden kwik). Deze opbrengst deelt hij met Jim Hok, Robert Ameerali, Ginmardo Kromsoeto en Gerold Dompig. Als u een helikopter huurt en over die 600.000 ha vliegt dan kunt u dit zelf checken en zien wat ze allemaal daar met kwik aanrichten.

  Zo had de vrouw van ex-minister Martinus Sastroredjo enkele vierkante meters grond aangevraagd en op grond daarvan heeft president Bouterse Sastroredjo toen ontslagen. Minister Ginmardo geeft aan zijn paarse vriend Mahinder Gopie 94.000 ha grond en minister Jim Hok maakt het nog mooier, door zijn vriend en partijgenoot Sew Atjon 600.000 ha grond te geven. Maar toch blijven ze gehandhaafd als minister. Hoe redelijk en geloofwaardig is de president?

  Met de uitgifte van de concessie van circa 94.000 ha aan de NDP’er Mahinder Gopie en ruim 600.000 hectare aan de Palu’er Sew A Tjon gaan deze twee heren en hun mede-eigenaren echt een gouden toekomst tegemoet zoals dat beloofd is door president Bouterse. Dit geldt ook voor de vrouw van minister Winston Lackin van Buitenlandse lackinZaken, mw. K. Mado, die voorzitter van de Deviezencommissie is. Zij en haar man bepalen wie een goud-export vergunning krijgt en wie niet. Ze hebben samen inmiddels meer dan 2 miljoen USD op deze illegale wijze hieraan verdiend. Daarnaast heeft Lackin in de afgelopen 3 jaren meer dan 2000 Chinezen het land stikum binnengeloodst door ze elk een verblijfsvergunning van $10.000 USD per stuk te verkopen via de Surinaamse ambassade in China. Deze lucaratieve business heeft hem en de NDP kas $20 miljoen usd tot nu toe opgeleverd. By the way, dit valt nog erg mee, in vergelijking met wat de vorige Nieuw Front regering onder leiding van ex-president Venitiaan in een periode van 10 jaar aan deze chinese mensenhandel heeft verdiend. Ze hadden meer dan 10.000 Chinezen het land binnen gehaald. In de wandelgangen wordt verteld dat Venitiaan hiermee de macht van de Hindustanen wilde breken, maar in werkelijkheid ging het om het verdienen van $100 miljoen USD.

  Alle bovengenoemde heren zijn slechts kruimeldieven in vergelijking met Dilip Sardjoe. Deze heeft zijn fortuin vergaard door in de jaren 70 en 80 volledig vrijspel van toenmalige VHP leider Jagernath Lachmon te krijgen (met wie hij samen een bedrijf diliphad) om als enige handelaar alle import- en exportvergunningen te verkrijgen die hij maar wilde hebben, hierdoor een sterke monopoliepositie op de Surinaamse markt te creeren waardoor hij 20 jaar lang geen concurrenten had in ons land. Hij had in deze periode ook nog alle top-douane ambtenaren in zijn macht door ze forse om te kopen. Hij kon hierdoor alles smokkelen wat hij maar wilde. Nu na al die jaren is hij “clean” door zijn corruptief vergaarde vermogen te investeren in zijn tientallen bedrijven en wordt nu door President Bouterse gerespecteerd als succesvolle zakenman en ondernemer. Mede ook omdat Dilip zijn politieke partij cadeau heeft gegeven aan de NDP om politieke macht te verwerven. Dilip is nu NDPer. Zo verdient hij momenteel ook veel aan de Chinezenhandel door onlangs ca. 1500 Chinezen via de $10.000-route binnen te halen. En alweer krijgt hij alle vergunningen die hij nodig heeft en mag hij op alle buitenlandse trips met Bouterse mee. De president promoot al zijn producten openlijk (zoals water, frisdranken, etc.) tijdens diverse publieke meetings. Het zal mijn niet verbazen als de president Bouterse een deel van de winst van Dilip als commissie ontvangt. In ruil hiervoor mag hij af en toe ook nog baas spelen op het kabinet.

  President Bouterse heeft in zijn nieuwjaarsrede de samenleving opgeroepen om de regering kritisch te volgen. Dat doen wij ook. We volgen de regering vanaf haar aantreden kritisch, echter heeft regering c.q. de president geen oor voor de stem van het volk.

  Als de president werkelijk van het volk en land houdt dan moet hij Robert Ameerali, Gerold Dompig, Jim Hok, Ginmardo Kromosoeto en Sew A Tjon onmiddelijk de laan uitsturen.

  hoefdraadEn tot slot nog iets over de relatief laaggeschoolde, arrogante en onetisch gedragende Gillmore Hoefdraad, Governor of the Central Bank of Suriname. Een Governor van een centrale bank behoort respect af te dwingen door zich etisch op het werk en in zijn priveleven te gedragen. Dit blijkt niet te gelden voor de oud Adek-student Hoefdraad. Binnen 6 maanden nadat hij governor werd verliet hij zijn vrouw en woont nu samen met de dochter van de president. Hij kijkt ook niet meer om naar zijn kinderen, die hij inmiddels heeft verstoten. Daarnaast heeft hij talrijke sexuele relaties met vooral hindustaanse getrouwde damehindoris, o.a. ambassadeur Nirmala Hindori. Een van deze dames schijnt de vrouw van een bekende hindustaanse industrieel te zijn die vanwege haar sexuele relatie met de actieve Gillmore onlangs van zijn vrouw is gescheiden. Mogelijk dat Malti binnenkort ook aan de beurt komt bij de geile Gillmore. Een governor van een centrale bank dient daarnaast objectief en onafhankelijk te zijn tov de regering. Dit geldt niet voor Gillmore. Zo drinkt hij regelmatig een biertje met de president, doet alles wat zijn schoonvader hem opdraagt en behartig op deze wijze zijn eigen belangen. Welke Governor van een centrale bank misdraagt zich zo? Dit kan alleen in Suriname. Met de stijgende goudprijs en de toenemende buitenlandse investeringen in de goudsector kan zelfs mijn schoonmoeder een succesvolle gorvernor zijn. Zijn voorganger Andre Telting was een veel betere, integere en echte governor, die onder moeilijke omstandigheden onze munt stabiel wist te houden en duurzame economische groei wist te bevorderen.

  Drs. Winston Tjon A Loi (Hoofdredacteur IloveSu)


  Maak melding

 31. Huh de wereld zit wel op Su te wachten misschien weten ze het nog niet maar let maar op. pfffff wat denkt men wel niet…wat een onderschatting van ons land zeg, wij hebben enorm veel te bieden wat andere landen te wereld niet meer kunnen bieden. Waarom zorgt Hok liever niet dat dat gezien gaat worden…???


  Maak melding

 32. “NH moet drager worden van grote ontwikkelingen” en ” we hebben van Bouterse begrepen dat we de natuurlijke hulpbronnen moeten ontwikkelen” aldus HOK. En hoe denkt HOK dit te doen, nadat hij bijna het heel grondgebied van Suriname als concessie heeft uitgegeven aan zijn vrienden, partijgenoten, gelukzoekers, speculanten?? zogenaamde ondernemers die niet eens over kapitaal beschikken om hun concessies te exploiteren en geen enkele feeling hebben voor de ontwikkeling van Suriname? Nu, bijna aan het einde van zijn ministerschap komt Hok tot de ontdekking wat de rol van zijn ministerie moet zijn.


  Maak melding

 33. @ray 19:50
  He he he wat een betoog sjeg,maar ja het is koffie dik kijken,het parlement zit daar om wetten te maken.en ja dat hebben ze al 38 jaar verzaakt,dus ja de scheefgroei begon al 40 jaar geleden en zal nie veranderen.
  De basis is in 1973 gelegd voor de huidige malaise in su.
  Alleen de oprotpremie intreseerde ze en hoe snel konden ze het laten “verdampen” (zgn ontwikkelingshulp)


  Maak melding

 34. Ray alias de taliban.
  Jij hebt hier een grote smoel met je onzin verhalen die geen einde kennen.
  Zet nou eens een cd van de vhp jou soort genoten. zijn die vhp ministers heilig geweest al die tientallen jaren toen zij openbare werken,justitie,binnenlandse zaken en domein gronden onder hun beheer hadden .waar gingen al die werken onderhands naar toe, als deze beesten deze corrupte bende tien trucks zand ergens moesten dumpen,werden er maar vier trucks gedumpt,gronden werden gegeven aan loyalisten en andere hindustanen.ray jullie zijn de laatsten die het moeten hebben over corruptie en alles wat god verboden heeft .je hebt het steeds over partijen die jou kleur niet hebben,wanneer ga je het over jou vhp hebben .
  Steeds de vinger op anders gekleurde partijen het valt op.leg nou die vinger op de zere plek,de vhp die kampioen is van suriname als het om corruptie en drugs gaat.
  Na balk in oeng ai zien jullie niet wel die splinter in de ogen van anderen. Die wegen die kapot gaan in suriname komt door het beleid die de vhp samen het de nps jaren heeft gevoerd.vanwaar al die houd bedrijven langs wegen ,zie alleen richting domburg hoeveel houtzagerijen langs de weg staan en waar grote daf trucks met grote boomstammen op de wegen rijden en alles kapot maken .al die vergunningen van wat ij weet zijn afgegeven ten tijde van front vhp .die ijzeren brug richting domburg bij de para kreek hebben ze die overdek weggehaalt om die grote daftrucks niet te hinderen als ze op die brug rijden.zie die weg naar domburg ,het is kapot gereden.men heeft de eerste straat op domburg geasvalteerd,en er mag een asdruk van 8000t op maar die grote daftrucks met grote boomstammen zijn wel het tienvoudige daarvan.jullie hebben schijt aan suriname jullie denken allleen hoe jullie het volk kunnen benadelen.boomstammen horen op het water vervoert te worden niet op wegen die daarvoor niet berekent zijn.mijn land gaat op die manier kapot strontzakken oplichters en hokjes denkende vhpers.bouterse gaat geen geld oppotten voor front om hey te gebruiken voor de belangen van de vhp .het geld is van dit surinaamse volk en het moet rollen,rollen op een verantwoorde manier voor dit volk niet voor een paar eliten die bedrijven hebben.wat bouterse doet is prima alleen zou ik hem willen adviseren om al die houtzagerijen langs de wegen te verplaatsen op kosten van die bedrijven zelf ,ze moeten langs de suriname rivier verplaats worden of sluiten.allemaal kapitaal vernietiging wat deze bedrijven aanrichten,ik vraag mij in godsnaam af waarom men nog steeds niet ingrijpt. Een weg rehabilliteren kost geld het is duur. Ray en soortgenoten jullie maken suriname kapot .de vhp is de aanvoerder in suriname wat corruptie betreft.somo heeft het van de vhp geleerd maar bij de regering bouterse is het hem tegen gevallen .
  Strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang herie libie te na dede pero sa vetie gie sranang.


  Maak melding

 35. augustus 2013 om 15:26 uur, door Alfred

  Wat praat je nu voor onzin over onze waterkrachtcentrale ?
  Dit ding is een kostenpost dat nooit en te nimmer zal voldoen om voldoende stroom op te wekken.
  Dit was een prestige project van een paar primaten!
  De zon was er toen al!
  Hadden beter toen kunnen nadenken over zonne energie maarja deze aap liep toen overal met donkere zonnebril interessant te doen!


  Maak melding

 36. Natural resources in abundance + charming but slow people who believe their politicians even if they bring them to hell.
  Indeed, mr. Hok, who needs Suriname?
  But let me ask you mr. Hok: who put you on the pedestal, who pays your ways? It is that same country you say that no one is waiting for.
  By God, mr Hok some day some country (maybe China) will fuck the shit out of your arrogant nonsense! By than indeed there will be no Suriname anymore and your people will be chinese slaves waiting for a new keti koti.
  Suriname politicians: rotten and ugly.


  Maak melding

 37. “We weten intussen ook in wat voor betreurenswaardige staat veel van onze instituten terecht zijn gekomen”, zei Hok. Zo weten verslaafde drugsgebruikers en zwervers ook, maar gaan gewoon door op de door hun gekozen weg. De verdoemenis.


  Maak melding

 38. @Linglong

  We zijn trots op je!

  Neem je nog contact met ons op?

  We hebben je nodig voor Suriname.

  Je verdiend een ereprijs voor de stukken die je schrijft.

  Je bent een man of vrouw van WET EN WAARHEID, kunnen ze in Suriname voorbeeld aan nemen.


  Maak melding

 39. Linglong blijft hier, want als hij in Su commentaar levert loopt hij grote kans op de vlucht neergeschoten te worden, of krijgt een onverklaarbaar ongeluk……


  Maak melding

 40. Beste heer Hok, of u nou de geest terug brengt en of u de geest roep, hoe wil u een land ontwikkelen binnen een graaiende cultuur zoals deze?

  Bouterse is een moordenaar, martelaar, pleger van misdaad tegen de menselijkheid en nu ook een openlijke dief. Hij zet zijn beste vrienden op belangrijke plekken en gebruikt hen om de kas leeg te plunderen. E.e.a. lijkt op een ordinaire diefstal maar de centen zitten in de zak van Bouta.

  Ben u het vergeten allemaal? De rekening van Balast Nedam?

  Als Bouterse president wordt, verdwijnen miljoenen, als bouterse aan de macht komt, verdwijnen er mensen, als Bouta aan de macht komt gaan mensen onder verdachte omstandigheden dood…..

  Het is een groot angst cultuur weer in Suriname.

  Eerder toen NDP het voor het zeggen had, verdienden vrouwen, studenten en kinderen hun geld in de prostitutie en nu idem.

  Wel Suriname en Bouterse, wat hebben de natuurlijk hulpbronnen het volk gebracht?

  Het enige wat steeds mer blinkt zijn de gouden tanden van Brusnwijk en zijn soort, die zich heer en meester in Suriname voelen.

  Oproep aan Bouterse:

  Jaren terug heb je het moraal verval al ingezet. De vorige regering bracht het fatsoen redelijkerwijs terug, en nu maak je alles kapot. Jij bent maffia en jou volk idem!

  Ik verzoek u vriendelijk doch dringend om te vertrekken en neem die veestapel van je mee!

  Het wordt namelijk weer geen goudenkerst….problemen aanpakken? corruptie onder rechters aanpakken, nee hoor, hoe kun je aan een vos vragen om op het vlees te passen.

  Een land kun je alleen goed ontwikkelen als er industrie komt! Bedrijven, productie etc, etc

  Kijk maar naar het opgezette cassave teelt, ook daar komt Bouta zijn afspraken niet na.


  Maak melding

 41. Linglong: “Het enige wat steeds mer blinkt zijn de gouden tanden van Brusnwijk en zijn soort, die zich heer en meester in Suriname voelen”

  Back to the 80,ties, back to Afrika.

  Brunswijk en zijn soort aan de macht is het ultieme recept voor misdaad en wanorde….


  Maak melding

 42. @boegroe

  Ik kots al van jou niveau, kijk maar naar een lange zin van 15 regels zonder punt of komma’s .
  Jij bewijst het niveau van de Bouta aanhangers, grote leeghoofden en een grote NUL, een zoutzak!

  Je bent geïnstrueerd om nu weer leugens te verkondigen, dat is jou werk in opdracht van Bouterse maar de lezers weten beter wie gelijk heeft.

  Ik hoop niet dat je teveel aan Bouta hebt gelikt dat je je verstand kwijt bent.

  Succes met je verloren persoon, president, land en volk! Over 5 maanden praten we verder, want dan zal je de stront van Bouta eten, mogelijk wordt je dan wakker!


  Maak melding

 43. @Pero

  welke truck in Suriname heeft en Asdruk van 80.000 ton.
  een asdruk van 8 ton is niet veel maar veel meer mag en kun je niet aanvaarden op lateriet en bauxiet wegen in het binnenland.
  U beschuldigd de vorige regering van wanbeleid voor het aanleggen van wegen die niet gekwalificeerd zijn voor zwaar houttransport.
  Men kan ook zeggen dat de houtondernemers onverantwoord of zelfs crimineel handelen door lasten te vervoeren die te zwaar zijn. let wel een fatsoenlijke trekker met oplegger (het geeigden vervoer voor stammen) heeft 5 assen en kan dus totaal 40 ton wegen. De netto vervoerscapaciteit aan hout is dan ongeveer 32 ton. Aangezien het hout in suriname iets zwaarder is kan er ongeveer 50 m3 (er zit veel lucht tussen) hout vervoerd worden met een trekker met oplegger. Dit is meer dan genoeg voor een professionele bedrijfsvoering.

  De houtbedrijven munten uit in het alleen aan zichzelf denken en rijden ook de binnenlandse wegen en bruggen aan gort zonder zich te bekommeren om de bereikbaarheid van de lokale bevolking. Dit is op zijn minst asociaal en zou door de overheid bestreden moeten worden.

  Pero denk eens na voor dat je er iets met de oren bijsleept wat nergens op slaat of waar de medaille duidelijk 2 zijden heeft.

  Bekijk de zaken eens met een open blik en niet met oogkleppen op.

  Laat het verhaal van Ray iets gekleurd zijn. Helaas heb ik persoonlijk ervaren dat ministers van deze regering en adviseurs van de president het belang van Suriname niet op de eerste plaats en zelfs niet op de 2de plaatst stelen. Hun procenten komen eerst en niet na geleverde prestatie wat normaal is als je corrupt bent.

  Terug wijzen naar een vorige regering heeft geen zin aangezien deze regering hard belooft heeft SCHOON schip te maken. De regering moet zich aan haar eigen voornemens en normen toetsen en niet van de regering die geweest is.

  GEEN CORRUPTIE WAS DE BELOFTE AAN DE KIEZERS. Houdt u daar dan ook aan. daar is niets fout aan.

  PERO houdt u de regering aub aan haar beloften, dan heeft zij recht van spreken als er iets bereikt wordt.

  Nu na 36 maanden is er nog niets gepresteerd en blijven het beloften.
  U zegt nu zelfs “Denk niet dat Bouterse iets achterlaat voor de volgende VHP regering”. Hoe slecht zijn uw gedachten danwel niet om zelfs maar te denken dat uw President bereid is alles te verbrassen zodat een volgende regering op zwart zaad moet beginnen.

  Voorspelt u hier niet zelf een herhaling van de Wijdenbosch periode.

  Leest u aub eens zelf wat u schrijft en zie dat u uw President voor potverteerder uitmaakt.


  Maak melding

 44. Een goede ‘statement’ van de minister. Suriname heeft genoeg natuurlijke hulpbronnen en deze moeten aangewend worden om het land economisch goed te ontwikkelen.Het land kan pas goed ontwikkeld worden als er een eenduidige visie is voor de toekomst. Jammer genoeg moeten we constateren dat bepaalde traditionele politieke partijen zich het alleenrecht hebben opgeëist om de ontwikkeling van het land ter hand te nemen.Deze partijen zijn al meer dan 50 jaren bezig in de politiek en ze kunnen het gewoon niet.De leiders van deze politieke partijen zijn een sta-in- de-weg voor het land.Ook de werkwijzen op de ministeries ademt de sfeer van de oude politieke partijen. Deze politieke partijen had men moeten opdoeken en de ministeries had men moeten opschonen.Nieuwe partijen met frisse en heldere ontwikkelingsideeën zouden vervolgens de kans moeten krijgen om aan het bestuur van het land te mogen deelnemen.


  Maak melding

 45. ‘Belfort moet ogen niet dichtdoen voor criminaliteit’
  maandag, 05 augustus 2013 00:00 Bron Nospang

  PARAMARIBO – De minister van justitie en politie, Edward Belfort, moet zijn ogen niet dichtdoen voor de stijging van de criminaliteit, maar moet dit accepteren en aanpakken. Dat zegt BEP parlementariër Ronny Asabina. Asabina zegt dat door normvervaging de criminaliteit is gestegen en daarom ook collectief gehandeld moet worden. Hij zegt dat de minister moet ophouden om …

  aan zelfverheerlijking te doen”

  Geef die fucking minister van justitie een paar trappen…….en anderzijds…… allicht heeft de man gelijk, want hij weet niet waar hij aan moet beginnen!


  Maak melding

 46. ALS JE AAN MINDERWAARDIGHEIDS COMPLEX LIJDT ZAL JE NOOIT KUNNEN PRESTEREN OP DE POLITIEKE PLATFORM.

  ZIELIG VOOR DEZE MINISTER DIE GEEN GELOOF HEEFT OP EIGEN KUNNEN EN EIGEN WAARDE, WAT MOET JE EIGENLIJK MET ZO’N IEMAND??? KLEIN GELOVIGE, GA GEWOON NAAR JE OERWOUD TERUG EN LAAT DINGEN WAT JE NIET KAN HANTEREN AAN IEMAND ANDERS OVER.

  DEZE MAN ZIT NA EEUWEN LANG NOGSTEEDS MET ZIJN GEBONDENHEID VAN DE SLAVERNIJ VERLEDEN.
  IK ZOU HEM WILLEN ADVISEREN OM EERST EEN BAD TE NEMEN EN ZICHZELF GAAN VERLOSSEN EN BEDRIJDEN VAN ZIJN GEBONDENHEDEN ANDERS WERKT HET ALS EEN BELEMMERING EN HOUDT DE ONTWIKKELING VAN SURINAME ALLEEN MAAR TEGEN.


  Maak melding

 47. PARAMARIBO, 4 aug – “De wereld zit niet op Suriname te wachten.” Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Het land heeft zijn ontwikkeling in eigen hand, maar zal daar wel voor moeten knokken. Om mee te tellen in de snel veranderende wereld zal ook intern een heleboel moeten veranderen.

  inderdaad de wereld zit niet op suriname te wachten,daar ben ik het ook mee eens.
  wij de surinamers gaan het zelf moeten doen en ons minder met bepaalde hoedanigheden van die wereld te bemoeien of blind bepaalde activieteiten van hen aan nemen dat tot afbraak van het zelf zijn bevorderd.
  Inderdaat wij hebben onze maatschappelijke en ook sociaale orde in de hand en moeten ervoor zorgen dat eenheid onder die orde gehandhaafd word’maar dat hangt vooral van de uitvoerders af,hoe zal er gewerk worden om die eenheid ordelijk in te voeren.

  een model;Eerst naar eigen land kijken en niet wat een verdraaide wereld als lokmiddel klaar heeft staan.
  als jij zegt dat wij onze ontwikkeling in eigen hand hebben,moeten wij bij ons zelf beginnen en geen copy van welk land dan ook worden,er is genoeg kennis en praktijk inzicht aanwezig om dat uit te voeren.


  Maak melding

 48. @RobG
  lees aub het boekje “Gowtu” dat de Surinaamse goudbusiness bloot legt en zie dat 60% van de goud opbrengsten geheel voorbijgaat aan de Surinaamse overheid behoudens dat er lokaal een zwarte economie ontstaan is.

  slechts 4% wordt afgedragen als royalties aan de staat. 20% verdwijnt in de potten van een paar ondernemers die legaal en illegaal rechten verworven hebben. Conform de Surinaamse mijnbouwwet zijn deze rechten Illegaal omdat het exploratie- en geen exploitatierechten zijn. De porknockers doen eigenlijk exploratie werk voor de concessiehouders.

  In GOWTU zijn de 10 grootste afromers van de goud inkomsten benoemd.

  De resterende 76% verdwijnd in de zwarte economie van machinehouders en porknockers en alles wat daar om heen hangt. Van de verdiensten verdwijnt weer veel over de grens naar Brazilie.
  Ofwel Suriname blijft behoudens de tijdelijke inkomsten zitten met gesloopt regenwoud, kwikvervuiling etc. en een paar heel rijke concessionarissen.

  Dat allemaal met dank aan een minister/ regering die de wet niet handhaaft. Erger een regering die bij een beperkt aantal Surinamers gigantische winsten laat neer komen. De heer H. Naarendorp van Nana resources gaf zelf aan dat er uit zijn concessies wekelijks 50 kg goud kwam. 20% van 50 maal $ 50.000/week komt neer op een winst van $ 500.000/ week is $ 26.000.000/ jaar (= SRD 90.000.000) laten er wat kosten zijn maar de winst is enorm zonder dat Suriname hiervan iets terug ziet.

  RobG
  ja deze regering is 3 jaar aan het bewind na het doen van mega, niet realistische, beloften. Beloften zoals meer dan 50% zeggenschap over de goudconcessies. Ja ze gaan 50% van de cash investeringen inbrengen tegen 25% van de zeggenschap. 25% is net zoveel als geen zeggenschap zeker als men overeenkomsten aangegaan is onder arbitrage van SU onvriendelijke rechtssystemen (Angelsaksisch).

  Van de laatste 33 jaar is Nieuw Front 13 jaar aan het bewind geweest en heeft het 2 maal vanuit stilstand de economie weer aan moeten slingeren. Heeft het volk onder haar degelijke leiding de schulden van de voorgangers de big spenders moeten afbetalen.

  RobG
  Ik heb een aantal keren verwezen naar de informatie van de Centrale bank van Suriname. Geen enkele Sympathisant of aanhanger van de regering BA heeft gereageerd terwijl het toch informatie uit betrouwbare bron is.

  Per hoofd van de bevolking is tussen 2003 en 2010 het BNP gemiddeld 19%/jaar gestegen. Dat het volk hier niet direct van genoten heeft is het gevolg van de Schulden van Wijdenbosch. in de periode 2010/ 2012 is, na correctie van devaluatie, slechts een total groei per hoofd van de bevolking van 8% (4%/jaar). In SRD’s is de groei wel spectaculair maar dat zegt zo weinig omdat niemand buiten Suriname iets met SRD’s kan behalve ze als toiletpapier gebruiken.

  Door de afhankelijkheid van Goud (natuurlijke hulpbron) die in 2012 60% van de buitenlandse inkomsten dekte is de economie niet stabiel te noemen. Door de afname van de goudprijzen op de wereld markt zullen de goudinkomsten in 2013 met ongeveer 30% afnemen (2012 was $ 1.740.000.000). Snel gerekend betekend dat een afname van de buitenlandse inkomsten met ruim $ 500.000.000. Dat is meer dan de 8% groei die in 2011 en 2012 gerealiseerd is. Simpel gezegd in januari 2014 is men terug bij begin 2010.

  Ofwel het in de berm (zonder onderbouwing) beloven van vooruitgang en luchtkastelen brengt per ultimo 2013 een zwarte kerst en een achteruitgang van de economie. Hiervoor hoef je geen kerngeleerde te zijn omdat te kunnen berekenen.

  Ja ze zijn nog maar 36 maanden bezig en hebben nog 22 maanden te gaan. Extrapoleer het succes van het gevoerde beleid en begrijp dat in het voorjaar van 2015 iedereen bruine bonen met keistenen zal moeten eten behalve de vrienden van.


  Maak melding

 49. beste mensen suriname kan een heel sterk land worden met alles maar eenheid in het volk van suriname moet komen en de geleerde jongeren met een paar ouderen moeten het land leiden nieuw regering en ook suriname moet op passen met anderen landen die uit is op suriname rijkdom te profiteren en zoo veel chinees die krijg alles voor elkaar verguning en rijbewijs ze betalen steek penning en krijg alles zoo ook die vieze turks maffia met zen casino in suriname ondergedoken krijg ook alles voor elkaar en zoo komen meer landen mensen naar suriname en krijg verblijf vergunning alles met onder taffel geld gooien is wel gemeen tegen over de surinaams bevolking want hun worde duppe en veel wil ook voor iets verguning maar krijg niet en is ons land nog er bij betse mensen gaan wij als surinaams volk naar europa en probeer dit maar niks krijg je ook voor vakantie 2 maand ouderen boven 65 jaar dan 6 maand en niet meer maar anderen landen mensen ook van holand komen in suriname en mag woonen hoe lang die wil krijg verblijf en word verlengt heel makkelijk en zaak openen ook de bakra van hier open zaak in suriname zonder probleem lach en zeg in suriname is alles mogelijk en suriname pas op want buiten land mensen die gaan in suriname profiteren met veel dingens ook de hoeren huis of sex huis zoo veel surinaams mooi vrouwen werken voor grote crimineels zoo als die turks maffia in suriname al die geld word omgezte en gaat naar turky zoo doet china ook en rusland kom er aan ook voor drugs en rusland maffia heb al antilen curacau in zen greep en macht maar wij als zuid amerikanen en carabis gebied slapen laat alles toe deze duifels gebruiken ons land en vrouwen om hun voor deel word wakker mensen alle hindustanen criools javanen de marons we moeten eenheid hebben want zoo staan we sterk hoop dat ons bevolking met de indianen ook en alle gemix mensen halfbloed in suriname en holand ook de stuun geef want is ons land ook en iedereen die nu in holand woon heb familie in suriname en wil graag terug naar hun moederland groeten aan iedereen


  Maak melding

 50. Jojo, de regering doet haar best om structuur aan te brengen in de goudsector.Als er een overzicht is gecreëerd wordt het makkelijker om belastingen te heffen.Het is geen makkelijke taak. De werkzaamheden worden op allerlei manieren gefrustreerd.Er is veel verzet en sabotage door mensen die wel goed willen verdienen,maar belasting betalen aan de staat, ho maar.

  In de periode 2003 – 2010 kan het BNP gegroeid zijn,maar laten we eerlijk zijn. Het kwam door financiële steun van Nederland o.a. door de betalingsbalans steun. Nederland betaalde de importen van Suriname.

  Je hebt het over de schulden van Wijdenbosch.De bruggen liggen er en de infrastructuur is verbeterd.Door de aanleg van de bruggen zijn de economische activiteiten ook met de regio’s sterk toegenomen. Ze waren gewoon nodig en ze zijn snel afbetaald.We moeten niet blijven zeuren.

  Het in het vooruitzicht stellen van de bouw van 18000 huizen is geen luchtkasteel. De huizen zijn hard nodig omdat de nood zeer hoog.Ze zullen gebouwd worden in fasen.Alleen de boodschap werd verkeerd begrepen door de tegenstanders.

  De regering Bouterse is net maar drie jaren bezig. In die drie jaren tijd is er meer gerealiseerd dan Venetiaan heeft kunnen bereiken in al zijn actieve jaren in de politiek. Zie maar…. de gezondheidszorg, ….de kinderbijslag,…..de AOV,….onderwijs,…. Kortom er wordt hard gewerkt en er moet nog veel gebeuren.In drie jaren tijd is veel gerealiseerd.


  Maak melding

 51. @RobG

  Zie naast de informatie van de centrale bank van Suriname de informatie die LingLong aan de Centrale landelijke acountantsdienst heeft ontleend.

  Ter verdere informatie.
  De verdragsmiddelen tussen 2003 en 2010 waren al marginaal en hadden effectiever ingezet kunnen worden als er geen grote schulden na gelaten waren.

  Ja de huizen zijn nodig alleen er worden alleen indianen verhalen verteld. Ik heb het programma van de housing organisatie gelezen (alleen maar onzin die de noodzaak aantoont). De prefab fabriek van Abrahams uit China zou onder tussen in de haven moeten zijn als het schip niet vergaan is. Nu wordt er gepronkt met een Luxemburgs wonder concept van Next of New generation global construction. Google dit bedrijf en er komen alleen hits uit Suriname. In Luxemburg, Europa of de rest van de Wereld geen enkele hit. Lijkt aardig op een sprookje. Een sprookje met een gruwelijke anders zijde er wordt mensen van alles op de mouw gespeld.

  Ja er is wat gedaan aan Ziekenfonds etc. Alleen wordt de betreffende voorziening niet geaccepteerd als men voor zorg langs komt.
  Ja er is iets gedaan aan de AOV. Helaas is dat door inflatie van nul en generlei waarde.

  Zie het geen LingLong inbrengt over de degelijkheid van de regering

  van Linglong elders gepost bij drugssmokkel via Belem.

  EN HIER HOREN WE VERDER EEN SURINAMERS OVER?
  Lees dit art

  5 augustus 2013 – 09:48
  CLAD constateert ernstige tekortkomingen en corruptiegevoeligheid
  Uit de begrotingsrekening – de rapportage van de vorige begroting – constateert de Centrale Landsaccountants Dienst (CLAD) ernstige tekortkomingen en corruptiegevoeligheid. Zonder de gevallen bij de naam te noemen somt de dienst een scala van onregelmatigheden op.
  Geconstateerd wordt dat beleidsvoornemens algemeen en onrealistisch zijn. “Het is dan onduidelijk wat er moest worden bereikt en wat er bereikt is.”
  De voorbereiding van beleid geschiedt zonder rekening te houden met procedures, zonder risicoanalyse en zonder dat duidelijk is wie wat moet doen. De uitvoering loopt hierdoor ernstige vertraging op.
  Er zijn tekortkomingen in de boekhouding. Maandelijkse financiële rapportages bevatten alleen cijfers, zonder inhoudelijke toelichting. Bovendien worden niet alle financiële transacties vermeld. Uitvoerders van projecten met donorgelden rapporteren onvolledig of helemaal niet. etc. etc. etc.

  Helaas wordt meer en meer duidelijk dat Suriname vernield wordt.


  Maak melding

 52. het zou letterlijk een ,,internationale ramp zijn,,,als de wereld zou zitten wachten op sme..

  stel je voor zeg..

  velen buiten sme weten nieteens waar sme ligt


  Maak melding

 53. aan de andere kant is het wel zó,dat de wereld staat te wachten op bouta in scheveningen om aldaar zijn fakantie verblijf te bewonen..

  dat is wel zó..


  Maak melding

 54. Beste heer hok u heeft in het verleden toen u in Nederland woonde gezegd dat wij ook terug moeten keren naar ons land om het weer op te bouwen, maar in de praktijk blijkt dat Surinamers uit Nederland niet echt welkom zijn in Suriname die echt wat voor hun land willen doen.

  Zorg er voor dat wij ook naar ons land kunnen terug keren, want de remigratie voorwaarden van Nederland zijn echt niet goed. Zoals u zei pi ju kumba bere TE koti na dapi ju musu tan of draai go baka. Ik verwacht wel een antwoord van u namnes BIGAMAN FROM SURINAM.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.