Noodmaatregel prijsstijgingen: goedkope dollars

89

PARAMARIBO, 3 aug – Een noodmaatregel tegen stijgende consumentenprijzen hangt in de lucht. De maatregel heeft alles te maken met het voortdurende tekort aan dollars. Volgens de Ware Tijd is de kans groot dat dollars goedkoop zullen worden verkocht. Handelaren kunnen dan als het ware gesubsidieerd importeren. Lang niet alles komt in aanmerking.

De regering heeft een selectie op het oog van vijf en veertig producten. Vicepresident Robert Ameerali heeft al een eerste overleg gehad met importeurs. Die moeten inventariseren hoeveel er totaal nodig is om het betreffende pakket binnen te halen. Het gaat dan om het totaal op maandbasis. Het antwoord mag niet al te lang uitblijven. Het is niet goed denkbaar dat importeurs die al jaren met het bijltje hakken, niet weten hoeveel er per maand nodig is aan dollars.

Tijdens het overleg stortten de importeurs hun hart uit. Het tekort aan dollars op de vrije markt zou haast ondraaglijk zijn. De regering streeft twee doelen na. Gehoopt wordt op het beteugelen van prijzen in de detailhandel. Ook moet de druk op de wisselkoersen in toom worden gehouden. Hoe lang de maatregel moet duren is nog niet duidelijk. Maar dat is kenmerkend voor situaties van tekorten. De regering kampt vanaf begin dit jaar met inkomstenderving met weerslag op de prijzen.

Bekijk ook:

89 REACTIES

 1. Geen Paniek?

  “De regering kampt vanaf begin dit jaar met inkomstenderving met weerslag op de prijzen”

  Wart dacht je van:

  “De regering geeft geld uit als water zonder dat er een cent binnenkomt”


  Maak melding

 2. “De regering kampt vanaf begin dit jaar met inkomstenderving met weerslag op de prijzen”

  Beste RobG, jij schijnt nogal goed geïnformeerd te zijn en weet alles recht te praten wat krom is … kan jij verklaren waarom deze regering dit jaar plots met inkomstenderving wordt geconfronteerd ?

  En ga alsjeblieft niet als antwoord geven dat dit te wijten is aan de dalende Goudkoers …

  Eerst hoorden we dat dit (Inkomstenderving Overheid)kenmerkend is voor de eerste 3 maanden van het jaar, maar kennelijk geldt dit probleem voor het gehele jaar.

  Misschien krijgen we een heel mooi antwoord van jou, want deze coalitie weigert stelselmatig antwoorden te geven over de fananciële huishouding.

  Alvast bedankt voor de door jou te nemen moeite …


  Maak melding

 3. Beste James Marshall

  Als Bouterse morgen schijt op het hoofd van RobG dan zegt hij dat dit goed is voor zijn haargroei en dankt hij zijn president voor zijn prima haarbeleid.

  Deze Paarse Pauper lult alles recht van krom is….


  Maak melding

 4. Henk Molenaar, voorspellen en hopen zijn twee verschillende werelden. Wat dacht jij trouwens van “negativisme”? Durf m.b.t. Nederland niets te voorspellen zal ik zeggen. Laat jou “door-ai” zich beperken tot Suriname. Denk aan de BVD (Bij Voorkeur Doen-alsof) op je hielen. Over democratie gesproken.

  De handeling van de regering in Suriname is een zeer pragmatische en noodzakelijk. Of moest men zitten wachten tot mini-ster Henk Molenaar (zwaar gefrustreerde jongeman), het seintje gaf??? “We blijven langs onze schoenen lopen, jongens”!


  Maak melding

 5. Zaterdag 3 augustus 2013 om 17:51 uur, door Uncle

  Dank u wel.
  Beste stuurlui staan aan wal dat is een gezegde die bij Henk past!
  O nee ik heb een betere als het kalf verdronken is dempt men de put.
  Maar voor Henk geldt: als het kalf verdronken is ga ik erop schijten!


  Maak melding

 6. Back to the Eighties!
  Lege schappen, stijgende wisselkoersen, importstop, lange rijen, voedselpakketten uit NL (wie slim is en shnel rijk wil worden start nu meteen een pakkettendienst!). Soft uit een plasic zakje, kokolampoe, CIS pakketten, smokkel via Frans Guyana,
  Goedkope dollars is pappen en nat houden! Een rad voor de ogen draaien, water naar zee dragen, het volk een worst voor houden, maar dan een uitgedroogde, beschimmelde!


  Maak melding

 7. Beste Tamara”

  Bouterse heeft al bewezen een ramp te zijn voor de economie van Suriname in de jaren 80.

  Goedkope dollars bestaan niet!!!!


  Maak melding

 8. Volgens de paarse kliek ging het fantastisch in suriname dankzij hun megalomane president Bouterse. Volgende stap is devaluatie SRD mark my words… In nederland betaald de consument ook niet in US Dollars. Dit soort idioterie gebeurt alleen in Suribabwe. Blijf vooral stemmen op Bouterse. Straks mogen de surinamers zijn drek eten.


  Maak melding

 9. hoe is dit mogelijk goedkope dollars wie houdt wie voor de gek de dollar kost wat het waard is goedkoop of duur bestaat niet men denkt toch niet dat wij zo dom zijn om dit te geloven binnenkort wordt de doolr wel een heel stuk duurder voor de Surinamer want devaluatie hangt in de lucht
  trouwes misschien kan robg me vertellen waar ik goedkope dllars kan kopen


  Maak melding

 10. Oeaar is Rob Gatlikker (onze pseudo wetenschapper)?
  Oeaar is Million Pleur (de olland-hater die in olland woont en een ollandse uitkering geniet)?


  Maak melding

 11. Hihihihi het is nooit goed voor die oppositie front redimusus.
  Wij hebben geen boodschap aan jullie,wij hebben boodschap aan dit volk.
  Toen de prijzen onder front de pan aan het uitreizen was deden de fronters niets de babys gingen dood terwijl somo gronden van anderen in bezit was aan nemen samen met jong tjin fa.deze president die door dit volk is gekozen doet er wat aan .wat anderen ook zeggen ,het is een kwestie van jaloezie en onmacht.ze denken nog steeds dat het volk vergeetachtig is,vene kent die resultaat van vier zetels, somo was weg met die zetels zo ook de ndp .de mensen hebben gezien dat vene seer na partij. Bouta is geen vene die koste wat kost de vernederingen van somo moest acsepteren anders na regering e bos.somo weet dat bouta andere koek is. Bouterse zal somo nooit die kans geven om hem onderdruk te zetten,wetende dat dat politiek zelfmoord betekent.
  Strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang,herie libie te na dede pero sa vetie gie sranang.


  Maak melding

 12. “Maar dat is kenmerkend voor situaties van tekorten. De regering kampt vanaf begin dit jaar met inkomstenderving met weerslag op de prijzen.”
  Kenmerkend voor NDP regeringen is dat ze altijd problemen hebben met het macro economisch beleid. Ik had zo gehoopt dat de dollar koers tenminste stabiel zou blijven en nu dit verhaal. We zitten nu opgescheept met een levensmiddelen koers naast de officiele koers en de zwarte markt koers. Wat volgt hierna, een douane koers, een woningbouw koers, een speciale koers voor de beleidsmakers en hun gezinsleden? Wie zal het gelag betalen?


  Maak melding

 13. Beste Allen,

  Ik ben voor de ontwikkeling van Suriname … en als DDB het goed zou doen (en daar leek het in eerste instantie op) dan zou ik hem daarover complimenteren.

  Maar … het Parlement heeft al meerdere keren vragen gesteld over allerlei dringende zaken, echter wordt deze geschoffeerd en komen er gewoon geen antwoorden b.v. waar zijn de opbrengsten van de Goudverkoop … en nog heel veel meer.

  In de tijd van de Venetiaan was er een zekere Clifton Limburg die vrijwel dagelijks, spottend en verwijtend de regering van toen belachelijk maakte, deze man kon gewoon zijn gang gaan en werd niet gezien als staatsvijand.

  Mocht er nu iemand zijn die over de media zo tekeer zou gaan zoals ene Clifton Limburg dat deed, dan zou hij binnen 2 weken al een kogelbrief ontvangen en zou deze als staatsgevaarlijk bestempeld worden en zijn baan al kwijt zijn (in het meest positieve geval).


  Maak melding

 14. @pero
  “Toen de prijzen onder front de pan aan het uitreizen was deden de fronters niets de babys gingen dood”
  Jij vergeet telkenmale erbij te vermelden dat het kwam doordat een of ander NDP regering daarvoor een lege staatskas had achtergelaten. De geschiedenis zal zich jammergenoeg wederom herhalen. Welke regering dan ook zal aantreden in 2015 zal een immense taak te wachten staan om het gevoerde monitaire beleid van deze regering weer op rails te zetten. En je weet best wel welke partij of combinatie daartoe in staat is.


  Maak melding

 15. Ja zien jullie het nu….. wat heeft Linglong nou altijd gezegd?

  Dollars goedkoop verkopen? Nou nou nou, ik meende dat Bouterse goud zou verkopen, de gelden in dollars beleggen en een goede rente wilde binnenhalen?

  O jee, wat nu? En als alles op is, wat gaan ze dan verkopen? De onderbroek van Bouterse?

  Dit zijn echt Afrikaanse praktijken, daar gaat het ook zo aan toe… we leven nu en willen nu uitgeven en wie morgen komt, ziet het wel!

  O ja, misschien kan China voor Suriname toveren, want Bouterse zei dat Suriname dankzij de China kaart dichterbij de grote wereld is?

  Welke wereld? Bedoel je hiermee de onderwereld met je coke transporten, diefstal van OW gelden met gebruikmaking van je vriendje Abrahams?

  Iemand met een geestelijke beperking heeft meer verstand dan een gemiddelde Surinamer die zichzelf voor normaal aanziet!


  Maak melding

 16. MDP politiek, dweilen met de kraan open!!!

  Er zullen wel weer een aantal niet Surinaamse-
  Chinezen profiteren van de goedkope US Dollars.

  Er was niets aan de hand! Aldus sprak de ex-koekenbakker
  (Amzad Abdoel) van de MDP.


  Maak melding

 17. De srd is een relatief kleine munt dus gevoelig voor het grote spel.
  Maar ik volg de koersen dagelijjk en zie eigenlijk geen grote schommeling in de wisselkoers. suriname heeft een probleem in de handelsbalans daardoor een scharste in vreemde valuta. Als volgend jaar de rafinaderij in productie gaat verbeterd de handelsballans een stuk. Benzine bijvoorbeeld moet nu worden ingekocht in usd, kan straks zonder import op de binnenlandse markt worden afgezet. Is een verbeterin van enkele honderden miljoenen usd.. Ook de goud deal verbeterd uiteindelijk de handelsbalans. Vind alleen dat veelteveel betaald wordt voor het deel goud wat uit eigen bodem komt…..


  Maak melding

 18. DOLLARS, DOLLARS!

  GOEDKOPE DOLLARS!

  WIE MAAKT ME LOS?!

  DOLLARS, DOLLARS!

  GOEDKOPE DOLLARS!

  Nu 5.000 DOLLARS HALEN EN MAAR 4.000 DOLLARS BETALEN!

  DOLLARS, DOLLARS!

  GOEDKOPE DOLLARS!

  WIE MAAKTE ME LOS…


  Maak melding

 19. Je hoeft geen econoom te zijn, als het zo door blijft gaan, dan krijgen we de situatie met meerdere nullen achter de cijfers. En dat Suriname aan inkomstenderving lijdt is de schuld van de regeringen zelf toen en nu. Wat is het probleem: de cambio’s die de vreemde valuta mogen ontvangen. Daarmee bedoel ik, in plaats van dat de banken voor het wisselen van vreemd geld – inkomsten – moeten zorgen, mogen particulieren deze inkomsten zelf genereren. Hierdoor snijdt de regering zichzelf in de eigen vingers. Alleen in Suriname kan dit voorkomen, te veel cambio’s op zo’n kleine bevolking, hoe wil de staat anders aan vreemd geld komen? Dus als ik het goed heb denk ik dat wanneer de staat vreemde valuta nodig heeft, moet het deze valuta via de particulieren – cambio’s – inkopen. Suriname is echt een uniek land wanneer het om negatief en boosaardig gedrag gaat. Dit is de omgekeerde wereld, het had juist andersom moeten zijn, de banken moeten hiervoor zorgen. Komt dit door de laaghartige corruptieve mentaliteit wat de doorsnee regeerder eigen is? Ik vraag mij af waar die leeghoofden nu zijn, die het steeds hebben over hoe goed hun president/crimineel het doet. De goudreserve – Centrale Bank – is nu al gehalveerd, of beter gezegd gestolen en je kan makkelijk raden wie dit op zijn “geweten” heeft, zo die geweten mocht hebben!


  Maak melding

 20. James Marshall,de grote vraag naar Amerikaanse dollars heeft met het volgende te maken.De prijzen van vooral consumptiegoederen zijn wereldwijd gestegen door een grotere vraag en minder aanbod van zeer belangrijke consumptiegoederen die in dollars worden afgerekend. Daarnaast hebben de Amerikaanse Centrale bank(en) miljarden dollars bijgedrukt en in omloop gebracht om de Amerikaanse economische crises het hoofd te bieden.De Amerikaanse dollar is hierdoor minder waard geworden.Dus, naast de stijging van de prijzen door een zeer grote vraag in de wereld naar voedingsproducten,moet men thans ook meer dollars neertellen voor dezelfde producten omdat de dollar minder waard is geworden.


  Maak melding

 21. Waarom moeten noodmaatregelen worden getroffen als het goed gaat in suriname?
  Benzineprijzen is gestegen naar 5,20 per liter.
  Basis goederen zijn flink gestegen.
  Robg moet goed begrijpen dat zijn familie en vrienden ook angstig zijn met de financiele nood die nog moet komen.
  Waarom moeten wij surinamers altijd problemen creeren als er geen problemen waren.


  Maak melding

 22. rog jij begrijpt het werkelijk niet

  niet de amerikaanse maar de surinaamse geld persmachine is weer druk aan het werk dus die rotzooi moet je niet aan ons verkopen wees eerlijk tegen jezelf en dan zie je wel dat ik gelijk heb


  Maak melding

 23. Lulverhaal van RobG. Dan zou er een enorme inflatie zijn in de USA. De inflatie ligt rond de 1,75% in de USA, dus je lult uit je nek. Waar heb je je economische kennis vandaan? Clevia Financial U-NEVER-STUDY??

  Het is heel simpel:

  DiDiBri heeft de afgelopen jaren teveel geld uitgegeven. Hij deed dat omdat hij dacht dat een grote bek opzetten over investeringen hetzelfde is als investeringen binnenhalen. In afwachting van het geld dat volgens hem binnen zou komen, begon hij het alvast uit te geven. Hij heeft gegokt (zoals altijd) en dreigt nu te verliezen. Daarom zegt hij niets. Ald een super-intellgent man al moeite heeft om een land goed op de rails te houden, wat verwacht je van iemand met een mulo-diploma?

  Het slechtste komt twee jaar na het einde van deze regeringstermijn. Als de oppositionele politieke partijen verstandig zijn, laten ze hem de verkiezingen winnen. De volgende termijn zal hij dan niet afmaken.

  Je zou gek zijn om nu van hem over te nemen!!


  Maak melding

 24. Het worden gouden tijden voor de criminele bende van ddb! Dit scenario is al vele malen afgedraaid door deze kliek. Goedkope dollars gaan naar vrienden die het witten voor dure dollars en dus overnight rijk worden. Oh oh oh wat een dom volk. Nog voor de volgende verkiezing zijn al onze spaarcentjes op! Het trieste is dat terwijl de moordenaars en dieven zich in de weelde zullen baden ,wij weer barre tijden tegemoet gaan. Front mag straks weer puin ruimen. Voor een ondankbaar volk!


  Maak melding

 25. Goedzo Bouterse, laat je land, volk, nationaal en internationaal zien dat je nog altijd een onbetrouwbaar hufter bent.

  Het bezoek aan de Paus heeft je weinig goeds gedaan.

  En wat heeft het bezoek jou aan China gebracht?
  Hebben ze jou achterlangs binnengedrongen dat je je verstand nu kwijt bent?

  Ik begrijp het gewoon niet…… het is toch een bewijs op zich: als je als mens veranderd in een moordende man, dan moet er iets behoorlijk mis met je zijn. Wat den doe achterlijke Surinamers? ze maken president van deze man.

  Conclusie: het bewijst dat het volk net zo gestoord is als Bouterse of nog erger zelfs…….

  Maar Bouterse…. feesten, stemmen kopen, seks, lijntje snuiven, land en vol verpanden aan China, deze zaken beloven weinig goeds en dat heb ik al vaker geschreven!

  Alles is te koop in Suriname:

  Rechters vooral rechter Charan, advocaten, politie en justitie en trouwens, ik hoorde dat de rijbewijs gewoon weer gekocht kan worden voor slechts SRD 500,00. Vroeger kostte het SRD 750,00

  Griffiers en rechters zijn te koop voor een paar doksa’s (eenden) en de rechter doet wat je wilt al voor SRD 5000,000

  Wat mij betreft: stik erin!


  Maak melding

 26. Midete, gun Bouterse haast nog een termijn. Welke gek wil nu deze zinkende schip overnemen. Srd wordt gedevalueerd, goudprijzen dalen als een malle, nationale goudvoorraden worden zonder overleg verkocht, investeerders mijden suriname, massa immigratie van chinezen en haitianen, torenhoge kosten invoer zorgsysteem, inbreng suriname jointventure gouddeal ad. Half miljard US Dollar, het leveren van stroom aan jointventure voor onder kostprijs EN ZO KAN IK NOG DOORGAAN!!!! Deze regering betekent het failliet van suriname. Uitvoer verkiezingsprogramma kan men helemaal vergeten resp. 18000 huizen, wegen, bruggen, diepzeehaven, flyovers, voedselschuur caricom, zanderij hub van zuid amerika bla bla bla…waar blijft de paarse kliek met hun reacties. I love su yeah right….. have a nice day


  Maak melding

 27. Midete,economie is echt niet zo simpel als de sound bites die je produceert om makkelijk van lastige vraagstukken af te komen.

  De Amerikaanse regering heeft de afgelopen jaren miljarden dollars bijgedrukt en in omloop gebracht om de economie een push te geven.Maar waarom nam de inflatie niet toe net als in Zimbabwe? Dit komt omdat de Amerikaanse regering Triljarden dollars ging lenen bij de grote geldschieters als de Chinese banken en consortiums van internationale banken.Deze geldschieters hadden vertrouwen in de Amerikaanse economie en de almachtige macht van Amerika. De prijs die Amerika voor de leningen moet betalen is de hoge rente die ook voor een deel wordt doorberekend in de wisselkoersen.Wat ook een rol speelde is dat andere landen, net uitzondering van een aantal net als de Amerikanen geld gingen drukken om de economie niet te laten haperen.De export producten van deze landen werden goedkoper,terwijl de anderen die niet bijdrukten duurder werden.

  Wat je nu ziet gebeuren is dat de Amerikaanse economie aantrekt en dat de intrinsieke waarde van de dollar stijgt.Dit houdt in dat de waarde van de dollar aan het stijgen is.Deze waarde stijging heeft ook gevolgen voor de wisselkoersen die doorberekend worden in de prijzen van goederen aan de consument.

  En trouwens,ook onder de NieuwFront regeringen was er een tekort aan dollars.Een tekort aan dollars is een probleem van alle tijden in Suriname geweest.


  Maak melding

 28. @RobG, de situatie van suriname is niet te vergelijken met die van Amerika.

  =Wat in suriname gebeurd is het feit dat deze regering GEEN GOED beleid heeft en maar zakkenvullers zijn.

  =Weet je nog dat Bouterse nog steeds GEEN verklaring heeft gegeven over dat geld dat verdwenen is? geld dat hij heeft opgenomen vanwege de goudopbrengsten en NIET geregistreerd heeft?

  =Daarbij komt kijken dat suriname Venezuela opgaat!!!!!

  =En inderdaad wat velen al hebben aangegeven::als het zo doorgaat zullen de eerst volgende regeringen met enorme problemen komen te zitten.

  -Ik hoop niet dat de srd straks met een paar nullen wordt bijgeschreven.


  Maak melding

 29. RobG, je hebt deels gelijk betreffende Amerika, maar je vergeet dat de koers van de SRD is vastgekoppeld aan de US dollar. Ook al zou de US dollar in waarde dalen zou de srd op 3.35 per 1 us blijven. De veranderde waarde van de us dollar zou je merken in bijvoorbeeld de Euro die dan in waarde toe neemt.

  Wanneer je ziet dat de srd verandert van de vast gestelde koers, dan betekent het dat er iets goed mis in met de lokale economie in Suriname.

  Om je zelf te overtuigen bekijk de inflatie cijfer van de us ano 2013 gesteld op 1.4 en die van Suriname is bijna 4%. Doordat er geen vertrouwen meer is in deze regering en munt eenheid gaat de koers nog meer stijgen.

  Zodra je ziet dat een regering met eigen gemaakte koersen komt, geeft aan dat de regering de kluts kwijt is. Dit hebben wij al vaker mee gemaakt in de jaren ’80 en ’96. Zelfde gebeurt ook in landen als bv Venuzuela.


  Maak melding

 30. Ira,dat de Surinaamse economie is een heel andere economie is dan de Amerikaanse is duidelijk.Suriname exporteert maar weinig producten en het merendeel heeft een fragiele status op de internationale markt.De prijs van bauxiet en goud is overgeleverd aan de grillen(prijsschommelingen) de internationale markt en de wisselingen in valutakoersen.

  Deze regering zit maar net drie jaren en je kan zien dat ze problemen anders en beter aanpakken dan de voorgangers.Het beleid van de huidige regeerders is meer afgestemd op de volume groei in de samenleving.Dit heeft ook gevolgen voor de begrotingen.Op bijna alle gebieden moet en veel meer gebeuren in de samenleving.Het zijn sociale en economische vraagstukken waar de vorige regering de andere kant op keek.

  Daarnaast ben je ook goed in het produceren van sound bites, zoals het zijn zakkenvullers,enz.Dit zijn kreten die continu uit de tent van het NieuwFront komen. Het kan mogelijk zijn dat er iets kan zijn gebeurd, maar ik denk niet dat dit het geval is.


  Maak melding

 31. RobG: “Deze regering zit maar net drie jaren en je kan zien dat ze problemen anders en beter aanpakken dan de voorgangers.Het beleid van de huidige regeerders is meer afgestemd op de volume groei in de samenleving”

  is hier nog iemand die dat Paarse gezwam/geslijm van RobG serieus neemt?????

  WTF is volumegroei in de samenleving???

  meer kinderen, meer srd in omloop.

  RobG loopt hier de quasi intellectueel uit te hangen en te doen alsof hij overal in de wereld is geweest en van alles verstand heeft.

  Wat een zielige loser!


  Maak melding

 32. @RoG
  Het geld wat de VS bijdrukt gebruikt zij om de schulden van de overheden mee op te kopen zodat de overheid niet te duur hoeft bij te lenen. Hierdoor blijft er ruimte op de markt om relatief goedkoop te lenen voor commerciële activiteiten.

  Suriname doet het zelfde alleen laten ze het niet zien en zijn ze niet transparant. Het gevolg is dat er continue onrust is en allerlei slimme mensen daar misbruik van maken.

  Indien de het verhaal in de Parbo waar is omtrent Abrahams moet duidelijk zijn dat de huidige regering 5 tot 10% van haar bestedingen afroomt met kickbacks.
  Afromen van contracten is in nagenoeg elke economie normaal (1% tot 2% in westerse landen, 40 tot 50% in Afrika)echter wel achteraf of tijdens de realisatie met een paymentbond als zekerheid voor de uitvoerende partij.
  Het is ondenkbaar dat men 20% vooraf in envelopjes afgeeft zonder zekerheden. Ik weet nu waarom er geen zaken gedaan konden worden wij betalen pas achteraf of vanaf het moment dat ons plan niet meer gepikt kan worden.

  De Surinaamse economie is in 36 maanden vernietigd. Van 20% groei in BNP/inwoner naar stilstand en nu omslaand naar achteruitgang zie http://www.cbvs.sr/images/content/recent_articles/suriname_country-profile_may2013.pdf

  De laatste stap is dat nu aan bevriende kanalen goedkope dollars geleverd worden uit de deviezen voorraad en dat het goud verpatst wordt om draaiende te blijven en de kiezers nog eenmaal een rad voor ogen draaien.
  Het rad voor ogen draaien van de kiezers heeft alleen tot doel een verkiezingsuitslag te creëren waarmee de NDP en niet haar huidige partners in een sleutel positie komt en aanvaardbaar moet worden voor het Front of hoe ze dan ook gaan heten.


  Maak melding

 33. @RoG, het valt mij op als men het over Bouterse en deze regering heeft waar duidelijke punten zijn en de waarheid naar voren komt en men om een reactie vraagt je haast NOOIT reageert.

  =Jammer dan, maar nogmaals ik heb GEEN partij en ga vooral niet stemmen voor een domme massa.

  =Zie goed en kijk om je heen wie die domme massa’s zijn:::

  -Zie Venezuela waar wijlen Chavez zolang heeft gezeten
  -Zie Mugabe die steeds weer wint
  -Zie Cuba etc,
  … en nog nog vele landen waar het NIET goed gaat en het volk het toch presteert om voor deze personen te gaan stemmen.

  =Er zit een groep erbij die zich heel erg RIJK maakt zoals::Brunswijk, Wijdenbosch, Boerenveen etc…..


  Maak melding

 34. Henk molenaar, brampie is parntner in crime van ddb. Brampie in cel gaat nooit gebeuren. Het zijn de kopstukken uit de coupe jaren en binnenlanse oorlog dat goed voor zichzelf zorgt. Een diepgaand onderzoek naar hun verkregen bezittingen zou geen overbodige luxe zijn. Bij het niet overleggen van bewijzen, justitieel vervolgen die hap en een onteigenings procedure starten. Deze bezittingen vervallen dan aan de staat.
  Welke surinamer kan hierop tegen zijn toch.


  Maak melding

 35. Geachte Heer Molenaar.
  De Ramon Abrahams beheerd het kickbackfonds van 36 maanden OW plunderen. Dit kickbackfonds is naast de afroming van de informele goudbusiness en vergunningen een belangrijk onderdeel van het verkeizingfonds van de politieke partij die deze heer vertegenwoordigd.
  Stel je voor dat een per ongeluk heldere en naieve inspecteur van politie ontdekt hoe de vork in de steel zit en er per ongeluk en tegen de wil van zijn superieuren een proces verbaal van maakt en dat per ongeluk kwijtraakt en in de krant terug vind. Dat wil je toch niet dat kan gebeuren. Dus geen informatie omtrent pakweg srd. 70.000.000 die de afgelopen jaren op OW verdwenen zal zijn.

  Tenzij de heer Somohardjo in een bui van jaloezie over zulke grote verkiezingsfondsen een keer een indiscretie begaat en uit de school klapt.

  Spreken is Zilver, zwijgen levert een goudmijntje op.


  Maak melding

 36. @Henk Molenaar en zijn nazaten roepen jaren lang al hetzelfde. Hij probeert de grootste waarzegger te spelen, hahahahahahaha!. Die man is echt een lachertje!
  Is het geen tijd om een psychiater op te zoeken? Die heb je nu onderhand wel nodig! Dit geldt ook voor je nazaten op deze forum.


  Maak melding

 37. @RobG
  “Het kan mogelijk zijn dat er iets kan zijn gebeurd, maar ik denk niet dat dit het geval is”.
  In deze laatste zin is duidelijk te merken dat je in de war bent. Het is overduidelijk dat de inflatie is ontstaan vanwege het financieel wanbeleid van deze regering. Er wordt bij de vleet populistische maatregelen genomen met als enig doel verkiezingswinst te behalen in 2015. Verhoging van AOV- en kinderbijslag, de naschoolse opvang, de nationale ziekenzorg, daarnaast geldverspillende buitenlandse reizen, de extra ambassades, de buitenlandse leningen, corruptieve handelingen (bij OW en goud CBvS), vergroting overheids apparaat, nepotisme. Dit alles is van invloed op s’land begroting omdat hiertegen geen productie staat met als uiteindelijk resultaat een negatieve weerslag op de wisselkoers. Het zal me geenzinds verwonderen als de geldpers wederom van stal is gehaald, de nieuwe biljetten uit de pinmachines spreken boekdelen.


  Maak melding

 38. SRD?

  Als het zo goed gaat met Suriname, waarom is de SRD alleen in Suriname uit te geven?
  Sommige politici lopen met het idee rond dat de wereld op SU zit te wachten. Ze doen helemaal niet hun best om van de SRD een munteenheid te maken waar je nodige importen mee kunt betalen. En maar lullen dat we vooruitgaan? Wie houdt wie voor de gek?

  Suriname wacht zware tijden. Ik hoop het niet maar ik ben er wel bang voor.


  Maak melding

 39. Ferrel
  @Henk Molenaar en zijn nazaten roepen jaren lang al hetzelfde. Hij probeert de grootste waarzegger te spelen, hahahahahahaha!. Die man is echt een lachertje!
  Is het geen tijd om een psychiater op te zoeken? Die heb je nu onderhand wel nodig! Dit geldt ook voor je nazaten op deze forum.

  Beste Ferrel,

  Kun je ook ingaan op de feiten over het wanbeleid van jou geliefde president?


  Maak melding

 40. @Flip
  IMF rapporten lopen een paar jaar achter. Dat wat het IMF waarneemt slaat nog op de Periode Venitiaan en op het geen de centrale bank en het ministerie van financiën presenteren.
  De presentatie van de CBvS omvat een evaluatie over de periode 2003 t/m 2013 en geeft ook heel duidelijk inzicht in de afhankelijkheid van GOUD.
  Hoefslag geeft, heet van de pers, aan dat Suriname ten ondergaat onder de huidige omstandigheden. Dit is geen front informatie maar van de schoonzoon van de President. Dichter bij het vuur kun je niet zitten toch.
  Als het IMF iets wil weten vragen ze het aan Hoefslag


  Maak melding

 41. Al jullie dollars verdwijnen richting China. De SRD is onder basja bobo gekelderd. Niemand heeft nog vertrouwen in de SRD. Zelf de centrale bank president gilmore wilt in euro’s betaald worden en de zogenaamde minister van financiën verkoopt gebakken lucht. Als bobo klaar is met zijn 4 baansweg, 18000 huizen, zal de SRD evenveel waard zijn ten tijde van bosje, dan kan de hypotheek van je huis evenveel waard zijn als een djogo.

  Nieuw front heeft dan geen andere keus dan de US dollar als nationale valuta te nemen, zoals andere landen in zuid en centraal america dat ook hebben gedaan en nu economies meer succes boeken dan de bananen republiek monopoly geld.


  Maak melding

 42. Beste RobG,

  Bedankt voor de moeite die jij hebt genomen antwoord op mijn vraag te geven.

  Het klopt inderdaad dat de Amerikanen veel geld hebben bijgedrukt en dat de Chinezen dit financieren middels opkopen van de Amerikaanse Staatsobligaties.

  Maar als Suriname veel geld bijdrukt wordt het steeds moeilijker om de koppeling tussen de Surinaamse Dollar aan de Amerikaanse Dollar te blijven handhaven …

  Dus zal de Surinaamse Dollar in waarde achteruitgaan t.o.v. de USD en is dat volgens mij de grootste reden waarom de USD producten duurder worden.

  Voor wat betreft de EURO producten prijsstijgingen heb je gelijk … omdat deze ook t.o.v. de USD duurder worden dus ook duurder voor Suriname vanwege de koppeling.


  Maak melding

 43. Ira,ik probeer zoveel mogelijk een reactie te geven op vragen.Maar op sommige vragen kan ik niet op ingaan omdat de logica bij de vragensteller zoek is. “Ein Narr kann mehr Fragen stellen, als sieben Weise beantworten können”.Met andere woorden, er zijn van die gekken die onlogische vragen stellen.

  Daarnaast heb je die eenrichtings vragen van haatdragers. In die vragen zit zoveel,haat agressie en woede.Die mensen moeten in therapie.


  Maak melding

 44. James Marshall, ik zou het echt niet weten of de Surinaamse regering aan monetaire financiering doet.
  Een ding is duidelijk. De vraag in het land naar de US dollars is veel groter dan het aanbod van US dollars.

  Dit houdt in dat de verdiencapaciteit van Suriname aan US dollars gering is. Er wordt meer duur geïmporteerd uit buitenland dan er verkocht wordt aan het buitenland. Dit heeft een tekort tot gevolg op de betalingsbalans. Door dit tekort moet men ook meer betalen voor de dollar. Als Suriname veel meer aan goederen het buitenland verkocht zou er een overschot op de betalingsbalans ontstaan.

  De grote vraag naar US dollars is ook het gevolg van de toegenomen (bouw) en economische activiteiten in het land.Bijna alle bouwmaterialen en goederen moeten geïmporteerd worden.De betaling van de goederen moet in US dollars geschieden. In dit kader moeten we dan ook het besluit van de handelsbanken zien om geen kredieten meer beschikbaar te stellen aan consumenten. Men wil de groei afremmen. Trouwens er geen is tekort aan Euro’s in het land.


  Maak melding

 45. FADSO,overheden geven veel meer geld uit dan ze ontvangen.Ook in Suriname is dit het geval.Het probleem in Suriname is dat de comptabele afdelingen niet zo goed werken.Het is een gigantisch probleem voor de economie van het land.De comptabele afhandelingen in Suriname lopen over zoveel schijven waardoor er altijd een stagnatie ontstaat in de afhandeling van de inkomsten en uitgaven van de overheid. In Suriname probeert de overheid door b.v. een structurering van de goudsector haar belastinginkomsten te vergroten. Ook de opgeschorte pre-shipment inspectie van geimporteerde goederen was een uitstekende maatregel om de belastinginkomsten van de overheid te vergroten.Importeurs belazeren op grote schaal de overheid en de consumenten.De overheid doet haar best om de inkomsten te vergroten.Met dat geld kunnen plannen gerealiseerd worden.


  Maak melding

 46. RobG, zoals gewoonlijk heb jij weer heel veel woorden nodig voor een hoop onzin, zal het simpel voor je houden, Amerika doet het economisch niet goed en Suriname wel is in het kort de strekking van jouw woorden, man wat ben jij een arrogante betweter.
  Als 10 man tegen je zeggen dat je een paard bent, in jou geval een ezel, moet je toch op zijn minst er over na gaan denken een zadel te gaan kopen.
  Niet te lang nadenken hoor, krijg je pijn in die grijze massa die bij jou voor hersenen doorgaan


  Maak melding

 47. Ik hoor graag van RobG waarom er ondanks alle aantijgingen nog geen gerechtelijke onderzoek is ingesteld naar de fraude en corruptie gepleegd door Abrahams.

  Steel je in Suriname een onderbroek van de waslijn, dan wordt je doodgeschoten. Steel je miljoenen van de Surinaamse gemeenschap dan wordt je beloond met een baan en inkomen voor het leven..( zoals Abrahams en nog tientallen Paarse Rovers)

  Kan RobG mij dit uitleggen…


  Maak melding

 48. Duidelijke tekenen aan de wand. Back to the eigthies zal het verworden. Straks komen ook weer de zware decreten. Alle soorten van schaartse in het vooruitzicht vanwege gebrek aan deviezen. Ondertussen gaat de verspilling en het legen van de staatskas door allemaal op kosten van het volk en belastingbetalers. A fout a no neks krijsen de aanhangers, wiens we go bakka, a karavan sa go na bakka. Rare jongens en meisjes die doofblinde aanhangers.


  Maak melding

 49. Weer zo’n “NOODMAATREGEL” zo kortzichtig is deze regering. Alles van tijdelijk aard en niets voor de lange termijn. Visie ontbreekt in alle opzichten.


  Maak melding

 50. Als ze echt eerlijk spel willen spelen, laat Bouterse en Brunswijk om te beginnen….. verklaren hoe ze aan hun kapitaal gekomen zijn. Zeker NIET uit werk.

  Afpakken, alles afpakken van deze dievenbende, door je land en volk op te lichten kom je heel ver in Suriname en pleeg je een paar moorden dan kun je zelfs president worden. Suriname anno 2013.


  Maak melding

 51. Het is weer tijd voor de halfjaarlijkse controle van ROBG bij de GGZ.

  Het voorspeld zoals gewoonlijk niet veel goeds…..

  Zijn falende hersencellen worden hier op WKN tentoongespreid…..


  Maak melding

 52. Beste WhoCares:

  RobG is vannacht in zijn dromen weer op reis geweest naar een ver land en heeft zich daar verdiept in de plaatselijke gebruiken. ( Lees Wikileaks). Hij kwam tot de conclusie dat President Bouterse door zijn creatieve economische beleid ( lees SRD’s bijdrukken en de goudvoorraad van Suriname plunderen) Suriname een Gouden Toekomst verzekerd..

  Deze Paarse Stumper is echt te zielig voor woorden.


  Maak melding

 53. Hans,mijn verhaal is niets anders dan een uiteenzetting die ik vaak geef aan mijn studenten om bepaalde economische processen en handelingen van monetaire autoriteiten te doorgronden.Als de informatie van de monetaire autoriteiten summier is ben je genoodzaakt om de genomen maatregelen aan een analyse te onderwerpen.

  Whocares,het aanbod staat nog om lekker te gaan ontspannen in Bursa in Turkije.Het gaat je goed doen.Alle onzin zal uit genen verdwijnen.Je zal het licht zien schijnen.

  Henk Molenaar,ben ik zo dom en ben jij de slimste geweest op het atheneum.Er is nog nooit iets zinnigs uit je hersenen geproduceerd.Als er bewijzen zijn dat Abrahams fout heeft gehandeld dan moet hij voor boeten.Zolang er geen keiharde bewijzen zijn blijft het bij beschuldigingen en praatjes,roddel,achterklap,enz. Mijn energie en verstand verspeel ik niet aan onzin.


  Maak melding

 54. RobG: “.Als er bewijzen zijn dat Abrahams fout heeft gehandeld dan moet hij voor boeten.Zolang er geen keiharde bewijzen zijn blijft het bij beschuldigingen en praatjes,roddel,achterklap,enz. Mijn energie en verstand verspeel ik niet aan onzin”

  En zo gat Suriname door corruptie naar de kloten.

  Vor het stelen van een onderbroek van een waslijn wordt je doodgeschoten. Steel je als minister voor miljoenen van de Surinaamse samenleving dan ben je grote man die de rest van zijn leven een salaris ontvangt.

  Beste RobG: Wanneer komt Bouterse met een verklaring waarom Abrahams ‘eervol’ ontslagen is?


  Maak melding

 55. RobG verspeelt zijn verstand en energie niet aan onzin……

  Hij loop hier op Waterkant elke dag zijn Paarse Meesters te verdedigen als een loops teefje…


  Maak melding

 56. Newlife.

  Niet alleen in Su gebeuren zulke dingen wat je bedoeld,overal in de wereld worden kiezers en volk bedonderd door Politicie´s
  In NL doet Rutte dat.


  Maak melding

 57. aLS JE DE TEKSTEN VAN ROBG LEEST DAN BEGRIJP JE WAT HET DENKVERMOGEN VAN DEZE PAARSE MEUTE IS DUS IS HET TEBRIJPEN DAT SU MET DIT SOORT VAN STEEDS VERDER AFGFLIJDT RICHTING AFGROND MISCHIEN ZOUDEN DEMENSEN VAN DE P.C.S. HEM KUNNEN BEHANDELEN


  Maak melding

 58. @RobG:

  Soundbytes? Weet je wel wat dat zijn. Ik heb de indruk van niet.

  Wat de Amerikaanse economie betreft: De inflatie is al een aantal jaren laag, ook toen het minder goed ging.

  De huidige regering pakt het inderdaad anders aan. Ze financieren projecten met geld dat ze niet hebben (ZIEKTENKOSTEN, ziekenhuis, snelweg met “”flyovers””, mooie waterkant met geld dat voor de dijken bestemd was, o.a.). Soso sma ai sani (voor jou: alleen bling-bling, uiterlijk vertoon). Dat zijn we van ze gewend.

  Hij heeft tot nu toe niet uitgelegd hoe/waarmee hij dat geld terug gaat betalen. Waarschijnlijk uit inkomsten die niet “inkomen”. 😉

  De brug over de Surinamerivier is een goed voorbeeld van de denkwijze van die idioten. Het moest anders (breder, meer rijbanen en ook banen voor langzaam verkeer) en ook op een andere plek (verder weg van de stad). Bosje wilde dat niet want hij had niet genoeg geld voor direct een goede brug. Verder moesten de mensen de brug kunnen zien zodat hij de verkiezing weer zou winnen. Dat is de denk- en werkwijze van deze figuren.

  Ik heb Bouterse sinds 1980 op nog geen enkele structureel, duurzaam project kunnen betrappen.

  Het mag dan zo zijn dat Vene bepaalde dingen niet heeft gedaan, maar hij heeft in ieder geval geen dingen gedaan die hij niet kon betalen en de schulden nagelaten voor zijn opvolgers. Dat doen die paarse idioten (ik heb het over de leiders, niet over de achterban) keer op keer.

  Ik heb medelijden met je studenten. Ik hoop dat je alleen wat DiDiBri betreft zo dom en blind bent en niet altijd.

  Wat DiDiBri nu doet is hetzelfde wat de Griekse regering tientallen jaren ook heeft gedaan (en wat hij ook heeft gedaan in de jaren ’80).

  Tot nu toe kan hij ons niet uitleggen waar de “carte blanche” NFl. 500.000.000,- van 1981 uit de ontwikkelingspot is gebleven. Kan jij dat wel?

  Als je respect hebt voor je landgenoten, smijt je niet zo met hun geld. Ik neem aan dat jij het gebruik van het SLM-toestel voor zijn reizen ook goedkeurt. Ik heb je er tenminste nooit wat over zien zeggen. Deze simpele handeling alleen al toont zijn minachting voor reizigers (landgenoot of niet). Het toont naast minachting ook zijn grootheidswaan, een compensatie van zijn minderwaardigheidscomplex. veel “paarsen” hebben die “hebie”.

  We weten nu al dat de komende regeringen (zeg maar de nieuwe Vene’s en Telting’s) het financiële en politieke gelag gaan betalen. Als ze het aflossen, gaat de broekriem weer aangehaald worden. Dan krijgen ze weer op hun donder van stemvee dat niet snapt hoe een economie werkt en van jou. Vervolgens wordt de zuinige, verantwoordelijkheidsgevoel hebbende nieuwe “Vene” weggestemd en komt de volgende DiDiBri(junior).

  Zie hierboven Suriname’s vicieuze cirkel.

  Blijf maar rechtlullen wat krom is, RobG. De waarheid is je sinds de jaren tachtig vooruitgesneld. Doe geen moeite, je haalt het nooit in. De feiten zullen je steeds ongelijk geven. Maar ja, dat zal jij niet snappen. Economen zijn trouwens niet de meest snuggere mensen op aarde. Dat hebben de afgelopen decennia en duizenden bankiers etc. ons pijnlijk duidelijk gemaakt. Ze snappen hun eigen vakgebied niet. Economen kunnen overigens niet rekenen, dat laten ze anderen voor hun doen. Ook een reden waarom ze het verknallen. Ze snappen de berekeningen die ze voor zich hebben laten maken namelijk zelf niet. Je kan het ze ook niet uitleggen. Zo snugger zijn ze niet.


  Maak melding

 59. roybe
  aLS JE DE TEKSTEN VAN ROBG LEEST DAN BEGRIJP JE WAT HET DENKVERMOGEN VAN DEZE PAARSE MEUTE IS DUS IS HET TEBRIJPEN DAT SU MET DIT SOORT VAN STEEDS VERDER AFGFLIJDT RICHTING AFGROND MISCHIEN ZOUDEN DEMENSEN VAN DE P.C.S. HEM KUNNEN BEHANDELEN….

  RobG is kritiekloze Paarse Marionet


  Maak melding

 60. midete: je neemt RobG toch niet echt serieus>?

  Maar een volk dat het presteert om leiders voort te brengen als Bouta, Brunsie en Somo te dom en te laf is om voor een verandering te zorgen waardoor Surinamers weer trots op hun land en op zichzelf kunnen zijn.


  Maak melding

 61. ROBG: Je aanbod om in Bursa ,Turkmenistan te gaan ontspannen met Turkse lellebelletjes wijs ik nog steeds resoluut af.

  Ik ga alleen om met dames met smaak en stijl,en ik wil niet uit de hoogte doen maar die zwakzinnige snolletjes laat ik aan jou over.

  En het licht zie ik nog elke ochtend schijnen als ik wakker wordt, daar heb ik geen Turkmenistan of lellebelletjes voor nodig.

  En je conclusie dat je dom bent en Henk Molenaar de slimste is het enige wat je stelt dat correct is!!!

  Have a nice day!!!


  Maak melding

 62. midete,soundbites zijn ongenuanceerde uitspraken/zinnen die makkelijk bij mensen blijven hangen.Populisten van de PVV(Wilders),de VHP en NPS maken vaak gebruik van soundbites.Bijvoorbeeld een van je uitspraken;het zijn boeven,rovers,enz. Ik zeg aan soundbites heb je niets.Kom voor de dag met keiharde bewijzen en dan verdien je respect van het geletterde,het beschaafde publiek.

  De politieke partijen die je voorkeur genieten hebben in hun meer dan 50 jaren actieve deelname aan de Surinaamse politiek weinig gedaan voor het land.Ze moeten opgeruimd worden.Jullie vallen over bruggen die snel werden afgelost,maar jullie maken er gretig gebruik van voor zaken, om familie,vrienden,enz. te bezoeken.

  Jullie klagen over de gezondheidszorgmaatregelen, maar jullie vergeten dat Suriname het hoogste sterftecijfer onder zuigelingen in Zuid Amerika heeft en dat de levensverwachting van volwassenen in Suriname,in Europa en Amerika tot grote verbazing aanleiding geeft.

  Ik ben van mening dat de regering Bouterse goed bezig is om de sociale achterstanden weg te werken en jullie noemen het “populistische maatregelen”.Hoe diep moet je gezakt zijn om niet door te hebben dat er zoveel ellende in het land heerst.Het is een ellende waar de heren en dames van het NieuwFront het hoofd voor wegdraaien.ZO IS HET EN NIET ANDERS!!!!!!!!


  Maak melding

 63. RobG: “k ben van mening dat de regering Bouterse goed bezig is om de sociale achterstanden weg te werken en jullie noemen het “populistische maatregelen”.Hoe diep moet je gezakt zijn om niet door te hebben dat er zoveel ellende in het land heerst”

  Vertel eens RobG: wanneer ben jij voor het laatst in Suriname geweest?


  Maak melding

 64. rob g nu ik lees dat je les geeft aan studenten(economie)wilde ik toch nog even reageren op je antwoord over economische oververhitting.je gaf aan het besturings- vraagstuk,intermenselijke verhoudingen, structurerings- vraagstukken als klap op de vuurpijl verander vraagstuk.de laatste was wel erg abstract.maar mijn vraag was is dit een reden om de economie te willen afremmen?als je dan toch over bijzaken begint lijkt het milieu mij het grootste vraagstuk in een snel groeiende economie. het besturings vraagstuk waar je het over had toen moest ik toch echt lachen dacht aan bouta en brunsje en wellicht ook sommo als lichtende voorbeelden van het gebrek aan educatie en natuurlijk alles is te leren.intermenselijke verhoudingen??? misschien een probleem maar niet opwegend tegen economische groei.en als laatste verander vraagstuk, abstracter kan niet, ik snap dat je aardig wat stukjes schrijft, maar als ik je om een serieus antwoord vraag geef dan gewoon antwoord op de vraag of zwijg.


  Maak melding

 65. Hoe is dit ontstaan? ja wel, meer uitgeven dan je verdient. Adhoc en onpragmatisch handelen dan heb je dit tot gevolg. Incompetente managers en een slechte Govermenttake, je kan met een gerust hart zeggen Suriname is nu net een stuurloosschip. Ook hoor je steeds over revo, maar dat heeft nooit plaats gehad. Waarom, een revo heeft een doel/koers, een veranderingen ten goede, dat wordt daarmee bedoel. Het is eerder veranderingen naar een “BananeRepubliek” en ook zwaardere criminaliteit, daar is de politiecommissaris zich nu wel degelijk van bewust. Het werd tijd wel heeft het veel te lang geduurd, het wordt pompen of verzuipen en men moet nu zeer zeker uit een ander vaatje tappen voor het te laat is, het nu “vijf voor twaalf”, instappen is nog steeds mogelijk!


  Maak melding

 66. verbaast, het verandervraagstuk is heel belangrijk bij een proces van economische ontwikkeling van een land.Alle instituten binnen de overheidsorganisatie zullen mee moeten veranderen om de gewenste doelen te halen. M.b.t. de Surinaamse overheid heb je te maken met taaie verandervraagstukken en tamme verandervraagstukken. Dit gegeven maakt het lastig om de activiteiten van de ministeries op elkaar af te stemmen. De ministers en beleidsmedewerkers zullen makkelijk tot beleidsafstemming geraken om de efficiëntie te verhogen maar het grootste probleem vormen de ambtenaren, de uitvoerders.Veel van deze mensen worden overbodig vooral als je efficiënt wilt gaan werken om het rendement te verhogen.Deze zullen terugduwen en desnoods ondergronds saboteren met ondersteuning van de vakbonden.Veel van de vakbondsleiders in Suriname zijn ook verbonden aan politieke partijen. Als je ze soms hoort praten denk je dat een politicus van een politieke partij aan het woord is.

  M.b.t. het besturingsvraagstuk kan ik weinig zeggen over Brunswijk en Somohardjo.Het besturingsvraagstuk waarover ik schreef heeft te maken met het besturen van het proces van organisatieverandering in een proces van econ. ontwiikeling.Maar als het om president Bouterse gaat kan ik alleen zeggen dat de president een bepaalde bestuursstijl hanteert.Zijn stijl van besturen lijkt veel op het zakelijk besturen van een divisie organisatie op zijn Amerikaans.Je moet een toppie zijn om dat te kunnen.Om deze bestuursstijl te hanteren moet je wel kennis van zaken en ervaring hebben.


  Maak melding

 67. Het zou goed zijn bij de volgende verkiezingen een regering van Nationale Eenheid of van Technocraten samen te stellen. Ook waar er geen kneusjes bemoeienis hebben, en een poppenkast is geen optie! Met dienverstande dat je managers die op hun merites gekozen worden. Mensen met vooral een financieel-economische, sociaalmaatschappelijke, juridisch integere functionarissen instellen. Het landsbelang voorop stellen! We moeten af van het traditionele “hokjespolitiek”, want daar gaat het duidelijk fout. Om duidelijk te zijn, het moet een afspiegeling van de bevolking zijn. En niet van je gaat het “beleid” ook willen mee bepalen, omdat je het in jou partij te vertellen hebt! Je moet duidelijk beleid op papier kunnen zetten. Je moet “bagage” hebben anders heb je daar niets te zoeken. Het moet om het landsbelang te doen zijn en niet eigen of partijpolitieke belang. Alleen zo zal er misschien een verandering kunnen komen, en ik blijf het zeggen; “naar deze mensen luisteren is het zelfde als een koe in de kont kijken”.


  Maak melding

 68. rob g geef gewoon antwoord op mijn vraag is toch niet zo moeilijk verspil jou en mijn tijd niet met abstract gepraat,in nederland doen ambtenaren hetzelfde (tegenwerken) dit heeft niets te maken met mijn vraag waarom moet de economie worden afgeremd ,jij kwam met die stelling en jou antwoorden sorry voor een leraar economie een lachertje dacht echt een serieuse discussie met je te kunnen voeren , maar je geeft inhoudelijk geen antwoord , laten we het hier maar bij houden want je verspilt mijn kostbare tijd grt robert g


  Maak melding

 69. Lees een posting van RobG en je valt van verveling en onzin in slaap….

  “het verandervraagstuk is heel belangrijk bij een proces van economische ontwikkeling van een land.Alle instituten binnen de overheidsorganisatie zullen mee moeten veranderen om de gewenste doelen te halen.”

  GAAAAAAAAAAP

  Om je onkunde te verbergen gaan mensen als RobG over tot het schrijven van lange onzin….

  Kort en bondig formuleren en to the point komen is een teken van intelligentie….


  Maak melding

 70. henk molenaar, uiteraard was mij dit al opgevallen,maar omdat hij zich altijd verschuild heb ik zo iets ik blijf er net zo lang op hameren tot hij antwoord .alleen er is geen antwoord op mijn vraag want de groei in suriname brengt niet zodanig problemen dat je zegt o aub geen economische groei meer het is te veel.ja henk daarom zeg ik ook tegen hem praat niet zo abstract,maar ja dit leert hij van vele politicie in suriname zijn daar erg goed in


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.