vrijdag, april 19, 2024
HomeNieuws uit Suriname‘Evenwicht vinden tussen ondernemerschap en woongenot’

‘Evenwicht vinden tussen ondernemerschap en woongenot’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 2 aug – Vergunningverlenende instanties in Suriname moeten een evenwicht zien te vinden tussen de vestiging van economische activiteiten en het woongenot van burgers. Dit stelt het ministerie van Handel en Industrie, HI. Weliswaar is in menige woonbuurt dit evenwicht ver te zoeken. De laatste dagen is dit meer dan eens aangekaart.

Buurtbewoners klagen steen en been over bedrijven van allerlei soort. Die vestigen zich pardoes midden in woonbuurten en zorgen voor allerlei overlast. Het is ook reden voor het recente burenprotest in de omgeving van de Hermitage mall. HI stelt nu niet langer geconfronteerd te willen worden met klachten van burgers die moeite hebben met de vestiging van bedrijven in woonwijken. Moeite die overigens nauwelijks weerklank lijkt te vinden.

Pas onlangs is er in het parlement kamerbreed geprotesteerd. De vraag is of de ingezette trend te keren is. De afgelopen jaren heeft de ‘wildgroei’ van ondernemingen een vlucht genomen. Steeds weer als er geprotesteerd werd, was de reactie dat het ondernemerschap hard nodig is. Ook nu kan HI het niet laten te wijzen op de noodzaak van ondernemerschap. Nu worden burgers opgeroepen uit te kijken naar gebied waar economische zones kunnen worden aangelegd.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

16 REACTIES
  1. “Nu worden burgers opgeroepen uit te kijken naar gebied waar economische zones kunnen worden aangelegd.”

    Dat ondernemerschap noodzakelijk is ben ik volledig mee eens. Echter moet dit geen vrijbrief zijn overal een onderneming te vestigen. De regering dient een beleid te handhaven mbt bestemmingsplan van een wijk, regio. De regering dient hierin de voortouw te nemen..beleid..vooruit zien..en het beschikken over een visie (geen kandra tikki)…;)

    En La Sombra Del Arbol


    Maak melding
  2. heel blij dat dit nu de aandacht heeft. in suriname afgelopen mei viel het ontzettend op. je staat gewoon met open mond naar die lelijke betonnen bouwsels in woonwijken te kijken. met een beetje pech of geluk wordt het niet afgebouwd en neemt de natuur het over, alleen de apen ontbreken, maar het staat er nog steeds. beton en ijzer. met een andere hoeveelheid pech of geluk wordt het wel afgebouwd en ik vraag me af hoe ze dat kunnen zonder ruimte. en gelukkig werd er toen al geprotesteerd, maar nu worden de mensen ook nog gehoord. het slaat helemaal nergens op. want zo een bedrijf kan geen parkeerplaatsen bieden, hoe reken je op openbaar vervoer? ok, die brengen je wel naar je huis, als je dat zou vragen, maar toch. en ik heb nog niets gezegd over het helikopterplatform. ik hoop dat de verstandigheid zijn intrede gaat doen, liever nu dan straks.


    Maak melding
  3. Bestemmingsplannen kunnen het woon-en leefgenot in woonwijken garanderen. Als deze er niet zijn is het gewoon een wildwest en dat is Suriname. Ga maar na sinds wanneer dit wildwest ook is toegenomen en een van de aanleidingen ervan is geweest de afgelopen 33 jaar.

    De meeste ondernemingen hebben hun onderneming aan huis en daar begint het gedonder al mee. Voor sommige ondernemingen zou dat geen problemen zijn voor de woonomgeving om dat de overlast beperkt is, maar als er veel grote afnemers van producten,kopers,klanten komen en er ook geluidoverlast ontstaat, vervuiling, dan wordt het woon-en leefgenot in een woonwijk verstoord.

    Bestemmingsplannen zijn heel belangrijk om te maken voor woonwijken om dit te voorkomen. Ondernemingen moeten zich vestigen in industriegebieden of zoveel mogelijk in gebieden die geen woonwijken zijn. Rust, orde, veiligheid, geluidoverlast mogen het woon- en leefgenot van wijkbewoners niet verstoren.


    Maak melding
  4. Het gemis aan bestemmingsplannen een ruimtelijke ordening heeft hier een ongekende wildgroei veroorzaakt dat beinvloed de hele maatschappij. Veel teveel dezelde winkels in straat, bedrijven langs verkeersaders zonder eigen parking daardoor veel parkeer bewegingen en opstopingen op doorgaande wegen.hele woon gebieden zijn daardoor worden ook woongebieden feitelijk onbewoonbaar.

    De overheid heeft hier ook een handje van. Bij geen enkel overheidsgeboiw kan je fatsoenlijk parkeren. De parkeerplaatsen binnen zijn voor eigen ambtenaren, en de burger zoekt het maar uit. Daarbij moet je vaak voor 1 formulier langs 3 verschillende lokketten op 3 lokaties in de stad.. Nu weet je gelijk waar de verkeer allemaal vandaan komt, loperijtjes…


    Maak melding
  5. Het ministerie van TI is aansprakelijk voor de verlening van de vergunning zonder rekening te houden met de fysieke woonomgeving. Deze aansprakelijkheid wordt vergroot indien de benadeelden c.q. belanghebbenden klagen en er niets met de klacht wordt gedaan. In NL kennen we de WABO (Wet Omgevingsrecht). Hierin wordt alles geregeld over vergunningverlening op het gebied van de Bouwwet, Woningwet en andere mulieu regels die de woonomgeving raken. Probleem in Suriname is wel dat een bestuursrechtelijke orgaan (vergelijkbaar met de Raad van State) ontbreekt op grond waarvan de burger zijn recht kan halen. Op de overheid hoeft de burger niet te rekenen. Nu is men a.h.w. rechteloos tenzij men een kortgeding start.


    Maak melding
  6. 02 aug. 2013

    Ondernemersgenot en woongenot schragen elkaar, maar zijn tegelijkertijd elkaars antipolen. Om het schragen toch de beslissende factor te laten worden ontwikkelt men bestemmingsplannen.

    Zo ver Srika weet, heeft Suriname nog geen wet m.b.t. bestemmingsplannen. Srika weet wel dat er gebieden rondom Paramaribo in het verleden zijn aangewezen voor (klein) industriële activiteiten.

    Een van die gebieden lag achter Flora-A, in het gebied van het kantoor van Staatsolie.

    Door de politiek van toen, zowel van NPS/VHP/NDP/PENDAWALIMA, zijn deze aangewezen gebieden verdeeld onder politieke vrienden. Niet om daar te ondernemen, maar om te wonen (of zelfs door te verkopen). Bekijken jullie eens de klapper van Domeinkantoor.

    Paramaribo en omgeving is praktisch al uitgegeven aan politieke vrienden.De staat Suriname heeft daar weinig tot geen vrije grond meer over.

    Dat het ministerie van HI niet weet hoe dit te kunnen oplossen is in de ogen van Srika gewoon kolder.Het ministerie bekent zwakte. Dit krijg je als er niet gebruik wordt gemaakt van integere vakbekwame mensen, die direct kunnen snappen wat er gedaan moet worden.

    Lappen grond die aan politieke vrienden zijn uitgegeven en waarmee niets gebeurt dienen dan ingetrokken te worden en als deze buiten de woonwijken zijn, dan uitgeven aan ondernemers, die binnen een bepaalde tijd wel hun bedrijf daar moeten opzetten.

    Als de minister dat niet ziet of kan, wordt aan pres. D.D. Bouterse gevraagd om Srika ten minste te benoemen tot adviseur, in deze.Doordenkend in de trent van PSA.
    Het moet gaan om inzicht, overzicht, strategische beleid,(geschreven)politiek beleid, communicatie en durf voor het creëren van positieve ontwikkeling.

    Binnen de economische ontwikkeling van een land is grond een van de belangrijke factoren waarmee groei bevorderd kan worden. Maar als je de grond krijgt en er niets mee doet, dan alleen maar speculeren,is dus begrijpelijk dat de ondernemersgeest in Suriname onder niveau blijft, er een uitwijking gezocht wordt naar woonwijken toe die logischerwijs in opstand komen tegen de zo gewilde ondernemersgeest in Suriname.

    Henk Molenaar / Roy e.a.,
    Mijn posting past precies in jullie straatje. Maar Srika is en blijft objectief en als de Surinaamse regering van D.D. Bouterse even op feiten gewezen moet worden, doet Srika dat ook.

    Srika geniet van jullie minpunten. Doe maar!!!
    Srika


    Maak melding
  7. Ik heb recht op mijn woongenot. Op mijn straat staan nu een Braziliaanse bordeel & bar, waar kinderen op weg naar school moeten langslopen, een paar garages die olie in de riool lozen, winkels waar de klanten vrijuit op straat drinken en urineren.Toen ik mijn percelen kocht graasden koeien daar nog. En de minister lult maar door laat het door aktie zien.


    Maak melding
  8. Bij de beoordeling van een aanvraag dient THI deze te toetsen aan het bestemmingsplan (voor zover die er is!) en i.o.m. Openbare Werken een besluit te nemen. De aanvrager kan ontheffing vragen van het bestemmingsplan maar dat zal hij wel degelijk moeten motiveren. Daarnaast dient bij de vergunningaanvraag procedure een bezwaarprocedure te worden ingelast. Belanghebbenden moeten dus de mogelijkheid krijgen om hun grieven kenbaar te maken. THI dient daarbij ALLE daarbij betrokken belangen in haar overweging te betrekken.

    Nu zie je dat OW een bouwvergunning verstrekt zonder dat THI daarvan op de hoogte is.

    In Suriname is het omgevingsrecht nog onderontwikkeld. In NL kennen we de WABO. Ze kunnen wat Plato betreft veel lering daaruit trekken!!!!


    Maak melding
  9. Ram Singh,

    Goed opgemerkt. Het is verschrikkelijk wat je mee maakt. Bij mij in de straat hebben nieuwe buren een perceel naast ons gekocht. De lasmachines en schuurmachines waren de eerste spullen die werden aangevoerd. De gehele dag wordt er gelast, geschuurd en geslepen. Mijn middagdutje is naar de maan en soms wordt er ook in de avond doorgewerkt als het druk is.

    De overheid is geen overheid als men hier geen rekening mee houdt. Iedereen heeft recht op woongenot. De overheid moet zorgen voor een goede regeling en voor industriegebieden. Lassen en schuren alsook hoereren in woongebieden kan niet. Dat doet men ook niet naast de woning van de president, toch?


    Maak melding
  10. Wat is dit nu voor waardeloos bericht!
    Ondernemerschap en woongenot.
    Alle die casino’s en bordelen in de woonwijken dat is pas het echte leven!
    Hartelijk dank voor dit woongenot allemaal gerealiseerd en te werk gesteld door jullie president en aanhang oftwel de rotikip vreters!

    Sorry ik vind dit zo’n slecht stuk journalistiek.
    Waarom snoeit de journalist nooit de desbetreffende bevoegde ambtenaren ?
    Het is en het blijft zoetsappige luchtverkoperij.
    Nooit wordt een probleem concreter aangepakt!
    De oplossing of voorstellen moeten via het volk op waterkant komen en dan hebben de ambtenaren de oplossingen!

    En nu snap ik het stukje dat met ontwikkeling van de regering te maken heeft!
    Ik zou zeggen ga eens naar school en vervolgens hard werken luie nietsnutten!


    Maak melding
  11. Waarom niet een casino en dierentuin in her gebouw van het parlement!
    Merendeel van hun tijd zijn mijn collega’s toch niet aanwezig.
    En de kleine indiaan kan zijn room verder verhuren aan de hardwerkende studentjes!
    Waarom geeft deze k kokosnoot minister niet aan waarover het volk klaagt!
    Is het een vieze industrie ( veel afvalstoffen en niet gezond)
    Is het een vieze industrie ( veel lekkere natte harde …….) dat kan niet in de straat jongens.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES