Geen leenruimte meer voor Surinaamse consument

34

PARAMARIBO, 2 aug – Bij handelsbanken worden relatief minder leningen verstrekt. Het wettelijk voorgeschreven leningenplafond is zo goed als bereikt. Voor de banken is dat het sein om op de rem te gaan staan. “Wij zien duidelijk een stukje verzadiging op de consumentenmarkt, waarbij steeds minder leningen worden verstrekt”, zegt directeur Ebelien Frangie van Finabank. De Consumentenkring maakt zich grote zorgen.

Het lenen bij de bank is beperkt tot dertig procent van het loon. Als mensen niet meer mogen lenen, kan het best zijn dat ze zich wenden tot geldschieters. “De gevolgen daarvan zijn desastreus. Daarom wil ik de samenleving oproepen er ver vanaf te blijven”, zegt voorzitter Albert Alleyne van de Consumentkring tegenover de Ware Tijd. De kans dat het gebeurt, is levensgroot. De afgelopen jaren was het al praktijk dat bij meerdere banken geld wordt geleend.

“Wat je ziet is dat mensen tot het maximum lenen bij een bank en zich op gegeven moment melden bij een andere bank om het verschuldigde bedrag af te kopen en vervolgens een nieuwe lening af te sluiten”, zegt Frangie. Er wordt zodanig geleend dat er uiteindelijk hooguit wat kleingeld zit in het loonzakje. De vermoedelijke verzadiging hoeft niet te betekenen dat de economie in problemen komt. Het bankwezen houdt namelijk strak aan het leenmaximum.

34 REACTIES

 1. Broekriem aanhalen.

  Het gaat zo geweldig volgens de wolf in het land.
  Mensen zijn na 2 weken skeer en lenen kan ook niet meer.
  Blijft over…pienaren zoals in de jaren 80.

  En die paarse blindgangers blijven maar slaafs, laf en angstig volgen.


  Maak melding

 2. QUOTE

  “De vermoedelijke verzadiging hoeft niet te betekenen dat de economie in problemen komt. Het bankwezen houdt namelijk strak aan het leenmaximum”

  —————————————————————–

  Eeehh… als Surinamers zó veel lenen dat ze zelfs geld lenen om hun leningen te kunnen afbetalen, heb je wel degelijk een probleem;

  Consumenten kunnen dan niets meer kopen, hun rente niet betalen, schulden niet aflossen, etc… Er komt geen geld meer in de economie, het MKB / kleinhandel zal stagneren en de hele boel loopt vast met hyperinflatie tot gevolg…


  Maak melding

 3. @ Henk, dankzij het ongeoorloofd lenen en op de pof leven, waren de Amerikanen en zijn de Europeanen nu aan het randje van de afgrond !

  Amerika heeft haar les geleerd maar zijn de Europeanen nog steeds aan het worstelen om uit deze economische malaise te geraken. Europa loopt 10 jaar achter dan Amerika op alle nivo’s dus zal het nog effe duren aleer het een beetje stabiel wordt in Euroland.

  Ik hoop dat Suriname leert van de Amerikanen en haar burgers niet zondermeer volpompt met leningen, credit cards, etc. die ze later niet kunnen terug betalen.

  Ik heb altijd geleerd van; eerst 2 gulden verdienen alvorens je er 1 uitgeeft !

  Daarom heb ik muv m’n hypotheek absoluut geen schulden ! Dus leef ik lekker in Europa !


  Maak melding

 4. Forummers, Odi odi.

  Geen leenruimte meer voor Surinaamse consument!

  Geld lenen kost geld.
  Maar voor onze (pero) de super CASSAVETELER met zijn (olland), is dat geen enkel probleem.
  …………………………………………….
  Suriname ‘dichterbij grote wereld’ met China card.

  (pero) heeft niet alleen de Surinaamse maar ook de nieuwe Chinese nationaliteit.
  Dus hij blijft voorlopig nog pinnen met z’n China card.

  En dan komt vervolgens de grote klap voor onze (pero)!
  Je weet wel! De CHINESE GELDSCHIETER.

  En voor onze (pero) als super consumerende in SU. heb ik een leuk nummer. Zie YouTube: Simpel met een lekker nummer (Len len libi) in het gehoor.


  Maak melding

 5. Huh?
  Wat zegt deze man eigenlijk.
  Dat 70 procent van de Surinamers niet meer in aanmerking kan komen voor een lening?
  En nu?
  Hoe zit dat in cijfers per district?
  Minister Wijnerman is dit een probleem voor de economie of moet ik voor het antwoord bij Hoefdraad zijn?


  Maak melding

 6. @Joke,
  What a hell are you talking about? Volgens mij staat er dat het leenplafond voor de burger is gesteld op maximaal 30% van het inkomen (loon) .

  @henk, dit is niet een Surinaams fenomeen maar is voornalijk een westers probleem!
  De economie in Europa en Amerika draaide op hoge toeren. Hierdoor werd het steeds makkelijker voor de burgers gemaakt om consumptieve leningen af te sluiten. Daardoor kreeg je ook prijsopdrijving. Verder zag je dar ook overheden (regeringen) steeds meer gingen lenen. Het berrtoings tekort werd steeds groter. blablabla ik geen zin om veel woorden hier aan te spenderen.


  Maak melding

 7. De angst van de Consumentenkring is overdreven. Er zullen geen Europese toestanden ontstaan, omdat de banken in Suriname over goede zekerheden beschikken (vastgoed). Daarnaast is de rente hoger en kan mbv van de Centrale Bank worden bijgesteld naar boven. De consument is zelf verantwoordelijk voor zijn financiele bestedingsdrang. Voorlichting is in deze de beste oplossing.


  Maak melding

 8. Tja, zo zijn de Surinamers… ze zijn bewust bezig om in het nu te genieten en of ze morgen wat te eten hebben en of de kinderen een fatsoenlijk ontbijt hebben, daar denken ze niet over na.

  Ik ken veel mensen, vooral landbouwers, verbouwen ze rijst, wordt er nimmer een reserve aangelegd, neen… maar we gaan een dure auto kopen….. ipv de opbrengst weer te investeren in de landbouw of een buffer aan te leggen.

  Zo is Suriname geworden…..

  Alle mensen die goed verstand hadden, opleiding etc, zijn allang vertrokken uit het bananen republiek.

  Dat wat nu in Suriname is overgebleven aan volk, zie ik als risico volle, hebzuchtige, criminele en vooral meedogenloze mensen.

  Moet eens na gaan dat een tal van gevallen bekend zijn tot aan het hof van Justitie in Suriname dat bijvoorbeeld zieke of demente ouders worden gebruikt en misbruikt om ze van hun nalatenschap te bestelen.

  Op sterven liggende ouders worden naar o.a. notaris Soerdjbalie gereden waar deze notaris de vinger van de zieke mensen pakt en zelf een afdruk van maakt…..

  Rechters, politie, justitie, iedereen weet ervan, maar Soerdjbalie blijkt bij een crimineel netwerk te horen die o.a. uit rechter Charan bestaat…. en naar verluid ook bevriend is met de PG van Suriname….

  Dit is Suriname anno 2013 en dit was Suriname al jaren, ook tijdens de vorige regering, nu is het allemaal openlijke corrupt nu deze regering er zit.


  Maak melding

 9. Beste Linglong:

  Types zoals RobG en Milton Fleur zijn het ongetwijfeld niet met je eens en zullen je een landverrader noemen.

  Maar je hebt volkomen gelijk.
  Suriname is een onder Bouterse een land geworden zonder enig moraal.


  Maak melding

 10. @Linglong,
  Je legt het helemaal goed uit. De sameleving daar is totaal geen verbroedering te gespeuren, het is nu overleven om te kunnen leven.
  Het is diep triest….woorden schieten te kort.
  Don’t cry for my Suriname…snik


  Maak melding

 11. Flauwekul idd Surinamers kennen geen 1heid ook hier in Nederland.
  Surinamers zowel de Surneds kunnen niet leven zonder schulden,hier barst het van de Surneds die hun leningen niet kunnen aflossen echt waar,want ze moeten een BMW hebben en op vakantie kunnen en maar jaffen hoe goed ze het hier hebben no bribi ding hahahah soso bigifasie maar a tingie wan.
  Die dombo’s zijn blij dat ze wat lezen over leningen in Suriname haihaihai,dan willen ze gelijk hier komen vertellen hoe slecht de Suri’s het wel hebben daar.


  Maak melding

 12. ‘Steeds meer mensen vluchten om schuld’

  02-08-13 17:56 uur – Bron: ANP

  Er zijn in Nederland ongeveer 64.000 mensen onvindbaar voor hun schuldeisers. Dat meldde RTL Nieuws vrijdag op basis van gegevens van het Bureau Krediet Registratie..

  Het aantal is ruim twee keer zo hoog als in 2007.
  Door de economische malaise zijn veel mensen in de schulden gekomen en een deel is dus onbereikbaar voor de schuldeisers.

  Een deel komt terecht bij de daklozenopvang, anderen houden zich op bij vrienden en kennissen, of bijvoorbeeld in oude caravans en bungalows.


  Maak melding

 13. Zaterdag 3 augustus 2013 om 11:00 uur, door Sree

  Ja die gaan weer terug naar Bulgarije en Roemenië.
  Nederland is het rijkste land van de wereld.
  Men rekent in alle berekingen nooit de pensioenfondsen mee.
  Slim van die Hollanders maar.

  1000 miljard zit er aan spaargeld in de pot.


  Maak melding

 14. Forummers, Odi odi.

  Wel @Musk:
  Ik denk aan de “GOUDBANK” in oprichting.

  Velen hebben ook een “ACHTERBANK” .
  Een lening kan alleen in het ‘hiernamaals’ worden afgelost.


  Maak melding

 15. De rente in Suriname LIJKT hoger, bijna 3 x zo hoog zelfs. Toch kan je in Suriname in 10 á 15 jaar je hypotheek aflossen. Dit komt doordat de werkelijke rente en bijkomende kosten een stuk lager zijn dan in Nederland.

  Staar je dus niet blind op het rentepercentage.


  Maak melding

 16. Tedje droom maar lekker verder,Nederland is NIET DE RIJKSTE LAND TER WERELD ze staan maar op de 8st plaats joe lauwpi, vuile leugenaar,kom geen praatjes hier verkopen,ai baja jullie leren het nooit om de blanken de hemel in te prijzen.
  Zoveel in de spaarpot?Dan stelen ze van jan met de pet,bezuinigen bezuinigen en nogmaals bezuinigen uch uch Tedje doe je je ogen express dicht voor de waarheid of probeer je de Suri’s knollen voor citroenen te verkopen,vuile leugenaar.
  Henk ook zo een blanke gattenlikker,reken maar dat er niet alleen Surneds gevlucht zijn ,ook blanken jere en anderen.Waarom proberen sommige Surneds zich als blanken voor te doen?Ik weet het:identiteits-crisis en blankenvrees.


  Maak melding

 17. @Milton fleur, jouw president doet ook niets niets dan lenen. Je lult hier maar een eind weg. Lackin en Bouterse vliegen de halve wereld over voor leningen. Inkt is nog niet droog of deze criminele regime zet haar handtekening op de volgende lening.


  Maak melding

 18. sima
  Tedje droom maar lekker verder,Nederland is NIET DE RIJKSTE LAND TER WERELD ze staan maar op de 8st plaats joe lauwpi, vuile leugenaar,kom geen praatjes hier verkopen,ai baja jullie leren het nooit om de blanken de hemel in te

  Beste Sima,

  Staat Nederland maar op de 8ste plaatst in de top 10 van rijkste landen ter wereld…

  Ben je jaloers of zo?

  Suriname staan in de top 10 van meeste corrupte landen ter wereld…..

  Suriname zit in de top van de meest corrupte landen van de Caricom. Dit meldt corruptiewaakhond Transparency International op zijn internationale index. Op de lijst van honderd en drie en tachtig gemeten landen, staat Suriname op de honderdste plek. Alleen Haïti en Guyana zijn corrupter. Parlementariërs zijn niet bepaald verbaasd.

  Had je nog wat Paarse Stumper?


  Maak melding

 19. Pffffffffff Henk Molenaar ben je som de spreekbuis hier?Ik lees nergens in sima”s woorden dat zij/hij paars is pffff.Wanneer ga je het laten ieder die een eigen mening hier heeft uit te maken voor paarse dit of dat.
  Sima heeft nergens aangegeven dat ze NDP of zo een warm hart toe draagt zij/hij geeft enkel haar/zijn visie pfffff.Of voel je je aangesproken dat degene niets anders dan de waarheid typt?Na een goede analyse jegens jouw kom ik tot de conclussie dat jij een stumper,nothing doing,uit je neus vretende ass-hole bent.
  Henk Molenaar is een nagemaakte hij wil doen voorkomen alsof hij een blanke Nederlander is ,echt niet hij is gewoon een zwarte die een ontzettende hekel heeft aan zijn kleur,vanaf nu noem ik je Vouwtje Theelepel.


  Maak melding

 20. Zaterdag 3 augustus 2013 om 16:28 uur, door Henk Molenaar

  He daar hebben we de Nederlandse 45 toerenplaat weer ban die volendammer!
  Nederland is heilig en eerlijk en geen armoede met een eerlijke regering die niks van het volk jat en ik zit verdomme in Suriname en kan niet weg naar mijn mooie Nederland.
  Oh was ik maar nooit hier naartoe gekomen. Dan zat ik nu bij de meest eerlijkste mensen op de wereld snik snik boehboejhjoeheh.

  Hou eens op jankerd.


  Maak melding

 21. @Linglong

  Al een behoorlijke tijd veel op deze site gelezen en bijgehouden.

  Sterker nog, ik printte zaken uit of ik schreef ze op omdat ik eerst vond dat je maar wat schreef.

  Ik wil je feliciteren dat jou voorspellingen voor 100% zijn uit gekomen. Alles wat je hebt geschreven in de afgelopen jaren, het klopt allemaal. Ik weet niet wie je bent en hoe je het allemaal kon en kan weten, maar mensen als jou met zo een heldere visie hebben we nodig in Suriname. Ik wil je vragen om je kwaliteiten te gebruiken ter wederopbouw van het land Suriname zodra deze regering vergaan is.

  Hiermee wil ik zeggen jammer te vinden mensen van jou niveau niet in Suriname wonen.

  Jou eerlijkheid, jou durf en jou oprechte zorgen hebben ons doen inzien dat we jou nodig hebben.

  Graag komen wij in contact met jou en wachten een reactie van jou af.


  Maak melding

 22. in een fatsoenlijk land,zou de opperhoofd ,,,het volk,, toespreken en uitleggen hoe om te gaan met de financiiële middelen..

  maar wé leven nou éénmaal in sme,alwaar wij overgelevert zijn aan de duivel..

  dus wat wil je..


  Maak melding

 23. Zaterdag 3 augustus 2013 om 22:32 uur, door marcel

  En ik geloof nog steeds in Sinterklaas.
  Noem eens een land op waar de politici het geld van het land echt in het land en bevolking pompen om dit verder te ontwikkelen.
  Volgens mij zijn dat er maar een!

  Een regering heeft vanaf vroeger ten alle tijde schatkisten leeggeroofd of deze functies vervuld over de hoofden van het volk om er later beter van te worden.

  Wat mensen en nette personen graag willen zien is een etische regering.
  Een regering moet een soepje zijn van alle ingedrienten uit het volk.
  Maar helaas zitten we in Suriname met een smaak.


  Maak melding

 24. het grootste probleem onder de suris is ,dat men niet weet om te gaan met het middel ,,geld,, behalve de aziaten, en de boeroes die een fatsoenlijk bestaan hebben opgebouwd en een welvarend leven leiden..

  de afroooos maken er een pot van en lijden eeuwig armoede ook in het roots-land weten ze geen raad met het leven,laatstaan een bestaan opbouwen..

  noem nou landen als haiti-amerika-trinidad-jamaika vlak over het water curacaou, overal waar negers wonen zal er armoede zijn de goede nagelaten..

  ronny is persoonlijk in santo-boma geweest en zich overtuigt,dat 95 % van de gevangenen zijn soort genoten zijn..


  Maak melding

 25. Het probleem dat er geen leenruimte is is omdat het grootste deel van de consumenten bij lanti in dienst is. Ook deze situatie zorgt ervoor dat Suriname nooit tot ontwikkeling zal komen. Het werkt eerder stagnatie in de hand, dit omdat er geen productie op welk niveau dan ook geleverd wordt. Want omdat het om winti wai lanti pay gaat, dus controle daar hebben deze improductieve nooit van gehoord. Het waterhoofd wat wij lanti noemen wordt ook door mensen gerund die ook zeer gebrekkig onderwijs hebben genoten. Maar pas wanneer je ze aan het praten hoor, pas dan kom je erachter wat het “niveau” van deze of gene is. Het is niet dat Suriname een gebrek heeft aan kader, het probleem is dat men zich niet geroepen voelt tussen kakkerlakken te moeten functioneren, en terecht ook.


  Maak melding

 26. @Newlife

  Dank u wel, maar ik wil niets met Suriname en de Surinamers te maken hebben. Niet in Nederland en niet in Suriname.

  Door de ziekte van mijn vader moest ik helaas noodgedwongen tot 2008 vaak naar Suriname. Hij was het enige waarom ik naar Suriname ging.

  Suriname zal dan ook nooit gebruik kunnen maken van mijn kennis en kundigheid. Voor een vakantie hoef ik echt niet naar Suriname, is mij te onveilig omdat je steeds op je hoede moet zijn.

  Het land is mij te onveilig om te wonen of voor vakantie. Land is mooi, maar het volk maakt of breekt een land, helaas het is waar ook nog.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.