Buschauffeurs krijgen les in fatsoenlijk transporteren

35

PARAMARIBO, 3 aug – Chauffeurs die het openbaar vervoer verzorgen, worden heropgevoed. Alle ruim duizend buschauffeurs op publieke routes worden verplicht tot het volgen van fatsoenslessen. De voorwaarden voor het publieke vervoer zijn drastisch veranderd.

Het haast zonder voorwaarden verkrijgen van een ‘busvergunning’ behoort definitief tot het verleden. “Het vervoeren van mensen is een zeer verantwoordelijke taak. De regering zal er altijd op toezien dat deze taak op verantwoorde manier wordt uitgevoerd”, zegt minister Failisie Pinas van Transport Communicatie & Toerisme, TCT. De lessen in fatsoenlijk rijden of ‘defensive driving’ zijn daarom verplichte kost. Het wordt een heel curriculum.

Onder meer worden de chauffeur sociale vaardigheden bijgebracht, waaronder klantvriendelijkheid. Ook de technische eigenaardigheden van de bus staan op programma. En vooral ‘veiliger’ rijden. Volgens Pinas moet de training het openbaar vervoer veiliger, maar ook betrouwbaarder maken. “De inhoud moet zodanig zijn dat de buschauffeur gekwalificeerd wordt in defensive driving.” De lessen worden verzorgd door vakopleidingscentrum SAO.


35 REACTIES

 1. QUOTE
  —–

  “De inhoud moet zodanig zijn dat de buschauffeur gekwalificeerd wordt in defensive driving”

  Waarom moeten Surinamers bepaalde begrippen, titels, posities, evenementen, etc… altijd in het Engels plaatsen?

  Is het omdat inhoudsloze kreten daarmee mee lading krijgen, of zo?


  Maak melding

 2. goede zaak1 Ook de klanten die de bussen gebruiken moeten worden heropgevoed. Het moet van 2 kanten komen of alle kanten komen. Ook de overheid zal er zorg voor moeten dragen dat die voorzieningen er zijn in het verkeer, parkeerplaatsen van de bussen, waardoor de openbare veiligheid, orde en rust gehandhaafd is voor de burgers en de verkeersdeelnemers m/v. Ook het onderhoudt van de voorzieningen moet altijd in orde zijn.

  Goede manieren en de juiste regels is een, maar al de actoren zullen zich eraan moeten houden. Als een tekort schiet moet daarvoor de juiste maatregel worden toegepast.

  Ook in het regenseizoen moeten de voorzieningen voor de passagiers in orde zijn. De parkeerplaatsen van de bussen laat veel te wensen over. Zie maar het gedeelte tussen het oude veersteiger aan de Heiligeweg naar de Centrale markt toe waar de bussen geparkeerd zijn, een vieze troep en chaos en zo zijn er meer van deze busparkeerplaatsen in Paramaribo. De chauffeurs zouden zich ook behoorlijker moeten gaan kleden. Een speciale uniform voor buschauffeur.


  Maak melding

 3. hoe meer ritten, hoe hoger het inkomen en dus klant-on-vriendelijker!
  dag..en tot ziens zit er niet bij, want zij moeten racen naar de startplaats voor de volgende *lading”

  mss moet er een max aan aantal ritten gesteld worden!

  vwb de klanten…ook hier mogen velen heropgevoed worden.


  Maak melding

 4. Het werd tijd dat er iets moet veranderen in deze dienstverlening. Ook waar er naar gekeken moet worden is het winkelpersoneel in de binnenstad. Vooral deze verkopers moet men “mores” bijbrengen, eigenlijk moet dit voor al het bedienend personeel in openbare beroepen gelden. Want in de meeste winkels kom je vaak echt zeer onbeschofte – bedienen personeel – mensen tegen waar zelf de honden geen brood van lusten. Wel, zelf op de lanti kantoros waar je het niet zou mogen verwachten, kom je dit “fenomeen” tegen, onbeschoft gedrag.


  Maak melding

 5. Ook het volgende waarom zou deze scholing in het Engels moeten plaatsvinden? Alsof er geen richtlijnen hierover in het Nederlands bestaan. Hoe vaak creëren wij niet zelf de problemen, is het soms om indruk te maken, in het Engels! Nederlands is “ons” met de paplepel ingegoten, dit geldt natuurlijk niet voor een ieder, maar toch voor een grootdeel van ons! Waar niemand bij stilstaat is dat men nauwelijks de moerstaal onder de knie heeft, gaan wij het nog moeilijker maken. Houdt toch op met dit kortzichtig gedrag wat nergens naar toe leidt. Het grootste probleem in deze zijn de regeerders met hun criminele – laag allooi – achtergrond, iets wat nooit ter sprake komt.


  Maak melding

 6. Overigens heb ik (in 2008!) al een soortgelijk traject opgezet, mbv. een Nederlandse vervoerder (Connexxion).

  Dit is op niets uitgelopen.

  In 2010 is het weer geprobeerd.

  Dit is op niets uitgelopen.


  Maak melding

 7. !!!ADMIN met Uw permissie!!!!

  VRANCKX
  Reportage. BELGIE 2 om 20.10 uur voor liefhebbers!

  ‘Routes Guyana: GOUDKOORTS BIJ DE BUREN!!!

  Guyana is één van de dunst bevolkte landen ter wereld. Het overgrote deel van de Guyanen woont aan de kust.

  Het binnenland is nauwelijks bereikbaar. Alleen oude maar robuuste Bedfords, een erfenis van de Britse kolonisten, zijn opgewassen tegen de onbegaanbare wegen.

  We rijden mee met Roy, die brandstof en een handvol goudzoekers naar een goudmijn brengt. De weg lijkt meer op een modderpiste.


  Maak melding

 8. Bakra basi,

  ‘… hier wat stills uit de campagne…’

  en dan ben jij degene die jezelf afvraagt waarom Surinamers zoveel Engelse woorden in hun zinnen gebruiken..?

  lees voor de grap jouw eigen zin nog maar eens…

  Overigens ben ik het voor 100% met je eens dat engelse woorden veelvoudig in andere talen voorkomen. Niet alleen in Su overigens..

  Jij en ik maken dagelijks gebruik van die engelse woorden in onze zinnen zonder daar stil bij te staan.

  Facebook, whatsapp, twitter, website, Skype,
  pinnen, inchecken, management, e mail, chippen…
  ..en zo kan ik uren doorgaan.


  Maak melding

 9. @ORANJE BITTER

  Bedankt voor je respons 🙂

  Overigens is respons ook Engels…

  Maar het woordje ‘still’ is een bekend begrip in de audio-visuele wereld; het is gewoon een stilstaand plaatje.

  Mijn ‘probleem’ is ook niet dat er af en toe een Engels woord wordt gebruikt, maar dat binnen de Surinaamse overheid er per definitie Engelse terminologie wordt gebezigd, terwijl hier goede Nederlandse alternatieven voor zijn.

  Doe dan alles in het Engels, of alles in het Nederlands – maar ga geen ‘dure’ taal gebruiken om je ‘goedkope’ projecten wat meer cachet te geven.

  Maar goed; dat is mijn mening – wellicht zit er visie en beleid achter, geen idee…


  Maak melding

 10. @ORANJE BITTER

  Een goed voorbeeld van de Surinaamse drang om ‘dure’ begrippen in het Engels te zetten is ‘Government Take’

  Noem dit gewoon belasting / overheids taks / smeer-geld, whatever (pun intended)…


  Maak melding

 11. Het probleem wat eigenlijk geen probleem is komt door ons zelf, omdat we niet inzien dat degene die het voor het zeggen hebben. Deze mensen nemen constant adhoc beslissingen, zij kennen/hebbrn geen lees cultuur. En daarom praten we elkaar na, niet weten de het onzin is wat je net hebt gehoord. Verder door onwetendheid van de regeerder/leiders, je kan ze gerust “lijders” noemen, want zelf dat hebben zij niet door. En dit is het voornaamste probleem, ook niet weten dat Nederlands en Engels West-Germaans is, in de eerste en tweede graad. Ook zijn wij omringt in Zuid-Amerika door – in het achter land – 10 landen die allen een Latijnse taal spreken als je Frans-Guiana buiten beschouwing laat, niet onafhankelijke Franse overzeese provincie. Het grootste probleem zijn die laaghartige volgelingen die nu “regeermacht” hebben, deze criminelen wijzen alles wat met Nederland te maken heeft af.


  Maak melding

 12. Goede gezien, bus drivers lappen verkeersregels aan hun spare tire. Sorry for the English words in between, my bad! Wat wordt er overigens gedaan om de verkeersveiligheid onder de bromfietsers te bevorderen? Bijna de helft van de verkeers slachtoffers zijn bromfietsers, totnutoe is er geen doelgerichte voorlichting en zijn er ook geen preventieve maatregelen getroffen om dit tenminste te minimaliseren. Er lag een plan in verschiet om bromfietsers een examen te laten afleggen, is dit in de koelkast gestopt?


  Maak melding

 13. Toen ik met de bus naar huis moest na school, stond ik UREN te wachten op mijn beurt om in te stappen. Voordringen, duwen, trekken, porren, ellebogen, kon ik niet.
  Ik ergerde me dood aan de jongens die zich via de ramen naar binnen wurmden en binnen “no time” de bus vol maakten.
  Daar stond je dan…. 10 bussen verder, als de drukte van 14.00 u weer voorbij was en iemand je een handje hielp, kon je dan eindelijk instappen.
  Bij het uitstappen moest je heel hard roepen: ” halte chauffeur!!!” en hopen dat je door de loeiharde muziek werd gehoord.
  Terwijl je uitstapte trok de chauffeur weer ongeduldig op met als gevolg dat je slipper/ schoen in de bus achterbleef of dat je met een smak op de grond terecht kwam.
  Surinaamse buschauffeurs zijn van het ergste soort op de wereld!
  Onbeschoft zitten ze op hun achterste, treden niet op als er ongeregeldheden zijn, staan je moeizaam te woord en hun bussen zien er niet uit! Plaatjes van uitdagende vrouwenlichamen, teksten die je onpasselijk maken, lichtjes en glitters. SMAKELOOS en zeer klantonvriendelijk!
  Vrees dat één training niet voldoende zal zijn. Dit heeft te maken met heropvoeding en mentaliteits verandering. Daar kunnen ze gerust een paar jaar voor uittrekken!


  Maak melding

 14. Waar niemand aan denkt is het volgende; waarom blijven de bussen vaak 15 – 20 minuten of langer staan voor dat ze gaan rijden? Zolang de bus niet driekwart of vol is maakt de chauffeur geen aanstalten om te vertrekken. Het lijkt alsof de passagiers niets te doen hebben, wat natuurlijk niet het geval is. Dit geeft duidelijk aan dat “tijd is geld” (time is money) in Suriname helemaal niet belangrijk is. Vroeger had je overal in het openbaar klokken en nu zie je ze nergens meer in de stad, ja toch wel, maar die staan stil, ze werken niet! Het lijkt dat alleen in Suriname deze gedachte speelt. Als we het over fatsoenlijk gedrag willen hebben dan hoort dit tot een der aanbevelingspunten, laten we hopen dat er geen adhoc beslissingen genomen worden.


  Maak melding

 15. Zal er ook op de kleding van genoemde chauffeurs gelet worden? De uitzonderingen daar gelaten, maar sommige van die lui ‘stinken’een heel uur vóór de wind en ook de taal die zij tegen de klant bezigen is niet van de lucht.
  Laten zij herkenbare kleding, b.v. een uniform dragen, behoorlijke hgaardracht en ook gepaste muziek, in orde van normaal geluidsniveau, in de bussen laten spelen, want soms kan men zijn eigen woorden niet verstaan en als je een opmerking t.a. daarvan maakt, wordt je duidelijk gemaakt dat je dan maar liever kunt uitstappen.
  Ik kijk uit naar de resultaten hieromtrent.


  Maak melding

 16. @Bakra Basi
  Waarom moeten Surinamers bepaalde begrippen, titels, posities, evenementen, etc… altijd in het Engels plaatsen?

  Ik stoor mij er ook mateloos aan.
  Maar dat schijnt geleerd of deftig over te komen of mode te zijn in de laatste tijd!
  Je wordt in Suriname op de radio,TV mee dood gegooid!


  Maak melding

 17. wtffh
  dus als je voor de staat werkt moet je plichten de volk die het slecht heeft moet geholpen worde .je kanniet idereen als crimineel zien . maar het volk die zich met criminaliteit bezig houdt.zoals roven dat aan te pakke.
  konyoo yoee .moet van twee kanten komen..
  MEDUSA eerste reactie
  kbn wl met jullie mee eens fatsoenlijkheid moet van twee kante kome!


  Maak melding

 18. wtffh
  dus als je voor de staat werkt moet je plichten de volk die het slecht heeft moet geholpen worde .je kanniet idereen als crimineel zien . maar het volk die zich met criminaliteit bezig houdt.zoals roven dat aan te pakke.
  konyoo yoee .moet van twee kanten komen..laat die mannen hun werk doen iedereen wil zijn brood verdienen
  MEDUSA eerste reactie
  kbn wl met jullie mee eens fatsoenlijkheid moet van twee kante kome!


  Maak melding

 19. als je normen waarden manieren etiquete wil brengen in sme,begin dan bij het begin..

  begin bij de opperhoofd, de eerste man van het land vergeet zijn echtgenoot niet.

  aller eerst dus deze mnensen leren hoe om te gaan met de samenleving hun verantwooordelijkheid dragen vooral op tijd ergens komen..

  wat denk je van de ministers,die zijn totaal associaal kennen hun zelf niet weten niet wat te doen om te functioneren..

  die mevrouw die zich zelf parlements voorzitter nooemt,is één arrogante wezen totaal partijdig kent het verschil niet tussen het zijne het dijne openlijk parijdig,terwijl zij neutraal haar job moet doen en betrouwbaar over moet komen..

  ze dult geen opositie..

  over de directeuren parlementariërs hoef je het niet te hebben,die weten nieteens dat zij vertegenwoordigers zijn v/het volk en gewoon in loondienst zijn…

  weten niet eens wanneer zij naar het werk moeten verschijnen niet/nooit maar maandelijks meer dan twintig duizend srd ontvangen voor niks doen..

  over de lantie mang/ oemas hoef je niks te zeggen,die zijn totaal ongemaniert /ongeschoold
  hebben een grote bek tegen het volk.


  Maak melding

 20. Bakra Basi,

  Hoewel ik dit een interessante discussie vind weet ik eigenlijk niet of de discussie over de invloed van het Engels in andere talen wel op dit forum thuishoort. Maar feit is dat Engels wereldwijd wordt beschouwd als een dominante ‘leentaal’.
  Sterker nog, Engels wordt beschouwd als de belangrijkste ‘internationale taal’ die als een soort brugtaal wordt gebruikt tussen de verschillende andere talen.

  Ik werk zelf voor een multinational in Nederland en binnen dat bedrijf wordt voornamelijk in het Engels gecommuniceerd. En niemand die daarvan opkijkt.
  Wat ik eigenlijk wil aangeven is hoe groot de invloed is van de Engelse taal binnen de verschillende andere talen. Niet alleen in Su dus.

  Het gebruik van Engelse woorden kan uiteraard door sommigen beschouwd worden als hinderlijk en een tekortkoming in hun eigen taal maar een ander kan dat ook beschouwen als een verrijking van de eigen taal.

  Het is uiteraard vanuit welk optiek je het wilt bekijken.
  Uiteraard mag een ieder zijn/haar eigen mening over hebben.

  Maar in mijn visie is het gebruik van Engelse woorden
  in andere talen internationaal geaccepteerd en in sommige gevallen zelfs ingeburgerd.

  De woorden ‘Human resource management’ zijn woorden die
  niet meer weg te denken zijn in een modern bedrijf.
  Als je deze woorden letterlijk zou moeten vertalen zou het klinken als; ‘beheer van menselijke productiemiddelen’.
  Zeg nou zelf Bakra basi, dat klinkt toch voor geen meter.
  Wil je meegaan met de moderne tijd en niet blijven steken in de ‘stenen tijdperk’ dan is het gebruik van Engelse woorden in jouw taal onontkoombaar.
  De wereld is nou eenmaal aan het globaliseren en
  het overnemen van Engelse woorden hoort daar nou eenmaal bij.

  De groetjes


  Maak melding

 21. kpmjo bomama jooee

  leer een keer elkaar minder te bekritiseren
  jeje wwil niet weten met wie je te maken hebt hiero
  laat iedereen spreken wat die wil vryheids van meningsuiting moet egt opgehelderd worden in sur laat me niet in sranang gaan type..
  ieder zijn eige wijsheid en norme en waarde`..!met die moderniseerde beleid van de overheid !late post!


  Maak melding

 22. konjo bomama jooee

  leer een keer elkaar minder te bekritiseren
  jeje wwil niet weten met wie je te maken hebt hiero
  laat iedereen spreken wat die wil vryheids van meningsuiting moet egt opgehelderd worden in sur laat me niet in sranang gaan type..
  ieder zijn eige wijsheid en norme en waarde`..!met die moderniseerde beleid van de overheid bgin daar normen en waarden te leren voor ik dingen ga roepen dan staat !late post!


  Maak melding

 23. In Nederland ,op de Ned.tv en radio wordt er ook naar het Engels gegrepen,The Voice Of Holland.Holland Got Talent en meer van dat soort shit.Het verbaast mij dat de Surinamers op dit forum,zo ageren tegen Suriname omdat ze de Engelse taal ook gebruiken.Zoals iemand hier typte,eerst naar je eigen kijken voordat je anderen gaat bekritiseren.
  Vraag me af waarom Suriname niets mag volgens sommigen hier.


  Maak melding

 24. Enkele jaren geleden was ik op vakantie in Suriname.
  Prachtig land, maar het rijgedrag op de weg is ronduit levensgevaarlijk.
  1 x een bustocht gemaakt. Dit was een avontuur.
  Keihard rijden. Onnodig inhalen. Of je op het circuit zat. Tijdwinst over het gehele traject van ruim een uur was misschien enkele minuten. Ik hou van het leven, maar wil dit geen 2e keer meemaken.


  Maak melding

 25. Nu men bezig is de buschauffeurs fatsoensnormen bij te brengen. Mogen we deze zeer belangrijke groep niet vergeten, onze “hermandad” (de politie is mijn beste kameraad?) ja toch, de politie, want die zouden zich gediscrimineerd kunnen voelen als we hen zouden vergeten in deze! Het hoeft geen betoog, maar de politie-agent behoeft een totale facelift. Want de meeste van deze vaak ongeleide projectielen zijn misdadigers in uniform. Een grootdeel van deze “corpus” heeft geen notie van “recht en wet” kennis. En dan niet te vergeten hun gedrag, vaak zijn ze ongegeneerd asociaalgedrag vertonend bezig. Het wordt tijd dat deze vaak criminelen in uniform op hun gedrag aan te spreken, natuurlijk de goede niet te na gesproken! Want oweë gebeente, je een dezer geüniformeerd macho’s zou willen aanspreken op zijn asociaal gedrag, dan heb je best kans dat deze in een ongeleide projectiel verandert met alle gevolgen van dien! En ik denk dat menigeen hiermee eens zal zijn.


  Maak melding

 26. @pasew

  zulke ’trails’worden alleen door hen [stake holders]gereden die gedreven worden door liefde voor hun land of zijn pur sang ondernemers.Want ook de zoon wordt voorbereid om het handeltje over te nemen.
  Ik zie Dompig al in zo een rollende en golvende back zitten ha haha…om te gaan kijken wie illegaal mijnt.


  Maak melding

 27. Suriname moet ook gaan denken aan modernere bussen aan te schaffen in de toekomst. Waar iedereen gewoon netjes kan zitten een kaart kan kopen en laten stempelen (bijvoorbeeld). Natuurlijk hoort daarbij ook een pak, regel, route, een goed rijgedrag, op tijd rijden en een cursus. Een beetje modernisering kan geen kwaad toch? Alles rijdt zo roekeloos doorelkaar heen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.